Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/37., 10. 10.

Az év könyvtára címet a BDF könyvtára kapta
Magyar és finn közkönyvtárak -- 5--10-szeres hatékonyság odaát
30-50% megtakarítás méretgazdaságosan -- egyelőre egészségügyben, itt-ott
Jönnek a menedzserszerződések a közszférában
Törvénykezés 2.0 -- Írjunk (könyvtári) törvényeket wikiben
Összefogás és (sajtó)visszhangja
Szakmai nap miatt zárva
Kevesebb kölcsönzés, több látogató
Iskolai megaláztatások a magyar tévék archívumáért
Két percig tart az ügyfél türelme -- használjuk ki hát az időt
Moszkvai BibliObraz -- iskolai könyvtárak támogatása, tinik olvasókedvének ébresztgetése
IT-mentorok: digitális analfabétákat segítenének munkához jutni
Friderikusz Könyvklub
Jön a külföldi fickó, aki mindent megold
A könyvtárépületek minőségének tíz kritériuma
Könyvtárfejlesztési terv tamil módra
Videofilmek a Várkonyi Fiókkönyvtár blogján
Többen, de kevesebbet böngészünk
A Second Life-ban is nyomulnak az autógyárak
Codex Gigas -- könyvtárközi kölcsönzés Prágába
Minden tartalmat a netről! -- I-láz helyett M-láz
Hal az információtengerben -- Játékkal az adathalászat ellen
Nyereségvágyból elkövetett online tevékenységek -- konferencia
Megnyílik a moszkvai nemzetközi könyvvásár
Tyndale -- életveszélyes könyvfordítás és kikerülő hadművelet
Megéri nőkkel dolgozni -- kerestetik a legjobb női munkahely
Három magyar k+f bajnok
Egészségügyi szolgáltatást indított a Microsoft
A Berkeley egyetem kurzusai a YouTube-on
Internetes matematikaoktató program 2.0
Beindult a bürokráciacsökkentő program honlapja
Könnyebben kikerülhető dugók
Mérnökök újsága
Idén két felvételi tájékoztató jelenik meg


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Az év könyvtára címet a BDF könyvtára kaptaFEL

A könyvtárak megújulása, szolgáltatásaik minőségének javítása érdekében augusztus 10-én tette közzé az Év könyvtára 2007 című pályázati felhívását az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM), melyet idén a Berzsenyi Dániel Főiskola (BDF) könyvtára link nyert el. A kitüntetést Barki Katalin igazgató október 7-én vette át Budapesten a Könyves Vasárnap című rendezvényen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Csepeli Fiókkönyvtárában. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Hír Tv link ; Ped. Szolg. Kp. link

Magyar és finn közkönyvtárak -- 5--10-szeres hatékonyság odaátFEL

A Könyvtári Intézet Könyvtári statisztika 2005. című kötetéből, illetve az intézet honlapján a 2006-os évről elérhető táblázatokból emeljük ki az országos szintű adatokat.
- 2005-ben nem jelentettek 172 ezer lakos könyvtári ellátásáról, - 2006-ban 635 ezeréről (különbség 430 ezer). Eltűnt egy nagyobb megye lakossága közkönyvtárilag?
- Az önálló könyvtárak száma 2863-ról 2052-re csökkent (többiek lényegében KSZR-ben). A szolgáltató helyek száma összesen 2574 (2005: 3454). Finnországban önálló könyvtárak száma 409, azaz úgy 50 ezer lakosra jut egy -- nálunk 3,7 ezerre.
- Állomány 2006-ban 42,9 millió (2005-ben 45,8 millió) -- finneknél 40,65 millió. Gyarapodás 2006-ban 1,04 millió egység (2005-ben 1,11 millió) -- finneknél 1.9 millió. Vagyis náluk közel minden harmadik lakosra jut évente egy új beszerzés, nálunk minden kilencedikre.
- Kölcsönzés 2006-ban 29,34 millió (2005: 30,83 millió) -- finneknél 102,6 millió. Ott egy lakosra átlag 19,7, nálunk 3 darab.
- 2006-ban küldött könyvtárközi kölcsönzés 58 ezer (2005: 49 ezer) -- finneknél 412 ezer. Ott ezer lakosra 79 küldés, itt csupán 6. 2006-ban kapott könyvtárközi kölcsönzés csaknem 90 ezer (2005: 83 ezer) -- finneknél 407 ezer. Ott ezer lakosra 78, nálunk csupán 9. Ha a kettőt összeadjuk: ott ezer lakosra 157 tranzakció -- nálunk 15.
- Kiadások nálunk 2006-ban összesen 16,7 milliárd (2005: 18,1 milliárd -- közel 8%-os csökkenés?). Egy főre jut nálunk 1750 Ft, azaz 7 euró -- finneknél összkiadás csaknem 255 millió euró, egy főre számítva csaknem 49 euró. Kiadások belső aránya 2006-ban nálunk bérek 61 % (finnek: 57%), gyarapítás nálunk 11% (finnek: 14,4 %). - Egyéb kiadás itt is, ott is 28 %.
- Könyvtári dolgozók itt (teljes munkaidőre számítva) 2005-ben csaknem 3900 fő -- a finneknél 2006-ban 4200. Itt egy könyvtári dolgozóra 7,5 ezer kölcsönzés, ott 24,4 ezer.
Van min gondolkodni. Számos mutató szerint ott öt-tízszeres hatékonyság. Igaz, finanszírozzák is őket: mert van társadalmi tekintélyük? Vagy fordítva: mert hatékonyak, van társadalmi tekintélyük?

Régebbi hírforrás(ok): Sonnevend Péter, link

30-50% megtakarítás méretgazdaságosan -- egyelőre egészségügyben, itt-ottFEL

Kórház-üzemeltető hálózat nemzetközi tőkével. Interjú Kollányi Gáborral.
K. G.: Egy átlagos kórházban harminc-negyven adminisztrátort foglalkoztatnak.
Kiskunhalason öten maradtak, hiszen sok más mellett nálunk a pénzügy, a könyvelés is központosított: négyen intézik 2 ezer alkalmazott bérügyeit. Mivel a kórházi költségek kétharmadát a bérek és közterheik teszik ki, e területen lehet a legtöbbet spórolni. Például kevesebb orvost és ápolónőt kell éjszakai ügyeletben foglalkoztatni, ha nő az egynapos sebészeti beavatkozások száma, vagy ha a kúraszerű kezelések, kivizsgálások napközben zajlanak, a beteg pedig éjszakára hazamegy.
HVG: Mennyit hoz a konyhára, ha a gyógyító intézmények beszerzéseit is központosítják?
K. G.: Kihasználva a nagy mennyiségben való rendelés előnyét, beszállítóinkkal stratégiai megállapodásokat kötünk, ezzel, no meg a korrupció és csúszópénzek kiküszöbölésével 30-50 százalékos megtakarítást is el lehet érni. Hasonlóképp válhat gazdaságossá a centralizált informatika, a központosított labor. Az egymáshoz közel fekvő intézmények egyéb megtakarításra is módot adnak. Csak egy helyen lesz konyha, az itt készült ételből kap majd a másik kórház. - F: szept. 26.
-- Ehhez kívánkozik Sonnevend Péter fogalmazása könyvtárak kapcsán a 3K 2007/7.
számából: 'Nem vagyunk túlfizetve ... Sőt. De az igaz, hogy hatékony együttműködéssel, célirányos technikai fejlesztéssel jelentősen csökkenthető lenne a létszám, s az így felszabaduló keret egy része mehetne gyarapításra.' Mint az a stratégiai terv legutolsó változatában olvasható volt, abban nem szerepel racionalizálási javaslat. Márpedig ez megnöveli a felülről való, szakmai szempontokat kevéssé figyelembe vevő vagdalás lehetőségét. Kívánatos tehát, hogy a stratégia végső változatába proaktív módon kerüljön bele racionalizálási terv. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link (regisztrációval olvasható), Sonnevend Péter, Mikulás Gábor

Jönnek a menedzserszerződések a közszférábanFEL

Munkajogi szempontból újraszabályozzák a közszférában a vezetői posztokat -- tudta meg a Világgazdaság. A változás januártól a közalkalmazottakat érinti. 2008-tól ugyanis a vezetői megbízás mellett önálló vezetői munkakörben, sőt menedzserszerződéssel munkaviszonyban is elláthatók lesznek az irányítói posztok. A vezetői megbízás a továbbiakban csak azokra vonatkozik, akik a munkaidejük kisebb részét töltik menedzseri feladatokkal, például a tanszékvezető egyetemi tanár vagy az osztályvezető főorvos -- magyarázta Horváth István. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium jogi főosztályvezetője jelezte, változik majd például az önálló vezetői munkakörbe kinevezettek javadalmazása, így az intézményigazgatók havi garantált illetménye is. Itt ugyanis januártól az irányított szervezet méretétől, a pozícióval járó felelősség mértékétől és az elvégzett feladatok összetettségétől függ majd, ki mekkora garantált havi jövedelemre számíthat. Változások 2008. január 1-jével,
közalkalmazottakra:
- A vezetői munkakör átalakul
- Több lesz a menedzserszerződés
- Több pozícióban megszűnik a közalkalmazotti védettség
- Változik az illetményrendszer
- A munkatársak részmunkaidő vállalásával elkerülhetik az elbocsátást
- Módosul a próbaidő szabályozása - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): VG, link

Törvénykezés 2.0 -- Írjunk (könyvtári) törvényeket wikibenFEL

Átalakítja az új-zélandi parlament az ötven évvel ezelőtti rendőrségi törvényt, és a szöveg szerkesztését az internetezőkre bízza. Modern államokban többnyire képviseleti demokrácia van, tehát az állampolgárok időnként megválasztják azokat az embereket, akik talán alkalmasak a törvényhozásra és az ország irányítására. Az új-zélandi rendőrség azonban modern webkettes technológiák segítségével arra ösztönzi az állampolgárokat, hogy közvetlenül vegyenek részt a törvényhozásban. - F: szept. 27.
-- A hazai könyvtárak megmutathatnák elkötelezettségüket a könyvtár 2.0 mellett, ha szakmai anyagai, akár jogszabályai is 'nyílt forráskóddal', bárki által formálható formában készülnének. Ugyan biztosan meglenne a rendszernek saját gyíerekbetegsége -- ahogyan a wikiknek; pontosabban használóinak is --, de elérhető lenne a közhely igazsága: nagyobb közösség legtöbbször jobb minőségű döntést (szakmai állásfoglalást, szabályozást) hoz, pusztán azért, mert több szempontot vizsgált át. Nem is beszélve a végrehajtásban való olyan előnyökről, mint gyorsaság, egyértelműség, elfogadottság. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Index, link Mikulás Gábor

Összefogás és (sajtó)visszhangjaFEL

Az eddigi sajtóvisszhangot mennyiségi szempontból tekintve sikeresebb a tavalyinál. A tartalmat illetően leggyakoribb említett motívum a szept. 27. és okt. 9 között vizsgált 55 sajtómegjelenésből: ingyenes beiratkozás, megbocsátás-témakör. Szintén sokszor merült fel a Babaolvashow. A megjelenések okt. 3-ára és 4-ére csúcsosodtak. Leggyakrabban említett helyszínek: Debrecen (11), Szombathely, FSZEK, Székesfehérvár (4), és sok megyei és városi könyvtár (Ajka, Győr, Nagykanizsa, Gyöngyös, Tatabánya, Dunaújváros, Makó, Szeged, Kecskemét, Zalaegerszeg, Pécs, Keszthely, Veszprém, Nyíregyháza, Salgótarján, Sopron, Kiskunfélegyháza, Paks, Agárd, Tamási, Szekszárd) is szerepelt a helyi híradásokban. Iskolai és szakkönyvtárak (ide értve az OSZK is) említésére összesen két említést találtam. Ez összefügghetett a kiválasztott célcsoportal is: a babák és szüleik voltak. Érdekes kísérlet, hogy sikerül-e ezáltal csökkenteni a leginkább munkábalépő korra jellemző lemorzsolódást. A kommunikált rendezvénynevek kusza képet mutatnak, egymást váltva szerepeltek az Országos Könyvtári Napok, Ne csak lógj a neten, Összefogás Hete, Nagy Olvashow, Babaolvashow kifejezések ill. programok. A rendezvény vizuális arculata a gyermekek igényeinek többé-kevésbé megfelelhetett, de modernizálása továbbra is időszerű. A rendezvénysorozatban a könyvtár befogadó arculattal (gyere hozzám) jelent meg. Néhány éve azonban az aktív, könyvtár határait átlépő szervezetben
(pl.: elmegyek hozzád) érdemes gondolkodni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Metro, link Fejér M. H. link Mikulás Gábor

Szakmai nap miatt zárvaFEL

FSZEK közlemény, nyúlfarok stílus: 2007. október 17-én szerdán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára és minden kerületi könyvtára szakmai nap miatt zárva tart. -- Ilyet lehet? A fórumokban már véleményezik.

Hírforrás:
2007. október 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Nők Lapja Café, link , Sajtó klog link

Kevesebb kölcsönzés, több látogatóFEL

Svéd és dán példák mutatják, hogy manapság azoknak a könyvtáraknak van létjogosultságuk, amelyek kulturális térként és szolgáltatóhelyként is funkcionálnak -- szögezi le Fodor Péter. -- Igaz, hogy kevesebb a kölcsönzés, mint korábban, de ezzel egy időben egyre több a látogató. Olyan miliőt kell teremtenünk, ahová szívesen jön a kutató, a böngésző iskolás, ahová be lehet ülni egy kávéra, lehet internetezni és újságot olvasni. Tehát amellett, hogy betölti a klasszikus küldetését, információs központtá válik. -- A család és az iskola felelőssége, hogy a gyerek -- megfelelő alapokkal -- eljusson a könyvtárba -- mondja Fodor, és hozzáteszi, komoly probléma az analfabetizmus, illetve, hogy a gyerekek nem értik, amit olvasnak. Az iskolák és a könyvtárak közötti kapcsolat erősítésére novemberben szakmai konferenciát is terveznek.
Addig is, most tíz napig országszerte 419 könyvtár közel 2500 programot kínál a látogatóknak. Így például száz könyvtár vasárnap is nyitva tart majd, ahol ingyenesen lehet beiratkozni, és a büntetés elengedésével mindenki visszaviheti régóta lejárt könyveit. A rajzversenyek, vetélkedők, könyvvásárok, előadások mellett Kecskeméten például éjszakai krimiolvasást terveznek, vasárnap Debrecenben pedig könyves villamos járja a várost: ahol venni és kölcsönözni is lehet a könyveket. - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): NOL, link

Iskolai megaláztatások a magyar tévék archívumáértFEL

A NAVA és a Széchényi Könyvtár egymással versengve küzd azért, hogy egy csepp se menjen veszendőbe az öt, földi sugárzású magyar tévé adásából. A százmilliókért rögzített adás eddig azonban nem volt elérhető a neten. Utánajártunk, mit kell vállalnia annak, aki elmulasztott egy Barátok köztöt, vagy érdekli a múlt heti híradó. Megtudtuk azt is, a jövőben kínos helyzetek és sorban állás nélkül is hozzájuthatunk archív tévéadagunkhoz. - F: okt. 2.,

Régebbi hírforrás(ok): Index, link

Két percig tart az ügyfél türelme -- használjuk ki hát az időtFEL

Nem könyvtárról szól a cikk de hasznos az analógiákra figyelni. (MG) Meddig tart a bolti vásárlók türelme? Két percig, vagyis átlagosan 34 lélegzetvételnyi időig. Vevőink elvándorlásának egyik meghatározó oka a várakozási idő hosszában keresendő. Oldhatja vevőink feszültségét, ha a pulton elhelyezett áruk sokszínűek, rendezett képet mutatnak és az ár feltüntetésén túl érdekes információkat láthatnak a várakozással töltött helyszínen. Így a vevő elnézelődik, leköti magát és a hosszabb várakozási időt sem éli meg olyan rosszul, rövidebbnek érzékeli. Az egyre türelmetlenebb vevő az értékesítés tárgyi környezetének olyan elemeit kezdi el figyelni és kritizálni, mint az akár enyhén szennyezett munkaruha, kevésbé ápolt köröm vagy az eladó eszköz-, a pénztáros pénz- és árukezelése, vagyis tudat alatt elkezdi gyűjteni az információkat arról, hogy miért is nem szeret itt vásárolni. - F: júl.-aug.

Régebbi hírforrás(ok): Mai Piac, link

Moszkvai BibliObraz -- iskolai könyvtárak támogatása, tinik olvasókedvének ébresztgetéseFEL

Ezúttal különösen gazdag magyar program várja az érdeklődőket, és egyebek közt három újra megjelent magyar könyvet is bemutatnak a III. BibliObraz nemzetközi iskolakönyvtári és könyvfesztiválon, amely kedden nyílt meg Moszkvában, a Kreml melletti Manyezs-kiállítóteremben. A fesztivált Az Orosz Nyelv Fejlesztési Központja alapítvány szervezi, s fővédnöke Ljudmilla Putyina, Vlagyimir Putyin elnök felesége. Az ő meghívására hat más ország kormány-, illetve államfőjének, parlamenti elnökének neje mellett Moszkvába érkezett Dobrev Klára, s a küldöttség tagjai között van Bogyai Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára és Ranschburg Jenő pszichológus. A fesztivál fő célja az iskolai könyvtárak támogatása és a tinik olvasókedvének ébresztgetése, s a résztvevő 20 ország mindegyike felvonultatja az erre vonatkozó ötleteit. - F: Metró, okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Metró, link

IT-mentorok: digitális analfabétákat segítenének munkához jutniFEL

Nemzetközi érdeklődés is kíséri azt a hazai civil kezdeményezést, amely során hátrányos helyzetű és tartósan munka nélkül lévők is álláshoz juthatnak. Az IT-mentor programban eddig résztvevő negyven megváltozott munkaképességű közül 75 százalék már elhelyezkedett. Az uniós forrásokból finanszírozott informatikai képzést szeretnék kiterjeszteni, hiszen így nem csak maguk a mentorok kapnak könnyebben állást, hanem azok is, akiket ők képeznek tovább. Sokan ugyanis azért nem tudnak elhelyezkedni, mert hiányoznak a munkához szükséges alapvető informatikai ismereteik. Mfor.hu tudósítás. - F: Mfór., okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Mfór, link Prím Online, link

Friderikusz KönyvklubFEL

A honlapról: Minden hónapban itt a műsorban 'feladunk' egy könyvet amolyan közös olvasásra, és aztán várjuk majd nézőink, olvasóink, azaz az Önök leveleit erről a bizonyos olvasásra kijelölt könyvről, tehát hogy milyen kérdéseket, gondolatokat fogalmazott meg Önökben az adott mű. A kapcsolattartás legegyszerűbb módja kettőnk között talán az internet lehet. E-mail címünk a könyvklub esetében speciális, friderikuszkonyvklub@pantel.hu . A legjobb, illetve a legtartalmasabb levelek írói számára lesz egy meglepetésünk...

Hírforrás:
2007. október 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): ATV, link

Jön a külföldi fickó, aki mindent megoldFEL

Nem kell semmit sem csinálni, és majd csak úgy dőlnek az olvasók. - F: okt. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Fiksz, link

A könyvtárépületek minőségének tíz kritériumaFEL

Számos új egyetemi könyvtár épül világszerte, jó esetben sikerrel kombinálva az izgalmas építészeti kifejezésmódot az inspiráló belső terekkel és a funkcionalitással. Érdemes tehát áttekinteni Faulkner-Brown-nak a hetvenes évek könyvtárépítészeti gondolatvilágát tükröző 'tízparancsolatát', mely szerint a könyvtárépület legyen:
- funkcionális; a tér működjön jól, nézzen ki jól és legyen tartós, könnyen használható, és gazdaságosan üzemeltethető;
- alkalmazkodó, azaz a tér legyen rugalmas, használatát könnyű legyen megváltoztatni: nem tudhatjuk biztosan, hogy a könyvtári teret hogyan fogják használni, annak kell megteremteni a lehetőségét, hogy a dolgok megtörténhessenek;
- megközelíthető, azaz a tér legyen hívogató, könnyen használható és segítse elő az önállóságot (nem csak a hátrányos helyzetűek számára, bár ami pl. a mozgás- vagy látáskorlátozottak számára jól van megtervezve, az általában kedvező az épek számára is);
- változatos, azaz választható tanulási és kutatási terekkel különféle médiák használatára, legyen alkalmas az egyéni és a csoportos, az interaktív tanulásra egyaránt, és mint hibrid könyvtár, hozzáférést kell biztosítania a hagyományos nyomtatott és az elektronikus forrásokhoz, helyet kell nyújtania az információtechnológiai szolgáltatásoknak és az infokommunikáció oktatásának is;
- interaktív, azaz jól szervezett tér, mely elősegíti az azonnali kapcsolatot a használók és a szolgáltatások között;
- konduktív, azaz magas színvonalú, emberies tér, mely motivál és inspirál, kellemes és változatos belső terekkel, műalkotásokkal és belső kertekkel, igényes bútorzattal. Különös gondot kell fordítani a zajra, akár a számítógépektől, akár használóitól ered; az együttműködő, csoportosan tanuló vagy kutató olvasók ne zavarhassák az éppen egyedül dolgozókat;
- környezetileg alkalmas; nyújtson megfelelő feltételeket az olvasók, a könyvek és a számítógépek számára;
- biztonságos az emberek, a gyűjtemények, a műszaki berendezések, az adatok és az épület szempontjából;
- hatékony, azaz helykihasználó, alacsony üzemeltetési költségű;
- alkalmas az információtechnológiához, azaz rugalmasan tegye lehetővé az infokommunikációs technológia fejlődése nyújtotta lehetőségek kihasználását. A tizenegyedik minőség megfogalmazhatatlan, talán a 'wow faktor' kifejezés illik rá leginkább, azaz merész tér, amely hatalmába keríti az olvasó elméjét, és meghódítja az egyetem szellemét. - F: A könyvtárépületek minőségének tíz
kritériuma. In: Könyvtári Figyelő, 2007/2.

Régebbi hírforrás(ok): Manci: link

Könyvtárfejlesztési terv tamil módraFEL

India egyik legnépesebb -- délkeleti -- állama Tamil Nadu, korábbi nevén Madras (a főváros neve ugyanez volt, most Chennai), melynek 130 ezer km2-es területén 62 milliónyian élnek. Chennai lakossága eléri a 7 milliót, így India harmadik városi központja, mely különösen híres újabban lendületesen fejlődő információtechnológiai iparáról. Chennaiban most bocsátották útjára az első korszerű bibliobuszt (3 ezer kötet könyv, számítógépek, elektronikus hordozón kínált oktatási tartalmak). Az állam közkönyvtári rendszere: egy központi könyvtár, 32 megyei és 1640 fiókkönyvtár. Az oktatási miniszter az avatás alkalmával bejelentette, hogy öt év alatt további 12 ezer falusi könyvtárat kívánnak létesíteni. Másfél éven belül pedig kilenc emeletes új központi könyvtár épül, a legkorszerűbb technikával ellátva. Ma a helyi egyetem (University of Madras) könyvtára (500 ezres állomány, napi 600 látogató) számít a legfontosabbnak. (ref.: SP)

Régebbi hírforrás(ok): The Hindu, link Sonnevend Péter

Videofilmek a Várkonyi Fiókkönyvtár blogjánFEL

A pécsi Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár link összegyűjtötte blogján
link az utóbbi időben szolgáltatásairól megjelent videoanyagokat. Íme néhány: Könyvekről - könyveimről: link . Diákok fényképezőgéppel: link . Negyedszázados a Várkonyi Könyvtár:
link

Régebbi hírforrás(ok): Várkonyi Nándor Fiókkönyvtár, link

Többen, de kevesebbet böngészünkFEL

Egyre több látogatót vonzanak a hatalmas internetes portálok, de a kutatások szerint a felhasználók időben a korábbi évekhez képest kevesebbet töltenek a közismert oldalakon. A hirdetési cégek beolvadnak a portálokba, s egyre hatékonyabb módozatok után kutatnak. - F: okt. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

A Second Life-ban is nyomulnak az autógyárakFEL

Az autógyártók sem akarnak kimaradni az alternatív életformából: aki elég trendi akar lenni, az nemcsak a tv-ben vagy a különböző honlapokon reklámoz, hanem a Second Life-ban is ott van. - F: okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Codex Gigas -- könyvtárközi kölcsönzés PrágábaFEL

A Svéd Nemzeti Könyvtár jóvoltából a napokban állítják ki Prágában a Codex Gigas-t, a legnagyobb fennmaradt európai középkori kéziratot. A 13 . században írta egy bencés szerzetes Csehországban, egy méter magas, 50 cm széles és 75 kilót nyom. Tartalmazza a teljes Bibliát, emellett Josephus Flavius: De bello Judaico c. művét, a Cseh Krónikát, kalendáriumot, a bencések szabályzatát, és más kisebb szövegeket. Illusztrációi közül kiemelkedik az ördög ábrázolása, melyhez egy legenda is kapcsolódik... További részletek itt: link A lapok egyesével böngészhetőek a Browse the Manuscript menüpontban. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link Artportal Hírlevél

Minden tartalmat a netről! -- I-láz helyett M-lázFEL

Egy évtizede még minden tartalmat és szolgáltatást az Internetre akartak átvinni a cégek. Ez az átalakulás sikeresen le is zajlott, a mindennapi élet minden területe le van fedve ezen a médiumon is. Nem lehet szolgáltatást indítani úgy, hogy annak leírásához, vagy magához a szolgáltatáshoz ne nyújtana az adott cég elérést a neten keresztül is -- állítja Chakaveh az Internet robbanás időszakáról beszélgetve. Jelenleg a mobiltelefónia, mobilinternet fázisába jutott a fejlődés. A cégek minden szolgáltatást igyekeznek helyhezkötöttség nélkül is elérhetővé tenni. 'Ugyanaz az 'M' láz jellemzi a társadalmat és a piacokat, mint az 'I-' láz idején. A mobil eszközök fejlődésével egyre többféle tartalom lesz ily módon is elérhető. Az online közösségi szájtok, pl. You-Tube, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy oldalait mobil eszközökön is meg lehessen nézni.'
- Helyhezkötöttség nélkül minél több ajánlott, kötelező irodalmat a netről... Mely iskolás, hallgató nem szeretné ezt? Ez az egyik oldal. A másik oldalon a nyomtatott tartalomra épülő nagy 'biznisz'. Kiadók, nyomdák. Lehet-e a szerzőt biztosítani afelől, ha az interneten jelenik meg a művével, ugyanúgy megkapná pénzét, sőt hamarabb kikerülne a 'polcra' a könyve? (KÖÉ) - F: szept. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Agent Portal, link

Hal az információtengerben -- Játékkal az adathalászat ellenFEL

A víz helyett nullák és egyesek között lubickoló halacska neve Phil. A Carnegie Mellon Egyetemen fejlesztették, online interaktív játék főszereplőjeként tanít meg arra, hogy felismerjük, kivédjük az adathalász elektronikus leveleket és a többi hálózati hulladékot. Gyakran kapunk hivatalosnak tűnő elektronikus levelet: mintha bankunk írta volna, úgy irányít el minket egy -- természetesen -- az eredetihez hasonló, mégis kamu weboldalra, ahol számlánkkal kapcsolatos információt, majd a begépeltek hitelesítését kéri. A gyanútlan felhasználó követi az utasításokat, és rövid időn belül meglepő pénzmozgásokat tapasztal. 'Ha azt akarjuk, hogy csökkenjen az adathalász és hasonló támadások száma, nagyon fontos lenne a pontos tájékoztatás' -- nyilatkozta a CUPS igazgatója, Lorrie Cranor. Arra is rámutat, hogy - a vírusokkal és a kémprogramokkal ellentétben -- az adathalászat (phishing) nem a számítógép(es rendszer) hardver- és/vagy szoftverszintű gyenge pontjait, hibáit használja ki, hanem a felhasználó gépkezelési szokásaiból, hiányos ismereteiből próbál hasznot kovácsolni. - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Agent Portal, link

Nyereségvágyból elkövetett online tevékenységek -- konferenciaFEL

Lezárult az Internet Hungary 2007 konferencia keretében meghirdetett Magyarországon eddig nem alkalmazott, de működő internetes üzleti modellek pályázata. A 'nyereségvágyból elkövetett online tevékenységek' prezentációi mellett 20 előadás, 10 fórum és több workshop várja a digitális jövő iránt érdeklődőket Tihanyban 2007. október 16-17-én. A konferencián szó lesz többek között a web2 magyarországi helyzetéről, illetve egy külön alkonferencia, a Mobil Hungary foglalkozik a rohamosan terjedő mobilinternettel. - F: okt. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Megnyílik a moszkvai nemzetközi könyvvásárFEL

1977-ben került rá először sor, most pedig a huszadik nyitotta meg kapuit október 3-án. Legalább ötven ország jelenik meg kínálatával, köztük díszvendégként Kína. A csaknem 32 ezer m2 alapterületen körülbelül 150 ezer könyvet láthatnak az érdeklődők. Az orosz könyvpiac választékban jelentős fellendülést mutat: az idei év első felében a kiadott címek száma meghaladta az 52 ezres szintet (ez úgy tízezerrel magasabb az előző évinél), - miközben a példányszámok tovább csökkennek. E téren félév alatt 10 milliós csökkenést regisztrálnak, a mai szint így 290 millió. Egy lakosra átlag négy példány jut, - akárcsak itthon. - F: szept. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Gazeta, link

Tyndale -- életveszélyes könyvfordítás és kikerülő hadműveletFEL

Évforduló: 1535. okt. 5.: Egy németalföldi bíróság eretnekség vádjával halálra ítélte William Tyndale (szül. 1494?) angol bibliafordítót. Megfojtották és máglyán elégették. -- Huszonnégy éves korában Németországba költözött, ahol az eredeti héber és görög bibliából készítette az angol fordítást. A hatezer nyomtatott példány Angliába csempészését VIII. Henrik király és az angol egyház minden erővel próbálta megakadályozni. A londoni püspök igyekezett felvásárolni a bekerült példányokat és elégette azokat. De Tyndale a befolyt püspöki pénzből még többet nyomtatott. A népnyelvű bibliát 1530-ban Thomas Moore (Mórus Tamás) kancellár is elítélte. Tyndale-t 1535-ben két bérgyilkos rabolta el Antwerpenben és juttatta börtönbe. Közben ugyan 1533-tól VIII. Henrik létrehozta az anglikán egyházat és ennek érdekében a népnyelvű biblia mellé állt, de ez nem mentette meg Tyndale-t a kontinensen. Halála után egy évvel már királyi engedéllyel nyomták bibliáját Angliában, de a hatalom gyalázatát elkerülendő a fordító nevét mellőzve, 'Matthew Bible' néven. Az angol bibliafordításokat 1611-ben egységesítették, az akkor kiadott, máig is hivatalos St. James fordítás legnagyobbrészt Tyndale fordítását hozza. A közben eltelt közel száz év alatt ugyan sokat változott az angol nyelv, de a biblia szándékosan archaikus hatást is akart kelteni.

Régebbi hírforrás(ok): Bocs, link

Megéri nőkkel dolgozni -- kerestetik a legjobb női munkahelyFEL

A nők munkaerő-piaci integrációjának szükségszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a legfrissebb gazdaságelemzések versenyképességi kritériumként kezelik a nők és a férfiak esélyegyenlőségét. Éppen ezért van szükség egyre több olyan munkahelyre, amely büszkén alkalmaz nőket, és vállalati stratégiáját a 'gyengébb nem' igényei szerint alakítja. És most díjazzák is: kerestetik a legjobb női munkahely! - F: okt. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Három magyar k+f bajnokFEL

Tavaly is a Richter Gedeon költött legtöbbet innovációra a térségben. -- Az idén is három magyarországi nagyvállalatot tartalmaz a kutatás-fejlesztési kiadások alapján az európai vállalatokról készített úgynevezett top ezres rangsor. Az Európai Bizottság által kiadott jelentés szerint a magyar -- és egyúttal régiós -- első Richter Gedeon gyógyszergyár tavaly 57,62 millió eurót költött k+f-re, ez 14,8 százalékkal több a 2005-ös adatnál. A második helyen álló Egis és a harmadik Graphisoft ugyan ennél dinamikusabban -- nagyjából negyedével -- növelte innovációs kiadásait, ám a Richter továbbra is toronymagasan vezeti a hazai mezőnyt. Európai viszonylatban a magyar aranyérmes a 228., az ezüstérmes a 335., a bronzérmes a 777. helyen áll. - F: okt. 8.

Hírforrás:
2007. október 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): VG.hu, link

Egészségügyi szolgáltatást indított a MicrosoftFEL

A páciens például megbízhatja háziorvosát, hogy kézzel írt recept helyett a rendszeren keresztül írjon fel neki orvosságot, és a digitális vényt küldje el a sarki patikába. - F: okt. 8.,

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A Berkeley egyetem kurzusai a YouTube-onFEL

Szerda óta elérhetőek a YouTube-on a kanadai Berkeley egyetem előadásainak és szemináriumainak videói - jelentette be a rektori hivatal egy sajtóközleményben. Az intézmény munkatársai mintegy 300 órai mozgóképanyagot töltöttek fel a közösségi portálra, melyek között vannak olyan kisfilmek is, amelyek az egyetem mindennapjait, kulturális rendezvényeit, sporteseményeit mutatják be. Minden érdeklődő ingyenesen megtekintheti a kurzusgyűjteményt, sőt az olyan diákok számára is nagy segítség ez, akik a Berkeleyre járnak, ám lemaradtak egy-két előadásról. Az egyetem kilenc tantárgy teljes videóanyagát tette elérhetővé többek között természettudományi és szociológiai témákban. - F: Prím Online, okt. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Internetes matematikaoktató program 2.0FEL

Már a felhasználók számára is elérhető a matek.hu internetes matematikaoktatási portál 2.0-ás verziója, amely a korábbi tíz alapszolgáltatás helyett már ötven funkciót tartalmaz -- tájékoztatott Kovács Zoltán, az oldal egyik fejlesztője. - F: Prím Online, okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Beindult a bürokráciacsökkentő program honlapjaFEL

Megkezdte működését a link internetes honlap, ahol egy helyen találhatóak meg a kormány bürokráciacsökkentő, ügyintézést egyszerűsítő programjával kapcsolatos jogszabályok, tanulmányok és szakértői javaslatok. - F: okt. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link , Kreatív link

Könnyebben kikerülhető dugókFEL

Akár még az idén duplájára nőhet a Mobilkép Kft. és a Magyar Plastiroute Kft. által közösen működtetett, a forgalmi helyzetről képet továbbító oldalon megtekinthető budapesti csomópontok száma. A Világgazdaság Online-on többet is megtudhat arról, hogy miként kerülheti ki a reggeli és az esti forgalmi dugókat. link - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Vg.hu, link link

Mérnökök újságaFEL

A link a Magyar Mérnöki Kamara hivatalos lapja. A lapok archív számai mellett egyszerűen visszakereshető módon tartalmaz: fórumot, jogszabály-gyűjteményt, aktuális szakmai kérdésekről szóló írásokat. Hírlevelet is kínál. Dizájnja avíttas, de tájékoztatásban több könyvtáros lapnak is példát mutat :-) (MG)

Hírforrás:
2007. október 10.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Idén két felvételi tájékoztató jelenik megFEL

Az idén is részletesen és precízen tájékoztat minden érettségizőt, felvételizőt az előtte álló lehetőségekről és szabályokról az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) 2008-as könyvcsaládja. Ennek első kiadványa a februárban induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008 februárjában induló képzések című könyv, amely október 15-én jelenik meg. - F: okt. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról