Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/11., 3. 14.

Könyvtár volt, van -- lesz! Nem baj, hogy nincs ránk szükség -- más lesz a feladatunk!
A 2.0-s iskolai könyvtár
Északi könyvtárak 13/1. -- Elektronikus folyóiratok Izlandon
Panaszkezelés a könyvtárakban
Az ODR átszervezése -- hatékonyabbá tenni a rendszert
IM, azaz valós idejű üzenetküldés, kapcsolat a MEK-ben is
MiniLib-et mindenkinek!
Dunaújváros -- gyerekkönyvtári sürgés
Sms-értesítés a lejárati idejéről
Dobozolás előtt Debrecenben
Az OSZK és a 2.0: egyelőre blog, iwiw és Skype
Kétképernyős monitorok az egyetemi könyvtárban
Tíz technológia-alapú áramlatról könyvtárosoknak
Német partner a Google digitális könyvtárában
Microsoft: a Google jogsértések révén gazdagodik
A tartalmon múlik az internetverseny
Botrányok a Wikipedia körül
A tájékoztatás demokratizálódása -- a Wikipédia mint referensz eszköz
Forradalmi nyomdagép költözik a Petőfi Irodalmi Múzeumba
Hiller a New York-i elitet célozná
Meglepő lista: minden idők legunalmasabb könyvei
Szex a könyvtárban
A videómegosztók éve lesz 2007
Terjeszkedik az Elintézzük.hu -- belföldön, külföldön
Lukas-puding könyvtár épül Prágában
Egyre népszerűbbek a wiki-elven működő szolgáltatások
Napi 12 óra munka -- interjú az ország egyik leglátogatottabb könyvtárának
A web 2.0 módszereit használják a rendőrök
A leggyengébb láncszem az ember -- hamis biztonságtudat
Google Maps-trükkel a nagyobb felbontású képekért
Kisokos az új kórházi rendszerhez
Könyvtár 2.0 a magyar Wikipédiában
Nőnapon indult az Éva
Sztárportált indított a Sanoma Budapest


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtár volt, van -- lesz! Nem baj, hogy nincs ránk szükség -- más lesz a feladatunk!FEL

Dunaújváros -- A március elsejétől bevezetett változásokból kiolvasható, a József Attila Könyvtár vezetése nem törődik bele az intézmény térvesztésébe, alkalmazkodik a változó körülményekhez. A változások hátteréről, az új szolgáltatásokról Szécsenfalviné Lukács Máriát, a József Attila Könyvtár igazgatóját kérdeztük. -- Gyengül a könyvtár kihasználtsága? -- Sokkal jobb is lehetne, mint amilyen pillanatnyilag. Majdnem minden mutatónk csökkent. Ez nem dunaújvárosi jelenség egyébként, minden kolléga az ország minden részéből erről beszél. Amit évek óta tudtunk, hogy tért hódít az internet, most már a gyakorlatban is érezzük. Ezt azért merem állítani, mert elsősorban a diákok száma csappant meg, akik számítógépeznek, és hozzájutnak más információs forráshoz is, mint a könyvtár. Ha a számokat nézzük, akkor összességében, tehát a gyermek-, a felnőtt- és a két fiókkönyvtár adatait is figyelembe véve csökkent az összes olvasók száma hétszázkilencvennyolc fővel - ami nem túl látványos csökkenés, ha a közel tízezres taglétszámmal vetjük össze. Viszont évek óta tart ez a csökkenés. Ennek arányában az összes látogatónk száma is kevesebb. Viszont örvendetesen nőtt a távhasználók száma, és ez is azt igazolja, hogy többen használnak internetet. ... Hozzá kell tennem, hogy a könyvtár arról ismerszik meg, hogy itt rendszerezve vannak az információk, a könyvtáros pedig segít célirányos információhoz jutni. Nem vagyok elkeseredve, hogy nincs ránk szükség -- más lesz a feladatunk. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): DH Online, link

A 2.0-s iskolai könyvtárFEL

Iskolai vitakör -- blog-formában. Jól hangzik? Eszmecsere a tananyagról, igény szerint nyíltan vagy zárt körben, iskolán belül, esetleg társintézmények között. Például a Lakeview Középiskolában, Battle Creek-ben (MI). Mindez köszönhető Margaret Lincoln iskolai könyvtárosnak. És persze ott vannak a Social Bookmarking-dolgok, del.icio.us, furl.net és társai, no meg a közös képkatalógusok a flickr-en és hasonló helyeken. Az iskolai könyvtár (és ezzel együtt maga az iskola is) kezdi tehát a közkönyvtárakhoz hasonlatosan felvállalni azt a bizonyos 'szociális funkciót', elérhető közelségbe hozva az 'élhető iskolát' (de jól hangzik!), ami hatalmas motiváció lehet például az élethosszig tartó tanulásban. Folyt.: link

Hírforrás:
2007. március 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): School Library 2.0: Say good-bye to your mother's school library link Referálja: Paszternák Á.

Északi könyvtárak 13/1. -- Elektronikus folyóiratok IzlandonFEL

Miután Izland szigetének lakossága csupán 300 ezer főből áll, így természetesen adódott a lehetőség, hogy az elektronikusan elérhető online folyóiratok és adatbázisok nemzeti konzorcionális hozzáférésének körét minél szélesebb körben kell meghatározni. A link -en futó szolgáltatás 8000 teljes szövegű folyóirat, 2000 bibliográfia adatai és 12 adatbázis elérhető el. Az izlandi szolgáltatók IP-címtartományok nyilvántartásával, a csekély lakosságszámot figyelembe véve a tartalomszolgáltatók részéről is tetemes adminisztratív és marketing költség spórolható meg. A projekt 1998-ban indult. 2000 és 2002 között állapodtak meg a nagy tartalom aggregátorokkal és kiadókkal (Blackwell, Elsevier, Karger, Kluwer, ProQuest és a Springer). Ugyancsak megállapodást kötöttek az ISI-Thomsonnal a Web of Science szolgáltatásáról is. Ezen felül a választékban megjelent az Enyclopedia Britannica és néhány Grove adatbázis is. A folyamatot az tetőzte be, mikor szponzorok által néhány igen költséges amerikai adatbázist is beszereztek (OVID, az EiViilage-Compendex adatbázisok az American Society of Civil Engineers és az American Society of Mechanical Engineers által szolgáltatott tartalmak ). A helyi izlandi tartalmak esetében vannak egyedül intézményi, illetve időalapú embargós korlátozások, pont a kis lakosságszám miatt. Máskülönben a nemzeti konzorcium lehetne az egyetlen, kizárólagos és megkerülhetetlen ügyfél. Az iskolai és közkönyvtárak viszont igen limitált, kedvezményes áron férhetnek hozzá a hazai tartalmakhoz is.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton

Panaszkezelés a könyvtárakbanFEL

könyvtári menedzsment fontos területe a könyvtárral szemben felmerülő olvasói panaszok helyes kezelése.
A 'panaszmenedzsment' kulcskérdése a könyvtáros és a panasztevő közötti helyes kommunikáció kialakítása. A panaszosnak érzékelnie kell, hogy a könyvtáros figyelmesen hallgatja a történtek elbeszélését, nem burkolódzik névtelenségbe, egyenlő partnerként, udvariasan és nyitottan foglalkozik az üggyel. Ez a szituáció gyöngíti az 'ellenségkép' hatást. A könyvtárosnak aktív hallgatóként kell viselkednie, aki hagyja partnerét beszélni, és célzott kérdésekkel irányítja a dialógust. A panaszokat a könyvtári szolgáltatások rendjében jelentkező különféle hibák váltják ki, ennek alapján megkülönböztethetjük:
1. a félreértésből vagy tévedésből eredő panaszokat, ezekre egyszerű helyesbítéssel reagálhatunk,
2. a szolgáltatás menetében előforduló hibákat, ezeket korrigálnunk kell és
3. ha az olvasó számára megígért szolgáltatások a könyvtár hibájából nem teljesülnek (pl. előjegyzés, internethely-biztosítás esetén.) ...

Régebbi hírforrás(ok): Becker: Beschwerdemanagement in Bibliotheken. Gesprächsverlauf & Problemelösung an der Theke. In: Bibliotheksdienst 2006/6. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4. ref.: Katsányi S. Manci: link

Az ODR átszervezése -- hatékonyabbá tenni a rendszertFEL

A finn kormány 1972-ben indította el a könyvtárak gyűjtőköri együttműködését forráskönyvtárak kijelölésével, s elkészült az első ILDS kézikönyv is. A 80-as években jelentősen megemelkedett a könyvtárközi kölcsönzési forgalom, amely azonban a 90-es évtizedben mintegy harmadával visszaesett. Ennek több oka volt: a könyvtáraknak újra postai díjat kellett fizetniük küldeményeikért, a forráskönyvtárak elvesztették jelentőségüket azzal, hogy az egyetemek nagyobb függetlenséget kaptak, s így könyvtáraiktól elsősorban a helyi szolgáltatásokat várták el, az internet elvette a forráskönyvtárak szerepét a dokumentumok lelőhelyének azonosításában. 1989-től újabb csökkenés állt be a forgalomban a Nemzeti Tárolókönyvtár belépésével és a Nemzeti Elektronikus Könyvtár (FinELib) konzorcium létrejöttével az elektronikus dokumentumok állami támogatással való beszerzésére. A dokumentumellátásban is már a pénz beszél, nem a szolidaritás: mind a visszaküldendő, mind a megtartható dokumentumok tekintetében kimutatható, hogy a könyvtárak ahhoz a forráshoz fordulnak, amely olcsóbb szolgáltatást nyújt. Ráadásul egy felmérés kimutatta, hogy az északi országok közül Finnország hátul kullog az ILDS terén, minden pozitív vonása ellenére. Nyilvánvaló, hogy áramvonalasítani kell a finn rendszert.

Régebbi hírforrás(ok): Muhonen--Jauhiainen--Vattulainen: Sharing resources in Finnish university libraries. Reorganising the national document supply system. Interlend.Doc.Supply 2006/2. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4., ref.: Papp I.

IM, azaz valós idejű üzenetküldés, kapcsolat a MEK-ben isFEL

A Library 2.0 szellemében és több hazai könyvtár példája nyomán a MEK-ben is elindítottunk kísérleti jelleggel egy valósidejű tájékoztatást link . A Vendégkönyvünk oldalán megtalálható kisablakban délután 2 és 4 óra között válaszol valamelyik MEK könyvtáros a feltett kérdésekre. A szolgáltatás igénybevételéhez kliens oldalon egy Adobe Flash Player programot kell telepíteni a számítógépre.

Régebbi hírforrás(ok): MEK Hírlevél, 2007. febr.

MiniLib-et mindenkinek!FEL

Itt a Mini Library. A 'The mini The European Library searchbox' segítségével hozzáférhetek Európa nemzeti könyvtárainak anyagaihoz, közvetlenül, központilag. Ami -- folytatva a szöveget -- azt jelenti, hogy használóimnak lehetőséget adhatok, hogy leellenőrizzék, vajon az őáltaluk keresett anyagot digitalizálta-e már valaki, valamint
hogy gyorsan és egyszerűen férjenek hozzá megbízható digitalizált információhoz és anyagokhoz (könyv, film, térképek, fényképek, stb.). ... Viszont: amint látszik, szerencsétlen külföldiek (a NAVA-s találatok kivételével) csak annyit tudnak meg, hogy a 'dokjument tájpja' 'könyv' (MEK) ill. 'elektronikus dokumentum' (Neumann-ház). Szóval, amellett hogy a találatok nem épp nemzetköziek, még nem is egy cimkerendszer alapján működnek. Továbbá ugye a nyelv egyszer 'hun', másszor 'HUN', harmadszor pedig egész egyszerűen nincs. Szóval vicces dolgok ezek. Sok idejük van manapság az embereknek. Van, aki kereshetővé teszi Európa egész digitális anyagát, mások viccesen cimkéznek. - F: márc. 11.

Hírforrás:
2007. március 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Dunaújváros -- gyerekkönyvtári sürgésFEL

Nyolcadik idényét kezdte meg a Könyvfaló névre keresztelt olvasópályázat, amelynek sikerét mutatja, hogy a tavalyi 154 induló -- lelkes nebuló -- több mint négyszáz könyvet lakmározott be. A gyermekkönyvtár kezdeményezésére már tizenegy éve tartanak a harmadik és negyedik osztályosok számára könyvtári órákat. A foglalkozás két részből áll, az első felében a könyvtárhasználat gyakorlati feltételeivel ismerkednek a diákok, majd közös olvasás keretében a korosztály számára érdekes könyvekkel ismerkednek meg a gyerekek. A kezdeményezés sikerére jellemző, hogy a könyvtári órák végeztével sokan felső tagozatosként is visszatérnek. Minden év decemberében megrendezik - a gyermekkönyvhét keretében - a már hagyományosnak tekinthető mesemondó versenyt. - F: márc. 9

Régebbi hírforrás(ok): link

Sms-értesítés a lejárati idejérőlFEL

Nagy-Britanniában egy olyan kísérleti projekt bevezetését tervezik, melynek lényege az volna, hogy sms-ben értesítenék az Angliában tartózkodó külföldieket pár nappal azelőtt, hogy tartózkodási engedélyük lejárna. - F: márc. 8.
-- A minap, amikor négyszámjegyű késedemli díjat fizettem egy lejárt határidejű dokumentumért, pontosan a fenti lehetőség járt az eszembe. A könyvtár ugyan jogosan szedte a bírságot, melynek azonban használói rossz érzés lett az eredménye (noha ez feltehetően nem volt célja). Amennyiben a könyvtár a rendszerében meglévő emailemre (akár automatikusan) küldött volna értesítést a késedelemről, néhány száz forintból megúszhattam volna, ráadásul azzal az érzéssel, hogy a könyvtár figyeli az én érdekeimet. A bírság ellenére megőrzöm jó emlékezetembe. A minőségnek sok definíciója van. Az egyik: szolgáltatási színvonal, amely kielégíti, illetve túllépi a felhasználók igényeit. Nos; ennek örültem volna Használóként. E minőséget lehetett volna biztosítani a könyvtárban. A következő kölcsönzésig még nem késő :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Dobozolás előtt DebrecenbenFEL

A költözést készítik elő ezekben a napokban a megyei könyvtárban. A Piac utcai központban jelenleg a könyveket katalogizálják. A külső raktárakban pedig befejezték a gombák és a rovarok elleni vegyszeres kezelést. A könyvtár e héten még teljes körű szolgáltatással várja vendégeit, március 19-a és április 13-a között azonban csak a kikölcsönzött könyvek visszavitelére lesz lehetőség. Április 16-tól az intézmény valamennyi részlege zárva lesz a nyári nyitásig. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az OSZK és a 2.0: egyelőre blog, iwiw és SkypeFEL

Január 27-én indult az link Eddig két szkript olvasható benne. A frissebb: Itt gyűjtöm -- segítségetekkel -- azokat az irodalmi utalásokat, ahol az Országos Széchényi Könyvtár akár csak mint helyszín 'szerepel', de írhatnak rólam bármilyen más ügyből kifolyólag is... P.s.: Ez a blog nem az OSZK hivatalos blogja, hozzá jogszerűen nem kötődik. P.s. No2: A nem a blog témáját érintő kommentek törlésre kerülnek. -- Azt is írja, hogy 'Ez a blog csupán kelléke az iwiw-es oldalamnak' link A könyvtár Skype-azonosítója: orszagos.szechenyi.konyvtar -- ami lehetővé teszi a
-- Kár, pedig lenne miről beszélgetni az OSZK kapcsán, ha már a nemzet kitüntetett intézménye. Az is kár, hogy teljesen anonimnak tűnik: így az embernek az az érzése támad, hogy egy hatalmas arcnélküli intézménnyel társalog. Talán ezért is olyan ritkás a visszajelzés. Az OSZK iwiw-ismertsége viszont 3000-hez közelít. (MG)


Kétképernyős monitorok az egyetemi könyvtárbanFEL

Minden olyan intézkedés, amely a munkakörülményeket javítja, növeli a teljesítményt, javítja a termék minőségét. Nincs ez másképp a számítógépet használó munkahelyek és a könyvtárosok esetében sem. A számítógépes munkahelyekkel foglalkozó ergonómiai tanulmányok eddig csak a hagyományos mutatókkal törődtek (az ülés és az asztal, majd a billentyűzet és az egér-felület magassága, a monitor dőlésszöge stb.). Alig van publikáció a kettős képernyőjű monitorok bevezetéséről, holott ez nagymértékben megkönnyíti a többcélú, vagy a több forrást egyszerre használó munkákat. Egy képernyő esetén vagy megfelezik a képernyőt, így kisebb betűket kell használni, vagy a szöveg-összefüggések vesznek el, vagy az ablakok között kell kapcsolgatni, így nem látszik egyszerre a két felület, és időt, energiát fogyaszt a kapcsolgatás. A szükséges helyeken a kettős képernyőjű monitorok felszerelése elősegíti a kényelmes használatot, és hatékonyabbá teszi a munkát. Az Oklahoma Egyetem könyvtárában kísérleti jelleggel több munkahelyet kettős képernyőjű monitorokkal láttak el, majd felmérték fogadtatásukat és használatukat a könyvtárosok körében...

Régebbi hírforrás(ok): Russell--Wong: Dual-screen monitors. A qualitative analysis of their use in an academic library. In: J.Acad.Librariansh. 2005/6. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/4. ref.: Mohor J.

Tíz technológia-alapú áramlatról könyvtárosoknakFEL

'Ez a bejegyzés kissé nemzetközi lesz. A bevezetés és a zárszó magyarul és angolul is olvasható. Elsőször is: ezt az írást Michael Stephens-nek köszönhetjük. Szintén neki köszönhetem, hogy ezt a cikket lefordíthatom -- hiába volt a Blogoszférában, túl tiszteletlen dolognak tartottam volna 'csak úgy' lefordítani és közzétenni ezt a fantasztikusan összeszedett és hosszú írást. Saját kezűleg adta rá áldását, és ez megnyugtat.' -- olvasható a link -on, Paszternák Ádám tollából. S az érzékletes példákkal kifejtett tíz áramlat: Párbeszéd, összefonódás, tartalom, munkakörök átértékelése, a civil mint információforrás, emberek vagyunk, nyitottság és megosztás, részvétel, élmény, játékosság.


Német partner a Google digitális könyvtárábanFEL

A Google digitális könyvtári projektjéhez 13-ik partnerként csatlakozott a Bajor Állami Könyvtár (miután újabban több amerikai nagy egyetemi könyvtár tartotta fontosnak a projekt támogatását). A BÁK hatalmas állományából legalább egy millió szabadon felhasználható könyv kerül digitalizálásra. Elsősorban német nyelvű művek (egyebek mellett klasszikus életművek, mint Schilleré, Goethéé, Grimm-fivéreké), de gazdag választék lesz francia, spanyol, latin és angol nyelvű könyvekből is. A kezdeti 'csapatban' található Oxfordi Egyetemi Könyvtárat eddig Európából két spanyol követte (a Madridi Egyetemi Könyvtár és a Katalán Nemzeti Könyvtár). Ezzel az eredeti angol és a spanyol után újabb fontos nyelv bővíti a Google-program palettáját. (ref.: SP) - F: link (2009.03.11.) 'A mai bejelentéssel megnyitjuk az intézményünket az egész világ előtt és ezzel egy jelentős lépéssel közelebb kerülünk a bibliotékák valódi rendeltetése felé, ami a könyvek és a tudás felfedezése. Lenyűgöző kihívás, hogy szerte a világon minden olvasónak megmutathatjuk Németország irodalmi hagyományait' -- tette hozzá dr. Rolf Griebel, a könyvtár főigazgatója. - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Microsoft: a Google jogsértések révén gazdagodikFEL

A Google évekkel ezelőtt nekilátott egy nagy digitális könyvtár létrehozásának, a keresőóriást azonban számtalan kiadó szerzői jogsértéssel vádolta meg időközben. Most a Microsoft részéről is éles bírálat érte a céget annak jogsértő praktikái miatt. A redmondi konszern képviselője szerint a Google nem a saját tartalmak előállítására törekszik, hanem mások verejtékes munkájából keres milliárdokat, a profit érdekében pedig akár a törvénnyel is szembehelyezkedik. A Google képviselői visszautasították a vádakat, és azt hangoztatják, hogy az utóbbi időben jelentős előrelépéseket tettek a szerzői jogot érintő kérdésekben, mivel számtalan kiadóval felvették ez ügyben a kapcsolatot, amelyekkel azóta is együttműködnek. - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A tartalmon múlik az internetversenyFEL

Ma jelentek meg a KSH legújabb, több százezres növekedést tartalmazó adatai, de szakértők szerint a növekedési dinamika már aligha tartható, mivel már nem lehet újabb drasztikus sávszélesítésre számítani. A KSH legújabb adatai szerint a tavalyi év végén csaknem 1,3 millió internet-előfizető volt Magyarországon azt követően, hogy számuk 2005-ben 200 ezerrel, tavaly pedig már több mint 300 ezerrel nőtt. Néhány szakértő szerint azonban ez a dinamika már aligha tartható, hiszen az átviteltechnológiák kapacitása kimerülőben van (nem lehet tehát újabb drasztikus sávszélesítésre számítani), s az árak sem igazán mérséklődhetnek. Az NHH idén az egybe csomagolt (hang, adat, tv) szolgáltatásokkal bővíti a fogyasztókat tájékoztató link portált. A közelmúlt árcsökkenése és sávszélesség-bővülése után idén várható, hogy felgyorsul az IP TV elterjedése is, ami újabb lendületet adhat a szélessávú piac bővülésének. - F: márc. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Botrányok a Wikipedia körülFEL

A Wikipedia online enciklopédia szeretné visszanyerni az emberek bizalmát, miután egyik legtermékenyebb és legmegbízhatóbb szerkesztőjéről kiderült, hogy valójában egy 24 éves, végzettség nélküli Kentucky-i férfi, bár azt állította magáról, hogy vallásszakértő professzor. Jimmy Wales, a Wikipedia társalapítója elmondta, hogy a külső munkatársak továbbra is dolgozhatnak anonim módon, azonban a szakmai végzettséggel rendelkező személyeknek ezentúl hivatalosan igazolniuk kell magukat. A múlt héten kiderült ugyanis, hogy az Essjay álnév alatt működő külső munkatárs hamis iratokkal, bizonyítványokkal próbálta elrejteni, hogy valójában egy végzettség nélküli fiatalember. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A tájékoztatás demokratizálódása -- a Wikipédia mint referensz eszközFEL

A lexikonok és enciklopédiák készítése és kiadása mindeddig tapasztalt szakemberek dolga volt. A Wikipedia (alcíme szerint a free encyclopaedia) megjelenése óta azonban más a helyzet. Szerzői, szerkesztői önkéntesek; bárki írhat szócikket, nincs központi szerkesztés, ellenőrzés; az enciklopédia közös erőfeszítés gyümölcse. Olyan demokratikus tájékoztatási segédlet, amit a közösség készít a közösségnek (részletesen lásd a link illetve a magyar változatban a link címen).
A tanulmány szerzői arra voltak kíváncsiak, mennyire felel meg a Wikipedia azoknak az értékelési szempontoknak, amelyeket William A. Katz korszakos művében, az Introduction to reference workben fogalmazott, és sorban megfeleltetik Katz-kategóriáit a Wikipediával. ... A tanulmány befejező részében a demokrácia és az információk viszonyáról fejtik ki nézeteiket a szerzők.

Régebbi hírforrás(ok): Wallace--Van Fleet: The democratization of information? Wikipedia as a reference resource. In: Ref.User Serv.Q. 2005/2. Referálva: Murányi L., Manci: link

Forradalmi nyomdagép költözik a Petőfi Irodalmi MúzeumbaFEL

Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét egy, az 1840-es években Magyarországra került nyomdagépen nyomtathatják ki az érdeklődők március 8. és 15. között Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban - F:
márc. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hiller a New York-i elitet céloznáFEL

A 2009-es New York-i magyar kulturális évad célközönsége az Egyesült Államok keleti partvidékének véleményformáló rétege lesz -- mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter csütörtökön zárult amerikai tárgyalásai végén. A New York-i évad fővárosi programokkal egészülne ki: a washingtoni Kennedy Centerben a magyar zenei kultúrát, a Katzen Művészeti Központban a kortárs képzőművészetet ismertetnék meg, a National Gallery of Art a filmművészet bemutatására tett ajánlatot. A magyar népi kultúrával ismerkedhetne meg a közönség a 2009 nyári Smithsonian folklór fesztiválon, a Kongresszusi Könyvtár főigazgatója pedig arra mutatott teljes nyitottságot, hogy az általuk őrzött magyar kulturális kincsekből, elsősorban könyvekből rendezzenek tárlatot az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Meglepő lista: minden idők legunalmasabb könyveiFEL

Megnevezték a világ legunalmasabb könyveit. A 4000 fő megkérdezésével lefolytatott közvéleménykutatás nem kis meglepetéseket hozott, hiszen az olvashatatlan könyvek között szerepel JK Rowling, Salman Rushdie, Bill Clinton és David Beckham művei. - F: márc. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szex a könyvtárbanFEL

A rendszerváltáskor igen váratlanul érte a könyvtárosokat az üzleteket és újságosbódékat elárasztó szex- és pornókiadványok, aminek kezelésére egyáltalán nem voltak felkészülve -- derül Eszenyi Miklósnak a Könyvtári Figyelő 1993/4-es számában megjelent tanulmányából. Hazánkban az erotikus, szex- és pornókiadványok sokáig hozzáférhetetlenek voltak -- írta Eszenyi Miklós. Máig sem tisztázott, hogy miért, hiszen -- bár sokan próbálták -- senki sem tudta megmondani azt sem, hogy mi igazából a szex vagy a pornográfia. A "leplek lehullása" tulajdonképpen a felvilágosító irodalom megjelenésével veszi kezdetét. Ma már furcsa, de a haladás jele volt, hogy folyóiratokban, vagy könyvalakban felvilágosító írások láttak napvilágot. - F: márc. 8.

Hírforrás:
2007. március 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

A videómegosztók éve lesz 2007FEL

Videómegosztás minden mennyiségben - elemzők szerint 2007-ben is erről szól majd a közösségi web.Emellett számítani lehet az úgynevezett testreszabható hírolvasók hazai felfutására is. A videómegosztók magyarországi terjedése nem újdonság, hanem egy létező trend folytatódása: 2006-ban is a YouTube-hoz hasonló alkalmazások magyarországi bevezetését tartották elsődlegesen szemük előtt az iparágban érdekelt cégek. - F: márc. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Terjeszkedik az Elintézzük.hu -- belföldön, külföldönFEL

Vidékre és külföldre tekint az időkímélő szolgáltatásokat nyújtó Elintézzük.hu Tanácsadó Kft. A mindössze hat főállású alkalmazottat foglalkoztató Elintézzük.hu tavaly megduplázta árbevételét, és az idén még ennél is nagyobb arányú növekedésre számítanak. Salgó Adrienne szerint sikereiket elsősorban annak köszönhetik, hogy egyre többen gondolják úgy, szabadidejüket nem hajlandók olykor több napig tartó hivatali ügyintézéssel tölteni. Sokan -- például munkaidő-beosztásuk miatt -- ezt csak szabadságuk terhére tudják megtenni. Tapasztalataik szerint ügyfeleik döntő többsége nem a 'felső tízezerhez' tartozik, hanem középosztálybeli, viszonylag jól kereső, felsőfokú végzettségű, 28-48 éves, saját idejével takarékoskodni kívánó ember. Egyik legnépszerűbb szolgáltatásuk az úgynevezett Pro-baby, amelynek keretében az összes, a születéssel kapcsolatos hivatali teendőt átvállalják. Vállalják az utóbbi időben különösen időigényes közmű-átíratásokat, különböző igazolások beszerzését, valamint a járműokmányok intézését is. A közelmúltban volt olyan ügyfelük, aki azért fordult hozzájuk, mert összes iratát elveszítette. A stratégiai és üzletfejlesztési igazgató elmondta: az Elinzézzük.hu munkatársainak óradíja 2940 forint, a szolgáltatások átlagára pedig nem éri el a 10 ezer forintot. Húszezer forint körüli összeget általában azért a teljes körű, baba-mama ügyintézésért kérnek, ami az ügyfélnek legalább három napjába telne. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lukas-puding könyvtár épül PrágábanFEL

Heves ellenkezés fogadta Budapesten Zaha Hadid üvegbuborék épülettervét, melyet a belvárosi Szervita térre álmodott. De vajon milyen reakciót váltana ki a fővárosiakból, ha egy harminc méter magas, rikító színű zselétömböt borítanának oda? Nos, Prágában éppen így néz majd ki az új városi könyvtár. Az új könyvtár a hatalmas Letna park szélén kapott helyet, itt emelkedik és terül szét. A csendes zöldövezetben, ideális olvasási körülményeket teremtő, lágy hullámzású tömb élénk színeivel a múltat, a jelent és a jövőt egyszerre szimbolizálja ? vallja Kapicky. Az épület formája viszont még csak nem is a távoli jövőt, sokkal inkább valamiféle elképzelt világot mintáz. - F: márc. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egyre népszerűbbek a wiki-elven működő szolgáltatásokFEL

Egyre népszerűbbek a wiki-elven működő internetes szolgáltatások, a felhasználók aktív közreműködésével létrehozott honlapokon megjelenő írások hitelessége azonban széles körben vitatott. A Wikipédia nevű online enciklopédia - a legtöbb felhasználóval büszkélkedő wiki-honlap -- magyar kiadásában például éppen februárban jelent meg az ötvenezredik szócikk, a tartalom hitelessége körüli vitát pedig jól illusztrálja, hogy az egyik amerikai egyetemen nemrégiben megtiltották a diákoknak, hogy házi dolgozataikban a Wikipédiára hivatkozzanak. A wiki-elven működő honlapok az úgynevezett web 2.0 -- a magyar szóhasználat szerint webkettes, vagy második generációs -- technológiával működő internetes szolgáltatások közé tartoznak, csakúgy, mint a közösségi honlapok (például a magyar iwiw) vagy éppen a fájlmegosztó portálok, köztük a YouTube. - F: márc. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Napi 12 óra munka -- interjú az ország egyik leglátogatottabb könyvtáránakFEL

Közeli munkatársai körében sem ismert, hogy a megyei könyvtár igazgatónője szabad idejében, például, szívesen horgászik. Pontosabban: horgászna, ám Ramháb Mária, a kecskeméti könyvtár igazgatója évek óta alig volt szabadságon... - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

A web 2.0 módszereit használják a rendőrökFEL

A hivatalos szervek is rákaptak az új generációs internet-szolgáltatásokra: az amerikai és kanadai rendőrség már a YouTube és a MySpace segítségével üldözi a bűnt. A hivatalos szervek is rákaptak az új generációs internet-szolgáltatásokra: az amerikai és kanadai rendőrség már a YouTube és a MySpace segítségével üldözi a bűnt. Az új generációs -- avagy webkettes -- alkalmazások lényege, hogy a közösségre épülnek, azaz a felhasználók közreműködnek a tartalom létrehozásában. Ezen az elven működik például a YouTube videomegosztó portál, ahol a felhasználók maguk töltik fel a felvételeket. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

A leggyengébb láncszem az ember -- hamis biztonságtudatFEL

Az informatikai biztonság legnagyobb rizikófaktora maga a felhasználó -- állítja a Cisco egy független kutatócéggel készíttetett nemzetközi tanulmánya. A legnagyobb kockázatot a felhasználók hamis biztonságtudata jelenti. Három válaszadóból kettő (66 százalék) vallotta azt, hogy teljes mértékben tudatában van a biztonsági szempontoknak, de a gyakorlatban tanúsított tevékenységei gyakran rácáfoltak erre. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google Maps-trükkel a nagyobb felbontású képekértFEL

Néhány leleményes blogger megtalálta a módját annak, hogy hogyan lehet még nagyobb felbontású felvételeket előcsalogatni a Google Maps adatbázisából. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Kisokos az új kórházi rendszerhezFEL

Április elsejétől kórházak szűnnek meg, és kórházi osztályok alakulnak át. Ráadásul csak a területileg illetékes intézményben kezeltetheti magát a beteg, illetve ha ettől eltér, akkor az százezer forintjába is kerülhet. Az új rendszer számos kérdést felvet: ki melyik kórházba mehet, vagy mi lesz azzal a beteggel, aki megszűnő osztályon fekszik. Ezeket a kérdéseket próbáltuk megválaszolni. Hogy mely kórházban milyen ellátás működik, azt itt olvashatja link Az OEP honlapján link Ön is meg tudja nézni, hogy áprilistól milyen panaszokkal melyik kórházba utalhatják be. - F: márc. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár 2.0 a magyar WikipédiábanFEL

Elkészült a magyar Wikipedia 'Könyvtár 2.0' szócikke Takács Dániel és Paszternák Ádám által link .
-- Sajnos a szimpla 'könyvtár' szócikk még mindig elég gyengécske. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FIKSZ ajánló

Nőnapon indult az ÉvaFEL

A Nemzetközi Nőnapon március 8-án a Marquard Média Magyarország Kft. egy új női lappal, az Éva magazinnal köszönti a magyar nőket. A Marquard Média Magyarország Kft. a főként nemzetközi licencmagazinok álló portfolió után, most egy hazai fejlesztésű, kimondottan a magyar piacra készülő női magazinnal jelentkezik. - F: márc. 8.

Hírforrás:
2007. március 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Sztárportált indított a Sanoma BudapestFEL

A Sanoma Budapest Újmédia-divíziója elindította új internetes portálját, a StoryOnline-t (link amelyet a médiavállalat a legnagyobb, leglátogatottabb és legszínvonalasabb kizárólag sztárokkal foglalkozó, interaktív hazai weboldalnak szán. A portálon egyedülálló módon kerülhetnek kapcsolatba a látogatók a sztárvilággal a sztárblogokon és kulisszatitkokon keresztül. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról