Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/27., 7. 4.

'Egyenes adás' könyvtári konferenciákról -- itt a KonferenciaKlog
Az év fiatal könyvtárosa: Buzai Csaba
Könyvtárostanárok 2.0 -- tanácskozás Kecskeméten
Google Dokumentumok & Táblázatok: elérhető a magyar kiadás
Hírolvasás, képek alapján
A könyvtárosok és informatikusok társadalmi helyzete és imázsa
Az egyetemi könyvtár a termelés helyi rendszerében
Amerika időmérlegen
A munkahelyi konfliktusok rontják a kreativitást
Lesz-e könyvtári mecenatúra hazánkban?
Nyílt földrajzinév-szó tár
15 éve működik a magyar részleg
Nem lesz nyári szünet a kaposvári közkönyvtárban
Chartát kapnak a vonatozók -- a könyvtárlátogatók hátrányban
Újra kell fogalmazni az internet fogalmát?
Újsághallgatás
Könyvklub 2.0
MySpace - online tévét indított
Egy könyv az írás-olvasás régi hazai évszázadairól
Carnegie érem Philip Pullmannak
Szenzációs fotótörténeti lelet az ELTE Egyetemi Könyvtárában
Olvasótábor vakációzóknak
A János vitéz bűvöletében
A Magyar Tudományos Akadémia két adattára
Nonprofit Önarckép -- a hazai civilek adatbázisa
Megújult a Vezess.hu
Fiataloknak indított honlapot a Magyar Turizmus Zrt.
'Találja meg élete állását!"


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

'Egyenes adás' könyvtári konferenciákról -- itt a KonferenciaKlogFEL

Újdonság a Klog-on (a Klog feloldása: könyvtáros blog), hogy a kloggerek a részvételükkel megtisztelt konferenciákról a helyi technológia függvényében élő vagy legalábbis még aznapi beszámolót adnak. Az első ilyen vállalkozás a Könyvtárostanárok Nyári Egyeteméről történik. Ld.: link A blog-műfajjal járó lehetőség, hogy az olvasók azonnal kommentálják az elhangzottakat vagy lejegyzetteket Illetve, mivel új műfajról van szó, magát a projektet; fejlesztési lehetőségeket ajánlva. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor

Az év fiatal könyvtárosa: Buzai CsabaFEL

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete és az Informatikai és Könyvtári Szövetség hatodik éve jutalmazza a harminchárom év alatti fiatal könyvtárosok kiemelkedő szakmai teljesítményét. Az elismerést 2002 óta ítélik oda felsőfokú végzettségŰ, gyakorló könyvtárosoknak egyéni pályázatok alapján. Buzai Csaba nem kapkodta el, de ebben az évben még nem korlátozta őt a korhatár, így megírta a pályázatát, beküldte és várt. Egészen a mai napig, amikor kiderült hogy 2007-ben az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosa nyerte el a kitüntető címet! - F: júl. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárostanárok 2.0 -- tanácskozás KecskemétenFEL

A Könyvtárostanárok Egyesülete XI. Nyári Akadémiájának témája arculattervezés, marketing és kommunikáció volt. -- A szerdai tréningek is a könyvtárostanárok igényeire engednek következtetni: konfliktuskezelés, mentálhigiéné, és a könyvtár 2.0 gyakorlata. Az előbbieket az elemi érzéseket előbányászó Érintések színház félórás bemutatója is generálta. Az utóbbival kapcsolatban -- Paszternák Ádám segítségével -- a sok éves tapasztalattal rendelkező könyvtárosok körében is várakozáson felüli igény nyilvánult meg, így jó okkal feltételezhető, hogy a közeljövőben megszaporodnak az iskolai könyvtári blogok, közös link- és virtuális oktatás segédeszköz-gyűjtemények. Mindezek a 2.0 alapon, tehát nem felettes szervek taneszköz-listájára, hanem a használók tapasztalatára, lelkesedésére, együttműködésre, kézfogásra építve. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor

Google Dokumentumok & Táblázatok: elérhető a magyar kiadásFEL

A Google ma jelentette be, hogy az eddig Docs & Spreadsheets néven ismert szolgáltatása mától magyar nyelven is elérhető. A Dokumentumok & Táblázatok segítségével Google-regisztrációval és internetes kapcsolattal rendelkező magyar felhasználók is létrehozhatják, rendszerezhetik, megoszthatják és tárolhatják dokumentumaikat az interneten. - F: Prím Online, jún. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hírolvasás, képek alapjánFEL

A Google News kísérleti oldalán a cikkekből kivett képek alapján válogathatunk a híranyagok között. A képkiemelés valószínűleg automatikus, mert egyik-másik képillusztráció elég bénán van méretre vágva. Ugyanakkor -- ha valóban gép csinálja -- valahogy átlagban valahogy mégis sikerül a képekből az információt tartalmazó részt kikroppolni. A lényeges kérdés persze itt az, hogy vajon miben más a szöveges és a vizuális hírfogyasztás. - F: jún. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtárosok és informatikusok társadalmi helyzete és imázsaFEL

A könyvtáros és információs szakember társadalmi presztízse egyáltalán nincs arányban azzal a munkával, amelyet végez. Ezt a tényt nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni, el lehet azonban gondolkodni az okain, majd szisztematikusan megkeresni azokat a lépéseket, amelyek a helyzet javításában előbbre vihetnek. Alacsony társadalmi presztízsünk javítása érdekében jobban és többet kellene képeznünk magunkat, öntudatosabb, erélyesebb, rugalmas, innovatív hozzáállással bizonyíthatnánk, hogy méltó utódai vagyunk híres elődeinknek. Problémáink összefüggésben vannak azzal is, hogy az emberekkel foglalkozó más szakmákkal szemben, vannak még hiányosságaink a képzésben, főként annak az oktatásában, hogy miként viselkedjünk a használóinkkal. A pozitív imázs kialakítása hosszadalmas folyamat, amiért meg kell dolgozni, és amit könnyen el lehet veszíteni. A pozitív képhez nemcsak a könyvtáros személye járul hozzá, hanem a könyvtár által kínált szolgáltatások is.

Régebbi hírforrás(ok): Kniznica. 2006/6-7. Referálva: Könyvtári Figyelő 2007/1. ref.: Prókai M., Manci: link

Az egyetemi könyvtár a termelés helyi rendszerébenFEL

A hagyományos vállalati szakkönyvtár olyan dokumentációs központ volt, mely megrendelte és katalogizálta a cég által kért szövegeket, őrizte (és körözte) a szakfolyóiratokat, dokumentum-ellátással foglalkozott, és kereséseket végzett a 'fizetős' adatbázisokban. Az utóbbi években még a legnagyobb szakkönyvtárak is kezdtek elégtelenné válni a dokumentum-ellátáshoz. Ugyanakkor fő céljuk nem a megőrzés, hanem a szükséges információkhoz való gyors hozzáférés biztosítása lévén, kezdték feleslegesnek érezni papíralapú állományukat. (A Torinói Egyetem Könyvtára pl. megkapta a FIAT és az Olivetti állományát.)
Ahogy az internet elterjedésével a 'végfelhasználó' kezdte mindenhatónak érezni magát, feleslegessé vált a vállalati szakkönyvtár, majd ismét szükségessé vált, hogy legyen, aki megszervezi az információkhoz való hozzáférést. Az elektronikus források költségei pedig egyre inkább rászorítják a különböző könyvtárakat az együttműködésre. Úgy tűnik, hogy Európában a területi alapon szerveződött könyvtári konzorciumok csak a nonprofit szektor könyvtáraira korlátozódnak. Éppen ezért tűnik ideális példának az amerikai Corporate Services Center (Akron, Ohio), mely az akroni egyetem, az amerikai vegyészeti társaság gumi szakosztálya (American Chemical Society Rubber Division) és három iparvállalat együttműködésével jött létre.

Régebbi hírforrás(ok): F: Savio: La biblioteca universitaria nel sistema produttivo locale. In:Boll.AIB. 2006/1-2. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2007/1., ref.: Mohor J., Manci: link

Amerika időmérlegenFEL

Az amerikai Munkaügyi Minisztérium keretében működő Munkaügyi Statisztikai Iroda (Bureau of Labor Statistics) rendszeresen méri az amerikai társadalom időfelhasználását, s immár negyedik alkalommal kaphatunk betekintést az amerikai hétköznapokba ilyen sajátos megközelítésben. Az ATUS (American Time Use Survey) 2006-os -- 2007 júniusában közzétett (ld. link ) -- eredményeiben az olvasásra vonatkozó adatok a 15 éves vagy ennél idősebb civil lakosság tevékenységi köreit foglalja össze. 24 órából e körben (tehát a gyermekek és a katonák kizárásával): a legnagyobb szelet 10 óra 38 perc -- a fiziológiai szükségletekhez kapcsolódik (44,35 %). Ebből 8 óra 38 perc alvásra, 1 óra 13 perc étkezésre (és italfogyasztásra) megy el;
- a szabadidős tevékenységek 5,09 órát, azaz 5 óra 6 percet (21,2 %) nyernek, szemben
- a kereső tevékenységgel, melyre csupán 3,75 óra (3 óra 45 perc) jut (15,6 %);
- tanulmányi célokra 0,49 órát (30 perc) fordítanak (2,9 %); viszont
- háztartási munkákra, bevásárlásra, szolgáltatások igénybevételére, továbbá a háztartásban (gyerekek) vagy azon kívül élők (idős rokonok) segítésére együttesen 3,34 órát, azaz 3 óra 20 percet fordítanak (13,9 %);
- a fennmaradó mintegy 0,7 órát (42 perc) civil egyesületi és vallási tevékenységre (0,3 óra = 18 perc), telefonálásra és e-mailezésre ( 0,19 óra = 11 perc) és minden egyéb, a fenti csoportokba nem illő tevékenységre (0,21 óra = 12 perc) fordítottak.
Az amerikai felnőtt társadalom (15 éves kortól) mindenekelőtt kielégíti biológiai-fiziológiai szükségleteit (bő tíz és fél óra), majd ezután -- legalábbis nagyságrendben -- máris szabadidős (bő 5 óra) tevékenységekre hajlamos. A kettő együtt 15 és háromnegyed órát foglal el, egyértelműen a napi időkeret nagyobbik felét (hajszál híján kétharmadát, 65,5%-ot). A kereső illetve háztartásban végzett tevékenység, továbbá a tanulás csak ezután következik (a három együtt bő hét és fél órát ér el, 32,4%, - ez szűk harmadrész). A kimutatás ezután részletesen áttekinti a kapott adatokat más megközelítésben is. Egyrészt úgy csoportosítva az adatokat, hogy konkrét tevékenységre azok mennyit fordítanak, akikre e tevékenység jellemző (hisz kamaszokra vagy idősekre kereső tevékenység nem, vagy tanulás sem mindenkire). Például a fiziológiai alapszükségletek természetesen mindenkinél jelentkeznek, de a háztartási tevékenységben a férfiak kevesebb, mint kétharmada, míg a nők több mint négyötöde részt vesz. Kereső tevékenység a felnőttek közel felére jellemző, de ezen belül a férfiaknál meghaladja az ötven százalékot, a nőknél nem éri el. A szabadidős tevékenység a legelterjedtebb a fiziológiai szükségletek kielégítése után (százból 96 felnőttre jellemző), s ezen belül nincs érdemi különbség nemek szerint. De már olyan résztevékenység, mint a tévézés, két és fél százalékkal több férfit vonz, mint nőt, a sportolás terén pedig ez az előny csaknem öt százalékra nő. Azok körében tehát, akik az adott tevékenységet végzik, ilyen számok születtek:
- a háztartásra -- minden négyből három felnőttre jellemző -- 2,42 óra jut, ezen belül férfiak csak 2,09, míg a nők 2,66 órát fordítanak ilyen elfoglaltságra (tehát a nők bő félórával többet);
- kereső tevékenységre átlagban 8,06 órát fordítanak, ezen belül a férfiak 8,6 órát, a nők csupán 7,40 órát; többségük, a dolgozók 84 %-a dolgozik hétköznapon, míg a hétvégi napokon 35 %; érdekes, hogy a hétköznapi munka egy részét minden ötödik kereső ember otthon -- más szóval távmunkában -- végzi;
- szabadidős elfoglaltságra átlag 5,28 órát, ezen belül a férfiak 5,68, a nők pedig 4,9 órát (különbség mintegy háromnegyed óra);
- tanulmányokkal átlag minden tizedik felnőtt foglalkozik, e körben pedig az átlagos időfelhasználás 5,2 óra, nők és férfiak közt csupán hajszálnyi eltéréssel; - tehát itt van emancipáció. (ref.: SP)

Hírforrás:
2007. július 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Sonnevend Péter

A munkahelyi konfliktusok rontják a kreativitástFEL

Munkahelyi félelmeink leggyakrabban az állás esetleges elvesztése, a munkakörhöz szükséges kompetenciahiány kiderülése, a változástól való rettegés, a nehezen kezelhető konfliktushelyzetek és a bizonytalansághoz kapcsolódó aggodalmak miatt alakulnak ki - sorolja a Világgazdaságnak Kisházy Gergely, a Corporate Values szervezetpszichológusa. Mivel a félelem megbéníthatja a cégen belüli kreativitást, kedvezőtlenül hat a vállalati kultúrára és a belső kommunikáció őszinteségére, sőt a bizalmi tőkét is kikezdheti, ezért hosszú távon jelentős költségtényezője lehet a szervezetnek. - F: jún.22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lesz-e könyvtári mecenatúra hazánkban?FEL

Törvényszerű-e, hogy Magyarország jelen történelmi helyzetében is helye legyen a filantrópiának, s ha igen, mekkora lehet a szerepe? Milyen területen lehet számítani jelenlétére? Megvan-e számára a megfelelő jogi, kulturális stb. környezet? Képes-e a magántőke szakmánk támogatására? Szüksége van-e -- a magántőkének -- a perspektivikus haszonra, amit intézményünk, mint a demokrácia egyik alapjogának, az információhoz való hozzáférés biztosításának kizárólagos letéteményese nyújtani tud?
"Nem meglepő, hogy rólunk kevesen tudják, hogy a polgári nagylelkűségünknek, nagyvonalúságunknak milyen gazdasági hatása van az ország növekedésére. Mi hajlamosak vagyunk az adakozást annak látni, amit éppen olyan jó és szép csinálni, mint amilyen az valójában..." -- mondják az amerikaiak. Hogy ez mennyire van így, azt Andrew Carnegie acélmágnás 100 évvel ezelőtt bizonyította. Hajdu Katalin cikkében, a Könyvtári Figyelő következő, a 2007/2. számában miközben beszámol az amerikai könyvtári filantrópia kezdetéről, próbálja felhívni a figyelmet a mecenatúra természetére, mely hite szerint nem kerülheti el hazánkat és a szakmánkat sem. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor

Nyílt földrajzinév-szó tárFEL

Több tízezer szócikket tartalmaz a Magyar földrajzi névi adatbázis, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékén néhány egyetem kutatóival együttműködve, kétéves munkával hoztak létre.
A gyűjtés a Kárpát-medencére és környékére terjedt ki. A történelmi nevek kutatása is fontos vonulata a munkának, történelmi térképek, történelmi iratok felhasználásával dolgoztak. 'Teljesen nyílt, szabad hozzáférést tervezünk. Azzal lesz igazából használható ez az adatbázis, ha bárki továbbfejlesztheti' -- mondta az MTI-nek Guszlev Antal, a Nyugat-Magyarorszá gi Egyetem Geoinformatikai Karának adjunktusa. Mint mondta, a földrajzi nevek gyűjtése, tárolása valójában állami feladat, s létezik ilyen adatbázis. Kiemelte: a helybeliek sokszor egészen másképp nevezik településüket, mint ahogy az hivatalosan szerepel, rengeteg példájuk van arra, hogy egy adott településre a helyi lakosok három különbözo névvel utalnak. Ezért nyelvészekkel, térképészekkel működnek együtt, hogy a különféle, nem hivatalos névváltozatok is bekerüljenek az adattárba. Az adjunktus szerint az adatbázis a hétköznapi életben is hasznos lehet. A program nemrég indult honlapja a link hu címen érhető el.

Régebbi hírforrás(ok): ReMeK-e-hírlevél, 2007/7.

15 éve működik a magyar részlegFEL

39 falusi könyvtár számára nyújtunk módszertani segítséget a Nagyszőlősi Járási Könyvtárhálózat, melyben 15 kizárólag magyar olvasókat szolgál ki. A 68 ezer kötetes állományból a 15 évvel ezelőtt kialakítottunk magyar részlegben 8 ezer a magyar nyelvű kiadvány. A könyvállomány gyarapítása iskolások, főiskolások, tanárok, egyetemisták, nyugdíjasok számára igyekeznek kialakítani. Gyarapítása elsősorban az Illyés Közalapítvány nyertes pályázataiból történik, de 2002-ben egy felszámolt magyarországi könyvtárból 12 ezer kötetet kaptak, amelyeket szétosztottak a járás magyar olvasókat kiszolgáló könyvtárai között. (H. Cs.) - F: jún. 27.

Régebbi hírforrás(ok): Ukrajnai Magyar Kórnika

Nem lesz nyári szünet a kaposvári közkönyvtárbanFEL

Szünet nélkül egész nyáron várja az olvasókat a Megyei és Városi Könyvtár Kaposváron. Varga Róbert igazgató elmondta: a változás annyi, hogy rövidebb nyitva tartással működnek, mert a nyári hetekben kevesebb a diák, így csökken valamelyest a forgalom. Július 16-tól augusztus 25-ig reggel 9 és délután 16 óra között, kedden 12 és 16 óra között várják az olvasókat, szombatonként pedig zárva tartanak. Varga Róbert hozzátette: a nyári hónapokban is sok a kutató diák és felnőtt, akik a közszolgálati és kézikönyvtári részen kellemes, klímával felszerelt térben búvárkodhatnak a könyvek között és az internet előtt, a gyermekkönyvtári részben viszont a kánikulában meleg van, ám ha már nagyon elviselhetetlen lesz a hőség, eggyel lejjebb költöznek, így a munka ott sem áll meg. - F: júl. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Chartát kapnak a vonatozók -- a könyvtárlátogatók hátránybanFEL

Úgynevezett utas-chartát vezet be a MÁV Start Zrt. annak érdekében, hogy garantálni tudja az utasoknak nyújtott szolgáltatások színvonalának emelkedését. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint ez a MÁV Zrt. leányvállalataként július elsején induló cég egyik legfontosabb feladata. A MÁV Start Zrt. a fenti időpontig várhatóan megkapja a személyszállítási engedélyt. Ha mégsem, a forgalom akkor sem fog leállni. - F: jún. 27.
-- A charta a különféle szolgáltatások igénybe vevőit tájékoztatja arról, hogy a szolgáltatás milyen jellemzőit várhatják el, mire számíthatnak és milyen lehetőségekben részesülnek. A közkönyvtári charta az Egyesült Királyságban 1993-ban jelent meg, magyar fordítása egy éven belül elkészült: link . Hazai adaptálása nem ismert. Így maradnak a használó-oldali bizonytalanságok a könyvtári szolgáltatásokat illetően, mely egyben jelentősen csökkenti a számonkérhetőséget, illetve a minőség észlelésének lehetőségét. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor, link

Újra kell fogalmazni az internet fogalmát?FEL

Elméleti és gyakorlati tudósok, kutatók és szakemberek szerint a világháló kinőtte a korábbi besorolását és újra kell definiálni, hogy a jelenlegi online rendszer mit is takar. Az évente megrendezett Supernova Konferencián az online világ, a gazdaság és a társadalom jeles képviselői vesznek részt. Az idei évben a fő téma az internet fogalmának újra meghatározása. Denise Caruso, a The New York Times publicistája úgy vélte, hogy 'a világhálót újra kell szocializálni'. Az online univerzum ugyanis már több mint 80 millió blogból és más fórumok millióiból áll, és ez a környezet már nem egy egészséges öko-rendszer. Véleménye szerint túl kevés a párbeszéd az egyes ötletek támogatói és ellenzői között, az egyes fejlesztésekkel kapcsolatban túl sok a beláthatatlan következmény, egyre élesebbek a szerzői jogi, az adatvédelmi és az internet semlegességével kapcsolatos viták. Az online cégek csak ritkán engednek bepillantást lapjaikba, ellenőrzésükről pedig szinte egyáltalán nem lehet szó. - F: jún. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

ÚjsághallgatásFEL

A The Economist gazdasági hetilap link új szolgáltatást kínál előfizetői számára. A cikkek letölthetők és meg is hallgathatók. Az adás nem géphangú; lényegében kellemes, rádió-hírek benyomását kelti. (MG)

Hírforrás:
2007. július 04.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvklub 2.0FEL

Új üzletággal bővíti tevékenységeinek körét a Tesco Angliában. A nemzetközi szupermarket-óriás könyvklubot indít. Anglia legnagyobb könyvklubja jöhet létre a kék-piros diszkontlánc új kezdeményezésének eredményeképpen. A Tesco ugyanis szerződést kötött a szigetország legnagyobb könyvkiadójával, a Random House-zal. A megállapodás értelmében a Tesco könyvklub minden hónapban egy-egy különkiadású könyvvel jelentkezik a piacon, amelyért a vásárlóknak csupán 3,75 fontot kell fizetniük. Ráadásul a könyvklub tagjaiként a klub weboldalán további érdekességeket olvashatnak az alkotásokkal kapcsolatban, sőt kommentárjaikat is megoszthatják a kiadóval és egymással. - F: jún. 28.

Hírforrás:
2007. július 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

MySpace - online tévét indítottFEL

Az eddig főleg zenei tartalmakra specializálódott MySpace közösségi oldal elindította a YouTube riválisának szánt MySpace TV-t. A MySpace nem csak közösségi, hanem saját tartalmat is ad a site-on -- írja a MediaWeek. Az online zenei közösségi háló vezetői már régóta tervezték a videosite elindítását, és hogy saját tartalmat is tudjanak nyújtani, több tartalomszolgáltatóval, például a National Geographic csatornával, a The New York Times-szal és a Reuters-szel is együttmŰködnek. A MySpace emellett anyacégétől, a Fox Network-től is átvesz majd anyagokat. - F: jún. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy könyv az írás-olvasás régi hazai évszázadairólFEL

Csapody Miklós szerkesztésében jelent meg egy különleges kiadvány a magyar könyvszeretetről és -gyűjtésről. Hapák József remek reprodukció- és a könyveket szinte háromdimenziósan láttató fotókavalkádja, valamint Gregor László szabadon szárnyaló fantáziájú tipográfiája a kiadványt a magyar bibliofília képeskönyvévé emeli. A fegyelmezett fogalmazású szöveg Monok Istvánnak és Buda Attilának köszönhető. A szerzők a munka elején jobbára könyvről könyvre -- az egyebeken kívül színes Szent István-ábrázolásáról nevezetes Thuróczy-krónikától a Mátyást és Beatrix királynét megörökítő Ransanus-kódexig --, később inkább bibliotékáról bibliotékára haladva mutatják be az először főképpen latin, utóbb egyre gyakoribb magyar nyelvű műveket. F: Népszabadság, 2007. jún. 30., (Dannis Géza)

Régebbi hírforrás(ok): link

Carnegie érem Philip PullmannakFEL

A Carnegie-érmét a skót filantróp, Andrew Carnegie (1835-1919) emlékére -- aki az angolszász világban több mint 2500 könyvtárat hozott létre -- alapította az egyesült királyságbeli könyvtárosok szervezete 1936-ban. Az elismerést a gyermekkönyvek és az ifjúsági regények szerzői kapják. A Carnegie zsűrije 13 gyermekkönyvtárost is magába foglal, akiket a Fiatal Könyvtárosok Klubja (Youth Libraries Group) delegál. Az elmúlt 70 év legjobb gyermekkönyvének járó elismerést vehette át Philip Pullman június 21-én. A magyarul is olvasható Sötét Anyag-trilógia első kötete, az Északi fény nagy fölénnyel utasította maga mögé a többi jelöltet. A 'multiverzum' átjárhatóságával is foglalkozó streampunk meseregény egy 12 esztendős kislány, Lyra Belacqua hősies történetét meséli el. Pullman könyve a szavazatok 40%-át szerezte meg, jócskán megelőzve a hosszú ideje klasszikusként számon tartott Philippa Pearce 1958-as Tom's Midnight Garden-ét, amely az internetes szavazatok 16%-át kapta, vagy a harmadik helyezett David Almond 1998-as regényét, a Skellig-et, mely 8%.kal végzett. A szerző nyereménye egy aranymedál valamint 500 font értékű könyvadomány az általa választott könyvtárnak. - F: Litera, 2007. jún. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szenzációs fotótörténeti lelet az ELTE Egyetemi KönyvtárábanFEL

Roger Fentonnak, a XIX. század egyik legfontosabb fotográfusának tizenkét eredeti fotója került elo az ELTE könyvtár Kézirat- és Ritkaságtárából. A fotográfia hajnaláról származó, ritka és értékes műalkotások több tízmilliót érnek, melyekből a Magyarországi közgyűjteményben eddig nem volt egy darab se, és még az is rejtély, hogy mikor kerültek az ELTE könyvtárába. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olvasótábor vakációzóknakFEL

A vakáció kezdete óta a második olvasótábor zajlik a Nagykanizsai Városi Könyvtárban. A fiataloknak számos programot állítottak össze, az olvasás mellett, múzeumlátogatásra és kirándulásra is lesz lehetősége a gyerekeknek. Az egyhetes turnusokra főként olyan általános iskolások jelentkeznek, akik már szeretnek és tudnak is olvasni. A könyvtár munkatársai megtanítják a fiatalokat a könyvtár és az internet használatára. A városi tévével kötött megállapodás szerint az esti meséket ők olvassák majd fel a televízióban. A kis táborozók a délelőtti játékot követően szinte minden nap ellátogatnak a múzeumba, ahol a raktártól, a padlásig mindent megtekinthetnek.
Szintén a városi könyvtárhoz kapcsolódó hír, hogy a Kálvin téri főépület július 23-tól augusztus 3-ig zárva lesz, ám a kanizsaiak nem maradnak szolgáltatás nélkül, ez idő alatt ugyanis a kiskanizsai és a Hevesi úti fiókkönyvtár várja az érdeklődőket. Fontos tudnivaló továbbá, hogy a szombati nyitva tartás júliusban és augusztusban is szünetel. - F: jún. 29.

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap

A János vitéz bűvöletébenFEL

A magyar irodalom egyelőre nem foglalja el az őt megillető helyet a világban, ennek egyik oka, hogy kevés az angol nyelvű fordítás -- véli John Ridland amerikai költő, műfordító. A Santa Barbara-i egyetem professzora nemrégiben Lendván járt, jól ismeri a magyar irodalmat, többször megfordult Magyarországon, s tartott vendégoktatóként előadásokat a hazai egyetemeken. Budapesti tartózkodása során ismerkedett meg Petőfi Sándor János vitézével, amelyet le is fordított angolra. A történet teljesen lenyűgözte, úgy véli, minél több embernek meg kellene ismernie a világon. 55 évesen ismerte meg a történetet, de ugyanúgy elvarázsolta, mint a magyar gyerekeket -- vallotta be John Ridland. Azt is elmondta, hogy kapcsolata Magyarországgal egyetemi tanulmányaihoz kötődik. A magyar irodalom képviselői közül Kodolányi Gyulával ismerkedett meg elsőként, aki a Santa Barbara-i egyetemen vendégelőadóként tanított, majd hasonlóképpen került kapcsolatba Oravecz Imrével is. Végül ez utóbbi volt, aki meghívta Budapestre. Vendéglátói közbenjárására hivatalos felkéréseket is kapott, hogy tartson előadást az angol nyelvű költészetről. Ő azok közzé tartozik, aki hiszi, hogy az irodalom, a költészet a jövőben is fontos szerepet tölt majd be az életünkben. Egyelőre azonban az előítéleteket kell legyőznünk, az emberek többsége ugyanis fél a költészettől, s ennek alapja az iskolákban szerzett tapasztalat. - F: júl. 2.,

Régebbi hírforrás(ok): link

A Magyar Tudományos Akadémia két adattáraFEL

A Magyar Tudományos Akadémia Kutatásszervezési Intézete hozta létre és tartja fenn azt a Köztestületi Publikációs Adattárat (KPA), mely a köztestületi tagok publikációi és azok idézettségére vonatkozó adatok összegyűjtésére és tárolására szolgál. Gyűjtőköre kiterjed az érintettek publikációira -- könyvek, a nemzeti tudományok magyar nyelvű publikációi, tankönyvek --, a nyilvánosan hozzáférhető egyéb tudományos teljesítményeire (pl. szabadalmak), valamint a nemzetközi publikációs adatbankok által figyelmen kívül hagyott rájuk vonatkozó hivatkozásokra. A KPA személyekhez kötődően gyűjti az adatokat, és kiterjed az érintett személyek munkásságának teljes időszakára. A Magyar Tudományos Akadémia Tudományos Publikációs Adattára (MTA TPA) az Akadémia kutatóhelyein dolgozó kutatók tudományos és ismeretterjesztő publikációit, valamint az ezekre érkezett idézetek bibliográfiai adatait tartja nyilván. Az Adattár az Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsának javaslatára az MTA főtitkárának 2001. február 15-én kelt határozatával jött létre. Az MTA TPA az MTA Kémiai Kutatóközpontjának önálló szervezeti egységeként működik. Célja, hogy az MTA természet- és társadalomtudományi kutatóhelyeinek tudományos közleményeit és az azokat idéző publikációkat nyilvántartsa. Adatokat szolgáltat az MTA bizottságai és szervezetei részére a kutatóhelyek tudományos publikációs tevékenységének áttekintéséhez, valamint különböző szempontok szerinti értékeléséhez. Segítséget nyújt a kutatóhelyeknek a publikációikat és azok idézeteit tartalmazó jegyzékek különböző szempontok (pl. kutatási pályázatok) szerinti összeállításához. Bekapcsolódik a hazai kutatóhelyek és más intézmények tudományos kutatóinak szakirodalmi információval történő ellátásába, segítve ezzel a tudományos együttműködést. Hozzájárul a kutatóhelyi, az akadémiai és az országos tudományos kutatási koncepciók, tervek kimunkálásához. Az összegyűjtött adatok hozzájárulnak a szakirodalmi információs folyamatok törvényszerűségeinek feltárásához is. Az akadémiai kutatóhelyek tudományos közleményeinek bibliográfiai adatai felhasználói név és jelszó nélkül lekérdezhetők. Az idéző publikációk lekérdezéséhez felhasználói név és jelszó begépelése is szükséges. Az intézetek adatai 1992-től, a kutatócsoportok 1996-tól szerepelnek az adatbázisban. A 2004-as adatok feldolgozása után az adatbázis 270 000 tételt tartalmaz: 80 000 tudományos közleményt, 190 000 idézetet. Az adatok 46 kutatóintézet és 200 támogatott kutatócsoport eredményeit tükrözik.

Régebbi hírforrás(ok): link link

Nonprofit Önarckép -- a hazai civilek adatbázisaFEL

A Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány működteti a hazai civil szervezetek legteljesebb nyilvános adatbázisát, a Nonprofit Önarckép-et. Az adattárban jelenleg több mint 11 ezer szervezet adatlapja található. Az Alapítvány a civil szervezetek adatainak összegyűjtésével és nyilvánosságra hozásával hozzájárul a potenciális vállalati és egyéni adományozók és a civil szervezetek egymásra találásához. Az adójuk 1%-áról rendelkezni kívánók megtalálják a számukra megfelelő célszervezetet és annak adatait, így a szektor iránt érdeklődők minél bővebb és naprakészebb adatbázisban kereshetnek.
Elősegíti a civil szervezetek átláthatóságát, kiszámíthatóságát a külvilág, a támogatók, adományozók, állampolgárok és egymás előtt. Az adatbázisba ingyenesen és önkéntesen lehet bejelentkezni, a szervezetek az adataikat bármikor módosíthatják. Adózási időszakban az adófizetők ide fordulnak információért a támogatandó civil szervezetről, vagy az általuk preferált területen működő szervezetekről. Mivel a potenciális adományozók tehát választják ki, hogy kit támogassanak adójuk 1%-ával, a civil szervezetek létérdeke az adattárba való bejelentkezés. Tekintettel viszont arra, hogy az adatközlés önkéntes, az adatok frissítése a közlő szervezeten múlik. Adózási időszakban a NIOK Alapítvány kampányt folytat, hogy felhívja a figyelmet az adatbázisra, amely alapján ingyenesen hívható telefonszámunkon (06 80 200 074) is felvilágosítást nyújt a nonprofit szervezetekről.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a Vezess.huFEL

Közel féléves munka után teljesen megújult a Vezess.hu magazin link . 2001-es indulását követően ez az első olyan jellegű átalakulás, amely a teljes szerkesztőségi és felhasználói felületet érintette. A megújulással együtt más területen is beleerősített az oldal: a látogatók száma 2007 első negyedévében jelentősen nőtt, az áprilisi egyedi látogatók száma 344 957 volt. A napi átlagos felhasználók száma meghaladja a harmincezret. - F: jún. 27.

Hírforrás:
2007. július 04.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Fiataloknak indított honlapot a Magyar Turizmus Zrt.FEL

Az internetes oldalon kifejezetten fiataloknak szóló belföldi üdülési és kirándulási ajánlatok kaptak helyet. A turisztikai régiók szerinti felosztásban szereplő ajánlatok mellett a link honlap a szálláshely keresését is megkönnyíti - áll a cég közleményében. A weboldalon elérhető egy folyamatosan frissülő eseménynaptár is, melynek bővítésére a honlapot látogatóknak is lehetősége van. Hasznos információk várják azokat is, akik a nyári szünet alatt szeretnének munkát vállalni. - F: jún. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Találja meg élete állását!"FEL

Világszerte 98249 állás található, ebből 2599 magyarországi' -- hirdeti magáról a jobpilot.hu portál. Az álláshirdetések szokásos ...kívül találhatunk magazint az állásvadászatról és a munkahelyi érvényesülésről. A 'csúcsrajutás' egyik lépcsőfoka, az önéletrajzírás 'tudománya' - állítja a portálon olvasható Pályacsúcs Magazin. Adatbázisaiban elhelyezhetőek álláshirdetések, önéletrajzok, melyekből a cégek válogathatnak.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról