Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2007/28., 7. 18.

Könyvtárosok vándorgyűlése Szegeden
A könyvtárügy jövője hosszabb távon biztosítottnak látszik
Tudatformáló felsőoktatási könyvtári terek
Uniós forrásból többmilliárd forint könyvtárfejlesztésre
Könyvtárlátogatás otthon
'Könyvhidat' építenek
Amerikai időmérleg: 2. Szabadidő -- olvasás
Salzburgban könyvtárcsoda épül
Kazany: holland építész álmodta meg a nemzeti könyvtárat
Ablakot nyitott a kisfalu a világra
Ősztől olvashat az egész város
A 14-17 évesek közel 80 százaléka internetezik
Térítésmentes telefonon -- Mi a fenét akar még a Google?
Jelentősen változik a közszolgálati bértábla -- a teljesítmény lehet végre a döntő?
Minőség a helyismeretben -- a használó vagy a szolgáltató felől?
Chatelő robotok -- Megszemélyesedés
Szerzői jogok jövője -- Megkerülő utak
Az iskolai könyvtárak beelőztek -- menedzselés informatikai eszközökkel
Ismét kongatják a vészharangot teleház ügyben, az állam már leírta a civileket?
Olvasótábor Kalotaszegen
Egy olvasójeggyel többen is kölcsönöznek -- egy spórolási taktika
Gagyi-e a Wikipédia? -- Bizonyosság helyett valószínűség
Múzeumba kerül a CD
Harry Potter és póker őrület
1000. olvasó a győri gyermekkönyvtárban
Hazánkban is egyre többen dolgoznak ingyen
Braille-írás fordító program
Neurális hálózatok a HR-ben
Levelezőszolgáltatást indított a Lánglovagok.hu -- tűzoltó-pr
Pr a megváltozott környezetben
A képregény felfedezése
Az internet öl, butít és nyomorba dönt
Gyógyszerinformációra kíváncsiak
A Sztálin-biznisz
Új európai terminológiai adatbázis
Wiki-turistatérkép
Cigány élet -- színt hozna
Civil információs bázist készítenek
Új szabályok a munkaidőre
Megújult a Startlap
Tuti tippek hőguta ellen


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtárosok vándorgyűlése SzegedenFEL

A partnerség a mottója a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 39. vándorgyűlésének, amely csütörtökön kezdődött meg Szegeden. A szombatig tartó rendezvényen csaknem hatszáz, az ország különböző területéről érkezett könyvtáros vett részt. Bakos Klára, az egyesület elnöke elmondta: folyamatos partnerséget szeretnének kialakítani a kormányzattal, az önkormányzattal és a felsőoktatási intézményekkel egyaránt. A rendezvény támogatja a kulturális miniszter törekvését, amely az olvasás felé fordulást célozza és olyan szolgáltatások létrehozására irányul, amelyek akár otthonról is elérhetőek. Elmondta: úgy értesültek, hogy a Nemzeti Fejlesztési Terv csaknem 20 milliárd forinttal támogatja a könyvtárakat. F: júl. 14., link

Régebbi hírforrás(ok): link

A könyvtárügy jövője hosszabb távon biztosítottnak látszikFEL

legalábbis erre lehet abból következtetni, hogy a szegedi vándorgyűlésen (ld. pl.: link n/2019370/ , vagy videóval: link fiatal szakemberek csoportja gyűlt informálisan össze, akik a szakma megújulását vetítik előre. Szintén előrelépés, hogy több blog is szinte szinkronban kommentálta az eseményeket -- amellett, hogy élőben, videón is lehetett nézni több eseményt. A jövőre nézve remélhetőleg készül a vándorgyűlések sztenderd szolgáltatásai c. lista is :-) Az alábbiakban a társadalomtudományi szekcióból adunk összefoglalót. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor; link n/2019370/ , link

Tudatformáló felsőoktatási könyvtári terekFEL

- A Springer kiadói konszern üzleti modelljében a könyveket és e-könyveket szintén tömeges, konzorcionális előfizetéses módon kívánják terjeszteni, ahogyan a folyóiratokat is. Ez kockázat is a könyvtárnak, mert évekre előre a konkrét cím ismerete nélkül kell adott könyvekre szerződését kötniük. Ám ahogy a folyóiratok brandje is garanciát nyújt, a könyvek esetében is ez várható.
- Keveházi Katalin (TIK-osztályvezető) a szegedi könyvtárosképzés gyakorlati elemeiről szólt. A (nem csak könyvtáros) hallgatók néhány részlegben a kurrens feladatokat is végeznek (például a feldolgozás). A könyvtár szerződéses formában diákmunkának is teret ad, sőt, számos üzemeltetési feladat (pl. számítógépes vizsgák esetén felügyeleti feladat) nem is oldható meg enélkül. Veszély azonban, hogy nem mindenben tisztázott a hallgatói munka jogi helyzete.
- Kibővültek a DEENK digitális szolgáltatási-archiválási feladatai kibővültek -- mondta Karácsony Györgyi, pl.: egyetemi publikációs és archiválás. Az oktatói publikációinak és a tanszékek tudományos eredményeinek gyűjtésével támogatják az intézményi célokat, egy felületre téve a különféle gyűjteményekkel. Kulcsszóként több előadásban is előkerül a proaktivitás. A könyvtár dokumentumállománya sokat színesedik, fizikailag csökken, tartalmilag nő; bekerülhetnek pl. Open Source-gyűjtemények a netről, vagy éppen az egyetem önállóan vagy konzorcionális formában licenceli azokat. A katalógus tehát tele van 'külső' tartalommal. Az állományhasználat gyorsan változik, de ez nem jelenti a könyvtári fizikai tér háttérbe szorulását! Előtérbe kerül a kollaboratív munka.
- Ezt emelte ki Barki Katalin (BDF Központi Könyvtár) is. Szabadpolcos terekkel, munkaállomásokkal és egyetemi fórumként szolgáló terekkel, folyosókkal új minőségű könyvtárhasználatra nyílik mód, s a gyorsan növekvő használói aktivitás igazolja is ezeket. Így új, identitást formáló fizikai tér, fórum jön létre. Mint mondta: az olvasók számára nincs tiltás; a környezet nevel. Ez feleslegessé is teszi a vészharang-kongatását a könyvtárak felett. Jellemző még a szoros intézményi és munkakapcsolat a pedagógiai élet és a munkaerőpiac szereplőivel. E kapcsolat inspiratív nézőpontot és kontrollt biztosít a könyvtári tevékenységeknek.
- Szivi Józsefné: a hamarosan új épületbe költöző BCE Központi Könyvtára stratégiai eszköz az egyetem tudásgazdálkodásában. A Horizon Reportot link szem előtt tartva pl. az oktatók és hallgatók számára interaktív publikációs felületet biztosít. Munkájukból kitűnik, hogy a katalógusépítés már nem súlyponti területe az egyetemi könyvtári tevékenységnek. Hanem a használói igények közvetlen szolgálata az. Náluk is hangsúlyos lesz az ergonomikus fizikai környezet általi élményszerű könyvtárhasználat. Integrált könyvtári rendszer helyett a praktikus alkalmazások egységes szolgáltatási keretbe ágyazására teszik a hangsúlyt. Felvállalják a legpraktikusabb, leginnovatívabb szellemi termékek alkalmazását, mely néhány munkafolyamat (pl. katalogizálás, feldolgozás) eddigi menetének radikális átalakulásával jár együtt.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton, Mikulás Gábor

Uniós forrásból többmilliárd forint könyvtárfejlesztésreFEL

Mintegy húszmilliárd forint jut a magyarországi könyvtárak fejlesztésére uniós pályázati forrásokból a 2008-2013 közötti időszakban -- jelentette be Hiller István oktatási és kulturális miniszter július 5-én Budapesten. A tárcavezető elmondta: öt év alatt 16,67 milliárd forint jut a könyvtári terület fejlesztésére, ezen felül pedig 4,25 milliárd forint a könyvtári állomány digitalizálására fordítható. A program kidolgozottsága jó esélyt ad arra, hogy a pályázat útján elérhető húszmilliárd forintot kitevő uniós források teljes összege lehívható legyen -- emelte ki, megjegyezve, hogy a 'könyvtárügyet' a vidékfejlesztési stratégia egyik központi elemévé kívánja tenni. - F: júl. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárlátogatás otthonFEL

Elképzelhető, hogy öt év múlva több millió, könyvtárban tárolt dokumentumot -- cikket, álló- és mozgóképet, hangfelvételt -- otthoni számítógépeinken is megnézhetünk, meghallgathatunk. Legalábbis ezt ígéri a következő öt évre szóló, több mint húszmilliárd forintos könyvtárfejlesztési program, amelyet tegnap hirdetett meg Hiller István. Az oktatási és kulturális miniszter azt is bejelentette: nyilvános vitát kezdeményez az olvasásról, hogy világosabbá váljanak az elmúlt években tapasztalt folyamatok. A Portál néven bejelentett program célja, hogy a könyvtárak képesek legyenek ingyenesen eljuttatni akár a használó otthonába is digitalizált dokumentumaikat, a hagyományos könyvek esetében pedig az olvasó minden igényét a lakóhelyéhez legközelebb eső könyvtárban elégíthesse ki, részben könyvtárközi kölcsönzéssel. A program finanszírozásából több mint négymilliárd forintot könyvtári dokumentumok digitalizálására fordítanak. - F: júl. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Könyvhidat' építenekFEL

Megvalósulhat a Márai-terv, könyvártörvény is készül. 'Könyvhídprogrammal' támogatnák az érintett szakmák és a tárca a kortárs magyar irodalmat és olvasóit. A miniszter kiegészíti az idei könyvszakmai hitelkeretet, és várható, hogy visszaállítja a tudományos és szakkönyvek támogatását is. Az írószervezetekkel és a könyves egyesüléssel folytatott egyeztetéseken körvonalazódik a kortárs magyar íróknak szóló ösztöndíjrendszer, illetve egy könyvtári állománygyarapítással megvalósuló könyvtámogatás. Az utóbbi lényege: az állam által fölajánlott pénzkeretből a könyvtárak részére kortárs magyar műveket vásárolnak a kiadóktól. - F: júl. 9.

Hírforrás:
2007. július 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Amerikai időmérleg: 2. Szabadidő -- olvasásFEL

Az 5,09 óra átlagos szabadidő nemek szerinti tagozódása: férfiaknál 5,47 óra (5 óra 30 perc), míg nőknél 4,72 óra (4 óra 43 perc), a különbség majdnem háromnegyed óra. Olvasásra átlag hétköznap 20 perc jut, míg hétvégén 26 perc. (Ez eléggé hasonlít a hazai 1999-es időmérleg-vizsgálat adatára, mely átlag 23 percet mért.) Kevesebb a férfiaknál: ők átlag 0,28 órát (17 percet) fordítanak, teljes szabadidejük alig több, mint 5 %-át (hétvégén 23 perc). A nők hétköznap olvasásra fordított ideje 0,38 óra (23 perc), ami teljes szabadidejüknek csaknem tizede (9,6%), hétvégén felmegy 30 percre. Tehát az olvasás a nőknél nem egyszerűen több időt köt le (önmagában a 6 perc különbség nem tűnne perdöntőnek), hanem fontossága is egyértelműbb (10 % összevetve a férfiak 5 %-val). Itt is különösen markáns az életkorok szerinti különbség:
- a tinédzserek körében megdöbbentően kevés idő jut olvasás (0,11 óra = 7 perc, szabadidejük 2 %-a), ráadásul itt a hétköznapi adatok nem különböznek a hétvégi (vagy ünnepnapi) számoktól,
- a 20-24 éveseknél (hétköznap 0,14 = 8 perc, hétvégén 0,24 = majdnem 15 perc) és a következő, 25-34 éveseknél (hétköznap 0,15 = 9 perc, hétvégén 0,19 = 11 perc) még mindig átlag alatti,
- csak hajszállal jobb a következő két csoportban: a 35-44 éveseknél (hétköznap 0,20 =12 perc, hétvégén 0,26 = 16 perc) valamint a 45-54 (hétköznap 0,29 = 17 perc, hétvégén 0,40 = 24 perc),
- az ennél idősebb három csoport egyre jobban meghaladja az átlagot, az aktív nemzedéknél, az 55-64 éveseknél valamivel (hétköznap 0,50 = 30 perc, hétvégén 0,65 = 40 perc),
- a nyugdíjba ment korosztálynál, a 65-74 éveseknél tovább nő (hétköznap 0,70 = 42 perc, hétvégén 0,90 = 54 perc), s a legidősebb korosztálynál még tovább emelkedik (hétköznap 0,97 = gyakorlatilag egy óra, hétvégén 1,35 = 1 óra 20 perc). (SP) - F: júl. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Salzburgban könyvtárcsoda épülFEL

Salzburg nem nyerte el ugyan a 2014. évi téli olimpiai játékok rendezési jogát, ám az idén tavasszal elkezdett új könyvtárépület jövő őszre készen lehet. Akinek szüksége van rá, ott vigasztalódhat. Az új városi központ befogadja az eddig külön elhelyezett gyermek- és ifjúsági könyvtárat, valamint médiatárat is. Az 5 e m2 alapterületen épülő könyvtár egy bonyolultabb komplexum része lesz: az épületegyüttesben helyet kapnak boltok és vendéglátó helyek, s ami igazán attraktívvá teszi, az a három bár. A négyszintes tagolt formájú épület tetején ugyanis három helyen egy-egy hoki- vagy golfütő formájú rész emelkedik a magasba, s innen, kellő kilátással várra és hegyekre, lehet majd az olvasás fáradalmait kipihenni. (SP) - F: júl. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kazany: holland építész álmodta meg a nemzeti könyvtáratFEL

Nemzetközi építészeti pályázat eredményeként a nálunk is ismert holland Erick van Egeraat tervezheti Tatárország Nemzeti Könyvtárának új épületét. A 3 milliós gyűjtemény nagyvonalú elhelyezést kap az ultramodern formájú, összesen 81 ezer m2 (!) alapterületű épületben. Az 1,2 millió lakosú Kazanyt néha Oroszország harmadik fővárosának is nevezik. Az ambiciózus vezetés szerteágazó kapcsolatokat ápol a világ fontos régióval (tavasszal például Hu, kínai elnök is felkereste). A Lobacsevszkijről elnevezett egyetemet (itt tanult Tolsztoj is) ma 15 ezer hallgató látogatja nappali tagozaton. F: júl. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ablakot nyitott a kisfalu a világraFEL

Már internetezhetnek, nyomtathatnak és DVD-t is nézhetnek az olvasni vágyók a könyvkölcsönzőben. Pályázati pénzből felújították a murgai bibliotékát. Hosszú tornácos parasztházban található a murgai könyvtár, ahol tegnap családias hangulatban zajlott a felújított bibliotéka átadó ünnepsége. A ház egyik szobájában a számítógépek várnak a látogatókra, a másik helyiségben a társadalmi munkával készült polcokon pedig az új könyvek számítanak arra, hogy leemeljék őket. A falon gipszből készült képek, az ábrákon látható ecsetvonások helybéli kéztől származnak. Az asztalon szendvicsek, sütemények, látszik, hogy a házigazdák szívesen látják a megnyitó iránt érdeklődőket. Felkl Márton polgármester köszöntötte a megye legkisebb településén a kis számú közönséget. Háláját fejezte ki mindazoknak, akik segítségére voltak a bibliotéka helyreállításában. A megnyitó hivatalos közegét már az első mondatok feledtették, örömteli arcok mindenütt, a kis falu életében nagy eseménynek számít a modern eszközökkel felszerelt könyvtár átadása. - F: júl 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ősztől olvashat az egész városFEL

Megmutatni óvodásnak és felnőttnek, hogy a könyv hasznos és szórakoztató. Program indul ősztől, 'Olvas a város' címmel. A cél az, hogy minél több embernél népszerűsítsék az olvasást, s erősítsék a szövegértést. Pécs gyermek és felnőtt lakosságát egyaránt szeretné megcélozni az a program, amely ősztől indul a baranyai megyeszékhelyen. A tapasztalatok szerint ugyanis a lakosság nagy része szinte egyáltalán nem vagy alig olvas, s emellett elgondolkodtató, hogy a fiatalok jelentős részének komoly szövegértési nehézségei vannak. Ezen kíván változtatni a pécsi program, amely várhatóan ősszel indul. Keszi Erika Zsuzsannától, a program szervezőjétől, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Pécsi és Baranyai Szervezetének elnökétől megtudtuk, összesen öt korcsoport részére készítenek tervet, az óvodásoktól egészen a felnőtt lakosságig. Az ovisoknál természetesen előkészítő jelleggel, a különböző foglalkozásokon keresztül indulhat a barátkozás a könyvekkel. Az általános és középiskolások számára könyvtárlátogatásokat, különböző versenyeket és persze szövegértési méréseket is terveznek, az oktatók továbbképzésével összhangban. De megcélozzák az egyetemistákat és a felnőtt lakosságot is különböző olvasásnépszerűsítő programokkal. F: júl 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A 14-17 évesek közel 80 százaléka internetezikFEL

...és a 14 évesnél idősebb internetezők közel egyötöde ebből a középiskolás korú csoportból kerül ki. A magyar gyerekek internetezési és fogyasztási szokásait, valamint az online reklámokhoz való hozzáállását vizsgálja az NRC Piackutató. - F: júl. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Térítésmentes telefonon -- Mi a fenét akar még a Google?FEL

A Google Voice Local Search élőszavas kereső, ráadásul cégkereső. Egyelőre bétateszt állapotában leledzik, kizárólag amerikai felségvizeken működik. Az 1-800-GOOG-411 tárcsázásával megkereshetjük a hozzánk legközelebbi mosodát, fűszerest vagy befektetésekkel foglalkozó irodát, de ha lerohadunk Nevadában a sivatagban, akkor is jó esélyünk van rá, hogy Gugli megmondja, hol találunk szerelőt a környéken. Ingyen. Mármint a Google részéről -- azaz nem emelt díjas, pusztán a normál hívás árát kell fizetnünk a telefon-szolgáltató felé. Állítólag forradalmasítják a keresést -- szerintem betegesen igyekeznek tökéletesíteni. Ezt persze minden ízében pozitívan értem. Eddig is számtalan hasznosságot fejlesztettek már. De mégis -- meddig tudnak még újítani? Mi a fenét akar még a Google? Élőszavas webkeresést? Le merném fogadni. - F: júl. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jelentősen változik a közszolgálati bértábla -- a teljesítmény lehet végre a döntő?FEL

A kormány szándéka szerint a közszolgálatban dolgozók fizetése függetlenedne attól, hogy a munkavállaló mennyi ideje van a pályán. Így a fiatal tehetség többet kereshetne az idősebb, már lustácska kollégájánál. Gyakorlatilag tavaly nyár óta folyamatosan olyan hírek keringenek a közszolgálatban dolgozók körében, amelyek szerint a kormány a bértáblák megszűntetésére készül. Kiderült, hogy a folyosói pletykáknak volt némi alapjuk, ugyanis Draskovics Tibor a Népszabadságnak nyilatkozva kifejtette: a táblarendszer megszüntetéséről nincs szó, de a bértábla kiigazítása szóba került. A közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszter szerint ugyanis a jelenlegi rendszer nem ad megfelelő rugalmasságot a munkáltatónak arra, hogy az iskolai végzettséget és a szolgálati időt nem kizárólagos szempontnak tekintve állapíthassa meg a dolgozó fizetését. - F: júl. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Minőség a helyismeretben -- a használó vagy a szolgáltató felől?FEL

Talán a címben feltett kérdésre is választ kapnak a hallgatók a Helyismereti Könyvtárosok 14. Országos Tanácskozásán, melynek témája: Minőségbiztosítás a helyismereti munkában. A július 18-i rendezvényt a kiskunhalasi Martonosi Pál Városi Könyvtárban szervezik.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Chatelő robotok -- MegszemélyesedésFEL

Egyre többen használják a valós személyiségüket megjelenítő internetes csevegőrobotokat. A HVG kipróbálta, miképp társalog a George W. Bushra 'hangolt' program Angelina Jolie virtuális klónjával. Világszerte több tízmillióan vannak virtuálisan jelen az úgynevezett internetes közösségi portálokon, amilyen például a MySpace vagy a magyar Iwiw. Ezeken keresztül az ember egyszerűbben tarthat kapcsolatot barátaival, és rég elfeledett ismerősökre bukkanhat a neten. Ehhez persze az kell, hogy a portálon létrehozott honlap tulajdonosa személyesen válaszolgasson a beérkezett elektronikus üzenetekre. Egy széles körben terjedő új program azonban lehetővé teszi, hogy az internethasználók gépre töltsék személyiségük bizonyos vonásait, illetve a róluk szóló információkat, és így őket részben helyettesítő gépi személyi titkárokat hozzanak létre. - F: júl. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link (regisztrációval)

Szerzői jogok jövője -- Megkerülő utakFEL

Aligha ér meg újabb száz évet mai formájában a szerzői jog, amelyet Magyarországon a most jubiláló Artisjus véd. A rendszer kereteit az internet feszegeti, igaz, gyökeres változást máig nem sikerült kicsikarni. Az internetes technológia radikálisan más helyzetbe hozta az alkotókat. Ha a net előtti világban elolvastam egy könyvet vagy elajándékoztam valakinek, nem kellett bejelentenem a szerzői jogi hivatalnak, hiszen nem hoztam létre egy új kópiát. A digitális világban azonban a kultúra használata minden alkalommal újabb másolatot eredményez - így elvileg engedélyhez kötött - világított rá Szabad kultúra című könyvében Lawrence Lessig, az amerikai Stanford Egyetem jogászprofesszora, miért is alapított 2001-ben Creative Commons (rövidítve CC; magyarul Kreatív Közvagyon) néven világmozgalmat. - F: júl. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link (regisztrációval)

Az iskolai könyvtárak beelőztek -- menedzselés informatikai eszközökkelFEL

Bondor Erika: Iskolai könyvtárak fejlesztése, menedzselése informatikai eszközökkel néhány hete jelent meg. A szerző a Könyvtárostanárok Egyesülete és a Berzsenyi Dániel Gimnázium könyvtárának új információs csatornáinak (honlap, chat, közösségi szoftverek, blog) példáin keresztül mutatja be a használat lehetőségeit. Külön fejezet foglalkozik az iskolai könyvtár webkettes lehetőségeivel is. A webes fejlesztéshez használható praktikus linkeket is soroló könyv a Kis KTE könyvek sorozatában, a Könyvtárostanárok Egyesülete kiadásában jelent meg. Az első magyar könyvtár 2.0-ról szóló nyomtatott kiadvány. Feltételezhető, hogy ismertető oldala is rövidesen megjelenik a link -n. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor

Ismét kongatják a vészharangot teleház ügyben, az állam már leírta a civileket?FEL

Közel száz teleház szűnhet meg még az idén, főleg azok, amelyek önkormányzati tulajdonban vannak -- mondta Fejes István, a Magyar Teleház Szövetség elnöke. A hazai teleház rendszer a 90-es évek elején Európaszerte egyedülálló kezdeményezés volt, működőképes hálózatnak tűnt, mi több, külföldről jártak csodájára, elemezték, tanulmányozták. Most mégis úgy tűnik, részben életképtelenné vált. Az elnök egyébként maga is részt vesz az abai teleház működtetésében. A községben, ahonnan származik, fontosnak tartja a teleház működtetését annak ellenére, hogy ő ma már Budapesten él. - Az abai teleház civil alapon működik, az egész napos nyitva tartást nem tudtuk megoldani, nem volt rá keretünk. Éppen ezért minden este 18-21 óráig tart nyitva az intézmény. Hetente két alkalommal én tartom a frontot, és bizony tapasztalom, hogy van rá igény. Ugyanis Abán már öt éve van szélessáv. Attól azonban, hogy az emberek hazaviszik a számítógépet és az internetet, még mindent nem tudnak megoldani. Például ott van az elektronikus bevallás. Az állam a teleházakra lőcsölte annak megoldását, forrást azonban nem biztosított hozzá. Pedig ez az a fajta feladat, amihez hozzáértő embert kellene biztosítanunk. Sok ehhez hasonló közfeladat látunk el, ezekre olyan igény van, hogy amikor a teleházat nyitom, már sorban állnak az emberek. Ilyenkor az a hat gép, amit például az abai teleházban biztosítani tudunk, kevés, többre azonban nem futja. Az volna jó, ha olyan nagy volna rá a kereslet, hogy piaci alapon tudnánk működtetni egy házat. A jövő útja az lehetne, ha civil kézbe kerülne a hálózat. - F: júl. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olvasótábor KalotaszegenFEL

Húsz Nógrád megyei középiskolás vesz részt vasárnaptól Kalotaszegen felvidéki, délvidéki és erdélyi fiatalokkal együtt az 'Útjaink, állomásaink a pompás magyaroknál' című olvasótáborban, ahol több jeles személyiség szülőhelyére tesznek irodalmi zarándoklatot -- közölte az MTI-vel az egyik szervező. A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár és a Lélekpendítők Társasága által rendezett 35. nógrádi olvasótábornak idén Kalotaszentkirály ad otthont; a július 15-től 26-ig tartó táborozás alatt a humán érdeklődésű, irodalmi hagyományápoló diákok Ady Endre, Arany János és Kós Károly nyomába erednek, az emlékhelyeket bejárva ismerkednek Kalotaszeg néprajzával és Erdély szellemi kincseivel -- mondta Gyetvainé Szorcsik Angéla, a Lélekpendítők Társaságának elnöke. Hozzátette: a táborba több kolozsvári jeles személyiség fogadta el a meghívást, így Péntek János professzor, Kántor Lajos, a Korunk, valamint Szabó Zsolt, a Művelődés főszerkesztője, és Budapestről Pomogáts Béla irodalomtörténész, akik mindannyian kötődnek Kalotaszentkirályhoz. Az elnök asszony elmondta: ezek a nyári programok nem csak a klasszikus vagy a kortárs irodalmat hozzák közelebb a diákokhoz, de kultúrtörténeti barangolások lehetőségét is biztosítják a Kárpát-medencében. - F: júl. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Egy olvasójeggyel többen is kölcsönöznek -- egy spórolási taktikaFEL

Csökkent a beiratkozott olvasók száma az elmúlt évben a kaposvári megyei-városi könyvtárban. Ennek hátterében a szakemberek szerint vélhetően az is áll, hogy tavaly óta az oktatási tárca már nem téríti a pedagógusok éves beiratkozási díját. Hogy mégis több a látogató, az abból is adódik, hogy egy olvasójegyet többen is próbálnak használni. - F: júl. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gagyi-e a Wikipédia? -- Bizonyosság helyett valószínűségFEL

Gyakran hivatkoznak arra, hogy a Wikipédia szócikkei 'nem hitelesek', nem pontosak. Ez természetesen elkerülhetetlen, ha bárki írhat szócikket, globálisan nézve azonban a közös munka bámulatosan sikeres. Csak meg kell érteni, hogy működik. A Wikipédia a Google-hoz és a blogok millióinak kollektív tudásához hasonlóan a valószínűségi statisztika idegennek tetsző logikája alapján működik -- nem a bizonyosság, hanem a valószínűség irányítja. Az agyunk azonban nem úgy épül fel, hogy a statisztika és a valószínűség elvei alapján gondolkozzunk. Mi tudni akarjuk, hogy az enciklopédia egyes szócikkei helytállóak-e vagy sem. Ha szakemberek -- szerkesztők, tudósok, újságírók -- keze van a dologban, akkor legalább tudjuk, hogy valakinek kötelessége ellenőrizni, pontosak-e az adatok. - F: jún. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Múzeumba kerül a CDFEL

Az idei év első felében ismét majdnem egyötödével visszaestek a CD-eladások az USA-ban, miközben az online-forgalmazás durván nő. Mind az elemzőket, mind a kiadókat meglepte, milyen irdatlan ütemben esnek vissza továbbra is a CD-eladások az Egyesült Államokban. Az idei első félévben 19,3 százalékos volt a csökkenés üteme, ami azt jelenti, hogy csak 205,7 millió hagyományos lemez talált gazdára. Eközben az online forgalmazás 60 százalékos ütemben, 23,5 millió albumra nőtt. Összességében 15 százalékkal zsugorodott a teljes albumok piaca, mivel sokan egyenként vásárolják kedvenceik számait. - F: júl. 6.

Hírforrás:
2007. július 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Napi Online, link

Harry Potter és póker őrületFEL

A pókertáska most a sláger a csurgói gyerekkönyvtárban. Nem volt olcsó dolog, ezért csak úgy kapják meg a gyerekek játszani, ha valaki közülük felelősséget vállal érte. Egy pókerbajnokságon már túl vannak, készülnek a következőre. Bódjó Inez szerint izgalmas a póker, mert van tétje, a zsetonok. De jobban szeretné igaziból játszani, csak még hat évet várnia kell erre, akkor lesz nagykorú. Amúgy újra Harry Potter őrület van, az indiánregények nem kelendők. A lányok modern lányregényeket olvasnak, a fiuk inkább 'bandázni járnak' a könyvtárba, meg a számítógép előtt ülnek. -- Jó volna, ha a szülők megértenék, hogy nemcsak popsikenőcsre meg bébiételre van szüksége a gyerekeknek, de lelki törődésre is, s ennek része lenne, hogy könyvet adnak a kezükbe -- mondta Pálisné Szendrődi Zsuzsa könyvtáros. Ha szülő, óvónő és tanítónő ebben együttműködne, akkor még több látogatóval büszkélkedhetne a gyerekkönyvtár, amelynek azonban most sincs oka panaszra. Nyáron is naponta 40-50 gyerek fordul meg itt, némi hanyatlás majd csak nyár közepén várható. A téka a szünidőben egy napra sem zár be, csupán hétvégén nem fogad olvasót. - F: júl. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

1000. olvasó a győri gyermekkönyvtárbanFEL

Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár Gyermekkönyvtár blogjának link bejegyzése: 'Július 6-án beiratkozott idei 1000. olvasónk! Gyere el te is, csatlakozz csapatunkhoz! Gyermekkönyvtárunk érdekes programokkal, új könyvekkel, társasjátékokkal vár!' (Máté Zsófia) - F: júl. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hazánkban is egyre többen dolgoznak ingyenFEL

Itthon is egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az önkéntes munka, amely során az emberek adomány helyett ellentételezés nélkül segítenek egy-egy közösségnek. Ehhez nagyban hozzájárul a multinacionális cégek egyre terjedő gyakorlata, miszerint szervezett formában viszik el dolgozóikat ilyenfajta segítségnyújtásra. A külföldön már jól kiépült rendszer azonban nálunk még csak formálódóban van: a szervezetek többsége ugyanis annak ellenére nem készült fel még az önkéntesek fogadására, hogy munkájukra nagy szükségük lenne. - F: jún. 27.
-- Kérdés lehet, hogy van-e irányelv, írott elképzelés, minta ilyen munkaerő fogadására, kezelése. Ha nincs, érdemes átgondolni, kidolgozni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Braille-írás fordító programFEL

Német kutatóknak sikerült egy különleges szoftver és egy hagyományos szkenner segítségével egy a vakok számára készült írás olvasására képes rendszert létrehozniuk. A megoldás központi elemét jelentő speciális alkalmazást a Furtwangeni Főiskola Számítógépes és Villamosmérnöki Karának két munkatársa, Dr. Wolfgang Rülling és Dr. Reiner Schmid professzorok fejlesztették ki. A két német professzor bevonta a munkába a kar hallgatóit is, de a szoftvert így is csak hosszas fáradságos munkával sikerült megalkotni. Az adott szöveget tartalmazó lapot vagy dobozt elegendő csak behelyezni a szkennerbe, a program pillanatokon belül beolvassa a Braille-írással írt dokumentumot, majd lefordítja azt hagyományos szövegre. Végül a lefordított anyagot meg is jeleníti a képernyőn és amennyiben kérik, még hangosan fel is olvassa. A szoftvert elsősorban olyan területeken lehet alkalmazni, ahol egyaránt vannak vak és gyengénlátó, illetve jól látó emberek számára készült termékek és ahol emiatt gyakran keletkeznek problémák. - F: júl. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Neurális hálózatok a HR-benFEL

Egy brit HR cég olyan szoftvert dolgozott ki, mely neurális hálózatok alkalmazásával találja meg egy betöltendő munkakörre jelentkezők közül a leginkább megfelelőt. A program segítségével drámaian megnőttek az újonnan felvett dolgozók beválási mutatói. A neurális háló megtanulja a felvételi teszteredmények alapján, hogy milyen jelentkezők mennyire váltak be egy adott profilú munkakörben, és kik azok, akik alkalmatlannak bizonyultak. A tanulási fázis után az újonnan beérkező jelentkezőkről a program eldönti, hogy milyen valószínűséggel lennének sikeresek a kérdéses pozícióban. Az AIR (Artificial Intelligence Recruitment System, Mesterséges Intelligenciai Toborzó Rendszer) segítségével a beválási mutatók drámaian megnőttek. Egy nagy pénzügyi tanácsadó vállalatnak végzett toborzás során a korábbi 42%-os elégedettség 80%-osra nőtt. Mindemellett a felvételi procedúra ideje 30%-kal csökkent. - F: júl. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Levelezőszolgáltatást indított a Lánglovagok.hu -- tűzoltó-prFEL

A tűzoltók és a tűzoltó hivatás iránt érdeklődők egyaránt kedvező feltételekkel igénybe vehetik a Lánglovagok.hu levelezőszolgáltatását. - F: júl. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Pr a megváltozott környezetbenFEL

A kommunikáció céljai, formái és megjelenési csatornái megváltoztak, átalakultak. A fiatalabb generáció innovátorai az értékesítés területén az interaktív honlap alapvető jelentősége mellett fontosnak tartják a szolgáltatói tartalom állandó frissítését, a valóban új információkra épülő hírleveleket, és többen alkalmaznak blogokat is. Az új generáció tagjai először a fiatalokat kérik meg, hogy írják bele saját blogjukba, ha elégedettek voltak a kiszolgálással, ha hasznos információra találtak, ha segítséget kaptak. Második lépésként, felbátorodva a sikeren, saját bloggal erősítik az értékesítést, egy-egy termék precíz használatát ecsetelve. - F: jún. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

A képregény felfedezéseFEL

Negatív jelzőkkel illették, s leginkább a gyermek- vagy ifjúsági irodalom fattyaként aposztrofálták Magyarországon évtizedeken keresztül a képregény műfaját. Ennek voltak politikai-ideológiai okai (lásd a hideg háború okozta beszűkülést és elhatárolódást), oktatáspedagógiai vakvágányai (a képregény olvasása elvonja az értő figyelmet az értékes irodalmi alkotások befogadásától), de művészetelméleti premisszái is (a képregény sem nem kép, sem nem regény, és nem is önálló művészet). Szándékosan használom a múlt időt, mert olvasásszociológusok, pedagógusok, könyvtárosok ugyancsak évtizedes panaszáradatai közepette, miszerint nem olvas a gyerek, sőt nem is tud már olvasni, az ún. amerikai álom, ha konkrét formát nem is, szabad lelkületet annál inkább nyert a mai kultúrafogyasztói piacon. Ma a gyerek nem azért nem olvas, vagy nem tud olvasni, mert képregényt olvas, és az amerikai képregényeket feldolgozó filmdömping is rámutat: a képregény nem gyermekirodalmi műfaj. - F: júl. 5.

Hírforrás:
2007. július 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link link

Az internet öl, butít és nyomorba döntFEL

Az interaktív internet nem nagyobb szabadságot, nem nagyobb tudást eredményez, hanem a szamárság térhódítása előtt nyit kaput. Egy szilícium-völgyi vállalkozó az értékes kultúrát félti a világhálón terjedő értéktelentől. 'Az internetforradalom valójában felületes megfigyelésekkel áraszt el bennünket, nem pedig elmélyült elemzésekkel. Sarkos véleményeket termel, nem megfontolt ítéleteket. Megváltoztatja a kulturális környezetet, de nem javít rajta, hanem ront' -- idézi egy frissen megjelent könyv megállapítását a New York Times könyvrovatában Michiko Kakutani. F: júl. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Gyógyszerinformációra kíváncsiakFEL

Bár a GfK Hungária szerint csak minden tizedik beteg számára a legfontosabb tényező egy-egy gyógyszer esetében az ár, az egészségbiztosító adatai szerint az olcsó generikumok iránt nőtt meg a kereslet. A betegek az eddiginél jóval több információt szeretnének kapni a gyógyszerek hatásáról és lehetséges mellékhatásairól. - F: júl. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Sztálin-bizniszFEL

Majakovszkij egykori lakása -- ma múzeum -- és a Taganka Színház között nyílik meg Moszkva új látványossága. Abból az atombiztos, hétszáz fő számára tervezett, birodalmi szuperbunkerből lesz multikulturális szórakozóhely, amelynek építését még Sztálin rendelte el, ám az eredményt már nem láthatta, mert az építkezést két évvel a halála után fejezték be. Ma elhagyatott. A vállalkozás része a virágzó Sztálin-üzletnek. - F: júl. 16.

Hírforrás:
2007. július 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Új európai terminológiai adatbázisFEL

A rendszerben gyakorlatilag az összes fogalom és szakkifejezés megtalálható és immár 23 nyelven, köztük magyarul is elérhető. Az adatbázis hivatalos neve InterActive Terminology for Europe (IATE) lett és az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság közös ünnepségén mutatták be. A központi gyűjteményben megtalálhatók az Unió egyes szervezeteinek terminológiai adatbázisai. A rendszer összesen 8,7 millió terminológiai bejegyzést, 500 000 rövidítést és 100 000 mondatrészt tartalmaz -- összesen 23 nyelven, köztük magyarul. - F: jún. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Wiki-turistatérképFEL

Az olvasók által szerkesztett internetes lexikonhoz, a Wikipediához hasonló elven -- vagyis közös tudást összeadva és ingyen - digitális turistatérképtárat hozott létre a GPS (műholdas helymeghatározás) néhány száz magyar felhasználója. Az adatbázis egyénileg bejárt és rögzített túraútvonalakból, úgynevezett trackekből - a GPS-szlengben: 'csiganyálakból' -- épül fel. A közösbe bedobott alapanyagokból 20-30 fős amatőr csapat tisztázza le a térképeket. Az autósoktól eltérően a természetjáróknak korábban nem volt műholdas helymeghatározó által is értelmezhető digitális térképük (külföldön sincs túl sok ilyen, és azok fizetősek). A hazai térképek GPS nélkül is segíthetnek a tájékozódásban, mert kinyomtathatók a link -ról. A térképek felbontása nagyobb, mint a kereskedelmi forgalomban kaphatóaké, és a wiki-módszer előnyeként az adatbázis folyamatosan frissül. - F: jún. 27.

Hírforrás:
2007. július 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link (regisztrációval)

Cigány élet -- színt hoznaFEL

Cigány élet -- Romano Trajo címmel új kulturális és szórakoztató magazin indult. A havilap kilencezer példányban kerül majd az árusítóhelyekre. A lapot kiadó és a főszerkesztői feladatokat ellátó Kárpáti László Károlynak ez az első projektje a sajtópiacon. - F: júl. 5.

Hírforrás:
2007. július 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Civil információs bázist készítenekFEL

A civilszervezetek átláthatóságát, az információáramlás hatékonyságát és az adminisztrációs terhek csökkentését célozza az az előterjesztés, amelyet a szociális tárca készített a kormány számára. A javaslat szerint a tárca információs portált épít ki az év végéig, ahol naprakészen elérhetők lesznek a pályázati információk, jogszabályok. - F: júl. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új szabályok a munkaidőreFEL

Külön egyéni megállapodást köthetnek a munkavállalók a munkáltatókkal az általánosan engedélyezett, legfeljebb évi 200 óránál 100 órával több rendkívüli munkára, azaz túlórára a Munka törvénykönyve július elsejétől hatályos módosítása szerint. Az egyéni megállapodás csak akkor köthető meg, ha a munkáltató az adott munkakörre nem tud felvenni másik munkavállalót, vagy ha az adott munkakör speciális felkészültséget, gyakorlatot igényel. Ez a megállapodás csak írásban, s legfeljebb egy éves időtartamra köthető meg, a legfeljebb 10 dolgozót foglalkoztatóknál maximum egy dolgozóval, 10 dolgozó feletti létszámnál a dolgozók 10 százalékos mértékéig. - F: júl. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a StartlapFEL

Az immár testreszabható oldal friss, tetszetős külsővel és új, praktikus funkciókkal teszi egyszerűbbé és élvezetesebbé az internet használatát. Az 1999-ben elindított Startlap legutóbb 2003-ban esett át komolyabb megújításon. Az akkor bevezetett tartalmi és formai változások sikeresen erősítették az oldal tartalomszolgáltatói jellegét. A fejlődés azóta is töretlen: a Startlap csoport oldalait havonta több mint 2,6 millió egyedi látogató keresi fel a Medián Webaudit mérése alapján. - F: júl. 3.

Hírforrás:
2007. július 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Tuti tippek hőguta ellenFEL

Forró nyári napokon a hűvösben maradás nem csak kényelmes, de akár életet is menthet a Pennsylvania Orvosi Társaság szerint. Szakértők szerint a potenciálisan halálos állapot, a hőguta megelőzhető. ...érdemes olyan helyre menni, ahol van (bevásárló központ, könyvtár, mozi, stb.) - F: júl. 8.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról