Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/27., 11. 27.

Könyvtár, mint marketingeszköz
Értekezlet -- jobb a parkban
Ha a kellemes emlékek visznek előre, nő az elsajátítási motiváció
Felsővezetők 14 gyakran elkövetett hibája (Menedzsmentfórum)
Vidéken erősebbek a helyi rádiók, mint az országosak
Fejlesztés alatt a legnagyobb online gyerekkönyvtár
Szponzorált előadó a Közgázon - A professzorok után immár előadótermet is neveztek el szponzorról a Közgázon
Oktatás -- valamikor lemaradtunk
Hazai kulturális javak a digitális világban - 1 milliárdos pályázat
DAT-szemle (A nov. 25-26-án tartott DAT-Konferencia tájékoztatójából válogattunk; azokból, amelyek a Könyvtáros klubon túl szóltak a könyvtárak ügyéről)
Angol terv a széles sávú internetkapcsolat fejlesztésére
Infotárs-csúcs lesz decemberben
Megújult az Eduport felsőoktatási portál
Teleházak Szabolcsban - befejeződött a program
Bemutatták az IKTA-projekteket
IHM: költségvetési politika
A KultúrPont Iroda a közeljövôben magyar nyelv? továbbképzési programok indítását tervezi.
Konferencia-összefoglaló elektronikus formában
PULMANweb: digitális útmutató könyvtárosoknak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtár, mint marketingeszközFEL

... a címe Szaniszlóné Békássy Éva (műszaki könyvtáros, Richter Rt.) BOSS információbróker-mellékletében link megjelent cikkének, link mely a Richter Rt. egy könyvtárat felhasználó marketingkampányát mutatja be. A könyvtár ilyetén "szolgáltatása" meglehetősen szokatlan, és a dokumentumszolgáltatás új perspektíváját mutatja be. A könyvtárak társadalmi hatásának egyik mérőeszköze, hogy mennyire képes megjelenni a könyvtárügyön kívüli információs fórumokon --közéleti esemvényeken, sajtóban stb. A könyvtárral kapcsolatos publikációk elenyésző esetben jelennek meg a könyvtáros sajtón kívül. Szaniszlóné Békássy Éva cikke szép példa ezen értékes "kitörésre". A könyvtárat ráadásul olyan szövegkörnyezetben mutatja be, amely arra utal: a könyvtár nem "eltartásra illő" szervezet, hanem erkölcsi, intellektuális és ezeken keresztül tényleges anyagi hasznot hozó befektetés, melynek elhanyagolása nem kifizetődő a fenntartó számára.

Régebbi hírforrás(ok): link

Értekezlet -- jobb a parkbanFEL

Hosszú évekig az értelmi intelligencia bűvkörében éltünk. Aztán kiderült, hogy a sikereinkhez, harmonikus emberi kapcsolatainkhoz, karrierhez, az általában vett jó teljesítményekhez önmagában kevés.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ha a kellemes emlékek visznek előre, nő az elsajátítási motivációFEL

Ki az, aki emlékszik még arra az örömre, amelyet akkor élt át, amikor leírta első betűit, amikor sikerült kiolvasnia az első szavakat? Az első lépések boldogságát valószínűleg már senki sem tudja visszaidézni. Ez a két öröm pedig nagyon rokon érzés.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél (Menedzsmentfórum), 2002. nov. 19. link

Felsővezetők 14 gyakran elkövetett hibája (Menedzsmentfórum)FEL

Ha egy vezető sok évet tölt el a legmagasabb pozíciókban, majd visszanézve objektív képet alkot, számos olyan hibát fedezhet fel, amelyet sokan elkövetnek. Robert Dunham a Motorola egykori alelnöke 14 ilyen gyakori felsővezetői hibát gyűjtött össze.

Régebbi hírforrás(ok): Vezetés Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2002. nov. 21. link

Vidéken erősebbek a helyi rádiók, mint az országosakFEL

A Szonda Ipsos és a GfK Hungária közös kutatásának most közzétett eredményei szerint a megyeszékhelyek egy részénél a helyi rádiók elérése magasabb az országos rádiókénál.

-- Ugyan a felmérés tárgya nem a könyvtári szolgáltatás, de a jelenséget érdemes azonosítani: a helyi információ gyors szolgáltatásának fontossága, ami jó eséllyel lehet a helyi könyvtár szolgáltatása, amennyiben képes az ilyen tartalmű információt gyorsan (még aznap, lehetőleg délelőtt) eljuttatni a megrendelő asztalára (számítógépére) a kívánt formátumban. A helyismereti bibliográfiát építő könyvtárosoknak elvileg lépéselőnye van ezen a piacon... (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Marketing Hírlevél, Menedzsmentfórum 2002. nov. 20. link

Fejlesztés alatt a legnagyobb online gyerekkönyvtárFEL

Az Egyesült Államok szövetségi Múzeum és Könyvtár Intézete, non-profit szervezetekkel, akadémiákkal és kormányzati szervekkel együttműködve november 20-án útjára indított egy mintegy 4,4 millió dolláros, öt éves beruházási tervet a világ legnagyobb online gyerekkönyvtárának létrehozására. A tervek szerint a gyűjtemény közel 10 000 gyerekkönyvet tartalmaz majd 100 kultúrkörből. A digitális gyerekkönyvtár - melynél nagyobb, a 3-13 éves gyerekek számára elérhető rendszer egyelőre nem létezik - egyébként egy olyan nagyobb fejlesztés része, amely új módszereket igyekszik kifejleszteni a fiatal olvasók részére. Az elképzelés azért is nagy előrelépés, mert kutatások bizonyítják, hogy a gyerekeknél az olvasás felgyorsítja kognitív, szociális és érzelmi fejlődésüket, s mert különösen az elmaradottabb területeken a gyerekek sokszor csak nehezen jutnak olvasnivalóhoz. Talán az online hozzáférés hozzásegítheti őket a fontos olvasmányélményekhez. A digitális könyvtárnak ki kell majd elégítenie a gyerekek különleges igényeit, hiszen ők más keresési rendszert, más megjelenítést tudnak majd jól használni. Mindezek mellett a fejlesztők nem titkolt szándéka az is, hogy a gyerekekben felkeltsék az érdeklődést az olvasás, a könyvtárak és az őket körülvevő világ iránt.

Régebbi hírforrás(ok): 2002. november 22. link

Szponzorált előadó a Közgázon - A professzorok után immár előadótermet is neveztek el szponzorról a KözgázonFEL

Az OTP Bank Rt. támogatásának köszönhetően 12 millió forintos beruházással korszerű technikai infrastruktúrát építettek ki a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem IV. előadójában. A terem a jövőben a szponzor nevét viseli. Nem szokatlan ez az eljárás a Közgázon, ahol évek óta léteznek szponzorált professzori állások. Az ezeket elnyerő egyetemi oktatók 5 éven át kiemelt fizetést és kutatási keretet kapnak, cserébe minden megnyilatkozásukkor meg kell említeniük a szponzor nevét.
-- A könyvtárak szponzorálásának gyakorlatában nem ritka a könyvtári helyiségek és rendezvények szponzorálása olyan esetekben, amikor a könyvtár imázsa biztosítékot jelent a szponzornak saját kommunikációs céljainak szolgálatára. Ilyen és hasonló kapcsolatról szól szponzor és szponzorált oldaláról pl. az alábbi cikk: link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, link 2002. november 22.

Oktatás -- valamikor lemaradtunkFEL

Nemzetközi összehasonlításban a magyar tizenévesek meglepően gyengén teljesítenek mind olvasás, mind matematika terén - derül ki az OECD legújabb tanulmányából.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002. nov. 27. link

Hazai kulturális javak a digitális világban - 1 milliárdos pályázatFEL

November 22-éig adhatják le pályázatukat a nemzeti kulturális értékeink digitális megörökítésére vállalkozó jelentkezők az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnál - áll a nonprofit szervezetek internetes honlapján.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 20. link

DAT-szemle (A nov. 25-26-án tartott DAT-Konferencia tájékoztatójából válogattunk; azokból, amelyek a Könyvtáros klubon túl szóltak a könyvtárak ügyéről)FEL

A Nemzeti AudioVizuális Archívum koncepciója (Dr. Tószegi Zsuzsa ügyvezető igazgató - Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht.) Az európai országok régóta, és egyre erőteljesebben szorgalmazzák az európai audiovizuális örökség megóvását, digitalizálását, széles körű hozzáférhetővé tételét. Évekkel ezelőtt kezdődött a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) előkészítése. A Neumann János Digitális Könyvtárban most lezárult projekt eredményeként elkészült a törvénytervezet, az audiovizuális dokumentumok feldolgozását és szolgáltatását lehetővé tevő szabványok és metaadatbázis-struktúra, valamint a leendő intézmény műszaki-technológiai rendszere. A projektet az NKÖM, a MeH IKB (majd jogutódjaként az IHM) és az ORTT finanszírozza. Az URN használata hálózati dokumentumok azonosításában (Horváth Ádám könyvtáros programozó - Országos Széchényi Könyvtár, Itt és Péter programozó - Országos Széchényi Könyvtár) Az URN (Universal Resource Name) egy olyan azonosító, amely az interneten található források hosszú távú azonosítására szolgál. Ennek egy altípusa az NBN (National Bibliography Number). Az URN azonosító típust azzal a céllal hozták létre, hogy kiküszöböljék az URL-ek használatából fakadó hátrányokat. Mivel az URL-ek gyakran változnak, a hivatkozások folyamatos karbantartása nagy erőfeszítést igényelne. A problémát tovább növeli, hogy a változást közölnünk kell mindazokkal, akik hivatkoznak a közzétett forrásra. Az URN azonosítók (természetesen az URL-el együtt) ezekre a nehézségekre próbálnak megoldást nyújtani. Az Országos Széchényi Könyvtárban egy nyílt projekt keretében vezetjük be az URN-NBN rendszert, aminek lehetőségeiről és problémáiról tájékoztat a prezentáció. A digitális archiválás és az információs rendszerek átjárhatóságának jelentősége (Moldován István - Országos Széchényi Könyvtár) Az előadás két elkülönült - bár egymással kapcsolatban lévő - fő részből áll. Az első rész a digitális archiválás növekvő jelentőségével foglalkozik az exponenciálisan növekvő digitális tartalom mellett. A másik részben az előadó a nagy számú internetes tartalomszolgáltatás egymással való összefüggésére tér ki, közös szabványok, eljárások alkalmazására. A prezentáció a nyílt, átjárható rendszerek, a közös keresők, indexelők számára elérhető szolgáltatások fontosságát emeli ki egy konkrét hazai példán keresztül. Távoktatás, távmunka, teleházak (Gáspár Mátyás - Teleház Szövetség) A magyarországi teleház mozgalom azért sikeres, mert biztosítja az új informatikai technológiák és hálózati szolgáltatások beágyazódását a helyi társadalomba. A teleházak bemutatják a lehetőségeket, feltárják a szükségleteket, felkeltik és kielégítik a helyi személyes és közösségi informatikai igényeket. A teleház mozgalom most átalakulóban van. A szükséges modellváltás lényege a hálózati integrációval, szolgáltatási rendszerekkel párosuló hálózatbővítés, mind üzleti, mind pedig a közszolgáltatások irányában. Ez utóbbiak közül kiemelkedik a távmunka, a távoktatás, ügysegédlet, közhasznú tájékoztatás, napi aktualitásként az EU társadalmi kommunikációja.


Angol terv a széles sávú internetkapcsolat fejlesztéséreFEL

Tony Blair miniszterelnök jelentette be november 19-én azt a kormányzati tervet, hogy 2006-ra minden angol iskolát széles sávú hozzáféréssel látják el. Ez az elképzelés egy átfogó csomagterv része, melynek keretében 6 milliárd fontot kívánnak fordítani a közösségi hozzáférés fejlesztésére. Ez a második világháború utáni közszolgálati beruházásban új csúcsot jelent, s azt célozza, hogy oktatási-művelődési, egészségügyi és igazságszolgáltatási kapcsolati pontok hálója segítse elő minden állampolgár hozzáférését. A jelenlegi helyzetet az jellemzi, hogy máris meghaladja az egy milliót a széles sávon kommunikálók száma, s havonta közel 30 ezerrel növekszik számuk.

Régebbi hírforrás(ok): link

Infotárs-csúcs lesz decemberbenFEL

Az ENSZ döntése értelmében 2003. decemberében csúcstalálkozót rendeznek Genfben az információs társadalom témakörében. Sorra rendezik ennek előkészítésére a kontinentális találkozókat. Legutóbb, november 7-9-én Bukarestben került sor a páneurópai értekezletre. Ennek záróanyaga a következő főbb megállapításokat és elveket tartalmazza (link
- az információs társadalom jelentős lehetőséget kínál a fenntartható fejlődés, a demokrácia, az átláthatóság, a jó kormányzás stb. szempontjából,
- az egyének és a szervezetek egyaránt gyarapodhatnak az információhoz, a tudáshoz és az eszmékhez való jobb hozzáférés révén,
- a köz- és magánszféra olyan együttműködésére van szükség, mely elfogadható áron valósítja meg a biztonságos hozzáférést,
- fenn kell tartani a nyelvi változatosságot és a kulturális identitások különbözőségét,
- a humán erőforrások fejlesztésében növekszik az oktatás és a szakképzés szerepe.
A tennivalók sorában az elektronikus kormányzás, az e-business, a helyi tartalomszolgáltatás valamint az e-learning jelentős fejlesztése fogalmazódott meg.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult az Eduport felsőoktatási portálFEL

Megújult külsővel és új szolgáltatásokkal várja látogatóit a tavaly óta működő Eduport felsőoktatási portál, amelyet a Fiatalok Európáért Közhasznú Alapítvány hívott életre. A link internetes címen elérhető portál célja, hogy a felsőoktatásban tanulók és tanítók számára első kézből biztosítson híreket, információkat.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 20. link

Teleházak Szabolcsban - befejeződött a programFEL

Befejeződött a közösségi információs és telekommunikációs szolgáltató központok kialakítása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a térségi munkaügyi központ anyagi támogatásával tizenkét - 5000 lakos alatti -településen hoztak létre teleházat.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 21. link

Bemutatták az IKTA-projekteketFEL

Az Oktatási Minisztérium infokommunikációs technológiák és alkalmazások (IKTA) 2001. évi pályázatának projektjeit szerdán mutatták be Budapesten.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 21. link

IHM: költségvetési politikaFEL

Kovács Kálmán miniszter november 22-én sajtótájékoztató keretében ismertette a kormány erőfeszítéseit az információs társadalom kiépítéséért, eszközeit a felzárkózás elősegítéséhez, valamint az IHM és más tárcák 2003. évi informatikai, hírközlési célú költségvetési forrásait.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. nov. 22. link

A KultúrPont Iroda a közeljövôben magyar nyelv? továbbképzési programok indítását tervezi.FEL

A./ Kultúra és az Európai Unió (30 óra)
A kurzus EU-ismereteket nyújt kimondottan kulturális szakemberek számára. Tantárgyak: Bevezetô: az EU fejlôdéstörténete, Az EU intézményrendszere, Az EU döntési mechanizmusa, Kulturális és audiovizuális programok az EU-ban, Kulturális jog az EU-ban, EU és közm?velôdés, Oktatási és továbbképzési programok az EU-ban, Nemzetközi intézményi együttm?ködés, testvérvárosi kapcsolatok az EU-ban, Strukturális Alapok és kultúra, Nonprofit szektor az EU-ban, Információforrások, információszerzési lehetôségek, A kultúra és a jövô Európája, Konzultáció
B./ EU pályázatírói tréning (30 óra)
A kurzus gyakorlati segítséget nyújt a kulturális pályázatírásban a pályázatok megtalálásától, megírásától kezdve, a kommunikációs technikákon és a projektmenedzsmenten át egészen az elszámolásig. Tantárgyak: Bevezetés: miért kell pályázatot írni?, Kommunikációs tréning: elmélet, Kommunikációs tréning: gyakorlat, Ötlettôl a pályázatig - a brainstorming technikája, Az EU támogatási gyakorlata, Forrásteremtés (önrész - szponzorációval stb.), Együttm?ködés külföldi partnerekkel, A költségvetés összeállítása, A pályázat lebonyolítása, projektmenedzsment, elszámolás, Pályázatelkészítô tréning I., Pályázatelkészítô tréning
II., űrlap, mellékletek,
Konzultáció
A részvételi díj kb 40-50 ezer Ft, mindkét kurzus a kulturális szakemberek képzési rendszerének megfelelôen az NKÖM 1/2000 rendelete szerint akkreditált, a képzés nyelve magyar. A kurzusokat elôreláthatólag jövô év februárjában indítjuk majd, az igényeknek megfelelô gyakoriságban. Az elôadásokat a témák szakemberei tartják. A tanfolyamok pontos részleteirôl (idôpont, helyszín stb.) Hírlevelünkön keresztül értesítjük majd Önöket. Köszönjük mindazoknak, akik e-mailen feltett kérdésünkre válaszoltak - ezidáig több mint 170 választ kaptunk. A visszajelzéseket továbbra is várjuk, december 6-ig. (KultúrPont)
Bôvebb információ: KultúrPont Iroda, 1075 Budapest, Kazinczy u. 24-26., info@kulturpont.hu link t.: (06 1) 413-7565


Konferencia-összefoglaló elektronikus formábanFEL

Az Európai Könyvtár elnevezés?, idén áprilisban Frankfurt-am-Mainban rendezett konferencia jelentése illetve a projekt elôzetes eredményei hozzáférhetôek a konferencia honlapján. (eCulture 4/3)
Bôvebb információ: link

Régebbi hírforrás(ok): link

PULMANweb: digitális útmutató könyvtárosoknakFEL

Már az interneten olvasható a Pulman kiadó elsô digitális kézikönyve közkönyvtárak és kulturális partnerintézményeik számára. A következô szám november végére várható, a szerkesztôk örömmel veszik a kiadvánnyal kapcsolatos kommentárokat. (eCulture 4/3) Bôvebb információ: jan.vanvaerenbergh@cs.antwerpen.be link

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról