Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/24., 11. 6.

MEGHÍVÓ
Kiosztották a Múzeum és Könyvtári Intézet éves díját az USA-ban
Egyre több pénz az online tartalomért
Minden papagáj tudja...
Perdöntő fordulat -- könyvtári kutatás alapján
Folyóiratajánló: Information research - http://informationr.net/ir/
Könyv formájú hangoskönyv
A szlovén könyvtárak konzorciuma -- COSEC (Corsortium of Slovene Electronic Collections)
Multimédia - díjazott portálok
Netsurvey: Tovább nő az otthon internetezők köre
IST 2002 konferencia: Kovács Kálmán tárgyalásai Erkki Liikanen EU-főbiztossal
Könyvtárigazgatói pályázat


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

MEGHÍVÓFEL

a BME Információs Társadalom- és Trendkutató Központ által rendezett Információs Társadalom Szakmai Napok, 2002. című konferenciára. Időpont: 2002. november 27-28. Helyszín: Magyar Tudományos Akadémia Székháza (1051 Bp. Roosevelt tér 9.) További információ és online regisztráció: link

Hírforrás:
2002. november 06.  • Továbbküldöm a hírt

Kiosztották a Múzeum és Könyvtári Intézet éves díját az USA-banFEL

Laura Bush, az Egyesült Államok first lady-je, aki eredeti szakmáját tekintve könyvtáros, október 29-én a Fehér Házban átadta az év három legjobb könyvtárának járó kitüntetést. Az amerikai Múzeum és Könyvtári Intézet által kiosztott díj nyertesei az Idaho állambeli Bonners Ferry könyvtár, amely családművelési programjáért, kreatív közönségkapcsolataiért és egy központosított szociális és nevelő forrás-network kialakításáért kapta az elismerést, amely a megyei lakosok érdekeit szolgálja. További kitüntetett volt a hartford-i könyvtár, amely művelődési központokat létesített meghosszabbított nyitva tartási idővel, hogy ezzel a dolgozó családok szükségleteit kielégíthesse. A harmadik könyvtár a dél-nyugat georga-i régiós könyvtári hálózat volt, amely II. világháborús veterán történelmi és a tizenévesek olvasását támogató programjáért kapta a díjat, illetve azért, mert az államban megszervezte a művészeti könyvmobil szolgálatot. A Könyvtári Intézet éves díját olyan könyvtáraknak osztják ki, amelyek kivételes szociális, gazdasági vagy környezeti teljesítményt nyújtanak közösségeik számára. (Szemlézte Káldi Emese

Régebbi hírforrás(ok): link 2002. november 1.)

Egyre több pénz az online tartalomértFEL

Az IDC most közzétett tanulmánya szerint az online tartalomért 2002-ben 50 milliárd dollárt fognak fizetni. Ezzel párhuzamosan egyre több honlap vezet be fizetős szolgáltatásokat.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, 2002. okt. 31. link

Minden papagáj tudja...FEL

-- mármint hogy a szervezet legnagyobb értékét a munkatársak jelentik -- írja a Harvard Business School Working Knowledge hírlevél Values into action (Értékek átváltása cselekvésre) c. cikkében. A jó vezetők azonban azt is tudják, hogy ezt hogyan lehet bizonyítani.

Másik hasznos cikk ugyanabban a lapszámban arról szól, hogy a csúcsvezető hogyan válhat csapatjátékossá.

Hírforrás:
2002. november 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Harvard Business School Working Knowledge 2002. nov. 4., link link

Perdöntő fordulat -- könyvtári kutatás alapjánFEL

"A könyvtári kutatások során Görögországban 1890-ből származó feljegyzéseket, számlákat találtak, és szintén görög földön leltek a feta [sajt] gyártására vonatkozó első általános előírásra, mely 1935-ből származik. A többi EU-tagállam közül egyedül Dániában bukkantak hasonlóra, ám az jóval később, 1963-ban készült, és alapanyagként tehéntejet ír elő." -- írja a HVG azt a kérdést boncolgatva, hogy az EU-n belül lehet-e feta néven Görögországon kívül is sajtot gyártani. Ezzel megváltozott a jogi huzavona állása.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 2002. 44. (nov. 2.) p. 34

Folyóiratajánló: Information research - http://informationr.net/ir/FEL

Az Information Research ingyenes, nemzetközi tudományos folyóirat. Célja az információs diszciplínákkal kapcsolatos kutatások eredményeinek hozzáférhetővé tétele. Tárgy szerinti keresést biztosít. Referátumokat és kutatásokat szolgáltat információtudomány, információs menedzsment információs rendszerek, információpolitika és könyvtári munka témakörben.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyv formájú hangoskönyvFEL

Október 21-én a Kongresszusi Könyvtár Vakokkal és Sérültekkel foglalkozó részlege bemutatta azt az új fejlesztést, amely átveheti a kazetta alapú hangoskönyvek helyét a világban. Az új modell nem más, mint egy digitális hangoskönyv, melyet Dook-nak (digital book) nevezett el 23 éves bolgár feltalálója Lachezar Tsvetanov, aki jelenleg a connecticuti egyetemen ipari tervezést tanul. Tsvetanov ezzel a találmánnyal egyúttal 5000 $ nyert az amerikai Ipari Tervezők Szervezetének júniusi versenyén. Mint mondta, olyan tárgyat szeretett volna tervezni, ami megjelenésében is hasonlít a könyvekre, mert a vakok jelentős százaléka idős ember, aki azt szereti, ha előtte van az, amit olvas, hiszen így szokta meg, mielőtt elvesztette a látását. A fiatalabbak pedig e találmány használatával úgy érezhetik, hogy nem lógnak ki a sorból, mert a Dook valóban könyv formátumú. A Dook-nak nincsenek mozgó részei, egy digitális kártyával működik. Megjelenésében egy olyan vastag könyvhöz hasonlít, amely középen van kinyitva. A lapok szélén gombok teszik lehetővé a lapozást, a széljegyzetelést és a keresést is. Hangszórós része azoknak az idősebb olvasóknak jelent majd segítséget, akik nem ismerik a Braille írást. A következő 3 év során mintegy 30 000 féle művet közel 75 millió $ értékben konvertálnak át a Dook-ra, amelyeket 2008-tól kezdve ingyenesen osztanak szét a felhasználók között. (Szemlézte Káldi Emese)

Hírforrás:
2002. november 06.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link 2002. október 22.

A szlovén könyvtárak konzorciuma -- COSEC (Corsortium of Slovene Electronic Collections)FEL

A tervek szerint a szlovén könyvtárak konzorciumba való tömörülését az Oktatási, Tudományügyi és Sportminisztérium, valamint a Művelődési Minisztérium vállalta. Fő cél az elektronikus információs források racionálisabb beszerzése és forgalmazása lenne. Az eIFL nevű konzorcium keretében lehetőség nyílik majd a nemzetközi együttműködésre az eIFL Direct, könyvtári konzorcium keretében, amelynek fő támogatója a Nyílt Társadalom Intézmény, az EBSCO Publishing s még 40 ország könyvtárai. E könyvtárak között jobbára a Közép- és a Kelet-Európai, valamint az egykori Szovjetunió utódállamaiban működő, s néhány ázsiai és afrikai ország hasonló intézményét találhatjuk. E tevékenység működését kétharmad részben az Oktatási, Tudományügyi és Sportminisztérium, s egyharmad részben a Művelődési Minisztérium pénzeli. A védnökséget a Könyvtáregyesületek Szövetsége vállalta. Eddig több mint 200 szlovén könyvtár kapcsolódott be ebbe a konzorciumba. Abban a reményben, hogy a könyvtárak minél gyorsabban, s hatékonyabban bekapcsolódjanak e trendekbe, a Nyílt Társadalom Intézet kész szervezeti, műszaki és szakmai téren támogatni ezen a téren a könyvtárakat. Ismert tény, hogy a hagyományos könyvtári állomány évről évre nő, ezzel együtt az olvasói és a felhasználói igény is. Ezzel egyidőben 10-20%-kal nő az elektronikus információ források felhasználói ára is. Figyelembe véve a könyvtár felhasználók elvárásait és igényeit, optimális útnak látszik a könyvtárak ilyen irányú társulása. A konzorciumba való tömörülés nem a centralizált beszerzést jelenti, amitől a könyvtárak java része ma is nagyon fél, hanem a jobb tárgyalási pozíciót biztosítja. A tevékenység költségvetését minisztériumi pénzeszközökből, valamint a helyi önkormányzatoknak szánt könyvvásárlásra elkülönített pénzforrásokból biztosítanák, az előszámítások szerint 20 millió EURO állna a rendelkezésre.

Régebbi hírforrás(ok): Papp József, Muraszombat, Szlovénia

Multimédia - díjazott portálokFEL

Két magyar multimédia-alkalmazás is bekerült azon kiválasztottak közé, amelyeket az Europrix Fesztiváliroda bemutatott a napokban a Frankfurti Könyvvásáron. A zsűri 33 európai országból érkezett 600 pályázatból választotta ki a 30 döntőst, közte a két magyart: Szabó Zoltán fotográfus honlapját a (link valamint egy interaktív meseportált (link A fotós egyéni honlapja Szabó Zoltán díjnyertes fotóesszéit mutatja be. A Bajkál-tóról, Tibetről, a maja indiánokról, Bodor Johanna táncművészről, a téli Balaton átszeléséről és Badacsony borairól készített fotográfiák moziszerűen meg is elevenednek. A honlap egyszerre izgalmas és visszafogott. Van mersze elszakadni a divatos trendektől, a harsányságtól és az igénytelenségtől. Anyaga folyamatosan bővül és angol nyelven is hozzáférhető. A látvány mellett meghatározó eleme a zene. A meseportál értékekben és tudásanyagban egyaránt gazdag anyagot nyújt óvodásoknak, kisiskolásoknak, szüleiknek: oktatójátékokat, meseválogatásokat, lehetőséget kínál interaktív meseírásra, rajzversenyre, könyveket és gyermekprogramokat ajánl egyebek mellett.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002. okt. 31. link

Netsurvey: Tovább nő az otthon internetezők köreFEL

Jelenleg 2,2 millió felnőtt rendelkezik otthon személyi számítógéppel (pc), közülük 560 ezren férnek hozzá az internethez - egyebek mellett ezt állapította meg a Netsurvey Internetkutató Intézet Magyar Online Monitor című kutatása. A felmérés szerint a következő egy-két évben 426 ezren terveznek új otthoni internet-előfizetést beszerezni. A kutatók szerint pc vásárlását a következő egy-két évben a teljes lakosság 5 százaléka tervezi, mintegy 380 ezer ember. Közülük kiemelkedik a 18-39 évesek és az aktív dolgozók aránya, illetve azoké, akik 3-14 éves kor közötti gyermeket nevelnek. A Netsurvey adatai alapján a lakosság legtehetősebb 30 százalékába tartozókra jut az összes pc 75 százaléka, az alsó jövedelmi harmadban lévő gépek aránya viszont az 1 százalékot sem éri el. Nagyok a különbségek iskolai végzettség szempontjából is: a nyolc általánost vagy kevesebbet végzettek mindössze 16 százaléka használ lakásában számítógépet, míg a diplomások között ez az arány 65 százalék. A vizsgálat szerint az internethez hozzáférők 20 százaléka lép ki a világhálóra naponta, 19 százalékuk többször egy héten. Az otthon internetezőknél ez az arány 26, illetve 21 százalék. A Magyar Online Monitor a 15 éves és idősebb felnőtt lakosságot több szempontból reprezentáló 14 ezer fő személyes megkérdezésével készült, 2002 első félévében.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 202. okt. 30. link

IST 2002 konferencia: Kovács Kálmán tárgyalásai Erkki Liikanen EU-főbiztossalFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a mai napon tárgyalásokat folytatott Erkki Liikanen EU informatikai főbiztossal,aki tájékoztatta a minisztert arról a 900 milliárd forintos -társfinanszírozáson alapuló - támogatási programról, melyet az Európai Unió 2002 decemberében indít információs társadalom technológia fejlesztésekre a 2003-2006-os időszakra.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 5. link

Könyvtárigazgatói pályázatFEL

Tisztelt Olvasó, mint előző számunkban említettük, egy "igazi" könyvtárigazgatói pályázatot adunk közre. No jó, nem egészen igazit. A pályázat valós helyzetben íródott, s szakmain kívüli okok miatt diszkvalifikáltatott. A konkrét helyzetre utaló adatokat igyekeztünk eltávolítani belőle. Ezért néhol a szóhasználatot is módosítani kellett, mindazonáltal törekedtünk a műfajra jellemző jegyeket megtartani. Amennyiben felkelti érdeklődését, kattintson rá -- link -- s ha kommentárja, hozzáfűznivalója támad, szívesen olvassuk, illetve közreadjuk.

Régebbi hírforrás(ok): Pályázat: link Gáborlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról