Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2007/9., 2. 28.

Tudományos publikációk az interneten -- térítésmentesen
Lehet-e zsigereiben versenyképes a közszolgálat?
'Aki nem érti meg, megdöglik!' -- Innentől már csak a tényleges összefogás számít
Gyűjteményszervezési irányelvek kiskönyvtárak számára
A Körmendi kistérségi könyvtárak barátságos arcot öltöttek
Järvenpää és Vác könyvtárainak szakmai együttműködése
Sárospataki könyvek -- nem (volt) tényező a szakma
'Levizualizált' könyvtári dokumentumok -- osztályozás színek szerint
A startlap konkurenciája -- web 2.0 alapon! Értékel is a profitérdekelt szolgáltatás
A könyvtár küldetése: mit tanulhatunk a Google-tól?
Google Scholar -- könyvtárba a specializáltabb kérésekkel érdemes menni
Az iWiW és társai uralják majd a jövő internetjét
RFID tantárgyat oktat a VRH
Elvonások a kulturális ágazattól
Iskolai könyvtárak és etnikai kisebbségek
Diákakció a szakközépiskolában -- könyvolvasással
A beépített könyvtáros -- ha nem megy a hegy Mohamedhez
Olvass lyukasórán! -- az iskolai könyvtárban.
Ismét T-Nagyi Program
Blogolás telefonon -- újabb lehetőség a könyvtári blogoknak is ...
Saját tv-csatornát mindenkinek!
Másképp működik majd a jövőben a British Council
Tárlat a könyvtár kincseiből
Feltárul a Somogyi-könyvtár 'méregszekrénye'
Lenin-múzeum Tamperében -- könyvtárral
A női szépség története -- A Willendorfi Vénusztól az anorexiáig
Erotikus és arisztokratikus
Second Life (Második Élet): hódít az új webőrület
Wikipedia -- a demokratikus tájékoztatás eszköze, vagy veszélyforrás?
Egy magán média- és könyvtár
Itt a Google irodai szoftvercsomagja
Egy nap számítógép nélkül?
Újabb Skype-os elérhetőség a BME OMIKK-ban
IT-szektor: mi történt 2006-ban?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Tudományos publikációk az interneten -- térítésmentesenFEL

Egy új kezdeményezéssel akarja felgyorsítani és népszerűsíteni a szakmai publikációk elterjedését és a tudományos kommunikációt az Európai Unió. Erre a célra a világháló a legalkalmasabb. Az Unió szerint jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a legújabb tudományos anyagokhoz csak a szakemberek és a felhasználók egy kis csoportja férhet hozzá -- regisztráció vagy külön díjazás ellenében. A szervezet azt akarja elérni, hogy ez a helyzet már a közeljövőben megváltozzon és a legújabb tudományos eredményekhez bárki ingyen hozzáférhessen, mert csak így valósulhat meg és gyorsulhat fel igazán a fejlődés. A javaslat ellenzői attól tartanak, hogy ha az új ismeretek mindenki számára elérhetők lesznek, ez a tudományos munka minőségének rovására megy majd. Ráadásul bárki publikálhat majd az interneten, ami megnöveli annak a kockázatát, hogy pontatlan vagy nem megfelelő adatokkal alátámasztott anyagok jelennek meg. 'Senki sem profitálhat abból, hogy ha aláássák az európai ipar hírnevét és a szakmák a tudománynak és a társadalomnak egyaránt kiszolgáltatottnak lesznek' -- reagáltak az elképzelésre az International Association of Scientific, Technical and Medical Publishers (STM) nevű szervezet képviselői. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lehet-e zsigereiben versenyképes a közszolgálat?FEL

'Magyarországon a profit-orientált szektor dolgozói eltérő kulturális beállítottsággal rendelkeznek a nonprofit szektorban dolgozókhoz képest. A profit-orientált szektor dolgozóira magasabb fokú jövőorientáció, a nonprofit szektor dolgozóira pedig magasabb fokú univerzalizmus, múlt- és kis mértékben magasabb fokú semleges orientáció a jellemző.' A versenyképességet leginkább előnyösen meghatározó kulturális sajátosság a szerzett státuszú orientáció, ezt követi sorrendben az alacsony múlt- és a semleges orientáció.

Régebbi hírforrás(ok): Kultúrák versengése a globalizáció korszakában : PhD-értekezés / Kovács Zoltán, 2006 link

'Aki nem érti meg, megdöglik!' -- Innentől már csak a tényleges összefogás számítFEL

Az elkövetkező 7 évben mintegy 6600 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezhet Magyarországra, ami önerővel és az állami támogatással együtt összesen mintegy 15 ezer milliárdnyi fejlesztésre ad lehetőséget. Az EU azonban nem ad már pénzt azoknak, akik nem hajlandók komplett, több településre és ágazatra kiterjedő projektekkel előállni. A polgármesterek önfejűsége most települések, vagy akár egész térségek végleges leszakadásához vezethet.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyűjteményszervezési irányelvek kiskönyvtárak számáraFEL

Van-e értelme a gyűjteményszervezési irányelveknek? Ha igen, akkor mennyit használ? A cikk átfogja az irányelvek készítésének lépéseit és szempontjait. Emellett felveti a helyi és regionális gyűjtemények szervezése közötti eltérő szemléletet. Nem foglalkozik azonban még a lebegő állomány kérdéseivel.

Régebbi hírforrás(ok): Anjelo: Collection Development Policies for Small Libraries. In: PNLA Quarterly Wint 2006, link

A Körmendi kistérségi könyvtárak barátságos arcot öltöttekFEL

Korai volt a kiskönyvtárakat elsiratni. A körmendi és az őrségi kistérségben nagyon is észre lehet venni, ha javulnak a körülmények, és új eszközök várják az olvasókat. Nemcsak visszatérnek, de többen is lesznek. Mecsériné Doktor Rozália igazgatóhelyettes, a könyvtár vezetője elmondta, hogy a falvak kiskönyvtárainak segítése nem újkeletű feladat, hiszen 1953 óta létezik mozgókönyvtári ellátás. A körmendi kistérségben harminchat településsel van szerződésük erre a munkára, az idén pedig a nemrég megalakult Őrségi Többcélú Kistérségi Társulással is kontraktust írtak alá, így újabb huszonegy falu kapcsolódik a hálózatukhoz. Tavaly a kistérség normatív támogatásával több mint húszmillió forintot fordíthattak a kis könyvtárak rendbetételére, fejlesztésére, könyvek, folyóiratok és lemezek vásárlására. Örülnek, hogy visszahódíthatták a könyvtárba az elcsámborgott olvasókat. S az sem utolsó szempont, hogy a Dunántúlról már nagyon sok könyvtáros érdeklődik a tapasztalatokról, s hogy mi is történt a körmendi kistérség falvaiban. A gyerekeket a számítógépek érdeklik, az idősebbek a hasznos könyveket bújják - F: febr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Järvenpää és Vác könyvtárainak szakmai együttműködéseFEL

Az együttműködési megállapodás három központi területekre terjed ki a következő időszakban: a mai magyar irodalom beszerzése, a zenei gyűjtemények fejlesztése és a helytörténeti dokumentumok kölcsönös cseréje:
1. A frissen kiadott mai magyar irodalom beszerzésében való együttműködés, amelyhez nehéz hozzájutni Finnországban. A magyar irodalmat reprezentáló mai fiatal szerzők műveiből fogunk nyújtani választékot, a järvenpää-i könyvtár pedig finn nyelvű irodalmat ad cserébe.
2. Mindkét városban kiemelt szerepet képvisel a zeneművészet, a zenei rendezvények, a zeneoktatás. A könyvtárak hangsúlyosabban gyűjtik a két nemzet zenei életére vonatkozó zenei dokumentumokat, hanglemezeket, CD-ket, DVD-ket és rendszeresen cserélnek egymással ilyen jellegű kiadványokat.
3. A két testvérváros könyvtára kölcsönösen lehetővé teszi, hogy a városok polgárai megtalálják a gyűjteményükben a másik településre vonatkozó helyismereti irodalmat, dokumentumokat. Ezért kötelezettséget vállalnak a történeti múltat bemutató dokumentumok cseréjére, útikönyvek, tájékoztatók, képeslapok és fényképek biztosítására mindkét intézményben.

Régebbi hírforrás(ok): link

Sárospataki könyvek -- nem (volt) tényező a szakmaFEL

Március 1-jén lesz egy éve, hogy visszakerültek Magyarországra a Sárospataki Református Kollégium második világháborúban Oroszországba hurcolt könyvei. ... Ha csak az oroszoknak kifizetett összegeket nézzük (nyolcvanmillió állami forint az 'őrzésért', kétszázmillió forint a Moltól két voronyezsi múzeum rendbetételéért, valamint több millió vállalkozói forint a könyvek helyi digitalizálásáért), akkor igencsak nehéz lenne bármiféle orosz gesztusról vagy magyar külpolitikai sikerről beszélni. Nevezzük nevén a dolgokat: itt bizony üzleti alku köttetett. Ráadásul anélkül hogy a hatalom kikérte volna a szakma véleményét. - F: febr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Levizualizált' könyvtári dokumentumok -- osztályozás színek szerintFEL

Ugye sok könyvtáros találkozott már hasonló 'vizuális' jellegű kereséssel? 'Shakespeare-ről szólt, de sem a címe, sem a szerzője nem jut eszembe, de úgy emlékszem, hogy egy nagy fehér könyv volt kék felirattal'. Bizony. Az olvasók -- a könyvtárosok nagy bánatára -- gyakorta inkább 'levizualizálják' a keresett dokumentumot, semmint bármi olyat mondanának, ami esetleg az OPAC-ba is begépelhető; az egy Shakespeare-en kívül persze, ám egy nagyobb könyvtárban 50-60 William-mel kapcsolatos könyv is lehet -- no, ebből keressük mi a nagy fehéret. Ne csüggedjünk! A New England School of Law OPAC-ja mostantól szín szerinti szűkítést is lehetővé tesz! - F: febr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

A startlap konkurenciája -- web 2.0 alapon! Értékel is a profitérdekelt szolgáltatásFEL

Az internettel együtt születtek meg az első linkajánló oldalak, amelyek a keresőket egészítették ki - írja az isite.hu. Már rég elfelejtettük őket. Az interaktív web végül feltámasztotta őket: értelmet adott a kőkorszak hősi halottainak azzal, hogy egyrészt nyílttá tette a linkajánlást, de ezt ellensúlyozandó, értékelhetővé is tette az ajánlatokat. Így működik pl. a Digg is. És hogy nagyon népszerű, mi sem bizonyítja jobban, minthogy egyre több másolata készül: nemrég pl. a Yahoo csinált egyet, de készül már a Microsofté és a (vajon kié?) Google-é is. A link már így is nagy érdeklődést keltett, remélhetőleg egyre többen fogják használni és egyre komolyabb és megbízhatóbb linkgyűjtemény fogja segíteni a magyar internetezőket. Ehhez csak az kell, hogy végre ne másra várjunk, mert ezt most nekünk kell csinálni. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtár küldetése: mit tanulhatunk a Google-tól?FEL

A szerző, korábban egyetemi és szakkönyvtárak vezetője, 2004 óta pedig a Lingnan Egyetem könyvtárának igazgatója Hong Kongban, a könyvtárosoknak a Google-lal szemben tanúsított vegyes érzelmeit elemezve megállapítja, hogy csak akkor lehet esélyünk a Google-lal folytatott versenyben, ha a küldetésünkre és a teendőinkre koncentrálunk a Google üzleti stratégiájára (link adott válaszképpen az alábbiak szerint: ... folyt.: link
... A versenyhelyzet a fogyasztóknak kedvez: ők a könyvtár használói, akikért vagyunk, és akiknek az utódai részére gyarapítjuk és őrizzük meg gyűjteményünket. -- Készen állunk a versenyre! -- teszi hozzá végezetül a szerző. - F: Nesta: Google your library's mission. In: Library Journal 2006/10. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/4. ref.: Murányi L.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő

Google Scholar -- könyvtárba a specializáltabb kérésekkel érdemes menniFEL

Frederick G. Kilgour, a könyvtári automatizálás úttörője és az online közös katalógusok atyja, aki az információk elérhetőségének javítását tartotta fő céljának, valószínűleg elismeréssel fogadná a Google Scholart. ... Az online információkeresés egyik új technológiája, a Google Scholar (scholar.google.com) a tudományos publikációk keresésére szolgál, amelyek az ingyenes weben vagy előfizetéssel beszerezhető adatbázisokban találhatók meg. Az utóbbiak intézményi azonosítókkal vagy eseti térítés fejében vehetők igénybe. ... A Google Scholar által indexelt források jelentős részénél a keresés a tudományos művek teljes szövegében történik. A Google Scholar a kiadványok közötti hivatkozási hálózatot is feltárja (a Cited By link révén). Ez a funkció az ISI Web of Science szolgáltatására emlékeztet, és az első ilyen jellegű szolgáltatás, amelyet bárki igénybe vehet. A Firefox böngészőben rendelkezésre áll egy olyan opció, amely a könyvtári online katalógus megfelelő rekordjához kapcsolódik. Könyvek esetében a használó ily módon hozzájuthat a helyi könyvtár raktári jelzetéhez, folyóirat esetében pedig a raktári jelzet mellett ahhoz az információhoz is, hogy az adott folyóirat szerepel-e a helyi könyvtár által előfizetett adatbázisok kínálatában.
A Google Scholar egyesíti a Google népszerűségét és könnyű használatát a könyvtárakban őrzött vagy általuk előfizetett forrásokkal, amelyekre rámutat. Mindmáig sok vitát vált ki, ugyanis tartalma bizonytalan: nem deríthető ki pontosan, hogy mely kiadók, milyen címeit, milyen időszakot indexel. Az amerikai könyvtárak a Google szűrési (cenzúrázási) politikája miatt nem egyértelműen támogatják a könyvtári hozzáférést. A használók ugyanakkor előszeretettel használják mint az önálló keresési tevékenységüket segítő legfrissebb eszközt. A Google Scholar megerősíti azt a változást, amelyen a könyvtárak átmentek az online adatbázisok megjelenése óta: olyan dokumentumokhoz biztosítanak hozzáférést, amelyek könyvtárban nem biztos, hogy rendelkezésre állnak. Úgy tűnhet, hogy a Google Scholar és a hasonló online eszközök elvonják a használókat a könyvtáraktól, ezzel szemben új szolgáltatási időszak kezdetét jelzik a könyvtárak számára: új használók és csoportok bevonását, a keresések integrációját, színvonalas források biztosítását. Kilgour céljai -- a hozzáférés javítása és a száz százalékos elérhetőség biztosítása -- megvalósulóban vannak, ezeket a célokat ugyanis minden könyvtár magáénak vallja.

Régebbi hírforrás(ok): Pomerantz: Google Scholar and 100 percent availability of information. In: Inf.Technol.Libr. 2006/2. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4., ref.: Hegyközi Ilona

Az iWiW és társai uralják majd a jövő internetjétFEL

A web 2.0-t nem számítástechnikai szakemberek, hanem userek csinálták, létrejöttéhez pedig nem új technikára, hanem új szemléletre volt szükség, emelte ki az mfor.hu Stafétájában Papp István. A Cisco regionális vezetője szerint ma már nem a vállalati szereplők, hanem a végfelhasználók ösztönzik az internet fejlődését. - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

RFID tantárgyat oktat a VRHFEL

A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar és a Vonalkód Rendszerház Kft. (VRH) együttműködése sokéves szakmai múltra tekint vissza. Korábban kötött együttműködési megállapodásuk keretén belül célul tűzték ki a hazai rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) bevezetését elősegítő programok kidolgozását, kölcsönös szakmai segítségnyújtást. - F: febr. 20.
-- A RFID-technológia terjed könyvtári dokumentum-nyilvántartási rendszerelemként is. Előnyei mellett adatvédelmi aggályok is felmerülnek vele kapcsolatban (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Elvonások a kulturális ágazattólFEL

Fodor Péter a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója elmondta, a tavalyi 60 millió forintos elvonás következtében 40 ezer kötettel kevesebb könyvet tudtak beszerezni, a 124 milliós elvonás következtében félő, hogy le kell állítani virtuális könyvtár programot. 'Vissza kell fejlődni annak ellenére, hogy a könyvtárba ma is folyamatosan növekszik a beiratkozók és a kölcsönzők száma.' - F: febr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Iskolai könyvtárak és etnikai kisebbségekFEL

Vannak ugyan jó példák, de a könyvtárosok általában nem vállalnak aktív szerepet, vagy ad hoc módon reagálnak ezekre a kérdésekre; ritkán fordult elő olyan eset, amikor a könyvtáros proaktívan lépett fel. Annak érdekében, hogy a kisebbségi tanulók előtti akadályok leküzdésében aktív szerepet játsszon a könyvtár, jobb kommunikációra és az egyes könyvtárosok magabiztosságát és készségeit fejlesztő képzésre van szükség. -- legalábbis angol tapasztalatok szerint.

Régebbi hírforrás(ok): link

Diákakció a szakközépiskolában -- könyvolvasássalFEL

A hatszáznegyvenhárom tanulóval rendelkező Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola diákjai kedden 643 gólt rúgnak, 643 kosarat dobnak, valamint 643 leütéses dolgozatot írnak 'Miért szeretem a Lengyel Gyulát?' címmel. Ráadásként még elolvasnak 643 oldalt a százötven éves könyvtár régi könyveiből. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

A beépített könyvtáros -- ha nem megy a hegy MohamedhezFEL

A könyvtárosoknak ki kell lépni a falak közül, a diákok és az oktatók közötti mindennapos interakció integráns részévé kell válniuk. Erre jöttek rá lépésenként próbálkozva a Rhode Islandi Egyetem (URI) könyvtárosai.
1. A távoktatásban részt vevő diákoknak elvileg a könyvtárba be sem kell menniük szakirodalomért, hiszen ott van az internet. S bár jelentősen gyarapodtak az URI könyvtárának elektronikus forrásai, mégsem vált általános gyakorlattá az értékes oldalak és információk felismerése és használata. Ezért kerül a képbe a 'beépített' könyvtáros: felajánlották e-mailben a tanszékeknek, hogy távoktatási kurzusaikon a diákoknak segítséget nyújtanak a dolgozatok megírásában. De csak egy tanszék élt a lehetőséggel. Később személyesen kereste fel egy könyvtáros azokat az oktatókat, akiknek a kurzusán írásbeli dolgozatot kellett írni a hallgatóknak; így már négyen voltak hajlandóak a könyvtárost segítőként bevonni az oktatómunkába.
2. A tájékoztatás megújítása. A közös virtuális tájékoztatás kísérlete sikertelen volt. Azóta chat formájában (Instant Messaging, IM) biztosítanak szakirodalmi tájékoztatást a hallgatóknak, ami hamar népszerűvé vált.
3. Diákok számára indított könyvtári blog bevezetése. Cél: az egyetemi közösséget tájékoztatása a könyvtár új szerzeményeiről, a tanárok ösztönözése, hogy ezeket fel is használják az oktatásban, illetve a diákok segítése a felkészülésben. link

Régebbi hírforrás(ok): Ramsay--Kinnie: The embedded librarian. In: Library Journal 2006/6. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/6. ref.: Murányi L. Manci: link

Olvass lyukasórán! -- az iskolai könyvtárban.FEL

Bondor Erika, a szakmai egyesület elnöke szerint a könyvtár az iskola információközpontja, egyben a diákok esélyegyenlőségének egyik záloga. Az új felnőttoktatási rendszerben mégsem lehet könyvtárostanári képesítéshez jutni. A legtöbb fenntartó nem gondolja a könyvtárat az iskola szerves részének. Nem tudja elfogadni, hogy a tanulók nem a közeli közkönyvtárba mennek, ha olvasniuk kell valamit. Bondor Erika, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke azonban hangsúlyozza: nemcsak arról van szó, hogy lyukasórán vagy szünetben betérő gyerekeknek idejük sem volna máshová menni. Az iskolai könyvtárnak megvannak a maga sokrétű feladatai. A legfontosabb az, hogy a könyvek, folyóiratok szerepét, jelentőségét felfogják a diákok. Aki legkésőbb a gimnáziumban nem szokja meg, hogy könyvek veszik körül, soha nem is nyúl utánuk. - F: febr. 24.
-- Az előző témákról -- iskolai könyvtárak, offenzív szolgáltatások és programok -- további érdekes eszmecsere olvasható a Magyar Olvasástársaság blogján. Sőt, bekapcsolódhat Ön is! link

Régebbi hírforrás(ok): link

Ismét T-Nagyi ProgramFEL

Idén is indul időseknek szóló ingyenes oktatási program a T-Online Magyarország és a T-Com szervezésében. A T-Nagyi Program célja, hogy megismertesse az 55 év feletti korosztállyal az internet nyújtotta lehetőségeket és a számítógép világát. Március 5-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban és a dombóvári Városi Könyvtárban kezdődnek az első tanfolyamok, de hamarosan több vidéki nagyváros könyvtára is csatlakozik a programhoz, amelyre több mint ezer érdeklődőt várnak. - F: febr. 21.
-- Következzék itt egy kedves levél, mely azt bizonyítja, sohasem késő! (KÖÉ)
'Budapesten a X. kerületben lakom. Kérem írják meg nekem, hogy nagyis tanfolyamra hogyan lehet bejutni.73 éves vagyok és most vettem egy számítógépet, melynek használatában a lányom segít, de egyedül is szeretném használni. Kérem írják meg, hogy hol, hogyan kell jelentkezni ezekre a tanfolyamokra. Köszönettel'

Hírforrás:
2007. február 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Blogolás telefonon -- újabb lehetőség a könyvtári blogoknak is ...FEL

A Spin-my-Blog nevű szolgáltatás segítségével bárki immár telefonon keresztül is frissítheti a blogját. A blogolás mára mindennapos tevékenységgé vált, egyre többen osztják meg így a véleményüket, képeiket stb. a világgal. Előfordulhat azonban, hogy valaki akkor szeretné frissíteni a naplóját, amikor nincs a közelében számítógép. - F: febr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Saját tv-csatornát mindenkinek!FEL

A személyre szabható tv-csatornák után hamarosan megjelennek a saját gyártású műsorok is az interneten. A tartalom-megosztás vágyától túlfűtött netezők összeállíthatják, és szabadon sugározhatják saját műsoraikat. A Szilícium Völgyben néhány hete megrendezett Demo konferencián nagy feltűnést keltett egy Web 2.0-ás cég, mely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy saját tv-csatornát üzemeltessenek a weboldalukon keresztül. Az ötlet tulajdonképpen kézenfekvő: a kép és videó megosztó portálok után a felhasználók valószínűleg hosszabb műsorokat is szívesen közzé tesznek az interneten. Magyarországon is létezik hasonló próbálkozás. Szántó Gábor nemrég indította el Stubes névre hallgató közösségi portálját. A portálon tv-csatornákat szerkeszthetünk össze a YouTube-on, a Google Video-n és az egyéb magyar videó megosztó weboldalakon található kedvenc filmjeinkből. Az Stubes-ról (Series of Tubes) a jövő héten megrendezésre kerülő Web 2.2 Szimpóziumon tudhatnak meg többet az érdeklődők. - F: febr. 22.
-- A személyre szabható tv-csatorna emlékeztet az olvasó által alakított könyvtárra. Az olvasó(k) saját igényük szerint elláthatják a katalógusrekordokat tag-gekkel, kommentárokkal. Írhatnak a könyvtár blogjába. Saját képükre formálva a könyvtárat, szívesen és egyre többen térnek vissza oda, mint közösségi oldalakra. (KÖÉ)
A témában további lehetőségek olvashatók: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Másképp működik majd a jövőben a British CouncilFEL

Másfél évvel a BBC világszolgálata után a külföldre irányuló brit ismeretterjesztés másik letéteményese is távozik, hogy tevékenységét elsősorban az iszlám világban erősíthesse. A Times értesülése szerint az 1934-ban alakult szervezet jövő márciusig Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában, Ausztriában, Finnországban, Spanyolországban és a három balti köztársaságban zárja be irodáit. Az érintett országokban bezárnak a British Council könyvtárak is, hacsak nem tudják magukat fenntartani oktatásból. - F: febr. 26.
Nem vonul ki a British Council Magyarországról, csak átcsoportosítja az erőforrásokat, mivel nyitást tervez az arab világ és Kína felé -- tudatta Patkó Györgyi. Az intézet kommunikációs vezetője leszögezte: a nyelviskola bezár, míg a könyvállománya átkerül a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba. A British Council kommunikációs vezetője kifejtette: Európából többletforrásokat vonnak ki, és nyitást terveznek az arab világ és Kína felé. - F. febr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link link

Tárlat a könyvtár kincseibőlFEL

A szegedi egyetemi könyvtár mintegy 12 ezer kötetes régi könyv- és kézirattárának legszebb és legérdekesebb darabjait mutatja be az a kiállítás, amely hétfőn nyílt az intézmény tanulmányi és információs központjában. Varga András, a különgyűjtemény vezetője az MTI-nek elmondta: a tárlaton a XV. században készült ősnyomtatványokat, XVI. századi antikvákat, tulajdonosi bejegyzéssel ellátott köteteket, a szegedi szerzetesi gyűjteményekből származó könyveket, az egyetem egykori professzorainak kéziratait és a város nyomdászatának, könyvkiadásának történetét bemutató műveket láthat a közönség. A ritkaságok közül egy 1483-ban Nürnbergben nyomtatott kötetet emelt ki a szakember. A Bartholomaeus Anglicus című, a gyógynövényeket és a korabeli orvostudományt bemutató mű az alsóvárosi ferencesek könyvtárából került a gyűjteménybe. - F. febr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Feltárul a Somogyi-könyvtár 'méregszekrénye'FEL

Különböző indokokkal az utóbbi évszázadokban tiltólistára került könyvritkaságait tárja olvasói elé a szegedi Somogyi-könyvtár. Meglepő a zárolt írásművek tára.
Somogyi-könyvtár harmadik emeleti olvasótermében láthatók jövő csütörtöktől egy hónapig a bűnös könyvek -- mondta Szőkefalvi-Nagy Erzsébet igazgató. A kamaratárlat legrégebbi érdekessége Galileo Galilei itáliai matematikus, fizikus és csillagász világrendszerről írott munkája. A kötet alkotóját akkoriban eretneknek számító állításai miatt -- például, hogy a Föld kering a Nap körül -- majdnem halálra ítélték. Tanait ugyan visszavonta, de élete végéig hangoztatta azóta szállóigévé vált mondását: Eppur si muove! (Mégis mozog!). A szerző bűne miatt a írásait is betiltották, felkerült a IV. Pál pápa által 1559-ben összeállított jegyzékre, az úgynevezett Indexre.
Azóta is indexnek hívják az ideológiai vagy politikai okból tiltott könyveket, egészen a politikailag nem kívánatos 20. századi hazai kommunista cenzúra miatt titokban írt, nyomtatott és terjesztett 'szamizdatokig'. Túlságosan obszcén volta miatt zárolták az olvasók elől a Káma-Szútrát, de el kellett különíteni a 1930-as évek végétől a zsidó szerzők műveit ugyanúgy, ahogy később a fasisztának minősített szerzőket. A nemzetközi szakzsargon 'méregszekrénynek' nevezi a bibliotékák eldugottan őrzött polcait. - F: febr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lenin-múzeum Tamperében -- könyvtárralFEL

A világ egyetlen Lenin-múzeuma Finnországban, Tampere városában működik azóta, hogy 1993-ban bezárták a moszkvait. Fotók, fakszimilék, újságkivágások, audiovizuális dokumentumok, szobrok (bronzból-, gipszből-, és még rizsszemekből is), valamint propaganda-tablók idézik Lenin alakját. A gyűjtemény gazdagodott azt követően, hogy a Szovjetunió összeomlása után megnyíltak a moszkvai irattárak, de Minkkinen szerint 'Putyin elnök ismét bezárta a kaput'. A múzeumban röviden dokumentálják Vlagyimir Iljics Uljanov életútját, kora gyermekkorától és a III. Sándor cár elleni összeesküvésben való részvétele miatt kivégzett bátyjának drámájától -- amely Lenin forradalmár pályafutását elindította -- egészen 1924 január 21-én, 53 éves korában bekövetkezett haláláig. Dokumentálja a múzeum Lenin és Finnország kapcsolatait is: az agitátor II. Miklós rendőrsége elől menekülve finn területen rejtőzött 1905-től 1907-ig és 1917-ben. - F: febr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A női szépség története -- A Willendorfi Vénusztól az anorexiáigFEL

Nem mindennapi könyv- és képkiállítást hozott tető alá Vas megyei könyvtár. Az emeleti olvasóterem hat tárolójában nyomon követhetjük a női szépség történetét az őskortól napjainkig, ami -- néhány kilengéstől eltekintve -- a nők súlyvesztésének története is. Ebben a könyv- és képkiállításban másfél hónap munka van -- mondja a tárolók mellet lapunknak Sopár-Dancsecs Katalin, a kiállítás rendezője, könyvtár munkatársa. Az ötlet a Berzsenyi könyvtár egy korábbi kiállítása, az Évaságunk története kapcsán született meg, mondván érdekes lenne bemutatni, hogy hogyan lettek az őskori Willendorfi Vénusz nőideálok anorexiás modellekké. Az olvasóterem ablakainál felállított hat tárolóban levő könyvek és képek -- ahogy az eddigi kiállítások során -- most is a könyvtár anyagából lettek szemezgetve. Nem volt egyszerű összegyűjteni, rendszerezni és felirattal ellátni az anyagot. Kivételt ez alól talán csak az utolsó tároló jelent, ugyanis a mai magazinok többségében szinte csak kizárólag normál súly alatti modellek vannak, így gyakorlatilag bármelyiket felcsaphattuk volna -- mondja a kiállítás rendezője. - F: febr. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Erotikus és arisztokratikusFEL

Poór Kata Erotikus és arisztokratikus című kiállítása megnyitójára február 19-én került sor az Egyetemi Könyvtár aulájában. A különleges hangulatú képekhez egy irodalmi alkotásból merített ihletet a festőnő. Mint elhangzott, az Egyetemi Könyvtár programjában huszonegy alkotónak, alkotócsoportnak biztosított ingyenesen lehetőséget munkáinak bemutatására. Négy hetes váltásokkal, 2007. februárjáig számos képzőművészeti stílusban készült alkotást láthattak az érdeklődők, fotókollekciók, olajfestmények, számítógépes grafikák is megtalálhatók voltak az Egyetemi Könyvtár kiállítás-sorozatán. Minden kiállítás ingyenesen volt látogatható. Az év leteltével újabb pályázatot írnak ki a könyvtár aulájában lévő paravánokra, így áprilistól egy éven keresztül 20 újabb kiállító kap lehetőséget a bemutatkozásra. - F: febr. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Second Life (Második Élet): hódít az új webőrületFEL

'Keress igazi pénzt egy virtuális világban! Igen, igazi pénzt!' -- áll a Second Life oldalon a piactér bemutatójának első sorában. Philip Rosedale, a Second Life link atyja viszont tagadja, hogy ő pénzzel mérné a sikert. A virtuális második élet kétarcúságán a való világban élénken vitatkoznak, de azon nem, hogy itt valami különös dolog történik. A Second Life olyan virtuális világ, amit felhasználóik építenek az e digitális világhoz fejlesztett számítógépes eszközökkel, szoftverekkel. Ez új generációja az olyan közösségi oldalaknak, mint az iWiW vagy a MySpace, azaz -- a sokat emlegetett Web 2.0 után szabadon -- a Web3.0 első megjelenési formájának is nevezhetnénk. - F: febr. 21.
-- S vajon lehet-e a Second Live-ban a fizikai könyvtárak használatára irányítani a figyelmet? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Wikipedia -- a demokratikus tájékoztatás eszköze, vagy veszélyforrás?FEL

A lexikonok és enciklopédiák készítése és kiadása mindeddig tapasztalt szakemberek dolga volt. A Wikipedia (alcíme szerint a free encyclopaedia) megjelenése óta azonban más a helyzet. Szerzői, szerkesztői önkéntesek; bárki írhat szócikket, nincs központi szerkesztés, ellenőrzés; az enciklopédia közös erőfeszítés gyümölcse. Olyan demokratikus tájékoztatási segédlet, amit a közösség készít a közösségnek (részletesen lásd a link illetve a magyar változatban a link címen).
Tilos idézni a Wikipedia nevű internetes enciklopédia szócikkeit -- határoztak egy amerikai főiskola oktatói, miután egyre több hibát találtak vizsgatesztekben és házi dolgozatokban, a diákok pedig a rendkívül népszerű enciklopédiában talált adatokra hivatkoztak. - F: febr. 23.
Prím Online, link

Régebbi hírforrás(ok): link ; Prím Online, link

Egy magán média- és könyvtárFEL

... Egy vers-, novella-, regényrészletből többnyire rátalál a szerzőre, de mondjuk az V. szimfóniának csak a bevezető tételét ismeri föl, hallhatta akárhányszor is. Hogy valaki falsot húzott?, fújt?, énekelt? Nem veszi észre. Számára teljeséggel egyforma Karajan és Bernstein, Menuhin és Ojsztrah vagy a három biznisztenor. CD-tárában mindenekfölött Mozart és Bach meg a preklasszikusok, a barokk: Vivaldi, Lully, Monteverdi, Purcell, Scarlatti. Sok opera, semmi Wagner. Imádja a kilós cédévásárokat valamely hipermarketben, magasról tesz az előadók ismeretlenségére. Kemény dollárokat fizet internetes Armstrong-, Ellington-, Beatles-, Cohen-, Tom Waits-, Mandy Patinkin-beszerzésekért. Cédéi, dévédéi jegyzéke számítógépen, többszörös keresztkeresési módokkal: címek, szerzők, előadók, rendezők alapján is megtalálható minden. A terem többi falán szépirodalom, ETO-ba rendezve. Ez ugyebár a könyvtári Egyetemes Tizedes Osztályozás, amiből Gyöp még is vizsgázott anno. PC-jében több mint 14 ezer kötetet rögzít. Vers, próza, színművek. Külföldi szépírók a görögöktől Elfriede Jelinekig, magyarok a Mária-siralomtól Garacziig. Gyöp a klasszikusokat alapnak véli, a maiakat pedig az exbölcsész kutyakötelességének: a korral lépést kell tartani. Naponta böngész könyvkiadói prospektusokat, hetente jegyzéket állít össze a megvenni kívántakról, törzsboltjában egyik hivatalsegédje vásárol be (időkímélés meg a csomagok súlya miatt), irdatlan pénzekért. Könyvtára komplettnek tekinthető és mércének: ami itt nincs, az nincs is. - F: febr. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Itt a Google irodai szoftvercsomagjaFEL

A Google eddig is igyekezett szakítani azzal, hogy csupán egy területre, az internetes keresőkre koncentrál. Jól bizonyítja ezt a YouTube megvásárlása vagy a könyvdigitalizálási program. A Google Book Search kapcsán sok támadás érte a vállalatot, azonban vitathatatlan, hogy egy érdeme mindenképpen van: valóságos könyvdigitalizálási hullámot indított el és egyre több hasonló projekt indult. Ebben a programban a cég egyik konkurense a Microsoft. Azonban úgy tűnik nemcsak itt, de egy másik területen is összeakadt a két fél. A Google ott támadja a Microsoftot, ahol utóbbi igazán előnyben érezheti magát, ez pedig az irodai programok piaca. A most piacra dobott Google Apps Premier Edition bármely cég vagy szervezet számára elérhető, munkaállomásonként 38 euróba kerül, így jóval olcsóbb a Microsoft Office irodai szoftvercsomagnál. Az új Premier változatban további tíz gigabájtnyi tárhely érhető el az elektronikus levelek számára, az e-maileket akár a mobiltelefonra is továbbítják és a szolgáltatást egy 24 órás forródrót teszi teljessé. A szövegszerkesztő segítségével akár ötven személy is dolgozhat egyszerre egyetlen dokumentumon. - F: febr. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy nap számítógép nélkül?FEL

Helmut Schmidt német kancellár 1978-ban azt próbálta elérni, hogy az emberek tartsanak legalább hetente egy televíziómentes napot. A kezdeményezés éles vitát váltott ki. Most néhányan az internetmentes nap mellett lobbiznak. Az új kezdeményezői Denis Bystrov és Michael Taylor weboldal-üzemeltetők, akik szerint sokak számára egyetlen nap számítógép nélkül is extrém nehéz, sőt elviselhetetlen és elképzelhetetlen lenne. 'Amennyiben egy napra eltűnne a számítógépük, tudnának élni nélküle?' - teszi fel a két szakember a kérdést. - F: febr. 24.

Hírforrás:
2007. február 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Újabb Skype-os elérhetőség a BME OMIKK-banFEL

BME OMIKK Olvasószolgálata 2007. január elejétől érhető el Skype-on. Mára ezt a szolgáltatást kiterjesztették a Tájékoztató Szolgálatra is, így most már az is elérhető Skype-on a könyvtár nyitva tartása alatt (hétfőtől péntekig 9-20 óra között) a bme_omikk_tajekoztatas címen. A szolgáltatás a telefonos érdeklődést foglalja magába, mindezt telefonköltségek nélkül. - F: febr 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

IT-szektor: mi történt 2006-ban?FEL

2006-ban több minden véget ért Magyarországon, így például a 'Straub-korszak' a Magyar Telekomban, vagy az IHM-korszak a kormányzat információs társadalom politikájában, de a csupán hagyományos internet-használatnak is 'bealkonyult', kopogtat a web 2.0 forradalom -- állítja a Magyar Információs Társadalom Éves Jelentés 2006.
A tanulmány szerint a 2006-os évben egyértelmű előrelépést tapasztalhattunk néhány területen. Például nőtt az otthoni internet használat. Az e-közigazgatási szolgáltatások felkészültségi szintje Magyarországon változott a legnagyobbat egy év alatt Európában, és ezzel az ország elérte az Unió átlagának szintjét. Végül az innovációs járulék rendszere megújítani látszik a hazai tudásipari kapcsolatokat és aktivitást. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról