Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2007/8., 2. 21.

A sikeres könyvtárosi álláskeresés lépései
Legjobb gyakorlat a használók számára sikeres könyvtári munkáért
A szemeink előtt (és közreműködésünkkel?!) szorul vissza a könyvtárba járás
Van-e élet a siránkozáson túl?
Kiszervezéssel kapcsolatos attitűdök a hazai megyei könyvtárakban
Északi könyvtárak 12., Filmes szolgáltatások Dániában
Michael Plus projekt: az európai kulturális örökség digitalizált gyűjteménye
Olvasósarok a Kálvin téri metróban! -- Gyors reakció a könyvkereskedőktől
Európát a tudatunkban is fel kell építeni -- ebben segítségre lehet a könyvtáros is az olvasói ízlés formálásával
A könyvtár, ahol egyszerre száz számítógépen dolgozhatnak
Kétszáz évig ingyenes volt, most fizetni kell a British Library használatáért
Megnyitotta kapuit a Magyar Pedagógusok Háza
Száz postát zárnak be, ezret kiadnak -- és továbbra sincs könyvtár--posta fúzió
Két kamionnyi könyvadomány Kárpátaljának
Munkahelyi pszichoterror és a könyvtárosok
Könyvtár hotel -- mint extrém szálláslehetőség?
Egy rendszerhű könyvtárosi ajánlás az ötvenes évekből
Újságcikkek eltávolítására és kártérítésre kötelezték a Google-t
A régi könyvtári PC-k csatasorba állítása -- referátumban is
Egyre több lap a piacon
Befuthatnak a bloggerek
Diploma: Ctrl+C, Ctrl+V -- Plágium és netes forráshasználat viszonya
Közszféra: keserves feltételek mellett lehet csak átigazolni a versenyszférába
140 éves a modelladó ponyvakirálynő, Hedwig Courths-Mahler
YouTube-riválist indít a Microsoft
Tématérképek és keresők az interneten
Illúziók a hatékonyságról -- A tanulók negyede nem érti, amit olvas
Megújult a Metro hírújság honlapja
Sokáig akarsz élni? Tanulj!
Melyek a legjobb kávéházak -- itt a lista!


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A sikeres könyvtárosi álláskeresés lépéseiFEL

A 2005-ben végzett diplomás könyvtáros -- a floridai egyetem műszaki könyvtárának gyakorló munkatársa -- friss tapasztalatait osztja meg olvasóival, a leendő álláskereső számára pedig tíz pontban foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.
1. Döntsük el, milyen típusú könyvtárban szeretnénk dolgozni (pl. közművelődési, iskolai, egyetemi vagy szakkönyvtárban), és igyekezzünk személyes benyomásokat is szerezni (a környéken lévő intézményekben), valamint gyakorló könyvtárosok véleményét is megismerni (mit szeret a legjobban/legkevésbé a munkájában, hogyan telik egy napja stb.).
2. Nézzünk utána, hol keresnek könyvtáros munkaerőt. (Ehhez néhány praktikus tanácsot és több internetcímet is közöl a szerző.)
3. Tanulmányozzunk át néhány könyvtári munkaköri leírást (pl. a könyvtár honlapján), hogy megismerjük a feladatokat és követelményeket.
4. Alakítsuk át úgy az önéletrajzunkat, hogy a kiírásban feltételként megfogalmazott ismeretek hangsúlyosabban szerepeljenek.
5. Jól fogalmazzuk meg a kísérőlevelet: legyen bemutatkozásunk pozitív és rövid.

Régebbi hírforrás(ok): link Kennedy: Ten steps to a successful job match. In: Inf.Outlook 2006/5. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/4. ref.: Murányi L.

Legjobb gyakorlat a használók számára sikeres könyvtári munkáértFEL

A 90-es évek végén a Denveri Városi Könyvtárban (Denver Public Library -- DPL) eltűntek a feldolgozásra váró könyvek, videók, CD-k és DVD-k hatalmas kupacai, a megrendelési és érkeztetési teendők restanciái. A népszerű könyvek a korábbi négy-hat hét helyett két nap alatt az olvasók rendelkezésére állnak. Mióta a központi könyvtárban szinte teljesen önkiszolgálóvá vált a kölcsönzés, 14 százalékkal emelkedett a kölcsönzések száma. A könyvtár honlapjának használata az elmúlt két évben majdnem megduplázódott, a használók elégedettségi mutatói pedig jobbak, mint valaha. -- S hogy mi idézte elő e változásokat? -- A könyvtár vezetői nagyon tudatosan kezdték tervezni a könyvtár jövőjét. A kereskedelemből megismert értékesítési technikák és a marketing legjobb és legeredményesebb elméleteit és gyakorlatát alkalmazva a nagyközönség számára igazán vonzó célállomássá akarták formálni könyvtárukat. A használók igényei szerint épülő állomány, a népszerű művekből gyorsan és sok példányhoz való hozzáférés biztosítása, kényelmes környezet, használóbarát, naprakész és informatív honlap -- ezzel látták leginkább elérhetőnek a kitűzött célt. Megvizsgálva a technikai újdonságokat, a beszállító cégek kínálatát, a személyzet képzettségét és képességeit és a bérmunkába kiadható tevékenységeket, teljesen átalakították a könyvtári munkafolyamatokat. Használt eszközeik: összevonás, kiszervezés, radikális nyitás a web felé, továbbképzés.
-- Az olvasói--használói elégedettség megszerzéséért javasolt (és sikereiben bizonyított) terápia a közszférában leginkább az 'ellenszenves', 'felháborító' és a 'macerás' mentális kategóriákba tartoznak. Ezen érdemes elmélázni: használóink (meg)szenvedést, alapos átalakulást kívánnak tőlünk, és legkevésbé sem hatja meg őket, hogy ez számunkra kellemetlen lehet. Ám egyre inkább úgy tűnik, hogy a halogatás másfél évtizedes ideje után nincs más választás. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Sarling: Denver reengineers. In: Libr.J.Suppl. Summer 2005. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4. ref.: Fazokas E. Manci: link

A szemeink előtt (és közreműködésünkkel?!) szorul vissza a könyvtárba járásFEL

A múlt heti KIT-ben már idéztünk Nagy Attila könyvtárhasználattal kapcsolatos tényeket, véleményeket és javaslatokat egyaránt közlő cikkéből. (Könyvtári Figyelő, 2006/4. p. 457-67), most ismét visszatérünk rá: 'Drámai módon, (57%-ról 17%-ra, több mint harmadára csökkent a könyvtáros szakemberek segítségének kérése. Felkészületlenebbek? Ennyivel okosabb a mai olvasó? Vagy már ennyivel kevesebben vannak, tehát nehezebben megszólíthatók? Jó negyedére csökkent a rendezvényeket látogatók száma (31,7-7,3%). Mindez a 'Nagy Könyv'-akciók sűrűjének idején, 2005. szept. 15. és okt. 16. közötti hetekben. -- Az elérhetetlen, túlterhelt, ingerült, netán az olvasónál felkészületlenebb 'szakemberek' helyett a már ma is népszerűbb, hozzáférhetőbb, vissza nem kérdező, türelmes számítógépek?'

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő

Van-e élet a siránkozáson túl?FEL

...közgazdászként nagyjából tisztában voltam néhány alapvető közgazdasági és marketinges fogalommal. Ám azt kellett látnom, hogy a könyvtárosok 'elefántcsont toronyban' ülnek és figyelmen kívül hagyják a világban zajló eseményeket. Mindenki sajnálkozik, hogy csökken az olvasói létszám, a kölcsönzött dokumentumok mennyisége, az emberek nem olvasnak.. stb. de ugyanolyan lelkesen feldolgozzák a könyveket, mint eddig. Tudom, hogy a könyvtár nem egy pékség, de ha az csak fele annyit kenyeret és kiflit ad el, mint múlt évben, a tulajdonos máris lépni fog, vagy kirúgja a pékek felét, vagy új terméket állít elő vagy stratégiát vált, de valamit csinálni fog. [...] semmi eredményét nem látom, hogy az INKA eredményesen működne, pedig lehet, hogy ők a legfrankóbbak. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiszervezéssel kapcsolatos attitűdök a hazai megyei könyvtárakbanFEL

Az outsourcing vagy kiszervezés a magyar üzleti életben is ismert és elfogadott tevékenység és gyakorlat. A magyar közszolgálati szektorban azonban eléggé periférikusan kezelt menedzsmenteszköz. A szerzők tanulmányukban a hazai könyvtárügyben kerestek tapasztalatokat a kiszervezésre, francia minta alapján -- szól a szerkesztői bevezető a Vezetéstudomány c. folyóirat friss számában. -- Noha a kulturális és oktatási szférát érintő rendszeres költségvetési szigorítások rendre sokkolják a magyar könyvtárosokat is, a kiszervezés nem vált szakmai körökben beszédtémává, ahogyan a könyvtárak tevékenységének racionalizálása kapcsán sem vetődött fel lehetőségként. Sőt, még maga a kifejezés is csak kevéssé ismert. A megyei könyvtárak vezetői véleménye szerint költséges eljárás a kiszervezés. A könyvtári szolgáltatásokat igénybe vevő használók irányából a szakmai, és teljesítménybeli elvárások eddig nem jelentettek különösebb ösztönzést. Az ágazati szakmai irányítás és a könyvtári menedzsment színvonala lehetőségén alul segíti a tudatosulást. Ám feltételezhető, hogy a fenntartói irányból érkező pénzügyi kényszerek rákényszerítik a könyvtárosokat a kiszervezésekre. A kezdeményezés szuboptimális szintje viszont könnyen vezethet oda, hogy a kiszervezés pusztán financiális kérdéssé alacsonyodik, mellőzve annak szolgáltatásfejlesztési és innovációs lehetőségeit.

Régebbi hírforrás(ok): Lehetőség-e a kiszervezés a magyar megyei könyvtárak számára? / Mikulás Gábor. In: Vezetéstudomány (2007) 2 p. 48-52, link

Északi könyvtárak 12., Filmes szolgáltatások DániábanFEL

Dániában 2004 szeptemberében indultak el a BIBCAST projekt munkálatai. Két év intenzív fejlesztő munka után (Aarhusban, Dánia második legnagyobb városában a 100 mbites hálózat kiépítése adta a műszaki hátteret) ott is hamarosan elindul a közkönyvtárak szélessávra alapozott digitális filmszolgáltatása. Olyan technikai platformot sikerült kialakítani, ami lehetővé teszi a könyvtáraknak mozgóképre alapozódó térítéses szolgáltatások indítását. Egyelőre 225 film szerepel a kínálatban háromféle minőségben (512 kbit, 1 Mbit és 2 Mbit lejátszási sebességgel). Pillanatnyilag négy város kijelölt könyvtáraiban nézhetőek a filmek: Koppenhágában, Randersben, Silkeborgban és Aarhusban. A kísérleti projekt lezárultával azonban -- a korábban említet zenei szolgáltatáshoz hasonlóan -- az összes közkönyvtár csatlakozhat majd. A hozzáférést egy content-management alapú IP címszűrő rendszer szabályozza. A svéd glimz.net-tel kialakított egyezség révén már svéd dokumentum és rövidfilmek is felkerültek a kínálatba. Tavaly ősztől a dán független filmesek alkotásai is elérhetőek a felhasználók számára olvasói kártyájuk segítségével. Fokozott problémaként azonban a DVD-hez kötődő bevételeiket féltő slágerfilm-jogtulajdonosok elzárkózása a szolgáltatás elől. Innen fakad a szlogen: 'Szűk filmválaszték széles nézőközönség számára' (Narrow films for a broader audience). Távolabbi cél itt is a könyvtári felhasználók otthoni filmnézésének biztosítása jelenik meg. (Henrik Fink Isaksen és Ole A. Werring cikkei alapján, a cikksorozat alapjául szolgáló tanulmánykötetből).

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton

Michael Plus projekt: az európai kulturális örökség digitalizált gyűjteményeFEL

Budapesten tartotta munkaértekezletét a Michael Plus projekt szervezőbizottsága. A 14 európai ország, köztük Magyarország részvételével zajló MICHAEL Plus program célja, hogy elősegítse az egyszerű és gyors hozzáférést az európai kulturális örökség digitalizált értékeihez, elsősorban az európai országok könyvtárainak, múzeumainak valamint levéltárainak digitális gyűjteményeihez. A MICHAEL: Multilingual Inventory of Cultural Heritage in Europe projekt 2004-ben indult, az Európai Bizottság eTen programja keretében, három ország -- Anglia, Franciaország és Olaszország -- részvételével. 2006 júniusában MICHAELPlus néven további 11 ország csatlakozott hozzá. Jelenleg 14 ország 31 szervezete tagja a konzorciumnak, amely alapító okiratában alapelvként fektette le a többi EU tagállammal és szervezettel -- beleértve az EU-hoz csak később, 2007 januárjában csatlakozó államokat -- szembeni nyitottságot is. Jelenlegi partnerországok: Csehország, Egyesült Királyság, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Svédország és Spanyolország. A projekt deklarált célja az európai kultúra értékeinek bemutatása és reprezentálása mind Európa, mind a világ számára, amelynek érdekében megkísérli egységes formátumban, közös infrastruktúrában, egységes adatmodell szerint összegyűjteni, elérhetővé és kereshetővé tenni az Európában fellelhető -- elsősorban digitális -- kulturális gyűjtemények (múzeumok, könyvtárak, levéltárak) leíró adatait.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olvasósarok a Kálvin téri metróban! -- Gyors reakció a könyvkereskedőktőlFEL

Hangulatfény, könyvespult és hívogató fotel a Kálvin téri aluljáróban. Az olvasósarok kellékei. Az akciót szervező könyváruház szerint inkább a középkorúakat kell rászoktatni az olvasásra, tapasztalatuk szerint a gyerekek és a kamaszok olvasnak. Az új generáció, a fiatalok igenis megint elkezdtek olvasni. Ez köszönhető volt a Harry Potter könyveknek, úgyhogy felnövekvőben van egy olyan generáció, aki mindenféle kutatás szerint újra nagyon szeret olvasni. A felmérések szerint legkevésbé a 30-asok, 40-esek olvasnak. - F: febr. 19.
-- Ha könyv, és gyors innováció, akkor könyves nagyáruházak. Ez alakulhat ki a városi könyvszerető emberekben a fenti hírt olvasva, a helyszínen tájékozódva. Ha az olvasás népszerűsítése a kérdés, akkor az Alexandra könyváruház süppedős fotelei és népszerű emberekről készült olvasó-óriásplakátok. A múlt heti KIT is közölte a mexikóvárosi hírt link , feltehetően erre (no, nem feltétlenül a KIT-ére :-) mozdult a könyvkereskedő. Úgy tűnik, a figyelemgazdaságban nem nyerő az egy hétnél hosszabb gondolkodás. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Európát a tudatunkban is fel kell építeni -- ebben segítségre lehet a könyvtáros is az olvasói ízlés formálásávalFEL

A Nemzeti Civil Alap és a British Council támogatásával február 16-án, pénteken, Budapesten a Szabó Ervin Könyvtárban nemzetközi tanácskozás kezdődött, melynek bevezető és vitaindító előadását Kiss Péter miniszter tartotta. A konferenciát szervező európai parlamenti képviselő, Lévai Katalin szerint Európát a tudatunkban is fel kell építeni; Nem elegendőek a milliárdos beruházások, ha a közös európai identitástudat nem él bennünk, mert így csak kulloghatunk esélyeink nyomában. A konferencia fő kérdései: az európai identitás elemei, a kulturális sokszínűség és az európai kohézió, a demokratikus értékek, az esélyegyenlőség, a 2007-es európai esélyegyenlőségi év szerepe az európai identitás megerősítésében. - F: febr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtár, ahol egyszerre száz számítógépen dolgozhatnakFEL

Ha nem is lett múzeumi tárgy véglegesen a katalóguscédula, azért jelentős technikai előrelépés történt a Dunaújvárosi Főiskolán, amiről Varga Zsuzsa könyvtárigazgató számolt be. "Hatvannyolc számítógép áll rendelkezésre a hallgatóknak világháló-használattal a földszinten, további harminckettő az emeleti térben, a négy kutatószobában. Ezekben egyszerre nyolc fő képes számítógép előtt dolgozni, prezentációt készíteni, olyan konzultációt tartani, amely az adott feladat megoldásához szükséges." - F: febr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kétszáz évig ingyenes volt, most fizetni kell a British Library használatáértFEL

Az épületben lévő 25 millió könyv, 150 millió dokumentum, 260 ezer, a világ minden részéből származó lap kap helyet. Egy évszázad óta minden, az országban megjelenő publikációból egy példányt le kell ide adni. A könyvtárban őrzik Gutenberg bibliáit, a Magna Charta eredeti példányát, VIII. Henrik leveleit, Kipling naplóit, Oscar Wilde kéziratait. Az alagsorban még az intézmény igazgatója elől is elzártan, titokzatos, fából készült, ibolyaszínű bársonnyal bevont táblácskák rejtőznek, amelyek 1800 körül kerültek oda. A könyvtárba egykor olyan hírességek jártak rendszeresen, mint Karl Marx, vagy Lenin, aki Jacob Richter álnéven jelentkezett be. Az idén az intézmény 10 millió euróval kap kevesebbet, emiatt egyharmaddal meg kell kurtítania nyitva tartási idejét és 15 százalékkal kevesebb kiállításra lesz pénze, sajtóarchívumát pedig be kell zárnia. A liberális ellenzék tiltakozik a megszorítások ellen. Szégyennek nevezi, hogy "a kultúra szentélyét" ilyen helyzetbe hozza a kormány. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyitotta kapuit a Magyar Pedagógusok HázaFEL

Február 19-én 10 órakor ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit a Magyar Pedagógusok Háza. Az intézmény bízik benne, hogy a több mint 100 éves hagyományait híven őrző Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum megújuló szolgáltatásaival valódi otthonává válik a magyar pedagógusok közösségének. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Száz postát zárnak be, ezret kiadnak -- és továbbra sincs könyvtár--posta fúzióFEL

Már a postai szolgáltatások 2009-re várható teljes liberalizációjára készül a Magyar Posta Zrt., amely a felkészülés és a költséghatékony működés jegyében idén 70 település 103 fiókjának bezárását, jövőre pedig ezer posta vállalkozásba adását tervezi -- írja a NAPI Gazdaság. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Két kamionnyi könyvadomány KárpátaljánakFEL

A Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Fórum, a Nemzeti Tankönyvkiadó és több más magyarországi szervezet jóvoltából két kamionnyi könyvszállítmány érkezett Kárpátaljára. Az ajándékozók szándéka szerint a könyveket különböző szintű kárpátaljai oktatási intézmények és a községi könyvtárak kapják annak arányában, hogy hány tanulójuk, illetve hány olvasójuk van. Tiszta sor, gondolhatnánk. A vámzár alól hamarosan felszabadul a szállítmány, aztán viheti az ajándékot - természetesen átvételi elismervény ellenében - valamennyi érintett intézmény. Ám a dolog mégsem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy az adományok valóban célba jussanak, bizony igen sok feladatot kell itt helyben megoldani. Egri Sándorral, a gyűjtési akciót szervező Kárpátok-Tisza Nemzetközi Fejlesztési Fórum társadalmi aktivistájával a megoldásra váró feladatokról beszélgettünk. - F: febr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Munkahelyi pszichoterror és a könyvtárosokFEL

A szerző a munkahelyi pszichoterror (mobbing) jelenségét tárgyalja általában, felsorolja típusait és a mobberek által alkalmazott stratégiákat. Ismerteti azokat a körülményeket, amelyek lelki kegyetlenséghez vezethetnek a könyvtárban, és bemutat néhány olyan esetet, amelyek a könyvtárosok által elkövetett pszichoterrornak tekinthetők. A tanulmány a könyvtári pszichoterrorral kapcsolatos kutatás eredményeinek leírásával zárul, amely a Heinz Leymann által felállított kategóriák szerint folyt.
-- Érdekes, hogy mobbing témában nem jelenik meg a magyar könyvtárak ebbéli helyzetét feltáró publikáció. Pedig a különféle könyvtári folyosókon elhangzanak e témakörbe tartozó esetek. A helyzet feltárása az első lépés, hogy a hazai könyvtárakban is csökkenjen e súlyosan demotiváló, össz-szervezeti teljesítményt mesterségesen korlátozó jelenség.

Régebbi hírforrás(ok): Zybert: Problemy mobbingu w zawodowym życiu bibliotekarzy i ich organizacyjnej działalnoci. In: Przg.Bibl. 2006/1. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2006/4.

Könyvtár hotel -- mint extrém szálláslehetőség?FEL

Manhattan belvárosában a könyvtár utcaként is ismert Madison sugárúton található a világ legszokatlanabb hoteleinek egyike. A könyvtár hotel alig pár lépésnyire a híres New York-i és Pierpont közkönyvtártól, valamint a bájos Bryant Parktól. Manhattan intellektuális negyedében bújik meg a végtelennek tűnő párhuzamos utcák között.
A könyvtár hotel többször elnyerte már a legjobb városi kishotel címmel járó elismerést, jóllehet a szálloda inkább hasonlít egy privát klubhoz, mint bármi máshoz. A szobák dekorációja és az egész szálloda fő témája a könyv. Közel 200 ezer könyv oszlik meg tematikusan a szálloda 60 szobájában, A szállóvendég érdeklődési köre alapján válogathat vallási, társadalom- és természettudományi, világirodalmi, művészeti, történelmi, filozófiai és nyelvtudományi könyvekkel ellátott szobák között.
A belvárosi kishotel kifinomult art deco stílusával, kiegészítő luxusszolgáltatásaival nem tartozik a legolcsóbb városi hotelek közé. A 300-800 dollár közötti ár mellé minden szobában friss gyümölcs, sajttál és pezsgő fogadja a vendégeket. Akik túl fáradtak az olvasáshoz, azoknak az Amerikai Filmintézet által legjobbnak ítélt 100 film is a rendelkezésére áll. - F: febr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy rendszerhű könyvtárosi ajánlás az ötvenes évekbőlFEL

'Nehéz évek jöttek. Del Medico úgy fogalmaz: belső emigrációba vonult. Állást sehol nem kapott, alkalmi munkákból tengődött. Szinte minden idejét könyvtárakban töltötte. Amikor egyszer német nyelvű kötetet akart kivenni, a könyvtáros hosszan kioktatta, majd egy szovjet szerző munkáját ajánlotta. Olvasónk üres kézzel tért haza.' - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újságcikkek eltávolítására és kártérítésre kötelezték a Google-tFEL

Egy belga bíróság jogerősen kötelezte a keresőóriást egyes újságcikkek eltávolítására és napi 32 ezer dolláros pénzbüntetés megfizetésére, a döntés komoly jogi problémákat hozott a felszínre. - F: febr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A régi könyvtári PC-k csatasorba állítása -- referátumban isFEL

Múlt heti számunkban a régi pc-k hasznosításával kapcsolatban Koltay Tibor hívta fel figyelmünket a TMT egyik közelmúltbeli anyagára: Williams, Robert L.: Terminálszolgáltatás a könyvtárakban. Ref.: Somogyi T., 2006/10., p. 478-482 -- Köszönjük e kiegészítést! Egyben örömmel közlünk költségcsökkentés témakörben további személyes vagy olvasott tapasztalatokat. (MG)


Egyre több lap a piaconFEL

Egy nemrég nyilvánosságra hozott nemzetközi jelentés szerint immár több mint 10.000 újságot adnak ki világszerte. Nem csak a lapok száma nő, hanem a kutatási adatok szerint az elmúlt öt év adatait figyelembe véve az eladott példányszám is közel 10%-kal nőtt. Tavaly az eladások világszerte közel 2,3 %-kal nőttek az előző évhez viszonyítva.
Európában is egyre több újságot adnak el, igaz az elmúlt öt évben átlagban csak 2,12%-os volt a növekedés. Ugyanakkor tavaly éves összehasonlításban 4,18%-os növekedést produkált a piac. Az adatok tükrében nem csoda, hogy a jelentést kiadó lappiaci világszervezet elnöke a következőket nyilatkozta: "Az adatok egyáltalán nem támasztják alá azt a közkeletű vélekedést, hogy a nyomtatott sajtó napjai meg lennének számolva". A kutatásból az is kiderül, hogy a nyomtatott sajtó világszerte közel 2 millió embernek ad munkát. - F: febr. 20.

Hírforrás:
2007. február 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Befuthatnak a bloggerekFEL

Világszerte egyre több hírügynökség és sajtóorgánum alkalmaz bloggereket a helyi hírek elkészítésére, vagy kiegészítésére. Ennél nagyobb elismerésre, alighanem maguk a blogírók sem számíthattak. Az Associated Press azt reméli, hogy a szerződés révén aktuális helyi hírekkel láthatja el a partnereit, ráadásul még túl sokat sem kell fizetnie. A bloggerek ugyanis még mindig olcsóbbak, mint a saját tudósítók. 'A legfontosabb a megbízhatóság, illetve, hogy az adott hír máshol előtte még nem jelent meg' -- nyilatkozta Jim Kennedy, az AP alelnöke. A vezető szerint a bloggerekre akár a rendkívüli hírek idején is nagy feladat hárulhat, hiszen akik egy esemény közelében vannak, azok azonnal tudósíthatnak róla. - F: febr. 13.

Hírforrás:
2007. február 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Diploma: Ctrl+C, Ctrl+V -- Plágium és netes forráshasználat viszonyaFEL

Legyen szó a legrövidebb házi feladatról, melyhez anyagot kell gyűjteni, vagy a diploma megírásáról, mára a legtermészetesebb dologgá vált az internetes forráshasználat. De ki ír ezek után kútfőből? Tanulás és információ viszonya a 21. században. Az oktatók nagy többsége szerint a plagizálás növekvő gondot okoz az iskolákban, egyetemeken. Az elektronikus gyakorlat ezt megkönnyíti, s ma már a számítógép a másolás terhétől is megkíméli a diákot. Az új gyakorlat figyelmet kap, főként mert a diákok nem látnak kivetnivalót a szövegek eltulajdonításában. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közszféra: keserves feltételek mellett lehet csak átigazolni a versenyszférábaFEL

Hosszú és göröngyös az út a közszférától a versenyszféráig. Az elbocsátott köztisztviselők végzettsége sokszor nem megfelelő, vagy nem fogadják el az állást, mert a felajánlott munkakört és a bért is megalázónak tartják. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

140 éves a modelladó ponyvakirálynő, Hedwig Courths-MahlerFEL

Száznegyven éve, 1867. február 18-án született a türingiai Nebrában Hedwig Courths-Mahler német írónő, a szerelmes ponyvaregények koronázatlan királynője. Népszerűségének és sikerének titka a közönség, elsősorban a nőolvasók boldogságvágyában, romantikus álmaiban rejlett. Courths-Mahler kielégítette olvasóinak igényét, akik azt szerették volna látni, hogy igenis van kiút a mindennapi élet szürkeségéből, nehézségeiből, lehetséges a felemelkedés a kispolgári, a munkáslétből az előkelő világba. Nem kell hozzá más, csak szerencse és természetesen egy jóképű, gazdag, érzékeny és figyelmes fiatalember szerelme. Adjunk mindehhez egy szép, fiatal és főként nehézsorsú leányt, egy csalárd udvarlót, némi misztikumot, áradó érzelmeket és rögvest kész a recept. A címadás is jelzi, mire számíthatunk, ha egy kényelmes fotelben hátradőlve 'Kurcmálert' szándékozunk olvasni: A hűtlen asszony, Könnyek árja, Mondd, mi a szerelem?, A fátyolos hölgy, A szép dollárhercegnő, A fogadott leány, A szív jogán, Felicitas két szerelme és ehhez hasonlók. Munkásságáért sokszor és sokan támadták, ezekre nagyon határozottan és frappánsan vágott vissza: bátran bevallotta, hogy nem is szándéka igényes irodalmi művet alkotni, a népszerű regénnyel kísérletezik. 'Hogy sikerült-e a kísérlet, a padlásszobában élő házi varrónőnek, a szakácsnőnek és a bolti eladónőnek kell megítélnie, nem pedig nektek, irodalomkritikusoknak' -- replikázott. Mindenesetre, akárhogy viszonyulunk is Courths-Mahler műveihez, fanyalgunk vagy éppen faljuk őket, tény, hogy a ma is népszerű Júlia-, Romana- és egyéb füzetek szerzői, a több száz részes brazil, mexikói és egyéb szappanoperák alkotói nagyon sokat tanultak tőle. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

YouTube-riválist indít a MicrosoftFEL

Egyelőre még csak publikus béta formájában, de már elérhető az MSN Soapbox névre keresztelt szolgáltatás, amely -- talán nem meglepetés -- videók megosztását és megtekintését teszi lehetővé a felhasználóknak. A LiveSide blogban közzétett bejegyzés szerint az MSN Soapbox eddigi meghívásos tesztfázisát felváltotta a publikus próbaidőszak, amelyben mindenki számára elérhetővé teszik az oldalt. A népszerű YouTube riválisaként a szolgáltatás videók megosztására és megtekintésére szakosodott, az újoncok számára pedig külön lapon ismertetik a hivatkozások, gyorslinkek rendszerét. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tématérképek és keresők az internetenFEL

A KIT-ben korábban már ismertettük Pajor Enikő cikkének első részét: Tématérkép (Topic Map) alkalmazások az interneten. A Könyvtári Figyelő 2006/4. számában a cikk második része olvasható. A bemutatott keresők: link link .

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2006/4. p. 538-548

Illúziók a hatékonyságról -- A tanulók negyede nem érti, amit olvasFEL

Különböző nemzetközi mérések rávilágítottak arra, hogy -- akár a tanulói teljesítményeket, akár az igazságossági, méltányossági célokat vizsgáljuk -- nagyon szerény eredményeket produkál a magyar közoktatás. Az eredményességet vizsgáló fejezet négy pontban foglalja össze a hazai és a nemzetközi mérések tapasztalatait. Minden vizsgálat azt mutatta ki, hogy a magyar tanulók 20-40 százaléka nem vagy csak kevéssé rendelkezik a mindennapokban való eligazodáshoz szükséges legalapvetőbb képességekkel. Az utóbbi években leomlott az az eddigi hamis illúziónk is, hogy a magyar iskola matematikából és természettudományokból jól felkészíti a diákokat. Matematikai műveltségből átlag alatt, míg természettudományos műveltségből átlag körül teljesítettek a magyar tanulók a PISA (Programme for International Student Assessment) felméréseken. Az olvasás-szövegértés különösen aggasztó adatokat hozott: kiderült, hogy a magyar tizenévesek közel negyede nem érti, amit olvas. - F: febr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a Metro hírújság honlapjaFEL

Az eddiginél bővebb és folyamatosan frissülő tartalommal várja olvasóit a Metro hírújság megújult portálja. Az oldalon naponta több mint 400 friss hír olvasható. Az online szerkesztőség a hírügynökségek segítségével gyorsan, röviden és hitelesen reagál Magyarország és a világ történéseire. Az új oldal elődjénél színesebb és könnyedebb tartalommal, változatos rovatokkal, érdekességekkel jelentkezik. A 15 percenként frissülő új hírportálon nemcsak a gazdaság és a politika iránt érdeklők találják meg a számukra fontos információkat, hanem azok is, akik a sport, a kultúra, a tudomány vagy a technika világa iránt érdeklődnek. A modern, dinamikus, könnyebben áttekinthető honlapon helyet kapnak az érdekességekkel és különlegességekkel foglalkozó információk is. A különböző rovatok a felső menüsorból érhetők el, míg a legfrissebb hírek egy folyamatosan futó piros információs sávban olvashatók a honlap felső részén. A honlapon a tévéműsorok mellett a mozik kínálata között is böngészhetünk, valamint a Metro nyomtatott változata akár visszamenőleg is letölthető pdf formátumban. A Metro hírújság a megújult honlapot integrált kommunikációs kampánnyal vezeti be. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sokáig akarsz élni? Tanulj!FEL

A magyar munkavállalási korú népesség kiábrándító mértékű aktivitása gyakorlatilag kizárólag az alacsony iskolázottságú réteg munkaerőpiaci viszonyaira vezethető vissza. Míg a magasabb végzettségűek foglalkoztatottsága nem lóg ki az Európában tipikus tartományból, addig ez a csoport sokkal alatta marad. A tartósan állástalan, szegény családokban az iskolázatlanság és így a szegénység is újratermelődik, ez pedig aláássa a társadalmi szolidaritást, illetve óriási jóléti terheket ró a társadalomra - fejtegeti Kertesi. (A szülők 10 évnyi tartós állástalansága 20 százalékkal rontja a gyermekek középiskolai továbbtanulási esélyeit.) Ennek alátámasztásául egy friss felmérés megdöbbentő adatait is ismertette a szakember: a rendszerváltás óta a 30 évesek további várható élettartama jelentősen elkezdett szóródni a képzettségi szint szerint. Míg 1988-ban a felsőfokú és az alapfokú végzettségűek között az eltérés nagyjából kilenc év volt, addig az évezred elejére ez a különbség 16 évre nőtt. Kertesi szerint mindezt a gyökereknél kell kezelni. A kisgyerekkori hátrányok ellensúlyozása mellett minden tanulót el kell juttatni az alapkészségek elvárható szintjére. A szakképzésben szintén hangsúlyosan erre kell fektetni a hangsúlyt, és csökkenteni kell a lemorzsolódást. Ehhez fejleszteni kell a tanárképzést, átfogó tanulói és iskolai értékelési rendszert kell kiépíteni, valamint újra kell gondolni az intézményes és a finanszírozási feltételeket.

Hírforrás:
2007. február 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Melyek a legjobb kávéházak -- itt a lista!FEL

A link portálon évente megtalálható a legjobb kávéházak jegyzéke. A legutóbbi, 2006-os eredmény: link . - febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): MGlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról