Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2008/14., 4. 2.

Kritikai szemléletet ösztönző blog a könyvtári közéletben!
12 ezerrel kevesebb potenciális könyvtárhasználó
Képek a Lucian Blaga Egyetemi Könyvtárról
Mérhető és kommunikálható a közszolgálati teljesítmény -- itt a kórházlista
Közigazgatás és teljesítményértékelés -- sikeres angol és új-zélandi példák
Senki többet: harmadszor -- árverés a gyulai könyvtárban
Népi kultúra 2.0 kialakulásának vagyunk tanúi?
Nagyszőlősi járás: 39 könyvtár, 73 munkatárssal
Ügyfélcentrikusság -- kihívás a használói tartalmakban és a koncentrálódásban
A közszférát érintő tömeges elbocsátásra készül a kormány
Az édes tiltott gyümölcs -- olvasásra ösztönzés
Corvinus-tapasztalatok 4. -- Mérsékelten ellenőrzött csomagok -- Bit- és műanyag kosarak a kényelemért
Hungarikaanyagok Nyugat-Európában - a 'doml' internetes oldalain
Belefulladnak a felesleges információkba a cégvezérek
Innovációs versenyfutás: van-e magyar remény?
Megalakult a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok Szervezete
A könyvtár, mint közösségi technológiai központ
Saját hírlap az asztalon -- használjunk RSS-t
Magyar bejegyzés a Wikimedia 10 milliomodik szócikke
Keresés -- szöveg helyett képpel
Megalakult a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozata
Játszani is engedd -- a Parnasszus folyóiratról
Osztályfoglalkozások alsó tagozatos osztályoknak
Egyetemi képarchívum -- MOME és Flickr
Feketelista a magyar nyelvű spamekről
Egyre több tanár használja a videóportálokat
Könyvtárhasználati webkalauz 5. osztályosoknak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Kritikai szemléletet ösztönző blog a könyvtári közéletben!FEL

A ProLibro román könyvtárosblog elindítói -- különböző romániai könyvtárak munkatársai -- könyvtár- és információtudományi blogként mutatkoznak be. Különböző szakmai és könyvközpontú vélemények, látásmódok közvetítését tűzték ki célul. A hazai könyvtáros szakmában jövőre orientált, kritikai szemlélet meghonosodását ösztönző véleménycserének szeretnének helyet adni. A ProLibro laza, köztes kommunikációs eszközként lehetőséget szeretne nyújtani egymás jobb megismerésére, szakmai-, közösségi térként, az információk gyorsabb terjesztésének, a kulturális véleménycserének eszköze lehet. - F: ápr.

Régebbi hírforrás(ok): ReMeK-e-Hírlevél, link

12 ezerrel kevesebb potenciális könyvtárhasználóFEL

12 ezerrel kevesebb potenciális könyvtárhasználó -- Pontosabban -- 96 302 diák adta be a jelentkezési lapját a 2008/2009-es tanévre a felsőoktatási intézményekbe -- jelentette be Hiller István. Továbbra is tart a 2004 óta tartó csökkenés, de az üteme mérséklődött. A miniszter emellett közölte: a tárca egy jogszabályt alkot, miszerint a következő években a jelentkezők számát március 25. és április 5. között teszik közzé. - F: márc. 31.
-- A könyvtárhasználók derékhadát a diákok és a hallgatók jelentik. E státuszuk után a használók döntő hányada morzsolódik le. A képzésben résztvevők számának csökkenése ezért gyakorlatilag a könyvtárhasználói bázis csökken. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Képek a Lucian Blaga Egyetemi KönyvtárrólFEL

A KIT már hatszor írt a kolozsvári központi egyetemi könyvtárról -- legutóbb: link . Most képekkel is mutatjuk a KIT portálján link

Régebbi hírforrás(ok): MG

Mérhető és kommunikálható a közszolgálati teljesítmény -- itt a kórházlistaFEL

Hétfőn nyilvánosságra hozták Indikátorrendszer 2008 link névvel azt a kórházlistát, amelyből az intézmények ellen indított műhibaperek és eljárások számáról, az ápolási időről, a várólisták adatairól, dolgozóik létszámáról, az ágyszámokról, a betegjogi helyzetről, dolgozói elégedettségmérésről, országos ápolási időtől való eltérésről tájékozódhatunk. - F: ápr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, link

Közigazgatás és teljesítményértékelés -- sikeres angol és új-zélandi példákFEL

Magyarországon a közigazgatás megreformálásának kérdését a politika a rendszerváltás óta folyamatosan napirenden tartja. A tradicionális, Max Weber bürokráciaelméletén alapuló előírás-vezérelt közigazgatási modell Európa szerte lassan átalakulni kényszerül(-t) a teljesítménykövetelményt középpontba állító menedzseri modellé. A magyar közigazgatás átalakításának politikai reformláza mögött tehát nemzetközi folyamatokat követő kényszerpályát találunk: csökkenő állami források mellett a fokozódó állampolgári igényeket egyidőben kiszolgálni igyekvő hagyományos közigazgatási modell hanyatlását. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): Gondola, link

Senki többet: harmadszor -- árverés a gyulai könyvtárbanFEL

Figyelni kell, tanulni kell, szabályokat kell megismeri, és elsajátítani. Olyasmin nem kell törni közben a fejüket, hogy a kultúra pénz kérdése. Az. A könyvet csak forint ellenében vehetjük meg. A boltban is, az árverésen is. Udvariaskodás nélkül: Krasznahorkai Géza komoly érdemeket tudhat magáénak azért, hogy a könyv, a betű szeretete, a könyvtárhasználata Gyulán valamivel többet jelent, mint általában az ország más városaiban. Könnyen elintézhetnénk a témát azzal, hogy egy könyvtárigazgatónak részben-egészben ez a feladata. Az ügy azonban ennél bonyolultabb. Egy könyvtárigazgató munkaköri leírásában aligha található meg a passzus, ami szerint könyvárveréseket kellene szerveznie. A gyulai könyvtárban ez történik. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Békéscsaba.hu, link , link

Népi kultúra 2.0 kialakulásának vagyunk tanúi?FEL

Ma részt vettem -- intézménytől delegálva -- az Internet Fiesta zárórendezvényén (a FSzEK-ben) és volt szerencsém hallani Dr. Csepeli György előadását -- sajnos nem az elejétől, de úgy a harmadánál bekapcsolódtam. Az előadó nemrég tért haza egy határon túli rendezvényről (konferenciáról?), ahol kvázi elképedve vette tudomásul, hogy egy informatikus (megbízásra) létrehozta a Second Life-ban Szerbia virtuális mását! Na most akkor erre mit tudunk lépni? Például legelső lépésként felszámolhatnánk azt az állapotot, hogy random tíz megkérdezett emberből hét nem tudja, mi az a Second Life (ld. fentebb a 'lemaradók' arányát). Sőt, a szomorú nem is az, hogy nem tudja pontosan, mi az. Sokkal inkább az, hogy nem is hallott róla. Ha ezt a részét leküzdöttük, én a magam részéről üres perceimben nagyon szívesen elrepkedek Avatarommal a Hortobágy felett -- A következő gondolat (kérdés) pedig a wikitudás, a szociális hálók, a blogoszféra, egyszóval a mintákba rendeződő net-tevékenység kapcsán röppent fel: Lehet, hogy egy új népi kultúra kialakulásának vagyunk tanúi?

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagyszőlősi járás: 39 könyvtár, 73 munkatárssalFEL

A Nagyszőlősi járás Kárpátalja egyik legdélebbi vidéke, nyugatról a Beregszászi, északról az Ilosvai, keletről a Huszti járás, délkeletről Románia, délnyugatról Magyarország határolja. Területe 0,7 ezer négyzetkilométer. A járásnak egy filmszínháza, 39 könyvtára van, melyben 73 munkatárs dolgozik. A 44 művelődési házban 63, a hat múzeumban 9, a 26 kultúrházban 46 munkatárs tevékenykedik. - F: márc. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Kárpátalja.hu, link

Ügyfélcentrikusság -- kihívás a használói tartalmakban és a koncentrálódásbanFEL

Az Oracle megbízásából az Economist Intelligence Unit által készített felmérés szerint egyre fontosabb szerepet tölt be a fogyasztó-központúság az információ-technológiában, a telekommunikációban, valamint a médiában tevékenykedő cégek számára. Az újfajta ügyfél-centrikusságban jelenleg két folyamat azonosítható, egyrészt növekszik a felhasználók által előállított tartalmak aránya, másrészt pedig egyfajta konvergencia, koncentrálódás megy végbe a termékek és szolgáltatások területén. A felhasználók aktivitásának növekedése egyrészt új ügyfeleket jelenthet a vásárló által előállított tartalom terén, másrészt azonban ezekre a vállalatok alacsonyabb befolyásoló erővel bírnak. Bárhogyan is alakul az ügyfelek szerepe egy vállalat életében, célszerű mindig éberen járni és figyelni, a versenytársak nem alszanak. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

A közszférát érintő tömeges elbocsátásra készül a kormányFEL

A konvergenciaprogramra hivatkozva az idén újabb háromezer közszolga elbocsátásával számol a kormány -- értesültünk. A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete (MKKSZ) főtitkára megdöbbentőnek tartja a tervet, hiszen a költségvetési szférában 2006. június és 2007. december között kilencvenezerrel csökkent az álláshelyek száma. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): MNO, link

Az édes tiltott gyümölcs -- olvasásra ösztönzésFEL

Ami biztos, hogy a gyerekek a tiltás és ajánlás szempontjából fordítva vannak bekötve. Erről a 17 éves Ricsi is tudna mesélni. 'Engem apám ejtett át, úgy 13 éves koromban, amikor már rendszeresen egyedül voltam otthon délutánonként. A családi házirend része volt ugyanis a tiltott polc, ahová a 'nem gyereknek való' könyveket pakolta. Egy hétig bírtam, aztán leloptam a Monte Cristo grófjá-t. Annak ellenére, hogy előtte jószerével csak tankönyvet olvastam, ezt egy szuszra kivégeztem -- igaz, azt nem teljesen értettem, hogy ez miért felnőttolvasmány.' Ezt a kérdést, pár évvel később a papának is feltette, aki nevetve vallotta be, hogy a tiltott polcon azok a könyvek vannak, amelyekről úgy vélte, hogy a fiának is el kell olvasnia. 'Jót röhögtem magamon' -- vallja be a fiú --, 'hiszen talán még azt sem vettem volna észre, ha apa egy-két kötelezőt is elrejt a tiltott irodalomban, pedig azokat rettenetesen utáltam.' Steklács János, a Magyar Olvasástársaság elnöke szerint ez nem véletlen. 'Ha megnézzük a máig érvényes tantervet, azt tapasztaljuk, hogy ugyanazt a kötelező irodalmat használják 50 éve, ami óriási probléma, hiszen a mai gyerekek már egészen másképp élnek és gondolkodnak, mint az 50 évvel ezelőttiek, amikor -- mondjuk -- nem volt televízió. Ha irodalomtörténetet tanítunk, akkor rendben, a nagy klasszikusokat meg kell ismerni. De ha arra gondolunk, hogy olvasóvá akarjuk nevelni a gyereket, és azt szeretnénk, hogy élvezze az olvasást, akkor be kell, hogy lássuk: köszönő viszonyban sincsenek az iskolai olvasmányok a gyerekek igényeivel.' (Interjú gyerekekkel, Ábrahám Mónikával, Vekerdy Tamással, Steklács Jánossal)

Régebbi hírforrás(ok): Origó, link

Corvinus-tapasztalatok 4. -- Mérsékelten ellenőrzött csomagok -- Bit- és műanyag kosarak a kényelemértFEL

A raktári kéréseknél e-gyűjtőkosárba helyezett könyvekhez hasonlóan egy ideje személyes tárgyaikat is kosárba helyezhetik látogatóink. A könyvtárak bejáratánál állandó konfliktusforrást jelentő táskaméret-alkudozást sikerült viszonylag hatékonyan orvosolni a pár éve beszerzett műanyag bevásárlókosarakkal. A látogatók jogosan tartanak igényt arra, hogy értékeiket, személyes tárgyaikat, uzsonnájukat ne kelljen a ruhatárban hagyniuk. A könyvtárak viszont szintén jogosan igénylik az állomány 'átlátható' védelmét. Erre a technikai szakadékra vert hidat a piros színű, boltokból ismert kosarak beszerzése. Étkezni persze továbbra sem lehet az olvasói terekben, de így már nem kell minden falatért a ruhatárba menni.

Régebbi hírforrás(ok): Ság Zoltán

Hungarikaanyagok Nyugat-Európában - a 'doml' internetes oldalainFEL

'Dokumentationsstelle für ost- und mitteleuropäische Literatur' (doml) néven szolgáltat információt főleg újságírók és irodalmárok, irodalomtudósok számára egy bécsi székhelyű internetes portál, célul tűzve ki a Közép- és Kelet-európai területek napi irodalmi, kulturális és szellemi életének, kapcsolatrendszerének, valamint sajátos nemzeti mentalitásának, kritikai reakcióinak bemutatását. Honlapcímük: link -- VAKatalin

Régebbi hírforrás(ok): MG

Belefulladnak a felesleges információkba a cégvezérekFEL

A vállalatvezetőkhöz annyi információ jut el, hogy mostanra több időt töltenek azok rendszerezésével és a helyes információk megkeresésével, mint a hasznos munkával -- állítja egy amerikai felmérés. Néhányan már kezdenek rászokni, hogy csökkentsék a cégen belüli információáramlást, a tapasztalatok szerint így termelékenyebbé tehetik a vállalatot. A cégvezetők szerint a kezdetekkor még hasznos találmány volt az e-mail, mostanra azonban annyi elektronikus levél önti el a postaládákat, hogy képtelenség közöttük eligazodni. A felmérés szerint az Egyesült Államokban tíz menedzserből hét úgy érzi, hogy túl van terhelve információval. A LexisNexis nevű cég által készített kutatásban a vezetők 62 százaléka válaszolt úgy, hogy sok időt tölt a felesleges információk áttanulmányozásával, mire megtalálja a keresett hírt. 68 százalékuk szeretne kevesebb időt tölteni a rendszerezéssel, hogy utána több ideje maradjon a hasznos információ feldolgozására. - F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Mfór, link

Innovációs versenyfutás: van-e magyar remény?FEL

A kutatás-fejlesztés, innováció, (szak)tudás szerepe közismerten jelentős a gazdasági növekedésben, a vállalatok versenyképességének alakulásában. EU-összehasonlításban Magyarország lemaradása jelentős ezen a területen, bár 2004 után a magyar pozíciót lassú, de folyamatos javulás jellemzi. Becslésünk szerint az utóbbi években egyre intenzívebbé válnak a vállalat-egyetem közötti kutatás-fejlesztési együttműködések is -- véli Sass Magdolna az MTI KTI és az ICEG European Center tudományos főmunkatársa. Magyarország összes K+F kiadása a GDP 1%-át tette ki 2006-ban, ami rendkívül alacsony az EU27 átlagához (1.84%), Csehországhoz (1.54%) vagy Szlovéniához (1.59%) képest, viszont, magas Szlovákia (0.49%) vagy Lengyelország (0.56%) mutatóihoz viszonyítva - Eurostat adatok alapján. Az összes Magyarországon eszközölt K+F kiadáson belül a magyar vállalatok K+F kiadásai (a GDP 0.48%-a 2006-ban) az EU27 megfelelő mutatójának kevesebb, mint felét teszik ki. Csehországban ez az arány 1.02%, Szlovéniában 0.96%, Szlovákiában ugyanakkor 0.21%, Lengyelországban pedig 0.18%. A magyar állam K+F-kiadásai a GDP 0.25%-ára rúgnak, ami pontosan megegyezik az EU-27-ek átlagával. A harmadik, K+F-re költő intézménycsoport, a felsőoktatás mutatója azonban alig haladja meg az EU27 átlagának felét. Tehát a lemaradás a magyarországi vállalati kutatás-fejlesztés területén a legnagyobb, ami -- a felsőoktatás alacsony kiadásaival együtt -- a teljes magyar K+F/GDP-mutatót lehúzza. Ugyanakkor 2004-ben Magyarország relatív helyzete még rosszabb volt, azóta az összes és a vállalati K+F-kiadás GDP-hez viszonyított mutatója is enyhe növekedést jelez. - F: márc. 29.

Régebbi hírforrás(ok): Portfolió.hu, link

Megalakult a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok SzervezeteFEL

A Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok Gyűlését a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium Dísztermében február 13-án tartották meg. Az eseményen a megye iskoláiból több mint 50 könyvtáros vett részt, a könyvtárosok részéről Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium könyvtárosa és Egyed Daniela, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum könyvtárosa mondott beszédet, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség képviselői is jelen voltak. A napirendi pontok közt szerepelt a megye iskolai könyvtárainak helyzete, az iskolai könyvtárakra vonatkozó törvények, továbbképzési lehetőségek az iskolai könyvtárosok számára, információs és kommunikációs lehetőségek az iskolai könyvtárakban. A gyűlésen megalakult a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok Szervezete és a Hargita Megyei Magyar Iskolai Könyvtárosok Szervezete. Mindkét szervezetre a jelenlévők többsége igennel szavazott. - F: ápr.

Régebbi hírforrás(ok): ReMeK-e-Hírlevél, link

A könyvtár, mint közösségi technológiai központFEL

'Könyvtárak, mint közösségi technológiai központok -- és Chicago: közösségépítés és -szolgálat címmel tartanak konferenciát a héten az amerikai nagyvárosban. Témák a rendezvényen: hogyan szolgálják a könyvtárak a közösség technológiai igényeit és melyek az égető feladatok?; hogyan szolgáltatók a városi etnikai kisebbségek?, mit tesznek fiataljaink a technológiával?, mit jelent az e-közigazgatás Chicago számára?, hogyan képezzük a könyvtárosokat e feladatokra?

Régebbi hírforrás(ok): link

Saját hírlap az asztalon -- használjunk RSS-tFEL

Az elmúlt évek jövőről szóló jóslatai közül annyi fuccsolt be, hogy a számítástechnika pár sikertörténetéről hajlamosak is vagyunk elfeledkezni. Pedig a huszonegyedik század lehetővé tette, hogy mindenkinek saját, magától frissülő hírlapja legyen számítógépén. A magyarra talán hírcsatornaként fordítható RSS hírcsatorna lehetővé teszi, hogy a blogok és portálok legfrissebb híreiről vagy akár az ismerős újonnan feltöltött fotóiról is azonnal értesüljön a felhasználó. - F: márc. 27.

Régebbi hírforrás(ok): Origó, link

Magyar bejegyzés a Wikimedia 10 milliomodik szócikkeFEL

A Wikimedia Alapítvány által fejlesztett lexikon jelentős mérföldkőhöz érkezett a múlt héten, mivel megszületett rajta a 10 milliomodik bejegyzés. Számunkra külön öröm, hogy ez egy magyar nyelvű szócikk. Az amerikai non-profit szervezet hivatalos közleménye szerint A XVI. századi angol aranyműves és festő Nicholas Hilliard szócikke a lexikon 10 milliomodik bejegyzése. Az eredményről Jimmy Wales alapító is megemlékezett: 'Nehéz belegondolni, hogy az angol nyelvű Wikipedia egy 250 nyelven jelenlévő gyűjteménnyé vált. A Wikipedia 2001-es létrehozásakor soha nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan elérjük a 10 milliomodik szócikket.' - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Keresés -- szöveg helyett képpelFEL

A Vodafone által kifejlesztett Otello keresőmotor képes arra, hogy szöveg helyett fotó alapján találjon információkat. Más szóval: a telefonunkkal egyszerűen lefotózzuk, ami érdekel, utána pedig az Otello minden elérhető információt megjelenít a képpel kapcsolatban. Amikor úgy döntünk, hogy egy internetes keresőt használva utánanézünk valaminek, akkor kénytelenek vagyunk az ismert, ismerni vélt vagy kutatott dolgot valahogyan jellemezni, körülírni annak érdekében, hogy arról különféle információkhoz jussunk. A jövőben mindez megváltozhat. - F: márc. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Computerworld, Computerworld, link

Megalakult a Nyílt Dokumentumformátum Szövetség magyar tagozataFEL

A Nyílt Dokumentumformátum Szövetség 2006 márciusában jött létre, azzal a céllal, hogy képzéssel, információátadással, szakmai tudásbázissal segítse a közszolgálatban tevékenykedőket és törvényalkotókat abban, hogy az exponenciálisan növekvő mennyiségű elektronikus dokumentumokat elsődlegesen OpenDocumentum (ODF) formátumban tárolják. A nemzetközi szövetség alapítótagjai közül néhányan az ODFA Magyarország megalakulásában is részt vettek: Közép-európai Egyetem, IBM, SUN, Szabad Szoftver Intézet. Ez az elfogadott világszabvány és nyílt platform lehetővé teszi, hogy bármiképp is változzék a technológia, az elektronikus iratok teljes mértékben elérhetők, szerkeszthetők és menthetők legyenek, akár évtizedek múlva is. A szövetség magyar tagozata is megalakult, hogy elősegítse az ODF hazai elterjedését. - F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Játszani is engedd -- a Parnasszus folyóiratrólFEL

Most induló sorozatunk az általában folyóiratok köré csoportosuló hazai irodalmi műhelyeket igyekszik sorra venni. Kezdjük az egyik legtevékenyebb műhellyel, azzal, amelyik a múzsák lakhelyéről nevezte el magát: a Parnasszussal. ... Beszélgetésünk végén fölvetek egy másik aktuális problémát, hogy tudniillik nem olvasnak ma már verset az emberek. Egy-egy verseskötet ma már csak néhány száz példányban jelenik meg. 'Nehezen tudok mit kezdeni az ilyen vélekedésekkel -- válaszol a főszerkesztő. -- Az emberek lehet, hogy nem olvasnak, de mindig vannak és lesznek olyanok, akiket igenis vonz, érdekel az, ami a jelen szépirodalmában történik. Szerintem ők ugyanazok, akik színházba, művészmoziba, tárlatokra járnak. Az ő makacs kíváncsiságuknak és pénztárcájuknak is köszönhető, hogy a terjeszkedő társadalmi apátia ellenére az elmúlt másfél évtizedben világszínvonalú szépirodalmi művek születtek és jelenhettek meg, és a kortárs magyar literatúra ismét nemzetközi rangot vívott ki magának. Itt látszik, hogy a szerelem és a művészet egy tőről fakad: egyik sem működhet cinkostárs nélkül. A mi cinkostársaink a fiatal olvasók, akik azóta, hogy a folyóirat a legtöbb egyetemi és főiskolai könyvtárba is eljut, megháromszorozódtak. Nőtt az előfizetőink száma, a hagyományos lapszámbemutató estjeink pedig rendszeresen telt házzal futnak.' - F: márc. 28.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, link

Osztályfoglalkozások alsó tagozatos osztályoknakFEL

A Széchenyi Könyvtár 'Csillag a holló árnyékában' című kiállításához kötődően. Előzetes bejelentkezés alapján: kedd-szerda-csütörtök-pénteken 10-11.30-ig és11.30-13.00-ig. Ára: 300Ft/fő. A kódexek varázslatos világa. Hogyan készültek több száz évvel ezelőtt a könyvek? Különös szereplők, fura lények a kódexek képein. Utazzunk vissza az időben, öltsünk korabeli jelmezeket, és próbáljuk ki az írnokok, és könyvfestők munkáját! A foglalkozás két részből áll: a kiállító térben a gyerekek kooperatív módszerekkel ismerkednek a kódexek világával, érdekességeivel; a gyerekek a gyerekfoglalkoztatóban saját kódex lapot alkotnak.

Régebbi hírforrás(ok): ?

Egyetemi képarchívum -- MOME és FlickrFEL

Eddig nem nagyon ugráltam vele, de most örömmel jelentem be, hogy a MOME Könyvtár is beindította a Flickr-en hosztolt fotóarchívumát, eddig erősen béta/teszt-jelleggel. Az eddig feltöltött 518 képet Csipes Antal tanár úrtól kaptuk, aki az 1950-es évektől a közelmúltig digitalizálta ennél sokszorta nagyobb gyűjteményéből ezeket a fotókat. Ebből kifolyólag főként a Textil Tanszék környékéről kerültek fel fotók, kirándulások, ruhatervek és -bemutatók, egyetemi események stb. Eddig pl. a következő könyvtárak választották ezt az utat a fotógyűjteményük publikálására: Library of Congress, Boston Public Library, National Library of Australia (nem közvetlenül, ebből még poszt lesz, én érzem), de itthoniak is vannak: ELTE EK, OIK és LMVK. Ezen kívül meg még több mint másfél ezer külföldi könyvtár. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Élet és Könyvtár, link

Feketelista a magyar nyelvű spamekrőlFEL

Feketelistát készít a magyar nyelvű spamekről a Stop Spam Mozgalom, mert -- mint ahogy a mozgalom blogján egy hozzászóló fogalmaz -- nem elég csak bosszankodni... - F: márc. 26.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Egyre több tanár használja a videóportálokatFEL

New Yorkban és más amerikai városokban folyamatosan terjed egy új divat: az iskolákban az oktatók előszeretettel használják az online videókat. Az internetes videók nélkül ma már gyakorlatilag elképzelhetetlen lenne a világháló. Ilyen oldal többek között a SchoolTube és a TeacherTube. Utóbbit Jason Smith, egy melissai (Texas) iskola munkatársa alapította tavaly, mert könnyebbé akarta tenni az osztálytermekben készülő videók terjesztését. A példaképe természetesen a YouTube volt. A honlap ingyenes az intézmények oktatói, illetve diákjai számára és számos magán cég támogatja. Eddig közel 20 000 videót töltöttek fel a TeacherTube-ra, ebből 15 000 bárki számára megtekinthető, míg 5000 esetében korlátozták a hozzáféréseket. Amint azt Richard Colosi, az egyik New York-i iskola tanára elmondta: ezek a honlapok nagy lehetőséget jelentenek, hogy megismerhessék a világ más részein dolgozó kollégáik tanítási módszereit és ráadásul ez a megoldás a diákok számára is érdekes. 'A TeacherTube elsősorban az angoltanárok és a természettudományos tantárgyakat oktató munkatársaink előtt ismert. Gyakran használják az ott fellelhető anyagokat a kollégáink. Mi azonban csupán kiegészítő lehetőségként tekintünk ezekre az oldalakra és a tartalmukra.'

Régebbi hírforrás(ok): ?

Könyvtárhasználati webkalauz 5. osztályosoknakFEL

Pataki Balázs, a BDF informatikus könyvtáros--számítástechnika tanár szakos végzős hallgatója szakdolgozatában könyvtárhasználati webkalauzt készített 5. osztályosoknak link . Érdemes lenne elkészítenie a folytatást is! Felső tagozatos diákoknak és pedagógusoknak is ajánlható, de jól használható szakmai háttéranyag lehet a könyvtárostanároknak is bármelyik iskolafokozatban. - F: márc. 27.,

Régebbi hírforrás(ok): KönyvtárosTanár, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról