Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/14., 4. 4.

Felszámolná a digitális szakadékokat Magyar Bálint
Északi könyvtárak 14/1. Igény szerint frissülő szolgáltatások a fizikai könyvtári térben
Új könyvtáros egyesület alakult
Élen járnak a magyarok digitáliskönyvtár-alapításban
Könyvtári hálózat van -- na, de itt tényleg!
Mindentudás Egyeteme -- Google-alelnök előadása
Szerzői jogi visszaélések az elektronikus dokumentumok világában
A Wikipedia-alapító rivális online lexikont indított
Német könyvtárosegyesület: a jövő együttműködést igényel
Szerzeményezés: az ésszerűség megelőzheti a büszkeséget!
Bérleti és haszonkölcsönzési jog: felszólítás Olaszországnak és Spanyolországnak
Kis magyar könyvtári blogtörténet
Bloggertalálkozó volt Orosházán
Korszerű menedzsment a könyvtárakban -- hallgatói szemszögből
A hazai tiniket már behálózták
Iskolai könyvtárak mustrája Szegeden
Házhoz szállít a Somogyi-könyvtár
Könyvritkaságok a BMF-en
Interaktív kalandjátékot szerveztek informatikus könyvtáros hallgatóknak
Követségi webfórum az amerikai továbbtanulásról -- követi a könyvtári?
Alice Csodaországban -- Nemzetközi Gyermekkönyvnap
Berzsenyi Elektronikus Könyvtárat alapítanának
Szex és mágia: gyermekkönyvviták
Galilei könyvének első példányára bukkantak
Az USA lemaradóban az infokommunikáció terén Észak- és Nyugat-Európa mögött
Videó segítségével gyógyítják a stroke-betegeket Finnországban
Április végén indul az elektronikus ügyintézés Kecskeméten
Elektronikus ügyfélszolgálati rendszer Hódmezővásárhelyen
Az Ügyfélkaput az állami kényszer fejleszti
Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatok
Újságolvasási szokások -- kitartóbbak az olvasók az interneten
Több gyógyszert, kevesebb könyvet veszünk
Biblia már mobilokra is
Az arcunk mint jelszavunk
Mit tegyünk állásinterjú előtt?
Magyar várak külföldi internetes lexikonban
MP3-számokat keres egy új szoftver
Megújította 'ADÓ' kínálatát a Complex
Térkép a mobilon -- Ingyen letölthető!
Napi több ezer hír, automatizáltan
Elhízás: az irodai munka legnagyobb átka


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Felszámolná a digitális szakadékokat Magyar BálintFEL

Az oktatási programok testre szabásával segítheti a kormányzat a számítógéphasználat elterjedtségének és a szélessávú internet használatának a növekedését, mondta el az mfor.hu Stafétájában Magyar Bálint. A Miniszterelnöki Hivatal fejlesztéspolitikai államtitkára szerint az elektronikus könyvtárak tartalmának bővítésével és az e-közigazgatás megteremtésével is növelhető a digitális írástudás. F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Északi könyvtárak 14/1. Igény szerint frissülő szolgáltatások a fizikai könyvtári térbenFEL

Címkék: épület (könyvtár) |

Dániában az utóbbi két-három évben megszaporodott a kísérletező kedvű városi közkönyvtárak és fiókkönyvtárak száma. Néhány példa: 1. Fredekishavn kikötővárosban a Hjoerringi közkönyvtárral együttműködve, a Dán Könyvtári Hatóság által támogatott kísérletbe kezdtek. Gyermekek számára ún. alakítható kerek tereket alakítottak ki, ahol békésen megférnek egymás mellett a játék, a rajz, a zenélés, a mese különböző formái. A tér nagysága, alakja az aktuális tevékenység függvénye. Hjoerringben egy könyvraktárból színházszerű teret alakítottak ki gyermekeknek 'légy az, aki lenni akarsz, tedd azt amit szeretnél' jelszóval. Be lehet bújni a Nagy Könyvbe, hallgatni mások történeteit, vagy elmesélni a sajátodat. A különleges polcok birodalma és a filmes zóna képek és hangok különleges élményszerű kavalkádját nyújtja; ami kitűnő terepe az audiovizuális nevelésnek. A könyvtár a szórakozás mellett már kiskortól a tanulás terepe is igyekszik lenni. 2. Az aalborgi városi könyvtári hálózat fiókkönyvtárai szervesen idomulnak az adott lakókörnyezet igényeihez. Így magas szintű differenciálás. Haraldsundban a fiókkönyvtár átköltözött a helyi vízi és kulturális központba, mely különleges ötvözetét nyújtja a kulturális, a vízi és testedző élményeknek is. A nyitva tartás is rugalmasan alakul a rendezvényekhez, s a látogatók számához mérten. Az ugrásszerűen megugró kölcsönzési kedv igazolja vissza az ötlet helyességét. A központi könyvtárba érkező olvasókat plazmaképernyős pihenő és bemutatózóna várja, s itt ismerkedhetnek meg a központi könyvtár nagy fizikai terének, s a fiókkönyvtárak szolgáltatási skálájával is.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton

Új könyvtáros egyesület alakultFEL

Március 19-én délelőtt 11 órakor a Román Akadémiai Könyvtár aulájában tartotta alakuló ülését a Romániai Könyvtárosok Egyesülete (ABR - Asociaţia Bibliotecarilor din România). A novemberben közétett felhívásra mintegy 800-an jelezték csatlakozási szándékukat az új szervezetbe, melynek elnöke Mircea Regnelă, a Bukaresti Központi Egyetemi Könyvtár igazgatója lett. Az ABR egyesíteni kívánja a különböző könyvtártípusokban tevékenykedő könyvtárosokat, ezért több szakosztályt hoztak létre: külön szakosztálya van a Nemzeti Könyvtárnak, valamint az egyetemi, az iskolai, szak- és közkönyvtáraknak. Az ABR alakulását a link oldalon követhetik nyomon az érdeklődők, ugyanitt lehet elolvasni a szervezet alapszabályát is. Bár több közkönyvtár csatlakozott az új szervezethez, 2500 taggal még mindig a Romániai Közkönyvtárak és Közkönyvtárosok Országos Egyesülete (ANBBPR) a könyvtárosok legnagyobb civil képviselete Romániában. (ref.: Bákai M.) - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Élen járnak a magyarok digitáliskönyvtár-alapításbanFEL

Három ország -- köztük hazánk -- nemzeti digitális könyvtárával kezdte meg működését az Europeana, az Európai Digitális Könyvtár. Europeana néven a kontinens (de legalábbis az unió) elektronikus könyvtára nyílt meg a közelmúltban. A 'kezdő készlet' három ország nemzeti könyvtárának digitalizált állománya: a német, angol, spanyol, francia, magyar, olasz, latin és portugál nyelvű kiadványok a Bibliothéque Nationale de France, az Országos Széchényi Könyvtár és a Biblioteca Nacional de Portugal virtuális polcairól kerültek az Európai Digitális Könyvtárba. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári hálózat van -- na, de itt tényleg!FEL

'A mi környékünkön van 5-6 könyvtár, ami a helyi hálózathoz tartozik és az a rendszer, hogy bármelyikből kiveheti az ember a könyvet, magazint, CD-t, DVD-t és bármelyikbe visszaviheti. Ugyanakkor online meg lehet nézni a katalógust, illetve a személyes adataidat (pl. mi van kikölcsönözve általad) és online is meg lehet hosszabbítani a kölcsönzési időt. Meg lehet rendelni, hogy az egyik könyvtárból áthozzák a másikba, illetve lefoglalni egy kintlévőt (másnapra ingyen átszállítják) és ha megérkezett a könyved, akkor kapsz egy automata hangú tájékoztató hívást. Nem tudom, hogyan működik mindez Mo-on, de nagyon tetszik nekünk ez a rendszer itt.' - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link 1

Mindentudás Egyeteme -- Google-alelnök előadásaFEL

Vint Cerf, a Google alelnöke tart április 2-án előadást a Mindentudás Egyetemén. A Jövő Háza Teátrumban a kutató az internet szabadságáról és a felhasználók egyenrangúságáról beszél -- írja a Magyar Hírlap. A Magyar Telekom és a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett Mindentudás Egyetemén ad elő Vint Cerf, a Google alelnöke. A kutató a kezdetektől részt vett az internet létrehozásában, nevéhez fűződik többek között a TCP/IP protokoll kidolgozása és az első kereskedelmi e-mail szolgáltatás létrehozása.Előadásának tervezett témái az internet szabadságát biztosító technikai megoldások, a felhasználók egyenrangúsága, valamint az, hogy az internet miképpen járulhat hozzá a társadalom demokratizálódásához. - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szerzői jogi visszaélések az elektronikus dokumentumok világábanFEL

Nemcsak a számítógépes eszközök képesek a szerzői jog mérhetetlen megsértésére, hanem az internet is. Különbséget kell tenni a valóságos térben, illetve a virtuális térben megvalósuló jogsértés között. Tömegessége folytán az úgynevezett fájlcsere okozza az egyik legnagyobb nehézséget, melynek két fázisa a feltöltés, illetve a letöltés. A fájlcserélés lehetőségét az internet nyújtotta szabad kommunikáció teremtette meg. Éppen ezért a technikai korlátozása sem egyszerű. A technikai korlátozások közül kiemelhetjük a tartalomszolgáltatók fellépését az FTP-szerverek üzemeltetőivel szemben. Járható út lehet-e a fájlcserélő programok kizárása a szervereikről? Itt is a piac törvénye az erősebb, illetve az, hogy egy-egy ilyen program állandó figyelése és letiltása tetemes költséggel jár. A technikai eszközök fejlődése, tömeges elterjedésük, az internet adottságai megmutatták, hogy a szerzői jog alapjaiban rendült meg. (ref.: Senkei-Kis Z.)

Régebbi hírforrás(ok): Senkei-Kis Zoltán, link

A Wikipedia-alapító rivális online lexikont indítottFEL

Larry Singer a Wikipedia egyik alapító tagja, saját szülöttjének indított konkurenciát. A Citizendium nevű oldallal az a célja, hogy elkerülje a Wikipedián dúló vandalizmust és következetlenségeket, miközben továbbra is ragaszkodik a demokratikus szervező elvekhez. - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Német könyvtárosegyesület: a jövő együttműködést igényelFEL

A Német Könyvtáros Szövetség 2005-ben felmérte, hogyan ítélik meg az egyetemi és a főiskolai könyvtárak a saját helyzetüket. Ötven könyvtár véleményét dolgozták fel, ebből 33 egyetemi, 11 főiskolai, a többi egyéb tudományos könyvtár volt. A válaszokat 5 fokú skálán értékelték, a három alatti érték az elégedettséget, a három fölötti az elégedetlenséget mutatja. A könyvtárosok különösen problematikusnak látják a munkaerőhelyzetet. E kérdésben a könyvtárosok döntési lehetőségét minden más tényezőnél rosszabbnak ítélik. (3,4, ez a legrosszabb eredmény). A munkahelyek megszűntetését kívülről és önkényesen diktálják, új szolgáltatások bevezetését a jelenlegi személyzeti viszonyok nem teszik lehetővé. A jövőt illetően a könyvtárosok enyhén optimisták (2,85). Úgy vélik, hogy a könyvtárnak mint kommunikációs centrumnak a léte nincs veszélyben, sőt a jövőben még nagyobb igény lesz az információközvetítés iránt. Mivel az információs infrastruktúra alapvető változáson megy át, a könyvtáraknak innovatívaknak és a változtatásokra késznek kell lenniük. A kooperáció lehetőségeként gyakran említették a katalogizálást, a projektekben és rendezvényekben való együttműködést.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szerzeményezés: az ésszerűség megelőzheti a büszkeséget!FEL

Amerika-szerte egyre több közkönyvtár igyekszik szolgáltatásait oly módon fejleszteni, hogy bizonyos tevékenységi területeken együttműködést alakít ki más közkönyvtárakkal. Kérdés, hogy a működésük összehangolására szövetkező közkönyvtárak által létrehozott konzorciumok mennyiben követik az együttműködés terén már jóval előrehaladottabb pozícióban lévő egyetemi, ill. főiskolai könyvtárak által kijelölt utat? Utóbbiak példának okáért a szerzeményezési tevékenység összehangolásával olyan jellegű problémákat képesek megoldani, mint amilyen a duplumoké, vagyis hogy egy rendszeren belül ne kerüljön sor fölösleges, duplum példány beszerzésére. A dokumentumok közös szerzeményezése, megvásárlása nem is olyan régen még szinte elképzelhetetlen volt a gyűjteményeikre oly büszke egyetemi könyvtárak számára. A technológia nyújtotta lehetőségek: a közös katalógus létrehozása, a dokumentumok gyors szállíthatósága, s mindenekelőtt mindezen lehetőségeknek anyagiakban is mérhető, jótékony hatása a hozzáállásuk átgondolására késztette a könyvtárosokat. Az együttműködés a fölösleges példányok kiszűrésén túl lehetővé teszi az egyes - esetleg elhanyagoltnak vélt - tudományterületekre való fókuszálást is.

Régebbi hírforrás(ok): Hoffert: The united way. In: Library Journal 2006/8. Referálva: Könyvtári; link

Bérleti és haszonkölcsönzési jog: felszólítás Olaszországnak és SpanyolországnakFEL

Portugáliának indoklással ellátott véleményt, Olaszországnak és Spanyolországnak pedig felszólító levelet küld az Európai Bizottság a bérleti jogról és a haszonkölcsönzési jogról szóló irányelvvel összefüggésben. Ez az az irányelv, mely alapján a szerzők műveik könyvtári kölcsönzése alapján díjazásra jogosultak. (KultúrPont) - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kis magyar könyvtári blogtörténetFEL

2003.11.22. Könyvtároskisasszony link - Sorsha, blogja szakmai blog
2004.11.22. Henrietta link - könyvtároshallgatói énblog
2005.08.01. Mani link (mai cím) könyvtár--informatika szakos hallgatói énblog
2005.12. Myownblog - Takács Dániel énblogja (később: Élet és könyvtár) - magánblognak indult
2006.05.27. Tekintet link - Lilos, könyvtároshallgatói énblog
2006.09. Olvasónapló (a FIKSZ előzménye) - Paszternák Ádám, énblog
2006.09.07. JusthVK blog link - orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár intázményi blogja - az első könyvtári intézményi blog
2006.09.07. Könyvtárosháza - link Petrovszki Mária, szakmai blog (eredetileg a JusthVK blogja, de amikor saját szerveren indítottak egyet, akkor 'Maca' privatizálta)
2006.10. Megalakul a Klog (azaz könyvtári blog) link ; tulajdonos: Takács Dániel
2006.10.26. Fiatalos | Könyvtár | Szemlélet link - Paszternák Ádám, szakmai blog
2006.10.21. Élet és Könyvtár link - Takács Dániel szakmai blogja
2006.10.27. ELTE Egyetemi Könyvtár Blogja link intézményi blog
2006.11. Könyvtárépítészet link - Takács Dániel, szakmai blog
2006.12.01. HUNRA (Magyar Olvasástársaság) link - szervezeti blog
2006.12.15. iNapló link - Fodor János
2006.12.18. Libr-OSS link - Koroknai Sándor, a könyvtár-informatika tárgyköréről
2007.01.11. Könyvtáros testvér jótanácsai link
2007.01.25. OSZK-említések a szépirodalomban link - Országos Széchényi Könyvtár blogja
2007.02.28. Információtudományi és Információbrókeri Blog link
2007.02.28. SZOKHE Blog link - Szombathelyi Könyvtáros Hallgatók Egyesülete
2007.03.01. KönyvtárosTanár link - az iskolai könyvtárak, könyvtáros tanárok bemutatkozása
2007.03.06. Könyvtári napló link - balmazújvárosi Lengyel Menyhért Városi Könyvtár
2007.03.06. Rajongó link - balmazújvárosi Lengyel Megyhért Városi Könyvtár, olvasónapló
2007.03.22. MIBE Hírek link Magyar Informócióbrókerek Egyesülete szervezeti blogja
2007.03.27. MEK hírblog link - Magyar Elektronikus Könyvtár, hírblogja
2007.03.29. Az olvasó népet szolgálom! link - Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár és Művelődési Intézet, hírblog
2007.03.29. HSD link Horváth Sándor Domonkos, az első magyar könyvtárvezetői blog.
2007.04.01. Felsőoktatás és Könyvtár Management link
2007.04.03. Németh Márton könyvtárügyi blogja link
Érdekes megfigyelni a fejlődés vonalát: a gyorsan alkalmazkodó fiatal generációtól azokig, akik az ismerettovábbítást hivatásnak tartó információs szakemberként(!) a tudásmenedzsment e nyílt eszközét máig nem használják. A kronológiában a könyvtárszakmai szervezetek, a szakmai irányítók és a képzőintézmények súlyosan alulreprezentáltak. A blogok száma feltehetően még növekszik, a szakmai figyelem azonban aligha ugrik meg. Ezért (a figyelemgazdaságban) kérdés az, hogy -- esetünkben blogjával -- ki tud több látogatót, figyelmet begyűjteni, s általuk szándékolt hatást gyakorolni. Ez valódi piacgazdaság, melybe ha késve is, érdemes a könyvtárosoknak is beletanulni. A felsorolt blogok között már most is akad, amelyek feltehetően alulmaradnak a minőségi információ rendszeres előállításában. A romániai helyzet némiképpen más: ott a könyvtáros szervezeti blogok már megvannak, sőt, létezik speciális, könyvtárgazdaságtani is. Néhány példa:
2006.03.16. link Asociaţia Bibliotecarilor din Învăţământ - România
2006.10.30. link Blog documentar întreţinut de Marin Pruteanu
2007.01.21. link Blog collectiv de bibliotececonomie
2007.02.20. link Asociaţia Bibliotecarilor din
România.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Bloggertalálkozó volt OrosházánFEL

bloggertalálkozó sikeres volt és örülünk. Összefoglalók és az 'utóélet' itt: link . Blogos tudósítások itt is: link , link . A Könyvtári Levelező/lap számára bővebb tudósítás készül. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Buzai Csaba

Korszerű menedzsment a könyvtárakban -- hallgatói szemszögbőlFEL

A magyar könyvtári rendszerben alkalmazható újabb menedzsment eljárások köré szerveződött több, az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékén az idei évben -- dr. Kiszl Péter egyetemi adjunktus témavezetésével -- benyújtott szakdolgozat. Ezekből közlünk sorozatban néhányat. Az első: Nagy Nikolett: 'Az ügyfél nem fél ügy'. Hogyan tudnának a könyvtárosok a CRM (ügyfélkapcsolati menedzsment) és az új információtechnológiai lehetőségek segítségével nagyobb piaci részesedésre szert tenni. Az elméletet alátámasztandó készült saját felmérés (link ) arról, hogyan kezelik a magyar könyvtárak olvasóik panaszait, adatait, milyen módon próbálnak a használók körében nagyobb lojalitást elérni, mérik-e olvasóik és munkatársaik elégedettségét, illetve milyen kommunikációs csatornákat használnak (pl. blog, RSS, iwiw, MSN, Skype). A feltett kérdésekre kapott válaszokból kiderül, hogy hiába van magas áron megvásárolt integrált rendszere egy könyvtárnak, illetve 'szép' és/vagy nagy gyűjteménye, ha munkatársai nem kezelik megfelelően ügyfélkapcsolataikat. A szakdolgozat végén olvasható a szerző víziója egy nemzeti virtuális könyvtári ügyfélszolgálatról, mely képes lenne 'olvasóvá' tenni az interneten felnövő nemzedéket is, pl. chat-referensszel, játékportállal, e-ügyintézéssel.

Régebbi hírforrás(ok): ELTE BTK

A hazai tiniket már behálóztákFEL

teljes lakosság körében mindössze 32-34 százalékos a hazai internet penetráció, a fiatalok között viszont 89 százalék a netezők aránya. A hazai internetes társadalom 59 százaléka pedig interneten értesül először új termékről vagy szolgáltatásról, tudtuk meg a Google online hirdetési megoldásairól tartott sajtótájékoztatón. - F: márc. 28.
-- Ha a könyvtár fiatalokat szeretne elérni... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Iskolai könyvtárak mustrája SzegedenFEL

Szegeden szinte minden iskolában működik könyvtár. Akad olyan intézmény, ahol 20 ezer kötet, CD és DVD között válogathatnak a diákok és a pedagógusok. Elsősorban pályázatok segítségével próbálják bővíteni az állományt. J. K. Rowlingtól Szabó Magdáig: Az iskolások körében még mindig sláger Harry Potter összes kiadása, Darren Shan kissé misztikus horror-sorozata, és sokan keresik a Witch-könyveket is. Orwell 1984 című remekművét is szívesen kölcsönzik, ahogyan Márai Sándor kötetei is népszerűek. Szabó Magda és Fehér Klára ifjúsági kötetei újra reneszánszukat élik. A kisebbek Simon, Francesca Rosszcsont Peti-könyveit olvassák szívesen az örök értékű magyar népmesékkel, Benedek Elek-gyűjteményekkel együtt. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Házhoz szállít a Somogyi-könyvtárFEL

Folyóiratokat is kölcsönöz áprilistól a szegedi Somogyi-könyvtár. Több mint negyvenféle, magyar, angol, német, olasz és spanyol nyelvű lapból válogathatnak az olvasók. Csupán a legfrissebb számokat nem lehet hazavinni: nem kölcsönözhető a hetilapok utolsó három, valamint a havilapok legújabb példánya. Az új, emelt díjas szolgáltatást hétfőtől kérhetik az érdeklődők. A könyvtárlátogatásban akadályozott olvasókra is gondolnak a Somogyiban. Ugyancsak hétfőtől – előzetes megbeszélés alapján – a beteg, mozgásukban korlátozott olvasók otthonába is eljuttatják a könyveket. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvritkaságok a BMF-enFEL

A Budapesti Műszaki Főiskola Népszínház utcai Könyvtára három különleges könyvvel gazdagodott. A csak helyben használható dokumentumok a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar által újonnan beszerzett Ford T-Modell teljes körű javítási és restaurálási útmutatóját tartalmazzák. Az Egyesült Államokban megjelent könyvekhez az országban szinte egyedülállóként csak a Budapesti Műszaki Főiskola Könyvtárában lehet hozzáférni. A nagyrészt utánnyomott dokumentumok érdekessége, hogy izgalmas, eredeti rajzokkal, ábrákkal mutatják be a T-Modellek felépítését és működését. - F: márc. 29.

Hírforrás:
2007. április 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Interaktív kalandjátékot szerveztek informatikus könyvtáros hallgatóknakFEL

Digitális erőddé változott a szombathelyi Regionális Felsőoktatási Forrásközpont épülete szerdán. Az interaktív kalandjátékon informatikus könyvtáros hallgatókból álló csapatok vettek részt. A hallgatóknak meg kellett találniuk egy kódot, így szabadulhattak csak ki az erődből. A hatékony információkeresési képességet és a könyvtári jártasságot igénylő feladatok próbára tették a résztvevők képességeit. Egyebek mellett a titkosírás megfejtése, az olvasóteremben az oda nem illő tárgyak utáni kutatás, illetve a Nemzeti Audiovizuális Archívumban fellelhető televízió-műsorban elhangzott információ megszerzése mind azt a célt szolgálta, hogy a játékosok a következő feladatra 'léphessenek', végül pedig kijussanak a digitális erődből. - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Követségi webfórum az amerikai továbbtanulásról -- követi a könyvtári?FEL

Amerikai továbbtanulásról rendez magyar nyelvű webfórumot az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. A kirendeltség április 3-án 14 és 16 óra között, szakértők bevonásával segít tájékozódni az Egyesült Államokban történő továbbtanulást érintő különféle témákban a követség honlapján. A webfórum a nagykövetség 2007-es webfórumsorozatának második rendezvénye, amelynek célja az, hogy a magyar állampolgárok közvetlenül kapjanak információt a nagykövetség szakembereitől különféle témákban. Az első alkalommal - március 6-án - Thomas Ramsey főkonzul az amerikai vízumokról adott felvilágosítást. - F: ápr. 3.
-- Igazán nincs semmi akadálya, hogy pl. szakmai pályázatok ügyében vagy a készülő stratégia kapcsán a minisztérium könyvtári osztálya adott időpontokban webfórumot tartson, bizonyítva a könyvtárügy helyét az információs társadalomban. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Alice Csodaországban -- Nemzetközi GyermekkönyvnapFEL

Az április 2-án, Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján tartott világnap célja, hogy az olvasás felé terelje a gyerekeket -- mondta Békés Pál író, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) magyar szekciójának elnöke a ma nyíló Nemzetközi Gyermekkönyvnapon. - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Berzsenyi Elektronikus Könyvtárat alapítanánakFEL

Alapítsuk meg a Berzsenyi Elektronikus Könyvtárat a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtára és oktatói együttműködésével! - hangzott el a Regionális Felsőoktatási Forrásközpontban megtartott Vegyük birtokba a könyvtárat című tájékoztatón. Szmrekovszkyné Farkas Éva csoportvezető, rendszerkönyvtáros elmondta, oktatóink publikációiból értékes gyűjtemény szervezhető, ezért például az intraneten elérhető és igény szerint másolásvédelemmel ellátott dokumentumok összegyűjtésével az információk egy különleges tárát hozhatnák létre. F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szex és mágia: gyermekkönyvvitákFEL

Illetlenség, vallásellenesség és homoszexualitás kevert gyanúba több gyerekkönyvet az utóbbi hetekben a muszlim és a keresztény kultúrkörben egyaránt. Az iszlamista Hamász vezette palesztin oktatási minisztérium levetette az Énekelj, madár, énekelj újra című, 45 palesztin népmesét tartalmazó kötet példányait a gázai és ciszjordániai iskolai könyvtárak polcairól. Az angol és francia változatban Nyugaton évek óta kézikönyvnek tekintett gyűjteményben utalások találhatók az emberi nemi szervekre. A kötetet összeállító Sarif Kanaana antropológus és Ibrahim Muhavi arabirodalom-tanár szerint viszont a palesztin gyerekek ezeken a meséken nőnek fel, még ha a szöveg kissé vulgáris is. A keletnémet Chemnitz egyik iskolájában közben a Harry Potter elleni vádakat melegítette fel két szülő, keresztényellenesnek találva a mesében szereplő mágiát. El is érték, hogy gyermekeiknek ne kelljen elolvasniuk a kötelező olvasmányok közé emelt Rowling-regényeket. - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Galilei könyvének első példányára bukkantakFEL

New Yorkban felbukkant Galilei műve, a Sidereus Nuncius egyik eredeti példánya. A 400 éves mű érdekessége, hogy a csillagász saját kezűleg készített rajzai először ábrázolják a Hold 'hegyeit és tengereit', korábban azt hitték ugyanis, hogy holdunk szabályos gömb alakú. - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az USA lemaradóban az infokommunikáció terén Észak- és Nyugat-Európa mögöttFEL

A Világgazdasági Fórum (WEF) által megrendelt legfrissebb Hálózati Felkészültségi Index (NRI) szerint az Egyesült Államok az elsőről a hetedik helyre csúszott vissza az informatikai és kommunikációs környezetet (ICT) értékelő rangsorban. Az Insead párizsi felsőfokú üzleti iskola által készített rangsor kommentárja szerint az amerikaiak pozícióvesztésének okai a kormányzat és a piaci szabályozók által biztosított környezet kedvezőtlen változásában keresendők. Hazánk a 2006-2007-es WEF Hálózati Felkészültségi Index 33. helyén áll, ami azt jelenti, hogy 5 helyezést sikerült előrelépnünk a tavalyihoz képest, és egyben egy hajszállal megelőztük a 34. Csehországot. A volt szocialista országok közül Észtország a 20., Szlovénia a 30., a már említett Csehország a 34., Litvánia a 39., Szlovákia a 41., Lettország a 42., Románia az 55., Lengyelország pedig csak az 58. pozíciót foglalja el. - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Videó segítségével gyógyítják a stroke-betegeket FinnországbanFEL

A különböző vidéki kórházak közötti videó-kapcsolat kiépítésével készülnek jobb és gyorsabb orvosi kezelésben részesíteni az agyvérzést ért betegeket Finnországban. A Helsinki Sanomat című finn lap csütörtöki száma szerint tavaly a finn kórházi kerületeknek mindössze a felében sikerült állandó, 24 órás kezelést biztosítani azzal a céllal, hogy feloldják a vérrögöket, amelyek gátolják a vérkeringést a beteg agyában. - F: márc. 29.
-- Azt várom, hogy idehaza mikor kölcsönözhetek ki (vagy tölthetek le könyvtári szerverről) egészségügyi programokat, gyógytornát, defibrillátor-használatot, vagy a főiskolai--egyetemi könyvtárakból az előadások anyagait. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Április végén indul az elektronikus ügyintézés KecskemétenFEL

Kecskeméten az Európai Unió támogatásával megvalósult elektronikus közigazgatás első szolgáltatásait április végén vehetik igénybe a város lakói és a településen működő vállalkozások -- hangzott el szerdán Kecskeméten, a projekt záróértekezletén. Az egyes szolgáltatások beindítása minden esetben a helyi rendelet módosítását igényli, mely azt jelenti, hogy április végén indulhatnak meg az első szolgáltatások, melyek az adóhatósági ügyek lesznek - mondta a programról tartott bemutatón Nyíri Attila tanácsos, az önkormányzati projekt vezetője. A projekt eredményeként, saját számítógépről, internetes kapcsolaton keresztül adhatóak be majd a város honlapjáról letölthető anyagok. Először az állampolgárokat, kis- és középvállalkozókat legjobban érintő adóhatósági ügyek, mint az adóbevallás, részletfizetési méltányossági kérelem nyújtható be -- tette hozzá. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Elektronikus ügyfélszolgálati rendszer HódmezővásárhelyenFEL

Elektronikus ügyfélszolgálati rendszert vezettek be Hódmezővásárhelyen - tájékoztatta az önkormányzat városfejlesztési, vállalkozásfejlesztési és informatikai bizottságának elnöke szerdán az MTI-t. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Az Ügyfélkaput az állami kényszer fejlesztiFEL

Az Ügyfélkapun főképp azokat az elektronikus szolgáltatásokat veszik igénybe a felhasználók, amelyekre az állam kötelezi őket. Az adó- és a tbjárulék-bevallások mellett a főiskolai és egyetemi jelentkezések a leggyakrabban használt szolgáltatások. A tervek szerint a kormányportálon jövőre már az online fizetés is megvalósul. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Alig védettek a budapesti Wifi-hálózatokFEL

Az internet terjedésével egyre nagyobb teret hódít a vezeték nélküli hálózatok piaca, viszont a biztonsággal kapcsolatos kételyek szinte alig merülnek fel a felhasználókban, sem a hálózatot telepítőkben. Sebastian Schreiber, német legális hacker idén ismét ellátogatott hazánkba, és látványos akciójával erre a hiányosságra szerette volna felhívni a figyelmet. - F: márc. 28.
-- Elmélázik az ember: vajon menyire védettek a könyvtári hálózatok és mennyi munka mehet veszendőbe egy rosszindulatú vagy hecc alapú támadásnál? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Újságolvasási szokások -- kitartóbbak az olvasók az internetenFEL

Az olvasók türelmetlenebbül olvassák a nyomtatott újságok híreit, mint az online lapokat -- derül ki az Egyesült Államokban végzett felmérésből, amelyet a Poynter Institute készített. A szemmozgáskövető berendezés szerint a nyomtatott hírek között hamarabb váltanak az olvasók mint az internetes szövegek esetében -- írja az ITNews. A Poynter Institute az amerikai olvasók újságolvasási szokásait mérte fel: az eredményekből az derült ki, hogy az olvasók az interneten inkább hajlamosak végigolvasni egy anyagot, mint a nyomtatott sajtóban. A felmérésben résztvevő amerikaiak átlagosan egy híranyag 77 százalékát olvasták el online módon, míg a nagy formátumú napilapokban csupán 62, a tabloid -- a bulvárlapokra jellemző, kisebb méretű -- újságok esetében pedig a szöveg 57 százalékáig tartott az érdeklődésünk. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link link

Több gyógyszert, kevesebb könyvet veszünkFEL

A kiskereskedelmi forgalom januárban 1,2 százalékkal haladta meg a 2006 januárit -- közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az egy hónappal korábbihoz képest januárban 0,3 százalékkal csökkent a forgalom. Kiemelkedően nőttek a gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelem eladásai egy év alatt. Ugyanakkor az iparcikk jellegű vegyes-, a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk- értékesítésének volumene csökkent. - F: márc. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Biblia már mobilokra isFEL

Az amerikai, ausztrál, új-zélandi, brazil, indiai, skót, angol, walesi, orosz és dél-afrikai bibliatársaságokat tömörítő Bible Societies nevű szervezet nemzetközi bibliaportált indított a mobiltelefon-tulajdonosok számára. 'Ugyanazt a lehetőséget akarjuk megadni az embereknek, mint amit az SMS-ben küldött sporteredmények és hírek jelentenek. Ráadásul így elérhetjük a fiatalokat is' -- jelentette ki Michael Pfundner, a nagy-britanniai bibliatársaság képviselője. Az egyház már több évvel ezelőtt rájött, hogy mennyire jól használható az internet és a korszerű készülékek az igehirdetésre. Azóta megjelentek a keresztényeknek szóló Linux-disztribúciók, népszerű az iPodos igehirdetés, az ausztriai Graz-Seckau Egyházmegyében pedig már USB-tollakon terjesztik a fiatalok körében a szentírást. Szerencsére vannak magyar fejlesztések is. Jó példa erre, hogy tavaly szeptemberben elkészült az első magyar Biblia-hangoskönyv, a két DVD mintegy száz órányi hanganyagot tartalmaz, idén január végén pedig megjelent a Vizsolyi Biblia elektronikus kiadása. - F: ápr. 3.

Hírforrás:
2007. április 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az arcunk mint jelszavunkFEL

A 3D DeskCam a lencse és infrasugár segítségével három dimenziósan tapogatja le, majd azonosítja be a számítógép előtt ülő személyt. Használatával nincsen szükség belépési kódokra, jelszavakra. A kanadai Bioscrypt cég egy olyan webkamerát fejlesztett ki, amely a szokásos funkciók mellett képes arcunkat beazonosítani. A cég azt állítja, a 3D DeskCam a világ első ilyen funkcióval rendelkező webkamerája. A kamera a lencse és infrasugár segítségével térben tapogatja le és azonosítja azt a személyt aki a számítógép elé ül. A cég kiemeli, hogy ez az azonosítórendszer az ujjlenyomatra vagy szivárványhártyára alapuló rendszerekhez képest kényegesen egyszerűbb felhasználást tesz lehetővé. 'Az arcbeazonosítás sokkal gyorsabb, és nem is kell olyan közel hajolni mint a szivárványhártyánk letapogatásánál, illetve az felhasználóknak semmit nem kell összetapogatniuk az ujjlenyomat beazonosítása miatt.' - mondta Zlockie. - F: márc. 29.

Hírforrás:
2007. április 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Mit tegyünk állásinterjú előtt?FEL

Nem árt online nyomainkat kicsit kozmetikázni, vagy kitörölni. Egyre gyakrabban néznek utána a munkaadók az álláshirdetésre jelentkezőknek az Interneten - ezt az olyan közösségi oldalak, mint a Myspace vagy az Iwiw, az elmúlt egy-két évben igen könnyen véghez vihető feladattá tették. Emellett a blogolás, a videók Internetre való feltöltése szintén az adott személy virtuális lenyomata, és sokat elárulhat habitusáról -- nem kizárt, hogy olyan dolgokat, melyeket nem feltétlenül osztana meg leendő munkaadójával. Ugyanakkor nem csak negatív hatása lehet az online fellelhető adatoknak - a tanulmányban részt vevő humánerőforrás-menedzserek pozitív döntéseinek 13 százalékát a Weben fellelt információk véglegesítették. Olyan eredményekre is rá lehet így bukkanni a pályázóval kapcsolatban, amelyekre szintén nem tért ki sem az önéletrajzában, sem a felvételi beszélgetések során. Érdemes tehát komolyan venni online jelenlétünk moderálását, hiszen azokat nem csak mi vagy közvetlen ismerőseink láthatják. 'Az olyan keresőmotorok megléte, mint a Google, azt jelenti, hogy a potenciális munkaadó sosincs messzebb pár kattintással öntől.' -- hangzott el a tömör összefoglaló az eredmények ismertetésekor. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar várak külföldi internetes lexikonbanFEL

Egyre több adatot és információt tartalmaz a Koblenz melletti Braubachban található Európai Várintézet várlexikona. Külön öröm, hogy az oldalon immár 18 magyar vár és várrom is szerepel. 'A lexikonban jelenleg több mint 6000 német, osztrák és magyar vár, illetve várrom adatai, fényképei és leírásai találhatók meg' -- jelentette ki Reinhard Friedrich, az Európai Várintézet vezetője. Maga az intézmény festői környezetben, a Koblenz városa melletti Braubachban található. A település felett 170 méterrel magasodó Schieferfelsen sziklán áll a gyönyörű marksburgi vár. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

MP3-számokat keres egy új szoftverFEL

A munkahelyi tűzfalak, valamint a fájlcserélést letiltó hálózatok mögött tevékenykedő felhasználók gondjait hivatott megoldani egy új alkalmazás, amely az interneten fellelhető zeneszámokra vadászik. A Clickster névre keresztelt szoftver link azon internetezők számára hivatott segítséget nyújtani, akik a különböző munkahelyi és egyéb korlátozások miatt nem vehetik igénybe a népszerű fájlcserélő klienseket, illetve nem tudnak zenei anyagokat letölteni. A megoldás érdekes módon működik:az interneten itt-ott fellelhető dallamokat, számokat kutatja fel, amelyeket azután letöltésre kínál fel a zenére kiéhezett felhasználónak. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújította 'ADÓ' kínálatát a ComplexFEL

Új, minden korábbinál szélesebb körűvé fejlesztette adózáshoz kapcsolódó internetes szolgáltatását a CompLex Kiadó. A régebben több címen található szolgáltatásokat közös honlapra szervezte és jelentősen bővítette az ingyenesen elérhető információk körét is. Professzionális internetes tartalom jött létre, amely már nélkülözni tudja a papír alapú elemeket. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Térkép a mobilon -- Ingyen letölthető!FEL

Ingyenesen letölthetővé tette smart2go térkép- és navigációs rendszerét a Nokia. A platformon több mint 150 ország térképe és útvonalai találhatók meg, és a szolgáltatás 30 országban nyújt teljes körű műholdas navigációt. Az alkalmazással ingyenesen megnézhetjük a térképen, hol járunk, rákereshetünk a tartózkodási helyünk közelében található hasznos, érdekes helyekre, és lekérhetjük az oda vezető útvonalakat. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Napi több ezer hír, automatizáltanFEL

Befejezéséhez közeledik a kanadai Thomson Financial világszintű hírügynökségének kiépítése: a várhatóan májusban induló szolgáltatás a Bloomberg és a Reuters hasonló vállalkozásaival kel versenyre. A tervek szerint az új hírügynökség által kiadott napi tízezer hír egyharmadát számítógép által generáltan állítják elő a vállalati pénzügyi jelentésekből, illetve gazdasági statisztikákból, további egyharmadát partnerügynökségektől, például helyi szolgáltatóktól veszik át, a maradékot a Thomson munkatársai szállítják - értesült a Financial Times. - F: márc 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elhízás: az irodai munka legnagyobb átkaFEL

Egy szép, kövér összeg havonta: ez minden munkavállaló álma! Ám a gyarapodás legtöbbször nem a dagadó pénztárcán mérhető le, sokkal inkább a dolgozó egyre bővülő ruhaméretén. Minden nap az írósztal mögött görnyedsz, nem veted meg a nassolást, ám sportolni nincs időd? Íme néhány ötlet, hogyan előzheted meg a zsírpárnák kialakulását! - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról