Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2007/15., 4. 11.

Vint Cerf: Az információ megosztása az igazi hatalom
3 másodperc a könyvtár honlapján
100. bejegyzés -- ami FIKSZ
XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Interjú egy jogász-könyvtárossal 1. -- Lépés az igény felmerülése előtt
Hírlevelek a Könyvtári Intézettől
Északi könyvtárak 14/2. Igényre frissülő szolgáltatások a fizikai könyvtári térben
Könyvesbolt kölcsönöz a könyvtárnak -- a szabad piac kihasználása
Könyvtári szakszavak elektronikus glosszáriumai
Térj át 2.0-ra -- 2 hónap alatt
A könyvtári vezetők feladatai az információs társadalomban
A internetkönyvtárból tudományos és közkönyvtárak hálózata
Támogatják a német könyvdigitalizálási projekteket
Dolgozzon Amerikában, academic and community library-ban!
Tenken dobozba kerül Lenin életműve is
Nem keresik a közszolgák a cégeket, hiába várják őket
Tájékoztatói ujjgyakorlat -- egy ál-Széchenyi-idézet nyomában
Stagnálás az okányi könyvtárban is
Játszószoba a hátrányos helyzetű gyerekek számára
Tragikus trehányság
Olvasnak-e a gyerekek a Neten?
Színes lesz az elektronikus papír
Google fejlesztőközpont Magyarországon?
Címbitorlás ellen: központi katalógus
Könyvtáros a Harmóniában
Könyvtár, mint pr-eszköz?
Clinton könyveiért bomlanak az amerikaiak
Freeware paradicsom -- A legjobb ingyenesen letölthető szoftverek I.
Horizont -- Bánó András új hírmagazint indított
A 80-as évek magyar reklámjai -- 101 reklámfilm + 141 új reklám
Korábbi Biblia-hangoskönyv...
Ingyenes napilapok -- kétszereplőssé vált a piac


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Vint Cerf: Az információ megosztása az igazi hatalomFEL

Az internet lehetővé tette felhasználói számára az információkhoz való szabad hozzáférésen túl annak megosztását is, akik ezáltal fogyasztóból alkotóvá váltak -- hangsúlyozta a Mindentudás Egyetemén tartott előadásában Vint Cerf, a Google alelnöke. Az 'internet alapító atyjaként' ismert szakember szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy mindenki egyenlő arányban osztozhasson az internet által nyújtott lehetőségeken. Az 'internet evangelistája' rekordszámú látogató előtt tartott előadást a Jövő Háza Teátrum épületének Hajótermében. - F: ápr. 6.
- A megosztás tesz erőssé, nem az elzárkózás
- A netguru az internet jövőjét álmodja

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link ; link ; link

3 másodperc a könyvtár honlapjánFEL

Cikkünk segítségével bekukucskálhat látogatói elméjébe és megtudhatja mi játszódik le gondolataikban azokban az első másodpercekben, amikor megérkeznek az Ön [vagy könyvtára] weboldalára. Tulajdonképpen mi alapján döntik el az emberek, hogy böngésznek-e egy weboldalon vagy sem? Mikor születik meg a döntés, hogy egy honlap tetszik-e a látogatónak? Bízik-e az ott található információban, vagy esetleg kételkedik benne? Amikor az emberek találkoznak egy weboldallal vagy bármilyen más marketing anyaggal, mi játszódik le az első 3 másodpercben a fejükben? Mi történik a 4-7 és a 7-10 másodperc között? A következőkben részletesen bemutatjuk, mi zajlik le az emberi agyban egy új információval való találkozás egyes szakaszaiban, különösen az első három másodpercre fókuszálva. Kutatások kimutatták, hogy az emberek a hétköznapi, nem túl fontos információkra általában 10-15 másodpercen belül reagálnak - az információ beérkezésétől számítva. 15 másodperc nagyon hosszú idő. A legtöbben nem is érzékelik milyen hosszú is valójában. Javaslom, próbálja ki Ön is, milyen, amikor 15 másodpercig beszél valamiről. Lehet, hogy közben még szünetet is kell tartania. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

100. bejegyzés -- ami FIKSZFEL

Az elmúlt hetekben több könyvtári blog érte el féléves 'évfordulóját'. A FIKSZ most is összegez:
- 'Immáron a századik bejegyzéssel bővítettük a kollektív (könyvtári és könyvtár-informatikai) tudásanyagot.
- (Tetszik, vagy nem, de) részt vettünk a K2 intézményének meghonosításában Magyarországon.
- Elméleti és módszertani írásokat, referátumokat, fordításokat közöltünk a hatékonyabb szolgáltatások megszervezésének, az ifjúság könyvtári ellátásának és a források fellelésének segítésére.
- Nagyban részt vettünk a klog.hu elindításában, tartalommal való feltöltésében, stb.
- Részt vállaltunk a könyvtárosi közösségekben, azok megszervezésében és üzemeltetésében.
- Tanultunk az építő kritikából, de somolyogtunk a piszkálódásokon.
- Tanulmányokat tettünk közzé.
- Hozzájárultunk a magyar könyvtárosok külföldi szakirodalommal való ellátásához.
- A (folyamatosan bővülő) FIKSZ E-ngine-nel remélhetőleg segítettük a liblogoszférában és külföldi könyvtári anyagokban való keresést.
- A hazai könyvtárügyet rendszeresen külföldi kollégáink orra alá dugtuk. Értsd: nap-mint-nap megjelentünk a világméretű liblogoszférában.
- Megjelentünk és megjelentettünk a liszen.com-on, a világ talán legnagyobb és legteljesebb könyvtári blog-listájában.' - F: ápr. 6.
-- Hozzáteszem: mindez közpénz felhasználása, felsőbb hatóság utasítása és kontrollja nélkül, jókedvvel, a támogató közösség építő erejét kihasználva, a nyilvánosságra építve, a szakmában szokatlanul alacsony átfutási időkkel. E nyilvánosságot persze az tudja megvalósítani, aki nem riad vissza saját tudásának, tudásszintjének napvilágra kerülésétől vagy a lehetséges ellenvéleményektől, és olyan felettesekkel bír, akik e tevékenység elé nem gördítenek akadályokat. Meggyőződésem, hogy az ilyen és hasonló, könyvtár 2.0-s rendszerek erkölcsi és anyagi támogatása jelenthet csak minőségi ugrást a könyvtárszakmában -- még ha erről a könyvtári stratégia egyelőre nem is tud :-).

Hírforrás:
2007. április 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link MG

XIV. Budapesti Nemzetközi KönyvfesztiválFEL

A XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált 2007. április 12-én, csütörtökön délután Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg a budapesti Kongresszusi Központban. Bár rendezvényünket idén a szokásosnál korábban tartjuk, a nyitónap évtizedes hagyományként az április 23-i A Könyv és a Szerzői Jog Világnapja jegyében zajlik. - F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Interjú egy jogász-könyvtárossal 1. -- Lépés az igény felmerülése előttFEL

Sandrine Blasco jogot végzett, szakmai tapasztalatait ügyvédi irodákban szerezte. Saját tanácsadó irodát nyitott tudásmenedzsmentre specializálódva és ügyvédi irodáknak szolgáltatott éveken keresztül. Ma egy nagy nemzetközi ügyvédi iroda vezetőségi tagja. -- Többéves gyakorlatot követően hogyan értékeli a dokumentációs munkát? -- A kihívás abból áll, hogy az általunk 'képzett' felhasználókat a rendelkezésükre bocsátott eszközökkel önállóvá tegyük. Így a könyvtárosok használókat segítő tevékenysége csupán másodlagos fontosságú. Stratégiai hiba lenne nem ezt kihagyni, mivel a felhasználok autonómmá tétele lehetővé teszi, hogy a könyvtáros más, sokkal értékesebb (értékhozzáadott) munkával foglalkozzon, ami a könyvtárosi munka értékét is növeli. Ebből következik, hogy a könyvtárosok feladata a használói igények megelőzése, és az információt jóval a kérés előtt rendelkezésre bocsátani. Erre számos eszköz kínálkozik. A testre szabott információ nyújtásához meg kell hallgatni a használót, kérdéseket kell feltenni, részt venni a különböző csoportok értekezletén; egyszerűen: jelen kell lenni. Ám egyáltalán nem hatékony a felhasználó elárasztása túl sok információval, mivel ez gátolja a feldolgozást. Úgy kell behatárolni az igényét, hogy az információ-spektrum ne legyen túlságosan szűk sem. Ebben rejlik az igazi nehézség. Szerintem a dokumentációs szolgáltatás minőségét a reagálási képesség, hitelesség és az alkalmazkodó készség jelenti.

Régebbi hírforrás(ok): Interjú Sandrine Blasco jogász-könyvtárossal. In: l'Oeil de l'ADBS N°13 nov. 2006. ref.: Grebot Á.

Hírlevelek a Könyvtári IntézettőlFEL

A link oldalon négy hírlevélre lehet feliratkozni: Friss információk a Könyvtári Intézet honlapjáról (új hírek, új tartalmak, új letölthető fájlok), Új fölöspéldányok (a Könyvtári Intézethez beérkezett új fölöspéldány-jegyzékek), Pályázati figyelő (a Könyvtári Intézet pályázati figyelő szolgáltatása), Szakkönyvtári friss (a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár friss információi) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Északi könyvtárak 14/2. Igényre frissülő szolgáltatások a fizikai könyvtári térbenFEL

Címkék: könyvtárépítés |

Dániában az utóbbi két-három évben megszaporodott a kísérletező kedvű városi közkönyvtárak és fiókkönyvtárak száma. Néhány további példa:
3. Aarhusban a kikötő közelében 2012-re elkészülő új városi főkönyvtár a multimédiás szolgáltatások fejlesztésére fókuszál, különleges hang és zenei élmények nyújtásával mintegy megfoghatóvá téve a jövő könyvtárát. A mostani épületben 4 főfunkció köré rendezték a tereket 2004-től: Zenei tér, Információs tér, Irodalmi tér, s a szabad tevékenységek tere. 2006-tól itt a szolgáltatások széles spektrumát bemutató érintőképernyős infogaléria jelenik meg (egyebek közt a koppenhágai Királyi Könyvtár és az Alexandra Institute nevű magáncég együttműködésével) ahol arra is lehetőség van, hogy a számára releváns információkat bárki hazaküldje elektronikus postafiókjába.
4. Egy szupermarket tetején tágas térben helyezkedik el a naestvedi városi könyvtár. Itt a hatalmas világos terekben a folyóiratolvasó és a számítógépes munkaállomások segítségével szinte egybeolvad a fizikai és a virtuális tér kínálata. Mesterien használják ki, a magasan fekvő gyönyörű üveghomlokzat mögötti látvány hatását a kulturális tevékenységekre.
5. A legmélyebb benyomást mégis a tavaly év elején átadott koldingi városi könyvtár épülete teheti az emberre. A kölcsönzőautomaták térségében nagy hírfalon sorbanállás közben (vagy egyszerű érdeklődésből) figyelemmel kísérhatő 6 hírtelevízió tematikus műsora. Hamarosan headsetek segítségével a hangélmény is adott lesz. Egy nagy nyitott térbe érve a folyóiratolvasó és a kiállítások láthatók. A földszinti gyermekterem egyike az öt éven aluliakkal szeretteti meg a képek, hangok, mesék világát, a másik kivetítővel, számítógépekkel, dobogókkal, színházasdihoz illő paravánokkal, s ehhez illő öltözővel csábítja a gyerekeket. Az épületben helyet kap számítógépes labor, bemutatóterem kivetítővel és plazmaképernyővel. A legnagyszerűbb érzést mégis az ún. oázisok nyújtják mindenfelé, ahol lazíthatnak, olvashatnak, szórakozhatnak tanulhatnak szabadon a városi polgárok, kedv és szükség szerint szép klasszikus bútorok környezetében.
Innováció és tudás találkozik az egyének és csoportok előtt nyitva álló terekben, szimbolizálva a dán társadalom integrálóképességét. A tanulás, munka, a szórakozás, a könyvek, újságok, folyóiratok, az audiovizuális és a virtuális szolgáltatások ötvözete egyfajta pozitív életminőséget sugall mindenki számára. Kulturális és helyi, regionális identitásképző teret nyújt. Ahol megvan mindennek a maga helye, funkciója, mégis az egyén, illetve egyének közössége dönti el, hogy mihez kezd a felkínált lehetőségekkel- megjelenítve és formálva környezetét, identitását. (Jens Lauridsen cikke alapján az idézett tanulmánykötetből, Németh Márton).
Linkek: Bibliotekspressen: (dán nyelvű könyvtári szakfolyóirat)
link , Experimentarium: link (angolul is),
Frederikshavn: link Hjorring:
link , Det nordjyske Landsbibliotek, (Észak-Jütlandi
Regionális Könyvtár) Aalborg: link (Angolul is), Haraldslund: link
(angolul is), Kolding: link , Nordsomuseet: link
(angolul is), Nastved: link , Aarhus Kommunes Biblioteker (a
kistérség könyvtárai): link (angolul is).


Könyvesbolt kölcsönöz a könyvtárnak -- a szabad piac kihasználásaFEL

'... Egy másik könyvesbolt ugyanis kölcsönöz nekünk könyveket minden hónapban. A könyvtár ideiglenesen beveszi a gyűjteménybe őket, statisztikát vezet ezen könyvek forgalmáról és néhány hónap után visszaadja őket a könyvesboltnak a kölcsönzési adatokkal együtt. A hónap elején körbe jár egy lista, hogy milyen lehetőségek közül lehet választani és minden könyvtáros bejelölheti a neki tetsző könyveket. Később, a feldolgozás után, megkapom az új könyveket és ismerkedek velük, ez főként arra jó, hogy megismerjem a gyűjteményt jobban és legyen némi fogalmam az új könyvekről.' - F: ápr. 5.
-- A témáról egy korábbi említés: Az üzlet munkatársai rendszeresen témafigyelést végeznek a könyvtár részére. Azokat a könyveket, amelyek a könyvtárat érdekelhetik, hetente egyszer futárjukkal küldik a könyvtárba. Így a könyvtárosok a dokumentumot kézbevéve tudnak dönteni. A könyveket a könyvtár visszaküldi megjelölve a rendelést. Sokszor kérik erősített kötésben a könyveket, amely kérést a könyvesbolt néhány korona felárral teljesít. Fáskerti Mária [könyvtárvezető] azért fogadta el ennek a könyvesboltnak a szolgáltatásait, mert megfelelő nagyságú kedvezményt adnak, és gyorsan szállítanak.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári szakszavak elektronikus glosszáriumaiFEL

A könyvtári szakzsargon (a sajátos szóhasználat, a betűszavak és az adatbázisok stb. nevei) sok könyvtárhasználó számára gondot okozhat. A felsőoktatási könyvtárak ezért gyakran online glosszáriumokat (kis értelmező szótárakat) adnak közre honlapjukon. A Loughborough-i Egyetem információtudományi tanszéke 2000 és 2004 között ezeket a glosszáriumokat elemezte, az elemzést kérdőíves felméréssel kiegészítve. A Google 230 glosszáriumot talált, többnyire az angol nyelvterületen, a legtöbbet az USA-ban.
-- A KIT-ben már többször jeleztük, hogy pl. a magyar Wikipédiában a könyvtár link és a könyvtárral kapcsolatos kifejezések továbbra is gyenge minőségűek (bibliográfia, tezaurusz, Szabó Ervin, katalógus, RMNY, indexelés, OPKM szócikk pl. nincs; ISBN, OSZK van. E lemaradás komoly és kitartó üzenet a hazai webes társadalom számára a könyvtár imázsáról. Emellett maguk a könyvtárosok, könyvtároshallgatók (a szakma jövője) számára is megnehezítjük a tudáshoz való hozzáférést. A pr-re és utánpótlásra való utalások azonban visszatérő verbalizmusok a stratégiában. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Térj át 2.0-ra -- 2 hónap alattFEL

A PLCMC (The Public Library of Charlotte & Mecklenburg Library) 2006 augusztusában hirdetett meg egy online tanfolyamot-versenyt, amely hatalmas port kevert Amerikában, és hihetetlen népszerűségnek örvend(ett). Nosza, hát itt van magyarul is a programvázlat, linkelve az egyes feladatokat&#8230

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtári vezetők feladatai az információs társadalombanFEL

A magyar könyvtári rendszer berkeiben alkalmazható modern menedzsment eljárások köré szerveződött több, az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékén az idei évben dr. Kiszl Péter egyetemi adjunktus témavezetésével benyújtott szakdolgozat. E heti példánk:
Figula Anikó dolgozatának célja annak vizsgálata, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a könyvtárakban dolgozó vezetők (igazgatók, igazgatóhelyettesek, osztályvezetők, csoportvezetők és gazdasági vezetők) megfelelnek-e a kor kihívásainak, vezetésükben érvényesül-e az új szemléletmód. Az elvégzett felmérés alapján úgy tűnik, hogy a könyvtárainkban elindult a minőségelvű vezetés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy valamennyi könyvtárvezetőre hatott a menedzsment, a minőségbiztosítás. A könyvtári vezetők egy része rendszerint ma is a korábbi tapasztalatai szerint vezet, nem biztos, hogy az iroda ajtaján túl lát, viszont a fiatalabb vezetők munkáját többnyire a tervszerűség és a csapatmunka jellemzi. Ez annál is inkább lényeges, mivel a minőségi érdekében a munkafolyamat szereplőit célszerű kiindulópontnak tekinteni. Ezek a vezetők a munkatársi gárdára építve képesek megosztani a vezetési feladatokat az alsóbb szinten dolgozó vezetőkkel, bár a döntésekbe nem szívesen vonják be őket. Azt hiszem ennek a jelentőségét még nem mindenki ismerte fel.

Régebbi hírforrás(ok): Figula Anikó

A internetkönyvtárból tudományos és közkönyvtárak hálózataFEL

A Német Internetkönyvtár (DIB) a közművelődési könyvtárak közös programjaként 2002-ben azzal a céllal jött létre, hogy a legfontosabb internetforrásokat feltárja, és egy központi felületen szolgáltassa (link ). A csatolások katalógusa mellett elektronikus tájékoztatási szolgáltatást működtetnek, és a beérkező kérdéseket rövid időn belül, szakértők közreműködésével megválaszolják. A tájékoztatás iránti igény növekedése és az egyre speciálisabb kérdések miatt szükségessé vált a kooperációs hálózat kibővítése. 2004-től a DIB együttműködik a wissen.de portállal, mindkét fél megelégedésére. Eddig a wissen.de használóinak 1500 általános műveltséggel kapcsolatos kérdését válaszolta meg a DIB; az egyszerűség kedvéért aztán a portálon helyezték el a DIB tájékoztatási űrlapját (link

Régebbi hírforrás(ok): link

Támogatják a német könyvdigitalizálási projekteketFEL

A Német Kutatási Közösség (DFG) évente 10 és 20 millió euró közötti összeget költene a tudományos könyvtárakban található művek digitalizálására. A cél, hogy az eddigieknél jobb minőségű digitális másolatokat hozzanak létre. A Google idén március elején jelentette be, hogy digitalizálja a Bajor Állami Könyvtár kereken egymillió könyvét és dokumentumát. A német egyetemek is részt vesznek ilyen programokban és nemrég minőségügyi szabványokat fektettek le, amelyeknek egy beszkennelt könyvnek vagy más alkotásnak mindenképpen meg kell felelnie. ... Ennyi pénzt még maga a Google sem áldoz egy projektre - kiszivárgott információk szerint az online keresővel világhírűvé vált cég egy 300 oldalas mű beszkenneléséére 40 eurót költ. A Google tehát minél kevesebb pénzből akarja megoldani az alkotások digitalizálását, a német egyetemek viszont inkább elsősorban a minőségre helyezik a hangsúlyt. A Trieri Egyetem számításai szerint egy minőségi szkennelésnél 1000 betű beolvasása kereken 50 centbe kerül. Az intézmény Kínával közösen 170 000 euróért készítette el a Grimm testvérek 32 kötetes német szótárának digitális másolatait. A Google ebből az összegből 4000 könyvet digitalizáltatott volna.

Régebbi hírforrás(ok): link

Dolgozzon Amerikában, academic and community library-ban!FEL

'A könyvtár jó kapcsolatban van a bölcsészkarral, a tanárok szinte minden félévben feláldoznak egy órát könyvtári ismeretekre, a diákok rendszeresen kapnak feladatokat, amihez használni kell a könyvtárat. Vannak azonban képzések, amiről sokat nem lehet hallani, nem nagyon vannak referensz kérdések, ezen szeretnénk változtatni! Két kurzus lesz a célpontunk első körben: nyugdíjas program (link és nővérképzés (ami mellesleg a legtöbb pénzt hozza a főiskolára). A mai megbeszélésen cask összeírtunk egy listát, hogyan lehetne elérni ezeket a diákokat és becsábítani őket a könyvtárba. :) Van egy olyan érzésem, hogy a COMPASS jól fog működni -- Részleteket, fejleményeket majd később! (Megj.: a könyvtár nem csak akadémiai funkciókat lát el, hivatalosan 'academic and community library'.) - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tenken dobozba kerül Lenin életműve isFEL

A felújított Faluházban kapott helyet a tenki községi könyvtár is. A modern épületben téglafal-berakásos helyiségben olvashatnak a helyi könyvbarátok. A rendkívül látványos és kényelmes bibliotéka berendezésében, a könyvek mozgatásában az általános iskola tanulói segítettek. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem keresik a közszolgák a cégeket, hiába várják őketFEL

Több cég is jelezte, hogy szívesen lát az állami szférából munkaerőt, a közszolgák mégsem jelentkeznek tömegesen náluk. A Magyar Suzuki és a Spar is arról számolt be, nem érkeznek nagy számban hozzájuk önéletrajzok. Az Aviva Biztosító üzletfejlesztési igazgatója szerint az elbocsátott közalkalmazottak a foglalkoztatásuk megszűnése után legalább fél évvel keresnek majd munkát a versenyszférában -- cikkez a Napi Gazdaság. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tájékoztatói ujjgyakorlat -- egy ál-Széchenyi-idézet nyomábanFEL

Egy sajtóban sokat használt, Széchenyi István szájába adott idézet után nyomozott az Urbanlegends.hu oldal, s lerántotta a leplet. A sajtónak ezután új idézetek után kell kutatnia. 'Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba ...' -- szól az idézet, melyet jobboldali lapok publicistái, bloggerek, fórumok hozzászólói rendszeresen idéznek, forrásként minden egyes alkalommal Széchenyi Istvánt megjelölve. Kollégánk egyenesen a debreceni egyetem vécéjében futott össze az idézettel, de akkor már annyira gyanús volt, hogy haladéktalanul értesítette a Legendavadászt link . - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Stagnálás az okányi könyvtárban isFEL

A Békés menyei Okány könyvtárába tavaly 322 olvasó iratkozott be. Ebből 129 olvasó 14 év alatti, a többi felnőtt volt. A könyvtárban 18 ezer 501 dokumentumot tartanak nyilván, ebből 16 ezer 921 kötet, melyből 10 ezer 704 könyv kölcsönözhető. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Játszószoba a hátrányos helyzetű gyerekek számáraFEL

A szóban forgó sikeres és már befejezett projektet (Játszószoba értelmi fogyatékos gyermekeknek) a szlovákiai Léva (Levica) Tekov könyvtárának könyvtárosai tervezték. A projekt egyrészt a könyvtárosoknak a sérült gyermekekkel való széles körű tapasztalataira, másrészt a kapcsolódó orvosi intézményekkel kialakított együttműködésre épült. A program 2003-bn kezdődött, és anyagilag olyan civil szervezetek támogatták, mint a Nadácia pre deti Slovenska és az Občianské Hlas Kniznice.

Régebbi hírforrás(ok): Kniznica, 2006/1., autoref.: Könyvtári Figyelő, 2006/4.

Tragikus trehányságFEL

Könyvritkaságok, értékes festmények, egyedi kéziratok áztak ronggyá Srí Lanka fővárosában az utóbbi napok esőzéseiben. A colombói Nemzeti Múzeum és Könyvtár épületének tetejét ugyanis éppen javítják, és a munkások félkészen otthagyták a munkaidő leteltével. A 130 éves épület felső emeletén tartottak értékes festményeket, szőtteseket és népművészeti tárgyakat, amelyeket két napon át szabadon vert a trópusi eső. Az egyik legértékesebb darabot, egy 400 éves szőttest valósággal ronggyá áztatott a vihar. A víz a falakon lecsorogva festmények tucatjait áztatta el, a földszinti könyvtárba lezúdulva pedig ritka könyveket és kéziratokat tett tönkre. - F: ápr. 6.

Hírforrás:
2007. április 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Olvasnak-e a gyerekek a Neten?FEL

Talán éppen az Internet hozza meg újra a gyerekek kedvét az olvasáshoz -- véli Nógrádi Gábor, számos népszerű ifjúsági regény és több filmforgatókönyv szerzője. Az író a folytasd.hu oldalon folytatásos regényt kezdett Marci öröksége címmel. Az epizódok elolvasása után az ifjú olvasók szavazhatnak a következő rész tartalmáról, a helyesen tippelők pedig ajándékot nyerhetnek. F: ápr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Színes lesz az elektronikus papírFEL

Az e-papír körül régóta nagy a felhajtás, az újságok és könyvek jövőjeként fémjelezték, ám az e-book-okhoz hasonlóan eljövetele még várat magára. A technológiában úttörő szerepet játszó vállalatvezetők szerint azonban most változás állhat be. ... A Sony úgy véli: ha a fogyasztók felfedezik a több száz címet tároló, könnyen használható eszköz sokoldalúságát, amely egy szempillantás alatt letölti az Internetről az adott könyvet, a digitális szöveg előtt nagy jövő áll. Másrészt végre újra könyvet fognának az emberek, hiszen az utóbbi időben nyomtatott kötetek helyett egyre többen blog-olvasókká váltak, és lebetonozták magukat a számítógépükhöz. A technológia révén ezeket akár a tengerparton ülve is élvezhetnék rajongóik. - F: ápr. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google fejlesztőközpont Magyarországon?FEL

A Prim Online értesülései szerint ezekben a napokban a Regus Házban folyik azon
magyar szoftverfejlesztők megmérettetése, akik -- ha beválnak -- akár egy
budapesti Google mérnöki iroda alapító munkatársai lehetnek. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Címbitorlás ellen: központi katalógusFEL

Tüskés Tibor írja: 'Még a nyolcvanak években A nyugati kapu címmel könyvem jelent meg a Móra Kiadónál az Ezerszínű Magyarország sorozatban. Tájesszé volt, az ország nyugati végét, a Fertő tótól az Őrségig terjedő sávot mutatta be az olvasóknak. Alig telt el egy év, amikor az Élet és Irodalomban a Páratlan oldalon Tatay Sándor terjedelmes glosszát írt Szemfényvesztés címmel. Elmondta, hogy az egyik községben tartott író-olvasó találkozó alkalmával Tüskés Tibor A nyugati kapu című könyvét tették eléje azzal a céllal, hogy dedikációt kérjenek tőle. Mivelhogy neki is jelent meg családregény-sorozatában 1962-ben A nyugati kapu címmel könyve, de hát azt a könyvet, amit most feléje nyújtottak, nem ő írta! Tatay kissé kétértelműen sajnálkozott: ő nem a szerzőt okolja, de nem érti, hogy már a kiadóban sem emlékezik senki az ő munkájára... ... Azóta, ha egy újabb könyvemnek bármiféle címet adok, előbb az Országos Széchényi Könyvtár katalógusához fordulok, és megkérdezem: huszonegy évvel korábban nem jelent-e meg már valakinek a tervezett címmel megegyező munkája?' - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtáros a HarmóniábanFEL

'Ha visszagondolok, az 1973-as évnek -- a feleségemmel az életünk akkor kezdődött -- fantasztikus lendülete lett. A Harmonia Caelestis kilenc éve volt az, ami még így egybefonódott: egybeabroncsolta a munka. Bár közte egy évet Berlinben töltöttem, a Wissenschaftskolleg meghívottjaként. De akkorra már annyira benne voltam a regény terében, hogy vittem magammal mindent: a legjobb magyar szavakat, a szobámat, és tetejében hihetetlen szolgáltatásban részesülhettem: bármilyen könyvet akartam, fölírtam egy cédulára, és a könyvtáros kisasszonyok két napon belül az asztalomra tették. Akkor írtam meg a Harmonia első részét. Négy hónapos mámoros, szédítő munka, bármit láttam, abból apatörténetet csináltam. Minden a kezemre játszott, de hát minden könyvnél beáll egy ilyen időszak, hogy az ember akkor is ezzel foglalkozik, amikor eszik vagy alszik.' Esterházy mindenből apatörténetet csinált. Elolvasott egy újsághírt, és azon nyomban átdolgozta apatörténetbe. Az is előfordult, hogy a készséges berlini könyvtáros kisasszonyokat arra kérte, nyomtassák ki az összes olyan német könyv címét, amiben az apa szó szerepel. A közel kétezres listában a Miatyánk elemzésétől az Apánk, az alkoholistáig minden volt. A Harmonia sok-sok idegen szövege így keletkezett. Egyfajta játék volt ez, mely Esterházynak a teljesség érzését adta, azt, hogy a regényéért valóban mindent megtett.

Hírforrás:
2007. április 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtár, mint pr-eszköz?FEL

George W. Bush leendő elnöki könyvtárának terveit kezdettől fogva heves viták kísérik: történész kutatók szerint az elnöki irattár ügye korántsem a nyilvános betekintési jog biztosításáról, mint inkább az Egyesült Államok legnépszerűtlenebb elnökének pr-akciójáról szól. F: ápr. 5.

Hírforrás:
2007. április 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Clinton könyveiért bomlanak az amerikaiakFEL

Az Egyesült Államokban szinte mindenki emlékezik mostanában, bármi jut is az eszébe. De persze a legnépszerűbbek az elnöki emlékek. Egy felmérés azonban kimutatta: a közönség szerint inkább a rossz elnökök írnak memoárokat. De azért vannak kivételek, ilyen például Bill Clinton, akit ma is az egyik legjobbnak tartanak, könyvei pedig egyből slágerré válnak. - F: ápr. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Freeware paradicsom -- A legjobb ingyenesen letölthető szoftverek I.FEL

A sokoldalú, jól alkalmazható programok jellemzően rengeteg pénzbe kerülnek, azt azonban kevesen tudják, hogy számtalan, sok esetben a fizetős változatnál jobb képességű szoftvert találhatunk az interneten, ráadásul teljesen ingyen. Háromrészes sorozatunk első részében tizenkét kategória legjobbjait ajánljuk. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Horizont -- Bánó András új hírmagazint indítottFEL

A Horizont regionális hírmagazin első száma március 28-án jelent meg a Zsámbéki-medencében és annak vonzáskörzetében. A 16 oldalas kiadvány térségpolitikai, gazdasági, társadalmi, közéleti és kulturális témákat feldolgozó, havi rendszerességgel megjelenő, ingyenes magazinként pozícionálja magát a hazai, regionális lappiacon. Bánó András főszerkesztő szerint 'a lap célja, hogy összefogja a térség lakosságát, településeit, erősítse a régiós gondolkodást, és nélkülözhetetlen információforrás legyen. Törekszünk arra, hogy -- távolságot tartva a politikai pártoktól és irányzatoktól -- a térség településeit érintő kérdések kapjanak helyet a lap hasábjain.' - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A 80-as évek magyar reklámjai -- 101 reklámfilm + 141 új reklámFEL

A következő reklámfilmekből az első 101-et Sas István rendezte. Az a gyűjtemény VHS kazettán is megjelent 101 reklámfilm címmel. Igazi különlegességeket és olyan alkotásokat is találhatunk közöttük, amiket Cannes-ban arany oroszlán díjjal tüntettek ki (pl. BRG magnó, Love Story, Anna víz). Magyar reklámok azóta sem részesültek ilyen rangos elismerésben.

Régebbi hírforrás(ok): link

Korábbi Biblia-hangoskönyv...FEL

Múlt heti számunkban egy FigyelőNet-cikkel felhívtuk a figyelmet 'az első magyar Biblia-hangoskönyv'-re. Király Péter (Tesuji Kft.) ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmünket: 'Az Arcanum Adatbázis 1991 óta ad ki elektronikus bibliákat, köztük 2001-2002 környékén hangoskönyv változatot is. Nem tudom, hogy ez volt-e az első magyar biblia-hangoskönyv, de hogy öt évvel megelőzte a cikkben idézettet, az biztos.' Megjegyzését köszönjük!

Régebbi hírforrás(ok): MG

Ingyenes napilapok -- kétszereplőssé vált a piacFEL

A Metro után a Busz gördült be az ingyenes napilap piacra Budapesten. A magyarországi Metro a nemzetközi piacon egyedülállónak számított abban, hogy versenytárs nélkül szerepelt az ingyenes napilapok piacán. Márciustól ketten osztoznak az olvasókért. Kvaka Ferenc, a Buszt megjelentető Frenk Reklám és Kiadó ügyvezetője szerint megérett a piac a konkurencia megjelenésére és jelentős üzleti lehetőséget lát ebben a szegmensben. Hivatal Péter, a Metro vezérigazgatója éppen az évek során kialakult Metro-brand erejében bízik.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról