Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/30., 8. 15.

Kolozs megye -- Könyvtár négy keréken
Olvasmányajánlás, hírek és pr -- a kispesti FSZEK-fiókban
Állami feladatvállalás közfeladat-kataszteren
Lehet, hogy tisztába teszik a közszféra költségvetését?
A géphez ülő gyermekek nem kerülik el a könyvet
Az OCLC Pekingben is terjeszkedik
A Google a Cornell Egyetem Könyvtárában is digitalizál
Megbízhatóság jelzése a Wikipédiában szín-kód programmal
MultiMédia az oktatásban - nemzetközi konferencia
A HVG helyi.érték versenyének győztesei!
Egyre népszerűbb az internetes könyvrendelés
Magyarország első nyomtatott térképe -- Ritka kiállítás
A múltat végképp elpörölni
Romániai könyvtári stratégia
(Mozgó)könyvtárosok falujáráson -- mozgókönyvtári normatívából könyvtárterem
Börtönkönyvtár 2007-ben az 'Év Könyvtára'
'Leszólító' óriásplakátok -- és könyvespolcok
Búcsúznak és költöznek Esztergomban
Folyóiratok Nyergesújfaluban
Ügyfélszolgálat: jónak látják a vezetők -- és inkább nem mérik az elégedettséget
Mit csinál egy erdész? -- No és egy könyvtáros?
Wikipedia-dilemma: netről lopott házidolgozatok
Jön az üzleti iwiw
Az e-mail megöli az sms-t
Harry Potter és a kalózfordítók -- imponálóan gyors fordítói kapacitás
Filantrópia és könyvkiadás -- Könyv aBush-család nőtagjaitól
Puritán titkok a kora újkori Angliából
Városi könyvtár Dél-Tirolban -- impressziók
Itt az ingatlanok online takarítási szótára -- mikor lesz itt a könyvtári?
A munkahelyen nevelnék egészséges életre a magyarokat
Könyvtárban is működhetne sószoba?
Közösségi oldalakon ütjük el az időt
'Minden IGAZÁBÓL a könyvön keresztül történik meg' -- Művészetek Völgye, 2007
A világ minden emberét nyilvántartaná egy új kereső
A világ tíz legnagyobb adatbázisa
E-számok -- adatok és keresők
Melyik autó környezetbarát? Hasonlítsa össze!
Könyvtároshivatás-blog


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Kolozs megye -- Könyvtár négy kerékenFEL

A kolozsvári Octavian Goga Megyei Könyvtár ősztől országos szinten egyedülálló szolgáltatással bővíti tevékenységét. A Kolozs Megyei Tanács egy könyvtárbusz beszerzését tervezi, francia segítséggel. A beruházás közel 50 ezer euróba kerül, derül ki a megyei tanács tegnap megjelent közleményéből. A könyvtárbusz működtetésére különleges személyzetet képeznek ki, ennek költségeit a franciaországi külügyminisztérium 13 ezer euróval támogatja. A guruló könyvtár Kolozs megye elszigeteltebb településeire visz majd ki könyveket, kiegészítve a helyi könyvtár állományát egyes helységekben. 'Az útvonalat az olvasók számának és a helyi könyvtárak igényeinek függvényében határozzuk meg' -- áll a közleményben. - F: Erdély ma, aug. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Olvasmányajánlás, hírek és pr -- a kispesti FSZEK-fiókbanFEL

Dobrova Zsuzsanna, a FSZEK XIX/1. sz. könyvtárának pr-es munkatársa örömmel ír. Mint mondja: -- Mindig is fontosnak gondoltam a kerületi intézményekkel, elsősorban a kulturális és oktatási intézményekkel a jó kapcsolat kialakítását. Tudatosan talán 2000 óta tartom a kerületi médiával a kapcsolatot, s ott jelen lenni szerencsére nem volt nehéz feladat, bár a helyi emberek ismerete nélkülözhetetlen volt. A feltétel pedig: itt a könyvtárban érdekes programok legyenek (s nem utolsó sorban látogatottak). Olyan történések, amiről be lehet számolni, ami érdekelheti a kerület lakóit. Kisebbségi estek, gyerektáborok, -foglalkozások, könyvtárfelújítás, más kerületi kulturális intézményekkel közös rendezvények.) Alig fordul elő olyan könyvtári rendezvény, melyen a helyi TV, sajtó nem képviselteti magát. E kapcsolatnak köszönhető, hogy két-három havonta a Kispest TV 19 perc elnevezésű hírműsorának is meghívott vendége vagyok, ahol módom nyílik a könyvtárban zajló tevékenységekről, programokról, terveinkről beszámolni.
Kezdetben a Kispest honlapon nyitva tartásunk, szolgáltatásaink szerepeltek, majd pl. elkezdtünk hírt adni könyvtárunkba érkező újdonságokról link segítséget nyújtva az olvasnivaló kiválasztásában. Kéthetente cserélődik az olvasmányajánló, az aktuális programok beharangozása és az azokról szóló képes és szöveges beszámoló. Bármikor írtunk és írunk beszámolót programjainkról, vagy küldünk fotókat az eseményekről, örömmel fogadják. Két dolog nagyon fontos: jól működő könyvtár, személyes kapcsolat. További fejlesztési elképzelésünk pl. szeptembertől elindul egy kvízjáték… Eredmények: rendezvényeink látogatottsága segít a látogatói szám szinten tartásában -- ami manapság jónak számít -- könyvtárunk ismertségében; az önkormányzati pályázatokon nyert támogatások pedig az elismerését minősíti. Nemrégiben kaptam meg a Kispestért kitüntetést, mely természetesen könyvtárunknak is szól. (Dobrova Zsuzsanna közlése alapján)

Régebbi hírforrás(ok): Dobrova Zsuzsanna

Állami feladatvállalás közfeladat-kataszterenFEL

Közzétették az interneten a közfeladatok listáját - közölte a kormányszóvivői iroda. A közfeladat-kataszter a link címen érhető el. A közlemény kiemeli, hogy ezzel a kabinet az állam által ellátott tevékenységek hatékonyságát és indokoltságát vizsgálja. 'A valóban mélyreható és tartós szerkezeti reformok végrehajtásának egyik legfontosabb feltétele, hogy tisztázódjon: hol húzódnak az állami feladatvállalás határai, azaz hol, mekkora mértékben és milyen formában vállaljon szerepet az állam' -- olvasható a kormányszóvivői iroda kommünikéjében. - F: Rádió.hu, aug. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lehet, hogy tisztába teszik a közszféra költségvetését?FEL

Előírások vonatkoznának a közfeladatot ellátó költségvetési szerv jogállására, alapítására és megszüntetésére, valamint arra, hogy a jövőben meg kellene indokolni, az adott intézmény mire kívánja elkölteni az adóforintokat. Meg kellene tervezni a megvalósítás folyamatát, a teljesítményt pedig mérni kellene, arról be kellene számolni. A törvény értelmében a jövőben nem lenne magától értetődő, hogy egy idén működő állami intézmény jövőre is fennmarad. Az adott közfeladat ellátásáért versenyezhetnének az állami szervek, így az eddig a feladatot ellátó szervezetre megszüntetés vár, ha valaki elnyeri előle a megrendelést. A jelenlegitől alaposan eltérő új szabályoktól, helyzettől azt remélik a PM-ben, hogy sikerül gátat szabni a pazarlásnak, végrehajtható költségvetés készül, a szolgáltatások pedig finanszírozhatóak lesznek, a folyamat egésze átláthatóvá válik. A tárcákat ez a jelek szerint nem hatja meg. Eddig legalább két államigazgatási egyeztetést tartottak a PM és a többi minisztérium részvételével, de a tárcák még mindig több ponton bírálják a tervet. Az első körös, még tavasz elején megtartott konzultáción 'a szabályozás alapvető célját és a szabályozás irányait érdemi kritika nem érte', ám mégis 'általános tapasztalat, hogy a véleményezők inkább ragaszkodnak az elismerten rossz, indokolatlan költségtöbbleteket és aránytalan ellátottságot eredményező jelenlegi szabályozáshoz és gyakorlathoz, mintsem, hogy felvállalnák az új szabályozás által előidézett többletmunkát, átgondolást, rendszerváltoztatást' -- fogalmaz az Indexhez került dokumentum. - F: Portfolio.hu, aug. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A géphez ülő gyermekek nem kerülik el a könyvetFEL

Nagyjából ezerkétszáz kötet várja az udvari könyvtárban a helybeli olvasókat A csekélyke bibliotéka az óvoda épületében, egy ottani helyiségben működik, az információs ponttal együtt. Az első olvasásra viszonylag szerénynek tűnő mennyiség széles kínálatot nyújt. -- Az ifjúsági irodalomtól kezdve a sikerregényeken át a szakirodalomig szinte mindent biztosítunk az érdeklődőknek -- mondta Farkas Károly, a könyvtár vezetője. -- Ha valami nincs, és szükség lenne rá, azt minden gond nélkül gyorsan beszerezzük, hiszen tagja vagyunk az Országos Dokumentumellátási Rendszernek. Az olvasási kedvet az intézmény helytörténeti gyűjtemény létrehozásával igyekszik növelni. Olyan kiadványok beszerzésével, melyek nemcsak Udvarival, hanem annak szűkebb és tágabb környezetével foglalkoznak. A könyvtár leggyakoribb és leghálásabb vendégei természetesen a gyermekek. Igaz, nem minden esetben a könyv vonzza őket mágnesként, hanem a helyszínen található számítógép. Farkas Károly ezt nem igazán bánja, hiszen azt vallja: aki egyszer ide betéved, az óhatatlanul leemel egy-két kötetet a polcról. S ekkor már megérte. Idézet: A szerény mennyiség széles kínálatot ad. - F: aug. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az OCLC Pekingben is terjeszkedikFEL

Augusztus 9-én megnyílt az OCLC új irodája, ezúttal Peking egyetemi városnegyedében, amelyet tudományos körökben 'kínai Silicon Valley'-nek neveznek. Az OCLC itteni első kapcsolatai még 1986-ból származnak. Ezt követte 1996-ben szolgáltató központjuk létrehozása a Tsinghua Egyetemen, melynek révén mintegy száz kínai egyetem kutatói folytathattak keresést az OCLC FirstSearch elnevezésű cikk-adatbázisában. 2004-ben pedig újabb konzorcium született 80 kínai egyetem részvételével az OCLC-birodalomhoz kapcsolódó NetLibrary e-könyveinek használatára. Az OCLC e lépésével felismeri a világ leggyorsabban növekvő régiójának növekvő szerepét az információs piacon is. (ref.: SP) - F: aug. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google a Cornell Egyetem Könyvtárában is digitalizálFEL

Mint a Google Book Search projekt 27-ik tagja, a Cornell Egyetem Könyvtára a következő hat évben fél millió könyv digitalizálását végzi el a Google-lel együttműködésben. Az anyag várhatóan döntő rész a szerzői jogok tekintetében már szabadon hozzáférhető (ezek teljes szövege látható lesz), míg a fennmaradó hányad esetében a keresés eredményeként a bibliográfiai adatok mellett néhány sor fogja segíteni annak eldöntését, kívánja-e az érdeklődő megvásárolni vagy törvényes módon kölcsönözni a forrást. - F: aug. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megbízhatóság jelzése a Wikipédiában szín-kód programmalFEL

A kalifornaiai Santa Cruz Egyetem szín-kód programot fejlesztett ki az egyedülállóan népszerű referensz oldal, a Wikipedia hitelességének mérésére. A program csaknem kétmillió oldalt: 40 millió szócikket oldalanként a kizárólagosan önkéntes szerkesztés történetét analizálja. A narancs szín különböző színárnyalatával jelzi majd a kétséges tartalmat. Az eredmény 1000 oldalas demo verzióban (link már elérhető. Az új program radikális szemléletváltozást jelent az eddigiekhez képest. Luca de Alfaro, a program kidolgozója szerint az elmélet igen egyszerű: 'Ha te vagy a leghosszabb ideje a 'szerző' -- alkalmas vagy. Ha a közreműködésedet felülírják az előzőhöz képest, elvész az alkalmasságod.' A program pontszámot kalkulál az alkalmasság mérésére a szerkesztés-történetet alapján, rejtve hagyva a szerkesztő-használó reputációs mértékét. "Nem akarjuk megváltoztatni a Wikipedia használó tapasztalatát, -- mondja de Alfaro --, ... nem akarjuk megváltoztatni ami most olyan jól működik és várjuk szeretettel az új használókat". (HK)

Régebbi hírforrás(ok): Hajdu Katalin, link

MultiMédia az oktatásban - nemzetközi konferenciaFEL

A tizenharmadik MultiMédia az oktatásban c. nemzetközi konferencia megrendezésére idén augusztus 23-24-én kerül sor. A rendezvény házigazdája a Budapesti Műszaki Főiskola lesz. A konferencia célja az oktatás, a kutatás és a média előállítás különböző területein dolgozó szakemberek tapasztalatcserének elősegítése. Új elem a konferencián a multimédia-technológia kapcsolódása a különböző tudományterületekkel, a legkülönbözőbb technológiák új eredményein át a műszaki, művészeti, módszertani megvalósításokig, azok bemutatásáig. Multimédiás tapasztalataik bemutatásával a könyvtáros és a kommunikáció képzéssel foglalkozók is bekapcsolódhatnak a konferencia munkájába. A konferencia ideje alatt az előadások a konferencia a weboldalán élőben is követhetők lesznek. A Főiskola aulájában nyolc kiállító fotó és grafikai munkája látható majd. A szekcióüléseken a legtöbb előadás a Web-bányászatról és a webes környezetről valamint a multimédiás tananyag fejlesztésről várható. Itt hangzik majd el előadás Moldován Istvántól az OSzK digitális tartalomszolgáltatásáról is. De sor kerül többek között a távoktatás különböző aktuális kérdéseire valamint az információs és kommunikációs technika és a tudástartalmak technológiai fejlesztésére is. (HK)

Régebbi hírforrás(ok): link Hajdu Katalin

A HVG helyi.érték versenyének győztesei!FEL

A több mint 2 ezer beérkezett szavazat után összeállt top 20-as listákról háromtagú zsűrink -- Váradi Mária településszociológus, Korbély György újságíró-blogger és Nagy Gergely újságíró -- választotta ki települési weblapokat versenyeztető megmérettetésünk nyerteseit. - F: HVG.hu, aug. 7.
-- Arról nem szól a felmérés -- de érdekes lehet -- hogy mely települési honlap főoldalán érhető el a helyi könyvtár katalógusa vagy helyi sajtófigyelésének eredménye. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link Mikulás Gábor

Egyre népszerűbb az internetes könyvrendelésFEL

Bár folyamatos rémhírek terjengenek arról, hogy a könyv, az olvasás ma már nem népszerű, mégis egyre több olyan lehetőség jelenik meg a piacon, amely könyvek postai vagy internetes rendelésére buzdít. A jelek szerint ezek a buzdítások sikeresek: egyre többen folyamodnak ehhez a módszerhez az olvasnivaló beszerzésére. Romániában egyetlen olyan internetes cég működik, amely magyar nyelven kínálja antikváriumi jellegű szolgáltatását. A link címen elérhető Erdélyi Virtuális Antikvárium és Könyvesbolt székhelye Szatmárnémetiben van, megrendelői pedig főként az erdélyi magyarlakta területekről kerülnek ki, de már több ízben kaptak rendelést Bukarestből is. A családi vállalkozás vezetője, a végzettsége szerint földrajz tanár Vörös Sándor Zsolt a magyarországi példák alapján létrehozott vállalkozásnak 2006. február 1-től közel 500 regisztrált ügyfele van. Az e-biznisz javarészt 18-35 év közöttiek körében népszerű, de van pl. 80 éves kliensük is, akik több-kevesebb rendszerességgel vásárolnak is. A különleges kívánságok teljesítése egy referenszkönyvtáros dicséretére is válhat.
-- Szeretnénk elérni azt, hogy aki az oldalunkra téved, az ne lépjen tovább anélkül, hogy találna valami érdekeset. -- jelzi interjúban az üzlet tulajdonosa. - F: Sándor Boglárka-Ágnes, Szabadság.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyarország első nyomtatott térképe -- Ritka kiállításFEL

A Magyarország Mohács előtti állapotát rögzítő, felbecsülhetetlen értékű térkép csak egyetlen példányban létezik. Ezt a ritkaságot most néhány napra állítja ki a térkép őrzője, az Országos Széchényi Könyvtár, a Xerox Magyarország Kft támogatásával. - F: VG, aug. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

A múltat végképp elpörölniFEL

Szlovák, román és magyar politikusok néha bejelentik, hogy hamarosan közös középiskolai történelemtankönyv jelenik meg, pedig a mű jó eséllyel sosem lát napvilágot. A példaként emlegetett német-francia párosnak ötven évre volt szüksége az álláspontok összefésüléséhez. 'A közös szlovák-magyar történelemtankönyv ügye újra és újra felvetődik (...), hogy aztán a 'bármikor elővehető megoldandó feladatok' polcán aludja álmát a következő riadóig' -- summáz egy hónapja megjelent írásában Jakab György, a téma magyarországi szakértője. Az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet munkatársának visszafogottsága érthető. Hiába állnak kamerák elé a politikusok, hogy újabb 'történelmi' bejelentéseket tegyenek, csak nem akarnak megszületni a megálmodott tankönyvek. Legutóbb Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szlovák miniszterelnök találkozóján került bele az akciótervbe a közösen megírt és mindkét országban használatos kiadvány gondolata. Magyar-román viszonylatban néhány hónap múlva várható fontos bejelentés: ősszel ismét együttes ülést tart a két kormány a román fővárosban. S ahogy a 2005-ös és 2006-os randevún, úgy várhatóan az idén sem marad el a közös tankönyvről szóló nyilatkozat. ... A magyar, szlovák és román oldalon előforduló előítéletek szakmai körökben az elmúlt években csökkentek, s ennek előbb-utóbb meglehet a hatása a közvéleményben is. Szlovák és román kutatók egyre nagyobb számban keresik fel az Országos Széchényi Könyvtárat (OSZK) és a Magyar Országos Levéltárat: mindkettőben a román és a szlovák történelem számára alapvető fontosságú könyvállomány és iratanyag található. - F: HV. aug. 8.

Hírforrás:
2007. augusztus 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Romániai könyvtári stratégiaFEL

Könyvtárak Országos Bizottsága hamarosan közzéteszi a Biblos levelezőlistán a könyvtári rendszer stratégiáját 2008-2010-re. A munkaanyagban megfogalmazott célok:
1. A könyvtárhasználók ismereteinek bővítése
2. Digitális információtárolás és visszakeresés alkalmazása
3. A könyvtári gyűjtemények fejlesztése és szervezése
4. Szakmai kompetencia fejlesztése
5. Pénzügyi források garantálása
- F: RMKE-levelezőlista; ide várják az anyaggal kapcsolatos észrevételeket szept. 20-ig.


(Mozgó)könyvtárosok falujáráson -- mozgókönyvtári normatívából könyvtárteremFEL

Azt a központi akaratot, hogy a kistérségek együttműködjenek bizonyos ellátásokban, többféleképpen ítéli meg a magyar társadalom, de a kistérségi könyvtári ellátásra szánt összeg a lehető leghatékonyabban kihasználható, és a kor színvonalának megfelelő szolgáltatás alakítható ki belőle. ... A könyvtár nemcsak a link üzemeltetésével lát el mozgókönyvtári feladatokat, hanem ellátórendszert is működtet (mozgókönyvtári ellátási forma), és bevezetett egy új szolgáltatást is, a 'teljes könyvtárellátási szolgáltatás'-t. Ezt azok a könyvtárak igényelhetik, amelyek nem tartanak fenn nyilvános könyvtárat, hanem könyvtári szolgáltatás megrendelésével látják el településük könyvtári feladatait, és erre a kistérség a mozgókönyvtári normatívát igényli utánuk. A nagykanizsai kistérségben 2006-ban nyolc, többnyire nagyon kis létszámú település élt ezzel a lehetőséggel. ... Pölöskefőn, ahol a település lakóinak jelenlétében szimbolikusan használatba adták a polgármesteri hivatal épületében kialakított új könyvtártermet. A kistérségi mozgókönyvtári normatívából itt alakítottak ki először új könyvtártermet. A könyvtár jelentőségéről Polai György, a Nagykanizsai Kistérségi Többcélú Társulás munkaszervezetének vezetője megjegyezte, a könyvtár húzóerőt jelent a települések összefogását illetően. - F: Nagykar, jún. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Börtönkönyvtár 2007-ben az 'Év Könyvtára'FEL

A münsteri börtön könyvtárát nyilvánították a 2007-es 'Év Könyvtárának' Németországban. A döntés indoklásául a zsűri egyebek mellett a börtönkönyvtár 'magas színvonalú szakmai képzettségét' emelte ki és rámutatott: ennek köszönhető, hogy az 528 férőhelyes börtön férfi elítéltjeinek 80 százaléka rendszeresen olvas a harminc különböző nyelven rendelkezésre álló könyvekből. A kitüntető cím -- és az ezzel járó 30 000 euró pénzjutalom -- odaítéléséért folyó vetélkedésben a münsteri börtönkönyvtár maga mögé utasította többek közt Karlsruhe egyetemi könyvtárát és a müncheni városi könyvtárat. 'A münsteri a legkorszerűbb börtönkönyvtár Németországban' -- jelentette ki Gabriele Beger, a Német Könyvtárak Szövetségének elnöke. Hogy milyen nagyra értékelik a rabok a könyvtárt, azt jól mutatja a szabadidő kihasználását tudakoló felmérés eredménye. Ezek szerint az elítéltek 79,1 százaléka első helyen említette az olvasást, ami így maga mögé utasította a televíziózást (71,8 százalék). Beger ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy 'amikor rács mögött élő emberek a kultúrával foglalkoznak, az új lehetőségeket nyit az életükben'. Nem a joggal foglakozó irodalom a legnépszerűbb az elítéltek között... - F: Stop, aug. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Leszólító' óriásplakátok -- és könyvespolcokFEL

Egyre több óriásplakát 'szólítja le' a közelében felbukkanó mobiltelefon-tulajdonost -- írja a Népszabadság. A forradalmian új technika lényege, hogy a plakát mögött egy egyedi fejlesztésű tartalomküldő állomás és egy szerver áll, amit a mobilmarketinggel foglalkozó cég működtet. - F: VG, aug. 13.
-- A technológia alkalmas arra, hogy a könyvespolc is 'visszaszóljon'. Hogy az OPAC-ban megtalált tétel megkereséséhez adjon információt (hívogat a kiválasztott könyv: menj be a nagyolvasóba; itt vagyok a második polcon a felülről a harmadik, balról a tízedik). A technológia adott, csak meg kell tölteni fantáziával. Vagy az SZTK-ban ülők ajánlatot kapnának a könyvtár egészségügyi könyveinek megkeresésére -- az egészségügyiekkel való egyeztetés után. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link Mikulás Gábor

Búcsúznak és költöznek EsztergombanFEL

A Helischer József esztergomi Városi Könyvtár Prímás szigeti épületében díjtalanul válogathatnak az olvasók augusztus 3. és 10. között. A tervek szerint szeptember 1-jétől a városi könyvtár felnőtt részlege a Dobó Katalin Gimnáziumban, míg gyermekkönyvtára a József Attila Általános Iskolában nyitja meg kapuit. Az érdeklődőktől az intézmény támogatására is számítanak. A fenti időszakban, hétfőtől péntekig 9-13 óra között válogathattak az érdeklődők az állományból törölt dokumentumokból. A költözködés hetedik hetén Várady Eszter igazgatónő a Spori Print-nyomda segítségét tartotta fontosnak megköszönni, de hozzátette, nem tudja hány dolgozóval kezdhetnek szeptemberben. M. T. - F: 24 óra, aug. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Folyóiratok NyergesújfalubanFEL

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az eddigi folyóiratok mellett több újdonsággal is találkozhatnak a városi könyvtárba betérők. Többek közt olvashatják az Alföld, a Bárka, az Életünk, a Forrás, a Hitel, a Holmi, a Jelenkor, a Kaligram, a Kortárs, a Látó, a Magyar Napló, a Székelyföld, a Moldvai Magyarság, a Mozgó Világ, a Tiszatáj, a Tücsök, a Vigília, a Nagy Világ és a Műhely című folyóiratokat is. - F: 24 óra, aug. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ügyfélszolgálat: jónak látják a vezetők -- és inkább nem mérik az elégedettségetFEL

Inkább ügyfél-, mintsem termékorientáltak a hazai cégek; rugalmasak a partnerkapcsolatokban, és professzionálisan kezelik azokat, bár a panaszkezelés terén még fejlődniük kell -- így látják önmagukat a hazai vállalkozások. A Világgazdaság és az Ad Sidera csoport közös felméréséből, az Ügyfélszolgálati barométerből az is kiderült, hogy a hazai társaságok az ügyfélszolgáltatás kapcsán a mérések területét ítélik a leggyengébbnek a cégnél. ... Ahogy a hierarchiai szinteken még lejjebb megyünk, úgy nő az elégedetlenség. A középvezetők a felső vezetőkhöz képest nem érzik azt, hogy a munkatársak tisztában lennének azzal, mit jelent a magas szintű szolgáltatás, vagy hogy a szolgáltatás fejlesztése prioritás lenne -- mondta Czinege Andor, az Ad Sidera Kft. társtulajdonosa. - F: VG, aug. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mit csinál egy erdész? -- No és egy könyvtáros?FEL

A hazánkban működő 19 állami erdészeti társaság összefogásával nemrégiben egy országos reprezentatív kutatás készült a lakosság erdőállománnyal és erdészetekkel kapcsolatos ismereteiről. Az eredmények megdöbbentőek -- áll az ÁPV Zrt. Erdészeti és Agrárgazdasági Portfóliókezelő Igazgatóságának tájékoztatójában. - F: VG, aug. 6.
-- Bizalmas beszélgetések közben már többször kaptam meg azt a kérdést diplomás emberektől, hogy nem akar megbántani, de miért is van szüksége felső fokú végzettségre a könyvtárosnak. És hogy a könyvek visszavételén kívül mivel is foglalkozik igazán? -- E kérdések viszonylag sűrű előfordulása összefügghet a könyvtárhasználat lassú haladásával, illetve a könyvtáros-imázzsal. Megfontolandó, hogy a könyvtárak mivel és milyen módon és gyakorisággal jelennek meg a 'többségi társadalom' horizontján. Vagy másik oldalról közelítve: ha információról, tudásszerzésről, felüdülésről esik szó, mennyiben kerül szóba a könyvtár? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link Mikulás Gábor; link

Wikipedia-dilemma: netről lopott házidolgozatokFEL

Egyre több diák egyre gyakrabban használja fel az interneten található anyagokat, dokumentumokat, összefoglaló írásokat házi dolgozata vagy disszertációja elkészítéséhez. Egy új alkalmazás a plagizáló diákokat buktatná le. - F: aug. 7., FN

Régebbi hírforrás(ok): link ok_169037.php

Jön az üzleti iwiwFEL

Új közösségi portált akar létrehozni a Nobilis Kristóf érdekeltségébe tartozó Közép-európai Média és Kiadói Szolgáltató Zrt. által alapított Biwiw Kft. -- írja a HVG. Az iwiw nevére emlékeztető elnevezésű site üzleti alapú internetes hálózatot szeretne kialakítani magyar nyelven a világon működő magyar cégek és üzletemberek számára - tájékoztatták a lapot. - F: Prím Online, aug. 2.

Hírforrás:
2007. augusztus 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Az e-mail megöli az sms-tFEL

Az sms-technológia napjai már meg vannak számlálva - a 160 karakteres szöveges üzeneteket néhány éven belül teljesen leváltja majd a mobil e-mail - derül ki a Gartner felméréséből. Míg napjainkban világszerte kevesebb mint húszmillióan bonyolítják le elektronikus levelezésüket mobiltelefonról, 2010-re a mobilos e-mailezők tábora 350 millió fősre bővül majd, vagyis a felhasználók 20 százaléka fogja telefonjáról is fogadni és küldeni leveleit. - F: Origó, jún. 30.

Hírforrás:
2007. augusztus 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Harry Potter és a kalózfordítók -- imponálóan gyors fordítói kapacitásFEL

Jogi lépéseket fontolgat a Harry Potter-sorozat utolsó részének interneten közzétett kalózfordításai miatt a kötet magyarországi kiadója, az Animus Kiadó -- mondta a könyves műhely vezetője. - F: aug. 2., [A hír megjelenése óta afordítás jelszóval és csak belső használatra érhető el.]
'Remek' a Harry Potter kalózfordítás. -- Egy 16 éves francia Harry Potter rajongót őrizetbe vettek a hatóságok, miután kiderült: a tinédzsernek nem volt elég türelme megvárni JK Rowling népszerű könyve utolsó kötetének megjelenését, és hozzáfogott annak lefordításához. - F: VG, aug. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link link

Filantrópia és könyvkiadás -- Könyv aBush-család nőtagjaitólFEL

Történelmet készül írni a First Lady, Laura Bush és ikerlányainak egyike, Jenna. Közösen adnak ki ugyanis egy könyvet, és ez a Fehér Ház -- illetve az amerikai elnökök -- történetében még nem fordult elő. A mama és a lánya gyermekkönyvet ír. Mindketten tanítónői tapasztalataikra alapoznak, s történetük főhőse pedig egy kisfiú, aki megtanulja szeretni a könyveket. A First Ladynek ez lesz az első könyve, jóllehet, a kiadók már évek óta noszogatják, hogy adja a fejét könyvírásra. Jenna lányának viszont ez a második kötete: az első szeptemberben jelenik meg Anna története címmel, és egy HIV-fertőzéssel élő, egyedülálló anyáról szól. Laura és Jenna Bush készülő könyvének még nincs címe, annyit lehet tudni róla, hogy tavasszal jelenik meg, és a szerződést nyélbe ütő ügyvéd arra kérte a kiadót, hogy honorárium fejében egymillió dollár értékben ajándékozzon könyveket iskoláknak és könyvtáraknak. A könyvből származó hasznot Bushék két olyan szervezetnek utalják át, amely tanítással, oktatással foglalkozik. - F: Rádió.hu, aug. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Puritán titkok a kora újkori AngliábólFEL

Klímaváltozás miatt megbolondult időjárás, tárgyalás nélkül fogvatartott rabok, radikális vallásuk miatt üldözött emberek, botrányosan viselkedő egyháziak -- áll a mindennapok híreiben. Ám most nem a 21. századi szalagcímekről beszélünk, hanem egy 17. századi puritán gondolkodó naplójáról! Hat nemzetközi vezető akadémikusnak hét évébe telt -- a tervezettnél kettővel többe --, mire sikerült rekonstruálni a kései Stuart időszak ismeretlen történeteit Roger Morrice, egy puritán tudósító naplójának lapjaiból. A 300 évig egy apró londoni könyvtárban elfeledetten heverő könyvecskét 2000-ben fedezték fel, és 'a kései 17. század legfontosabb publikálatlan brit naplójának tartott művet" hamarosan megjelentetik majd. A Cambridge Egyetem munkatársa, Mark Goldie által vezetett kutatócsoport 1500 oldalt dolgozott fel, amelyeken közel egymillió, 17. századi angol szót kellett átírniuk. - F: aug. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Városi könyvtár Dél-Tirolban -- impressziókFEL

Néhány benyomás San Candido (németül: Innichen) könyvtárából: bejárata elé csoportosuló babakocsik és biciklik, német és olasz feliratok, délelõtti nyüzsgés, gyerekek fejhallgatóval a hangoskönyvtárban, bookstart-plakát. Képekkel ld.: link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link Mikulás Gábor

Itt az ingatlanok online takarítási szótára -- mikor lesz itt a könyvtári?FEL

Elkészült A takarítási szakszavak és magyarázatuk című munka link . Eltérően az eddig megjelentektől, az anyag száznál is több szót tartalmaz a takarításról, és felépítése a technológiai fegyelem mentén történt, teljesen összhangban az új OKJ-s szakmai és vizsgakövetelményekkel -- közölte honlapján Ritz Tibor, a szakszövetség vezetője, tisztítási szakértő. A szótárt nem szeretnék megjelentetni nyomtatásban, hanem csak az elektronikus változatát kívánják forgalomba hozni (CC) jogokkal. Ami azt jelenti, hogy az anyag szabadon felhasználható, módosítható, csak hivatkozni kell az eredetire. - F: aug. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A munkahelyen nevelnék egészséges életre a magyarokatFEL

A kormány öt éves egészség-megőrzési és prevenciós programot hirdetett, hogy csökkentsék a rendkívül rossz halálozási mutatókat a szűrhető -- főleg a daganatos -- betegségeknél. Ingyenes szűrés már 2001 óta van, de a hazaiak csak kis százaléka él vele. Szakemberek szerint közösségben jobban motiválható mindenki, ezért a munkahelyen érdemes megcélozni a megelőzéssel az embereket. A prevenció sokszor nem is kerül pénzbe, mindössze életmódváltás és a rossz szokások kiküszöbölése szükséges. - F: Mfór., aug. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárban is működhetne sószoba?FEL

Ez után fél évvel kezdtem el a sóbánya-terápiát. Ez épp januárra esett. Az igazat megvallva, nem nagyon hittem benne. A kúra elején kicsit köhögtem, és az orromat fújtam a sótól, de aztán a második felére ez egyre enyhült. A szobában csend volt, lehetett olvasni, pihenni, de volt alkalmunk sakkozni és kártyázni, így végül is jól szórakoztunk. Mivel télen nem voltak allergiás tüneteim, az eredmény tavasszal mutatkozott meg. Elhatároztam, hogy csak akkor veszem be a gyógyszert, ha feltétlenül szükséges lesz. Szépen magamnál hordtam a hörgőtágítót, az orrsprayt, a szemcseppet, és a gyógyszert, minden eshetőségre felkészülve. ... És láss csodát, egész évben a táskám alján maradtak a gyógyszerek és társaik! - F: Házipatika, aug. 6.
-- Nyilván nem minden könyvtárban, nyilván nem minden település-nagyság esetén, de itt-ott a kiadós selejtezés után szabaddá válhat egy-egy kisebb helyiség, ami feltehetően a terápia-szolgáltatóval együtt üzemeltethető olvasószobaként. Potenciális pr-értéke jeletős lehet. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link Mikulás Gábor

Közösségi oldalakon ütjük el az időtFEL

Folyamatosan változnak a netezési szokások, állapította meg felmérésében a Compete. A mostani trendek nyertesei világszerte az iwiw-hez hasonló közösségi site-ok. Más oldalakhoz képest egyre több időt töltenek a felhasználók a világ legnagyobb közösségi oldalán, a MySpace-en. Nem csak a News Corp. tulajdonában lévő oldal nyer az internetezési szokások változásával, hanem minden nagyobb aktív tagságot magáénak tudó site, állapította meg a Compete piackutató cég. - F: Mfór, aug. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

'Minden IGAZÁBÓL a könyvön keresztül történik meg' -- Művészetek Völgye, 2007FEL

Party Nagy Lajostól, a 19. Művészetek Völgye Fesztivál idején készült interjújában hallhatjuk a fenti idézetet. Hogy ezt mennyire fogadhatjuk el tőle, ki-ki maga döntse el. A Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs, Pula, Nagyvázsony falvakban tartott előadások, főképpen zenei programok '... nem a virtuális lét, de a valódi együttlét, együttgondolkodás egyre fontosabb eszméjét szolgálja (ki) szerény eszközökkel, Magyarország kicsiny falvaiban és azok környékén.' De miért kezdődik Márta István mobiltelefon-film tudatosítása, mintha egy csillagok közül érkezett lény filmezte volna? Kétségtelen, hogy emberek százezrei látogatnak ide, erre a tíz napra, az ország legkülönbözőbb pontjairól' - s nem kevesen a határon túlról is. No de a Földön kívülről? (HK)

Régebbi hírforrás(ok): link

A világ minden emberét nyilvántartaná egy új keresőFEL

Egy amerikai cég egy olyan webkereső kifejlesztésén fáradozik, amely a földön élő emberekről szolgálna információval az internetezőknek. A Spock.com nem a szó hagyományos értelmében vett keresőt testesíti meg, hanem ez egy olyan különleges szolgáltatás, amelynek segítségével a felhasználók minden a weben fellelhető adatot megtudhatnak egy személyről. Jay Batthi, a cég egyik alapítója elmondta, hogy az információkat többek között az olyan közösségi oldalakról gyűjtik össze, mint a MySpace, Friendster és a Facebook. A Spock.com nyilvános béta-tesztje valamikor augusztus közepén indul, tehát akkortól bárki igénybe veheti a szolgáltatást. Az adatbázisban jelenleg már több mint százmillió személy található meg, ez a szám azonban naponta olyan egymillióval bővül, az üzemeltetők nagy álma azonban az, hogy egyszer a távoli jövőben a föld minden egyes lakóját meg lehessen találni a keresővel. - F: Prím Online, aug. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

A világ tíz legnagyobb adatbázisaFEL

A texasi BizNiche cég összeállította a világ legnagyobb adatbázisainak listáját. Bár ezek egy kivételével amerikaiak, de a vezető helyet mégis egy európai foglalja el. Más kontinensek adatgyűjteményei nem kerültek be a top tízbe: 10. USA Kongresszusi Könyvtár, 9. CIA -- az USA központi hírszerző ügynöksége, 8. Amazon, 7. YouTube, 6. ChoicePoint, 5. Sprint, 4. Google, 3. AT&T, 2. Az USA Nemzeti Energiakutató Tudományos Számítóközpontja, 1. Klímaadatok Világközpontja. - F: HVG.hu, aug. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

E-számok -- adatok és keresőkFEL

E-szám keresők: link , link Szervezetek: Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület link , Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal link - F: FN, aug. 6.

Hírforrás:
2007. augusztus 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Melyik autó környezetbarát? Hasonlítsa össze!FEL

Az autók emissziószintjét összehasonlító weboldalt indított el a brit kormány. Az egyes autómárkák széndioxid-kibocsátását összehasonlító internetes oldal, a Best on CO2 nevű website célja, hogy a vásárlókat minél környezetbarátabb járművek vásárlására ösztönözzék. Az oldal link járműtípusok szerint hasonlítja össze a márkákat. - F: VG, aug. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtároshivatás-blogFEL

'arról, hogy miért is érdemes könyvtárosnak lenni' -- írja blogja mottójának Vass Csaba. 'Szeretném megmutatni minden pályaválasztó, pályakezdő vagy éppen elhagyó könyvtárosnak, hogy miért szép az a hivatás amit választanak/választottak. Szeretném, ha az aktív könyvtárosok valóban szeretnék hivatásukat, és büszkén vallanák: hivatásom könyvtáros! Szeretném, ha a könyvtárak használói megismernék a könyvtárosok tevékenységét és ezáltal kicsit jobban becsülnék őket!'

Hírforrás:
2007. augusztus 15.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link ; Mikulás Gáborlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról