Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/20., 5. 16.

Lapról weblapra -- Weben a 362 éves újság
Internetkönyvtárból tudományos és közkönyvtárak hálózata
Indul az Első Magyar Webgazdasági Szakközépiskola
Ügyfélmegértés és -követés -- az infobróker ügyfélkapcsolatai
Kétnyelvű magyar könyvtár blog
Tárlókban az Akadémia kéziratos keleti kincsei
Konfucius Budapesten
Nem pénz, hanem intellektus kérdése az innováció
A könyvtár jövője a nyelvészeket is érdekli
Szponzorációs Asztaltársaság konferenciája Budapesten
A Sajtószabadság Világnapja
125 éves a Gyomai Kner Nyomda
'Könyvtárhasználati foglalkozások' -- differenciált módszertan Zákányszéken
RSS -- lépésről-lépésre, abszolút kezdőknek
A 'játék a könyvtárban' kifejezés átértékelése
Ösztönös könyvtári pr Bécsből
Magyarországon 60-70 százalékos a digitális analfabéták aránya
Cherchez la Google
Hangokat is hallhatunk a Google Earth-ön
Világörökségi hálózat az interneten
Kiváltó ok és ellenszer: mit rejt számodra a világháló?
Offline filmklub és online téka
Közösségi pénzkölcsönzés -- a bankok is lépnek a 2.0-ban
Origo -- kommentálhatnak az olvasók
Bajban lehet, aki szakdolgozatot akar összeollózni
Több száz új kötet jelenik meg a Könyvhétre
50 éves a Magyar Nemzeti Filmarchivum - MNFA
Uniós és angolszász joganyag a WestLaw-tól
Open access -- nemzetközi konferencia


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Lapról weblapra -- Weben a 362 éves újságFEL

Az első (és leghíresebb) internetes túlélő alighanem a Life volt. A nyomtatásban 1936 óta megjelenő életmódmagazin először 1972-ben, majd 2000-ben szűnt meg átmenetileg, de mindig újraindult. A közelmúltban a papíralapú változat teljesen megszűnt, az internetes kiadás viszont él és virul. A kiadó Time Corporation álláspontja szerint a célközönség átszokott az internetes médiafogyasztásra, a hirdetők pedig követték őket. A Time a közeljövőben több másik magazint is 'áttol' a világhálóra (feltéve ha a Life valóban túléli a váltást, és nyereséges marad). Hasonló lépésre készül a New York Times is: a tulajdonos a nyomtatott változat öt éven belüli megszűnésével számol. A lap jelenleg 1,1 millió példányban fogy el, az online verzió napi látogatóinak a száma 1,5 millió. Ez az arány még nem teszi lehetővé a papírújság 'bezárását', az internetes olvasók ugyanis egyelőre jóval kevesebbet hoznak a konyhára: egy előfizető körülbelül annyit ér, mint 20-30 kattintó. Tavaly fölmerült, hogy az egyik legrangosabb gazdasági-pénzügyi lapnak számító Business Week európai kiadása is végleg átköltözik az internetre, és nyomtatásban csak a globális változatot terjesztik tovább. Ennél a lapnál az elektronikus olvasnivaló is pénzbe kerül: elő kell rá fizetni, és e-mailben küldik el az ügyfeleknek. Az idei év elején a világ legrégebbi nyomtatott napilapja, a 362 éves svéd Post Och Inrikes Tidningar váltott a netre. A skandináv ország hivatalos csődértesítője azóta csak az interneten jelenik meg, előfizetéses formában. Az internetre költözésnek immár magyar hagyományai is vannak. A régebben nyomtatott lapként létező Filmkultúra jelenleg csak online változatban lát napvilágot. Sokatmondóbb kísérlet tanúi vagyunk: a Magyar Hírlap a 2004-es viharos tulajdonosváltást követően átmenetileg csak internetes kiadással jelentkezett (ennek akkor nem a piac tesztelése, hanem a szerkesztőség egyben tartása volt a fő célja). Szintén csak az interneten létezik az első magyar bulvárlapnak tekinthető Esti Hírlap. Készítői szerint a világhálón csak a könnyedebb tartalomra van igény, így a politikát -- elsőként a hazai napilapok közül -- teljesen ki is hagyták a kínálatból. Hogy az újság miből él, nem tudható, reklámot mutatóba sem nagyon találni rajta.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Internetkönyvtárból tudományos és közkönyvtárak hálózataFEL

A Német Internetkönyvtár (DIB) a közművelődési könyvtárak közös programjaként 2002-ben azzal a céllal jött létre, hogy a legfontosabb internetforrásokat feltárja, és egy központi felületen szolgáltassa (link ). A csatolások katalógusa mellett elektronikus tájékoztatási szolgáltatást működtetnek, és a beérkező kérdéseket rövid időn belül szakértők közreműködésével megválaszolják. A tájékoztatás iránti igény növekedése és az egyre speciálisabb kérdések miatt szükségessé vált a kooperációs hálózat kibővítése. 2004-től a DIB együttműködik a wissen. De portállal, mindkét fél megelégedésére. Eddig a wissen.de használóinak 1500 általános műveltséggel kapcsolatos kérdését válaszolta meg a DIB; az egyszerűség kedvéért aztán a portálon helyezték el a DIB tájékoztatási űrlapját (link

Régebbi hírforrás(ok): link

Indul az Első Magyar Webgazdasági SzakközépiskolaFEL

2007 szeptemberében kezdi meg működését Erdőkertesen az ország első webgazdasági középiskolája, amely az internet fejlődésével létrejött új ismereteket -- weborientált vállalkozásmenedzsmentet, webfejlesztést, webüzemeltetést, webtervezést -- oktat tanulóinak hivatalos középiskolai keretek között. A Webdidaktika Alapítvány által életre hívott szakközépiskola szeptemberben két osztállyal és több mint 60 tanulóval indul, a későbbiekben pedig a képzést kiterjesztik a már korábban érettségizett tanulók és más jelentkezők számára is. Ez a képzés egyedülálló a magyar oktatási palettán, webes ismeretekhez ilyen átfogó formában eddig máshol nem juthattak a diákok. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Ügyfélmegértés és -követés -- az infobróker ügyfélkapcsolataiFEL

Hogyan tudunk térítéses információszolgáltatóként úgy kommunikálni ügyfelünkkel (felkutatni, megszólítani, a projekt során bizalmas sugározni, majd lezáródása után 'követni'), hogy az hosszú távon eredményes üzletvitelt eredményezzen? A Magyar Információbrókerek Egyesületének 7. konferenciáján e témában nagy- és kisvállalati, parlamenti és felsőoktatási szakemberek szólnak a témában, szolgáltató és ügyfélszemszögből egyaránt. A rendezvény időpontja: jún. 6. (Budapest, Általános Vállalkozási Főiskola).

Régebbi hírforrás(ok): link

Kétnyelvű magyar könyvtár blogFEL

A minap megújult a FIKSZ link design-ja illetve két nyelven, magyarul és angolul jelenik meg. Akárhogy is, jó példa a hazai szakmai kommunikációban, gyorsaságban és nemzetköziségben egyaránt. A Klog pedig, azon kívül, hogy a magyar -- legyen az bárhol szétszórva a világhálón -- könyvtári blogok gyűjtőhelye a 2003-ban indult Könyvtároskisasszonnyal, ma már a FIKSZ E-ngine szolgáltatója is, melynek keletkezéséről a KIT is hírt adott. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor

Tárlókban az Akadémia kéziratos keleti kincseiFEL

Először tárták a nagyközönség elé a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteményében található kéziratos kincseket reprezentatív kiállításon; a tárlatot Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke nyitotta meg a tudós testület budapesti székházában. Az MTA 'feladata, sőt kötelessége támogatni azokat a kiállításokat, azokat a széptudományokkal foglalkozó tevékenységeket, amelyek egy nemzet kultúrájára nagyon jellemzőek' -- hangsúlyozta az MTA elnöke. Kiemelte, hogy az 1951-ben megnyílt Keleti Könyvtár magyar keletkutató tudósok adományaiból összegyűjtött, páratlan kincseket tartalmaz, amelyeket az MTA nemcsak ápol, hanem 'ami még ennél is fontosabb, mindenki számára hozzáférhetővé tesz'. A Keleti Gyűjtemény állománya ma egyebek mellett mintegy 110 ezer kötetet és 15 ezer kéziratot számlál. Az MTA elnöke beszélt a gyűjtemény gyarapítóiról: Stein Aurélról, Belső-Ázsia világhírű kutatójáról, Goldziher Ignácról, az iszlámkutatás máig legnagyobbnak tartott alakjáról, Kégl Sándorról, akinek 11 ezer kötetes könyvtára halála után az Akadémiához került. Említést tett Szilágyi Dánielről, 'Kossuth katonájáról' is, aki az 1848-1849-es magyar szabadságharc leverése után Isztambulba emigrált. Megtanult törökül és érdeklődése a török írásbeliség emlékei felé fordult. Gyűjteménye Vámbéry Ármin közvetítésével a 19. század második felében jutott az MTA birtokába. Kőrösi Csoma Sándor tibeti kéziratai és fanyomatai 1885-ben kerültek az MTA birtokába, Kauffman Dávid egyedülálló hebraisztikai gyűjteménye 1906-tól áll az Akadémia gondozásában -- mondta el. Vizi E. Szilveszter közlése szerint a tárlat anyagát esszékkel, kulturális háttérrel kiegészítve megjelentetik könyv alakban. A Kéziratos kincsek című kiállítás május 18-ig tekinthető meg Budapesten. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Konfucius BudapestenFEL

2004-ben nyitották kísérleti jelleggel a 'nulladikat' az üzbegisztáni Taskentben, majd bámulatos tempóban sorra következett Szöul, az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek, Kanada, Új-Zéland, és így világviszonylatban pedig a 133. Konfuciusz Intézetet Budapesten. A százezer dolláros kínai alaptőkével és ötmillió forintos magyar minisztériumi támogatással megalapított intézet -- amely a többihez
hasonlóan abszolút a maga ura --, folyamatosan pályázhat kínai támogatásért. Az ELTE társintézményeként 'befogadott', az ötezer éves kultúra közvetítésére hivatott első magyarországi szervezet a német Goethe-lánc, az angol British Council, a spanyol Cervantes vagy a francia intézetek mintájára működik. A budapesti Konfuciusz Intézet igazgatója, Hao Qingxin, aki nem más, mint Hamar Imre, az ELTE BTK Kelet-ázsiai Tanszékének vezetője. A már akkor is hatvanéves múlttal bíró tanszéken az ő idejében öten végeztek évente, ma úgy harmincan. Legnagyobb meglepetésükre pedig a márciusban indított, második kéthónapos nyelvtanfolyamra az első ötvenen jelentkeztek. Az első két hónapban kétszáz írásjegyet tanultak meg -- mondja Hamar Imre, és halkan hozzáteszi, az újságolvasós középszinthez 3000 szükséges. Nem titkolja, ez a szint legalább két-három év szívós munkájával érhető el. Az európai 'miniábécékhez' szokott agyaknak bonyolultnak tűnhet a temérdek írásjegy, mondja, de a szorgalmas gyakorláson kívül különleges kézügyesség nem kell hozzá. Mint ahogy a négyféle hanglejtés elsajátítása sem igényel zenei hallást. Az intézet A befogadó egyetem könyvtárának tízezres állományához, azt kiegészítendő háromezer kötet Kínából érkezett. A nyilvános, de csak helyben olvasható könyvek között az angol-kínai kétnyelvű nyelvkönyvek mellett útikönyvek, vallástörténeti, filozófiai és irodalmi művek is megtalálhatók. (Többségükben a Pinyin, azaz a latin betűs átírás segíti a tanulókat.) Írásjegyeket tanítanak a Sziget Fesztiválon, segítik az idei pekingi, sanghaji,és hongkongi magyar ősz szervezését. Az igazgató titkos vágya, hogy a közeljövőben elhozzon egy pekingi operát is. Eredetileg ennek a zenekaron kívül majd negyven szereplője van, ekkora 'stábot' idehozni azonban egy vagyon lenne. Hamar hat-nyolc emberrel, és részletek bemutatásával, meg magyarázó kommentárokat számol. Hogy tényleg megértsük, miről is szól az ősi kínai kultúra. - F: május 9.

Hírforrás:
2007. május 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Nem pénz, hanem intellektus kérdése az innovációFEL

A [könyvtári CRM - Customer Relationship Management] kérdőív elkészítése után nagy várakozással töltött el, hogy beigazolódnak-e elképzeléseim, melyek szerint a nagyobb könyvtárak inkább használják a nem hagyományos csatornákat olvasóikkal történő kapcsolatteremtésre. Nagy megdöbbenésemre, semmilyen szabályszerűséget nem tudtam kimutatni, arra vonatkozóan, hogy jobban működnének egyes könyvtártípusok, vagy akár a nagyobb állománnyal rendelkező több munkatársat foglalkoztató, többet nyitva tartó könyvárak. Megyei megoszlásban sem lehetett különösebb eltéréseket felfedezni, bár sok megyéből adtak csak néhányan választ, ezért ez nem is lehet mérvadó. Bár csak egy kis részét tudtam leképezni a magyar könyvtárak ügyfélkapcsolati tevékenységének, mégis levonható az a következtetés, hogy az ügyfélkapcsolatok kezelését nem befolyásolja semmilyen 'demográfiai' adat. A dolgozatban már kifejtett elméletből valószínűsíthető és beigazolódni látszik, hogy a vezetőn, a munkatárson, azok szemléletmódjukon, a szervezeti kultúrán múlik minden. Hiába van drága integrált rendszere egy könyvtárnak, vagy szép, nagy gyűjteménye, ha nem bánik megfelelően használóival. - F: Nagy Nikolett szakdolgozata, 'Az ügyfél nem fél ügy', 2007.

Régebbi hírforrás(ok): Nagy Nikolett

A könyvtár jövője a nyelvészeket is érdekliFEL

Siófokon, 2007. április 19. és 21. között zajlott zajlott a XVII. Magyar Alkalmazott Nyelvészeti Kongresszusra a 'Kommunikáció az információs technológia korszakában' címmel. Ennek keretében zajlott 'A könyv és a könyvtár jövője elnevezésű kerekasztal-beszélgetésre, amely főleg az e-könyvekkel foglalkozott. A résztvevők: Kiss Ádám könyvkiadó, nyelvész, informatikus (Szak Kiadó); Koltay Tibor informatikus könyvtáros, nyelvész (Szent István Egyetem); Szőllősy-Sebestyén András nyelvész (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem); Tóth Máté informatikus könyvtáros (Könyvtári Intézet)

Régebbi hírforrás(ok): Koltay Tibor

Szponzorációs Asztaltársaság konferenciája BudapestenFEL

2007. június 5-én rendezi meg Fórum 2007 című konferenciáját a Szponzorációs Asztaltársaság Budapesten. (Summa Artium) a Magyar Telekom székházában Budapesten. A konferencia célja a már sikeres szponzorációs példákat, tapasztalatokat, sikerkritériumokat Magyarországon is megismertetni a nemzetközi példákat bemutató prezentációk segítségével. A Szponzorációs Asztaltársaság szoros szakmai együttműködést alakított ki az Európai Szponzorációs Szövetséggel (ESA), ezért az ESA alelnöke, Henri van der Aat valamint az elnökségének egy tagja a budapesti fórumon mutatja be először az Európai Szponzorációs Kutatás eredményeit, amivel alapvető információkkal, adatokkal kíván szolgálni a szponzorációs piac helyzetéről és jövőbeli trendjeiről. F: május 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Sajtószabadság VilágnapjaFEL

Az információ szabadsága, és az információhoz való hozzáférés lehetősége olyan alapvető emberi jog, amelynek a világon mindenki számára elérhetőnek kellene lennie - emlékeztetett az Európai Bizottság 2007. május 3-án, a Sajtószabadság Világnapján. Minden év május harmadikán ünnepeljük a Sajtószabadság Világnapját, amelyet 2007-ben elsősorban az újságírók biztonságának szenteltek. Az Európai Bizottság ez alkalomból kiadott közleménye szerint az információ szabadsága, és az információhoz való hozzáférés lehetősége olyan alapvető emberi jog, amelynek a világon mindenki számára elérhetőnek kellene lennie. A szólásszabadság az egyike a legalapvetőbb emberi jogoknak az Európai Unió határain belül és kívül egyaránt -- emlékeztetett a Bizottság. 'A szabad és hatékony média és a pontos információk jelentik a demokratikus építkezés kulcsát és a polgárok alapvető demokratikus jogait' - vélekedett Margot Wallström, az Európai Bizottság elnökhelyettese és kommunikációért felelős biztos a világnap kapcsán. - F: május 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

125 éves a Gyomai Kner NyomdaFEL

2007. május 15-én nyílik az 'Egy nyomdaműhely titkaiból - 125 éves a Gyomai Kner Nyomda' című kiállítás az Országos Széchenyi Könyvtárban. A 2007. július 14-ig látogatható tárlatot Esterházy Péter író, Dr. Monok István, az OSZK főigazgatója és Balog Miklós, a Magyar Nyomda- és Papíripari Szakmai Szövetség elnöke nyitja meg. A könyveket ismerő, olvasni szerető emberek körében azonban nemcsak a régi, hanem az utóbbi évtizedekben nyomtatott kiadványok is ismerősek lehetnek: a szépirodalmi, ismeretterjesztő kiadványok mellett művészeti albumok, szakkönyvek, szótárak, lexikonok, tankönyvek készültek Gyomán, Gyomaendrődön. A színes szakmai folyóiratok mellett agendák, anyakönyvek és különféle közigazgatási nyomtatványok készítése színesíti a termékpalettát. A nyomda történetével kapcsolatos dokumentumokból és a 125 év alatt Gyomán készült kiadványokból összeállított kiállítás megtekinthető május 16-tól július 14-ig, keddtől szombatig 10-18 óra között az Országos Széchényi Könyvtárban (Budavári palota F épület).

Régebbi hírforrás(ok): link

'Könyvtárhasználati foglalkozások' -- differenciált módszertan ZákányszékenFEL

Bár egyszemélyes könyvtárban mindent a könyvtáros végez, e munkák közül számomra a 'szívemcsücske' az általános iskolások rendhagyó foglalkozásai. Mivel alig van pénz rendezvényekre, a könyvtáros igyekszik anyagi ráfordítás nélkül megtölteni tartalommal a 'Könyvtár rendezvényei' rovatot a munkanaplóban. Bár a könyvtárhasználati ismeretek átadása alapfeladat, az órák minősége sok plusz időt és energiát igényel. Pedig e kb. kétheti, mintegy 25 gyereket vonzó találkozások meghatározóak, és kedvező lehetőséget teremtenek a könyvtár üzeneteinek közvetítésére az olvasóvá nevelésben. Egy kistelepülésen a könyvtáros személyes ismerőseként köszöntheti a könyvtárába ellátogató gyerekeket. Az első látogatás alkalmával az osztályról kialakult benyomást rögzítem, s ez megkönnyíti a későbbi közös munkát. Osztályonként külön dossziéban sorakoznak a korábbi órák vázlatai, segítve a későbbiek tervezését. A kölcsönös ismeretség elonyei: bizalmi viszonyt jelent a 'felek' között; összetétel, érdeklődési kör, temperamentum ismeretében a foglalkozás 'rászabható' az adott osztályra. Így minden osztálynak egyéni módszertan 'jár'. A nyugodt társaság fogékony a mesélésre, a felolvasásra, nem zavarja oket, ha többet hallják a könyvtáros hangját, mint a sajátjukat. Az ellenkező igaz a 'hangosabb', mozgékonyabb osztályokra: ok a saját hangjukat is hallatják és hallgatják. Velük inkább eljátsszuk a mesét, vagy vetélkedővel dolgozunk fel egy adott témát, így észrevétlenül vonom be őket a munkába'. A kiindulópont a tananyaghoz, a pedagógusok kéréséhez igazodó téma. A repertoár már elég széles, és az igényeket követve folyamatosan bővül. Pl.: Tájékozódás a
könyvtárban, a Tudományok Palotájában; Időutazás Mátyás király udvarába; A könyvtár iránytuje: a katalógus; A nagyvilágban rókaszemmel -- játékos vetélkedő; A könyvtár, mint forrásközpont; Hazánk fővárosa, Budapest; Könyves barátkozások; Család -- szeretet; stb. A témák tehát túlnövik a hagyományos könyvtárhasználati foglalkozás kereteit: az alkalmak a tanuláson túl a játékos ismeretszerzésről, a könyvek megszerettetéséről, a kellemes környezetben, jó hangulatban eltöltött együttlétről szólnak.

Régebbi hírforrás(ok): Paraginé Tóth Edina

RSS -- lépésről-lépésre, abszolút kezdőknekFEL

Ez nagyon 'szájbarágós' ismertető lesz. Azért, mert kétféle felhasználónak szánom: azoknak, akik magabiztosan használják a számítógépet, de az RSS még új nekik (tőlük elnézést kérek, hogy néhol számukra már alpvető dolgokat részletesen magyarázok el) és azoknak, akik még alig-alig barátkoztak meg a számítógéppel (nekik azért, mert ha otthon mondjuk számítógép hiányában nem is, de a munkahelyi gépet használva bátran belevághatnak). Főleg azért vettem a fejembe a megírását, mert - amint a Katalist postáiból kiderült -- sokan nem tanulták még meg kihasználni az RSS előnyeit. Az alábbiakban leírtakhoz semmi másra nem lesz szükséged, csak egy Internet-kapcsolattal rendelkező számítógépre. - F: máj. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

A 'játék a könyvtárban' kifejezés átértékeléseFEL

A School Library Journal legújabb számában Kelly Czarnecki 'tollából' egy igen érdekes cikket olvashatunk: 'A Revolution in Library Service - Gaming is more than just a lure into the library' Az írás teljesen átértelmezi a 'játék a könyvtárban' kifejezést. Amíg az eddig a 'találd meg a könyvet', 'könyvtári kvíz és totó', stb. jellegű dolgokat takarta, addig mára a 'játék' is virtualizálódott, illetve ami nem, az is kívül került a könyvtár kapuin - főleg talán azért, mert maguk a könyvtárosok nincsenek tisztában azzal, mivel is játszanak a fiatalok. És itt nem a GI-Joe-ra, vagy a Barbie-babára kell gondolnunk... - F: máj. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ösztönös könyvtári pr BécsbőlFEL

A Wienbibliothekben érdekes dolgot találtak ki: percenként 39 centért hallgathatják a kedves érdeklődők Anne Bennent színésznő előadásában 18., 19. és 20. századi erotikus történeteket. 1200 kötetből tudnak válogatni hozzá. A buli május 31-ig tart. Telefonszám: (+ Ausztria hívószáma - valamennyi) 0930-128777. Nem annyira németesek kedvéért a CNN is írt a témáról. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Magyarországon 60-70 százalékos a digitális analfabéták arányaFEL

Magyarországon hatvan-hetven százalékos a digitálisan írástudatlanok aránya, és félmillió lakos ha akarna sem tudna szélessávon internetezni az infrastruktúra fejletlensége miatt - áll az Internethajó című budapesti szakmai tanácskozás alkalmából megjelent elemzésben. ... A beszélgetések vezérfonala Kék Notesz 2007 című jelentés az infokommunikáció magyarországi helyzetéről. A szervezők és az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ (ITTK) együttműködésével készült beszámolóból kiderül, hogy Magyarország 'eminens sereghajtó', azaz a lakosság csupán egyharmada internetezik, de majdnem mindenki szélessávú kapcsolaton keresztül. - F: máj. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Cherchez la GoogleFEL

Lecserélte keresőmotorját az Origo Kereső (OK): az OK hátterében immár a népszerűségben verhetetlen Google áll. Az Origo valamikor az AltaVista magyarosított verziójával, az AltaVizslával indította keresőszolgáltatását, a Google-t megelőzően pedig az OK-kereséseket a Yahoo keresomotorja végezte. - F: máj. 10.

Hírforrás:
2007. május 16.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Hangokat is hallhatunk a Google Earth-önFEL

Az internetezők hamarosan hangokat is hallhatnak a Google Earth műholdas, digitális térképein, amely eddig csak vizuálisan tudta megjeleníteni a különböző helyeket bolygónkon. Egy kaliforniai cég elkészítette azt a szoftvert, amellyel lehetővé válik, hogy elhelyezzék a megfelelő hangokat a különböző helyeken a Google Earth-ön -- jelentette a New Scientist-re hivatkozva a BBC News. A Wild Sanctuary nevű társaság 3500 órányi hanganyagot gyűjtött be a világ összes tájáról. A cég tárgyal a Google-lel, bár egyelőre mégnem kötöttek hivatalos megegyezést. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Világörökségi hálózat az internetenFEL

Hamarosan megkezdi működését a WHMN (World Heritage Memory Net - Világörökségi Emlékhálózat), amelynek célja egy online elérhető, digitális világörökségi könyvtár kialakítása. A projekt 2007 júliusában indul. (UNESCO) - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiváltó ok és ellenszer: mit rejt számodra a világháló?FEL

Az Egyesült Államokban a tavalyi évben 145 millió állampolgár rendelkezett hozzáféréssel a világhálóhoz, a nagyfokú Internet-penetráció azonban egyúttal azt is jelenti, hogy növekszik az egyre kevesebbet mozgó, és egészségükre kevesebb figyelmet fordító felnőttek száma. A legújabb kísérlet eredményei azonban arra utalnak, hogy pont az Internet lehet eszköz az otthon ülők számára is, ezen keresztül el lehet őket érni, és tudatosítani bennük a testmozgás jelentőségét egészségük megőrzése szempontjából. A szakértők szerint körülbelül 80 millió emberhez juttathatnák el a világhálón a nagyon fontos üzenetet különböző honlapokon keresztül, melyek technikai segítséget nyújtanának az edzések megkezdéséhez és fórumot az 'együtt tornázóknak', akik ily módon oszthatnák meg egymással élményeiket. F: május 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Offline filmklub és online tékaFEL

A Nemzeti Audiovizuális Archívum otthoni böngészésének egyelőre a szerzői jogok szabnak gátat, akadnak azonban már jócskán olyan oldalak is, ahol, akár a videotékákban, filmeket kölcsönözhetünk. A jogtalan tartalmak ellen a videomegosztók feljelentő gombbal védekeznek. A Filmtörténet Online és a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) közös offline filmklubot indított a Jövő Házában. Létezik azonban olyan online megoldás is, ahol a szerzői jogok nem jelentenek akadályt ahhoz, hogy filmek százaiból válogathassunk: a T-Online Téka szolgáltatása online videotékaként működik. Fizetnünk kell tehát a határozott idejű 'kölcsönzésért', s a pénz egy része a jogtulajdonosokat illeti meg. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közösségi pénzkölcsönzés -- a bankok is lépnek a 2.0-banFEL

Egyre népszerűbb az egyszerűen és nem elhanyagolható szempontként az olcsón, interneten keresztül felvehető hitelek alkalmazása. Mióta új weboldal-dömping zúdult a felhasználókra -- mely igyekszik meggyőzni az embereket, hogy az internet a legjobb hely megtakarításaik befektetésére, hitelek intézésére stb. -- egyre többen gondolkodnak el az új lehetőségek igénybevételéről. A social lending-nek vagyis közösségi kölcsönadásnak nevezett ötlet lényege, hogy a pénzüket megtakarítani szánó embereket hoznak össze kölcsönre szorulókkal, elhagyva a bankok és jelzálogkölcsönök borsos közvetítési költségeit. A Zopa, az új hitelkonstrukció úttörője, immár két éve teszi lehetővé tagjainak, hogy kölcsönt adjanak és vegyenek fel egymástól. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Origo -- kommentálhatnak az olvasókFEL

Új funkcióval bővült az Origo: május elejétől az olvasók kommentálhatják a portálra kerülő írásokat. Az új kommunikációs felületet az Origo partnere, a Blogter fejlesztette ki. A hozzászólásokat az oldal szerkesztői moderálják, de csak indokolt esetben. A Blogter azzal a céllal fejlesztette ki az új felületet, hogy az olvasók ne csak közvetlenül a szerzővel, hanem egymással is közölhessék a cikkek kapcsán nézeteiket, kérdéseiket, véleményüket. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bajban lehet, aki szakdolgozatot akar összeollózniFEL

Másolnak a hallgatók. Egyre több egyetemista próbálja más munkáját saját szakdolgozataként leadni. Emiatt az intézmények szigorították az ellenőrzést. Ha a diák lebukik, újra kell írnia szakdolgozatát. Az oktatók igyekeznek kiszűrni a csalókat, nyilatkozatokat iratnak alá és az interneten is utánanéznek a gyanús irományoknak. Az imént elhangzott mondatok nem a Krónika sajátjai voltak, hanem egy napilap januári cikkében jelentek meg. Ha összeállításunk nemcsak a példa kedvéért kezdődött volna így, az plágium, közönséges lopás lett volna. A diákok hasonló próbálkozásai ellen mind több egyetem igyekszik hadat üzenni. A miskolci bölcsészkaron például idén először elektronikus formában is elkérik a diákoktól a szakdolgozatokat -- mondta Fazekas Csaba dékán. - F: máj. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több száz új kötet jelenik meg a KönyvhétreFEL

Több száz új könyv, több mint ezer dedikálás várja az érdeklődőket a május 31-én nyíló 78. Ünnepi Könyvhéten, és az annak keretében rendezendő 6. Gyermekkönyvnapokon -- mondta a programokat szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) igazgatója az MTI-nek kedden.

Régebbi hírforrás(ok): link

50 éves a Magyar Nemzeti Filmarchivum - MNFAFEL

Balázs Béla javaslatára 1957-ben Színház- és Filmtudományi Intézet néven alakult meg a ma Budakeszi úton működő intézmény, az ország egyetlen filmes közgyűjteménye. Működésének célja, hogy a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar filmkultúra fejlődéséhez. Az Intézet könyvtára az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, ahol 20 000 könyv, 4000 kötetnyi folyóirat, 3500 filmforgatókönyv és 30 aktuális külföldi szaklap áll az olvasók rendelkezésére. Plakáttáruk 53 000 plakátot, fotótárunk több mint 200 000 fotót őriz. Filmmúzeuma, az Örökmozgó naponta változó filmműsora mellett kiállítások, találkozók, viták közkedvelt színhelye. Folyóirataik a Filmkultúra (1960 óta jelenik meg, jelenleg online változatban), a Filmspirál, a Muszter és az angol nyelvű MovEast. A MozgóKépTár egyedülálló, magyar-angol nyelvű multiplatform kiadvány, amely több mint tízezer filmről, tizenegy adatbázis integrált rendszeréből szolgáltat információt. A MNFA rendszeres kapcsolatot tart fenn a világ számos vezető archívumával, filmeket és információkat cserél többek között a cseh, a francia, az angol, a holland, az izraeli, a jugoszláv, a szlovén archívumokkal, a Gosfilmofonddal (Moszkva) és MOMÁ-val (New York).

Régebbi hírforrás(ok): link

Uniós és angolszász joganyag a WestLaw-tólFEL

A Thomson / West (USA) szolgáltatásában az Országgyűlési Könyvtár beiratkozott olvasói számára hozzáférhető a naponta frissített WestLaw adatbázis. Az eredendően angol nyelvterületre korlátozott forrás több ezer külön adatbázist és több millió dokumentumot tartalmaz. A ma már uniós joganyaggal is rendelkező adatbázis a jogesetek leírásait, hatályos jogszabályokat, kommentárokat és teljes szövegű folyóiratokat tartalmazza kimeríthetetlen keresési lehetőséggel. Az eredetileg mindig francia nyelven hozott uniós bírósági döntések is csak az angolra való fordításuk után szerepel az adatbázisban.

Régebbi hírforrás(ok): link

Open access -- nemzetközi konferenciaFEL

Az Elektronikus Kiadás 11-ik Nemzetközi Konferenciájának június 13-15-ig a Bécsi Műszaki Egyetem ad otthont. Az idei konferencia címe: 'Nyitottság az elektronikus kiadásban: tudatosság, felfedezés és szabad hozzáférés'. A tanácskozás résztvevői és a 40 előadó kutatók, üzletemberek, könyvtárosok menedzserek és az 'open access' használói. A záró előadást Kroó Norbert, a MTA elnökhelyettese tartja.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról