Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2008/10., 3. 5.

Könyv, folyóirat, videóanyag egymás mellett a polcon
Mit tettem, amikor a rendőrség bekopogtatott? -- Egy könyvtárvezető mizériája
Könyvtárközi és a szerzői jog -- használóellenes eljárások saját felelősségekkel
Végre egy Rapid megoldás a könyvtárközire
OPAC-fejlesztéssel: megugrás a forrásmegosztásban és a könyvtárközi kölcsönzésben
Az X-világ visszavág -- A velünk élő ipari korszak
Bővíti elektronikus könyvtárát a BBTE
Hozzáférés és saját állomány? -- Az elektronikus hozzáféréssel csökken a könyvtárközi
Könyvtári web2: 24 millió katalóguscédula
Országos könyvtárfejlesztési program indul
A szervezeteket is megváltoztatják a közösségi hálózatok
Elsődleges hírforrása a web
A budai várba költözik Mátyás király könyvkötészete
Hungarikaanyagok Nyugat-Európában - Regensburg IV. (Kunstforum Ostdeutsche Galerie, KOG)
Régi nyomtatványokat, történelmi és irodalmi köteteket kerülnek kalapács alá
Nyilvánosak a közfeladatot ellátó intézmények eredményességi adatai
Ingyenwifi a buszon és utastájékoztatás
Svéd modell: független kiadók a fájlcserélés mellett
1st - szponzorszervező szolgáltatás indult
Pusztulás a legnagyobb lapoknál is -- a hirdetők az internetre is követik az olvasókat
Évente 295 milliárd forint a számítógépes tudatlanság ára
Nyílt forráskódú számítógépprogramokra vált a német külügyminisztérium
Neten a 20. század
Gárdonyi Géza: Örök naptár - a Somogyi-könyvtárban
Már 30 ezer faj látható az Élet Enciklopédiájának oldalain
Nyilvános lesz a műhibaperek listája
Ha az ár számít: melyik a legolcsóbb nagyáruház-lánc?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyv, folyóirat, videóanyag egymás mellett a polconFEL

A használó abban érdekelt, hogy a számára fontos tartalmakért ne kelljen sokat mászkálnia; lehetőség szerint mindent egy helyen találjon meg -- akár a virtuális, akár a fizikai térben. A KIT portálján ilyen képeket talál: könyvek és folyóiratok, videókazetták és brosúrák az adott szaknál egybeosztva, egymás mellett. A használó hasonlóként gondolkodik a virtuális tartalmakról: a számítógépeknek ezért nem(csak) az infotékában, hanem sokkal inkább az adott szaknál lehet meg a helye.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Mit tettem, amikor a rendőrség bekopogtatott? -- Egy könyvtárvezető mizériájaFEL

Hasbrouck Heights kb. tizenkétezer lakosú város New Jersey állam északi részén. Könyvtára a Bergen megyei könyvtári együttműködési rendszer tagja. Kölcsönzési mutatói az országos átlag fölöttiek, használói nagyon kedvelik. Mrs. Michele Roeutty már 17 éve vezette mindenki legteljesebb megelégedésére a városi könyvtárat, mikor az alábbi eset történt: 2006 májusában egy fiatalember szóban zaklatott egy 12 éves lányt az önkormányzat épülete előtt, amelyben a könyvtár is található. A zaklató kezében könyvek voltak, melyeket feltehetőleg éppen a könyvtárból kölcsönzött. A lány emlékezni vélt az egyik címére. A rendőrök ezen a nyomon indulva akarták azonosítani a tettest. Háromszor jártak a könyvtárban, hogy a számítógépes kölcsönzési rendszerben - mely a megyei könyvtári együttműködési kör összes olvasójának személyes adatait tartalmazza -- kutakodjanak. Első két alkalommal, habár ez lett volna a törvényes út, semmiféle hivatalos, írásbeli meghatalmazás nem volt náluk. A könyvtár erre hivatkozva, tiszteletteljesen bár, de elutasította a kérést. A rendőrök ezt határozottan rossz néven vették. A könyvtárvezető tájékoztatta feletteseit a történtekről. A könyvtár megbízott jogi képviselője (aki mellesleg a rendőrségnek is dolgozik ugyanilyen minőségben) nem helyeselte a könyvtárvezető eljárását. Harmadszorra a megfelelő engedély birtokában a rendőrség végül hozzájutott az őt érdeklő adatokhoz. A könyvtárvezető számára azonban ekkor kezdődött a valódi mizéria... - F: Mit tettem, amikor a rendőrség bekopogtatott... / ref.: Fazokas E.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2007/4., Manci: link

Könyvtárközi és a szerzői jog -- használóellenes eljárások saját felelősségekkelFEL

Elrettentő példának álljon itt az egyik kedvencem: könyvtárközi kölcsönzés esetében ha a küldő könyvtár fénymásolva küldi a kért dokumentumot, akkor azt tiszta szívvel lehet továbbsokszorosítani, míg ha elektronikusan, beszkennelve küldik, akkor már azzal törvénysértést követ el a könyvtáros ha kinyomtatja, csak és kizárólag monitoron lehet nézni. Kocka olvasóimnak: nem mindenkinek van olyan mobil eszköze, amivel bárhol lehet olvasgatni a szöveget, és van aki szeretné összefirkálni (azaz jegyzetelni) a cikket -- szóval tekintsünk el attól a verziótól, hogy bőven elég a képernyő. Hogy miért ilyen az egész nálunk, arról Szinger András, az Artisjus jogásza mesélt nagyon érdekeset Debrecenben, lényege az amerikai és az európai szerzői jog különböző fejlődése (ezt nem írtam le, úgyhogy ne ott tessenek keresni). Szóval, az egyik része a szerzői jogi törvény. A másik fele viszont már kőkeményen az emberi tényezőktől függ: ... - F: febr. 27.
-- és a szerző leírja a szakmai felső- és középvezetők, könyvtárosok és oktatók lehetséges lépéseit -- vagy éppen annak hiányát. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Élet és Könyvtár, link

Végre egy Rapid megoldás a könyvtárközireFEL

A dokumentumellátás -- melyet könyvtárközi kölcsönzésként (ILL) emlegetnek az Egyesült Államokban -- fontos szolgáltatás lett a felsőoktatási és a tudományos könyvtárakban. Sajnos, ez hagyományosan lassú és igen drága szolgáltatás, és az olvasók mai elvárásainak nem felel meg. Bár a technológiai fejlődés sok újdonságot hozott (fax, Ariel stb.), be kell tartani bizonyos konvenciókat a munkafolyamat során, s így gyakran két hétbe is beletelik egy-egy kérés teljesítése. A RapidILL (rövidebben: Rapid) amerikai felhasználói elektronikus úton juttatják el a dokumentumokat a kérő könyvtáraknak; a kölcsönző könyvtár felel az esedékes szerzői jogdíjak befizetéséért. A Rapid copyright-semleges: megengedi a könyvtáraknak, hogy olyan módon rendezzék a díjakat, ahogy ők akarják. A dokumentumok küldése Ariellel történik, a kérő könyvtár pedig olyan módot választ a továbbításra, ami számára megfelelő. - F: A Rapid és az újfajta könyvtárközi kölcsönzés: egy amerikai együttműködéses dokumentumszolgáltató rendszer / ref.: Murányi L.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő 2007/4., Manci: link

OPAC-fejlesztéssel: megugrás a forrásmegosztásban és a könyvtárközi kölcsönzésbenFEL

A szerző három korábbi kutatásra hivatkozik, amelyek azt vizsgálták, hogy az egyes online olvasói katalógusok fejlesztésével járó változások milyen lehetséges hatást gyakorolnak a kölcsönzésre és az automatizált könyvtári konzorciumi környezeten belüli forrásmegosztásra. A kölcsönzési és a könyvtárközi kölcsönzési statisztikai adatokat összehasonlította a katalógusbővítés bevezetése előtti és utáni évben. Tizenhat könyvtár hét évre visszamenő adatait tanulmányozta annak meghatározására, milyen mértékben vették igénybe a használók a kibővített OPAC könyvtárközi kölcsönzési opcióját az idők folyamán. Az eredmények: a könyvtárközi kölcsönzés jelentős emelkedést mutatott minden OPAC-fejlesztés után, ilyen növekedés azonban nem volt jellemző a teljes kölcsönzési forgalmat tekintve. - F: Az online katalógusok fejlesztése és hatásuk a kölcsönzésre és a forrásmegosztásra könyvtári konzorciumi környezetben. In: Könyvtári Figyelő 2007/4.

Régebbi hírforrás(ok): Manci: link

Az X-világ visszavág -- A velünk élő ipari korszakFEL

Z. Karvalics László: Minden ellenkező híresztelés ellenére nem azért élünk információs társadalomban -- igen, közel tíz éve mi, magyarok is -- mert egyre több információ vesz minket körül. Csak gondolatrest tudósok, újságírók és kocsmafilozófusok egyszerűsítik le így és ennyire a kérdést. Kacagjuk őket bátran ki, mint Janus Pannonius a római búcsúsokat. - Folyt: márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Index, link

Bővíti elektronikus könyvtárát a BBTEFEL

Bővíti elektronikus könyvtárát a Babes-Bolyai Tudományegyetem, jelentette be dr. Szamosközi István rektorhelyettes a BBTE csütörtöki sajtótájékoztatóján. A rektorhelyettes a sajtótájékoztatót követően a Paprika Rádiónak elmondta: 'Az elektronikus könyvtár a jelen pillanatban működik, olyan szempontból, hogy valamennyi szillabusz, azaz tanulmányi útmutató, a távoktatási központ elektronikus könyvtárában hozzáférhető, felhasználói név és jelszó alapján. De a központi egyetemi könyvtárban nagy adatbázisokhoz is biztosítjuk a hozzáférést. Ezt most az egyetem kibővíti úgy, hogy valamennyi szakon tanuló diák valamennyi alapvető nemzetközi folyóirathoz illetve alapkönyvekhez elektronikus formában férjen hozzá.' - F: márc.

Régebbi hírforrás(ok): ReMeKe-hírlevél, link

Hozzáférés és saját állomány? -- Az elektronikus hozzáféréssel csökken a könyvtárköziFEL

A szerző, David Baker visszatér 1992-ben publikált cikkére (Interlending and Document Supply, 20. 1992. 4. 131-137.), amely az Kelet-Angliai Egyetem (UEA) könyvtárának dokumentumszolgáltatási tapasztalatairól, és a saját állomány építésének és szolgáltatásának költségeiről szólt. Arra a következtetésre jutott, hogy az elektronikus dokumentumszolgáltatáshoz a British Library Dokumentumszolgáltató Központjának (BLDSC) gazdaságos digitális tárolási és átviteli szolgáltatást kellene indítania. A cikk néhány hónappal az 1993. évi Follett-jelentés előtt született, amely hatalmas változásokat generált az 1995 és 2001 között zajló e-Lib program projektjei révén. A ´hozzáférés biztosítása VAGY saját állomány´ vitában sokan megszólaltak. Maurice Line azt vetette fel, hogy a könyvtárak koncentráljanak a három-négyéves dokumentumok tárolására, a régebbi dokumentumok beszerzése ügyében pedig forduljanak a BLDSC-hez hasonló intézményekhez. Szerinte mind a saját állományra, mind a hozzáférés biztosítására szükség van a könyvtárakban, és a két megoldás kényes egyensúlyát kell megtalálni. - F: Az állománytól a hozzáférésig - és vissza. A dokumentumszolgáltatás fejleményei az utóbbi 15 évben / ref.: Hegyközi I.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, In: 2007/4., Manci: link

Könyvtári web2: 24 millió katalóguscédulaFEL

Hogy mi az érdekes 24 millió könyvtári katalóguscédulában? Természetesen az emberek, akik mindezeket felvitték egy internetes felületre, és azóta is keresnek új könyveket, no meg persze egymás társaságát. A LibraryThinget a könyvbarátok nemzetközi virtuális találkozóhelyeként lehetne jellemezni (maga a LibraryThing mondjuk könyvtári izének fordítható). A felhasználók felviszik kedvenc könyveik -- vagy akár egész otthoni könyvtáruk -- legfontosabb adatait, írhatnak a könyvekről ismertetőt, kritikát, összegyűjthetik a releváns információkat, és persze beszélgethetnek az olvasmányélményeikről. Mintegy melléktermékként olyan statisztikákat is készít a portál, hogy mely nyelvterületen, melyek a legnépszerűbb könyvek. - F: febr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): Origo, link

Országos könyvtárfejlesztési program indulFEL

A technikai eszközök körének bővítése, a digitalizálás, a tartalmi infrastruktúra-fejlesztés, tehát a könyvtári terület megújítási stratégiájának minden eleme elkezdődik az idén -- tájékoztatott a kezdeményezést gondozó Oktatási és Kulturális Minisztérium könyvtári osztályának vezetője. - F: febr. 28., márc. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Klubrádió, link ; Kultúra, link

A szervezeteket is megváltoztatják a közösségi hálózatokFEL

Mit is jelent azonban egy vállalat életében a korábban bevett gyakorlatok - dokumentumok e-mailben történő küldözgetése, videokonferenciák, személyes találkozók, hangpostaüzenetek stb. -- helyett a közösségi szoftverek bevezetése? Elsőre úgy tűnhet, a szabadelvű, emberközpontú megoldások diffúzzá és áttekinthetetlenné teszik az üzleti folyamatokat. A valóság azonban éppen ennek az ellenkezőjét mutatja. ´Egyikünk birtokában sincs annyi tudás, mint mindannyiunkéban együtt´ -- fejtette ki az IBM január végén a floridai Orlandóban megrendezett Lotusphere 2008 nevű rendezvényén Carol Jones az együttműködésről, innovációról és a munkaerő változásairól tartott előadása során. ´A szociális szoftverek használatával a közösség együttes tudásanyagához férhetünk hozzá, az olyan megoldások, mint az úgynevezett címkefelhők pedig első pillantásra láthatóvá teszik a lényeges információkat.´ [A cikk konkrét példákat hoz.] - F: febr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): HVG.hu, link _kozossegi_halozat_szoftver_kollaboracio.aspx

Elsődleges hírforrása a webFEL

A nyomtatott sajtó régen haldoklik, és egyre erősebben veszi át helyét az internet. Ezt mondják a szakemberek, és ezt erősítik meg a felhasználók is: az amerikaiak hetven százaléka egyetért a kijelentéssel, ötven százalékuk elsődleges hírforrása már a web. A felmérésben részt vevők jó fele már a netet tekinti elsődleges információforrásának, ami nem lebecsülhető növekedés: egy év alatt tíz százalékot hódított el a www a hagyományos sajtótól. Pláne, hogy az sem egységes valami: körülbelül a válaszolók egyharmada a televíziót, 11 százaléka a rádiókat, és tíz százalék a nyomtatott sajtót tekinti a legfontosabb információforrásnak. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): ITmania.hu, link

A budai várba költözik Mátyás király könyvkötészeteFEL

Csillag a holló árnyékában címmel nyílik kiállítás március 14-én az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), itt lesz először látható Kálmáncsehi Domokos püspök breviáriuma, a könyvfestészet egyik 15. századi remekműve is. Az egyedülálló gyűjteményt felvonultató tárlat darabjai az OSZK-n kívül a müncheni állami könyvtárból, a salzburgi St. Peter könyvtárból, az osztrák nemzeti bibliotékából és a Vatikáni Könyvtárból érkeztek, de műveket adott kölcsön a Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtára, a Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Galéria is. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Múlt kor, link

Hungarikaanyagok Nyugat-Európában - Regensburg IV. (Kunstforum Ostdeutsche Galerie, KOG)FEL

Elias Canetti megfogalmazása szerint a művészet az, 'amikor az ember többet talál, mint amit elvesztett'. Különösen fontos ez a meghatározás a kortárs művészet esetében, ahol a kérdés érdekes megvilágításba kerül -- hiszen itt kizárólag az idő dönti el, hogy mi válik maradandóvá, megőrzésre méltóvá. Ezt a felelősséget vállalta magára a regensburgi 'Ostdeutsche Galerie', amikor a II. világháború befejezésekor először 'Galerie Zeitgenössischer Kunst Ostbayerns' néven a kelet-bajor, majd 1957 után a szudétanémet művészek hiánypótló kiállító- és 'lakhelyévé' vált. 2002 óta viseli a német szövetségi, bajor és a regensburgi városi önkormányzat fenntartásában lévő gyűjtemény a 'Kunstforum Ostdeutsche Galerie' nevet, amely a magyar közönség számára már ismerősen cseng pl. a Ludwig Múzeummal közösen rendezett 2007-es 'Határátlépések' (Grenzgänger) címu kiállítás révén. Napjainkban az intézmény könyvtára (link a bajor, a volt keletnémet és a Németországtól keletre eső európai területek kortárs művészeit figyeli, nemcsak műveiket, hanem kiállításkatalógusaikat és a róluk szóló monográfiákat is gyűjtve. Mintegy 19 ezer kötetes könyvtárukat még aukciós- és antikváriumkatalógusok, művészeti és kulturális folyóiratok is gazdagítják. 170 múzeummal van cserekapcsolatuk, s kiemelkedően értékes a több, mint 4 ezer vágatot őrző művészarchívumuk (Künstlerarchiv). A könyvtár katalógusa a Bajor Könyvtári Szövetség részeként az OPAC rendszerben a Regensburgi Egyetem katalógusában interneten is elérhető a 9990-es helykóddal (link - Signatur 9990) -- VAKatalin

Régebbi hírforrás(ok): MG

Régi nyomtatványokat, történelmi és irodalmi köteteket kerülnek kalapács aláFEL

Négyszázötven tételt árverez március 7-én, 11. könyvaukcióján az Országház Antikvárium: régi nyomtatványokat, történelmi és irodalmi köteteket, folyóiratokat, fényképgyűjteményeket, metszeteket, térképeket, ezen belül számos ritkaságot, könyvészeti különlegességet. - F:márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Népszava Online, link

Nyilvánosak a közfeladatot ellátó intézmények eredményességi adataiFEL

A hvg.hu cikket jelentetett meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa (alias ombudsman) egyik ellentmondásos állásfoglalásáról. A biztos főszerkesztőnknek címzett levelében közli: a kórházi statisztikák közérdekű adatok. Így világossá válik, hogy a közfeladatot ellátó kórházak -- és logikusan: a könyvtárak -- szakmai tevékenységére, annak eredményességére kiterjedő értékelése is nyilvános. (MG) - F: márc. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu., link

Ingyenwifi a buszon és utastájékoztatásFEL

'Olvasónk tudósít Oxfordból, ahol bejáratott dolog a digitális utastájékoztatás, és a távolsági buszokon ingyennet van. A digitális utastájékoztatás egyébként teljesen meghonosodott dolog errefelé, a helyi tömegközlekedési járatok buszait a neten lehet követni, hogy adott megállóhoz mikor érkeznek -- GPS-alapon működik a dolog. De lehet írni egy -- nem emelt díjas -- SMS-t is, és a válaszban megkapod, hogy az U5-ös busz tíz percet késik -- ugyanoda van bekötve mindkét rendszer. Erre mondjuk elég nagy szükség is van, mert a helyi tömegközlekedés teljességgel megbízhatatlan. (Itt most nem Londonról, hanem a 150 ezres Oxfordról van szó. Mondani se kell, hogy Londonban is megvan a rendszer, csak ott picit több a jármű.) Bizonyos megállókban egyébként egy digitális tábla szolgálja az utasok kényelmét: ha már ott vannak, azt is megtudhatják, hogy mikor jön a buszuk, ahol pedig ilyen még nincs, ott már építik ki szépen.' - F:febr. 27.

Régebbi hírforrás(ok): ITcafé, link

Svéd modell: független kiadók a fájlcserélés mellettFEL

Több svéd cég is úgy döntött, hogy a jövőben az előadóik zeneszámait elérhetővé teszik a P2P-hálózatokon. A kiadók a döntésükkel azt szeretnék jelezni, hogy egységesen fellépnek a fájlcserélők bűnözőkként való beállítása ellen. A skandináv országot a világ egyik legnyitottabb államának tartják. Azonban még itt is meglepetésként hatott, amikor idén február elején a Swedish Performing Rights Society (STIM) nevű szerzői jogi társaság bejelentette, hogy kész a fájlcserélő hálózatokban való letöltéseket legalizálni és éppen ezért együttműködési megállapodást kötni a helyi internetszolgáltatókkal. Mindez azt jelenti, hogy a művészek a letöltött dalok száma alapján havonta kapnak majd egy meghatározott összeget. - F: márc. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

1st - szponzorszervező szolgáltatás indultFEL

Szponzorszervezésre specializálódott céget alapított Rácz László, akinek nevéhez több koncert és turné megszervezése fűződik. A cégen belül elindult 1st nevű szolgáltatás a támogatókat és a támogatást keresőket hozza össze egymással. A 1st szponzorszervező szolgáltatást azzal a céllal indította el a külön erre a célra alapított, P.SZ.SZ.917 nevű vállalat, hogy leegyszerűsítse a mecenatúra folyamatát: a szponzorszervező a leendő támogatók számára keres partnereket, a projektek számára pedig támogatókat. A cég ügyvezetője Rácz László, aki többek között a Nox turné és a Megasztár 3 turné szervezőjeként ismert. - F: febr. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív Online, link

Pusztulás a legnagyobb lapoknál is -- a hirdetők az internetre is követik az olvasókatFEL

Az internet elszívja az éltető hirdetéseket a Washington Post elől. A Washington Post Company 13 százalékkal, 82,9 millió dollárra csökkenő nettó nyereségről számolt be negyedik negyedéve után, amit részben egyszeri tételek, részben a nyomtatott lapokon elért bevételek folytatódó erodálódása okozott. A legjelentősebb egyszeri tétel a Kaplan oktatási portál 17,2 millió dollárba került újjászervezése volt. A cég tevékenységét immáron évek óta az a tendencia határozza meg, hogy az újság- és magazindivízió csökkenő bevételeit az internetes oktatási portál és a kábeltévés tevékenység bővülő jövedelme ellensúlyozza. Ennek megfelelően miközben az elmúlt negyedévben a Kaplan 21 százalékkal növekvő bevételekről számolhatott be, a Post a negyedik negyedévben 11, 2007 egészében 13 százalékkal kevesebb hirdetési bevételt gereblyézett össze, mint egy évvel korábban. A hirdetők az internetes médiához pártolnak át. - F: febr. 28.

Régebbi hírforrás(ok): Napi, link

Évente 295 milliárd forint a számítógépes tudatlanság áraFEL

Egy munkavállaló hetente 2 óra 51 percet tölt el a számítógéppel kapcsolatos problémák megoldásával. Képzéssel a hatékonyság növelhető: a munkáltató fejenként évente 126000 Ft-ot takaríthat meg. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Nyílt forráskódú számítógépprogramokra vált a német külügyminisztériumFEL

Nyílt forráskódú programokra vált 2009 végéig a német külügyminisztérium, a tárca nagyobb biztonságot és kisebb költségeket remél az új rendszertől, mondta a tárca tanácsosa, Karl-Georg Schon hétfőn Berlinben az MTI-nek. Az átállás már több mint négy éve tart, a külügyminisztérium szerverein már nyílt forráskódú szoftverek futnak, jelenleg a több mint harmincezer asztali gépre telepítik fel a rendszert. A teljes átállás 2009 végére fejeződik be, mondta Karl-Georg Schon. A remélt nagyobb biztonság és a kevesebb költség mellett az előnyök között van az is, hogy a különböző hibák és biztonsági rések könnyebben orvosolhatók, mint a licenchez kötött programok esetén, tette hozzá. - F: márc. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, link

Neten a 20. századFEL

Műfajában egyedülálló, a 20. század történelmét feldolgozó portált indított egy lelkes kecskeméti csapat, ám az kérdés, hogy a kezdeti koncepció nyújt-e elegendő muníciót a jövőbeni sikerhez. Izgalmas új portál jelent meg az új év kezdetén: lelkes, történelemszerető pedagógusok az elmúlt század történelmét feldolgozó internetes napilapot indítottak Huszadik Század -– Történelem jelenidőben címmel (gondolom, szándékosan írták így a szerkesztők a grammatikailag helyes 'jelen időben' változat helyett), melynek adatbázisát folyamatos napi munkával, a webfejlesztés legújabb eszközeit felhasználva töltik fel. A 200 hétre tervezett munka során 1900. január 1-jétől 1999. december 31-éig terjedő intervallumban dolgozzák fel az Országos Széchényi Könyvtárban található budapesti újságokat, lapokat, ezekből válogatnak külföldi és magyar vonatkozású híreket, tudósításokat. Jelen pillanatban 1900 januárjától 1903 májusáig készültek el a 'lapszámok'. - F: febr. 29.

Hírforrás:
2008. március 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): IT café, link

Gárdonyi Géza: Örök naptár - a Somogyi-könyvtárbanFEL

Húsvét közeledtével a Somogyi-könyvtár egy 1894-es naptárt ajánl olvasói figyelmébe. Hogy mi köze van a húsvétnak a naptárhoz? A válasz igen egyszerű: e jeles ünnep nemcsak szokásvilága miatt, hanem csillagászati szempontból is nagyon érdekes. A húsvét a keresztény vallás egyik legnagyobb szent ünnepe (a feltámadás, a megváltás alapgondolatát foglalja magában), úgynevezett 'mozgó ünnep'. Az ókeresztény időkben több alkalommal is vita tárgyát képezte, hogy pontosan mikor is ünnepeljék a húsvétot. Az egységes gyakorlat bevezetésére i. sz. 325-ben került sor, amikor a niceai zsinat határozata szerint 'az ünnepet a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnapon kell megtartani'. A tavaszi napéjegyenlőség idén március 21-én következik be, ehhez kell tehát igazítani a húsvét időpontjának megállapítását. - F: febr. 28.

Régebbi hírforrás(ok): Délmagyarország, link

Már 30 ezer faj látható az Élet Enciklopédiájának oldalainFEL

Mintegy 30 ezer növény- és állatfaj adatai már elérhetők minden idők legnagyobb biológiai adatbázisában. Az Encyclopedia of Life folyamatosan bővülő internetes oldalain a tervek szerint a ma ismert körülbelül 1,8 millió élő faj kap helyet. Az indulásnál az óriási érdeklődés miatt az oldal nem bírta a terhelést, ezért csak a hétvégén vált ténylegesen elérhetővé. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Origo, link

Nyilvános lesz a műhibaperek listájaFEL

Március végétől tudni lehet: melyik intézmény ellen hány eljárás indult, hány pert vesztett vagy nyert. Ettől kezdve tudni lehet: mely intézmény hány pert vesztett-nyert, hány eljárás végződött egyezséggel. A beteg tájékozódhat, az egészségbiztosítási pénztár pedig, ha kell, szankcionál. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság Online, link

Ha az ár számít: melyik a legolcsóbb nagyáruház-lánc?FEL

Megtartotta elsőségét az Auchan a Pénzcentrum.hu havi rendszerességű bevásárló körképének olcsósági toplistáján, árukosarunkat ugyanis immár harmadik hónapja sikerült ezen hipermarketben a legolcsóbban beszerezni. Ez azért is furcsa, mert korábban a Metro csak egy-egy hónapra engedte ki kezéből az elsőséget, míg mostanra a középmezőnybe süllyedt. Az előző hónaphoz képest bekövetkezett átlagos árváltozás mértéke kosarunkra vetítve ezúttal elhanyagolható, az előző év azonos időszakához képest azonban már bőven akad látnivaló termékkategóriánként. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról