Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/19., 5. 9.

Három évre bezár a Bibliotheca Vaticana
Könyvtári stratégia 2007 után: könyvtári egyesületek is átalakulnak
Kéziratos kincsek az Akadémián
Ünnepség a Méliusz-könyvtárban
Küszöbfélelem a könyvtárban...
Az olvasónak mindig igaza van -- Tényleg?
RSS-híreket mindenkinek!
Blogol a Kongresszusi Könyvtár (LC) is...
Már az MTV is 2.0 -- megújult a portálja
OSZK -- Az elektronikus elérés kiterjesztését kényszerítette ki az elvonás
In memoriam Lázár Ervin -- az OSZK a fiatalok felé is nyit!
Könyvtárnap a Sapientia-EMTE kolozsvári karán
Jókai könyvtára és olvasmányai -- az ismeretterjesztőt kedvelte
Csekély a hazai adat-hang integráció aránya
E-mailek az utókor számára
Megmozgatják az olvasókat -- sikeres a mozgókönyvtári szolgáltatás
Múzeumok és látogatók -- élénkülő kommunikáció
Személyre szabható Google-honlap magyarul
GodTube, a YouTube keresztény kihívója
Infoképzés politikusoknak
Megvannak az idei web-Oscar díjasok
Ön melyik levél lesz? Készül az emberiség családfája!
Megtalálták a hosszú élet génjét
Gyorsulnak a gyalogosok
Hírvivő -- Portálba beépíthető ingyenes hírszolgálat
Fillérekből tízezrek -- itt a számlacsomagok újabb ranglistája!
Digitális idegenvezető kerékpárosoknak
Okos autósatlasz mindenkinek
Bővül a mobilon vásárolható autópályamatrica-kínálat
Regionális információs nőknek, anyáknak -- REGINA


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Három évre bezár a Bibliotheca VaticanaFEL

A Vatikáni Könyvtár sürgős renoválási és átalakítási munkálatok miatt három évre bezárja kapuit. 500 év után időszerűvé vált, hogy az épületet statikailag alkalmasabbá tegyék a megnövekedett mennyiségű könyvek tárolására -- nyilatkozta Ambrogio Piazzoni, a Bibliotheca Vaticana alprefektusa csütörtökön a KNA hírügynökségnek. Az ezzel kapcsolatos munkálatokat már két éve elkezdték. A most tervezett intézkedések mértéke azonban szükségessé teszi, hogy július közepétől 2010 szeptemberéig bezárják a könyvtárat. Többek között modernizálni kívánják a folyóirattárat, felújítják a légkondicionáló berendezést, és felvonókat építenek be. Az átépítés idejére Piazzoni szerint a két fő olvasóterembe helyezik át a könyvtár restaurátor műhelyét és a fotólabort, így ott átmenetileg nem fogadnak kutatókat. A kutatni szándékozók azonban továbbra is igényelhetnek mikrofilmeket és másolatokat a világ egyik leggazdagabb könyvtárának állományából. Az V. Miklós pápa (1447--1455) idején alapított gyűjteményt a felújítás és a részleges átrendezés után "jobb és ésszerűbb elrendezést" kap majd. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtári stratégia 2007 után: könyvtári egyesületek is átalakulnakFEL

A német könyvtáros szakma felismerte: ahhoz, hogy szempontjai hatással bírjanak a politikai döntéshozatalra, a külvilág felé egyéni vélemények helyett egységes szakmai állásfoglalásokat kell felmutatnia. Ennek érdekében az utóbbi években a szakmai szervezetek mélyreható átalakítása folyik. Ennek jelentős mérföldköve volt a BDB (Bundesvereinigung Deutscher Bibliotheksverbände) és a DGI (Deutsche Gesellschaft für Informations- Praxis und Wissenschaft) összeolvadása, és így a BID (Bibliothek & Information Deutschland; link ) megalakulása. A politikai megnyilvánulásokban a könyvtárak továbbra is elsősorban az oktatással összefüggésben kerülnek felszínre, jelezvén az új együttműködések és hálózatok kiépülésének irányát. A levéltárak és múzeumok helyett az oktatási intézmények fogják biztosítani a könyvtárak jövőjét, még akkor is, mikor azoknak a költségvetési megszorításokkal és a marginalizálódással kell megküzdeniük. A könyvtáraknak például lehetősége nyílik arra, hogy az élethosszig tartó tanulás alapvető infrastruktúrája legyenek. Az átfogó szerkezeti változásoknak, különösen az oktatásban, csak körülbelül tíz év múlva érezhető a hatása, ezért a mostani erőfeszítésekhez jól megalapozott célok, kreativitás, spontaneitás, de mindenekelőtt kitartás szükségesek. Végezetül pedig találékonyság az egyes lépések helyes időzítéséhez. Igen kedvezően játszanak közre a könyvtári törvény előkészületei és olyan európai szintű fejlemények, mint a Google projektjére válaszképpen létrejövő európai digitális nemzeti könyvtár. A németországi vezető politikusoknak előbb-utóbb fel kell ismerniük, hogy a könyvtárakban, mindmáig kihasználatlanul, az oktatásnak milyen kincsesbányája rejlik.

Régebbi hírforrás(ok): Eichert: Die Strategie zeigt über das Jahr 2007 hinaus. Politische Rahmbedingungen für die Bibliotheksarbeit in Deutschland. In: Buch und Bibliothek, 2006/6. Autoref.: Könyvtári Figyelő, 2007/1.

Kéziratos kincsek az AkadémiánFEL

Először tárták a nagyközönség elé a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteményében található kéziratos kincseket reprezentatív kiállításon; a tárlatot Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke nyitotta meg hétfőn, a tudós testület budapesti székházában. A kiállításon egy teremben találhatók meg az iszlám, a hebraisztika és a kereszténység fantasztikus emlékei -- mondta Vizi E. Szilveszter. Szólt az Akadémia első elnökéről, gróf Teleki Józsefről, aki 1826-ban vetette meg az MTA világhírű könyvtárának alapjait, 30 ezer kötetet ajándékozva az intézménynek. Az MTA elnöke beszélt a gyűjtemény gyarapítóiról: Stein Aurélról, Belső-Ázsia világhírű kutatójáról, Goldziher Ignácról, az iszlámkutatás máig legnagyobbnak tartott alakjáról, Kégl Sándorról, akinek 11 ezer kötetes könyvtára halála után az Akadémiához került. Szólt továbbá Kőrösi Csoma Sándorról, akinek tibeti kéziratai és fanyomatai 1885-ben kerültek az MTA birtokába, valamint Kauffman Dávidról, akinek egyedülálló hebraisztikai gyűjteménye 1906-tól áll az Akadémia gondozásában. Vizi E. Szilveszter közlése szerint a tárlat anyagát esszékkel, kulturális háttérrel kiegészítve megjelentetik könyv alakban. A Kéziratos kincsek című kiállítás május 18-ig tekinthető meg Budapesten. - F: máj. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ünnepség a Méliusz-könyvtárbanFEL

Bár az olvasók csak június végén vehetik birtokba az elkészült új megyei könyvtárat, az épület hivatalos átadását pénteken tartották. Az elkövetkező hónapokban üzemelik be számítógépes rendszert, és kerülnek végleges helyükre a könyvek is. Ami itt 4200 négyzetméteren felépült, maga a 21. század -- ezekkel a szavakkal adta át a Strabag és Hunép Zrt. konzorciumából álló kivitelező képviselője Rácz Róbertnek az új megyei könyvár épületét. A megyei közgyűlés elnöke örömteli és rendkívüli alkalomnak nevezte ezt a napot, hiszen nem megszüntetünk, vagy összevonunk valamit, hanem egy új épületet ünneplünk. A politikus szólt arról is, hogy az igazán fontos dolgok, nem négyéves ciklushoz kötődnek, hanem több perióduson átívelnek. - F: máj. 4.
Nem éppen a kultúra ünnepe volt. Olvasók, könyvtárosok és írók nélkül -- átadták a Méliusz könyvtárat. A műszaki átadás után a politikusok külön maguknak is átadták. Jókai Anna a kortárs magyar írók és a könyvtárosok felelősségét emlegette, de speciel őket sem hívták meg a megnyitóra. Jelezte, 'ez az épület szép', ám mit sem ér a szépség, ha nem sikerül lélekkel megtölteni majd. Áder János, a parlament alelnöke a reformkorhoz mérte a beruházást. A létesítmény Debrecen városa és a megye egyeztetései után vélhetően a hasonló méretű levéltári szárnnyal bővül. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Küszöbfélelem a könyvtárban...FEL

Nemrég hallottam egy érdekes jelenségről, amit itteni szakirodalomban 'library anxiety' néven szoktak emlegetni, és társul a 'information literacy' kifejezéssel. Ez gyakorlatilag a könyvtártól, könyvtárosoktól való félelmet jelenti (gondoltátok volna, hogy van ilyen?!), főleg első éves hallgatóknál jelentkezik. A könyvtárat zavarbaejtően nagynak találják, nem ismerik a rendszerező elvet, mi hogyan működik, ennél fogva problémáik vannak a dolgozatok megírásával, vizsgákra való felkészülésben. Úgy érzik, hogy mindenki más el tud igazodni a könyvtárban, ezért nem is nagyon akarnak kérdezni 'hülyeségeket' a könyvtárosoktól. Mikor először olvastam róla, csak mosolyogtam, nem hittem, hogy ez problémát okozhat. Aztán visszagondoltam a régi debreceni napokra, amikor először mentem az egyetemi könyvtárba. Emlékszem, a jól megszokott kis egri városi könyvtár után teljesen felháborodva mentem haza a kollégiumba, mondván ebben a könyvtárban még könyvek sincsenek! Persze az évek során minden trükkre rájöttem, de senki sem segített benne, a saját káromon tanultam meg mindent. - F: máj. 1.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az olvasónak mindig igaza van -- Tényleg?FEL

Kinek van igaza? A vevőnek mindig igaza van, ez nem teljesen így van, de az igazság nem gazdasági, és még kevésbé ügyfélpanasz-kezelési kategória! Jogos a panasz, ha az ügyfél nem azt kapta, amit ígértünk. A Polgári Törvénykönyv kimondja: Aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. A vállalati jogászok azt javasolják, hogy a reklamáló ügyfélnek érdemes azonnal és önként felajánlani mindent, amit egy perben úgyis megítélnének neki. Megalapozatlan az ügyfélpanasz, amikor az ügyfél nem azt kapta ugyan, amit várt, de maradéktalanul megkapta, amit ígértünk. A legtöbb megalapozatlannak ítélt ügyfélpanasz nem az ügyfelek butasága vagy telhetetlensége okozza, hanem a termék, szolgáltatás előnyeit eltúlzó marketingkommunikáció.

Régebbi hírforrás(ok): Nagy Nikolett szakdolgozata, Az ügyfél nem fél ügy, 2007

RSS-híreket mindenkinek!FEL

Ma már a legtöbb hír- és információszolgáltatónak van RSS-e, ezért hasznos kezdeményezésnek bizonyulhat a link honlap, amely az RSS-híreket összegyűjti, és kategóriákba sorolva kínálja a felhasználóknak. A rscat.hu általános hírszerkesztési szempontok alapján csoportosítja elsősorban a magyar nyelvű RSS-szolgáltatókat. Megkönnyíti a napi tájékozódást, az újdonságok gyors áttekintését. Személyre szabott listát készíthetünk kedvenc RSS-csatornáinkból a teljes adatbázisból vagy akár egy kategórián belül is. Jelenleg 612 csatorna 13182 hírét érhetjük el, az adatbázis tartalma azonban folyamatosan bővül.

Régebbi hírforrás(ok): Balássy Katalin

Blogol a Kongresszusi Könyvtár (LC) is...FEL

A nemrég indult blog -- link -- érdekes kategóriákat is felmutat: A mai nap a történelemben, Az új látogatók tapasztalatai, A LC weboldala -- a hagyományosnak mondható Események vagy Kiállítások mellett. És van egy kategória magáról a blogolásról is.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Már az MTV is 2.0 -- megújult a portáljaFEL

Videotárral és Bajnokok Ligája oldallal bővült a Magyar Televízió (MTV) megújult ernyősite-ja. A tíz honlapot felölelő MTV portál a köztévé fennállásának 50. évfordulójára újult meg, a fejlesztéseket a Carnation intézte. 'Nemcsak mtv-s tartalmak kerülnek a megújult portál videotárába, hanem a felhasználók is tölthetnek fel filmeket, vagyis az olvasók is közreműködhetnek a hírgyártásban' -- mondta el kérdésünkre Mucsi Csaba, az MTV Online főszerkesztője. A videotár közösségi funkciókat is ellát majd, ugyanis a tévé tervei szerint idén web2.0-es szolgáltatással bővül az oldal. - F: máj. 3.
-- Kíváncsi vagyok, mikor jelenik meg az első hazai könyvtári 2.0-s portál (pl. IM, blog, tag-elhető katalógus, streaming media). Stopper indul :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

OSZK -- Az elektronikus elérés kiterjesztését kényszerítette ki az elvonásFEL

Elektronikus cikkmásolással, elektronikus könyvek készítésével, valamint CD-re írt könyvekkel bővíti szolgáltatásait az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Monok István főigazgató az újítás okaként az új technikai környezetet és olvasói igényeket említette. A gazdasági megszorító intézkedések ellensúlyozására a szolgáltatások elektronikus elérését akarja fejleszteni az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) -- közölte Monok István. A főigazgató az újítás okaként az új technikai környezetet és olvasói igényeket, valamint a gazdasági körülményeket jelölte meg, utalva arra: a megszorítások miatt a könyvtár nyitvatartási ideje rövidebb lett, a napijegyet pedig megszüntették, legalább fél évre be kell iratkozni. Az OSZK az idén 300 millió forinttal (5 százalékkal) kevesebb támogatást kap, mint tavaly. A főigazgató hangsúlyozta, hogy a könyvtár két alapfunkciója, a gyűjtés és a megőrzés mellett erősebben koncentrálnak az intézmény kincseinek bemutatására. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

In memoriam Lázár Ervin -- az OSZK a fiatalok felé is nyit!FEL

AZ OSZK elektronikus fejlesztései közé tartozik a Lázár Ervin meséit, valamint a meseíró halála után, gyerekek által készített rajzokat tartalmazó weboldal link Az OSZK által februárban meghirdetett Lázár Ervin-rajzpályázatra érkezett 343 alkotásból létrehozták a Lázár Ervin Virtuális Kiállítást. A 10-18 éves diákok számára kiírt versenyen négy kategóriában hirdettek eredményt csütörtökön. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Könyvtárnap a Sapientia-EMTE kolozsvári karánFEL

A Tonk Sándor Könyvtár, Sapientia -- Erdélyi Magyar Tudományegyetem Természettudományi és Művészeti Kari Könyvtár, Kolozsvár, 2007. május 10-én harmadszorra szervez könyvtárnapot. A könyvtárnap, mint esemény a 2005-ös névadási ünnepségre emlékezik, amikor a könyvtár Tonk Sándor, a Sapientia első rektorának nevét vette fel. A könyvtárnap egyben 'nyitott kapuk' napja, amikor mindennapi olvasóiknak vetélkedőt szervezünk és ugyanakkor egy könyvkiállítással bemutatkozunk a nagyközönségnek is. - F: máj. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jókai könyvtára és olvasmányai -- az ismeretterjesztőt kedvelteFEL

... A szakemberek szerint ugyanis a gyűjtemény még mai torzójában is a magyar irodalomtörténet egyik legteljesebben egyben maradt írói tárgy- és dokumentumegyüttese. A jeles hagyaték sorsa egyébként akár egy Jókai-regény témája is lehetne: miként merült feledésbe és hanyagolta el az utókor a 19. század végén még több mint két és fél ezer darabos gyűjteményt. Az író halála után hagyatékának az egykori Bajza utcai lakásában, 1909-ben megnyíló Petőfi-ház emeletén szorítottak kétszobányi helyet. A könyvek állaga a szakszerűtlen tárolás következtében már ekkortól folyamatosan romlott. Ezt Komáromi János, a Petőfi-ház titkár-őre, egy több mint ötventételes hiánylista kíséretében jelentette is a Petőfi Társaság igazgatójának, lemondásakor, 1929-ben pedig egy önálló múzeum kialakítását sürgette. Időközben számos kötet a többszöri múzeumi kikölcsönzések és kiállítások következtében megsérült vagy elveszett. A fokozatosan másfél ezresre apadó dokumentumegyüttesből az évtizedek során szakemberek szerint egyes példányok valószínűleg más könyvtárak állományába kerültek, a hiányzó darabok egy része tehát - reményeik szerint - ma is meglehet, csak lappang. Legutóbb például Trenck Frigyes báró német nyelvű memoárja - mely nem mellékesen A két Trenck című regény egyik forrásául is szolgált - éppen az Országos Széchényi Könyvtár fölöspéldány-raktárából került elő. - F: máj. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Csekély a hazai adat-hang integráció arányaFEL

Az IP alapú alkalmazások ma még csak szórványosan jellemzik a hazai intézményeket. Áttörés ezen a területen a következő egy-két évben még nem várható. A hazai közszféra 16 ezer intézményének távközlési kérdésekben illetékes döntéshozói meglehetősen kevés információval rendelkeznek az IP alapú megoldásokról, mindössze 18 százalékuk tartja magát jól tájékozottnak a témában - olvashatjuk a BellResearch elemzési moduljában. Az integrált adat-hang hálózatok nehézkes és lassú terjedéséhez mindemellett az is hozzájárul, hogy az intézményi számítástechnikai hálózatok többsége ma még nem alkalmas erre a célra; csupán 11 százalékukban megfelelő ehhez a jelenlegi informatikai infrastruktúra. Kivételt csupán a központi finanszírozású költségvetési intézmények jelentenek, amelyeknél mind a rendelkezésre álló eszközök és hálózatok korszerűsége, mind a döntéshozók információellátottsága jóval meghaladja az átlagot. - F: ápr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-mailek az utókor számáraFEL

Elektronikus levelekből álló gyűjteményt alapított a British Library, a brit nemzeti könyvtár. Az új archívum kincsesbánya lehet a nyelvészek számára. A vállalkozás célja pillanatfelvételt készíteni az írott angol mai állapotáról, az archívum pedig több mint egymillió e-mail befogadására alkalmas. Bárki beküldheti leveleit, és a kurátorok reményei szerint mindenféle írásmű érkezik majd a reklamációtól a szerelmes levélig. A British Library termináljain keresztül a tervek szerint már júliustól szabadon hozzáférhető e-mailekben szereplő személyneveket és cégneveket 100 évre titkosítják, és nem fogadnak el reklám e-maileket és másokat becsmérlő, lejárató írományokat. Jonnie Robinson, a British Library társadalomtudományi kurátora a The Times című brit napilap csütörtöki számában megjelent beszámoló szerint elmondta: a hétköznapi emberek levelei értékes forrásként szolgálnak a kutatók számára, akik azt vizsgálják, hogy az elektronikus kommunikáció hogyan befolyásolja a beszélt nyelv alakulását. 'A kommunikációs eszközök fejlődésével az angol nyelv egészen új változata jött létre' - mondta Robinson. 'Az írott angol hagyományosan merev és formális, a beszélt kevésbé, az e-mail pedig pont a kettő között van. Az archívum segítségével alaposan fel lehet tárni a kérdést, hogy az e-mail vajon tükrözi vagy éppen okozza ezt a változást...' - F: máj. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megmozgatják az olvasókat -- sikeres a mozgókönyvtári szolgáltatásFEL

A mátészalkai kistérség települései közül Géberjénben indult be elsőként a kistérség és a mátészalkai Képes Géza Városi Könyvtár által koordinált mozgókönyvtár szolgáltatás. -- Bizakodó vagyok, mert a könyvtár 'kezd beérni', azaz kezd a lakosság számára ismert és népszerű szolgáltatássá válni. Ennek egyik jele, hogy nap mint nap keresnek meg különböző olvasói igényekkel -- tájékoztatott Mészáros Róbert könyvtárvezető, s kiegészítette: -- A gyerekek körében már régen 'beérett' a könyvtár, így folyamatban vannak a folyóiratok, társasjátékok beszerzései, valamint szorosan együttműködnek a mátészalkai könyvtárral, hogy az ott szervezett nyári gyermekprogramokba aktívan be tudjanak kapcsolódni. - F: máj. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link n/news-20070508-01032055

Múzeumok és látogatók -- élénkülő kommunikációFEL

Az utóbbi években egyre többen látogatnak el a hazai múzeumokba, annak köszönhetően, hogy a múzeumok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hatékony kommunikációra -- derül ki a TGI Magyarország felméréséből. A Kreatív Online által megkérdezett szakemberek egyetértettek abban, hogy az eddig elhanyagolt múzeumi marketingkommunikáció egyre fontosabb helyet kap a hazai intézmények munkájában is. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link (előfizetők számára olvasható)

Személyre szabható Google-honlap magyarulFEL

A Google magyarul is elérhetővé tette az iGoogle-t, azaz a személyre szabható Google-honlapot. Az iGoogle azonnali és egyidejű hozzáférést biztosít az összes, a felhasználó számára fontos információhoz - egyazon oldalon. - F: máj. 2

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

GodTube, a YouTube keresztény kihívójaFEL

Néhány erősen vallásos amerikai nemrég életre hívta a GodTube nevű videómegosztó oldalt, azonban más hasonló web kettes portáloktól eltérően ide csakis a keresztény követelményeknek megfelelő tartalmak kerülhetnek fel. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Infoképzés politikusoknakFEL

Az MDF kezdeményezésére kétnapos informatikai képzésen vesz részt az öt parlamenti párt 2-2 képviselője csütörtöktől. A képzés mottója: az információs társadalom mindenki számára elérhető kell, hogy legyen! Az MDF azt javasolja, hogy a jövőben az országgyűlési indítványokat digitális aláírással is lássák el. A Magyar Demokrata Fórum (MDF) azt szeretné, ha az információs társadalom a jövőben nem csak egy szűk réteg számára lenne ismert fogalom -- ezt a párt parlamenti frakcióvezető-helyettese mondta el a Független Hírügynökségnek. Pettkó András hozzátette: az informatika a mindennapi élet részévé vált, amiért a képviselőknek tenniük is kell valamit. Ezért az MDF kezdeményezésére az öt parlamenti párt 2-2 képviselője ül ismét iskolapadba, hogy különféle irodai alkalmazások, így a táblázatkezelő és a szövegszerkesztő programok használatát tanítsák meg nekik. Az országgyűlési képviselők akciójukkal szeretnék felhívni a figyelmet a számítógép mindennapi használatának fontosságára és a digitális írás-olvasás szerepére.- F: máj. 4.
-- 'A képzés mottója: az információs társadalom mindenki számára elérhető kell, hogy legyen!' Megriadva kérdezem, ennél csak előrébb járunk talán már? (KÖÉ)

Régebbi hírforrás(ok): link

Megvannak az idei web-Oscar díjasokFEL

A blogok között idén már négy kategóriában osztottak díjakat: a politikai blogok között aratott a Truthdig, az üzletiek között a New York Times Dealbookja, a kultúra kategóriában pedig a környezetvédő Treehugger és a roppant szórakoztató We make money not art. A hagyományosan az egyik legnagyobb érdeklődéssel követett Weird, azaz őrültség kategóriát a Cukiság blog örök példaképe a Cute Overload nyerte. - F: máj. 2.
-- Megtörténhet, hogy egyszer egy könyvtári blog lesz a befutó. Csak drukkolni tudok nekik, szépen gyarapszik számuk.(KÖÉ)

Régebbi hírforrás(ok): link

Ön melyik levél lesz? Készül az emberiség családfája!FEL

A Salt Lake City székhelyű Genealógiai Társaság grandiózus tervet dédelget: az 1893-ban alapított, mormonok által irányított non-profit szervezet el akarja készíteni az emberiség családfáját - írta a L,Espresso című olasz hetilap. A társaságnak már van egy folyamatosan gazdagított, óriási adattára a Földön élő és meghalt emberekről, amelyet tagjai és önkéntesek serege gyűjt össze. A cél a posztumusz keresztelés, amely lehetővé teszi az ősöknek, akik nem ismerhették meg a mormon vallást, hogy egyesüljenek családjuk minden tagjával. Az adatokat anyakönyvi hivatalokból, archívumokból szedik össze és cserében restaurálják, informatizálják az előttük megnyíló tárakat az egész világon. A kilométernyi mikrofilmeket a világon létező 4600 mormon központból elküldik Salt Lake City-be, illetve a városhoz közeli hegy alatt működő számítógépes főközpontba, ahol már egymilliárd nevet tárolnak. Huszonötezer önkéntes hetenként mintegy 1500 gigabyte információt gyűjt össze, amelyek között szerepel minden olyan adat, amely alkalmas az ember létezésének, vagy régen volt életének bizonyítására. Ez lehet születési, házassági, halotti bizonyítvány, vagy akár adó-vagy banki bizonylat. Új tervükhöz, az emberiség családfájának elkészítéséhez Nauti szerint megvan minden technológiai feltétel. Tizenhat millió önkéntes várja, hogy beinduljon ez a web-portál, amelyen jelenleg dolgoznak olyan szoftver-mérnökök, akik az IBM-nél, a Novellnél, a Hewlett-Packardnál voltak korábban alkalmazásban. Egy éven belül indulhatnak. - F: máj. 3.


Megtalálták a hosszú élet génjétFEL

Életünk hosszát és minőségét egy kevéssé ismert gén határozza meg, állítja néhány amerikai tudós, akik hosszasan kísérleteztek férgekkel. Eddig úgy tudtuk, hogy az őssejtek, a vörösbor és a sok szex meghosszabbítja az életet, most azonban arra jöttek rá az amerikai Salk Intézet kutatói, hogy a hosszú élet titka a génjeinkben keresendő. Ez ugyan nem hangzik olyan jól, mint a vörösbor és a sok (jó) szex kombinációja, de a tudósok váltig állítják, hogy eredményeik megváltoztathatják az öregedés-kutatás eddigi irányait. A történetnek egyetlen szépséghibája van: a kutatócsoport férgekkel kísérletezve találta meg az ígéretes PHA-4 nevű gént, és ők maguk is arra figyelmeztetnek, hogy korai lenne az eredményeket közvetlenül az emberre vetíteni, mert az emberi szervezet sokkal bonyolultabb, mint a férgeké. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyorsulnak a gyalogosokFEL

Gyorsulnak a gyalogosok, lépést tartva rohanó korunkkal - derül ki egy brit felmérésből. 5 földrész 32 városának lakóira terjedt ki a vizsgálat. A kontinensek lábsebességi összevetésében leginkább az ázsiaiak gyorsultak fel, a leglassúbbak az afrikaiak maradtak. Európát tekintve a dánok és a spanyolok a 'legmenőbbek', ők lépkednek a legszaporábban. A gyalogosok 'trafipaxozása' során húsz méteres távon mérték -- lesből -- mindegyik város lakói közül 35-35 személy sebességét olyan utcán, amelyben nem volt haladáslassító tömeg. Az alanyok nem cipeltek súlyos táskákat, bevásárlószatyrokat, és kizárólag felnőttek voltak, ám nem túl idősek. Az utca sík volt. A legkomótosabban lépkedő sereghajtó trió: a svájci Bern (30. hely, 17,37 mp), a bahraini Manama (31. hely, 17,69 mp) és - igencsak lemaradva - a malawii Blantyre 31,60 másodperccel. A sereghajtó amúgy nemigen hajtja a sereget a maga kb. 2,3 km/óra körüli andalgásával. Ami a világ egészét illeti, az utóbbi 13 évben átlagosan 10 százalékkal gyorsultak a városlakók. - F: máj. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hírvivő -- Portálba beépíthető ingyenes hírszolgálatFEL

A FigyelőNet Hírvivővel egyszerűen, gyorsan és ingyenesen helyezhet el friss információkat saját honlapján. Önnek mindössze ki kell válogatni, hogy a FigyelőNet mely rovatainak híreit szeretné honlapján elhelyezni, valamint megadni a megjelenítés szempontjait (a hírek számát, típusát, a hírdoboz méretét, színét). Az 'Elkészít' gombra kattintva szolgáltatásunk legenerálja az oldalba illesztendő html-kódot, amelyet honlapján tetszőleges helyre beilleszthet. - F: máj. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fillérekből tízezrek -- itt a számlacsomagok újabb ranglistája!FEL

A mindennapok apró, szinte láthatatlan költségei közé tartoznak a számlavezetés és a banki tranzakciók költségei, annál is inkább mivel összegüket nem érezzük, nem mi adjuk ki a kezünkből. Három hónappal ezelőtt már megvizsgáltuk ezeket, a költségeket, hogy megtudjuk vajon mennyit takaríthatnánk meg a legkedvezőbb ajánlat választásával. Lássuk, mi változott az elmúlt negyedévben! - F: máj. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitális idegenvezető kerékpárosoknakFEL

A holland határ közelében a kerékpárosoknak először nyílik lehetőségük arra, hogy egy PDA-készülék segítségével multimédiás idegenvezetésen vegyenek részt. A jó idő beköszöntével egyre többen pattannak nyeregbe és indulnak túrázni. Gyakran merül fel azonban a kérdés, hogy merre is induljon a család, merre vannak azok a kerékpárutak, amelyeket nem keresztez gyakran autóút. A holland határ mellett a kerékpárosoknak már nem kell számolniuk a navigációs problémákkal és egy digitális idegenvezetőnek köszönhetően megtervezhetik az útvonalaikat. A készülékben szerepelnek az adott régió nevezetességei, amelyekről még rövid videoklipeket is megtekinthetnek a túrázók. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Okos autósatlasz mindenkinekFEL

Az autósatlaszt nyugodtan félre lehet rakni, az idei nyaraláson már egy kedves géphang mondja meg az irányt. Cikkünkben megmutatjuk a PNA (Személyi Navigációs Asszisztens) paletta színeit, azaz a legfontosabb kategóriákat és funkciókat, melyek elérhetőek 2007-ben itthon is. - F: máj. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bővül a mobilon vásárolható autópályamatrica-kínálatFEL

Tovább bővül a mobiltelefonnal megvásárolható termékek köre az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK), a Pannon és a T-Mobile összefogásának eredményeként. A tavaly márciusban bevezetett 4 napos autópálya-matrica mellett a két mobilszolgáltató ügyfelei május 7-től sms-ben is megvásárolhatják a motoros, a heti és a havi autópálya-matricát. A rendkívül népszerű és kényelmes szolgáltatáshoz nincs szükség semminemű előzetes regisztrációra. Az autópálya-matrica és az SMS díján túl a mobiltelefonos vásárlás esetén kényelmi díj is fizetendő, melynek pontos mértékét a mobilszolgáltatók díjszabásai tartalmazzák. Újdonság: a visszaigazoló SMS-ek tájékoztató jellegűek megőrzésük nem kötelező, a mobilszolgáltatók rendszerei a tranzakciókat tárolják, így a vásárlástól számított öt évig is ellenőrizhetőek. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link 4e6a0b0f45d304efa04d

Regionális információs nőknek, anyáknak -- REGINAFEL

A Gödöllői REGINA Közhasznú Alapítvány tevékenységének fókuszában elsősorban a Regina Modell Program közösségépítési elemeinek megvalósítása áll. Alapja a női szolidaritás és összefogás, ami egy védett és összetartó teret, érdekképviseletet jelent a csatlakozóknak, a szimpatizánsoknak. Portáljukon projektjeik, programjaik, koncepciójuk és hírlevelük érhető el. - F: máj. 8.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról