Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/16., 4. 18.

Interjú egy jogász-könyvtárossal 2. -- 250 ügyvédre 9 könyvtáros
Könyvtár a zsebben: mobil szolgáltatások egy szakkönyvtárban
Azonnali üzenetküldés hazai könyvtárakban
Statisztika a hazai iskolai könyvtárakról is?
Könyv köré épülő szolgáltatás -- Artportál
Vevőorientáció a könyvtárban -- inkább verbális akció?
Északi Könyvtárak 15/1. Mozgáskorlátozottak a svéd könyvtárakban
Gyengén látók a soproni közkönyvtárban
Program a könyvtárakért és az írókért
Kulturális honlap -- LiterNet Romániában
Felélesztik a haláltáborok zenéjét
'Négyszögletű kerek erdő' nyílik Salgótarjánban
Berg Judit Ruminije nyerte a legjobb gyerekkönyvnek járó elismerést
'Az úgy volt' ... IV. Janikovszky Éva meseíró pályázat
Könyvet házhoz már Óbudán is
Vendégbarát Múzeum program -- lesz használóbarát könyvtár is?
Helyi lapokat szeretünk olvasni
Megtorpant a könyvkiadás
Megjelent a Világtörténelmi enciklopédia első kötete
Elkészült a viselkedési kódextervezet bloggereknek
Google a humanitárius katasztrófák ellen
Eléri-e a korhatáros besorolás az internetet?
Újabb keresőmotor az üzleti világ adattengerében -- a ZoomInfo-tól
Beszéd helyett szöveg -- hangfelismerés Telefóniában
Elbocsátható az alkalmazott, ha betegszabadságon van?
Elindult az Adózóna-portál
Vállalatgazdaságtani tanulmányok -- elektronikus archívum


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Interjú egy jogász-könyvtárossal 2. -- 250 ügyvédre 9 könyvtárosFEL

Sandrine Blasco: 'A szigorúság, a jelenlét, a meghallgatás, az ügyvédi munka megértése mind indukált tulajdonságok, ami egyben a minimálisan megkívánt tulajdonságok a könyvtárosoknál. A dokumentációs szolgáltatásokat sokszor kevésbé stratégiai állásoknak tekintik. Pedig a dokumentáció egy szervezet információs ügyvitelének az alapja. Naponta feltesszük magunknak a kérdést: mit kell javítanunk, mit kell elhagynunk? A tevékenységek ilyen professzionalizmusa növeli az alkalmazottak kompetenciáit.' -- Munkahelyén, a dokumentációs központban 9 könyvtáros 250 ügyvédet szolgál ki: -- Az ún. 'front offices' olyan dokumentációs szakemberekkel dolgozik, akik között több specializálódott a jogra, a 'back office' részlegben adminisztratív ügyintézéssel foglalkoznak. A dokumentáció 'információs technológiák' részlege az adatbázisok irányításával foglalkozik, a szerződéseknél vesznek részt és képezik a felhasználókat. Sandrine Blasco pályafutása: A jogi tanulmányai alatt nyaranta egy ügyvédi irodában vállalt dokumentációs munkát, majd az egyetem végeztével itt ajánlottak neki könyvtárosi munkát. A internet és a CD-ROM akkor lépett be a dokumentációs munkába, ami nagy lelkesedéssel töltötte el. Később lehetősége nyílt más ügyvédi irodák dokumentációs részlegeinek a megszervezésében, majd marketing- és kommunikációs osztály szervezéséhez kérték fel. Ezek a tapasztalatok vezették el a jogi intranet kialakításához. Az ismeretanyag kezeléséhez csak angolszász irodalom állt rendelkezésre, ami nem felelt meg minden esetben a francia igényeknek. Egy külső céggel megcsináltatta a megfelelő logisztikai eszközt. Így jött létre a menedzsment ismeretekre specializálódott saját tanácsadó cége. Ez a fajta munka teljesen lekötötte, mivel a jogi ismereteivel és a dokumentációs tapasztalataival jobban megtudta érteni és megoldani a 'knowledge'-ből adódó problémákat. Jelenleg a dokumentációs menedzsmenten túl igazgatói beosztása a nemzetközi ügyvédi iroda dokumentációs tevékenységének fejlesztését és a nemzetközi KM kapcsolatokat érinti

Régebbi hírforrás(ok): Interjú Sandrine Blasco jogász-könyvtárossal. In: l Oeil de l ADBS N°13 nov. 2006 ref.: Grebot Á.

Könyvtár a zsebben: mobil szolgáltatások egy szakkönyvtárbanFEL

Azért érdemes erről a szolgáltatásról beszélni, mert a lehetőségek adottak a megvalósításra, mivel a magyarországi lakosság közel 94%-a rendelkezik mobil telefonnal. A probléma csak az, hogy a mobilkészülékek egyre kisebbek lesznek. Tehát a szolgáltatást úgy kell szervezni, hogy alkalmazkodjon a lehetőségekhez. Az információ kézen fekvő módon a telefon kijelzőjén jelenne meg. A szöveges információ megjelenítésére korábban a WML- jelenleg XHTML-Basic szoftvert használják. Az egyik legfontosabb szolgáltatása lenne a 'zseb-opac', mely egyszerű felületen keresztül tenné lehetővé a szerzőre, címre és tárgyszóra való keresést. A könyvtár és a felhasználó közötti kapcsolata során fontos a könyvtár és a felhasználó adatainak a védelme. Azonosításra az olvasói azonosítót vagy azonosító számot (PIN) ... stb. használnának. Összegezve: a mobiltelefon alkalmas lehet: a kölcsönzések ellenőrzésére, meghosszabbítására; a kölcsönzött dokumentumok adatainak megtekintésére. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Azonnali üzenetküldés hazai könyvtárakbanFEL

Ha az ember nem kíván könyvtárba fáradni, de az ott fellelhető információ fontos számára, akkor kiváló lehetőség az instant messaging (IM; azonnali üzenetküldés), mely által vagy telefonhoz hasonló módon, vagy szöveges üzenetváltással (mindkét esetben számítógép elől) otthonról is igénybe vehető a könyvtári szolgáltatás -- legalábbis egyes hazai könyvtárak esetében. Íme egy feltehetően nem teljes lista a felhasználóbarát első fecskékről:
- Justh Zsigmond Városi Könyvtár - Orosháza, MSN és Skype infó és azonosítók itt: link , link , link
- ELTE Egyetemi Könyvtár - Meebo: link
- Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Könyvtára - Budapest, Skype-azonosító itt: link
- Országos Széchényi Könyvtár, Skype-azonosító itt: link
- Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem--OMIKK, Skype (Tájékoztató és Olvasószolgálat) infó és Skype-azonosítók itt: link
- Miskolci Egyetem Könyvtára, Skype-azonosító itt: link
- Illyés Gyula Megyei Könyvtár - Szekszárd, Skype-azonosító itt: link
- Szent István Egyetem - Állatorvos-tudományi Könyvtár - Budapest, Skype és Meebo, infó és azonosítók itt: link
- Vácrátóti Községi Könyvtár - Vácrátót, Skype azonosító itt: link
- Martincsevics Károly Városi Könyvtár - Csorna, MSN és ICQ nagyon jó infó és azonosító itt: link
- Lengyel Menyhért Városi Könyvtár - Balmazújváros, MSN, bejelentkezés egyből a főoldalon, Joomlába integrált MSN-klines - nagyon trükkös, nagyon jó! link (összeáll. és megjegyzések: Paszternák Ádám) S hogy milyen irányelveket érdemes figyelembe venni a szolgáltatás tervezésekor? Íme az Amerikai Könyvtárosok Egyesülete (ALA) vonatkozó dokumentuma: - F: ápr. 15.
-- A Manci adatbázis link is számos vonatkozó cikket tartalmaz a témában, de a rájuk keresés nem egyszerű. Feltehetően a tételek tag-elése -- azaz címkékkel való ellátása -- segítene a helyzeten. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Statisztika a hazai iskolai könyvtárakról is?FEL

'Mi a véleményetek arról, hogy az iskolai könyvtárakat -- mintegy 3600 intézményt -- legalábbis egyelőre... :(( a könyvtárügy egészét felmérő statisztikákban nem látjuk megjelenítve? A Könyvtári Intézet ezidáig csak a nyilvános könyvtárak adatait gyűjtötte, de lenne affinitásuk, hogy az iskolai könyvtári terület is megjelenjen a jövőben.' - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Bondor Erika, link

Könyv köré épülő szolgáltatás -- ArtportálFEL

Két hete a Katalisten a NOL-beli Gyurgyák János cikk-idézettel kapcsolatban több, szakkönyv köré közösséget építő projekt neve felmerült. Nusser Tamás a hazai Logisztika-menedzsment könyvet említette, Paszternák Ádám pedig külföldi, könyvtár(közeli) példákra hívta fel a figyelmet: link link link . Ezek kapcsán essék szó egy másik hazai működő példáról: a négy éve működő link Kortárs művészeti portál és adatbázisról, valamint az 5. évfolyamába lépett hírlevélről. Az egész portál az Enciklopédia Kiadó 1999-2001-ben kiadott, háromkötetes, Fitz József-díjjal kitüntetett Kortárs Magyar Művészeti Lexikonára épül. F. Almási Éva, az Enciklopédia Kiadó vezetőjével egyébként nemrégiben jelent meg interjú szakkönyv-kiadás kapcsán: Korszerű káptalan -- A Kortárs Magyar Művészeti Lexikon kétszáz művészettörténész nyolcévnyi munkájának eredménye. - F: márc. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link A KIT szívesen ismertet további példákat is. (összeáll.: MG)

Vevőorientáció a könyvtárban -- inkább verbális akció?FEL

Korábbi számunkban szóltunk már Nagy Nikolett friss szakdolgozatáról; 'Az ügyfél nem fél ügy', mely a CRM (ügyfélszolgálati menedzsment könyvtári alkalmazásáról szól. Néhány megállapítás erejéig érdemes visszatérni -- akár többször is -- rá. A szöveg olvasása közben ne tévesszen meg bennünket az üzleti kifejezések használata; azok analógiáját jelentik ugyanis a könyvtárinak pl.: cég--könyvtár, vevő--olvasó. (MG) -- 'A vevőorientáció tudatos vevő felé fordulást jelent. A cég egész tevékenységét alá kell rendelnie ennek a célnak, hogy megismerje vevőit, feltárja igényeiket, megoldásokat kínáljon ezen igények kielégítésére, felkeltse vevői igényeit önmaga kínálata és tevékenysége iránt. Folyamatosan figyelni kell vevői változásokat, gyorsan kell reagálni ezekre a változásokra, gyorsabban mint versenytársaink. Nem szabad, hogy az ügyfélközpontúság csak egy 'felvett póz' legyen, mert azt vevő megérzi, ha az csak egy hangzatos szlogen marad. Tapasztaltam, hogy bár sok könyvtár filozófiájában szerepel az olvasó felé fordulás, tevékenységeiket még sem rendelik ez alá, tetteik ellentmondásban állnak vele. Sokaknál tapasztaltam, hogy fontosabb a régióban betöltött szerep, a társadalmi elismertség, mint az elégedett használó.'


Északi Könyvtárak 15/1. Mozgáskorlátozottak a svéd könyvtárakbanFEL

Svédországban 2010-ig szóló az egyenlő esélyek elvéből kiinduló akciótervet fogadtak el a mozgáskorlátozottak előtti könyvtárhasználati akadályok lebontásáról, s e társadalmi réteg intenzív bevonásáról a könyvtárhasználatba. A könyvtár szolgáltatásai, programjai ugyanis minden társadalmi réteghez szólnak. Az általános társadalmi felelősségből kiindulva tűzték ki az esély és jogegyenlőség elérését. 1997-ben látott hozzá a Svéd Kulturális Nemzeti Tanács (állami szakosított háttérintézmény), hogy milyen új technikai eszközökkel lehet segíteni a kulturális szolgáltató intézmények akadálymentesítését, s általában a mozgássérültek jobb bevonását a kulturális tevékenységek világába. Az egy évre rá elkészült jelentés alapján évente 9,5 millió svéd koronát költenek e célra 2010-ig. Az egyes kulturális szektorokhoz kapcsolódva bizottságokat állítottak fel, melyek aktívan ösztönzik és felügyelik a mozgásukban korlátozottakra vonatkozó szakmapolitikai célkitűzések érvényre jutását. Eszerint megyei és regionális könyvtárak szintjén indítanak továbbképzéseket, tanfolyamokat. Kalauzokat készítnek, útmutatást adnak az akadálymentesítéshez és a speciálisan testreszabott szolgáltatások meghonosításához az egyes könyvtári intézményeknek. (ref.: Németh Márton, Helena Kettner Rudberg cikke alapján az idézett tanulmánykötetből)


Gyengén látók a soproni közkönyvtárbanFEL

Vakok és gyengén látók is bátran látogathatják a soproni Széchenyi-könyvtárat, miután az intézmény -- pályázati forrásból -- példamutató átalakításokat végeztetett el az épületben és eszközöket is vásárolt. -- Feláldozták a szépséget a jóért -- fogalmazta meg a lényeget a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban tett látogatás során Kozma József, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének helyi vezetője, aki társaival ismerkedett az intézménnyel. Néhányan már 'hangos könyvet' hoztak vissza, s nem győztek hálálkodni az élményért. - F: ápr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Program a könyvtárakért és az írókértFEL

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kidolgozta a Márai-programot, amely a nemzeti könyvkiadás és irodalom távlatos támogatását, a magyarországi és a határon túli könyvtárak állománygyarapítási keretének növelését célozza meg. Szerintük ugyanis csak úgy őrizheti meg a könyvkiadás a mai minőségi összetételét, a nyelvterület kicsinysége okán csupán kis példányszámban kiadható és forgalmazható kortárs és klasszikus szépirodalmi alkotásokat, a tudományos és szakkönyvkiadás nemzetközileg is figyelemreméltó eredményeit, ha a hozzánk hasonló méretű és léptékű európai országok gyakorlatához hasonlóan a meghatározó könyvtárak könyvbeszerzésére fordítható keretét az állam sokszorta nagyobbá teszi. Ehhez a szépirodalomra és az oktatásban is használatos referenciakönyvekre koncentráló, garantált állami könyvvásárlásra lenne szükség. A 2007-ben induló program első lépcsőben 1000 gondosan kiválasztott címből állna, melyekből 500-500 példány jutna el a legfontosabb hazai és határon túli gyűjtőhelyekre, állami és önkormányzati könyvtárakba, egyetemi és főiskolai könyvtárakba, határon túli egyházi és világi intézmények könyvtáraiba. A következő esztendőben a kiválasztandó címszám 1500-ra emelkedne, s 2009-ben érné el az optimális mértéket, 2000 könyvcím 500-500 példányban történő megvásárlását. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kulturális honlap -- LiterNet RomániábanFEL

... Amit ebben a helyzetben tehetünk, az a többletnyújtás: egy olyan grafikai stílus, amely nyomtatásban nem tud megjelenni, olyan könyvek feltöltése, amelyeknek nem lesz újabb kiadása. Sok könyvkiadó végzi jól a munkáját, és közülük néhánynak ugyanazok az ötletek ugrottak be, mint a LiterNetnek. Ma már könyvesboltban is találunk kortárs román irodalmat, fényképgyűjteményt, színházi könyvet -- számtalan kiadványt, amely még nem létezett, amikor a LiterNet megjelent. Akárhogyan is, nem hinném, hogy egyik formátum kizárja a másikat. Azt gondolom, hogy mindig lehet másképpen is, mindig lehet többletet nyújtani, papírformátum mellett netes jelenlétet biztosítani, vagy fordítva. -- Email-interjú a LiterNet főszerkesztőjével. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felélesztik a haláltáborok zenéjétFEL

Olasz kutatók zenetörténeti könyvtárat hoztak létre több ezer oldalnyi elfelejtett, 1933 és 1945 között koncentrációs táborokban komponált vagy játszott zenemű tanulmányozására. A szörnyűséges körülményeket idéző művek között megtalálható Izrael későbbi nemzeti himnusza, valamint számos tangó, opera, keringő is. A szeptemberben Rómában nyíló könyvtár 4000 dokumentummal és 13 ezer mikrofilmmel, köztük kottákkal, levelekkel, rajzokkal és fényképekkel áll majd a kutatók rendelkezésére. Francesco Lotoro olasz zeneszerző egyedülálló gyűjteményében eredetik, másolatok és felvételek találhatók a náci haláltáborokban írt operáktól kezdve az ázsiai dzsungelekben lévő japán hadifogoly-táborokban komponált jazzdarabokig. Megpróbálunk jóvá tenni valamit: ezek a zenészek zenei karriert képzeltek el maguknak, amit el is értek volna, ha másképp alakul a sorsuk - mondja Lotoro. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Négyszögletű kerek erdő' nyílik SalgótarjánbanFEL

'Négyszögletű kerek erdővé' festették és meseszobává alakították salgótarjáni művészpedagógusok és tanítványaik a Nógrád Megyei Könyvtár gyermekkönyvtári részlegét. A csütörtöki nyitást Lázár Ervin emléknappal köszöntik. A díszvendég az író lánya lesz, akinek eredetileg Lázár Ervin A Négyszögletű Kerek Erdő című mesét írta. A Hibó Tamás Művészeti Alapiskola tanárainak és diákjainak köszönhetően csütörtöktől emberméretű Vacskamati, Mikka-Makka és több más, Lázár Ervin által írt mese szereplőjének társaságában, 'erdőben' olvashatnak majd a salgótarjáni gyerekek. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Berg Judit Ruminije nyerte a legjobb gyerekkönyvnek járó elismeréstFEL

Az Év Gyermekkönyve-díjat az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa / International Board on Books for Young People) Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. Az IBBY Zürichben alakult 1953-ban. Ma világszerte több mint hatvan Nemzeti Szekciója működik. Tagjai között vannak magas színvonalú könyvkiadással és rendszeres olvasó-programokkal büszkélkedő országok, de olyanok is, ahol csupán néhány elszánt szakember végzi a gyermekkönyvkiadással és terjesztéssel kapcsolatos munkáját. A Nemzeti Szekciók szervezete igen eltérő: egyesek nemzeti, mások regionális vagy nemzetközi szinten működnek. A Nemzeti Szekció nélküli országokban egyéni IBBY-tagságra is van lehetőség. A Nemzeti Szekciók tagsága igen eltérő; lehetnek írók, illusztrátorok, kiadók, szerkesztők, hírlapírók, kritikusok, egyetemi oktatók, diákok, könyvtárosok, könyvkereskedők, társadalmi munkások, szülők. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Az úgy volt' ... IV. Janikovszky Éva meseíró pályázatFEL

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az előző évekhez hasonlóan 2007. tavaszán ismét -- immár negyedik alkalommal -- meghirdeti 'Az úgy volt...' címmel a Janikovszky Éva meseíró pályázatot. Célja, egyrészt tisztelgés az írónő munkássága előtt, másrészt a gyerekek alkotótevékenységének ösztönzése, készségeik fejlesztése. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvet házhoz már Óbudán isFEL

Elindult a Könyvet házhoz szolgáltatás Óbudán, amely elsősorban az idős, beteg, a mozgásukban korlátozott embereknek nyújt segítséget a könyvtári kölcsönzések terén. A főváros több kerületében már öt éve működik a szolgáltatás. A harmadik kerületi bevezetéséről Bús Balázs polgármester elmondta, az új lehetőség a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a kerületi önkormányzat együttműködési megállapodásával jött létre annak érdekében, hogy a mozgásképtelen, vagy lakásukhoz kötött emberek is kölcsönözhessenek könyvet, DVD-t, vagy CD-t. Az intézmény állománya az interneten is elérhető, a kiszállítást a helyi szociális gondozók végzik, akik autóval viszik a megrendelőhöz a kért dokumentumokat, a kölcsönzési idő lejártával pedig visszajuttatják azokat a könyvtárba. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vendégbarát Múzeum program -- lesz használóbarát könyvtár is?FEL

A Magyar Turizmus Zrt. hvg.hu oldalain rendezett versenyében arról szavazhat, hogy idén, mely múzeum érdemli ki a legvendégbarátabb címet. A kategóriák első helyezettjei támogatásban részesülnek. A múzeumok és egyéb kulturális intézmények látogatóbarát szolgáltatásaik kialakításával jelentős mértékben hozzájárulnak a kulturális turizmus fejlesztéséhez, fejlődéséhez. A Vendégbarát Múzeum program célja, hogy az elmúlt években történt fejlesztések híre eljusson mind a belföldi, mind a külföldi potenciális vendégekhez. Ennek érdekében a Magyar Turizmus Zrt. a hvg.hu oldalain internetes játékot hirdet, amelynek segítségével a nagyközönség dönt arról, mely múzeum érdemli ki a 2007 Vendégbarát Múzeuma címet. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Helyi lapokat szeretünk olvasniFEL

A megyei orgánumot 'fogyasztják' a legtöbben a napilapot mindennapolvasók közül - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet által az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) megrendelésére januárban, ezer fős mintán készített felmérésből. A 14 éven felüliek médiahasználati szokásait pásztázó kutatás szerint százból 26-an naponta, míg kilencen hetente többször forgatnak megyei napilapot; majdnem ugyanekkora azok aránya, akik legalább hetente egyszer olvassák ezeket az újságokat. Eközben összesen alig 15 százalékra tehető azok aránya, akik napi rendszerességgel böngészik az országos napilapok valamelyikét. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megtorpant a könyvkiadásFEL

Nincs igazán ok az ünneplésre a csütörtökön kezdődő XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon: válságban a hazai szakkönyvkiadás, és a könyvforgalom is megtorpanni látszik. -- Így tovább nem megy. Ha decemberig nem változik semmi, kivonulok a tudományos könyvkiadásból -- jelentette ki a HVG-nek Gyurgyák János, az Osiris Kiadó főszerkesztője. ... A mostani felzúdulás oka, hogy a márciusban közzétett tavalyi könyvforgalmi adatok szerint folytatódott a tudományos és szakkönyvek, lexikonok, szótárak és egyéb, a felsőoktatásban használt kiadványok piacvesztése. A MKKE adatai szerint miközben a hazai könyvforgalom valamelyest nőtt, a szakkönyveké és tudományos műveké az elmúlt három évben 2,5 milliárd forinttal csökkent. Tavaly 9,1 milliárd forint volt, ami a teljes piac mindössze 14 százalékát adja a három évvel korábbi csaknem 21 százalékkal szemben. Ráadásul az átlagos példányszámok is zuhantak: a tudományos műveknél ezer, a szakkönyvek esetében pedig ezerötszáz alá estek. Hivatalosan még nem publikálták, de lapinformációk szerint a KSH legfrissebb adatai azt mutatják, hogy egyetlen év alatt csaknem felére zuhant a tudományos könyvcímek száma (150-ről 82-re), és egynegyeddel esett vissza a szakirodalmi műveké. Az Osirisnél még látványosabb a visszaesés: az egykori csúcsot jelentő 360 helyett az idén már csak ötven új kiadvánnyal jelennek meg. - F: ápr. 12.

Hírforrás:
2007. április 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Megjelent a Világtörténelmi enciklopédia első köteteFEL

Tizenhat kötetes, gazdagon illusztrált Világtörténelmi enciklopédiát jelentetett meg a XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál alkalmából a Kossuth Kiadó. Kocsis András Sándor elmondta: a 16 kötetes, csaknem hatezer illusztrációt magában foglaló enciklopédia minden korosztály számára hasznos olvasmány. A spanyol sorozat alapján készült enciklopédia az őskortól napjainkig dolgozza fel a világtörténelem eseményeit. Az összesen 1920 oldalas enciklopédia illusztrációit a világ legrangosabb gyűjteményeiből válogatták a szerzők. Képtárak, múzeumok, régészeti feltárások legféltettebb kincseit mutatja be az olvasóknak. Emellett térképek, művészeti alkotások, hadtörténeti illusztrációk, metszetek gazdagítják a kiadványt. A Kossuth Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár a Mátyás-év tiszteletére a királyi udvar leggazdagabban díszített corvináját egy Mátyás-Gradualét ad ki a tervek szerint novemberben. A Mátyás-Graduale a Mátyás király és Beatrix királyné által látogatott királyi kápolna éke volt. - F: ápr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elkészült a viselkedési kódextervezet bloggereknekFEL

Nemrég komoly vitát váltott ki, hogy Kathy Sierra írónő és programozó számos halálos fenyegetést kapott e-mailben és névtelen bejegyzésekben saját blogjában és két másik naplóban. Számos nő hasonló élményekről számolt be. Mindez szolidaritási hullámot indított el, sokan kiálltak Kathy Sierra mellett. Az egész egy halálos fenyegetéssel kezdődött: 'Remélem, hogy valaki elvágja a torkodat' -- kommentálta egy névtelenségbe burkolózó internetező Kathy Sierra amerikai programozó egyik blogbejegyzését, és ezután heteken keresztül válogatott sértésekkel és fenyegetésekkel bombázta, s az áldozat a végén félelmében már ki sem mert mozdulni házából. A Sierra elleni virtuális hajtóvadászat blogoszféra-szerte nagy felzúdulást keltett. - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google a humanitárius katasztrófák ellenFEL

Kedden egy Washington-i sajtótájékoztató keretén belül mutatták be az amerikai Holocaust Museum és a Google közös 'Crisis in Darfur' nevű projektjét, melyben a Google Earth segítségével az interneten mutatják be a Szudáni Darfur-ban évek óta tartó népirtást. Az akció célja az, hogy az egész világ megismerje az ebben a térségben zajló borzalmakat. - F: ápr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Eléri-e a korhatáros besorolás az internetet?FEL

Az Egyesült Államok Szenátusában ismét felbukkant egy olyan javaslat, amely a felnőtteknek szánt tartalom azonosítását lehetővé tevő meta tag-ek alkalmazását tenné kötelezővé a honlapok működtetői számára. Az ilyen weblapokat korhatáros meta-taggel kellene ellátni, és a Kereskedelmi Minisztérium felhatalmazást kapna bírság kiszabására, ha ezt a honlap üzemeltetői esetleg elmulasztanák. A fentieken túl ezeket a honlapokat az internetet felügyelő nemzetközi szervezetnél, az ICANN-nál (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) is regisztrálni kellene majd. - F., ápr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újabb keresőmotor az üzleti világ adattengerében -- a ZoomInfo-tólFEL

A walthami (Massachusetts állam) ZoomInfo cég vezetői szerint keresőjük a vetélytársaknál sokkal hatékonyabban működik: egyrészt gyorsabb, másrészt (a munka végeztével) rövidebb találati listát kell tanulmányoznia a felhasználónak. Marketing és piaci elemzők főként azt emelik ki, hogy az Indeed jól bevált munkakeresőjét magábaintegráló rendszer értelmet és szerkezetet ad a világhálón már meglévő (összevissza) adattömegnek. Felbecsülhetetlen segítséget nyújt az üzleti világ feltérképezésében (business-to-business, B2B): részletes információkat tudhatunk meg az érdeklődésünk tárgyát képező vállalatról, munkáról, termékről, szolgáltatásról, potenciális dolgozóról. A dolgozók után húsznál több paraméter (beosztás, iskolai végzettség, stb.) alapján 'nyomozhatunk.' - F: ápr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Beszéd helyett szöveg -- hangfelismerés TelefóniábanFEL

Miért hallgassunk végtelenbe nyúló, többperces üzeneteket, ha el is tudjuk olvasni azokat? Hiszen gyakran unalmasak, időnket rabolják, sőt, néha ahhoz sincs energiánk, hogy belefüleljünk, hanem egyszerűen töröljük. Jobban szeretjük olvasni. Az SMS-küldés és a világhálón való barangolás ellenére egyelőre még a hangalapú kommunikáció a mobiltelefonok elsődleges rendeltetése. Viszont az is tény, hogy egyre több cég nyújt hangfelismerő technológiákon alapuló írott szolgáltatásokat: a rendszer szöveggé, elektronikus levéllé alakítja át az élőszóban elmondottakat (voice-to-text). - F: ápr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elbocsátható az alkalmazott, ha betegszabadságon van?FEL

Felmondhat-e munkáltató a betegszabadságon lévő alkalmazottnak? Hogyan kell kifizetnie a munkáltatónak a felmentett alkalmazott bérét? Milyen esetekben lehet megbízási szerződést kötni egyéni vállalkozóval? Olvasói kérdésekre Viszló László, a hvg.hu munkajogi szakértője válaszolt. - F: ápr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elindult az Adózóna-portálFEL

Adózóna néven új adózási portált link indít a HVG Online. Olyan aktuális témák feldolgozása -- mint az elvárt adó megszűnése, az áprilisi járulékszabályok változása -- mellett többféle szolgáltatást nyújt az olvasóknak. Öt különböző adókalkulátor, az APEH szakértői és egy ex-revizor tanácsai segítik az olvasókat. - F: ápr. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vállalatgazdaságtani tanulmányok -- elektronikus archívumFEL

A Corvinus Egyetem Vállalatgazdaságtan Intézete folyamatosan bővülő műhelytanulmánysorozata (jelenleg 79 tanulmány) mostantól hozzáférhető az Intézet és a Központi Könyvtár közös vállalkozásában létrejött elektronikus dokumentumtárban link . A pdf-dokumentumokból álló archívum a hatékony (egyszerű és összetett) keresési funkciók mellett témakörök és évek szerinti böngészhető. A gyarapodásról RSS hírcsatorna is tájékoztat. Az archívum korlátozás nélkül használható. - F: ápr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról