Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/31., 8. 29.

Beárazzák a brit kulturális örökséget
Az ingyen tartalomért a reklámot is elviselik az olvasók -- lehetőség a könyvtárnak is
A kályhától indulnak a könyvtár látogatói -- Átalakult Bródy-könyvtár Egerben
Az iskolai könyvtárakban lesznek az ingyenkönyvek
A szakmai háttérmunkák is legyenek elérhetők a neten
Nehezen váltanak a leépített közszolgák -- inkább a biztos rosszabb
Kevesebb olvasnivalót vásárolunk -- lehetőség a potens könyvtáraknak
Könyvtártámogató program: minisztériumi fiókban pihen
Szinte mindegyik falusi fogadóban van kis könyvtár is
Közkönyvtár Salamancában -- impresszió
Földrajzi helyre vonatkozó irodalmi utalások -- keresse a Google-ban!
Kedves Egyetemi Könyvtár! -- pozícionálási javaslatok a 21. századra
Délkelet-ázsiai könyvtári körkép
Osztrák kolostorok marketingje -- az ügyfélért vannak
Megkedvelték a podcastokat a rendőrségek -- lehetséges a könyvtári adás is...
Amerikai könyvtárak -- a wifi terjed leggyorsabban
Számítógépeket is megőriz a Német Nemzeti Könyvtár
Egyéni hírportált mindenkinek -- A kézi hírszemlétől a kulcsszó alapú
Terjeszkedik az OCLC -- könnyebbé válik a szerzeményezés
A költségvetés 7% -a beszerzésre; ami a megjelenő dok. 16%-a
Kevesebb jut beszerzésre
Ha a magyaroknak nem megy, menedzselik a németek a magyar szürkeállományt
Nagy siker a kívánság-honlap
Katonai célpont lett az iraki könyvtár
A CIA-től a Vatikánig cenzúrázzák a Wikipédiát
Svájc is felkarolja a nyílt hozzáférést
Másodpercek alatt tölthetőek filmek
A Gates-házaspár tovább támogatja a közkönyvtárakat
Éles verseny az általános keresőrendszerek közt
Jobb a Yahoo, mint a Google?
Ingyenes internetoktatási program mindenkinek
Jönnek az illatozó e-könyvek -- feltalálták a régikönyv-szagot
Oktatási, Versenyképességi és Nyugdíj Kerekasztal -- wikik
Legendák és hoaxok
A Google Earth után itt a Google Sky
Nincs akadálya könyvtárszakmai oktatójátékok létrehozásának


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Beárazzák a brit kulturális örökségetFEL

A brit örökségvédelmi kataszterhez egy új tanulmány szerint értékbecslést is érdemes készíteni, s ezentúl a romos apátságok és a dinoszauruszok csontvázainak pontos közgazdasági értékelését is el kellene végezni. A bejelentés kapcsán utánanéztünk annak, hogy mennyibe kerülne mindez Magyarországon. - F: Múlt-kor, aug. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az ingyen tartalomért a reklámot is elviselik az olvasók -- lehetőség a könyvtárnak isFEL

A különböző médiumok iránti fogékonyságot, valamint a fogyasztók letöltésekhez és az on-demand médiahasználathoz való hozzáállását vizsgálta a Szonda Ipsos új, multimédiás médianap kutatásában. Kiderült: az ingyen tartalomért cserébe a megkérdezettek nagy része reklámot is vállalna. - F: Kreatív, aug. 24., link (előfizerők számára olvasható) -- Egy a témába vágó cikk: Meghülyült az Index, de elnézést kér érte - F: Index, aug. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

A kályhától indulnak a könyvtár látogatói -- Átalakult Bródy-könyvtár EgerbenFEL

Tegnap vehették újra birtokba a belső tereiben és szemléletmódjában is megújult megyei könyvtárat az olvasók. -- Egyre több információ hívható le az internetről, amely megváltoztatja az olvasói igényeket is, a változásokat pedig a könyvtáraknak is követniük kell - indokolta az átalakítást Tőzsér Istvánné G. Andrea igazgató. - F: Heves MH, aug. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link link

Az iskolai könyvtárakban lesznek az ingyenkönyvekFEL

A tanévnyitót követően feltett azon újságírói kérdésre, hogy miként alakul át a tankönyvkiadás rendszere az idei tanévtől, Szüdi János úgy válaszolt, a nemzetiségi iskolákban tanulók és a sajátos nevelési igényű gyerekek célzott támogatást kapnak. Az intézmények minden rászorult gyermek után 10 ezer forintos, minden tanuló után pedig ezer forintos költségvetési támogatást kapnak. A tankönyvekhez való ingyenes hozzájutást a törvény úgy garantálja, hogy az iskolai, illetve kollégiumi könyvtárakban helyezik el a tankönyveket -- mutatott rá a szakállamtitkár. - F: FN, aug. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

A szakmai háttérmunkák is legyenek elérhetők a netenFEL

Megújult a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár honlapja. A nyári leállás alatt megvalósult változások eredménye: az internetes tájékozódás után 'biztosra mehet az olvasó', hogy a keresett kötetet megtalálja. Öt éve a világhálón is elérhetők a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár katalógusai. Az egyre népszerűbb link -nak például tavaly több mint 300 ezer regisztrált látogatója volt. A szokásos júliusi -- idén csak kéthetes -- könyvtári szünet alatt befejeződött az intézmény honlapjának megújítása. Az eredmény: látogatóbarát, könnyen átlátható portál várja, illetve segíti a tájékozódásban az olvasókat. -- Kényelmüket szolgálja, hogy otthon, a számítógépen megnézhetik, hogy az általuk keresett könyv megvan-e nálunk, vagy most éppen kölcsönözhető-e. Fontosnak tartjuk a kapcsolattartást az olvasókkal, ezért alakítottunk ki olyan interaktív rovatot is, ahol kérdezhetnek, javaslatot tehetnek különféle kiadványok beszerzésére, észrevételeket fogalmazhatnak meg -- nyilatkozta lapunknak dr. Horváth József igazgató. -- Fontos, hogy szakmai háttérmunkánk eredményeit is közzétegyük az interneten. Így a kollégáim által összeállított évfordulónaptárt, a folyamatosan bővülő életrajzi bibliográfiát és a folyóirat-adatbázist. Építjük a régi kiadványok elérhetőségét is. Ehhez tizenhat -- megyében működő -- könyvtár szolgáltat adatokat. - F: Kisalföld, szept. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nehezen váltanak a leépített közszolgák -- inkább a biztos rosszabbFEL

Alig néhány leépített köztisztviselő, közalkalmazott vette föl az állam által kínált kedvezményes vállalkozói hitelt. Az állam és a nagy cégek -- például a Spar, a Magyar Suzuki, vagy a Zóna Taxi -- közötti, a munkanélkülivé váló közszolgák foglalkoztatását célzó megállapodások eredményeiről is hallgatnak az érintettek. - F: Fn.hu, aug. 22.
-- Maradnak az akol melegénél a kirúgott közszolgák. Bár az újrakezdéshez elvileg több lehetőség közül is választhatnak a közszféra karcsúsításának áldozatul esett dolgozók, a legtöbben maradnak a rövid távon biztosabbnak tűnő, de a korábbinál rosszabb feltételeket kínáló, részben vagy egészben a közigazgatáshoz kötődő státuszoknál. Pedig szakértők szerint már most el kellene kezdeni az aktív álláskeresést, illetve ki kellene használni az államilag finanszírozott képzési lehetőségeket. Mfor.hu háttér. - F: Mfór, aug. 10., link
-- A volt közszolgák nem akarnak vállalkozni - F: Napi, aug. 23.
-- Köszolgaátképzés EU-pénzből - F: Fn.hu, aug. 24.

Régebbi hírforrás(ok): FN.hu, link link , Napi link

Kevesebb olvasnivalót vásárolunk -- lehetőség a potens könyvtáraknakFEL

Az idei év hatodik hónapjában tovább csökkent a kiskereskedelmi forgalom, az első fél év során ez 1,5 százalékkal, a második negyedévben 3 százalékkal, júniusban pedig 3,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól -- derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A legrosszabbul az iparcikk jellegű vegyes, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk üzletek jártak az előző év azonos hónapjához képest. - F: Pénzcentrum, aug. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtártámogató program: minisztériumi fiókban pihenFEL

... kulturális skandalumnak tartom, hogy a Magyar Televízió megszüntette a gyermekműsorok szerkesztőségét. Vagy azt, hogy a könyvtárak támogatására szolgáló program már hosszú évek óta fekszik a minisztériumok fiókjaiban. Az utóbbi egy norvég program hazai mutációja lenne, és potom 2 milliárd forintból meg lehetne vele oldani a könyvtárak ínségét. - F: Metro, aug. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szinte mindegyik falusi fogadóban van kis könyvtár isFEL

Izland nyári ajándéka -- Már a keflavíki repülőtéren valószínűsíthető: tényleg nem lett volna érdemes estélyit, vagy akárcsak kosztümöt, öltönyt csomagolni. Puritán világ ez a szó legjobb értelmében. Semmi flanc, semmi felesleges kérkedés, itt szerényen viselik a kiegyensúlyozott jólétet, a mindennapokat praktikusan igazítják a természethez, az időjáráshoz. ... Szinte mindegyik falusi fogadóban van kis könyvtár is. Olvasó nép ez, az írástudatlanság gyakorlatilag ismeretlen (imponálóan tud mindenki angolul), sokan maguk is írnak, verselnek - főként pedig a meséknek van nagy keletje. - F: NOL,.aug. 25.

Régebbi hírforrás(ok): link

Közkönyvtár Salamancában -- impresszióFEL

Előző lapszámunkban egy Dél-tiroli városi könyvtárból mutattunk képeket link . Most Takács Dániel könyvtári kukkantása következik. Következő számunkban is szívesen közlünk ilyet. Jelezze tehát hasonló élményét a mikulasg@gmconsulting.hu -ra.

Régebbi hírforrás(ok): link Mikulás Gábor

Földrajzi helyre vonatkozó irodalmi utalások -- keresse a Google-ban!FEL

A Google Earth kapott egy Books layert. Igen, a Google felhasználja egyik szolgáltatása (a könyvkereső) adatait egy másikban (Earth). A Google Earthben a layer a Featured Content / Layers / Google Book Search helyen található. Ha bekapcsoljuk, a világtérképen apró kis könyvikonok jelennek meg, és ha rákattintunk az egyikre, az adott földrajzi helyre vonatkozó irodalmi utalásokat olvashatjuk el. Magyarország területén is találunk szép számmal geotagelt könyvidézeteket. Elsősorban angol nyelvű útikönyvekből. - F: Webisztán, aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kedves Egyetemi Könyvtár! -- pozícionálási javaslatok a 21. századraFEL

Már egyszer előkerült a blogomon, most egy kicsit más szemszögből szeretném leírni, mi a bajom veled. Röviden: vagy a nevedet változtasd meg Egyetemi Múzeumra, vagy a tevékenységedet igazítsd az Egyetemi Könyvtár névhez. Nézd meg a debrecenieket: igaz, hogy ők is foglalkoznak a régi értékekkel, de nem csak azokkal, sőt elsősorban nem azokkal, hanem inkább a diákokkal. Mert egyetemi könyvtár ők is, ráadásul ők a második nemzeti könyvtárunk is, és mégis. - F: aug. 24.

Régebbi hírforrás(ok): Élet és Könyvtár, link

Délkelet-ázsiai könyvtári körképFEL

A Könyvtári Figyelő 2007/2. számában megjelent szemletanulmány négy országról ad általános (demográfiai, gazdasági, oktatásügyi), valamint az új info-kommunikációs eszközök elterjedtségét illusztráló adatokat, majd a könyvtárak jelenkori fejlődési trendjét igyekszik összefoglalni. Vietnam még három évtizeddel a nagy háború befejezése után is számos gazdasági-és társadalmi gonddal küszködik, de fejlődése az utóbbi évtizedekben töretlen, fejlesztési elképzelései pedig nagyívűek. Malajazia Államszövetség különösen az utóbbi évtized folyamán hallatlan dinamikus fejlődést produkált, amelybe illeszkedik a könyvtárak modernizációja is. Dél-Korea számos tekintetben (szélessávú internet stb.) világelső, vagy azok közt van, s ez kihat a könyvtárak, különösen a felsőoktatási könyvtárak hallatlan gyors megújulására is. Szingapúr évek óta a világ egyik 'könyvtári csodája', a kilencvenes évek közepén kezdett közkönyvtári fejlesztés mára a világ egyik példamutató rendszerét produkálja (a német fejlesztési koncepció is mintának tekintette). (SP nyomán)

Régebbi hírforrás(ok): Sonnevend Péter

Osztrák kolostorok marketingje -- az ügyfélért vannakFEL

Klösterreich (azaz: kolostor-Ausztria) annak a prospektusnak a címe, mellyel kikapcsolódásra, szellemi--lelki feltöltődésre invitálják az embereket (interneten: link ). Lapjain végigveszi a kolostorok jellemzőit és kínálatát. (Örömmel találom benne Pannonhalmát is.) A legtanulságosabb azonban a címoldal. Mert mit is tehetnek egy kolostorokról szóló kiadvány elejére? Nos, egy 50 év körüli szőke hölgy portréját. Marketingül fogalmazva: a célcsoport (ön)imázsát. Ez olyan, mintha egy könyvtárakat ismertető reprezentatív kiadvány -- volt is ilyen a közelmúltban -- a valós és lehetséges használókat (is) mutatná. Jelezve, hogy ki is igazából a fontos. Hogy csak másban moshatják meg arculatukat. Éppenséggel ezt is elleshetjük a sógoroktól. Vagy a kolostoroktól.

Régebbi hírforrás(ok): link , Mikulás Gábor

Megkedvelték a podcastokat a rendőrségek -- lehetséges a könyvtári adás is...FEL

A bonni és a flensburgi rendőrkapitányságon nagyon hamar megkedvelték a dolgozók a podcastokat és rájöttek, mennyivel jobb, gyorsabb és könnyebb, ha így továbbítják a híreket és az állományt érintő információkat. Az amerikai, új-zélandi, kínai és német rendőrök igyekeznek lépést tartani a korral és a Web 2.0-val, illetve annak kihívásaival. Az internet korában egyre népszerűbbek a podcastok és immár nemcsak a műsorszolgáltatók körében, de egyes országok rendőrségeinél is. A podcastadásban szerepelnek felvilágosító anyagok, felhívások, körözési információk, de így keresik például a bűncselekmények, közlekedési balesetek szemtanúit is, valamint tájékoztatják a lakosságot a rendőrség rendezvényeiről. - F: SG, aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Amerikai könyvtárak -- a wifi terjed leggyorsabbanFEL

Az idei felmérés előzetes adatai szerint a csaknem 16 ezer közkönyvtári szolgáltatóhely közül mindössze 0,5 % nem rendelkezik olvasói számítógéppel, vagyis az ellátottság ezen a szinten általános. Átlagosan egy szolgáltatóhelyre 11 olvasói internetező gép jut. Csupán a válaszolók ötöde jelezte, hogy minden napszakban ki tudják elégíteni az igényeket. 59 % szerint bizonyos órákban elégtelen a géppark, míg az utolsó ötöd szerint folyton hiánnyal szembesülnek. A közkönyvtárak nagyobbik fele(!) wifi-hozzáférést nyújt (előző évben bő egyharmad, 2004-ben egy hatod, -- tehát ez terjed leggyorsabban). Tízből három könyvtár esetében a szélessávú internet sebessége nagyobb 1,5 Mb/sec-nél. (ez az adat lényegében nem változott). (ref.: SP) - F: aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számítógépeket is megőriz a Német Nemzeti KönyvtárFEL

Az 1980-as évek számítógépei gyűjtők és múzeumok kedvelt célpontjai, akik bármit megadnának ezekért a készülékekért. A Német Nemzeti Könyvtárban azonban még nagyon is komolyan számolnak ezekkel a gépekkel. A frankfurti intézményben egymás mellett sorakoznak a C64-esek, az Atarik és az Amigák, körülöttük 5,25 colos floppylemezek hevernek. A számítógépek és a hozzájuk tartozó kiegészítők részét képezik a német oktatási minisztérium által 4,2 millió euróval támogatott Kopal nevű projektnek, amelynek célja az elmúlt évtizedek információit tároló digitális archívum létrehozása. 'Elmondható, hogy a 19. század sokkal jobban van dokumentálva, mint például az 1960-as évek. Ugyanez igaz a jelenkorra is, hiszen az információk egyre gyűlnek, miközben az adattároló eszközök minősége folyamatosan romlik. A CD-k és a DVD-k csak rövid ideig őrzik meg az adatokat'
-- jelentette ki Reinhard Altenhöner, a Kopal projekt vezetője. Azért, hogy megőrizzék az információkat, a szakemberek folyamatosan átmásolják őket mindig új adattárolókra. De ez csak az első lépés. Ugyanis, ez még nem jelenti azt, hogy ezeket a formátumokat mondjuk 100 év múlva bárki képes lesz megnyitni és elolvasni. - F: aug. 24., SG

Régebbi hírforrás(ok): link

Egyéni hírportált mindenkinek -- A kézi hírszemlétől a kulcsszó alapúFEL

Hosszabb szünet után újraindult Magyarország első hírszemléző oldala, a Hírek.hu. Az immár Web 2.0-ás technológiát alkalmazó ingyenes szolgáltatás -- továbblépve a hírek testre szabásának jelenlegi lehetőségein - egyedülálló módon kulcsszó alapú hírfigyelést is biztosít látogatói számára. - F: Prím Online, aug. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Terjeszkedik az OCLC -- könnyebbé válik a szerzeményezésFEL

Az OCLC megállapodott a Baker & Taylor könyvterjesztő céggel, hogy utóbbi mintegy 4 millió rekordját hozzáadják az OCLC WorldCat adatbázisához. Ez nagymértékben megkönnyíti majd a szerzeményezést, hisz nem kell egy szükséges mű adatai után kutatni, elég lesz egy kattintás. (ref.: SP) - F: aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A költségvetés 7% -a beszerzésre; ami a megjelenő dok. 16%-aFEL

A Csorba Győző Baranya Megyei Könyvtár elmondhatja magáról, hogy a 'szinten tartó fejlődést' sikerül megvalósítania. És ez manapság egyenlő a sikerrel. Azt, hogy a mai gazdasági helyzetben, amikor többnyire a kultúrán verik el a port, illetve onnan csípnek le, amikor csak lehet, a könyvtárak sincsenek épp rózsás helyzetben, tudjuk. Egy könyvtár esetében az állománygyarapítás a kulcsszó, hiszen akkor lesz modern, naprakész, ha be tudja szerezni az új kiadású műveket -- és manapság nem csupán könyvekről, hanem hangzóanyagokról, DVD-kről is szó van. - F: Dunántúli Napló, aug. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kevesebb jut beszerzésreFEL

Kevés pénz jut állománygyarapításra a könyvtáraknak. A győri városi intézmény nemrégiben kapta meg az úgynevezett érdekeltségnövelő támogatást. A szaktárca a Galgóczi Erzsébet könyvtárnak idén 1 millió 650 ezer forintot ítélt meg. Ezt az intézmény saját költségvetéséből 8 és fél millió forintra tudja kiegészíteni, ami mintegy 5 millióval kevesebb, mint amit tavaly tudott a könyvtár dokumentumbeszerzésre fordítani. Ez intézményenként körülbelül 180 ezer forintot vagy kötetre lefordítva 70-80 darab könyvet jelent. Elszomorító adat az is, hogy míg országosan lakosokra levetítve átlagosan 220 forint jut beszerzésre, addig itt Győrben csak ötven. - F: RevitaTV, aug. 23.

Hírforrás:
2007. augusztus 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Ha a magyaroknak nem megy, menedzselik a németek a magyar szürkeállománytFEL

Tegnap 6 órás villámlátogatáson Magyarországon járt Angela Merkel német kancellár. Elhangzott az is, hogy az alkalmazott tudományos kutatással és fejlesztéssel foglalkozó Fraunhofer Társaság hazánkban nyithat fióktelepet. Berlin támogatja Magyarország technológiai előretörését, így megállapodtak a régiós szinten egyedülálló telephely megosztott finanszírozásáról. A hazai tudományos élet számára rendkívüli jelentőséggel bírna egy magyarországi Fraunhofer Intézet megalapítása, mert így magyar kutatók közvetlenül vehetnének részt a német gazdaság számára fontos projektekben. A müncheni központú, Németországban 58 különböző kutatóintézetből álló hálózat mintegy 12500 kutatót és mérnököt foglalkoztat és költségkerete éves szinten eléri az 1.2 milliárd eurót. - F: Portfolio.hu, aug. 22., link -- A témával kapcsolatban ld. még: szakemberhiány Németországban - F: SG, aug. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagy siker a kívánság-honlapFEL

Három hét alatt több mint ezer kívánságot regisztráltak az első kívánság-honlapon, a Wishdom-on. Néhányat közülük már teljesítettek is. Három hete indult és máris nagy siker az első kívánság-honlap, a wishdom.com, amely a társkeresők és az on-line aukciós házak mintájára a vágyakozóknak és a kívánságok teljesítőjének kínál lehetőséget arra, hogy egymásra találjanak. A honlap osztrák-német koprodukcióban készült és még karácsony előtt elindítják az amerikaiaknak szánt változatát. - F: VG, aug. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Katonai célpont lett az iraki könyvtárFEL

Az Iraki Nemzeti Könyvtár és Levéltár igazgatója szerint miután a helyi biztonsági erők elfoglalták az épületet, veszélybe került az ország legfontosabb kulturális intézményében található több ezer ritka könyv és kézirat. A néhány évvel ezelőtti pusztítás óta Eskander és csapata helyreállította a könyvtárat és a levéltárat. Az igazgató egy - a British Library honlapján olvasható - blogot is létrehozott, amelyben leírja mindennapi nehézségeit és a Bagdadban uralkodó állapotokat. 'Nincs senki, aki támogatna bennünket itt, Irakban... Ellenségeskedés vesz körül minket. Nem akarják, hogy a kulturális intézményeket liberális, világi szellemű emberek irányítsák' - véli Eskander. - F: Múlt-kor, aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A CIA-től a Vatikánig cenzúrázzák a WikipédiátFEL

Egy kaliforniai egyetemista adatbázisával követhetővé vált az internetes enciklopédia saját magukról szóló szócikkeit módosító cégek és szervezetek tevékenysége - írja az Index. Az önkéntesek által szerkesztett Wikipedia bejegyzéseit ugyanis bár névtelenül lehet szerkeszteni, a módosító ip-címét feljegyzi a rendszer. - F: VG, aug. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Svájc is felkarolja a nyílt hozzáféréstFEL

A Svájci Államszövetség legfontosabb kutatástámogatási intézménye, az SNF (Schweizerische Nationalfonds zur Förderung der Wisszenschaftlichen Forschung)közzétette a nyílt hozzáférést jelentősen elősegítő állásfoglalását, mely szeptember 1-től lép hatályba. Eszerint a kutatási támogatásért folyamodóknak kötelezniük kell magukat, hogy a támogatás révén elért kutatási eredményeket az interneten mindenki számára ingyenesen elérhetővé teszik. Két megoldás közül választhatnak. A 'zöld' megoldás azt jelenti, hogy a kutatásról tájékoztató folyóirat-közlemény mellett -- adott esetben bizonyos idő múltán -- a teljes kutatási jelentés hozzáférhetővé válik egy, az adott tudományban mérvadó anyagokat közzétevő szerveren vagy egyetemi honlapon keresztül. Az 'arany' megoldás viszont a szabad hozzáférésű közzététel elsőbbségét jelenti (például ilyen folyóiratban). Az SNF-nek nincs digitális könyvtára (repository), ezért a kutatási támogatást elnyerő köteles a szabad hozzáférést biztosító internetes lehetőséget megtalálni illetve kiválasztani. Svájc jelentős kutatási tevékenységet folytat, így az országos szerv állásfoglalása lényegi hozzájárulás a nyílt hozzáférés eszméjének a gyakorlatba történő átültetéséhez. (ref.: SP) - F: aug. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link Sonnevend Péter

Másodpercek alatt tölthetőek filmekFEL

Y. Suga, a japán belügyi és távközlési miniszter 17-én Brazíliában nyilatkozott arról, hogy a japán kormányzat, egyetemi világ és cégek kooperációjával új, az eddiginél sokkal gyorsabb és megbízhatóbb internet kialakítását tervezik. Előbbi jövő évi költségvetésébe mintegy 80 millió dollár nagyságrendű keretet állít be. Terveik szerint működőképes 2020-ban lehet az új generációs internet. (ref.: SP) - F: aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

A Gates-házaspár tovább támogatja a közkönyvtárakatFEL

A Gates-házaspár alapítványa (Bill & Melinda Gates Foundation) 7,7 millió dolláros támogatást ítélt meg a közkönyvtári egyesületnek (Public Library Association), hogy a következő három évben a könyvtárosok még többet tehessenek a helyi igények kielégítése céljából. (ref.: SP) - F: aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Éles verseny az általános keresőrendszerek köztFEL

Idén júliusban mintegy 8 milliárd keresést regisztráltak a legnagyobb keresőrendszerek. Ezek nagyobbik felét a Google Search (4,1 milliárd) jegyezte. Milliárd feletti még a Yahoo! (1,6 milliárd, 20 %), továbbá a Microsoft MSN/Windows Live Search (1,1 milliárd, 13,6 %), - amely a leggyorsabban növelte teljesítményét (majdnem duplára, míg az előtte állók 50 illetve 16 %-kal). Így a három 'dobogós' a teljes keresési teljesítmény 87 %-át tarolta le, - az összes többinek az egy hatod rész maradt. (ref.: SP) - F: aug. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link , Sonnevend Péter

Jobb a Yahoo, mint a Google?FEL

Most először jobban tetszik az amerikai internetezőknek a Yahoo, mint a Google. Csak egy portál kellett hozzá. A Michigan állami egyetemen tizenharmadik éve végzett fogyasztói elégedettség vizsgálaton először teljesített jobban a Yahoo, mint a nagy rivális Google. Az ACSI (American Consumer Satisfaction Index) száz pontjából a Yahoo 79-et ért el, ami egy év alatt 3,9 százalékos javulást jelent. A Google 78 pontot kapott a felhasználóktól, 3,7 százalékkal kevesebbet a tavalyinál. Továbbra is a Google a legnépszerűbb kereső, portálnak viszont jobb a Yahoo -- derül ki a kutatásból. Sikerét is az új ruhába öltöztetett központi portálnak köszönheti a Google riválisa. 'Megkedvelték a felhasználók az új oldalt, és az online közösségek terén is megtartotta domináns pozícióját a Yahoo' -- mondta Larry Freed, a felmérést támogató ForeSee Results közvélemény-kutató vállalat vezérigazgatója. - F: HVG.hu, aug. 15.

Hírforrás:
2007. augusztus 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes internetoktatási program mindenkinekFEL

Folytatódik a Magyar Telekom ingyenes internetoktatási programja. A Telekom Internetakadémia keretében zajló előadásokon szakértők gyakorlati példákkal alátámasztva mutatják be a számítógép és az internet használatát, hasznos tippeket adva a világháló iránt érdeklődőknek. - F: Prím Online, aug. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jönnek az illatozó e-könyvek -- feltalálták a régikönyv-szagotFEL

Egy e-könyvek terjesztésére szakosodott tengerentúli cég régi könyvek jellegzetes szagát kibocsátó matricát ajándékoz ügyfeleinek, miután egy felmérés rámutatott arra, hogy az egyetemi hallgatók körében ez fontos szempont. A felmérés szerint a megkérdezett hallgatók egészen pontosan 43 százaléka véli úgy, hogy az illat fogja meg őket a legjobban egy korosodó kiadványban. Tízből hat tanuló részesíti előnyben a használt tankönyveket, szintén a jellegzetes buké miatt, még akkor is, ha a digitális változathoz harmadannyi pénzért is hozzájuthatnának. Ez természetesen jelentős akadályt képez az elektronikus kiadványok elterjedése előtt, amit a cég szeretne minél gyorsabban és hatékonyabban leküzdeni. - F: SG, aug .23.
-- Készülhet az illatokat feltáró ISO-szabvány... :-)

Régebbi hírforrás(ok): link Mikulás Gábor

Oktatási, Versenyképességi és Nyugdíj Kerekasztal -- wikikFEL

A bevezető szöveg szerint: Üdvözöljük a Magyarország Holnap - Oktatás Online Szakértői Kerekasztalán! Örülünk, hogy ellátogatott a gyermekgondozás és közoktatás fejlesztéséről és átalakításáról folyó szakértői vita oldalára! Ezen a honlapon elolvashatja a kerekasztal szakértőinek álláspontját, elemzéseit. Kerekasztal témái (pl.): Cél és munkaterv, Az oktatási rendszer átalakítása: vitaindítók, Koragyermekkori fejlesztés, Kisiskoláskori fejlesztés, Esélyegyenlőség az iskolában, Mérés, értékelés, Sajátos nevelési igényű tanulók, Szakképzés, középiskolai lemorzsolódottak képzése, Tudományos háttér, Foglalkoztatáspolitikai eszközök, Tanárképzés, továbbképzés -- S mindennek helyszíne:

Régebbi hírforrás(ok): link

Legendák és hoaxokFEL

Az interneten időről időre felbukkannak valósnak látszó történetek, melyek orientálni vagy mozgósítani kívánják a nethasználókat. Az alapvetően nem rosszindulatú, de a postaládát haszontalanul terhelő lánclevél, a hoax, melyből az index gyűjt csokorravalót: link . A jól hangzó, de nem igaz sztorik gyűjtőhelye pedig a városi legendák oldala: link . Hiszékenyeknek, bizonytalanoknak és szociológusoknak egyaránt ajánlott oldalak. (MG)

Hírforrás:
2007. augusztus 29.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link , link , Mikulás Gábor

A Google Earth után itt a Google SkyFEL

Elindította 'űrböngésző' szolgáltatását a Google Earth. A Földről készült műholdképeket utcaszintig megmutató szolgáltatás új, Sky névre hallgató verziója az űrt fogja feltérképezni. Az új szolgáltatás több mint 100 millió csillagot és 200 millió galaxist tesz láthatóvá a zoom-technika segítségével a felhasználók számára. Az űrtérkép a link portálon belül érhető el. - F: VG, aug. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nincs akadálya könyvtárszakmai oktatójátékok létrehozásánakFEL

Az Amerikai Egyesült Államokban a vállalati szektor évi 60 milliárd dollárt költ a dolgozók továbbképzésére -- de nagy valószínűséggel ennek jó részét feleslegesen. Az ok: a legtöbb tréning túlságosan unalmas. Az interneten számos vállalati sikertörténet olvasható, ha rákeresünk a 'business games' kifejezésre. Ízelítőül megemlítjük néhány neves vállalat -- ilyen például a Boeing, a Caterpillar vagy a Lockheed Martin -- példáját, és az általuk használt üzleti szimulációs társasjátékkal elért eredményeket. - F: aug. 11.

Régebbi hírforrás(ok): FN.hu, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról