Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/22., 5. 30.

Mi történt a közkönyvtárakban a rendszerváltás óta?
Elektronikus tankönyv: jó a hallgatónak, jó a kiadónak, a könyvtárnak viszont...
Olvasson regényt sms-ben!
Könyvtári döntések -- bizonyítékokon alapulva
Folkszonómia és a marhapásztor
A net nem magányos emberek világa, hanem közösségeké -- interakív könyvtár
A könyvtár, mint mérvadó helyszín -- interjú Beleznay Évával
Lőttek a negyedik hatalmi ágnak
A gyerekek mégis olvasnak!
Szállt a mese szájról szájra
A börtönkönyvtárban Márai, József és Wass a legnépszerűbb
Határ menti területfejlesztési szakkönyvtár, dokumentumtár és információs központ
Informatikai és információs szolgáltató központ Debrecenben
Könyveket égettek Kansasban
Top 100 keresés a Google oldalain
A Google letiltja a szakdolgozattal kereskedőket
Kelet-Németországban nyomtatják a hetedik Harry Potter könyvet
Több mobil, mint magyar lakos
Tanuljunk szerepjátékkal!
Munkahelyi fogyiverseny: a cégnek is olcsóbb a fitt dolgozó
Nem mindegy, hol tankolunk
vidUP: indul a magyar mobilvideo-megosztó portál
Adatok a magyar kórházakról -- Jönnek az intézményi mutatók
Szociális hálózatok mobiltelefonon
Arabról is fordít a Google fordítóöszvére


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Mi történt a közkönyvtárakban a rendszerváltás óta?FEL

A lengyelországi rendszerváltás 'sokkhatása' megmutatkozott a szejm azon 1990-es állásfoglalásában, amely a közkönyvtárakat a kommunista propaganda eszközének tekintette, és az állami finanszírozás megvonását javasolta. Ez a máig fel-felbukkanó negatív megközelítés súlyos következményekkel járt a közkönyvtárak számára. Ilyen környezetben jött létre az új könyvtári törvény (1997). ... A rendszerváltás óta közel kétezer közkönyvtár szűnt meg. A jelenlegi 8591 (2005) egységből 2350 nem önálló és 21 településen egyáltalán nincs könyvtár. Míg 1988-ban 100 lakosra 18,6 kötet gyarapodás jutott, 2003-ban már csak 5,1. A könyvtáraknak csak viszonylag kis része volt képes épületét, felszerelését, működését modernizálni, bár ezt a használók 3 részét kitevő tanulók (gyermekek és felnőttek egyaránt) igényei nagyon is indokolnák. 2004-ben a közkönyvtárak 25,66%-ában volt számítógép és 23%-ban internet. A korszerű épített és számítógépes környezet jelentőségét mutatja, hogy ezekben a könyvtárakban az átlagos 19%-hoz [Mo-n: 11,5%] képest a vonzáskörzet lakosságának 35-40%-a olvasó. - F: Co sie zdarzylo w bibliotekach publicznych po zmianie ustroju? / Wolosz. In: Bibliotekarz. 2006/7-8. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2007/1., ref. Orbán É.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, link

Elektronikus tankönyv: jó a hallgatónak, jó a kiadónak, a könyvtárnak viszont...FEL

A jegyzetmásolgatásnak ezennel vége. Szeptembertől jön az elektronikus tankönyv. Igaz még csak kísérleti célzattal és csak néhány felsőoktatási intézményben, de 2008-tól már minden egyetemen, főiskolán digitális formában férhetnek hozzá a hallgatók a tananyaghoz. - F: máj. 23.
Elektronikus tananyag-piactér és a digitális könyváruház indul. Szeptemberben több felsőoktatási intézményben kísérleti projektként, 'elektronikus tananyag-piactér' indul a digitális jegyzet- és tankönyvforgalmazás területén - közölte a kiadó szerdán az MTI-vel. - F: Prím Online

Régebbi hírforrás(ok): Stop.hu, link Hunra, link Prím Online, link

Olvasson regényt sms-ben!FEL

Az üzleti találékonyság határtalan, bizonyítja ezt egy szolgáltatás, mely elfoglalt felhasználóinak lukas perceikben az elmulasztott könyvek elolvasását kínálja. Az olvasni kívánó, ám erre időt szakítani nem tudó fogyasztó kérheti a tavaly óta tesztfázisban működő dailylit.com cégtől, hogy a megjelölt könyvet részletekben küldje el neki telefonjára vagy más hordozható eszközére a meghatározott időpontokban -- s mindezért még fizetni sem kell. Verne 80 nap alatt a Föld körül című könyvét például 82, egyenként öt perc alatt elolvasható részletben kaphatjuk meg, míg a kissé terjedelmesebb Anna Karenina 430 folytatásban érkezik. - F: máj. 23.

Régebbi hírforrás(ok): It news, link

Könyvtári döntések -- bizonyítékokon alapulvaFEL

A bizonyítékokon alapuló könyvtárosság (Evidence-based librarianship, EBL) során alkalmazott kutatások eredményeit (azaz a bizonyítékokat) beépítik a gyakorlati könyvtári munka közben meghozott fontos döntésekbe, ezekkel alapozzák meg őket. A bizonyítékokat a kutatók 'állítják elő', a gyakorló könyvtárosok pedig a kutatási eredmények 'fogyasztói'. ... Értékelés az egész könyvtárosi szakma szintjén is zajlik, a következő kérdéseket feltéve: A szakma a legrelevánsabb kérdéseket teszi-e fel? A legmegfelelőbb módszerekkel keresi-e a válaszokat? Különbözőképpen kezeli-e a különböző típusú bizonyítékokat? Csoportok is gyakorolhatnak értékelő tevékenységet, például azok a bizottságok, amelyek a szakmai egyesületek koncepcióit alkotják meg. Az egyes szakmai közösségek eltérő értékrendszere miatt az értékelés sokféle eredménnyel járhat. A szakfolyóiratok szerkesztői, lektorai és az észrevételeket beküldők átfogó értékelő tevékenységet végeznek a szakma javára. A könyvtári szakmának mindenképpen kötelessége eredményeinek közzététele, hogy gazdagítsa a tudásbázisát. - F: Evidence-based librarianship: the EBL process / Jonathan Eldredge. In: Libr.Hi Tech. 2006/3. Rerefálva: A bizonyítékokon alapuló könyvtárosság / ref.: Hegyközi I. In: Könyvtári Figyelő 2007/1.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő

Folkszonómia és a marhapásztorFEL

A múlt heti MKE-rendezvény folyosói beszélgetéseiben talán a folkszonómia, azaz a használók által adható / adott tárgyszavak illetve a 'címkézés' -- használók által is adható kötetlen megjegyzések pl. a katalógusrekordhoz -- kérdésével kapcsolatban merült fel a legtöbb félreértés. Ennek oszlatása érdekében érdemes megjegyezni, hogy az ezt lehetővé tevő rendszerekben (ld. Amazon.com, egyes antikváriumi rendszerek, MEK stb.) a rendszer mindössze lehetőségként kínálja ezt fel. A használó tehát eldöntheti, hogy kívánja-e megtekinteni ezeket, vagy sem. Vagy hogy ki akarja-e egészíteni ezeket. Egy lépéssel tovább: az olvasó számára fontos lehet, hogy egy adott személy (neves kutató, jó haver, oktató) tárgyszavait, bejegyzéseit kívánja csak megjeleníttetni. E rendszerekkel a könyvtár a használók tudását vonja be -- lényegében térítésmentesen -- miközben értéknövelt szolgáltatással használói elégedettség-növekedést ér el. (MG) E témával kapcsolatod karikatúrát ld.: máj. 29. link

Régebbi hírforrás(ok): FIKSZ, link

A net nem magányos emberek világa, hanem közösségeké -- interakív könyvtárFEL

Elementáris igény van bennünk, hogy a virtuális térben találkozzunk másokkal. Egyre nyilvánvalóbb, hogy az új technika olyan lehetőséget teremtett, amely képes végre teret adni közösségi vágyainknak. Kezdetben vala a web. Oldalak milliói az interneten. Nagyszerű és unalmas, fontos és érdektelen tartalom mindenről és minden mennyiségben. Az emberek pedig két csoportra oszlottak, mint hajdan a nyomtatott sajtónál: voltak néhányan, akik előállították ezt a tartalmat, s volt a túlnyomó többség, amely nézte, hallgatta, olvasta. Néhány éve aztán jött a forradalom. Egyre többen jöttek rá, hogy a bitek mindkét irányban futhatnak a vezetéken. Emberek társakat kerestek, akikkel megoszthatják élményeiket, gondolataikat. Már nem csak fogyasztók akartak lenni, hanem maguk is egyre több érdekes és unalmas, fontos és érdektelen információt pakoltak fel a világhálóra és kiderült, hogy a net nem magányos emberek világa, hanem közösségeké. - F: máj. 23.

Régebbi hírforrás(ok): Radio.hu, link

A könyvtár, mint mérvadó helyszín -- interjú Beleznay ÉvávalFEL

'-- Hogyan álltak ellen a kinn maradás csábításának? Vagy nem igazán volt önökre kereslet?
B.É., budapesti főépítész: -- Sosem akartunk [az USA-ban] kint maradni. Ha nem ezzel vágunk bele, biztosan ott maradunk, mert Amerikában könnyebb az élet. Nincs szüntelen sorban állás, van remek könyvtár. Ráadásul akkor lett 5 éves a fiunk, és magyar iskolába akartuk járatni.
-- Sosem jött önre az ellenállhatatlan vágy, visszatérni a működő Amerikába?
-- Az efféle 'irány vissza'-pánik egykori kedvenc könyvtáramban, a Műszakiban fogalmazódott meg bennem, ahol a legfrissebb szakmai cikkek tíz évvel korábbiak voltak, és nem volt szabadpolcos rendszer. Elkezdtem írogatni a cédulákat, de tízből nyolc visszajött, hogy a könyv ki van véve. És a maradék kettő, amit kihoztak, az sem az volt, amit kerestem...' - F: máj. 23.

Régebbi hírforrás(ok): HVG.hu, link

Lőttek a negyedik hatalmi ágnakFEL

Blair videomegosztón gratulál Sarkozynek, a Daily Kos befuttatja a demokratákat, a Wikipedia több embert ér el, mint a BBC és a CNN együttvéve. Észtországot hazavágják az oroszpárti hackerek, a Hamasz-tv gyerekek szájába adja a háborús propagandát, az al-Kaida fájlcserélőkön üzenget. Mark Pesce ausztrál újmédia-kutató a közösségi tartalomgyártás és tartalomterjesztés forradalmát és a tömegmédia gyors halálát jósolta a tihanyi Média Hungary konferencián. Az átmenet nem lesz fájdalommentes, mondta. ... A peer-to-peer kultúra terjedését érzékeltetendő Pesce felhozott néhány adatot. A tulajdonos és centralizált irányítás nélkül működő Wikipedia szócikkeinek száma két év alatt félmillióról kétmillióra nőtt, a szájt több embert ér el naponta, mint a BBC és a CNN portálja együttvéve. 'Minden ember szakértője valaminek, és ezt meg is akarja mutatni. Nem pénz, hanem presztízs dolga szócikket írni a Wikipediába. A közösségi fejlesztésű enciklopédia az ausztrál kutató szerint a bolygó 'kollektív intelligenciaszintjét' is növeli, és ez lesz a 21. század egyik mainstream médiuma, miután a 20. századi médiabirodalmak összeroppantak. - F: máj. 27.

Régebbi hírforrás(ok): Index, link

A gyerekek mégis olvasnak!FEL

Szabó Jolán: Az előrehozott Gyermeknapon, május 20-án értékeltük és jutalmaztuk azokat az olvasó és rajzpályázatokat, melyeket 157 gyermek küldött be Veszprémből. A VMK Cholnoky Könyvtára által szervezett rendezvényen közel 100 gyermek és felnőtt vett részt. Az alsó és felsőtagozatosoknak hirdetett pályázat témái: az Ezeregyéj csodái és Erdélyi csillagok volt, Tamási Áron emlékére. A legtöbb munka a Cholnoky Általános Iskolából és Gyulafirátótról jött. - F: máj. 23.

Régebbi hírforrás(ok): Napló online, link

Szállt a mese szájról szájraFEL

Mese- és mondamondó verseny helyszíne volt a Munkácsi Humán-Pedagógiai Főiskola. Az UMDSZ ifjúsági csapata által szervezett rendezvényre több kategóriában lehetett nevezni: bábozás, mesemondás, zenedarab, mesejelenet. A zsűri nehéz helyzetben volt, mert ki kellett emelni a legjobbakat a jók közül. Végül mind a helyezettek, mind a résztvevők érdekes könyveket kaptak ajándékba. A közönség újra meggyőződött arról, hogy a leendő tanítók tudnak bánni a meseirodalommal. - F: máj. 27. link

Régebbi hírforrás(ok): Kárpátinfó, link

A börtönkönyvtárban Márai, József és Wass a legnépszerűbbFEL

A börtönkönyvtárból a fogvatartottak a leginkább Márai Sándor-, Wass Albert- és József Attila-köteteket kölcsönöznek. A neve elhallgatását kérő könyvtáros azután nyilatkozott, hogy a helyszínen sajtótájékoztatón számoltak be arról: a büntetés-végrehajtási intézetek könyvtárainak állománya a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) hatmillió forintos támogatásából több mint háromezer új kötettel, CD-vel, DVD-vel és hangoskönyvvel gyarapodik. A Budapesti Fegyház és Börtönben az átlagos 1400 fős fogvatartotti létszámból több mint 600 ember kölcsönöz rendszeresen könyveket a könyvtárból, amelyben mintegy 22 ezer kötetet tárolnak. - F: máj. 24. link link

Régebbi hírforrás(ok): link link

Határ menti területfejlesztési szakkönyvtár, dokumentumtár és információs központFEL

A 'Határ menti területfejlesztési szakkönyvtár, dokumentumtár és információs központ' című projekttel az MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet közel 210 ezer eurót nyert a Phare CBC Osztrák-magyar határszakasz program keretében 2000-ben. A projekt célja egy határ menti területfejlesztési szakkönyvtár, dokumentációs és információs központ létesítése volt. (KultúrPont) Bővebb információ: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Informatikai és információs szolgáltató központ DebrecenbenFEL

Ennek az épületnek templomnak kell lenni, de ugyanakkor meg kell találni azokat a közösségi funkciókat is, ami kötődik a mindennapi élethez -- mondta Bölcskei Gusztáv református püspök pénteken Debrecenben, amikor felavatta a Tiszántúli Református Egyházkerületnek az egyetemi templom épületében kialakított informatikai és információs szolgáltató központját. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke emlékeztetett rá, hogy hosszú küzdelem után a közelmúltban kapták vissza az egyetemi templomot, amely sok éven át 'kívülről templomnak nézett ki, de belülről nem volt az'. A református egyház megkezdte a templom visszaállítását, amelynek első ütemében az alagsorban informatikai központot, internetkávézót és könyvesboltot alakítottak ki. - F: máj. 29., Prím Online.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyveket égettek KansasbanFEL

Nem a 451° Fahrenheit remake-je készült, nem világháborús filmet forgattak Missouri állam legnagyobb városában. Egy elkeseredett antikvárius gyújtotta fel eladhatatlan könyveit. Wayne elpanaszolta, hogy az utóbbi években egyre kevesebb vevő fordul meg boltjában, mivel az emberek főként a tévéből és az internetről tájékozódnak. A kereskedő egy 2002-es tanulmányra hivatkozva felelevenítette, hogy húsz év alatt felére csökkent a kedvtelésből olvasó amerikaiak száma. - F: máj. 28.,

Régebbi hírforrás(ok): link

Top 100 keresés a Google oldalainFEL

A keresőóriás a jövőben nyilvánosan elérhetővé teszi a leggyakoribb keresések listáját, napi frissítésben, ám bizonyos szűréssel. - F: máj. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

A Google letiltja a szakdolgozattal kereskedőketFEL

A Google vezetői, úgy látszik, szívükön viselik a felsőoktatás sorsát, mivel úgy döntöttek, hogy megnehezíti azok életét, akik az internetről letöltött anyagokból csalással kívánják dolgozataikat, szakdolgozataikat megírni. Az intézkedés következtében a Google a jövő hónaptól nem fogad el olyan hirdetéseket, melyek kész esszéket és disszertációkat kínálnak megvételre, ezek ugyanolyan elbírálás alá esnek majd, mint a fegyvert, drogot stb. hirdetők. E Magyarországon is virágzó üzletágban a képzettebb hallgatók mellett rengeteg minősített tudományos fokozattal rendelkező ember is részt vállal, s hogy kisebb legyen az esély a lebukásra (az angol nyelv elterjedtségét kihasználva), a britek például szívesen vesznek kész dolgozatokat az amerikai kontinensen működő 'vállalkozásoktól'. A Google intézkedése egyelőre az angol nyelvű hirdetéseket érinti, de úgy tervezik, a jövőben az egész világra kiterjesztik a tiltást. - F: máj. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kelet-Németországban nyomtatják a hetedik Harry Potter könyvetFEL

Németország keleti felében, a hidegháború korszakát idéző titkolózás közepette nyomtatják a legújabb, hetedik Harry Potter könyvet. A nyomda dolgozóit, zsebüket, de még autójukat is minden reggel, majd műszak végén ugyancsak ellenőrzésnek vetik alá, nehogy valaki kicsempéssze a szöveget. Mielőtt alkalmazták volna őket erre a munkára, titoktartási kötelezettséget vállaltak írásban. Azt is megfogadták, hogy a könyv cselekményével kapcsolatban nem kötnek fogadást bukmékereknél. A munka biztonsági őrök közvetlen felügyelete mellett folyik. - F: máj. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Több mobil, mint magyar lakosFEL

2007 áprilisában, tizenhárom évvel a GSM szolgáltatás hazai beindulása után a mobiltelefon előfizetések száma meghaladta a lakosság lélekszámát -- közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma ötvenezerrel 10 millió 108 ezerre nőtt, így hazánkban száz lakosra már 100,4 előfizetés jut. - F: máj. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tanuljunk szerepjátékkal!FEL

'Mindenki azt kérdezi, hogyan lehet az embereket a leghatékonyabb módon képezni?' A The Street szerint a cég virtuális technológiája forradalmasíthatja a munkahelyi képzést azáltal, hogy játékot alkalmaz az oktatás során. A tanulók színészekké válnak a játékban, és a számítógép egerét használva követik az instrukciókat és végzik el a feladatokat. A tanár pedig csak tanácsokkal látja el őket. - F: máj. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Munkahelyi fogyiverseny: a cégnek is olcsóbb a fitt dolgozóFEL

Céges csapatok számára meghirdetett fogyókúraversennyel népszerűsítette a munkahelyeken az egészséges életmódot az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) és az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesület. A szervezők reményei szerint a májusban zárult versengés során a munkaadókban is tudatosult a felelősség, és mindenki számára kézzelfoghatóak lettek az előnyök. A győztes csapat cégvezetője az mfor.hu-nak mesélt a tapasztalatokról. - F: máj. 28., link

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem mindegy, hol tankolunkFEL

Nem mindegy, hogy hol tankoljuk tele a kocsinkat, ugyanis literenként akár 20-30 forintos eltérés is lehet a magyarországi töltőállomások 95-ös benzinárai között. Egy autópálya melletti kútnál bizonyosan többet kell majd fizetnünk, mint egy kisebb településen. Most a legdrágábban tankolható benzin ára csak 6 forinttal marad el a háromszáz forintos határtól, a legolcsóbb és a legdrágább benzin között több mint harminc forint a különbség. Sokat spórolhatunk tehát, ha megtaláljuk a környékünkön lévő legkedvezőbb árú benzinkutat. A link internetes oldal naprakészen közli a magyarországi benzinkutak árait és a töltőállomások szolgáltatásait. A honlapon településre, megyére lebontva is lehet keresni a benzinkutak között. - F: máj. 24. link

Régebbi hírforrás(ok): link

vidUP: indul a magyar mobilvideo-megosztó portálFEL

Május 17-től a T-Mobile ügyfelei már használhatják a kifejezetten mobiltelefonos tartalmakhoz kialakított videomegosztó és közösségépítő szolgáltatást, a vidUP-ot. Az M Factory és T-Mobile együttműködéseként a videomegosztás mobiltelefonról is bárhonnan és bármikor elérhető lesz. A vidUP különlegességként 11 csatornából álló mobil tévéadását választva éjjel-nappal folyamatosan nézhetők a legérdekesebb videók. - F: máj. 25., Prím Online, link

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Adatok a magyar kórházakról -- Jönnek az intézményi mutatókFEL

Hat magyar kórház is van, amelynél a császármetszések aránya meghaladja az összes szülés 40 százalékát, holott az európai átlag 24 százalék alatt van. Ez is kiderül arról az internetes honlapról, amelyen az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) a magyar kórházak ellátási, és teljesítményadatait teszi közzé. Kovácsy Zsombor, a Felügyelet elnöke a kórházi várólistákról elmondta, az EBF már vizsgálja, hogy az intézmények a jogszabályoknak megfelelően működtetik-e a listákat, egyelőre az adatgyűjtés, a tényfeltárás folyik. Hozzátette: abban az esetben, ha visszaélést tapasztalnak, szankcionálni fogják az érintett kórházat. Az intézményi mutatók az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) honlapjáról link érhetők majd el, jelenleg a hivatkozás egy nem működő oldalra mutat. - F: máj. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szociális hálózatok mobiltelefononFEL

A Benefon nevű GPS-es mobiltelefon-gyártó legújabb szolgáltatásával a felhasználók nyomon követhetik barátaik helyzetét környezetükben, képeket és videókat tölthetnek fel nekik az adott tartózkodási pontjukról a város térképére. - F: máj. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Arabról is fordít a Google fordítóöszvéreFEL

A nemes egyszerűséggel csak Google Translate-nek keresztelt szolgáltatás számos lehetőséget kínál arra, hogy egy-egy egzotikusabb weboldal tartalmát általunk is érthető nyelvre fordítsuk. A bábeli problémák legegyszerűbb feloldása az üres szövegablakba másolt text, egy nyelvi listából kiválasztott nyelvre fordítása. Az automatikus nyersfordítás szinte azonnal a rendelkezésünkre áll, még abban az esetben is, ha arabra, koreaira vagy kínaira szeretnénk fordítani egy szöveget. - F: máj. 24.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról