Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2007/46., 12. 12.

Újranyitották a könyvtárat, mert értéket látnak benne
Interjú Z. Karvalics Lászlóval, szegedi könyvtártanszék-vezetővel
Nincs találat. Kérdezd a könyvtárost!
Yahoo! Answers -- a könyvtárosok lidércnyomása
Információs társadalomról -- több parlamenti cikluson túl
Fellendülőben a hazai információs társadalom -- szinte minden fiatal behálózott
Mi a gond a tájékoztatással?
Bróker infolesen
Nyilvánossá tett álláshirdetések
A bookcrossingról -- kicsit így, kicsit úgy
Olvasóbarát feltárás: szomorú és vidám könyvek...
Emelkedő bérek a közszférában: ki mennyit kap jövőre?
Újabb leépítési hullám vár a közszolgákra?
Hangoskönyvek az esélyegyenlőségért a Kájoni János Megyei Könyvtárban
WEB 2.0 bevetésen - 2. rész / Koroknai Sándor
Mashup: a web 2.0 színfoltja
Ha már összefogásról beszélünk...
Díjazták a könyvbarátokat a Szatmár Megyei Könyvtárban
Párizs -- átmenetileg leállították a vezetéknélküli hálózatokat
Milliárdos távmunka-serkentő programok indulnak
Használóképzés házi készítésű videóanimációval
Ki mit néz az interneten? Tarol a Youtube...
Legyőzte a Wikipedia a Brockhaus nagylexikont
A Max Planck Társaság szakít a Springerrel
Könyvpalota a régi debreceni megyeiben?
Ambrus Zoltán nyugdíjba készül
Könyvesbolt -- dominikánus templomból
ISO szabvány lett a PDF
Budapesten a világ legrégebbi nyomtatott könyve
Bíráljon Ön is tankönyveket!
Amit a mélywebről tudni érdemes...
Jobbklikk.hu és a szoci iwiw
Cigány tévéstúdiót alapítanak
Fotók könyvtárakról -- TEL


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Újranyitották a könyvtárat, mert értéket látnak benneFEL

Tóth Róbert, a MOL tudásmenedzsment igazgatója az IIR Tudásmenedzsment konferenciáján kérdésre nyilatkozott a vállalati könyvtáraik helyzetéről. Mint mondta, a vállalati belső felmérésen az osztályok között a könyvtár kiemelkedő eredményt mutatott. E ténynek is hatása volt arra, hogy a MOL a tulajdonában levő Slovaftnál is újranyitotta a könyvtárat annak Pozsonyi székhelyén. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mikulás Gábor

Interjú Z. Karvalics Lászlóval, szegedi könyvtártanszék-vezetővelFEL

-- Szegedi Egyetem, Bölcsészettudományi Kar, Könyvtártudományi Tanszék -- meglepő váltásnak tűnik, hiszen majd' két évtizede a Budapesti Műszaki Egyetemhez, az ITTK-hoz (Információs Társadalom és Trendkutató Központ) és az ITM-hez (Információ-és Tudásmenedzsment Tanszék) kötődött a neved. Mi áll a háttérben, milyen státuszban vezeted a tanszéket, mit szeretnél elérni, mit oktatsz?
-- A sikeres és színvonalas ITM megszűnt, az ITTK operatív vezetését már korábban átadtam, nem volt, ami a Műegyetemen tartott volna. Egy évig az Egyesült Államokban, Fulbright ösztöndíjjal kutattam az információs társadalom amerikai kezdeteit, és hamar világossá vált, hogy a vezetőként, menedzserként, lobbystaként, think tank-ként, stratégiai szövegek gyártójaként töltött időszakot egyszer és mindenkorra magam mögött hagyva a következő 7-8 évben nem kívánok mással foglalkozni, mint kutatással, könyvírással és ezek természetes szövetségesével, az oktatással. Az a szegedi tanszék, amely már Bakonyi Géza irányítása alatt elindult egy általánosabb, humán információtudományi profil irányába, és kedves témámmal, az információtörténelemmel is foglalkozik, éppen megfelelő választásnak tűnt -- folytatni tudom, amit Géza elkezdett, és eközben saját tudományos programomat is teljesíthetem, talán. Nem intercity professzor vagyok, Szeged az egyetlen munkahelyem. Jelenlegi tárgyaim: Információs társadalom, Információtörténelem, Információelmélet. A következő évek feladata oktatásban az informatikus-könyvtáros mesterképzés elindítása, kutatásban a 'forefront' területek, az e-science információs kiszolgálása és az információ humán tudományának izgalmas rész-kérdései. Minél több hallgatót szeretnék ebbe az irányba, önálló és ambiciózus kutatási alprogramokkal fordítani. -- Alapadatok: Z. Karvalics László, 46 éves, a történettudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens, 4 gyermek apja.
-- Néhány korábbi vonatkozó anyag a KIT-ben:
- Polcológiától indulva - link
- Z. Karvalics: Információ, társadalom, történelem -
link
- Bill Gates lesajnál -- információs társadalom: nincs hazai együttgondolkodás -
link
- Információból üzleti érték -- Az információbróker környezete és munkája -
link

Régebbi hírforrás(ok): Z Karvalics László

Nincs találat. Kérdezd a könyvtárost!FEL

A könyvtár weblapjába épített 'Ask a Librarian' Meebo-kliens már-már mindennapossá válik (na jó, itthon még nem), de a Topeka and Shawnee County Public Library most egy merészebb lépésre szánta el magát. Meebo-t az OPAC-ba. A sikertelen kulcsszavas keresésnél betöltődő oldalon szokás szerint szerepel a "Sorry, could not find..." szöveg. És a kliens. Hogy rögtön megtudd, mit rontottál el. Hogy ne rontsd el megint. Hogy erre miért nem gondolt eddig senki? Így utólag teljesen logikusnak tűnik: amikor keresésed sikertelen volt, a könyvtáros ott terem -- ezentúl nem csak a könyvtárban és nem csak fizikai formában. A segítség akkor és ott érkezik, amikor és ahol éppen szükség van rá... - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): FIKSZ, link

Yahoo! Answers -- a könyvtárosok lidércnyomásaFEL

A Gogle-nek nem vált sikeressé élőszavas tájékoztatási szolgáltatása, a Yahoo!-nak link -- úgy látszik -- igen: a Wikipaedia után a második leglátogatottabb oktatási és referensz-oldallá vált. Pedig hajmeresztő dolgok történnek rajta. Gyakori a pontatlanság, sokszor meglehetősen szubjektívek a válaszok (pl. a hogyan vágassam le a hajamat? -- kérdésre), vagy egyszerűen irrelevánsak. Ugyanakkor bizonyos területeken -- pl. fizika -- elég jók. Ami mégis meghökkentő, az a pontatlanságok és szubjektivitás ellenére a hatalmas népszerűség. És e műfajban kritikus a méret, a használói tábor nagysága. A titok feltehetően az, hogy a rendszer közösséget szervez. Ez pedig a könyvtárosok számára is kritikus sikertényező. Számukra az a lecke, hogy igen gyakran kevésbé a jó válasz a fontos; gyakrabban inkább az, hogy egyáltalán meghallgassuk a kérdést. (ref.: MG) - F: dec. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Slate, link

Információs társadalomról -- több parlamenti cikluson túlFEL

Magyarországon járt JYRKI KASVI [ejtsd Jürki Kaszvi], a finn parlament képviselője, világhírű információstársadalom-kutató, a műszaki tudományok doktora. A képviselő ma, a finn állam megalapításának 90-ik évfordulóján tartott előadást a Finnagora (finn kulturális, tudományos és gazdasági központ) meghívására Budapesten. Kasvi egyórás előadásában a finn parlament témához kapcsolódó munkájáról, a jövő generációkról, és az elektronikus demokráciáról beszélt. A finn parlament volt az első a világon, ahol 1993-ban, az ország mély gazdasági recessziója idején egy jövővel foglalkozó bizottságot hoztak létre, felismerve, hogy a politikai ciklusokban való gondolkodás nem képes választ adni olyan kérdésekre, mint például a népesedéspolitika, a klímaváltozás vagy az energiapolitika -- többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkoztak az elmúlt két évben a bizottság tagjai. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Kispályás Információs Társadalom Robesszel link

Fellendülőben a hazai információs társadalom -- szinte minden fiatal behálózottFEL

Mérföldkő volt az elmúlt év az internet magyarországi terjedése szempontjából: 14 százalékkal nőtt az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások aránya, ezzel 2007-ben már a magyar otthonok 35 százalékában van internetelérés. A hozzáférések 83 százaléka szélessávú - derül ki a World Internet Project (WIP) kutatássorozatának idei eredményeiből. - F: dec 5.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Mi a gond a tájékoztatással?FEL

Jelen írás alapja két cikk. Az egyik egy hónapos (sincs), a másik lassan 24 éves lesz. Ez az írás nem referátum: érdekes továbbgondolása az említett két cikknek. Az onnan vett gondolatok és a sajátjaim nem különülnek el élesen, így ez a gondolatmenet inkább önálló írásként kezelendő, mintsem ismertetőként. Maradjunk annyiban, hogy ahol nem szerepel a 'Miller', vagy az 'Isaacson' név, ott én vállalom a felelősséget. - F: dec. 7.

Régebbi hírforrás(ok): FIKSZ, link

Bróker infolesenFEL

A magyar információpiacon is egyre inkább megmutatkoznak az üzleti szolgáltatást kiváltó igények. Kereslet a megrendelő számára minőségi, testre szabott információra mutatkozik. -- Interjú Kiszl Péterrel, Sebestyén Györggyel (ELTE), Kóródy Judittal (Infodok Kft.), Mikulás Gáborral (MIBE). - F: dec. 15.

Hírforrás:
2007. december 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): IT Business, link

Nyilvánossá tett álláshirdetésekFEL

Feltehetően többeknek feltűnt, hogy az OSZK 'tömegével' jelentet meg álláshirdetéseket a Katalisten. E mögött az áll, hogy a Kjt. legutóbbi módosítása -- 1997. évi C. tv. -- értelmében szeptember 1-jétől az intézményeknek kötelező minden új határozatlan idejű állást meghirdetni a fenntartó weblapján, ill. a helyben szokásos módon és helyen. 2008. január 1-jétől pedig egy kormányzati közigazgatási szolgáltató portálon is megtörténik mindez. D fizetési osztály felett él a szabály, áthelyezés kivételével. A 150/1992. Kormányrendelet hatályos szövege további kivételeket állapít meg. Változott a próbaidő szabályozása is, kikötése fő szabály szerint kötelező, min. 3, max. 4 hónap. Az E-H-s fizetési osztályba sorolandó munkavállaló, akinek nincs meg a szükséges szakmai gyakorlata (E-ben 2, afölött 3 év), annak kötelező gyakornoki időt kikötni. Az utolsó hónapban értékelik a munkáját. Nem megfelelés esetén jogszerűen válik meg tőle az intézmény. Ezek egyfelől a kiválasztás minőségét javító jogi intézkedések, másfelől alkalmazkodásra szocializálja a kezdő munkavállalót.

Régebbi hírforrás(ok): Horváth Sándor Domonkos

A bookcrossingról -- kicsit így, kicsit úgyFEL

Referátum: A bookcrossing ötlete - kiolvasott könyveket nyilvános helyen letenni annak érdekében, hogy mások megtalálják, elolvassák, majd szintén továbbadják -- nem teljesen új. Számos könyvtárban volt és van olyan polc, amelyre ki van írva: 'Az itt található könyveket ingyen hazaviheti!' Így a bookcrossing mai megvalósulása egy régi gyakorlat modernizált és angolszász szellemben fogant változata. A mozgalom célja a könyvek, az olvasás népszerűsítése, a kulturális javaknak a birtokláson túlmutató megosztása. Júniusban lengyel fiatalok - akikről azt gondolnánk, hogy csak SMS-eket olvasnak, és internetes linkeket kattintgatnak - meglepő lelkesedéssel vettek részt a könyvek 'szabadon engedésében' az iskolák, iskolai könyvtárak hathatós segítségével. Felmerülnek azonban kétségek. A könyvtárak mindig is intézmények, szervezetek voltak, s azok maradnak a jövőben is, amelyekben kevés alkalom kínálkozik a spontán akciókra és a szervezeti lazaságra. Vajon a bookcrossing spontaneitásra építő mozgalma összeegyeztethető-e a közkönyvtárak szervezettségével? Vajon a könyvek 'kiszabadítását' nem fogják-e az intézményes könyvtárak egy sajátos alternatívájának tekinteni, esetleg nem gondolják-e, hogy éppen a könyvtári könyvek 'szabadon engedésére' van szükség? Esetleg fogságban vannak a könyvek, amelyek csak akkor kelnek életre, ha az olvasó kézbe veszi őket? Másrészt: a fiatalok a könyvtárban találják meg a könyveket, nem az udvaron vagy az ifjúsági klubban. . . F: A 'bookcrossing'-ról. Némi tartózkodással, némi lelkesedéssel.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2007/3, Manci: link

Olvasóbarát feltárás: szomorú és vidám könyvek...FEL

A korosztályi bontáson túl, azonban létezik a könyvek tartalmi válogatásának lehetősége is. Vannak vidám és szomorú könyvek. Azt gondolhatnánk, az emberek mindig vidám, könnyed olvasmányra vágynak. De mint az a napi gyakorlatból tudható, van, hogy az hoz könnyebbséget, ha olyan alkotással találkozunk, amely nehéz sorsú emberekkel, problémákkal ismertet meg minket. Egy olvasó ezt így fogalmazta meg: 'Még szomorúbb sorsú emberekről szeretnék olvasni, mint amilyen én vagyok.' Az ő mondata adta az ötletet a szomorú könyvekhez. Így aztán azok is könnyen megtalálják olvasmányukat, akik ilyenre vágynak. A plakátra tehát a fentebb idézett mondat került. De nem csak szomorú emberek járnak könyvtárba. Bizony szép számmal keresnek vidám könyveket is az olvasók. Számukra készült a következő eligazító felirat: 'Olyan könyvek, amelyek felvidítanak.' - F: Péterfi R.: Olvasóközpontú olvasásfejlesztés.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2007/3.

Emelkedő bérek a közszférában: ki mennyit kap jövőre?FEL

Megállapodásra jutott az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács a közszférában dolgozók jövő évi béremeléséről. Eszerint mind a közalkalmazotti bértábla illetménytételei, mind pedig a köztisztviselői illetményalap 5 százalékkal emelkedik majd 2008-ban -- írja a Napi. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link (regisztrációval olvasható)

Újabb leépítési hullám vár a közszolgákra?FEL

A tavalyi nyár elején meghirdetett kormányprogram 264 feladatot állított a közigazgatási intézmények elé, melyeket az államháztartás hatékony működését elősegítő kormányhatározatban rögzítettek - olvasható a Napiban. - F: dec. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link (regisztrációval)

Hangoskönyvek az esélyegyenlőségért a Kájoni János Megyei KönyvtárbanFEL

A Hargita Megyei Könyvtár -- új nevén a Kájoni János Megyei Könyvtár -- mindenkinek hozzáférést kíván biztosítani a gyűjteményeihez, a kulturális és közhasznú információkhoz. Közösségi szolgáltatásaival is az egyenlő esélyek biztosítására törekszik. Az évekkel ezelőtt indított Könyvet a házhoz szolgáltatás mostantól egy újabbal, a hangoskönyvek kölcsönzésével gazdagodik. A könyvek házhoz szállításával a könyvtár lehetőséget biztosít a mozgáskorlátozottak és idős személyek számára is az olvasásra, a művelődésre és a kikapcsolódásra. A könyvtár közönségszolgálati részlegei ugyanis jelenleg akadálymentesen nem elérhetők. A kölcsönzött kötetek heti egy alkalommal való kiszállítása mellett mostantól a gyengénlátóknak, illetve a nemlátóknak is könyvélményt tud biztosítani a könyvtár. A könyvtár a továbbiakban kapcsolatot kíván kiépíteni azokkal a civilszervezetekkel, alapítványokkal, amelyek hátrányos helyzetűek érdekeit képviselik. - F: dec. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Erdély.ma, link

WEB 2.0 bevetésen - 2. rész / Koroknai SándorFEL

... nem túl messze tőlünk -- hogy-hogy nem -- többet dolgoznak a könyvtárosok. Mert mi másként lehetne nevezni azt, ha egy könyvtárosra háromszor több kölcsönzés jut? De elég ha csak magunkra tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy a vidéki könyvtárak ugyanannyi, vagy kevesebb dolgozóval több olvasót szolgáltak ki, mint 20 éve. A technokraták még szíthatják is a tüzet az Integrált Könyvtári rendszerek hatékonyság növelő megoldásaival. És az itt következő összes mondatnak is ebben rejlik a lényege. Nem elfogadható az a kijelentés, hogy 'Nincs időm!' vagy a 'Nem érek rá!' de az sem, hogy 'Én ezt nem tudom!' A lehető legrosszabb kifogások és emellett önbecsapás is... - F: dec. 11.

Régebbi hírforrás(ok): Open Library, link

Mashup: a web 2.0 színfoltjaFEL

Az adatok begyűjtésén és kombinálásán alapul az új, meglehetősen divatosnak tekinthető "webkettes" alkalmazás, a mashup. A legalább két tetszőleges szolgáltatást ötvöző megoldás rengeteg lehetséges verziót kínál fel: az azonnal frissített járványstatisztika és a helyzetfelismerő mobiltérkép között a lehetőségek száma gyakorlatilag végtelen. - F: dec. 10.

Régebbi hírforrás(ok): HVG.hu, link

Ha már összefogásról beszélünk...FEL

Dublin egyik könyvtárosa a Pageflakes segítségével városi portált épített link , minden dublini polgár hasznára és használatára. A dublini könyvtárak pedig megköszönték és használják. Minden könyvtár. Minden használói gépen. Van itt RSS feed helyi hírekkel és globális hírcsatornákkal, keresők, linkek a dublini könyvtárak online katalógusaihoz, képtárához, del.ico.us-gyűjteményéhez, válogatott RSS-csatornákhoz a városi tanács oldalaihoz, helyi és helyi könyvtári blogokhoz, időjárás, könyvtári hírek, könyvtárkereső, szociális hálók és közösségi oldalak hivatkozásai, könyvajánló, képajánló, videóajánló, webajánló, világóra. - F: dec. 8.

Régebbi hírforrás(ok): FIKSZ, link

Díjazták a könyvbarátokat a Szatmár Megyei KönyvtárbanFEL

A Szatmár Megyei Könyvtár hétfő délután 14 órától díjkiosztót tartott a Ioan Slavici Főgimnázium dísztermében. A rendezvény első felében a főgimnázium Adagio kórusa mutatkozott be Ioan Petrovici karmester vezetésével. Ezután került sor a díjak kiosztására. Angela Negreanu, Révész Mária, Govor Mária, Ioan Petrovici tanárok és Ioan Cuceu a Főgimnázium igazgatója is díjazásban részesült. -- Díjaztuk azokat a tanárokat és diákokat, akik évek óta együttműködnek könyvtárunkkal, nemcsak hűséges olvasóink, hanem közös rendezvényeket is szerveznek velünk. De nem csupán néhány tanárt és diákot akartunk megtisztelni, ezért díjaztuk az egész iskolát is. 'Könyv és könyvtár barátai' címen okleveleket osztottunk ki, valamint könyvekkel is kifejeztük elismerésünket. - mondta Ileana Cotan a Szatmár Megyei Könyvtár felnőtt részlegének vezetője. - F: dec. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Szatmár.ro, link

Párizs -- átmenetileg leállították a vezetéknélküli hálózatokatFEL

Miután a francia főváros könyvtáraiban dolgozók különböző problémákról, rosszullétekről számoltak be, felfüggesztették a WLAN-hálózatok működését. Párizsban számos bibliotékában szereltek fel nyilvános WLAN-hotspotokat, amelyeket eddig a helyiek nagy megelégedéssel használták. Az alkalmazottak azonban korántsem örülhettek maradéktalanul az új termináloknak, ugyanis a hálózat felépítése után megszaporodtak a különböző egészségügyi panaszok. A 20 minutes nevű francia lap tudósítása szerint a francia főváros négy könyvtárának 100 dolgozójából 40-en panaszkodtak arra, hogy mióta a rendszer üzemel, gyakran vannak fejfájásaik, szédülnek, rosszul vagy fáradtnak érzik magukat. A problémákra a francia szakszervezetek hívták fel egy biztonsági és egészségügyi kérdések kivizsgálásával foglalkozó helyi bizottság figyelmét. - F: dec. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Milliárdos távmunka-serkentő programok indulnakFEL

A következő hét évben a jelenlegi 4,5 százalékról 8-10 százalékra kellene bővíteni a távmunkában foglalkoztatottak arányát közelítve az európai uniós 14 százalékos átlaghoz -- közölte Simon Gábor, a Távmunka Tanács elnöke a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. - F: dec. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Használóképzés házi készítésű videóanimációvalFEL

'Hogyan keressek nyelvek szerint folyóiratokat? -- Egy újabb gyakori kérdés. A katalógusban a legtöbb keresésnél címre vagy szerzőre keresnek, de mi a helyzet akkor, ha valaki például az összes, jelenleg is járatott folyóiratot látni szeretné egy adott nyelven? Ez a kis videó ebben szeretne segíteni két keresés bemutatásával. Az első keresésben az OIK-ban megtalálható összes angol nyelvű folyóiratot, a másodikban a könyvtárnak jelenleg is járó (kurrens), angol nyelvű folyóiratokat keressük le. A kereséseket Ön is kipróbálhatja katalógusunkban. Ha a videó nem jelenne meg, ide kattintva is megtekintheti! link ' Felhasznált eszköz: Camtasia studio. Megtalálható a 2007. júniusi PC Worldben. link - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Kávészünet, link

Ki mit néz az interneten? Tarol a Youtube...FEL

Szeptemberben a teljes internetezésre fordított idő 3 százalékát töltötték el a felhasználók videomegosztó oldalakon, miközben a televíziós webhelyek csak 0,5 százalékot tudtak megszerezni a számítógép előtt töltött időből... - F: dec. 6. (regisztrációval olvasható)

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

Legyőzte a Wikipedia a Brockhaus nagylexikontFEL

Aktuálisabbnak és pontosabbnak tartják a Wikipediát a Brockhaus enciklopédia online kiadásánál a német felhasználók. A Wikipediát különösen az aktualitás szempontjából értékelték jobbnak az olvasók. A szeptember 6-án elhunyt Luciano Pavarotti haláláról például már aznap kiegészült a nagy tenorról szóló Wikipédia-bejegyzés, míg a Brockhaus online kiadását még december 2-án sem frissítették. Doris Lessing angol írónő életrajzából is hiányzik, hogy idén ő kapta az irodalmi Nobel-díjat. A Brockhaus enciklopédiát csupán a szövegminőség szempontjából értékelték magasabbra a német olvasók, szerintük a Wikipedia szócikkei esetenként túl hosszúak és bonyolultak -- áll a Financial Times Deutschland című napilap honlapján megjelent beszámolóban. - F: dec. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

A Max Planck Társaság szakít a SpringerrelFEL

terméketlen tárgyalások után a legnagyobb német tudományos intézményi hálózattal működő Max Planck Gesellschaft (MPG) nem újítja meg a Springer kiadóval 2008-ra a mintegy 1200 e-folyóirat egy csomagban történő előfizetését. A MPG szerint a kiadó oly mértékű áremelést kívánt 'lenyomni' partnere torkán (közel duplájára kívánta emelni a csomag árát, plusz a használatot is korlátozó megkötések), amely elfogadhatatlan a megrendelő szempontjából. A MPG igyekszik költségtakarékos megoldást találni az információtartalom elérésére. A MPG szerint a nagy folyóirat-kiadók részéről jelentős nyomást érzékelnek, s ha a törvényhozás nem mond 'megállj'-t nekik, akkor a tudományos világnak kell ellenállást kifejtenie. (ref.: SP) - F: nov. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Library Journal, link

Könyvpalota a régi debreceni megyeiben?FEL

Kósa Lajos polgármester a könyvszemle megnyitóján jelentette be, hogy a régi megyei könyvtár épületére még az idén kiírják a pályázatot, de a Piac utcai épület továbbra is a könyvek és a könyvbarátok otthona lesz. - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): DTV, link

Ambrus Zoltán nyugdíjba készülFEL

Jövő nyáron távozik a Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum igazgatója, Ambrus Zoltán. Lapunk értesülései szerint a több nemzetközi, országos és megyei kulturális rendezvény szervezőjeként, kezdeményezőjeként is jegyzett szakember az intézmény dolgozói és a fenntartó előtt már bejelentette nyugdíjba vonulási szándékát. A 22 éve vezetői beosztásban dolgozó Ambrus Zoltán nevéhez fűződik többek között a nemzetközi bábfesztivál, az országos amatőr filmszemle, a grafikai biennálé, könyves ünnepek és a kolbászfesztivál megszervezése. A fenntartó megyei önkormányzat elnöke, Domokos László megerősítette a hírt, s egyben megköszönte a nyugdíjba készülő igazgató munkáját. - F: nov. 30.

Régebbi hírforrás(ok): BEOL, link

Könyvesbolt -- dominikánus templombólFEL

A hollandiai Maastricht legújabb látványossága jelentős építészeti díjat kapott. Amszterdami építészek (E. Merkx -- P. Girod) a maastrichti dominikánus templom belsejét könyvesbolttá varázsolták, -- s ezért megkapták a Lensvelt de Architect Interior Prize 2007 díjat. Az 1200 m2-es alapterület minden korábbi -- román és gótikus -- stílusú eleme megmaradt, a freskókat is beleértve, ugyanakkor egyik oldalon többemeletes, feketére festett fémkonstrukció hordozza a könyvesbolt kínálatát. A boltozatot és freskókat lágy fénynyalábok emelik ki, így a sötét színezetű új berendezés szinte belesimul az ódon környezetbe. (Az orosz nyelvű ismertetést kitűnő felvételek illusztrálják.) A cikk analógiaként említi, hogy hasonló -- könyvesbolttá történő átépítés -- történt egy 1919-ben épült buenos-aires-i színház- illetve egy 1909-es kanadai banképülettel is. (ref.: SP) - F: dec. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Membrana, link

ISO szabvány lett a PDFFEL

A Nemzetközi Szabványügyi Hivatal (ISO) elfogadta hivatalos szabványként az Adobe PDF dokumentum-formátumának 1.7-es verzióját. - F: dec. 6.

Hírforrás:
2007. december 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Budapesten a világ legrégebbi nyomtatott könyveFEL

Az MTA Könyvtárának Keleti Gyűjteménye ad otthont A selyemút rejtett kincsei -- Stein Aurél és az Ezer Buddha barlangtemplomok című kiállításnak, amely a könyvtár Vasarely-termében november 22-től december 15-ig tekinthető meg. - F: dec. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Kultúrpart, link

Bíráljon Ön is tankönyveket!FEL

A Könyvtárostanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete a tankönyvválasztás megkönnyítése, az igényes művek elterjesztésének elősegítése és a tankönyvkritika erősítése érdekében pályázatot hirdet a köz- és felsőoktatásban dolgozó iskolai könyvtárosoknak és bármilyen szakos tanároknak a tanításban használható művek véleményezésére. A pályázat a Tankönyvbázis, a tankönyves nyitóoldal alkalmazásával valósítható meg. Az oldal címe: link - F: dec. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Aula, link

Amit a mélywebről tudni érdemes...FEL

Elindult a Startlap-oldalakhoz tartozó link . Szerkesztője Pajor Enikő, aki a minap védte meg a témában értekezését. Téziseinek átdolgozott változata 2008 első felében jegyzet formában jelenik meg. Addig is: link .

Régebbi hírforrás(ok): Pajor Enikő, link

Jobbklikk.hu és a szoci iwiwFEL

Csaknem egyszerre indított a jobb- és a baloldal új internetes oldalt. Amíg a polgári oldalon inkább mesélnek és magyaráznak, addig a szocialisták nagyarányú toborzásba kezdtek. - F: dec. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Cigány tévéstúdiót alapítanakFEL

Roma információs és művelődési központ, valamint felsőoktatási ösztöndíjrendszer létrehozását tervezi az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). - F: dec. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Fotók könyvtárakról -- TELFEL

Könyvtárépületek, könyvtárbelsők, régi levlapok: link Olvasótermek: link - F: dec. 11.

Hírforrás:
2007. december 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Róth András Lajos levele, RMKE-listalegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról