Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/24., 6. 13.

Véleményezhető az Országos könyvtári stratégia 2008-2013.
Szívesen fizetnének a közszolgálatból származó információért ...
OSZK, mint outsourcing-partner
Online filmes szolgáltatás itthon -- otthonra, térítésért
Könyvtárportál a XXI. századba
A Google Book Search tovább terjeszkedik
Költemények, regények a világhálón
A szlovén könyvtárügyről -- a szomszéd rétje
"Boldog, aki olvassa..." - 2008 a Biblia éve lesz
Napi tíz perc olvasásra
Závada Pál a 'Siker Könyvtárban'
Megnyitó és 'környezetbarát könyvtár' konferencia Debrecenben
Könyvtári mecenatúrában -- jelenleg még csak az USA-ban
Félmilliós adomány a váci könyvtárnak
Bácsfeketehegy -- kényes egyensúly a szerb és magyar könyvek között
7 dollár a kiválasztott könyvtárnak
Darázsderék és tetszetős domborulatok: kiállítás a fűző történetéről
"Hideg nyalat és spanyol tekercs"
Friderikusz könyvklubja
Feltámadó közösségi helyszín -- 300 lakosnak
Feketemágia vagy mennyország a torrent?
Jogi aggodalmak a Google új térképei miatt
A Google semmibe veszi a személyiségi jogokat
Okos kereső úton lévőknek
Meg kell óvni az olvasókat a 'veszélyes' tartalomtól!
Könyvbemutató a Levéltárban
Cégnek, könyvtárnak egyaránt van arca -- arculati alapvetés
Hogyan készítsünk könyvtári blogot? -- módszertan lépésről lépésre
Még mindig kevés az egészségtudatos magyar -- magas labda a könyvtáraknak
Segített-e Bush elnök 2002-es felzárkóztatási programja?
Harc a könyvtári helyért
Drótos--Somogyi: Adattármustra. Közös katalógusok
Nemzeti könyvtári katalógusok WIKI-je
Friss könyvtári sajtóblog
Könyvheti könyvekről a KönyvesBlogon
EU ismeretek az Euro Info Service Kft.-től
Közoktatási és internetfigyelő híroldal -- az Aula
Rosenkranzbauer


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Véleményezhető az Országos könyvtári stratégia 2008-2013.FEL

A KI-portálról tölthető le a Portál program munkaváltozata: link . 'A dokumentum munkaanyag, tartalmáról jelenleg is egyeztetés folyik a szakmai szervezetekkel.' Az örömhöz hozzájárulhat még a témával kapcsolatos, közpénz felhasználásával készült szakértői és egyéb forrásanyagok közzététele; a web adta lehetőségek gyakorlati kihasználása. Ez által könnyebben értelmezhető lenne pl., hogy 'a hazai stratégia kerete' 'Az analízisek adta helyzetkép', továbbá tudni lehetne, hogy mi, vagy ki alapján gondolja a szerkesztő / szerző azt, amit ír. Feltehetően nem jelent technikai gondot, hogy a hangsúlyozottan munkaanyag pdf-fájljába ilyen célú linkek kerüljenek. Ha e kiegészítések megjelennek, továbbá a minőségbiztosítás szellemében lehet majd kövezni a javaslatok útját, akkor minisztériumi osztály szándékát komolynak és példamutatónak lehet értékelni. (MG) Friss anyag stratégia-ügyben pl.: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Szívesen fizetnének a közszolgálatból származó információért ...FEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete június 6-án tartotta 7. konferenciáját, Ügyfélmegértés és -követés -- az infobróker ügyfélkapcsolatai címmel. Az előadók áttekintették az információs szolgáltató és ügyfeleinek kommunikációs kapcsolatát. Ennek célja az eredményes üzletmenet, mely az információs üzletben szoros bizalmi kapcsolat által valósulhat meg. A kommunikációt a megrendelők ugyanis a szolgáltatásminőség legfőbb mutatójának tartják. A konferencia zárásaként a kerekasztal résztvevői, mint információt vásároló lehetséges ügyfelek kifejtették, hogy eredményesen tudnák használni és megfizetni a közszolgálati (pl. statisztikai, könyvtári, önkormányzati, levéltári) hírforrásokat, ha kínálatuk ütemezésben, adatstruktúrában és kínálati profilban megfelelnek igényeiknek. Az ilyen 'kommunikáció' kedvező visszhangot váltana ki körükben. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

OSZK, mint outsourcing-partnerFEL

Könyvtárszakmai körökben ma is riadalmat kelt a kiszervezés, az outsourcing. Nem véletlenül: ugyanis ez annak elismerése, hogy az adott tevékenységet egy másik szolgáltató kedvezőbb feltételekkel tudja vállalni, ami kedvezőbb saját ügyfeleink számára. Erős hierarchikus rendszerekben (ld. a magyar könyvtári) e 'beismerés' meglehetősen negatív képzeteket kelt, ám e vélekedés kulturális koloncként hat (megfelelő alvállalkozói szerződés és minőségi menedzsment esetén). Az alábbi cikk szerint az OSZK 'beismerte', hogy a Xerox megfelelőbb szolgáltatást kínál a reprográfiában, ami egyébként aligha meglepő. (Az, hogy e szolgáltatást az OSZK hogyan teszi elérhetővé használóinak, az már más lapra tartozik.) Mindenesetre a kiszervezés önmagában nem ördögtől való, hanem mérlegelés után egyik lehetséges racionális lépés. (MG)
-- A Xerox outsourcing-szolgáltatásainak ügyfele többek között a Magyar Telekom Nyrt., a Központi Statisztikai Hivatal, az Országos Széchényi Könyvtár, a Budapest Bank Nyrt., a Citibank Zrt. és a Kereskedelmi és Hitel Bank Nyrt. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Online filmes szolgáltatás itthon -- otthonra, térítésértFEL

A Budapest Film Filmklik néven beindította az első bárhonnan elérhető magyar online video on-demand szolgáltatást. Már most számos jó dán film érhető el a segítségével, az árak pedig a normál videotéka árakat követik. Technológiailag az egész Windows WMP DRM alatt fut, így sajnos kizárja a felhasználásból a Macintosh és Linux alatti felhasználókat. Engem azonban az gondolkoztat el, hogy nálunk a kiadók maguk valósítanak meg ilyen üzleti modelleket, amiből megint kimaradnak a könyvtárak. Pedig a közkönyvtári hálózat konzorcionális formában ideális üzleti partnere lehetne az ilyen szolgáltatásoknak (már említettem korábbi bejegyzésben a dán és norvég példát), sőt a filmkultúra, no meg az internetes műveltség terjesztésére akár még korlátozott mértékű állami forrás is bevonható lehetne (mint az említett országokban). Sőt meg lehetne úgy állapodni talán a kiadókkal, hogy a NAVA-hoz hasonló zárt hálózattal ingyenes terjesztésre is lehetőség nyíljon (iskolákban, közművelődési intézményekben). Egy ilyen ötlet ügyesen kivitelezve jelentősen dobhatna a látogatottságon, vonzóbbá téve a közkönyvtárakat, mint szolgáltatói pontokat Ismét egy olyan ziccer, amely mellett elmennek nálunk a könyvtárak, de vajon meddig nélkülözhet ez a szféra hasonló kitörési pontokat? - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárportál a XXI. századbaFEL

Jó kis cikk jelent meg a 'The Aspen Times'-ban: a Pitkin Megyei Könyvtár eléggé gyanúsan hi-tech szolgáltatásokkal rukkolt elő, amelyek nem kevés pénzbe kerülnek, ám megtérülni látszanak. A címben feltett kérdésre a válasz: igen, a könyvtárakat követni fogják használóik a XXI. századba (ha már ugyan nincsenek ott előbb). De akkor részletesebben. A Pitkin Megyei Könyvtár új, igen durva honlappal rukkolt elő. Kérem megtekinteni link , elsősorban azt, hogy brutálisan néz ki, másrészt a jelmondatot ('inspire growth'='fejlődésre ösztönzünk'!), harmadrészt a jobb fölső sarokban található FAQ-ot (GYIK, a kérdés 'Hogyan', a többit pedig a legördülő menüből kiválaszthatjuk, negyedrészt pedig az egész weboldalt, úgy ahogy van (kőkeményen össze van rakva, ilyet szeretnék szülinapomra). Külön figyelembe ajánlom a tiniknek szóló oldalakat. (Paszternák Á. nyomán) - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google Book Search tovább terjeszkedikFEL

A CIC (Committee on Institutional Cooperation -- Intézményközi Együttműködési Bizottság), a 12 jelentős amerikai egyetemi könyvtárat (University of Chicago, Indiana University, Ohio State University stb.) épp ötven éve tömörítő szervezet társult a Google-projekt 'csapatához'. A CIC vállalta, hogy akár 10 millió kötetig támogatja a Google digitális könyvtári szándékát. Ismeretes, hogy a két éve indult projektnek már 13 nagykönyvtár a partnere (köztük angolszászok mellett két spanyol és egy német is), -- most először társult viszont egy egész kooperációs szervezet ilyen tekintélyes tagsággal. (ref.: SP) - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Költemények, regények a világhálónFEL

Az informatika a magas művészetek világába is betört, egyre több költő, prózaíró ül számítógép elé. Ma, amikor néhány száz vagy ezer eladott verses, illetve prózai kötet már sikernek számít, az internetre felrakott alkotásokat ennél jóval többen olvashatják. Közeledik az az idő, amikor az alkotók életművét már nem kéziratok, levelek jelentik majd, hanem merevlemezeken helyezik el a közgyűjteményekben. A Petőfi Irodalmi Múzeum számára is kihívást jelent, hogy a költők, írók többsége ma már átállt az elektronikus írásmódra -- nyilatkozta a Népszavának Wernitzer Júlia, a közgyűjtemény főigazgató-helyettese. A szakember szerint még nem napjaink gondja az elektronikus hagyatékok gyűjtése, de a tendencia már elindult. Határ Győző, a nemrégen elhunyt Kossuth-díjas író szinte teljes hagyatéka merevlemezeken került az irodalmi múzeum birtokába. Az elektronikus és az írott anyagok tárolása a továbbiakban együtt oldhatja meg az alkotó hagyatékának hosszú távú megőrzését a legbiztonságosabban. Az Artisjus az irodalmi alkotásokat 2004 májusáig közös jogkezelő szervezetként képviselte. A jogszabályváltozást követően az írók, költők maguk kénytelenek gondoskodni műveik elektronikus jogvédelméről. Az online jogok képviseletét egyéni ügynökségek is elláthatják. A szakember szerint a művészek közösen, érdekvédelmi szervezetet alapítva eredményesebben képviselhetnék érdekeiket. Ilyen azonban jelenleg nincs Magyarországon. A kiadók általában egy könyv megjelentetése előtt az online jogokat is megvásárolják, így természetesen az elektronikus felhasználást is figyelemmel kísérik, és szükség esetén fellépnek a "kalózkiadások" ellen. Bihari Tamás. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

A szlovén könyvtárügyről -- a szomszéd rétjeFEL

Növekvő használat, állomány, létszám. Egyesített integrált rendszer. Párhuzamosságok kíméljenek. Szoros együttműködés jól felfogott egyéni érdekek és pre-2.0 szemlélet alapján. Pl.: egységes katalógus: minden szlovén könyvtár részt vesz a nemzeti osztott bibliográfiai rendszer készítésében. A szomszéd ország figyelemreméltó könyvtári rendszerről (összegzett adatok, ill. külön nemzeti, felsőoktatási, köz- és iskolai könyvtárak) ír Molnár Csaba. - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

"Boldog, aki olvassa..." - 2008 a Biblia éve leszFEL

A Biblia évében 2008 októberében a három történelmi egyház közös kiállítást tervez az Országos Széchényi Könyvtárban a magyar szentírásfordítás és bibliakiadás történetéről. A tervek között szerepel még egy bibliai ihletésű művekből álló hangverseny a Művészetek Palotájában, és egy -- szintén a három történelmi egyház közös szervezésében megvalósuló -- tudományos konferencia 2008 júniusában Esztergomban.
Európában német és francia nyelvterületen már sikerrel valósították meg azt a kezdeményezést, amelynek célja a Biblia "újrafelfedezése" a modern társadalomban, a Bibliával kapcsolatos általános ismeretek terjesztése, a Biblia mint alapvető irodalmi alkotás, kultúrateremtő erő és egyben egyetemes kulturális örökség bemutatása, megismertetése az emberekkel. - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Napi tíz perc olvasásraFEL

A könyvhét rendezvényei pár napra ismét az irodalom felé fordították a figyelmet. Vásárolni és olvasni azonban két dolog. Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtártudományi Módszertani Központjának (Sic!) legutóbbi felmérése szerint ma egy felnőtt átlagosan napi 3 órát tölt tévénézéssel, s csak 10-15 percet fordít olvasásra szemben a harmincéves adatokkal, amikor naponta tévézésre a felnőttek másfél órát, olvasásra 30 percet fordítottak. A vizsgálatok nem csupán a televízió, a videó, az internet térnyerésével magyarázzák az olvasási szokások eltorzulását, hanem a szabadabb politikai légkörrel is: addig, amíg az elmúlt közel fél évszázadban a könyvekben bújtatott tartalmak, célzások is izgalmat jelenthettek, addig ma már nem kell a sorok közt olvasni. - F: jún. 13.

Hírforrás:
2007. június 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Závada Pál a 'Siker Könyvtárban'FEL

"Kerülőúton jutottam el a szépirodalomig. A készülődés, az átállás évekig tartott. Ráadásul későn érő típus vagyok. Hogy rálátásom legyen arra, amit művelek, nekem több idő kell, mint másoknak. De egy prózaíró egyébként sem nagyon spórolhatja meg a hosszadalmas mondatfarigcsálást." Závada Pál a nagyközönség szemében a Jadviga párnája szerzője maradt. Az 1997-ben megjelent regénye óta két újabb Závada-regény -- Milota 2002, A fényképész utókora 2004 -- is napvilágot látott. Legújabban pedig a Kulákprés című szociográfia harmadik kiadásával lepte meg az olvasókat - nem is az író, hanem a Magvető Kiadó. Závada Pál Kossuth-díjas íróval dr. Lazáry Györgyné pszichológus beszélgetett a szakszervezeti könyvtárból lett Siker Könyvtár Alapítvány könyvheti rendezvényén, Szombathelyen. - F., jún.7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyitó és 'környezetbarát könyvtár' konferencia DebrecenbenFEL

A debreceni Méliusz Könyvtár szakmai átadásának ünnepségére június 14-én 13 órakor lesz (Bem tér 19., a régi könyvtártól 3 villamos megálló.) A 15-ei kísérő szakmai rendezvény témája a környezetbarát könyvtár. Jelentkezési lap link . Az új épületről: link


Könyvtári mecenatúrában -- jelenleg még csak az USA-banFEL

A first lady az amerikai könyvtárakért létrejött alapítványát 2001 július 30-án jelentette be. Azóta 4,3 millió dollárból 897 magán, állami és alternatív iskola kapott támogatást. A first lady újabb, 1,3 millió dolláros felajánlásából 2007. május 31-én 263 iskolai könyvtár útján 129 800 diák jutott támogatáshoz, sok esetben a maximális, 5000 dollár értékben. Tekintettel arra, hogy az alapítványok javarésze a legmodernebb technikai támogatásban részesítik a könyvtárakat, ezért a Laura Bush alapítványa egyik fő céljaként, az egyensúlyteremtést határozta meg a fejlett technika és modern könyvekhez való hozzáférés között.
A mecenatúra igen nagy hagyományával rendelkező amerikai társadalomban a támogatók biztosítottabbnak látják, ha pénzükre nagy, alapítványokon -- mint jelen esetben a The Community Foundation for the National Capital Region -- .keresztül pályázhatnak.
A hajdani könyvtáros, vagy a jövő társadalmáért felelősséget érző first lady Laura Bush adta át mindezen kívül azt a három évre szóló 918 589 dollár támogatását is, mellyel tíz diák a digitális könyvtárosság rejtelmeiben merülhetnek el. Talán a hazai 'first ladyk' is éreznek annyi felelősséget a jövő társadalma iránt, mint az amerikaiak, csupán ők még nem tudják, nálunk hogyan kamatozna a pénzük ... - F: máj. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Félmilliós adomány a váci könyvtárnakFEL

Mintegy félmillió forintnyi támogatásban részesült a váci Katona Lajos Városi Könyvtár gyermekkönyvtári részlege. A Henkel Magyarország a váci mellett egy barcsi, egy körösladányi és egy budapesti iskolai illetve gyermekkönyvtárat segített ugyanilyen összegű adománnyal. A világszerte tevékenykedő cég Barcson, Vácon és Körösladányban is működtet egy-egy telephelyet, a magyarországi központ pedig Budapesten található. Összesen ezerhuszonhét új szerzeménnyel gyarapodott az Olvasni jó! programban támogatott könyvtárak állománya. A Henkel világszerte ismert társadalmi szerepvállalásáról, művészettel, sporttal, környezetvédelemmel kapcsolatos, illetve karitatív tevékenységéről. Ezek közül kiemelt szerepe van a gyermekeket érintő segítő programoknak. 2005-ben például Látszódj! címmel közlekedési baleset megelőzési tevékenységet indított útjára a cég, 2006-ban pedig a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház csecsemő és gyermekosztályát felszerelések vásárlásával támogatta.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bácsfeketehegy -- kényes egyensúly a szerb és magyar könyvek közöttFEL

A Magyarországról érkező adománykönyvek megváltoztathatják a vajdasági Bácsfeketehegy (Feketics) könyvtárának (a kishegyesi könyvtár fiókkönyvtára) nyelvi arányait. Az kb. fele részben magyar lakosságnak ugyanis hasonló arányú állomány jár. Nagy Erzsébet könyvtáros érzékeli, hogy a helyi civil és politikai szervezetek éles szemmel figyelik az állomány alakulását. Tapasztalat szerint a magyarországi adománykönyveknek kb. 50%-a használható, elvileg van tehát lehetőség apasztással a minőségi állománycserére is. További ingyenes dokumentumbevételt jelent az elvándorló magyar családok otthoni könyvtára... A könyvtári szoftver szintén magyar, de a modemen keresztüli kommunikáció elég nehézkes. A könyvtár helyismereti anyaga könyvekből áll, a régi könyvtárhelyiségben mostoha környezete miatt az újságcikkek, plakátok, fényképek stb. gyűjtése elmaradt. A település folyamatosan bővülő kulturális központjának udvarában működő könyvtár vonzereje még a fénymásoló-gép. -- A legfontosabb lenne a magyar gyerekeknek szerb nyelvtanfolyamot szervezni -- mondja Nagy Erzsébet --, mert lenne rá igény, ha nem kerülne sokba. A német és angol nyelvtanfolyamokat felnőtteknek szánnám. Ennek fontosságát még csak a fiatal diplomások érzik, de kisebb ráhatással, kedvezményekkel megvalósulhatna. Úgy gondolom, hogy nyelvtudásunk segítené a községünkből kitelepített német lakossággal és azok leszármazottaival kialakulóban levő kapcsolataink ápolását is.

Régebbi hírforrás(ok): MG

7 dollár a kiválasztott könyvtárnakFEL

Az Amazon.com internetes áruház és a Wal-Mart Stores, a világ vezető áruházlánca majdnem 50 százalékot vágnak le az új Porret-könyv 34,99 dolláros listaárából, amivel a szerencsétlen független könyvkereskedőket is hasonló lépésre kényszerítik: a Barnes & Noble Inc. és a Borders Group Inc., a világ legnagyobb könyvforgalmazói 40 százalékos engedményt adnak. A kis könyvesboltoknak még nehezebb a helyzetük, ok vagy nem is szándékoznak forgalmazni az új Harry Potter-regényt, vagy teljes áron fogják adni, mint például Chapter One Bookstore, amely közli a vevőivel, hogy minden egyes példány árából 7 dollárt az általa megválasztott könyvtárnak ajánlanak fel. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Darázsderék és tetszetős domborulatok: kiállítás a fűző történetérőlFEL

Európában a 18. század óta beszélhetünk a mai értelemben vett divatról - derül ki az ELTE Egyetemi Könyvtárának hamarosan nyíló kiállításán. Ennek egy különleges darabjáról, a női alakot mindig az aktuális szépségideál szerint formáló fűzőről emlékezik meg az intézmény tárlata. Az elsősorban a reprezentálásra szorított nők mutatták be, hogyan illik viselni a ruhát, s egyúttal milyen kapcsolattartási, érintkezési módok érvényesülhetnek. Erasmus óta foglalkoztak a rendi korlátokat átlépő illemszabályokkal. Knigge után Gottfried Immanuel Wenzel 1801-es "Der Mann von Welt" című könyve a filozófiai és lélektani megalapozottságú társasági oktatóirodalom egyik legnépszerűbb műve volt, melyet egykorúan erősen átdolgozva magyar nyelven is olvashattak. (Az eredeti kiadás egy példánya látható a kiállításon.) A kiállítás anyaga az ELTE Egyetemi könyvtár 19. és 20. század eleji irodalmi és divatlapjainak képanyagából állt össze. A tárlókban felsorakoztatott divatképek a különböző korok stílus- és szemléletváltását igyekeznek tükrözni. A kiállítás látogatható: 2007. június 27. - augusztus 31. F: jun.12.

Régebbi hírforrás(ok): link

"Hideg nyalat és spanyol tekercs"FEL

"Talán nincs olyan ember, aki, ha már megkóstolta, ne szeretné a fagylaltot. Sokan ismerjük, szeretjük, de valójában keveset tudunk róla. Pedig már az ókorban kedvelt édesség volt, sok neves személyiség fogyasztotta, ha nem is a mai értelemben ismert formában, ízben" -- olvashatjuk Dr. Eszterhai Nagy Gabriella: Fejezetek a fagylalt történetéből c. könyvében. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítása pedig ötezer éves időutazásra invitálja látogatóit. Utunk az ókori Kínából indul, a perzsák és az arabok közvetítésével jutott el a Földközi-tenger menti országokba. A görögök Hippokratész tanácsára orvosságként fogyasztották, Nagy Sándor élénkítőszer gyanánt kínálta tisztjeinek csaták előtt, és kedvelt csemegéje volt a római császárok pazar lakomáinak. A középkorban pedig a fejedelmi udvarok különlegessége volt.

Régebbi hírforrás(ok): link

Friderikusz könyvklubjaFEL

'Az elmúlt négy évtizedben 42-ről 65 százalékra nőtt a könyvet egyáltalán nem olvasók aránya' -- jelezte a szomorú statisztikai adatot műsorában Friderikusz Sándor. A 'Friderikusz most' c. műsor ezért úgy gondolta, hogy a maguk eszközeivel lendítenek egyet az amúgy egyre apadó hazai könyvolvasási szokásokon. Ma a statisztika úgy tartja, hogy átlagosan egy magyar ember évente 0,8 könyvet olvas el, miközben pedig rekordszámú könyv jelenik meg és fogy. A televíziós műsor elindított egy sorozatot, amelyben csak könyvekről esik szó. Minden hónapban feladnak egy könyvet közös olvasásra, majd várják a nézők, olvasók leveleit az olvasásra kijelölt könyvről. Az első ilyen közösen olvasandó könyv Nyerges András Voltomiglan című kötete. A levelek beérkezése után, a hónap elteltével visszatérnek a könyvre -- és a leglelkesebb olvasóra. Üdvözöljük a műsorvezető aktivitását a kultúra terjesztésében!

Hírforrás:
2007. június 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Feltámadó közösségi helyszín -- 300 lakosnakFEL

Kislippó lényegében a Kossuth utcából áll. Az a benyomása támadhat a látogatónak a településről, mint amilyent egy jól megépített családi házban érezhet. Kislippón egymást érik a közösségi helyszínek. Az önkormányzat egyik legfontosabb feladatának a település lakossága újra egybekovácsolását tartja. Nem véletlen, hogy immár 40-50 állandó kölcsönzője van a könyvtárnak – tavaly 400 ezer, idén több mint félmillió forint értékű kötettel gyarapodott-gyarapodik az állománya, a május végi gyermeknapon idén már több mint 300 vendége volt a rendezvénynek. Ha csak picivel is, de ez több mint Kislippó állandó lakosainak száma. - F: jún. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Feketemágia vagy mennyország a torrent?FEL

A fájlmegosztás leggyorsabban teret hódító és leginnovatívabb megoldása, a torrent technológia magában nem illegális. Olyan decentralizált adatátvitel, amely számtalan területen alkalmazható a tévésorozatok letöltésétől a céges adatok megosztásán át a gyógyszerkutatásig. Ingyen és gyorsan. - F: jún. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jogi aggodalmak a Google új térképei miattFEL

A Google Street View szolgáltatása, amely utcaszintű panorámaképekkel egészítette ki a meglévő térképeket, a tengerentúlon komoly aggodalmakat váltott ki, mivel sokak szerint nyilvános helyen sértheti meg a személyiségi jogokat. A nemrég elkészült szolgáltatás, amely a Street View nevet kapta, az emberek, elsősorban a turisták vagy akár a helyi lakosok mindennapjait igyekszik megkönnyíteni, mégpedig az egyes helyszínek, a forgalmasabb útvonalak részletes és pontos ábrázolásával. Ennek érdekében panorámaképeket tekinthetünk meg több amerikai nagyvárost kiválasztva, végigkövetve az egyes utcákat, kereszteződéseket, megszemlélve a forgalmat, az épületeket, vagy akár a járókelőket. Ez utóbbi váltotta ki az aggodalmakat, főleg azok részéről, akik mindezt jogsértőnek, vagy egyszerűen károsnak tartják. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google semmibe veszi a személyiségi jogokatFEL

Egy nemrégiben megjelent tanulmány rangsorolta az internetes cégeket, abból a
szempontból, hogy mennyire tartják tiszteletben a netszörfözők személyiségi
jogait. A keresőóriás sereghajtóként végzett a felmérésben. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Okos kereső úton lévőknekFEL

A SmartWeb projektben a Német Mesterséges Intelligencia Kutatóközpont (DFKI) vezetésével 16 cég és intézmény vett részt. A program célja új intelligens megoldások kifejlesztése. A német oktatási és kutatási minisztérium a SmartWebet 13,7 millió euróval támogatta. A fő cél olyan szemantikus webszolgáltatások létrehozása volt, amelyek lehetővé teszik az autósok és a motorosok számára a keresők használatát. A hagyományos keresőket a közlekedési helyzetekben gyakorlatilag lehetetlen alkalmazni, a vezetők egyszerűen nem érnek rá percekig a linkeket elemezni. A SmartWeb során megalkotott keresők rendkívül precíz és tömör válaszokat adnak, ráadásul együttműködnek a fedélzeti navigációs rendszerekkel is. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Meg kell óvni az olvasókat a 'veszélyes' tartalomtól!FEL

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtárában csupán a negatívan minősítő szerzők munkái találhatóak a kormányfőről. A könyvtár munkatársai döbbenten szembesültek azzal, hogy az ország legnagyobb, kölcsönzéssel foglalkozó intézményének szabadpolcairól eltűntek a kormányfő által írt, a vele készített beszélgetéseket tartalmazó könyvek, valamint az életrajza. Az összes példány hiányzik pl. Debreczeni József: A miniszterelnök című életrajzából, valamint a kormányfő nemrég megjelent Útközben című művéből is. Bizonyos, mint pl. a Gyurcsány-kormány első évét kritikusan kezelő Századvég-kötet vagy az egykori MIÉP-es képviselőjelölt, Franka Tibor Gyur(t)csány című kiadványa továbbra is mindenki számára elérhető, ahogyan a Political Capital Gyurcsány vagy Orbán? című művet kölcsönözhetőnek hagyták. A tolvaj úgy tűnik, nem tudott mit kezdeni a témájával. A kiadványok nem úgy tűntek el, hogy azokat valaki kikölcsönözte, majd nem vitte vissza. A tolvaj kijátszotta a könyvtár védelmi rendszerét, aminek lényege, hogy minden egyes műben rejtett jeladó található, amely a bejáratnál csipog, ha valaki engedély nélkül vinné ki azt. Egyébként vagy figyelmetlen volt a tolvaj, vagy még nem végzett teljesen a Gyurcsány-könyvek ellopásával, ugyanis a számítógépes rendszer szerint a kevésbé szem előtt lévő Társadalomtudományi olvasóban még fellelhető egy Merényi-kötet. A könyvtár, mint minden más hiányzó kiadvány esetén 1-2 napon belül pótolja a könyveket. F: Magyar Kurír, 2007. június 7. - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvbemutató a LevéltárbanFEL

2007. június 4-én délután 14 órakor a 'Régi Magyar Családok' sorozat 6. kötete bemutatóra került sor a Magyar Országos Levéltárban. A Régi Magyar Családok sorozat 6. köteteként megjelent, Claud André Donadello, Cseh Géza és Pozsonyi József által jegyzett, A muraszombati, szécsiszigeti és szapári Szapáry család története c. kötetet Cs. Tóth János, a Móra Könyvkiadó Zrt. vezérigazgatója mutatta be az érdeklődőknek, Gecsényi Lajos, a prezentációnak otthon adó Magyar Országos Levéltár főigazgatójának üdvözlő és bevezető szavait követően, majd Szapáry György a család nevében méltatta a kiadványt. A nagyszámú közönség sorában foglalt helyet többek között Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke és Jeszenszky Géza egyetemi tanár, volt külügyminiszter is.

Régebbi hírforrás(ok): link

Cégnek, könyvtárnak egyaránt van arca -- arculati alapvetésFEL

Az a feladat, hogy a céget első pillantásra azonosítani lehessen, és megkülönböztessük a többi hasonlótól. A látványnak meg is kell ragadnia a lehetséges partner figyelmét. Vásárlóink, ügyfeleink legelőször a vállalkozás arculatával találkoznak: névjegyen, levélpapíron, szórólapon, egyéb reklámanyagon szemükbe ötlik cégünk logója. A logó kifejezés a görög 'logotípia' rövidítése, nem mást jelent, mint a cég, a szervezet, a szolgáltatás egyedi, könnyen felismerhető, az azonosítást és a megkülönböztetést egyszerre szolgáló jelét. Lehet egyszerű szöveges felirat, a cég neve, esetleg szlogenje, de tartozhat hozzá valamilyen grafikai ábra, embléma is. Számos vállalkozás önmagában, a cég nevének feltüntetése nélkül is használja az emblémát, mivel az mára olyannyira ismert, hogy egyértelműen a szemlélő tudtára adja, melyik vállalkozásról is van szó (gondoljunk csak néhány autómárka messziről felismerhető emblémájára). - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan készítsünk könyvtári blogot? -- módszertan lépésről lépésreFEL

Blog telepítése link és Struktúra tervezése címmel link és link már három részes Takács Dániel sorozata a könyvtári blog építéséről. A Klog link tulajdonosa a rendszeréhez csatlakozókat azonban nemcsak ezzel, hanem személyes támogatással is segíti.

Régebbi hírforrás(ok): link link , link

Még mindig kevés az egészségtudatos magyar -- magas labda a könyvtáraknakFEL

Nem növekszik az egészségtudatos fogyasztók aránya Magyarországon, számuk meglehetősen alacsony, főként a nyugat-európai országokkal összehasonlítva. Ennek oka, hogy kevesen rendelkeznek az élelmiszerekre vonatkozó elegendő információval. A helyzet megváltoztatásában nagyon sokat segíthet a marketing. Szakály Zoltán szerint elsősorban a nagyvárosokban élő értelmiségi nők figyelnek tudatosan arra, hogy milyen élelmiszereket vásárolnak és fogyasztanak. A vidéken élő lakosság nagy része tradicionális ételeket fogyaszt, hozzájuk is el kell jutni - jegyezte meg Szakály Zoltán, aki úgy vélekedett: ebben az élelmiszerszabályozásnak, a tudományos kutatóknak, oktatóknak és marketingszakembereknek egyaránt van feladata. - F: máj. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

Segített-e Bush elnök 2002-es felzárkóztatási programja?FEL

A PISA-felmérések elég gyászos hazai eredményei miatt aggódók számára érdekes lehet tudni, hogy Bush elnök a hasonlóan nem rózsás amerikai eredmények hatására külön támogatási programot hagyott jóvá 2002-ben No Child Left Behind (kb. 'egy gyerek se maradjon le') márkanévvel. Az Oktatáspolitikai Központ (Center for Education Policy) friss felmérése az elmúlt évek egyszerre pozitív és vegyes eredményeit összegzi. Ezt pedig a New York Times ismertette június 6-i számában. A felmérés eredményei szerint matematikából javultak illetve stabilizálódtak a korábbi eredmények, míg olvasásból a negyedikesek a korábbi szintet mutatták, ám a nyolcadikosok olvasásértése romlott. A NYT számos szakértő egyetemi professzort is faggatott a program hasznosságáról, a felmérési eredmények értelmezéséről. (ref.: SP) - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Harc a könyvtári helyértFEL

Különös tünemény figyelhető meg szinte mindennap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára bejáratánál. Tíz óra előtt húsz perccel legfeljebb ha öten ácsingóznak a nagy faajtó környékén, a kialakuló sor növekszik aztán exponenciálisan. Hogy mekkorára, az évszaktól és időjárástól függ, vizsgaidőszakban és télen sokkal több a várakozó. Pontban tíz órakor pedig - mikor a legtöbben állnak a könyvtár előtt - az ajtózárban hangosan elfordul a kulcs. A könyvtárlátogatók összetömörülnek közvetlenül az ajtó előtt, aztán benyomulnak. A legfontosabb érvek a korai érkezés mellett, hogy elfoglalják a jó helyeket az olvasásra, és lecsapjon mindenki arra a könyvekre, amelyekből csak egy darab van a könyvtárban. A legkedveltebbek közé a Bölcseleti olvasóterem és a Palota - igazából Wenckheim-palota - olvasótermei tartoznak. Az olvasók először a hatalmas fotelokat, és azokat az asztalokat foglalják el, amelyeknél működik az olvasólámpa vagy az ablakon elég fény világít be. - Sokszor bejövök, leveszem a polcról a könyvet, amelyre szükségem van, és amúgy is csak egyetlen példány van belőle, azzal lefoglalok egy jó helyet, aztán amikor óráról visszajövök, nem kell várnom, hogy elmenjen valaki -- meséli az egyik lány. -- Tudom, bunkóság, de másképp nem megy. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Drótos--Somogyi: Adattármustra. Közös katalógusokFEL

Az 'Adattármustra' sorozatban független szakértők értékelik a magyar internet könyvtári szempontból fontos tartalomszolgáltatásait. A bírálatok a használók számára fontos keresőfelülettel, keresőrendszerrel, tartalommal és metaadatokkal foglalkoznak. A szerzők ez alkalommal három közös katalógust vettek górcső alá:
- A THECA, az Orbis adatbázis-kezelő programmal feldolgozott katolikus egyházi könyvtárak gyűjteményének közös keresőrendszere elég elöregedettnek és magárahagyottnak tűnik, pedig a jelenlegi alapokra építve felvállalhatná, hogy az egyházi gyűjtemények iránt érdeklődőknek az elsődleges keresési, találkozási helyévé alakuljon a link oldal.
- Az EKKA az erdélyi könyvtárak közös keresőfelülete viszont még gyermekbetegségekkel küzd. De a kapcsolatait kihasználva és bővítve, érdekes tartalmakat feltöltve és újabb szolgáltatásokat bevezetve a link valóban az erdélyi és az anyaországi magyar, illetve a román könyvtárak közösségi felülete lehetne a jövőben.
- A SZIKLA adatbázis jellemzően iskolai és közgyűjteményi könyvtárak közös katalógusa. Az adattár nagysága és a kiskönyvtárakban lapuló régebbi, a nagyobb gyűjtemények által már kiselejtezett vagy soha be nem szerzett dokumentumok miatt könyvtári szakembereknek és könyvtárhasználóknak egyaránt hasznos lehet. Kár, hogy az utóbbiak kevés segítséget kapnak a kereséshez, az előbbiek számára pedig nem nyújt elég lehetőséget a link címről elérhető keresőűrlap.

Régebbi hírforrás(ok): Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 2007/5. link (előfizetők számára érhető el)

Nemzeti könyvtári katalógusok WIKI-jeFEL

A nemzeti könyvtári katalógusok adatai is elérhetők WIKI formában, a katalógusok listája innen link érhető el. A magyar bejegyzéseket az OSZK munkatársai készítették el. A Nemzeti Digitális Archívumra vonatkozó adatok, valószínűleg a nyilvános felületen 1-2 nap múlva lesznek elérhetők (az oldal tulajdonos- szerkesztőinek ellenőrzése miatt). Utóbbit magánszorgalomból tettem fel, mert így válik teljessé a lista (már csak a magyar Periodika Archívum adatait kell feltenni, az is kész hamarosan), remélem emiatt nem orrol meg rám senki (az adatokat amúgy is a nyilvános felületükről veszem). A listában egyébként külön kód ($$) jelöli a fizetős, vagy térítés ellenében elérhető adatokat (is) tartalmazó adatbázisokat.

Régebbi hírforrás(ok): link

Friss könyvtári sajtóblogFEL

Talán a legújabb hazai könyvtári civil blog Darvas Tóth Péteré. Pr-es szemmel sajtószemlét végez és kommentál. (A szerző emellett fényképezőgéppel a kezében budapesti könyvtárakat derít fel.)

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvheti könyvekről a KönyvesBlogonFEL

Krokik, villámrecenziók, egyflekkesek - naponta sok-sok Könyvhétre megjelenő könyvről olvashatnak a KönyvesBlogon link , ajánlókat és lebeszélőket. Szóljanak hozzá! - F: máj. 31.

Régebbi hírforrás(ok): link

EU ismeretek az Euro Info Service Kft.-tőlFEL

Az Euro Info Service Kft., mint az Európai Unió és más ún. euro-atlanti szervek kiadóhivatalainak magyarországi ügynöksége 13 éve az EU Hivatalos Kiadója. Vonatkozik ez az OECD, a Világbank (Worldbank), az Európa Tanács (Council of Europe) és a Nemzetközi Valuta Alap (IMF) valamennyi publikációjára, különös tekintettel az EU Hivatalos Lapjára (Official Journal), jogtárára és az Eurostat statisztikai kiadványaira. A mai napig hiteles európai uniós információk továbbításával, tájékoztatással foglalkozik. Jelenleg az összes, EU-val foglalkozó állami és magán intézménnyel, kamarákkal, szakmai szervezetekkel, oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel, számtalan vállalattal, pénzügyi intézettel is kapcsolatban áll. 1998. óta működtetik Magyarország első, mai napig legnagyobb és legsikeresebb magyar nyelvű online EU adatbázisát Európa Szervert. A szolgáltatás széleskörű és folyamatosan bővülő információkat tartalmaz az EU aktuális és jövőbeni tevékenységéről, prioritásairól.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közoktatási és internetfigyelő híroldal -- az AulaFEL

Az Aula napról napra megkísérli összegyűjteni az interneten található közoktatással kapcsolatos híreket, nyilvánosan elérhető dokumentumokat. Megjelenési lehetőséget biztosít a közoktatás szereplőinek --kiegészítve saját véleményükkel.
Nem tartozik gyűjtési körükbe a szigorú értelemben vett szaksajtó valamint a fizetős tartalmak. Az egy-egy témában megjelent cikkek közül a legkorábbit választja; közel azonos időben megjelent azonos témájú cikkek közül pedig a leginformatívabbat; később az ugyanazon témában megjelent írásokat csak akkor válogatja be, ha azok a korábbihoz képest információtöbbletet vagy eltérő véleményt, hangvételt képviselnek. Közvetlen linkelési lehetőséget nyújt, ha a webhely technikai megoldása ezt megengedi. Ha nincs jogi akadálya, az egész szöveget megjelenik az Aulán. Ha egy-egy hírhez hanganyag vagy videó is kapcsolódik, ezt külön ikonnal jelzik.

Régebbi hírforrás(ok): link

RosenkranzbauerFEL

Karikatúra. - F: link

Hírforrás:
2007. június 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról