Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2007/26., 6. 27.

Nagyobb önállóság -- jobb könyvtári gazdálkodás -- Szentes, könyvtári kht.
Hozamgörbe a könyvtárban -- megárt a sok a jóból is
75%-os látogatószám-növekedés a KSZK éjszakáján
Stratégiai kiszervezés lengyel könyvtárakban
Többet, jobban, kevesebbért -- tényleges minőség
Egységes szervezetben működnek majd a megyei múzeumi könyvtárak ís
Bezzeg a dánoknak sikerült: szabad az audiovizuális archívum
Növekszik a Google digitalizáló projektjének ellenzői és támogatói tábora
Az olvasónak vitapartnerré kell válnia
Nem csak könyvet fűznek -- kiállítás az Egyetemi Könyvtárban
Könyvtáros utánpótlás amerikai módra
Adobe Digital Editions -- e-könyvek kezelésére
Túl nagyvonalú nyomtatópatron-gyártók -- költségcsökkentési lehetőség
Hatalmas nemzetközi természettudományos portál -- szabad hozzáféréssel
A megosztás is lehet jó -- MyPhd
Itt a Hosszú farok -- magyarul
Az Új Magyar Szó új arca
Bloggerből lett hírességek
Google: Blogger magyarul is
Megnyílt a Magyar Telekom k+f laborja, a Kitchen Budapest
Rövidpróza Fesztivál Kikindán
Digitális városok: szélessávú élmezőny
Aludjunk rövidet a munka szünetében!
A könyvtárak rohamos fejlődése Kínában


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Nagyobb önállóság -- jobb könyvtári gazdálkodás -- Szentes, könyvtári kht.FEL

Ha enyhülnek a könyvtárral kapcsolatos bürokratikus kötöttségek -- pl. átalakul kht-vá -- úgy tűnik, hogy inkább képes használói és saját javára hasznosítani a forrásokat. A Szentesi Városi Könyvtár Kht-ban (kiemelkedően közhasznú szervezet) nincs közalkalmazotti státusz, költségvetési terv helyett üzleti terv van, a gazdálkodás szabadabb. -- Gyors döntéseket hozhatunk, nem kell külön engedélyeztetnünk semmit -- mondja G. Szabó Lenke, a könyvtár ügyvezetője. - F: Könyv Könyvtár Könyvtáros 2007/6. p. 23-29.

Régebbi hírforrás(ok): Könyv Könyvtár Könyvtáros, 2007/6. p. 23-29.

Hozamgörbe a könyvtárban -- megárt a sok a jóból isFEL

Haszon, nyereség és hozam a könyvtárban címmel olvasható az a cikk a 3K-ban, mely segítséget ad az elsődleges könyvtári hozamok azonosításában, illetve a ráfordítások és az abból várható hozamok (pl. kölcsönzésszám-növekedés, kommentek a könyvtári blogban, regisztrált használói elégedettség stb.) közötti összefüggés skálázásában. Mindez az ún. hozam- vagy termelési diagram elemzése által. Kiderül az is, hogy a források túlzó felhasználása (pl. az állománymennyiség terén) kifejezetten csökkenti a könyvtár hozamát; azaz hasznos a körültekintő forráscsökkentés.

Régebbi hírforrás(ok): Könyv Könyvtár Könyvtáros 2007/6. p. 16-23., link

75%-os látogatószám-növekedés a KSZK éjszakájánFEL

Július 23-án négy híján 700 látogatót regisztrált a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár a könyvtári éjszakán. Az érdeklődők délután hattól éjjel kettőig folyamatosan jöttek, láttak, és győztek. Nemcsak arra volt ugyanis lehetőségük, hogy megnézzék a 'Kódfejtők éjszakája' kiállítást, hanem egy ahhoz szorosan kapcsolódó 13+1 kérdésből álló tesztet is kitölthettek, amit örömmel tett meg több, mint 550 vendég. (Ez a tavalyinak 165%-a.) 72-en a vendégkönyvbe is beírták véleményüket a kiállításról. Így például, hogy jónéhányan már tavaly is jártak itt, és kedvező tapasztalataik alapján döntöttek úgy, hogy idén is eljönnek. Ebben a kiállításon és teszten kívül a kedves és barátságos fogadtatásnak is része volt. Olyan olvasó is akadt, aki bár az OSZK-nak rendszeres látogatója, de nem tudta, hogy a nyolcadik emeleti könyvtárat is bátran használhatja. Mostantól ő is gyakrabban tér majd be a Szakkönyvtárba. A sikerre való tekintettel -- valamint a látogatók kifejezett biztatására -- a Kódfejtő-kiállítás július 13-ig továbbra is megtekinthető. További részletek: link a Szakkönyvtár dobozban, a Faliújságon.

Régebbi hírforrás(ok): Fazokas Eszter

Stratégiai kiszervezés lengyel könyvtárakbanFEL

A stratégiai outsourcing lényegi előnye, hogy alkalmazása révén a szervezetnek (könyvtárnak) módjában áll koncentrálni az általa kulcstevékenységekként megfogalmazott feladatok körére. Ezáltal nőhet a működés hatékonysága, egyszersmind a szervezetnek a környezeti változásokhoz való alkalmazkodóképessége.
A stratégiai kiszervezés eszközének alkalmazása rendszerint az intézmény újrastrukturálásával jár. Az outsourcing sikeres megvalósítását befolyásoló legfontosabb tényezők: elfogadó magatartás a tulajdonosok, a vezetők és az alkalmazottak részéről; a folyamat ellenőrzésének biztosítása; a döntést megelőző pontos, részletekbe menő elemzés. Az outsourcing elvetésének főbb okai: a szervezeti működés jelenlegi költségeire vonatkozó pontos információk hiánya; a kiszervezésről való döntésre vonatkozó stratégiai terv hiánya; a vezetők és alkalmazottak közötti nem megfelelő viszony; nem megfelelő cég kiválasztása a megbízás elvégzésére; nem megfelelően irányított együttműködés a megbízó és megbízott között; nem megfelelően megfogalmazott szerződés; a haszon egyoldalú lefölözésére tett kísérletek.
Amennyiben a könyvtárak valóban az olvasók minőségi kiszolgálását tekintik fő céljuknak, valamint törekednek erőforrásaik minél gazdaságosabb kiaknázására, érdemes az outsourcingra a vezetési stratégiájuk részeként tekinteniük. Már most a kiszervezés megvalósításaként említhetjük Lengyelországban pl. a bibliográfiai rekordok átvételét (pl. az OCLC-től), ami sokkal kevesebbe kerül a könyvtár számára, mint saját leírások készítése. A Poznańi Egyetem könyvtára a kötészeti állományvédelmi munkák elvégzését bízta külső vállalkozásokra. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban az outsourcingot ennél jóval szélesebb körben alkalmazzák.
-- Sajnos a cikk nem említi a stratégiai kiszervezés előnyei között a szak- és menedzselési tudás növekedését. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Bibliotekarz 2006/9. Referátum: Könyvtári Figyelő, 2007/1., ref.: Dancs Sz.; Manci: link

Többet, jobban, kevesebbért -- tényleges minőségFEL

Az ezredforduló évtizedében a 90-es évek fellendülése után a könyvtárak anyagi támogatását megnyirbálták vagy befagyasztották. A könyvtárak erre elbocsátásokkal, a költségvetés visszafogásával, kiszervezéssel és hasonló intézkedésekkel reagáltak. A Columbus Metropolitan Library nem ilyen nyilvánvaló lépéseket tett, nem fogta vissza nyilvános szolgáltatásait és nem bocsátott el munkatársakat, hanem a folyamatok és a minőség javítását tűzte ki célul, és egy erre szakosodott részleget állított fel az intézkedések levezénylésére. Az üzleti világ jelentős vállalatainak gyakorlatát áttekintve, interjúk elvégzése után az LSS (Lean Six Sigma) módszer alkalmazása mellett döntöttek, amely az ügyfelek igényeiből indul ki, és a döntéseket szisztematikus adatgyűjtésre alapozza. Két projekt indult: a telefonos tájékoztatásra várakozást 5 percről az esetek 80 százalékában 15 másodperc alá szorították.
A nyomtatások (poszterek, könyvjelzők, hirdetmények stb.) megrendelésének folyamatát minimálisra csökkentették. A két projekt sikere nyomán a folyamatok ésszerűsítésével foglalkozó részleg tevékenysége iránt megnőtt a kereslet az intézményben. A személyzet további része fog LSS képzésben részt venni.

Régebbi hírforrás(ok): Everett: Do more, better for less. In: Library Journal 2006/15. Referátum: Könyvtári Figyelő, 2007/1., ref.: Hegyközi I., Manci: link

Egységes szervezetben működnek majd a megyei múzeumi könyvtárak ísFEL

... Ezt is hozza a múzeumok átszervezése. -- Pest megyében is átalakul a múzeumok szervezete. A területi rendszer megszűnik, de az egyes múzeumok anyaga, személyi állománya helyben marad. Igazgatója viszont csak a megyei feladatokat kizárólagosan ellátó szentendrei Ferenczy Múzeumnak lesz. Szakalkalmazottat ebben a megyében eddig nem bocsátottak el. Nem úgy másutt. - F: jún. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bezzeg a dánoknak sikerült: szabad az audiovizuális archívumFEL

A Dán Rádiónak (DR) sikerült megállapodnia több tucat szerzői jogi szervezettel, így 2008-tól bárki elérheti majd a több mint 80 éves archívumban tárolt anyagokat. Az intézmény összesen 26 szerzői jogi társasággal egyezett meg. A DR jövő esztendőtől évente 14 millió dán koronát, vagyis körülbelül kétmillió eurót fizet jogdíjként a szervezeteknek, cserébe bárki hozzáférhet az adatbázisában tárolt audiovizuális tartalmakhoz. Az archívumban egyaránt megtalálhatók rádió- és televízióműsorok felvételei, többek között gyermekeknek szóló művek, drámák, klasszikus alkotások. A szakemberek példaként említették a Matador nevű sorozatot, A krónikát és A sas című krimit. A tervek szerint minden anyagról digitális másolat készül és ingyen letölthetők lesznek. Emellett a megállapodás lehetővé teszi a műsorok felhasználását digitális televíziókban és rádiókban. A DR már be is jelentette, hogy egy új kombinált digitális gyermek és történelmi csatornát indít. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Növekszik a Google digitalizáló projektjének ellenzői és támogatói táboraFEL

A Google könyvtári projektjében résztvevő egyetemek száma a múlt héten 25-re emelkedett, ezzel a kereső továbbra is világelső marad a hasonló kezdeményezések terén. Ezzel párhuzamosan azonban sokaknak nem tetszik a terjeszkedés, és inkább saját fejlesztésekkel szeretnék könyvtári anyagaikat a digitális térbe juttatni. A világ vezető egyetemi könyvtáraiban található több millió könyv digitalizálását tervbe vevő Google Books Library Project (Google Könyvtárprojekt) a múlt héten jelentette be, hogy jelentős bővítéseket tervez: az Intézményi Együttműködési Bizottságot (Committee on Institutional Cooperation) alkotó 12 egyetem hozzájárult, hogy a Google további 10 millió könyvet digitalizáljon a könyvtáraik gyűjteményéből.
A Google bejelentésének napján az Emory Egyetem egy másik modellt hozott nyilvánosságra: mintegy 200 ezer könyvet kívánnak digitalizálni, és ingyenesen hozzáférhetővé, vagy az Amazon.com segítségével egy kevés összegért, igény szerinti nyomtatással (print-on-demand) elérhetővé tenni. A befolyt összeg csupán a költségeket fedezné, profitra nem törekednek. A projekt elsőként az Emory hatalmas, a Dél történelmével és kultúrájával foglalkozó gyűjteményét dolgozná fel. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az olvasónak vitapartnerré kell válniaFEL

A Fokvárosban tartott főszerkesztők és kiadók világtalálkozóján a legnevesebb napilapok főszerkesztői egyetértettek abban: csak a dinamikusan fejlődő, sokoldalú szolgáltatást nyújtó napilapok élhetik túl a digitális átalakulást - olvasható a Népszabadságban. A siker kulcsa a fogyasztó igényeinek maximális figyelembe vétele, vagyis az, hogy 'az olvasónak azt kell adni, amit szeretne, akkor és abban a formában, ahogyan azt szeretné' -- ahogy a Telegraph főszerkesztője megfogalmazta. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nem csak könyvet fűznek -- kiállítás az Egyetemi KönyvtárbanFEL

A XIX. században virágkorát élt divatkellék, a nők derekát elszorító fűző viseléséről nyílik kiállítás jövő szerdán Budapesten, az ELTE Egyetemi Könyvtárban - közölte az intézmény az MTI-vel. A Körvonalak - formára fűzve és szabadon című divat- és társadalomtörténeti tárlat középpontjában a könyvtár állományában fellelhető korabeli német és magyar divatlapok képmellékletei állnak. A kiállított folyóiratok közül a legkorábbi egy 1803-ban megjelent példány, a metszetek, szabásminták és rajzok többek között a Der Bazar, a Divatcsarnok, az Életképek és a Pesti Divatlap oldalairól valók. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtáros utánpótlás amerikai módraFEL

Az amerikai elnök feleségéről (ismeretes, hogy iskolai könyvtáros) elnevezett Laura Bush 21-ik századi könyvtárosképző program 28 millió dolláros (5,6 milliárd Ft) pályázati alapját június 19-én osztotta ki a szövetségi kormány által finanszírozott Múzeumi és Könyvtári Intézet (Institute of Museum and Library Services). A pénzekből lehet ösztöndíjat kapni, tantárgyi programokat kidolgozni, hallgatókat élenjáró könyvtárakban foglalkoztatni. Anne-Imelda Radice, az intézet vezetője kiemelte, hogy a hatékony könyvtári szolgáltatások szíve-lelke a jól képzett könyvtáros. 43 támogatás egyetemi tanszékeknek és gyakorló könyvtáraknak jut (általában több százezertől csaknem egy milliós nagyságrendig), továbbá mintegy 1500 képzésben résztvevő (doktorandusz- és egyetemi hallgató, valamint továbbképzésekre jelentkező) könyvtáros kapja. A program 2002-es elindítása óta már sok ezren kaptak ebből a támogatásból. (ref.: SP) - F: jún. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Adobe Digital Editions -- e-könyvek kezeléséreFEL

Az Adobe Systems kiadta az e-könyvek, digitális újságok és más digitális kiadványok beszerzéséhez, kezeléséhez és olvasásához tervezett új szoftveralkalmazás, az Adobe Digital Editions 1.0-s verzióját. A Microsoft Windows és Macintosh rendszerre ingyenesen letölthető Adobe Digital Editions javítja a digitális kiadványok olvashatóságát, a kiadók számára pedig hasznos új lehetőségeket kínál. Az Adobe Digital Editions mögött a vezető kiadók, így a Random House, a Hachette Book Group és a Harlequin is felsorakozott. Az Adobe InDesign CS3 beépített új export szolgáltatásával a kiadók egyszerűen készíthetnek új Digital Editions-kompatibilis tartalmakat, így jelentősen csökkenthetik a költségeket és a konvertálási időt. Emellett a Sony Corporation beépíti a Digital Editions technológiát a Sony Reader termékcsaládjába, hogy az e-tartalmat a mobil platformokra és olvasóeszközökre is kiterjessze. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Túl nagyvonalú nyomtatópatron-gyártók -- költségcsökkentési lehetőségFEL

A tintasugaras nyomtatókba kerülő festékpatronokban található tinta több mint felét nem használják fel az esetek nagy többségében: a fogyasztó jóval előbb kidobja a patront, mint hogy az valóban kiürülne - derül ki egy új német tanulmányból. A vásárlók jellemzően akkor cserélik a patront, amikor a gép jelzi, hogy kiürültek, nem akkor, amikor valóban kifogytak. - F: jún. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hatalmas nemzetközi természettudományos portál -- szabad hozzáférésselFEL

Működni kezdett a WorldWideScience.org elnevezésű információs portál, amelyben a természettudományos kutatásban vezető országok több tucat (csak az USÁ-ból 30, köztük a Kongresszusi Könyvtár) intézményének 1800 weboldala, valamint 30 'mély' webes adatbázisa nyújt közvetlen elérést az érdemi természettudományos információhoz. Az Egyesült Államok mellett Ausztrália, Brazília, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország angol nyelvű forrásai -- összesen mintegy 50 millió oldal -- válik ezzel igen könnyen kereshetővé. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

A megosztás is lehet jó -- MyPhdFEL

2006 októberében indult el a "MyPhd, az ötletek, gondolatok, tapasztalatok tárháza" - amit akár a Mindentudás Egyeteme egy civil alapon szerveződő speciális kollégiumának is nevezhetnénk. A nemzetközi példák nyomán született hazai kezdeményezés azonban néhány program után leállt, illetve egy - amúgy egyáltalán nem érdektelen - blogra redukálta magát. Szerencsére most új életet lehelnek bele - a NOL drukkol a szervezőknek, hogy sikeres legyen a reanimáció. A MyPhd egyik ötletgazdája és motorja, Szilágyi Mihály érdeklődésünkre összefoglalta koncepciójuk lényegét. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Itt a Hosszú farok -- magyarulFEL

A minap ugyancsak csalóka címet viselő szakirodalommal gazdagodhatott a magyar olvasó, a Hosszú farok azonban szakirodalom és nem az orvosegyetemen, hanem a közgázon szerepeltetik maholnap az ajánlott szakirodalom listáján. Ezt a művet a minap mutatta be a HVG Kiadó. Chris Anderson - olvasható az ajánlásban - rámutat, hogy a kereskedelem és a kultúra jövője nem a sikertermékekben, a hagyományos keresleti görbe nagy forgalmú csúcsán, hanem ugyanazon görbe rendkívül hosszan elnyúló - korábban alábecsült - hosszú farkán lévő területén keresendő.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az Új Magyar Szó új arcaFEL

Új layout, feszesebb tartalom, rengeteg energia -- holnap új csomagolásban jelenik meg az Új Magyar Szó. Megéri-e csinálni, kinek és miről szól ez a lap, sikerült-e közel két év alatt önmagára találnia -- a maszol.ro ilyen és hasonló kérdésekkel próbálta frusztrálni az Új Magyar Szót. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bloggerből lett hírességekFEL

A webnaplók népszerűségének köszönhetően ma már egy hétköznapi ember is akkora nyilvánosságot érhet el, mint a hollywoodi sztárok; egy videokamerával vagy egy bloggal milliókhoz is eljuttathatjuk véleményünket a világról. Összeállításunkban néhány olyan bloggert mutatunk be, akik egyszerű naplóíróból váltak internetes hírességekké. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Google: Blogger magyarul isFEL

A Google láthatóan az egész pályás letámadás stratégiáját alkalmazza a magyar piacon is. A kevésbé sikeres iGoogle bevezetése után most a cég a Blogger magyarításával próbál új felhasználókat szerezni. Új kihívásokkal kell hogy szembenézzenek a hazai blogoldalak. Mostantól a kihívójuk, a világ leginnovatívabbjának tartott Google segítségével ugyanis igen egyszerű valóban felhasználóbarát online naplót nyitni a Blogger frissen magyarított felületén. Nagyjából ennyiben összegezhető a Google legújabb honosítási akciója, amely most az online naplók rajongóit célozza. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megnyílt a Magyar Telekom k+f laborja, a Kitchen BudapestFEL

Első projektjeinek bemutatásával, a mai napon hivatalosan is megnyílt a Magyar Telekom (MT) budapesti kutató-fejlesztő laboratóriuma, a Kitchen Budapest (KiBu) link . A megnyitón Chris Matheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója elmondta, nagy ötletnek tartja a labor létrehozását, és örül, hogy a KiBu-ban a fiatal kutatók struktúráltan, de irányítatlanul, az innovatív fejlődést semmiképpen sem gátolva dolgozhatnak. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rövidpróza Fesztivál KikindánFEL

Június 28. és 30. között rendezik meg -- immár második alkalommal -- a szerbiai Kikindán a kelet-közép európai Rövidpróza Fesztivált. Magyar részről Darabos Enikő és Orcsik Roland vesz részt a találkozón, ahol osztrák, bosnyák, horvát, bolgár és szerb írók, fordítók is szerepelnek a meghívottak között. 28-án, csütörtökön a belgrádi SKC-kert, 29-30-án a kikindai Jovan Popovic Könyvtár látja vendégül az írókat: Denis Mikant, Peter Landerlt, Xaver Bayert, Soffie Rayert (Ausztriából), Sejla Sehabovicot, Melina Kamericet, Aleksandra Cvorovicot (Boszniából), Vlado Bulicot, ma Simicet, Dario Rukavinát (Horvátországból), Angel Igovot, Elena Alexievát (Bulgáriából), Darabos Enikőt, Orcsik Rolandot (Magyarországról), Ivan Poticot, Marko Vidojkovicot, Slobodan Tismát és Vasa Pavkovicot (Szerbiából). - F: jún. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Digitális városok: szélessávú élmezőnyFEL

Érdemes áttekinteni, mely városok vezetik az élmezőnyt a szélessávú hozzáférés elterjedtségét tekintve. Aki tudja, hogy Dél-Korea vezeti az országok listáját, nem lepődik meg, hogy itt is Szöul áll a lista élén (a lakások négyötöde használja, havi 40 dollárért másodpercenként 100 megabájtos sebességet élvezve). Dobogós még Szingapúr és Tokió. Ezután Hong-Kong, Stockholm és San Francisco következik. Még egy európai város jutott az első tízbe: Tallinn (szinte az egész város WiFi-övezetet alkot), megelőzve New Yorkot, Pekinget (!) és az ugyancsak dél-koreai, a főváros közelében (40 mérföld) kiépítés alatt álló kereskedelmi központot, melyet Új Songdo Városnak (New Songdo City) neveztek el. Utóbbi vonzza a legnagyobb befektetéseket informatikai téren is. (ref.: SP) - F: jún. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Aludjunk rövidet a munka szünetében!FEL

Egy gyors ebéd utáni pihenő képes úgy feltölteni lemerült akkumulátorainkat, hogy délután jóval termékenyebbek lehetünk. Aki pedig nem aludt az éjjel, annak elengedhetetlen egy kis szunyókálás. - F: jún. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtárak rohamos fejlődése KínábanFEL

A kínai könyvtárügyben a 20. század kezdetén fontos fejlődési szakasz indult meg, amelynek eredményeként a gyűjtemények a kornak megfelelő könyvtárakká váltak. 1936-ban 2520 közművelődési könyvtár és művelődési központ működött, közülük 515 volt magánkönyvtár. A Kínai Népköztársaság megalapításával 1949-ben új folyamat kezdődött, kiépült a könyvtári rendszer, s valamennyi könyvtártípus fejlődésnek indult. A Nemzeti Könyvtár elődjét, a Fővárosi Könyvtárat 1909-ben alapították. Alapterülete ma 170 000 m˛, 1300 fő- és 600 részfoglalkozású dolgozója van. Évente 363 napon tart nyitva. A szokásos nemzeti könyvtári funkciók ellátása mellett vezető szerepet játszik a modern technológia alkalmazásában és elterjesztésében, a szabványosításban és a digitalizálásban. Könyvtártudományi kutatásokat folytat, és felelős a kínai könyvtárosképzésért. Gyűjteménye több mint 25 millió egységből áll. Éves gyarapodása 2005-ben 224 471 cím (636 063 egység) volt, 4 586 564 látogatót fogadott, honlapját 189 094 000-en keresték fel, 20 millió egységet kölcsönzött, számos rendezvényt tartott. A Nemzeti Könyvtár 2007-ben új épületrésszel (80 000 m˛) bővül, amely napi 6–8 ezer olvasó fogadására lesz alkalmas, 12--14 millió kötetet fogad be, helyet ad a Kínai Digitális Nemzeti Könyvtárnak is.

Régebbi hírforrás(ok): The Library Society of China: The vigorous advancement of libraries in China. In: IFLA Journal 2006/2. Referálva: eTMT. 2007/5., ref.: Papp I.legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról