Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/12., 3. 21.

A Lipcsei Könyvvásár -- Könyvtár, mint a tanulás hajléka
Északi könyvtárak 13. -- Elektronikus folyóiratok nemzeti hozzáférése Izlandon 2.
Könyv csere-bere Hévízen
Két monitoros munkaállomás -- a szegedi Egyetemi Könyvtárban is
Olvasás óra felsőben
Kutatásfejlesztés 2.0 alapon
Növekvő digitális szakadék
Életbe lépett a kulturális sokszínűséget óvó ENSZ-konvenció
A tudományért kétszer kell fizetni
Csökkentik a vásárlók kiszolgáltatottságát -- információdeficitre ugorhat(na) a könyvtár
Csirkepörkölt nokedlival -- könyvtár és a munka státusa
Találjuk ki (újra) a könyvtárat! konferencia -- A könyvtár keresse fel a használókat!
Nem könyvtáros végzettségű munkaerő -- az igényeket követve
Minden ötödik cseh könyvtáros tud angolul
'IT-Nobel' a digitalizáló robotnak
Író--olvasó találkozó -- és akinek kell
Drámai kulturális különbségek Magyarországon -- hallgassa meg!
Mobilon is nézhető lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál néhány előadása
Internetre kerülnek az ítéletek
Dobjuk ki az internetet? Itt az internet2
Könyvtárosok konferenciája
7 tipp, hogy csalogassuk be a pénzt életünkbe -- könyvtáraknak, könyvtárosoknak is!
Megválasztották a magyar hét csodát
Súlyos következményekkel járhat az ülőmunka
Finnegans Wake -- magyarul (reJoice greatly :-)
Ingyenes online nyelvgyakorlási szolgáltatás a Lingvicótól
'Fújj, szél, szakadj meg, fújj, dühöngj!'-- időjárás-előrejelző oldal
Nem mindennapi naplók a mindennapokból


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A Lipcsei Könyvvásár -- Könyvtár, mint a tanulás hajlékaFEL

Március 22.-től 36 országból 2200 kiállító lesz jelen. Tovább terjeszkedik a Lipcsei Könyvvásár: 2200 kiállító érkezik 36 országból a március 22. és 25. között megrendezendő monstre eseményre. Ez azt jelenti, hogy az előző évhez képest 5 százalékkal növekedett a vásár kapacitása, közölte Wolfgang Marzin, a rendezvény irányítója. Mindez visszavezethető a kisebb és közepes kiadók egyre határozottabb térnyerésére. A résztvevők 63.000 négyzetmétert vehetnek igénybe. Ebből az alkalomból az idén először jelentkezik Lipcsében Szaúd-Arábia, Szerbia és Törökország. A közép- és kelet-európai kiadók is szép számmal lesznek jelen. 'A kiállítók 25 százaléka gyermek- és ifjúsági irodalommal jelentkezik', hangzott el a sajtótájékoztatón. A könyvvásárral párhuzamosan futó kongresszus az információ és a könyvtárak témakörén belül a 'Könyvtár, mint a tanulás hajléka' címmel indít előadássorozatot. - F: márc. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Északi könyvtárak 13. -- Elektronikus folyóiratok nemzeti hozzáférése Izlandon 2.FEL

Miután 2002-ben a rendszer intenzív fejlesztése lezárult, az Oktatási, Kulturális és Tudományügyi Minisztérium szolgáltatási szerződést kötött a Nemzeti és Egyetemi Könyvtárral. Így onnantól ők a projekt gazdái. A költségek mintegy 30 egyetem, tudományos és egészségügyi könyvtár között oszlanak meg. A konzorcium számára azonban minden szolgáltatási pont (köz- és gimnáziumi könyvtárak) is bizonyos minimális hozzájárulást fizetnek. Cserében képviselőik helyet kapnak a 6 fős Szerzeményezési Tanácsban, ahol minden fő felhasználói szektor képviselteti magát. A döntések konszenzussal születnek az esetleges bővítésekről, szűkítésekről.
A felhasználói szokások alapvetően megváltoztak az otthoni hozzáférés általánossá válásával. A teljes használat 60%-a kötődik az otthonokhoz, s csak 40% a munkahelyekhez. A finanszírozó intézmények számára persze ilyen arányok mellett komoly problémát jelent az egyes finanszírozókra eső költségek eloszlása, mivel aránytalanul nagy befektetéssel lehetne csak reális képet kapni a pontosan lebontott intézményi, otthoni hozzáférési adatokból. Ám az intézményi szempontoknál Izlandon fontosabbnak ítélték az információs társadalmi gondolkodás, tudás és viselkedésmód erősítését! Gazdaságilag is igen meghatározó érvek szólnak az otthoni széleskörű hozzáférés mellett. Mintegy 20-30 perc munkaidő takarítható meg cikkenként. Négyszázezer letöltéssel számolva 160 és 240 ezer munkaóra, illetve 100-150 munkaév szabadul fel más feladatok elvégzésére. A könyvtárak közfinanszírozásúak, az állampolgárok pedig igényt tartanak a közszolgáltatásokra. További jótékony hatás, hogy eltűnnek az emberek, szakmák és intézmények közti mesterséges információs gátak is. A külföldi adatbázisokkal kinyílt a világ mindenki számára.
Végeredményben elmondható, hogy a kezdeményezés elérte célját. Átütő társadalmi sikert ért el, s nagy gazdasági, társadalmi haszonnal is járt.

Régebbi hírforrás(ok): A link oldal angol felületén további cikkeket, hivatkozásokat is találhatunk a projekttel való mélyebb ismerkedéshez. (ref.: Németh Márton; Sveinn Olafsson cikke alapján, az idézett tanulmánykötetből)

Könyv csere-bere HévízenFEL

Újdonság a magyar szállodaiparban, hogy az egyik hévízi ötcsillagos hotel vendégei távozásukkor egy nekik tetsző könyvet vihetnek haza magukkal, ugyanakkor megkérik a vendéget, hogy ő is ajándékozzon könyvet a szállodának saját gyűjteményéből.
Az még egyelőre ritka Magyarországon, hogy egy szálloda saját könyvtárral rendelkezzen, jóllehet egy pihenő termál és wellness hotelnél ez igen hasznos dolog. A tárgycsere, amely ez esetben könyvekből áll, afféle kölcsönös szuvenír, ami emlékezteti a vendégeket arra, hogy hol jártak legutóbb és jelzi, hogy visszavárják. Az ajándékozók és az ajándéktárgy neve, címe bekerül a szálloda díszes, Mátyás király krónikáira emlékeztető könyvébe - tudta meg az MTI munkatársa a hévízi szálló igazgatójától. A könyvtár újabban számos modern belsőépítészeti elemekkel bíró, korszerű berendezésű design-hotel esetében kedvelt dekorációs elem is.
Felmerül azonban gyakran az olvasás igénye a több napig maradó vendégek részéről, jó néhányan vannak, akik a programfüzeteken, műsorajánlók böngészésén túl mást is szívesen olvasnak, és könyvet is szívesen kölcsönöznek a szállodától. - F: márc. 19.

Hírforrás:
2007. március 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Két monitoros munkaállomás -- a szegedi Egyetemi Könyvtárban isFEL

Előző lapszámunk hírére (két monitoros munkaállomások előnyei -- az oklahomai egyetemi könyvtár tapasztalatai) reagált Mader Béla igazgató: 'Ha valaki véletlenül nem Oklahomába, hanem Szegedre látogat az új Egyetemi Könyvtárba, akkor a belépés után nem sokkal, a tájékoztató pultnál találkozik a kétképernyős megoldással. Ezt saját magunk nagy eszével találtuk ki már a tervezés folyamatában, hogy jó lesz, ha a bármiféle elektronikus szolgáltatással kapcsolatos tájékoztatás esetén a felhasználó nem a tájékoztató könyvtáros nyakába ül, hogy lássa, mit csinál (mit kell csinálni), hanem a pulton felé fordított második képernyőn ugyanazt látván mint az ügyködő könyvtáros, a tevékenységet s az eredményt is könnyen követheti. Ehhez két éve nagyon hozzászoktunk, mi is, meg az olvasók is.'
-- Az eljárás széles körben alkalmazható, hiszen régebbi (másod)monitorok szinte fillérekért beszerezhetők, bár megfontolandó a nagyobb energia-felhasználás. -- A kiegészítést köszönjük, egyben bátorítjuk olvasóinkat további saját tapasztalatok és megjegyzések közzétételében -- bármely anyagunkkal kapcsolatban. (MG)


Olvasás óra felsőbenFEL

Jövőre már felső tagozatban is tanítanak olvasást az általános iskolásoknak. Jelenleg ugyanis ötödiktől már ismeretanyagot tanítanak a gyerekeknek, és nem pedig azt, hogy hogyan kell elolvasni és megérteni a szöveget. Azért változtatnak a rendszeren, mert a felmérések azt mutatják, hogy egyre kevesebb gyerek érti meg, amit olvas, ezért lemarad, és rossz jegyeket kap. - F: márc. 18.

Hírforrás:
2007. március 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Kutatásfejlesztés 2.0 alaponFEL

Betavine néven indított Web 2.0-ás alapon működő kutatási-fejlesztési website-ot a Vodafone. A fejlesztők közösségi munkájára, önszerveződésére számító oldal a mobiltelefonok és az internet közötti további közeledés ösztönzésére törekszik. A Vodafone Betavine a létrehozók szerint a Web 2.0 egyes elveit alkalmazza a kutatás-fejlesztésre a mobil és internet-technológiák közelítésére, emellett pedig nagy hangsúlyt fektet a közös fejlesztésekre, véleményekre, kommentárokra. - F: márc. 14.
-- Vajon, s mikor lészen hasonló hazai könyvtári kezdeményezés -- valóban kihasználva a legértékesebb erőforrást? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Növekvő digitális szakadékFEL

Nagy-Britannia lakosságának több mint egyharmada még életében nem használt számítógépet, s az új technológia felhasználása terén is növekszik a szakadék a fiatalok és az idősebbek, a gazdagok és a kiskeresetűek, illetve a felsőfokú végzettségűek az iskolázatlanok között -- állapította meg a szigetországban nemrégiben befejeződött, és csütörtökön nyilvánosságra hozott átfogó felmérés. - F: márc. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Életbe lépett a kulturális sokszínűséget óvó ENSZ-konvencióFEL

Másfél évvel az elfogadása után életbe lépett vasárnap az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a kulturális sokszínűség védelmét és támogatását szolgáló egyezménye. Az eddig 52 állam és az Európai Unió által ratifikált egyezmény védi a kulturális javakat és szolgáltatásokat az 'egységesítéstől' és 'szabványosítástól', és elismeri azoknak, mint identitás- és értékhordozóknak a különleges jellegét.
Jacques Chirac francia köztársasági elnök történelmi pillanatnak nevezte, hogy hatályba lépett a konvenció, amely szerinte megfelelően ösztönzi a művészi és kulturális sokszínűséget a globalizáció korában. A konvenció a nemzetközi jog eszközével lehetővé teszi az országoknak, hogy saját választásuk szerinti kultúrpolitikát folytassanak, és elősegíti a kultúrák közti párbeszédet egy olyan korban, amikor növekszik a fanatizmus veszélye világunkban -- írta a francia elnök Macuura Koicsiróhoz, az UNESCO főigazgatójához intézett üzenetében. - F: márc. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

A tudományért kétszer kell fizetniFEL

Az információs társadalomban az interneten szinte már mindenhez hozzá lehet férni. Csak épp a legfontosabb tudományos ismeretekhez, a közpénzekből támogatott kutatások eredményeiről beszámoló tanulmányokhoz nem. 'Ma az a gyakorlat, hogy a kutatók az egyetemi könyvtárak által előfizetett tudományos folyóiratokhoz férhetnek hozzá. A könyvtáraknak azonban egyre kevesebb pénzük van folyóirat-előfizetésre. A tudósokhoz így nem jutnak el a munkájukhoz fontos kutatások eredményei. Azok, akik nem egyetemen dolgoznak, szinte egyáltalán nem férnek hozzá a közpénzekből támogatott kutatások eredményeihez' -- olvassuk Jessica Shepherd cikkét a Guardian oktatási mellékletében. A legjobb üzlet a tudományos folyóiratok kiadása. Az anyagot ingyen kapjuk, a vevők pedig fizetnek érte -- jellemezte a jelenlegi állapotot az egyik kiadó. Könnyen lehet, hogy hamarosan megváltozik a helyzet. Egyre több tudós, könyvtár és egyetem szorgalmazza, hogy a közpénzekből támogatott kutatások eredményeit tegyék mindenki számára ingyen elérhetővé az interneten. - F: márc.16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csökkentik a vásárlók kiszolgáltatottságát -- információdeficitre ugorhat(na) a könyvtárFEL

Még mindig jelentős a fogyasztók kiszolgáltatottsága, melynek egyik fő oka, hogy sokan az alapvető jogaikkal sincsenek tisztában. A fogyasztóvédelem társadalmi ügy, a hatékony jogérvényesítés pedig csak a civil szervezetekkel együttműködve valósítható meg -- hangoztatta Wittich Tamás, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség vezetője szerdán Egerben a Fogyasztók Hete, illetve Fogyasztók Világnapja alkalmából az új közös fogyasztóvédelmi és gyámügyi ügyfélszolgálati iroda ünnepélyes átadásakor. A főigazgató hozzátette: a tavalyi 35 ezer ellenőrzés dacára, százezer panaszügyben kellett eljárnia a hatóságnak. - F: márc. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csirkepörkölt nokedlival -- könyvtár és a munka státusaFEL

Közeli munkatársai körében sem ismert, hogy a kecskeméti megyei könyvtár igazgatónője szabad idejében, például, szívesen horgászik. Pontosabban: horgászna, ám Ramháb Mária évek óta alig volt szabadságon.
-- Mennyit dolgozik naponta? -- Mostanában legalább 12 órát. Miközben keresnünk kell a megtakarítás lehetőségeit, folyamatosan rajta vagyunk az új források megszerzésén is. Rengeteg lehetőség kínálkozik, ezek egy részét jó csapatmunkával lehet csak elnyerni. Mivel a könyvtárosok nagyon jó csapat, így évente 25-30 projekttel foglalkozunk. -- Vannak terveik a spórolásra? -- Mindent át kell gondolnunk több évre. Egy biztos: kevesebben leszünk, így többet kell dolgoznunk a színvonal megtartásáért. - F: márc. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Találjuk ki (újra) a könyvtárat! konferencia -- A könyvtár keresse fel a használókat!FEL

Re-Imagining the library címmel szervezett konferenciát a CILIP (angol könyvtárszakmai szervezet) és a Talis cég. Az utóbbinak úttörő szerepe volt 2005-ben a könyvtár 2.0 koncepció megfogalmazásában. Úgy tűnik, hogy a könyvtár új képe az internethez és társadalmi hálózathoz kötött könyvtár, az igényeket egy helyben kielégítő és szolgáltatói értékével tudatosan bánó könyvtárossal. A poén: a könyvtár keresse fel használóit! -- No persze, a képernyőn keresztül. (ref.: MG) - F: márc. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem könyvtáros végzettségű munkaerő -- az igényeket követveFEL

Az amerikai egyetemi könyvtárakban az állások egyre nagyobb részét nem könyvtáros végzettségű alkalmazottakkal töltik be. A könyvtárosi diploma helyett nő az igény más tudományos végzettségekre, speciális nyelvtudásra, tanítási gyakorlatra vagy technikai szakértelemre. Új, különböző képzettséget igénylő munkakörök jelennek meg -- elsősorban a számítógépes hálózattal, a menedzsmenttel, a kiadói tevékenységgel vagy az oktatástechnikával összefüggésben --, de a korábban diplomás könyvtárosok által ellátott feladatokat is mindinkább asszisztensekre vagy hallgatókra bízzák. Míg azelőtt az általánosnak mondható könyvtáros végzettség viszonylag egységes szakmai hozzáállást eredményezett, az új alkalmazottak értékrendje és felfogása sokszor lényegesen eltérő. ... A nem könyvtáros végzettségű alkalmazottakra tehát mind nagyobb szükség lesz az intézmények működése és további fejlődése érdekében. Ehhez azonban a vezetőknek meg kell tanulniuk a megváltozott igények szerint gondoskodni a munkaerőről, és a különböző hátterű és szakmai kultúrájú alkalmazottakat sikeresen integrálni.

Régebbi hírforrás(ok): Neal: Raised by wolves: integrating the new generation of feral professionals into the academic library. In: Library J. 2006/3. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4., ref.: Vajda H., Manci: link

Minden ötödik cseh könyvtáros tud angolulFEL

A Cseh Köztársaság 892 nyilvános és szakkönyvtárában 5505 munkatárs nyelvi kompetenciájának vizsgálatára került sor (a teljes dolgozói létszám 84,52%-a). A nyilvános könyvtárakban az orosz nyelv tudása jellemző (27,27%), a második helyen az angol 20,1%-kal, a harmadikon a német 14,99%-kal szerepel. ... A hivatásos könyvtárosoknak ezeket az ismereteit a szakmai igényesség mellett a minőségi szolgáltatások biztosítása és a használók iránti elkötelezettség is megköveteli.

Régebbi hírforrás(ok): Housaková: Jazykové kompetence pracovníku knihoven. In: Ctenár 2006/1. Referálva: Könyvtári Figyelő 2006/4. ref.: Prókai M., Manci: link

'IT-Nobel' a digitalizáló robotnakFEL

Magától lapoz és percenként akár 40 oldalról készít digitális másolatot egy osztrák fejlesztésű szkenner, amely két további újítás mellett elnyerte az Európai Unió információ-technológiai nagydíját. Az európai innovációs Nobel-díjként is emlegetett European ICT Grand Price kitüntetést pénteken adták át a hannoveri CeBIT-en, a világ vezető szakmai vásárán. Az egyik díjazott a ScanRobot nevű digitalizáló automata, amelyet a bécsi műszaki egyetem kutatóiból összeállt Treventus nevű vállalkozás fejlesztett ki. A gép emberi beavatkozás nélkül lapoz, percenként akár 40 oldal feldolgozására is képes. Kifejezetten könyvkímélő üzemmódban dolgozik, így régi, nagy értéket képviselő könyvritkaságokat is nyugodtan 'rá lehet bízni.' A robotgépet több nagy könyvtárban sikerrel használják Ausztriában és Németországban. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Író--olvasó találkozó -- és akinek kellFEL

'Egy vidéki -- egy megyeszékhelyi -- eset hozzám eljutott privát hírei és a helyi sajtónak az esetet ismertető cikke idézte fel ezt a régi szöveget. Igazából nincs különösebb jelentősége az ügynek, mint jelenség azonban talán megérdemel némi figyelmet. Az történt, hogy meghívtak Budapestről három jeles írót látogatóba, azaz az olvasóikkal való találkozás végett a megyei könyvtárba. Az, hogy jeles írókról van szó, onnan tudható, hogy nem a Magyar Írószövetség tagjai ők, hanem a Szépírók Társaságáé, az előbbiről tudjuk, hogy fasisztoidnak vélelmezhető dilettánsok gyűldéje, az utóbbiról azt, hogy azok alkotják, akiknek az előbbiek nem kellenek. Viszont kellene a székház, a könyvtár, az infrastruktúra. (A könyvtárról tudni érdemes -- és ezt úgy is mondom, mint a szövetségi választmány elvetemült tagja --, hogy a jelenkori irodalmat tároló gyűjteménye az egyik leggazdagabb az országban, és több ezer kötetét a felháborodottan szépíróba átlépők -- oh, a Döbrentei-eset -- elfelejtettek visszaadni. Szerencsére, a 'szépíróktól' talán nem egészen független kulturális kormányzat, mindent megtett és megtesz azért, hogy az Írószövetséget oda juttassa, ahova -- szerintük -- való.) - F: márc. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Drámai kulturális különbségek Magyarországon -- hallgassa meg!FEL

Magyarországon egyre kevesebben olvasnak könyveket, és egyre kevesebbet - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Egy, az InfoRádió által megkérdezett olvasáskutató szerint a legnagyobb probléma az, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek kulturális leszakadása egyre drámaibb. Tavaly 2,7 millióval kevesebb könyv fogyott, mint 2005-ben. Nagy Attila olvasáskutató szerint nem is ez a szám az ijesztő, hanem az, hogy az eladott 38 millió kötetet a felnőtt lakosságnak mindössze 40 százaléka vásárolta meg. Ennyien vallják ugyanis magukról azt, hogy évente legalább egy könyvet elolvasnak. - F: márc. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobilon is nézhető lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál néhány előadásaFEL

A T-Mobile a Budapesti Tavaszi Fesztivál támogatójaként most először mobiltelefonokra élőben is közvetíti a világ egyik legrangosabb kulturális rendezvényének több eseményét. Így a T-Mobile-osok arra alkalmas mobillal a t-zones vagy a web´n´walk portálon keresztül többek között a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály estjét, valamint a Quartet Escualo és a Free Style Chamber Orchestra koncerteket akár útközben is nyomon követhetik. Emellett a t-zones vagy a web´n´walk portálokon felvételről részleteket nézhetnek majd Brandford Marsalis dzsessz-szaxofonos fellépéséből. Az első közvetítésre március 16-án 19:30-tól, a további élő közvetítésekre pedig március 22-én 20 órától és március 29-én 20 órától kerül sor.
A fesztivál támogatásával, annak mobiltelefonos elérhetőségével a legnagyobb hazai mobilcég megerősíti a mindig veled szlogenben kifejeződő gondolatot, hogy a kommunikáció szabadsága percről-percre új élményekkel gazdagít minket, és meghatározó szerepet játszik a világgal való kapcsolatunkban. - F: márc. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetre kerülnek az ítéletekFEL

Július 1-jétől az interneten is olvashatók lesznek a Legfelsőbb Bíróság és az ítélőtáblák ítéletei a jogelőzményekkel együtt -- közölte Lomnici Zoltán. A Legfelsőbb Bíróság (LB) és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke azzal indokolta a döntést, hogy egyre több olyan ítélet születik, aminek politikai jelentősége van. Megítélése szerint a bizalomra csak akkor lehet számítani, ha nyomon követhetőek e döntések. - F: márc. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Dobjuk ki az internetet? Itt az internet2FEL

A Slashdot közvetítésével került reflektorfénybe egy több mint egy éve futó kutatási projekt, ami egy teljesen új internet létrehozásának lehetőségeit tárja fel. A Stanford Egyetemen az első beszámolójára készülő csapat szeretne megszabadulni egy 30 éves technológiától, az internettől, hogy a mai igényeinknek megfelelő új internettel cserélje le, ami biztonságosabb, megbízhatóbb - és nem utolsó sorban, gazdaságilag fenntarthatóbb lenne elődjénél. Ez az első olyan kutatás, amelyik radikálisan elutasítja azt az internetet, amely ezt a cikket eljuttatja önhöz. Kidobjuk-e a buta, de relatíve jól teljesítő csomagalapú adatátvitelt? Lehet-e eleve mobil eszközökre tervezni a teljes internetet? Szabadabb lesz vagy szabályozottabb? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ ehavi kiemelt írásában a link - F: márc. 18.


Könyvtárosok konferenciájaFEL

Kétnapos konferenciát szervezett a kárpátaljai magyar iskolai könyvtárosok számára a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség a hétvégén Beregszászban. A konferencián megjelent mintegy félszáz könyvtárost a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Kölcsey Ferenc Kollégiumának előadótermében a házigazdák és szervezők nevében Répási Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárosok Információs Egyesületének elnöke köszöntötte. - F: márc. 15.
-- Kár, hogy a konferenciáról szóló cikk szinte semmilyen szakmai részt, részletet nem tartalmaz. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

7 tipp, hogy csalogassuk be a pénzt életünkbe -- könyvtáraknak, könyvtárosoknak is!FEL

A pénztárcát, hitelkártyát (vagy ezek szimbólumait) az asztalának bal hátsó sarkán érdemes tartani -- ez a jólét területe itt is. Tudja, hogy a feng-shui szerint hol vannak lakásában a 'pénz-területek'? Álljon szembe házának, lakásának bejárati ajtajával: a lakás jóléttel kapcsolatos pontja állítólag a bal hátsó részen található! Emellett minden helyiségnek megvan ugyanezen jólét-pontja a bal hátsó sarkokban szintén. - F: márc. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megválasztották a magyar hét csodátFEL

A világ hét új csodájának keresése ösztönözte a Népszabadságot arra, hogy saját háziversenyt hirdessen olvasóinak a magyar hét csoda megtalálására. A lap a beküldött javaslatokból huszonegyet választott ki a zsűri segítségével, a végső sorrendet eldöntő szavazatokat ezek az építmények kaphatták.
1. Országház, Budapest
2. Fogadalmi templom és a Dóm tér, Szeged
3. Mátyás templom és a Halászbástya, Budapest
4. Érseki pincerendszer, Eger
5. Bencés Főapátság, Pannonhalma
6. Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Prímási Főszékesegyház, Esztergom
7. Lánchíd, Budapest
Az Országház győzelme tulajdonképpen evidensnek tekinthető, emlékezetes, hogy a Steindl Imre tervezte eklektikus épület a világ új hét csodája szavazáson is szerepelt, benne volt a 77 esélyes építmény körében, és 33-ként csúszott le végül a 21-es toplistáról. A legnagyobb meglepetést az egri érseki pincerendszer szereplése hozta, a földalatti komplexum alig ötven szavazattal csúszott le a dobogóról. - F: márc.14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Súlyos következményekkel járhat az ülőmunkaFEL

A wellingtoni egészségügyi kutatóintézet egyik professzora által készített tanulmány szerint azoknak az irodai alkalmazottak esetében, akik a hét minden napján hosszú órákat töltenek ülve egy számítógép képernyője szerint, számszerűsíthetően nagyobb a mélyvénás trombózis veszélye, mint egy hosszú légi út során. A professzor azért készített tanulmányt az ülőmunkát végzők trombózissal szembeni fokozott érzékenységéről, mert felfigyelt arra, hogy a hozzá érkező páciensek közül minden harmadik irodai munkát végez. A mélyvénás trombózis komoly következményekkel járhat, a fokozott veszélynek pedig azok vannak kitéve, akik napi 14 órát dolgoznak, és akár 3-4 órát is eltöltenek anélkül, hogy felállnának a gép elől. Ilyen körülmények között pedig leggyakrabban az IT ágazatban dolgozók és a call center munkatársak dolgoznak. - F: márc. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Finnegans Wake -- magyarul (reJoice greatly :-)FEL

'-- Mikor adják ki a művet? -- Ha az ELTE Doktori Tanácsa jóváhagyja a témaváltásomat, akkor disszertáció formájában olvasható lesz a tanszéki könyvtárban. Hogy lesz-e rá kiadó, az megegyezés kérdése. A honlapomon, link címen van fenn egy részlet a 'Fordítói munkák' rovatban, a Finnegans Wake cím mellett, a Sample szóra kattintva előbukkan. Abszolút szabadúszó vagyok, kiadói ajánlatok welcome, aztán mazsolázunk. Azért jó lenne 2009-re, a mű megjelenésének 70. évfordulójára kiadni. Célozzuk be ezt a dátumot, de Joyce-stílusban szólva: ne igyunk előre a medve előbőrére. - F: márc. 14.Töretlen a tavaly nyáron indult, és a link címen elérhető ingyenes online orvosi szótár népszerűsége, amely az amúgy, segédlet nélkül gyakran nehezen értelmezhető orvosi/egészségügyi beutalók, leletek és eredmények, valamint szakszövegek fordítására szakosodott.
A Magyar Orvosi Kamara partnereként is működő oldalon indított keresések száma a héten átlépte a 150 ezret. (Ez az utóbbi időben már heti 10 000 keresést jelentett.) A sikeren felbuzdulva a szerkesztők tavaly novemberben egy új, általános egészségügyi portál megteremtését tűzték ki célul, amelyet hivatalosan szerdán mutattak be weboldalukon. Az egeszsegindex.hu címen elérhető portál érdekes, színes egészségügyi újságcikkek és orvosi témakörök mellett orvosmeteorológiával, egészséges ételreceptekkel, vérnyomás-vércukor és testsúlynaplóval, bio- és vitamináruházzal várja az érdeklődőket. Ezenközben az orvosiszotar.hu oldal a sokszor ellentmondásosan kezelt, adalékanyagokat jelző E-számokat értelmező keresőjével bővült. A weboldalak orvos szakértője kérdésekre is válaszolva igyekszik tanáccsal ellátni az érdeklődőket. - F: márc. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes online nyelvgyakorlási szolgáltatás a LingvicótólFEL

Weben és mobiltelefonon elérhető ingyenes nyelvgyakorlási szolgáltatást indított a Lingvico. A Napi Nyelvi Frissítő angolul és németül kínál fel megoldandó feladatokat, amelyek az adott nyelv kultúrájából választott témákra épülnek. Újrakezdőtől a haladó szintűig bárkinek hasznos az új szolgáltatás -- a felhasználó által adott válaszok azonnal kiértékelhetők. - F: márc. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Fújj, szél, szakadj meg, fújj, dühöngj!'-- időjárás-előrejelző oldalFEL

Az Európai Unió kezdeményezésére az osztrák Központi Meteorológiai Intézet közreműködésével egy olyan időjárás-előrejelző oldal indult el, mely a kontinensen található, illetve várható különleges időjárási körülményekről ad tájékoztatást. A kezdeményezők indoklása szerint a klímaváltozás mind gyakrabban teremt extrém, az emberek számára különösen veszélyes helyzeteket, s a közelmúlt több, katasztrófát okozó időjárási eseménye miatt fontos egy általános tájékoztató szolgálat működtetése. A speciális jelzőszolgálat olyan jelenségeket tüntet fel, mint a nagy mennyiségű csapadék, a heves zivatarok, a viharos szél, a hőhullámok, az erdőtüzek, a köd, a havazás, a hóviharok, a lavina vagy a tengerpartokon előforduló úgynevezett vihardagály. A szolgáltatás amerikai mintára (National Weather Service) készült, a veszélyességi fokozatokat színkódok jelzik: a zöld, a sárga, a narancs, illetve a piros az időjárási körülmények veszélyességének fokára utalnak. A térképen minden ország színe az ott éppen érvényben lévő legmagasabb fokú riasztáshoz rendelhető színnel egyezik meg. Az országra kattintva részletesebb, régiós bontású információkat kaphatunk. Mindez piktogramokkal is kiegészül, melyek az adott információt tovább pontosítják. A már kipróbálható, ám jelenleg még tesztfázisban működő szolgáltatás elindulását hivatalosan március 23-án Madridban, a Meteorológia Nemzetközi Napján jelentik be. - F: márc. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem mindennapi naplók a mindennapokbólFEL

Ez az alcíme a tegnap bemutatott Nagy Blogkönyvnek, melyben nyolc internetes napló válogatott bejegyzéseit olvashatjuk 20-20 oldalon. Magyarországon nem ez az első alkalom, hogy elektronikus tartalmakat nyomtatott formában is kiadnak. Két hasonló mű is megjelent már: az India Gyógyszálló, illetve a Lélekdonor. Katona Renáta szerint a Nagy Blogkönyv nem konkurenciája ezeknek, hiszen teljesen más témájúak, szerkezetűek. - F: márc. 20.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról