Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/13., 3. 28.

Önállóság helyett gyarapodás -- könyvtári szolgáltatási rendszer Hevesben
Közös katalogizálás -- elsősorban az olvasóra koncentrálva
A helyét kereső közkönyvtár -- hol lehet versenyképes?
A közkönyvtár -- a határozott helyi hang
Németországi panzióból indult a hotelkönytár ötlete
Könyvtáros segít a plagizálás elkerülésében
Az ügyfél bizalmának tartós megnyerése. A referensz könyvtári marketingeszközként
Wikipedia vs. lexikonok: ingyen vagy pénzért?
Európai digitális könyvtár magyar részvétellel
Ismeretszerzés a könyvtárban -- ellentmondásos használati adatok
Virtuális látogatók -- 400 Ft az előjegyzés
ELTE könyvtár: NAVA ip-címmel; az MTI szünetel
Számít-e az egészségügyi információk minősége a fogyasztók számára?
Demszky: létfontosságú a Budapest Innopolisz Program
Törzsasztal a Sincai Megyei Könyvtárban Spiróval
Tiszta haszon az olvasás
Indul Erdély első Blogfesztje
Felső tagozatban is szükséges lenne az olvasás óra?
HBO Digital -- házi filmtár a T-Home TV-n
A Google-nél pedálozni kell
Megújult a Letöltés.com
Kőrősi Csoma-hagyaték a weben
Terjednek a gasztronómiai blogok
Elindult a VGO szerkesztőségi blogja
Tévécsatorna csecsemőknek -- videók
Új honlap segít eligazodni az Országos Képzési Jegyzék szakképesítései között


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Önállóság helyett gyarapodás -- könyvtári szolgáltatási rendszer HevesbenFEL

Heves megyében 38 település csatlakozott a Könyvtárellátó Szolgáltató Rendszerhez. Bár lemondtak arról, hogy önálló közkönyvtárként jegyezzék őket, mégis nyertek: egy friss, új könyvállományt. A megyében 16 könyvtárral indult, mostanra 38 település jelezte csatlakozását a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár új szolgáltatási rendszeréhez, az úgynevezett mozgókönyvtári szolgáltatáshoz. Bár első hallásra úgy tűnhet, ez sok szempontból rokon a mobilpostával - erről szó sincs. -- Három éve nyílt arra lehetősége a megyei könyvtárnak, hogy egy pályázat segítségével 400 darab új, keresett kiadványt vásároljon egy friss állományalap megteremtéséhez - ismerteti az előzményeket Farkas Márta, a megyei bibliotéka módszertani osztályának vezetője. -- Ebben az évben 16 községi bibliotéka, illetve polgármester jelezte, hogy csatlakozni kíván az új rendszerhez. A köteteket százas elosztásban egy-egy negyedévre helyezzük ki azokra a kistelepülésekre, ahonnan jelzés érkezett. Ez azt jelenti, hogy egy kicsiny község lakossága évente 400 új kötet közt kereshet olvasnivalót. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közös katalogizálás -- elsősorban az olvasóra koncentrálvaFEL

Elindult a 'könyvtárpontinfo' link Mint a bevezető írja: 'Közös munkánkat az a szándék vezérelte, hogy szerettük volna az olvasók művek közötti tájékozódását hatékonyabbá és könnyebbé tenni. Minden később született ötlet ezen szándék jegyében fogant, miközben olyan problémákat és megoldásokat találtunk, amit az elején nem is sejthettünk. ... Szeretnénk együttműködést kialakítani más projektekkel és könyvtárakkal, és szeretnénk megismerni a projekttel kapcsolatos szakmai éleményeket, ezért igyekszünk minél több fórumon - konferenciákon, elektronikus és hagyományos folyóiratokban stb. - megismertetni magunkat. Ha a honlap böngészése után további kérdései vannak az alábbi címeken veheti fel velünk a kapcsolatot.' Partnereink: Corvinus Egyetem Központi Könyvtár, Miskolci Egyetem K. K. és M. - F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

A helyét kereső közkönyvtár -- hol lehet versenyképes?FEL

A közkönyvtár nem versenyképes az információs piacon, s nem működhet egy üzleti vállalkozás mintájára. Vissza kell térnie azokhoz a nevelési célokhoz, amelyek végett annak idején létrehozták. A közvélekedés gyakran még most sem ismeri el, hogy a közkönyvtárak személyzetének könyvtárosi szakképzettségre van szüksége. S ha számos könyvtárigazgató arról beszél, hogy elsődleges az elektronikus információ, joggal teszik fel nekik a kérdést: könyvtárosok helyett miért nem alkalmaznak -- alacsonyabb bérért -- középfokon kiképzett informatikusokat? Ha a vállalati információs modell érvényesül a közkönyvtárakban is, amelynek értelmében számos érdemi tevékenység a falakon kívülre kerül (outsourcing), akkor nehéz érvelni a magasan képzett személyzet helybeli alkalmazása mellett. A közkönyvtárat üzleti vállalkozásként felfogó modellel szemben reális alternatívát jelent visszatérni a forrásokhoz. Szembe kell fordulni a második világháború után megindult s máig tartó folyamattal, amely a közkönyvtár hármas funkciójából (nevelés, informálás, szórakoztatás) csak az információt hangsúlyozza, a nevelést másodlagosnak tekinti, a szórakozást pedig ejti (noha számos nevelési eleme is van). A WWW, az internet, a Google és társaik az információt jóval olcsóbban tudják nyújtani, mint a közkönyvtár, ezért nem ezen a téren kell versenyezni velük. A közkönyvtárat alapvetően nevelési intézménynek kell felfogni, úgy, ahogyan az alapítók a 19. században tették.

Régebbi hírforrás(ok): Crowley: Save professionalism. In: Library Jourlan 2005/14. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4. ref.: Papp I., Manci: link

A közkönyvtár -- a határozott helyi hangFEL

A közkönyvtárosok a technológia segítségével (pl. blogok, wikik) bevonhatják a helyi közösséget az információ teremtésébe és szolgáltatásába, a közösség építésébe. Létrehozhatnak helyi információra összpontosító keresőmotorokat, helyi ismereteket tartalmazó tudástérképet készíthetnek. S bár mindez nem vált normává, sok helyütt így történik. A First Monday cikke a könyvtárost a helyi információ szolgáltatójaként mutatja be.
Témakörei pl.:
-- A könyvtárak hagyományokkal rendelkező, jól pozícionált és közösség-orientált intézmények az információ megőrzésére, szervezésére és hozzáférésük biztosítására.
-- Növekszik a helyi információ iránti igény
-- Az internet egyre inkább tényezővé válik helyi viszonylatokban is.

Régebbi hírforrás(ok): The library: The distinct local voice? In: First Monday, 2007/3. link

Németországi panzióból indult a hotelkönytár ötleteFEL

Előző lapszámunk szólt a hévizi hotelkönyvtárról; most folytatjuk a témát: Az ötcsillagos minősítést elért hévizi Rogner Hotel a vendégekkel az irodalmon keresztül is törekszik a személyes kontaktus kialakítására. A ház Magyarország első könyvbarát szállodája lett. Dr. Erdei János igazgató maga is 13 ezer kötetes saját könyvtárral rendelkezik, már gyermekkorában megismerte őt Budapest összes antikváriusa. Nincs számára becsesebb dolog máig se a könyvön kívül, amivel nagyobb örömet lehetne neki szerezni. Úgy gondolta, a vendégkörrel együtt megteremti Magyarország első könyvbarát szállodáját. -- A vendéget távozásakor arra kérjük, hogy a könyvtárunkban válaszon ki magának egy kötetet. Azt vigye magával, de ugyanakkor ajándékozzon a hotelnek két könyvet a saját gyűjteményéből - így az igazgató. - A célunk az, hogy a nálunk megforduló vendégeknek legyen az otthonukban is egy olyan tárgyi emlékük, ami a szállodánkból származik. A cserébe kért kötetekkel pedig mi őrizzük emlékezetünkben az eltávozó vendéget.
-- Nem saját ötletről van szó -- említette a kezdeményezésről dr. Erdei János. - Egy németországi panzió volt ebben a világelső. Így hoztak létre egy 83 ezer kötetes könyvtárat, ami a vendéglátás igazi irodalmi kuriózumává vált. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtáros segít a plagizálás elkerülésébenFEL

No persze, nem körömre veréssel. Hanem elsősorban tisztázással. Mit is értünk plagizálás alatt? És segítséggel, például workshopokkal. Szinte észre sem véve, hogy ennek az egyre fontosabb témának kapcsán a könyvtáros kiléphet a könyvtár falain kívülre, és a hallgatókat, oktatókat természetes előfordulási helyükön felkeresve nyújt segítséget.

Régebbi hírforrás(ok): Understanding plagiarism: The role of librarians at the University of Tennessee in assisting students to practice fair link

Az ügyfél bizalmának tartós megnyerése. A referensz könyvtári marketingeszközkéntFEL

A jövőben a könyvtáraknak hosszan tartó kapcsolatokra kell törekedniük a felhasználókkal, mert ez nemcsak anyagi haszonnal jár, hanem a könyvtárról alkotott képet is javítja. A lojális használók több szolgáltatást vesznek igénybe, könnyebb kielégíteni igényeiket, és valószínűbb, hogy ajánlani fogják a könyvtárat barátaiknak, ismerőseiknek. A használó szemében a könyvtárat az információszolgáltatási osztály képviseli, ezért ez az osztály sokat tehet azért, hogy pozitívan befolyásolja a használókkal való kapcsolatok alakulását. Kiindulási alapként fontos felmérni a használók elvárásait, s ennek megfelelően változtatni a személyzet viselkedési szokásain. Ebben fontos szerepet játszhat a személyzet továbbképzése. Az ehhez szükséges időt és pénzt azonban az üres kasszával rendelkező önkormányzati szervek legtöbbször nem tudják biztosítani. Az információszolgáltatásoknak a használói elégedettség javításában játszott kulcsfontosságú szerepe segíthet felismerni, hogy e szolgáltatások fejlesztése kiváló marketingstratégia is egyben, és igazolja az anyagi ráfordításokat.

Régebbi hírforrás(ok): Georgy--Nothen: Das Vertrauen der Kunden auf Dauer gewinnen. Der Auskunftsdienst als Marketingsinstrument für Bibliotheken. In: Buch und Bibliothek, 2006/3. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2006/4.

Wikipedia vs. lexikonok: ingyen vagy pénzért?FEL

A felhasználók által generált tartalom egyik legnagyobb projektjét – a Wikipedia online lexikonát -- egyre több támadás éri. Számos szakértő szerint a válság oka az ingyenesség, a szakmai kritikák azonban inkább a tartalmi hibák miatt támadják az online lexikont. Egy publikáció szerint a Wikipedia -- illetve a lexikont fenntartó nonprofit szervezet -- a Linux után a második legtöbbet támadott technológia. Az természetes, hogy amit bárki szerkeszthet, abban megjelenhetnek hibák is. A tartalmi hibák ellen indított belső kampányban az is kiderült, hogy a Wikipedia által kitűzött cél és a valódi működés között adódhatnak ellentmondásos megítélésű esetek, amelyek aztán persze nagy sajtóvisszhangjukkal kellemetlen perceket szereznek a szabadon szerkeszthető lexikon üzemeltetői számára. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai digitális könyvtár magyar részvétellelFEL

A majdani európai digitális könyvtár első állomásaként a pénteken megnyílt párizsi könyvvásáron bemutatták a link internetes címen hozzáférhető francia--magyar--portugál digitális könyvtárat. A digitális könyvtár az amerikai Google világprogramjára adott európai válaszként, Jean-Joel Jeanneney-nek, a Francia Országos Könyvtár (BNF) áprilisban leköszönő igazgatójának kezdeményezésére két évvel ezelőtt elindított kezdeményezés keretében működik. A tervek szerint az 5-6 milliós világhálós gyűjteményből az első prototípuson összesen 12 ezer mű lesz hozzáférhető ingyenesen: ebből hétezer francia, négyezer -- az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményébe tartozó - magyar és további ezer portugál szöveg lesz. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ismeretszerzés a könyvtárban -- ellentmondásos használati adatokFEL

A könyvtárak és a könyvtárlátogatók száma is érezhetően megnőtt az utóbbi években. Az általános kulturális trendekből némiképp kilógó jelenség egyik magyarázata paradox módon a pénzhiány -- az olvasók kevesebb könyvet tudnak megvásárolni --, a másik pedig a könyvtárak funkciójának látványos átalakulása és bővülése. Öt év alatt (2001 és 2005 között) közel 300 ezerrel nőtt a könyvtárakba beiratkozott olvasók száma. A könyvtárhasználat a 14 éven aluliakat leszámítva minden korosztály körében nőtt -- a kisiskolásoknál talán azért nem, mert számukra még az iskola az információszerzés szinte kizárólagos bázisa. (Budapesten a gyermekolvasók közel 40 százaléka 'eltűnt' öt év alatt, s hasonló folyamatra lehet számítani a vidéki könyvtárakban is.) Merthogy a többiek -- Fehér Miklós, az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete kutatási osztályának munkatársa szerint -- nem annyira szabadidős tevékenységként, hanem sokkal inkább a 'kötelező ismeretszerzés' miatt (tanulással, továbbtanulással, pályaválasztással, munkával kapcsolatban) olvasnak, s a könyvtári könyveket is ezért keresik. - F: márc. 26.
-- Közelmúltbeli felmérések tanúsága szerint a hazai könyvtárhasználat legjobb esetben is stagnált, de inkább csökkent. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Virtuális látogatók -- 400 Ft az előjegyzésFEL

(A fent ismertetett cikk frissített változata.) A Szabó Ervin Könyvtár elektronikus böngészőjével bárki megspórolhat egy felesleges utat a könyvtárba. A katalógus segítségével ugyanis akár az otthoni íróasztal mögül is látható, hogy a keresett könyv éppen melyik kerületi tagkönyvtárban található meg, hogy kölcsönözhető-e vagy épp elő kell jegyezni, mert csak hetek múlva szabadul fel, igaz, előzetes regisztráció után akár le is foglalható. Egyéb teendőnk nincs is, mint kiválasztani a hozzánk legközelebb eső lelőhelyet. A 2004-ben útjára indított keresőprogrammal ugyanakkor az is megoldható, hogy négyszáz forint ellenében előjegyezzék a keresettebb kiadványokat, ez esetben négy hónapig figyeli a rendszer a kijelölt kötetet, s azonnal jelez, ha az elérhetővé válik. Azt Sóron László, a könyvtár főigazgató-helyettese nem tudta megsaccolni, hogy az utóbbi három évben felgyűlt több mint kétmillió látogatóból/klik-kelésből hányan éltek a böngésző lehetőségével, ám tény, hogy vannak olyan időszakok, amikor virtuálisan több látogatójuk akadt, mint ahányan aznap betértek a bibliotékába. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

ELTE könyvtár: NAVA ip-címmel; az MTI szünetelFEL

NAVA - A Nemzeti Audiovizuális Archívum kötelespéldány-gyűjteménye a IP-alapú azonosításra áll át: ez azt jelenti, hogy az archívumban található leíró adatok mellett a műsorszámok megtekintése az eddig megszokott felhasználónév (azonosító)/jelszó páros beírása nélkül lehetővé válik az Egyetemi Könyvtár minden számítógépén. EISZ - Az MTI adatbázisa határozatlan ideig szünetel: forráshiány miatt az MTI adatbázisa 2007.03.10-től határozatlan ideig szünetel. Reméljük, hogy a későbbiek folyamán lesz mód arra, hogy az adatbázis ismét elérhető legyen az EISZ nemzeti program keretében. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számít-e az egészségügyi információk minősége a fogyasztók számára?FEL

A cikk az egészségügyi információ használóinak információs jártasságával foglalkozik. Szerzői annak igyekeztek utánajárni, hogy alkalmaznak-e kritikai szempontokat az interneten és nyomtatott formában megjelenő egészségügyi információval szemben, és milyen jellegűek ezek. Mintának 32, Skócia északkeleti részén élő egészségügyi dolgozót választottak ki, és egészségügyi információforrások meghatározott köréről készítettek velük interjút. Az elemzés a források minőségi értékelésének 15 módjára mutatott rá. A két legfontosabb szempontnak az intézmények tekintélye és az egyszerű nyelvezet bizonyult. Az interjúalanyoknak komoly kétségeik vannak, hogy maguk ki tudják választani a minőségi egészségügyi információt; sokkal szívesebben támaszkodnak ebben a szakmai tekintélyekre (könyvtárakra, támogató csoportokra, szakemberekre). Nagyfokú bizalmatlanságot tanúsítanak az internettel szemben.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2006/4.

Demszky: létfontosságú a Budapest Innopolisz ProgramFEL

A hamarosan induló Budapest Innopolisz Program három pólus programot fog majd össze, amelyek Budapest és a központi régió információtechnológiai fejlődését, a régió 'egészségiparának' fejlesztését, illetve Budapest és környékének szennyvízkezelését és bioenergia-termelését szolgálják. A főpolgármester kiemelte: ezekben a programokban az önkormányzat mellett az egyes felsőfokú oktatási intézmények, kutatóintézetek, illetve a magánvállalkozások összefogására számítanak. (MTI Eco) - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Törzsasztal a Sincai Megyei Könyvtárban SpiróvalFEL

Pénteken délután Nagyváradon találkozott az olvasókkal Spiró György magyarországi író, aki a Várad folyóirat és a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár Törzsasztal című beszélgetéssorozatának márciusi vendégeként érkezett a városba. Az Állami Színház páholyfolyosóján megtartott találkozóra rengetegen voltak kíváncsiak. A bő kétórás beszélgetést vastapssal jutalmazta a közönség. A Törzsasztal következő vendége Pablo Urbányi Kanadában élő argentin-magyar író lesz, rá pár napra pedig Vámos Miklóst látja vendégül a Várad folyóirat és a Megyei Könyvtár. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Tiszta haszon az olvasásFEL

Évtizedekkel ezelőtt, amikor a technika vívmányai még nem furakodtak be a mindennapokba, az emberek nem a televízió előtt töltötték estéiket. Gyakrabban vettek a kezükbe könyvet, és a kikapcsolódást sokaknak az olvasás jelentette. Mára a helyzet megváltozott. Ahogyan szerte az országban, szűkebb hazánkban is sok könyvtáros szakember kutatja az olvasási szokásokat. Kérdőíves formában, vagy egyéni beszélgetések útján igyekeznek az olvasói igényeket megismerni. Sokszor szomorú eredményekre jutnak, amelyeket Bódi Györgyné dr. -- a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója -- fejtett ki. - F: márc. 26.

Hírforrás:
2007. március 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Indul Erdély első BlogfesztjeFEL

Az országos romániai szakasz után, hamarosan indul az erdélyi Roblogfest -- Kolozsvári szakasza, mely díjazni kívánja az Erdélyben íródott bloggokat. Magyar és román nyelven indul a Roblogfest kolozsvári szakasza, adja hírül Czika Tihamér blogjában. A Cluj Blog Fest nevű kezdeményezéssel a magyar és román blogszféra megerősítését és összeforrását kívánják elérni a szervezők. Az első hazai magyar nyelvű bloggyűjtő oldal, a Web-Cafe is támogatja és hírt ad az eseményről. A magyar szakasz szervezője Czika Tihamér, román részről Andrei Crivat és Alexandra Groza rendezi a verseny menetét. A rendezvény célja, hogy egy szorosabb kapcsolatot teremtsen a Kolozsváron íródott magyar és román blogok között, valamint a blogok értékelése. - F: márc. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felső tagozatban is szükséges lenne az olvasás óra?FEL

Jövő szeptembertől az általános iskolák felső tagozataiban is folytatják az olvasás tanítását. Magyarországon a lakosság 20-30 százaléka funkcionális analfabéta a felmérések szerint, vagyis sokan hiába tudnak elfogadhatóan olvasni, nem értik a szöveg összefüggéseit, mögöttes tartalmát. Például egy használati utasítás, egy szerződés, vagy egy újságcikk értelmezése is nehézségeket okoz. - F: márc. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link . Megjegyzések itt fűzhetők a témához: link

HBO Digital -- házi filmtár a T-Home TV-nFEL

Havi húsz-ötven filmet tartalmazó csomagot kínál a filmek szerelmeseinek a T-Home TV új szolgáltatása, az HBO Digital, amely a mozicsatorna első ?házi videotéka? szolgáltatása a közép-európai televíziós piacon. A MaxPak előfizetők számára elérhető csomag segítségével az előfizetők a premierfilmek egy részét még az adott film mozicsatornán való sugárzása előtt megtekinthetik.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google-nél pedálozni kellFEL

Az európai dolgozókat ingyen biciklikkel ösztönzi a cég az egészségesebb és környezettudatosabb életre. A bicikliprojekt -- bár első látásra szokatlannak tűnhet -- jól illeszkedik a Google legendásan alkalmazottbarát cégfilozófiájába. Nem véletlen, hogy a Fortune Magazine tavaly a keresőcégnek adta a legjobb munkahelynek járó címet. A cég kaliforniai központjának kiváló munkafeltételeiről már sokat hallhattunk. A főhadiszálláson van gyermekfelügyelet, edzőterem, 11 étterem és számtalan büfé -- minden munkahely 50 méteres körzetében van legalább egy ilyen pihenőhely --, mosdók és zuhanyzók -- szappan természetesen jár! -- és autómosó. S mindez természetesen ingyen. Az alkalmazottak bevihetik magukkal a kutyájukat; ha benzinüzemű autójukról hibrid kocsira akarnak váltani, akkor a cégtől 5000 dollár támogatást kapnak ehhez; ha a nők gyereket szülnek, az első négy hétben 500 dollár jár nekik. És az ingyenesen használható sportlétesítményekről nem is szóltunk még. - F: márc. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a Letöltés.comFEL

Megújult Magyarország egyik legnépszerűbb ingyenes letöltő oldala, a Letöltés.com. 2007. március 22-től a Prím Online szolgáltatása még szebb külsővel és korszerűbb funkciókkal folytatja 1999-ben megkezdett tevékenységét. - F: márc. 23.

Hírforrás:
2007. március 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Kőrősi Csoma-hagyaték a webenFEL

A link honlapon Kőrösi Csoma Sándor életével kapcsolatos virtuális dokumentumok olvashatók. Pazar képek az Akadémia Könyvtárának Csoma-gyűjteményéből, Duka Tivadar (Csoma-kutató) portréja, Kőrösi Csoma Sándor könyveiből ízelítő, plusz bibliográfia. A portál angol és spanyol változatban is olvasható.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Levelező/lap 2007. febr. p. 22-8

Terjednek a gasztronómiai blogokFEL

ötvözni a gasztronómiát, a recepteket és az online naplókat? Amerikában és Párizsban valami hasonlót valósítottak meg. 'A legtöbb levest általában februárban fogyasztjuk' -- állította Orangette, vagyis Molly Wizenberg, aki a gasztronómiai naplójában mindig az adott hónaphoz illő ételrecepteket jelentet meg. A 28 éves Seattleben élő gasztronómiai újságíró immár harmadik éve van jelen a világhálón is és hamarosan megjelenik a New York-i Simon & Schuster Kiadónál az Orangette: The Stories My Kitchen Tells Me című könyve is. A párizsi Clotilde Dusoulier szintén ugyanezen terület egyik jeles képviselője. Idén májusban az Egyesült Államokba utazik a Chocolate and Zucchini: Daily Adventures in a Parisian Kitchen nevű túrája keretében. A 27 éves nő rövid időn belül annyira sikeres lett, hogy már két kiadó, az amerikai Broadway Books és a brit Marion Boyars Publishers is megegyezett vele a könyve kiadásáról. - F: márc. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult a VGO szerkesztőségi blogjaFEL

'Elindult a Világgazdaság Online munkatársainak közös blogja link Azzal a céllal tesszük ezt, hogy minél intenzívebb, élőbb kapcsolatot teremtsünk olvasóinkkal. Az olvasók így betekintést nyerhetnek a szerkesztőség napi munkájába, megismerkedhetnek szerkesztési elveinkkel, üzenhetnek nekünk. Megfogalmazhatják kritikáikat, felhívhatják a szerkesztők figyelmét olyan megoldásokra, amelyek olvasóbarátabbá tehetik az oldalt. Vagy egyszerűen csak elmondhatják véleményüket.' - F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tévécsatorna csecsemőknek -- videókFEL

Nemzetközivé válik az első kisbabáknak sugárzott televíziós műsor, akkora az igény rá. Miközben számos gyerekekkel foglalkozó szakértő folyamatosan hangoztatja a televízió káros hatásait, Amerikában sikeres első évet zárt a kifejezetten három év alatti kisbabáknak sugárzott tévécsatorna. A morális ellenérvek mellett pusztán gazdasági szempontok alapján sem sokan hittek a BabyFirstTV létjogosultságában, amikor szűk egy éve elindult. Az elmúlt hónapok előfizetési számai alapján azonban a szülőknek tetszik a program, a szolgáltatás kiléphet a nemzetközi piacra is, nemrég elindultak Nagy-Britanniában, Mexikóban és Puerto Ricoban is. De a legnagyobb fogás a Showtime Arabiaval kötött megállapodás lehet, amelynek segítségével 'az egész arab világba' eljuthat a csatorna, mondta Sharon Rechter, a BabyFirstTV marketingvezetője. Rechter további terjeszkedéssel számol, szerinte az év végéig akár tíz további nemzetközi terjesztővel juthatnak megállapodásra, akkora az érdeklődés a csecsemő tévécsatorna iránt. Sharon Rechter, aki maga is rendelkezik egy célcsoportos gyermekkel, a siker titkát a televíziós program tartalmában látja. "Korai fejlesztő és szórakoztató műsorokat készítünk, amelyekben megtanítjuk a kisbabákat szavakra, színekre, zenére, számukra érdekes módon előadva.' -- nyilatkozta a marketing vezető. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új honlap segít eligazodni az Országos Képzési Jegyzék szakképesítései közöttFEL

2006-ban tartalmában és struktúrájában megváltozott az Országos Képzési Jegyzék. Hazánkban az egyetlen rendszer, ami az új OKJ szakképesítéseit bemutatja, a link honlap. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról