Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/25., 11. 13.

Milyen egy igazi könyvtáros? - Elfogadottabb a munka, ha nem könyvtáros végzi?
Hasznos halmazok -- Adatbázis-szolgáltatás
Magyarország teljes jogú tagja az eContent programnak
Európai olvasási statisztika
Human relations-rendszerek -- a divat stációi
Kulcs az új dolgozók sikeréhez
K+F-alapot tervez 2004-től az oktatási tárca
Hatékonyabb támogatás az innovációnak
"Minden, amit tudni szerettél volna az internetről..."
Nagy Testvér-díj: Microsoft, Magyar Rádió, Lakat T. Károly, BSA
Megújult az IKEA magyar honlapja
Oktatással kapcsolatos cikkek az eVilág októberi számából
Egységes távoktatási módszertani kézikönyv készül
kereső.hu: online lexikon - közhasznú adatbázis
Nőkhöz szól a Nike
Baráth Etele a városok tőkevonzó képességéről
Még mindig otthonról interneteznek a legtöbben
Megbízhatatlan internetes oldalak
A Vatikáni Könyvtár hálózati hozzáférésének fejlesztése
Egy lépéssel közelebb az elektronikus aláíráshoz
Megkezdte működését a virushirado.hu portál
Négyszázmilliós pályázat az információs társadalom megvalósításáért
MATISZ informatikai konferencia


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Milyen egy igazi könyvtáros? - Elfogadottabb a munka, ha nem könyvtáros végzi?FEL

Ruth Kneale, Arizona állambeli könyvtárosként egy konferenciára készülve felmérést készített arról, hogy vajon hogyan látják az emberek a könyvtárosokat. A gondolatot az indította el, hogy a szerző maga is könyvtáros lévén sokszor hallotta a következő mondatot: "Jé, pedig nem is úgy nézel ki, mint egy könyvtáros!" Jogosan merült fel benne ezek után a kérdés: Akkor vajon hogy is néz ki egy igazi könyvtáros? Általánosságban elmondható, hogy az emberek nagy többsége a könyvtáros szó hallatán idősödő, a haját szorosan kontyba feltűző nőre gondol, aki vastag lencséjű szemüveget, kardigánt és divatjamúlt cipőt visel. Pedig manapság a könyvtárosok nem ritkán webmesterek, programozók és adatbázis-kezelők is egy személyben. S míg az IT szakemberek imidzse igencsak pozitívan változott, addig a könyvtárosoké alig módosult. Vagy mégsem? Az e-mailes felmérés szerint, melyet különféle levelezőlistákon terjesztettek, s melyre 337 válasz érkezett, a válaszadók többsége (87%) úgy látja, hogy igenis változott az utóbbi években a könyvtárosokról alkotott kép. Ráadásul ez a változás pozitív irányú volt. A válaszadók közül csak nagyon kevesen gondolják, hogy az internet terjedésével a könyvtárosokra már egyáltalán nincs is szükség. A pozitív válaszok ellenére az is kiderült azonban, hogy mégis, elsősorban a személyes képességek számítanak, s gyakran előfordul, hogy ugyanazt a munkát jobban elfogadják akkor, ha nem könyvtáros végzi (pl. IT szakember), mint ha a munkavégző titulusa könyvtáros. (Szemlézte: Káldi Emese)

Régebbi hírforrás(ok): Ruth Kneale cikke, link 2002. nov. 11.)

Hasznos halmazok -- Adatbázis-szolgáltatásFEL

A Figyelőben megjelent cikk az érdeklődő nagyközönség számára igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy az információ még nem egyenlő a tudással. A hazai és külföldi adatbázisok számos területen nyújthatnak olyan információt, amelyek versenyelőnyhöz segíthetik a vállalkozásokat. A nagy szolgáltatók egy csomagban kínálnak olyan adatbázisokat, amelyek egyaránt tartalmaznak cég-, hír-, marketing-, versenytárs-, szabadalmi stb. adatokat, amelyeket megfelelően összeállítva tudás nyerhető. A cikkben Mlinarics József (MATISZ) mellett Sáfár László (Dunaferr Kutatóintézet) és Kiszl Péter (ELTE, Könyvtártudományi és Informatikai Tanszék) is nyilatkozik.

Régebbi hírforrás(ok): Figyelő, 2002. okt. 31. link eredeti változat: link

Magyarország teljes jogú tagja az eContent programnakFEL

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter 2002. szeptember 27-én aláírta Magyarország csatlakozását az EU eContent programjához. A végleges formájában 2002. december 16-án megjelenô programban ezentúl a magyar szervezetek teljes jogú tagként vehetnek részt. Az eContent olyan többéves közösségi program, amely az európai digitális tartalom globális hálózatokon történô fejlesztését és felhasználását ösztönzi, elôsegítve a nyelvi sokszínűséget az Információs Társadalomban. Az EU eContent program 2003-2004 évi munkaterv-elôzetesének második verziója már elérhetô az interneten. (MATISZ 20)
Bôvebb információ: Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) info@matisz.hu,
link tel: 213-5089

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai olvasási statisztikaFEL

A Frankfurti Könyvvásár kapcsán jelent meg az Eurostat olvasási szokásokat vizsgáló felmérése. Ennek egyik megdöbbentô megállapítása, hogy az európaiak 40%-a nem olvasott könyvet az elmúlt 12 hónap során - adta hírül az Európai Unió kulturális hírlevele, a Culture 2000. (KultúrPont)
Bôvebb információ: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Human relations-rendszerek -- a divat stációiFEL

Húsz gyakorló humánerőforrás-vezető életciklusgörbén ábrázolta a HR-trendeket: hol tart a teljesítményértékelés, a HR Branding, a Cafeteria, a dolgozói elégedettség mérés?

-- A könyvtári teljesítmény kritikus sikertényezője az emberi erőforrások akkumulálásának képessége. E téren a helyzeten van még mit javítani. A cikk elsősorban arra jó, hogy a könyvtárvezető szembesülhet azzal, milyen módszereket alkalmazott eddig vagy éppen jelenleg saját szervezetében. A módszerek -- mint a cikk is jelzi --részben divatként foghatók fel -- ilyen pl a könyvtárakban a TQM --, a kérdés, hogy ezek tényleges tartalma milyen gyorsan és szintig tud behatolni a mindennapi könyvtári gyakorlatba. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002. nov. 12. link

Kulcs az új dolgozók sikeréhezFEL

Egyre inkább elengedhetetlen jelentősége van az új munkaerő megfelelő felkészítésének, az első benyomás meghatározó lehet, abban, hogy humánerőforrás-rendszerünk hatékonyan működhessen. Az új munkatársak sikeres beilleszkedése mind a szervezet, mind a benne dolgozók érdeke és felelőssége, amely feltétele a hatékony működésnek és a magas fluktuáció leküzdésének.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, 2002. okt. 30. link

K+F-alapot tervez 2004-től az oktatási tárcaFEL

Nemzeti kutatás-fejlesztési alap létrehozását tervezi az Oktatási Minisztérium. A tárca elképzelései szerint az alap már a 2004-es költségvetési évtől működhetne. Erről Magyar Bálint oktatási miniszter számolt be az Ifjúság - innováció - tudomány címmel szerdán, Budapesten tartott rendezvényen. Az oktatási miniszter véleménye szerint ezáltal a kutatás-fejlesztés finanszírozását részben függetleníteni lehetne a költségvetéstől. Magyar Bálint elmondta: a tárca jövő évben szeretné benyújtani a kutatás-fejlesztésről, innovációról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály kitérne többek között a kutatás-fejlesztést ösztönző adózási kedvezményekre, beruházásokra. Biztosítaná továbbá a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos egységes jogszabályi környezetet. A miniszter beszámolt a nemzetközi pályázati ügynökség létrehozásának tervéről. A szervezet az európai uniós forrásokhoz való hozzájutást segítené a magyar pályázóknak információközvetítéssel, tanácsadással.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet 2002. november 6.

Hatékonyabb támogatás az innovációnakFEL

A kormány kidolgozta a nemzeti innovációs rendszer alapjait, és egy kormánybizottság, valamint egy ügynökség létrehozásával megkezdi ennek megvalósítását - mondta Lippényi Tivadar, a Miniszterelnöki Hivatal főosztályvezetője a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett fórumon.

Régebbi hírforrás(ok): Vezetés Hírlevél, Menedzserfórum, 2002. nov. 7., link

"Minden, amit tudni szerettél volna az internetről..."FEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium saját standdal jelenik meg a november 14-17. között megrendezésre kerülő Educatio 2002 oktatási szakkiállításon. AZ IHM standján neves szakemberek tartanak ismeretterjesztő szekciókat az internet világáról, használatáról, és az érdeklődőknek alkalmuk lesz bővebben tájékozódni a minisztérium aktuális pályázatairól is.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online 2002. nov. 12. link

Nagy Testvér-díj: Microsoft, Magyar Rádió, Lakat T. Károly, BSAFEL

November 7-én második alkalommal osztották ki Magyarországon a Nagy Testvér-díjakat azok számára, akik a legtöbbet tettek az elektronikus magánszféra megsértéséért. Az idei díjazottak: Microsoft, Magyar Rádió, Lakat T. Károly és a BSA.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 9. link

Megújult az IKEA magyar honlapjaFEL

Az IKEA Lakberendezési Kft. magyar honlapja megújult formában, rendszeresen frissített tartalommal várja az érdeklődőket.

-- Kérdezhetnénk: mi közünk hozzá? Nos, kattintsunk rá, és képzeletben cseréljük ki a szavakat, képecskéket. A konyhabútorok kategória helyett képzeljük el pl.: gyerekkönyvek. A kissámli vagy lámpabúra helyett egy-egy tényleges dokumentumot és leírását. Az IKEA új honlapja szempillantás alatt áttakinthető, több szempont szerint kereshető, sallangoktól mentes. Sajnos sok hazai könyvtári honlapon eltűnik a lényeg (a katalógus, a kapcsolatfelvétel, a friss szolgáltatások), túl sok kattintással lehet eljutni a kívánt helyre, és nem a használó logikája szerint vezérelt. Másfél éve a LibInfo munkatársai már felhívták a könyvtári honlapok és webes katalógusok gyenge, időnként szinte felhasználó-ellenes mivoltára a figyelmet. A javulás üteme lassúnak tűnik. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor, Prím Online, 2002. nov. 9. link

Oktatással kapcsolatos cikkek az eVilág októberi számábólFEL

-- Tudat és Oktatás, p. 8-10. -- "A formalisták szerint a tanulás a kulturális örökség megértését, a racionális képességek, az intellektus fejlesztését jelenti." "Az informális megközelítés hívei a tanulót önálló személyiségként fogadják el, aki tudja, mit érdemes tudni és hogyan szerezheti meg ezt a tudást." "A fejlődés-orientált tanítási stratégiák képesek a tudás különböző aspektusai közötti kapcsolatok transzdiszciplináris szintézisének megalkotására". -- Steve Michalidis cikke a link oldalon is olvasható.
-- Az információs társadalom oktatása -- Varga Csaba cikke a felsőoktatási intézmények számára tárgy-adatlapot és tantárgyismertetést is tartalmaz.
-- További cikkek: E-universitas (Csepeli Gy.), Kerekasztal-beszélgetés az oktatásról, Az e-oktatás és a felnőttoktatás jövője az információs korban (Szilágyi A.), E-learning a gyakorlatban
-- Magyarországon (Nagy Z.), Az elektronikus oktatás modern keretrendszere (Gere I.)

Régebbi hírforrás(ok): eVilág, 2002. október

Egységes távoktatási módszertani kézikönyv készülFEL

Egységes kézikönyv készül decemberre az internet alapú távoktatási programokhoz egy olyan értékelési rendszerrel együtt, amely alkalmas a képzések minőségének objektív mérésére - tájékoztatta Márki László, az E-módszerTan konzorcium vezetője az MTI-t csütörtökön Békéscsabán. A szervezet mintegy 90 millió forintot fordít mindezekre.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 8. link

kereső.hu: online lexikon - közhasznú adatbázisFEL

2002. november 4-én kezdte el működését a Netmester Produkció új, hazánkban egyedülálló tudásmenedzsment-szolgáltatása, melyet a Pécsi Informatikai Kiállításon mutattak be. Az adatbázisban jelenleg 275 618 szócikknek található meg a pontos definíciója.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 9. link

Nőkhöz szól a NikeFEL

Új, szórakoztató, hölgyeknek szóló weboldalt indított a Nike, amely a nikewomen.com címen október közepétől érhető el öt különböző nyelven. A site első alkalommal tartalmaz magyarországi információt is.

-- A marketingkönyvekből ismert piacszegmentálás és testreszabott kommunikálás. A könyvtári honlapokon is van jogosultsága a gyerekek, a kertészkedők, a zenészek, a pedagógusok, vállalkozók stb. oldalának -- persze, a szaktájékoztató kolléga által folyamatosan frissítve. (MG)

Hírforrás:
2002. november 13.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Marketing Hírlevél, Menedzsmentfórum 2002. nov. 6. link

Baráth Etele a városok tőkevonzó képességérőlFEL

A központi források újfajta elosztását szorgalmazza az Európai Urbanisták Szövetsége a ma is zajló párizsi konferencián. A városok a tőkevonzó képesség egyre kiélezettebb versenyében kénytelenek részt venni. A tanácskozást záró, összegző előadást tartó Baráth Etele szerint a rendezvényen egyértelművé vált, hogy azok a városok indulnak nagyobb eséllyel a sikerért, vagyis a pénzért, amelyek tudásbázisa nagyobb, ami a települések autonómiájának növelésével érhető el. Az unió államaiban már külön programok készülnek a városok versenyképességének fejlesztésére, a decentralizációra. A magyar városok hamarosan ugyanezen a pályán mérkőznek meg a friss tőkéért, és ha nem kapják vissza az általuk befizetett adó jelentős részét, akkor hátrányos helyzetből indulnak - mondta Baráth Etele a FigyelőNetnek.

-- A városok versenyképességének egyik mutatója a helyi információs infrastruktúra. Ennek jó alapja lehet a polgárokat a helyi igazgatásról, a helyi vonatkozású, országos sajtóban megjelent hírekről, helyi rendezvényekről stb. rendszeresen tájékoztató email hírlevél, amelynek indítója akár a helyi közkönyvtár - helyismereti könyvtáros -- is lehet. Számos nyugati város portálja kínál ilyen hírleveleket saját polgárainak, illetve a városba látogató vendégek számára is. E tudásmenedzsmentre alapuló lehetőség a könyvtár számára is adott. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002. nov. 8. link

Még mindig otthonról interneteznek a legtöbbenFEL

A világháló gyakori használóinak kétharmada otthon, egyharmaduk munkahelyén, iskolában vagy másutt internetezik - egyebek mellett ezt állapította meg a Netsurvey Internetkutató Intézet "iBasic 2002" című legújabb kutatása a 630 ezer főnyi gyakori internetező felnőttről.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-Business Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2002. nov. 7. link

Megbízhatatlan internetes oldalakFEL

Egy új tanulmány szerint az internetről gyűjtik az emberek a legtöbb fals információt.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-Business Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2002. nov. 7. link

A Vatikáni Könyvtár hálózati hozzáférésének fejlesztéseFEL

A HP jóvoltából ezentúl a vatikáni pápai könyvtár olyan kéziratai is megtekinthetők lesznek a hálón, amelyek korábban kizárólag szakértők számára voltak elérhetők. A kaliforniai óriáscég már jó tíz éve biztosítja a szükséges technológiai infrastruktúrát a pápai állam webhelyének; szolgáltatásai most a vatikáni könyvtár állományához való hálózati eléréssel, valamint a bibliográfiai adatbázis kereshetőségének megkönnyítésével bővültek.

Az V. Miklós pápa (1447-1455) alapította pápai vatikáni könyvtár állományát mintegy 1,6 millió antik és modern nyomtatott könyv gazdagítja, amelyek a paleográfia, a történelem, a művészettörténet, a klasszikus irodalom és a nyelvtudomány területeit ölelik fel. A könyvtár a könyvnyomtatás korai időszakából (1501 előttről) 8 300 könyvet őriz, amelyek közül 65-öt még pergamenre nyomtattak. Az állományt ezen felül 150 000 kézirat és hiteles feljegyzés, 300 000 érem és érme, továbbá több mint 100 000 egyéb nyomtatott kiadvány gyarapítja.

A HP 2001 februárja óta hardvereszközökkel (főként HP-UX szerverekkel), segítségnyújtással, webes szaktanácsadással, sőt a webdesign terén nyújtott segítséggel is a Vatikán rendelkezésére áll. A technológiai cég az együttműködés keretében nagyfelbontású képrögzítő eszközökkel és nyomtatásra alkalmas berendezésekkel is ellátja a könyvtárat a kéziratok és egyéb kiadványok digitális reprodukcióinak elkészítéséhez.

Felbecsülhetetlen értékük miatt a kéziratok javarészét a maguk fizikai valójában eddig kizárólag szakértők és professzorok tekinthették meg külön írásbeli engedély kérelmezése után. A személyes megtekintés ezután is hasonló feltételekhez lesz kötve, ám a könyvtári gyűjtemény a hálózat révén bárki számára hozzáférhető lesz.

Régebbi hírforrás(ok): INFINIT Hírlevél link No.177, 2002. nov. 8. link

Egy lépéssel közelebb az elektronikus aláíráshozFEL

A NetLock Kft. 2002. november 4-én minősítési kérelmet adott be a Hírközlési Felügyelethez, amely eljárás sikere esetén a NetLock Kft. Magyarországon elsőként lesz jogosult minősített tanúsítványok kibocsátására. Az elektronikus aláírás magyarországi elterjedésének másik rendkívül jelentős mérföldköve, hogy októberben megszülettek az első, bár még nem minősített aláírással ellátott, de elektronikus adóbevallások.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. november 7., link

Megkezdte működését a virushirado.hu portálFEL

A mai napon megkezdte működését a link portál, amelynek alapvető célja, hogy vírus témában hiteles és naprakész információt biztosítson látogatói számára, mindezt magyar nyelven.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. okt . 6. link

Négyszázmilliós pályázat az információs társadalom megvalósításáértFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az Oktatási Minisztérium 400 millió forint értékben pályázatot írt ki az információs társadalom megvalósításának felgyorsítására és a digitális infrastruktúra alapjainak lerakását elősegítő technológiai megoldások kialakítására. A támogatás összege projektenként 5-25 millió forint. A beadási határidő december 7., a döntés várható időpontja december 22. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és az Oktatási Minisztérium kutatás-fejlesztési pályázatot írt ki az információs társadalom megvalósulását elősegítő innovatív közösségi környezetek kalakítására. A pályázatokat az IHM 2002. évi költségvetéséből 400 millió forinttal finanszírozza. Az IHM Információs Társadalom Stratégia Helyettes Államtitkársága és az OM Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkársága által kiírt pályázat célja az információs társadalom megvalósításának felgyorsítását és az ehhez szükséges digitális infrastruktúra alapjainak lerakását el?segít? innovatív technológiai megoldások kialakítása. A f?bb támogatott témakörök: a fiatalok innovációs tevékenységének serkentése, az önszervez?d? közösségek kialakulását és fejl?dését el?segít? infokommunikációs körülmények javítása, a magyar kultúra értékeinek digitális megjelenítése az Interneten, a fogyatékkal él? felhasználók részvételének segítése az információs társadalomban, valamint az információs társadalom technológiáinak használatát el?segít? biztonság és bizalom er?sítése. Az igényelhet? támogatás összege projektenként minimálisan 5 millió forint, maximálisan 25 millió forint. A beadási határid? 2002. December 7., a döntés várható id?pontja pedig 2002. december 22. A pályázat kiírásának teljes szövege a segédletekkel és a mellékletekkel együtt elérhet? az IHM és az OM honlapján: link és a link ("pályázatok" cím? menüpont), illetve nyomtatott formában átvehet? az Informatikai és Hírközlési Minisztérium porta-szolgálatán.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél, eKormányzat, IHM link

MATISZ informatikai konferenciaFEL

2002. november 25-26-án a Matáv Rt. konferenciaközpontjában (Budapest, I. Krisztina krt. 55.) informatikai konferenciát rendeznek, melyen egyebek mellett az eContentrôl, az Európai Unió elektronikus tartalomfejlesztési keretprogramjáról is szó lesz majd. (MATISZ 20)
Bôvebb információ: MATISZ - Darabont Csilla, info@matisz.hu, t: (06 1) 213-5089

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont, MATISZ-hírlevél 20legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról