Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2008/24., 6. 11.

Könyvtári konfliktusok -- feszültség a bürokratikus struktúra és a szakmaiság között
A webkettő életformává válik
Az internet válik alappá a telefon helyett
A hosszú farok szabályai -- nyerő lehet(ne) a könyvtár
4 év, 10.000 közhasznú kérdés + 1 konferencia Salgótarjánban
Vége a katalogizálásnak? -- Egyelőre még nem
Fejtő Ferenc végső kívánsága: digitalizálás
Ketten pályáznak Békésben a megyei könyvtár igazgatói székére
Kétegyházi közkönyvtár -- az idén 39 kötettel növeli kínálatát
Újabb nevekkel bővült a Széchényi Könyvtár márványtáblája
Megújult megyei könyvtári honlapok
Hétvégén is nyitva lehet a békési mozgókönyvtár
Hová kerül a Benczúr Ház könyvtára?
Szakkönyvtár 2.0
Kell-e félniük a közszolgáknak az új törvénytől?
Tizenötezer pluszt kapnak a közszolgák júniusban
Rendszerszerű a korrupció Magyarországon -- a közszféra generálja?
A delegálás hiánya a vezetői személyiségben és a képzetlenségben keresendő
Jól neveltek -- szervezeti tehetséggondozás
Tapscott: akkor érdekes számukra a szervezet, ha lehet benne tanulni
Ősztől Csíkszeredában is lesz könyvtárosi szak
9 éves a szegedi könyvkirálynő -- mennyiségre hajtanak
Rendhagyó digitális múltidézés az OSA Centrális Galériában
Vonalkódos nyilvántartás a szilágysomlyói könyvtárban
Családi nyaralást szervez a madarasi könyvtár
Tippek elkeseredett negyvenes munkavállalóknak
Nem lesz hatósági könyvár? -- Az OKM legfeljebb egyeztetne az MKKE elképzeléséről
Első Blogger Online Könyvhét!
Enciklopédiák küzdelme az internettel -- fontolva és fontolva sem haladók
E-book: Emberelőny!
Infosarok, avagy a Pannon mint tartalomszolgáltató
Virtuális várak -- három dimenzióban a webrő
Pót-Petőfi: jó ebédhez is szól benne a nóta


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Könyvtári konfliktusok -- feszültség a bürokratikus struktúra és a szakmaiság közöttFEL

A könyvtárakban fellépő konfliktusoknak a vártnál gazdagabb irodalma van. Ebben szerepel, hogy a konfliktusok egyik fő forrása a könyvtárak többségében a bürokratikus struktúra és a szakmaiság szembenállása. Csoportközi konfliktusok forrása a feldolgozó részleg és az olvasószolgálat személyzetének felfogásbéli különbözősége, az az érzés, hogy az első csoport teljesítményétől függ a második. Ezt erősíti a legtöbb könyvtárosképző intézmény is, ahol lényegesen nagyobb hangsúlyt kapnak a feldolgozási feladatok, mint a közönség-(olvasó)szolgálati tevékenység.
Egy könyvtár napi rutinjában a konfliktustermő helyek: vezetőség-feldolgozó osztály, feldolgozó osztály-olvasószolgálat, olvasószolgálat-használó. A konfliktus létrejöttében pedig leginkább a kommunikáció, illetve annak hiánya vagy nem megfelelő volta játszik főszerepet. Többen mutatnak rá a szemantikai problémákra, az elégtelen információcserére, mint előre látható konfliktusok forrására. A főnökök-beosztottak közötti konfliktusok nagy része is a nem megfelelő kommunikációra vezethető vissza. A belső konfliktusok legtöbbször a megfelelő munkafolyamatok kialakításával, a munkatársak és a csoportok közötti viszonyok átalakításával megoldhatók. A külső - a könyvtár és az olvasó közötti -- konfliktusok legjobb ellenszere a megfelelő kommunikációs rendszer kialakítása. - F: Konfliktus a könyvtárban. Alapvető elem? / ref.: Mohor J

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: link

A webkettő életformává válikFEL

A blogok, mikroblogok, wikik, kép- és videómegosztók, kapcsolathálózati oldalak egyre inkább a mindennapok részévé váltak, miközben lassacskán a web legnépszerűbb szolgáltatásai közé emelkedtek. A YouTube egymaga akkora forgalmat generál 2008-ban, mint az ezredfordulón az egész internet. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy ezek a szolgáltatások még további dinamikus fejlődés (mennyiségi és minőségi – új szolgáltatások megjelenése), majd várhatóan egy ezt követő konszolidáció előtt állnak, ami után feltehetően meg fogják találni azokat a gazdasági-társadalmi funkciókat, amelyekre a legalkalmasabbak.
A jelenlegi helyzet szerint több mint száz millió blog van a világban, több mint 10 millió szócikk a Wikipédiában és a legnagyobb közösségi oldalak felhasználóinak a száma is meghaladja egyenként a száz millió főt. Tömeges jelenségről van tehát szó, még ha egyúttal igaz is rá, hogy a legtöbb felhasználó csak kevés blogot olvas, a legtöbb blognak kevés felhasználója van, hogy kevesen írnak wiki szócikkeket, és a legtöbb felhasználónak csupán néhány száz ismerőse van a kapcsolathálózati oldalakon. A web 2.0-nak éppen az adja az egyik értékét, hogy sokszínű, és elérhetővé teszi, hogy a kevesek érdeklődésére számot tartó dolgok is kivitelezhetővé és fenntarthatóvá váljanak (long tail jelenség). - F: jún. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Kispályás Információs Társadalom Robesszel, link

Az internet válik alappá a telefon helyettFEL

A technológia fejlődése miatt pár év múlva a farok csóválja majd a kutyát: míg eddig a telefon számított alap-infrastruktúrának, amin keresztül így vagy úgy, de internetezhetett egy háztartás, addig mostanság úgy látszik, ez az alap az internet lesz, s a neten telefonálhat, tévézhet vagy épp videózhat a jövő polgára, mindezt persze úgy, hogy az egyes eszközöket ugyanúgy kell kezelnie. - F: jún. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Nol, link

A hosszú farok szabályai -- nyerő lehet(ne) a könyvtárFEL

A hosszú farok koncepció (ld. Chris Anderson hasonló című könyvét) sok szempontból nyerő helyzetbe hozza a könyvtárakat, amelyek soha nem képesek elegendőt beszerezni a legkeresettebb dokumentumokból, de kevésbé használt kiadványok millió kilométereit tárolják polcaikon. A koncepció éppen ennek gazdaságtanát tárja fel. Érdemes az alapszabályokat és tanácsokat könyvtári környezetre lefordítani. (MG)
-- A hosszú farok területén mozgó virágzó vállalkozás létrehozásának két alapszabálya: 1. kínáljunk az ügyfeleknek mindent, 2. segítsünk nekik, hogy rátaláljanak arra, amit keresnek. És kilenc jótanács:
- Csökkentsük a költségeket!
1. Bővítsük, vagy helyezzük ki a készletet (Sears: központosított raktárkészlet, Amazon: virtuális készlet, iTunes: digitális készlet) [a könyvtári rendszer egészének kínálata és azon túli források becsatornázása].
2. Hagyjuk a vásárlókra a munkát (eBay, Wikipédia, MySpace: tömeges kiszervezés: a felhasználók önként és dalolva elvégzik a munkát, sőt, gyakran még jobb és a többi használó szemében hitelesebb munkát is végeznek, mint a fizetett alkalmazottak) [pl.: a katalógus megnyitása, hogy a használó címkéket helyezzen el benne].
- Gondoljunk a piaci résekre!
3. Nem mindenkinek jó ugyanaz a forgalmazási mód (változatos értékesítési csatornák, bármely időpontban) [hibrid könyvtár; otthonra, és -ról is].
4. Nem mindenkinek jó ugyanaz a termék (változatos formában ugyanaz és annak feldolgozásai) [különféle formátum és változat párhuzamos kínálata].
5. Nem mindenkinek jó ugyanaz az ár (eBay, iTunes, Rhapsody: más-más árazási taktikák) [több üzleti modell könyvtárakra is].
- Lazítsunk a gyeplőn!
6. Osszuk meg ügyfeleinkkel a rendelkezésünkre álló információt! (mert bizalmat szül) [pl. olvasói címkézés bátorítása].
7. A 'vagy' helyett 'és' (mert az egységesített kínálat elvileg korlátlan) [szolgáltatási alternatívák kínálata].
8. Bízzuk a piacra a döntést (mérés és reagálás helyett) [használók bevonása a könyvtári alrendszerek alakításába].
9. Értékeljük az ingyenesség hatalmát (az árak a nullához közelítenek, letölthető termékminták) [információs termékminták a könyvtár állományából].

Régebbi hírforrás(ok): Hosszú farok : A végtelen választék felülírja az üzlet szabályait / Chris Anderson. HVG Kiadó, 2007.

4 év, 10.000 közhasznú kérdés + 1 konferencia SalgótarjánbanFEL

Közhasznú információs konferenciát rendeztek a salgótarjáni megyei könyvtárban június 9-én, a helyben működő, Info*Tár*Salgó nevű szolgáltatás 10. jubileumára. A kezdetektől ugyanaz a két könyvtáros látja el a feladatot: ismertették, hogyan épült be ez a rendhagyó terület a könyvtár struktúrájába; valamint az elmúlt négy év 10.000 kérdésének részletes elemzésével bemutatták, hogy maguk a felhasználók mit értenek a közhasznú információn. (Vidéki közegben a helyi szolgáltatók, kereskedelmi egységek adatainak saját feldolgozása gyűjtése kiemelt fontosságú.) A vendégelőadók témái a jövő irányába mutattak: erősíteni kell a kérdés-válasz internetes csatornáit, fokozódik az igény a jogi-igazgatási, ügyintézési tájékoztatásra, sőt, konkrét segítségnyújtásra. A betekintés egy multinacionális vállalat információellátásába többfajta inspirációt nyújtott a céges-üzleti információk hatékonyabb (jövedelmezőbb?) szolgáltatására. Az esemény részletes meghívója: link

Régebbi hírforrás(ok): Szűcs Margit, BBMKKI, link

Vége a katalogizálásnak? -- Egyelőre még nemFEL

A katalogizálóknak manapság ijesztő kihívásokkal kell szembenézniük: a katalogizálandó dokumentumok/objektumok megnövekedett mennyiségével, az információforrások új fajtáival, a más típusú információközvetítők megjelenésével létrejövő versenyhelyzettel, a magas katalogizálási költség megtérülésének kérdésével, pénzügyi megszorításokkal, a hozzáértő szakemberek számának csökkenésével. Szükség van-e egyáltalán katalogizálásra? -- A válasz harsány igen. Hiszen a nyomtatott formában kiadott művek száma még mindig nő, a tömeges digitalizálás során a Google és Microsoft is erőteljesen támaszkodik a meglevő könyvtári katalógusokra, a legtöbb online áruház maga is rendelkezik katalógussal, tekintélyes internetes adatbázisok, mint például az IMDb (Internet Movie Database) komoly bibliográfiai háttértámogatással működnek, és egyre több internetes eszköz segíti a használók saját katalogizálási tevékenységét is. Minden okunk megvan tehát az optimizmusra, bizony szükség van a katalogizálásra. Méghozzá a szakszerű munkára. Mert szép dolog a keresőmotorok által biztosított kulcsszavas keresés, meg az előfordulások helye és gyakorisága szerinti rangsorolás, de vajon nyújtanak-e olyan előnyöket, amit egy jó katalógus kapásból tud: például egyetlen - akár különböző névalakokban előforduló - szerző összes művének megtalálhatósága? A második húsbavágó kérdés, hogy a megváltozott feltételek között hogyan maradhatunk versenyben, és hogyan felelhetünk meg legjobban a használók igényeinek? - F: Vajon mit hoz a holnap? Vége a katalogizálásnak? / ref. Fazokas E.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő 2008/1., Manci: link

Fejtő Ferenc végső kívánsága: digitalizálásFEL

Egyetlen feladatot akart még teljesíteni Fejtő Ferenc, a Szép Szó évfolyamait szerette volna digitalizálva látni. A nem szakembereknek mondom, hogy a folyóirat közel negyven száma a legvacakabb papírból készült. A hitvány, olcsó alapanyag töredezik, a könyvtárak szabadpolcairól már tíz éve beszedték a példányokat. Nem túlzunk, ha azt mondjuk, egy komolyan jegyzetelő, pláne fénymásoló olvasó gyakorlatilag megsemmisíti a példányt. Fejtő írt a baloldali kultuszkormányzat első emberének, kérve, adjon pénzt erre a külön keretéből. Válasz nem jött. Aztán írt még egyszer. Még egy telefon sem. Tudom, a leveleket az én számítógépemen írtuk, én nyomtattam ki, magam vittem a postára. A kormány, mint olvasom, Fejtő Ferencet saját halottjának tekinti. Koszorú és szép szó helyett arra kérem az illetékest, ha örökségét meg akarja őrizni, erre adjon pénzt. Hogy könnyű legyen neki a nagykanizsai föld. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Élet és Irodalom, link

Ketten pályáznak Békésben a megyei könyvtár igazgatói székéreFEL

Két jelölt nyújtotta be pályázati anyagát a Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum igazgatói tisztségére. A fenntartó megyei közgyűlés pénteken dönt arról, hogy dr. Hajnal Lajos matematika-földrajz szakos tanár, pedagógiai értékelési szakértő, vagy Laurinyecz Zsolt informatikus könyvtáros töltheti be a tisztséget. Az új vezető várhatóan öt éven át vezetheti az intézményt. - F: jún. 2.

Régebbi hírforrás(ok): BEOL, link

Kétegyházi közkönyvtár -- az idén 39 kötettel növeli kínálatátFEL

Összesen 15 ezer 674 kötet áll az olvasók rendelkezésére a kétegyházi könyvtárban. A gyarapodás az előző évihez képest 39 könyvre rúg. - F: jún. 5.
-- A rövidhírben apasztásról nem esik szó. Talán majd legközelebb. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Békés Megyei Hírlap, link

Újabb nevekkel bővült a Széchényi Könyvtár márványtáblájaFEL

Az Amor Librorum Klub éves gyűlésén újabb nevekkel egészült ki a mecénások márvány táblája hétfőn a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK). Az intézmény több száz éves köteteiből válogató, a Kossuth Kiadó gondozásában megjelenő hasonmás sorozat vásárlói minden kötet árából 5000 forinttal támogatják a könyvtárat - mondta el Szuba Jolanta, a Kossuth Kiadó könyvkiadási igazgatója. Monok István, az OSZK főigazgatója hangsúlyozta: az Amor Librorum Klub anyagilag és a presztízs szempontjából is fontos az OSZK-nak. 'A könyvtár egyre határozottabban próbálja megnyitni állományát, azt a biztonsági állományt, melyet közel két évszázada őriz: időnként kiállításokkal jelentkezünk és digitális formában is elkezdtük közzétenni fontosabb köteteinket' -- mondta el a főigazgató. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Ekho Tv, link

Megújult megyei könyvtári honlapokFEL

Somogyi-könyvtár, a győri Kisfaludy Károly, az egri Bródy Sándor, a szolnoki és a debreceni Méliusz megyei könyvtárak megújult honlapjait tekinti át a Polcológia-blog. - F: jún. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Polcológia-blog, link

Hétvégén is nyitva lehet a békési mozgókönyvtárFEL

A hét eleje óta várja az olvasókat az örménykúti mozgókönyvtár. A település a Körösszögi Kistérség Többcélú Társulás keretein belül Csabacsüddel, Hunyával, valamint Kardossal közösen hozta létre a mozgókönyvtárat, amely a Békés Megyei Könyvtár és Humán Szolgáltató Centrum szolgáltatásait veszi igénybe. Az örménykúti olvasók tíz esztendő szünet után kaptak ismét könyvtárat. A helyiséget a polgármesteri hivatal emeleti termében alakították ki. Szakács Jánosné polgármester elmondta: a nyitvatartási rend egyelőre a hivatali munkaidőhöz igazodik, de ha igény mutatkozik rá, akkor a jövőben megoldják a hétvégi ügyeletet is. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Békés Megyei Hírlap, link

Hová kerül a Benczúr Ház könyvtára?FEL

A Magyar Posta is megvonja támogatását a főváros egyik legpatinásabb művelődési intézményétől, a Benczúr Háztól, amely így a nyár közepétől bezár. Megszűnhet az épületben működő klub, könyvtár és zeneiskola. A milliárdokat érő Benczúr palotát eladják. Nagy kérdés, hogy mi lesz a könyvtár és a zeneiskola sorsa. A hírek szerint a könyvállomány a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházába kerülne. Szász Katalin úgy tájékoztatott: 'Nyilvános könyvtár megszüntetése esetén a fenntartó köteles gondoskodni a gyűjtemény további könyvtári hasznosításáról. A könyvtár elhelyezésére tárgyalások folytak, amelyek eredményeként lesz befogadó intézmény.' - F: jún. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Heti Válasz, link

Szakkönyvtár 2.0FEL

Meredith Farcas prezentációja végigveszi, hogy egy tudományos; felsőoktatási könyvtár hogyan szolgálhatja használóit a virtuális falak ledöntésével, a 2.0-s gondolkodás és technológia által. A prezentáció angol nyelvű, és módszertanilag is figyelemre méltó. -- Takács Dániel ajánlásával

Hírforrás:
2008. június 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Kell-e félniük a közszolgáknak az új törvénytől?FEL

Mióta beterjesztették az új közalkalmazotti törvény módosítását, több szakszervezet is aggodalmának adott hangot. Szerintük ugyanis jelentősen megnyirbálhatják az ebben a szférában dolgozók számát, mivel állítólag a kormányzatnak lehetősége nyílna meghatároznia, milyen munkakörök tartozzanak ide. A szakminisztérium ezt cáfolja: szerinte a tervezet nem tartalmaz olyan előírást, amely alapján dönthetnének erről. Mfor.hu háttér. - F: máj. 28.

Régebbi hírforrás(ok): Mfór., link

Tizenötezer pluszt kapnak a közszolgák júniusbanFEL

Véglegesen megállapodott a kormány a szociális partnerekkel, hogy egyösszegű bérkiegészítést kapnak a köztisztviselők és a közalkalmazottak. A megállapodás értelmében a június havi bérrel együtt minden köztisztviselő, közalkalmazott, valamint költségvetési szervvel munkaviszonyban álló dolgozó fejenként bruttó 15 ezer forint bérkiegészítést kap. Erre azért van szükség, mert az idei évi ötszázalékos bruttó béremelést még az eredetileg tervezett ötszázalékos inflációhoz igazították, de már a szaktárca is 5,9 százalékos árnövekedést vár - olvasható a cikkben. - F: jún. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Vg., Mfór, link

Rendszerszerű a korrupció Magyarországon -- a közszféra generálja?FEL

Szinte lehetetlen korrupciómentesen működni a magyarországi üzleti életben a Transparency International (TI) hétfőn bemutatott tanulmánya szerint. A nemzetközi korrupcióellenes civil szervezet Korrupciós kockázatok az üzleti életben című helyzetelemző tanulmánya szerint sokkal nagyobb a korrupció az üzleti és a kormányzati, önkormányzati szektor között, mint az üzleti szektoron belül. A vállalkozásokra és a versenyre vonatkozó közvetlen jogszabályi környezet megfelelő, a tágabb jogszabályi környezet azonban 'sok esetben kifejezetten korrupciós mechanizmusokat generál' -- mondta Alexa Noémi, a TI magyarországi tagozatának igazgatója. A kutatás szerint a jelenséget a szoros személyi összefonódások, az önkormányzatok likviditási nehézségei, a politikusok és önkormányzati tisztviselők alulfizetettsége, a kulturális beidegződések és a korrupció letörésére irányuló politikai akarat hiánya is erősíti. A Transparency International becslése szerint a korrupció 20-25 százalékkal drágítja meg a közbeszerzéseket. A szervezet ajánlásában egyebek mellett a pártfinanszírozás átfogó reformját javasolja. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

A delegálás hiánya a vezetői személyiségben és a képzetlenségben keresendőFEL

A vállalkozók és cégvezetők egy része képtelen delegálni. Egy ilyen cégnél tornyosulnak a feladatok, a középvezetők pedig elhagyják a fedélzetet. Delegálási modell: A toplistát nálam az a cégtulajdonos vezeti, aki képes szombaton délután bemenni visszáruszámlákat rögzíteni 1,5 milliárd forintos éves forgalmú kereskedelmi cégéhez, amelynek 10 fő a raktári személyzete. Amikor megkérdeztem tőle, miért nem inkább három gyermekével tölti a hétvégét, nem tudott értelmes választ adni. Keze időnként remeg, szeme vibrál, alig bírja magában tartani idegességét és a felgyülemlett feszültséget. Miért nem tudja ez az ember delegálni a feladatait? Az ok egyrészről a személyiségében keresendő, másrészről a képzetlenségében... - F: jún. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Jól neveltek -- szervezeti tehetséggondozásFEL

Nem az eminens tanulókat vagy a zseniket, hanem a cég filozófiájához akarva-akaratlanul igazodó, elhivatott munkavállalókat becsülik meg leginkább a vállalatok. 'Elsősorban nem a zsenik vagy az éltanulók kerülnek be egy-egy ilyen tehetségprogramba, hanem azok a szakemberek, akik képességeik, motivációjuk és hosszú távú elképzeléseik alapján passzolnak a cég üzleti stratégiájához' -- folytatja Matécsa Márta, a humánpolitikai tanácsadással foglalkozó Hudson Kft. tehetségmenedzsere. - F: máj. 24.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 21. szám, p. 68-70., regisztrációval: link

Tapscott: akkor érdekes számukra a szervezet, ha lehet benne tanulniFEL

HVG: Ön a netgeneráció alapos elemzésével került be újra a köztudatba. Mit lehet az ifjaktól tanulni?
Don Tapscott (a Wikonómia c. könyv szerzője): Például meg lehet tőlük tudni, hogyan élhetik túl a cégek a küszöbönálló földrengésszerű változásokat. Új munkakultúra kezd ugyanis kialakulni, és ez már korántsem a hagyományos kontrollról és főnöki tekintélyről, hanem sokkal inkább a 'beosztottak' lehetőségeinek kiterjesztéséről és a feltétel nélküli együttműködésről szól. Most éljük a világtörténelem első olyan korszakát, amikor a fiataloké a gyakorlati hatalom. Bemegy a friss diplomás az első munkahelyére, ahol a hagyományos főnök rögtön beavatja a munkahelyi táplálékláncba. Amin a szinte gyerek munkavállaló alaposan meglepődik, mert egészen addig, 11 éves korától kezdve övé volt a hatalom: ő állította be a szülei videóját, i-Podját, vírusirtotta az otthoni számítógépeket, és ezek után le akarják uralni? A jövő generációja igazságosabban, a képességek szerint szeretné megosztani a hatalmat. Ez pedig alapjaiban átírja a hagyományos cégvezetés 'alaprajzát'. - F: máj. 24.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 21. szám, p. 70., regisztrációval: link

Ősztől Csíkszeredában is lesz könyvtárosi szakFEL

A Brassói Transilvania egyetem irodalmi karán belül működő könyvtár és információtudomány szak csökkentett látogatással ősztől megnyitja kapuját Csíkszeredában. Az iratkozás június végén és július elején zajlik. Minimum húsz személy kell jelentkezzen ahhoz, hogy ténylegesen beinduljon. Nagy lehetőség ez a Hargita megyei iskolai könyvtárosi továbbképzésben. Iratkozni a Csíkszeredai Octavian Goga Líceumban lehet. Fontos az idegen nyelv kiválasztása (angol, francia). A könyvtár és információtudomány szak magába foglalja a korszerű könyvtárosi elvárásokat. Segít az új könyvtárosi rendszer kialakításában, amely elengedhetetlen a mai könyvtáros számára. Az előadások román nyelven folynak. A könyvtár és információtudomány szak időtartama 6 félév (3 év). - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Hargita Megyei Iskolakönyvtárosok, link

9 éves a szegedi könyvkirálynő -- mennyiségre hajtanakFEL

Egy év alatt 55 könyvet olvasott el, ezért a városi könyvtár könyvkirálynő címmel tüntette ki délután a 9 éves Csizmadia Dórát. A betűbirodalom legbuzgóbb felfedezőit jutalmazta meg délután a könyvhét fő gyerekattrakciójaként a Somogyi-könyvtár. A könyvtárosok, vagyis a birodalom őrzői egy éven át 155 ifjúsági és gyerekolvasmányt ajánlottak a legifjabb olvasóik figyelmébe. Ebből a legtöbb könyvet olvasókat hívták meg a városháza dísztermébe. - F: jún. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Délmagyarország, link

Rendhagyó digitális múltidézés az OSA Centrális GalériábanFEL

Hétfőtől egy héten át különleges múltidézést tartanak az Országos Széchenyi Könyvtár digitalizált hanganyagának segítségével, a magyar történelem egy korszakát élhetik át az érdeklődők valós időben. Az OSA Archívum és az 1956-os Intézet a Nagy Imre és társai elleni per ötvenedik évfordulóján rendhagyó, egyhetes megemlékezést szervez. - F: jún. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Vonalkódos nyilvántartás a szilágysomlyói könyvtárbanFEL

Vonalkóddal látták el a szilágysomlyói Alexandru Streca Városi Könyvtárban a könyveket, hogy megkönnyítsék a kölcsönzéssel járó műveletet. Egyelőre a gyermek- és felnőtt olvasóteremben, illetve a raktárban található könyvekre kerültek vonalkódok. A könyvtár az elmúlt év óta internetes teremmel is rendelkezik, melyben hat számítógép áll a fiatalok rendelkezésére. A szilágysági kisváros könyvtár web-oldallal is büszkélkedhet, mely megtalálható a link címen. - F: jún. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Árkád, link

Családi nyaralást szervez a madarasi könyvtárFEL

A kunmadarasi művelődési ház és könyvtár ismét családi nyaralást szervez. A jelentkezők Sopront és környékét fedezhetik fel a könyvtárosokkal. A június 23-26 közötti nyaralás alatt a résztvevők megtekintik a Fertődi kastélyt, hajókáznak a Fertő-tó környékén, ellátogatnak Sopronba, Kőszegre is. - F: jún.

Régebbi hírforrás(ok): Szoljon, link

Tippek elkeseredett negyvenes munkavállalóknakFEL

Sokan elkeseredetten konstatálják, hogy negyvenéves fejjel már öregnek számítanak, a cégnél ugyanis szép lassan lecserélődött a kollektíva, fiatal pályakezdők vették át az 'uralmat'. A tapasztalat ugyanakkor semmivel sem pótolható, a középkorú munkavállalók ügyesen kiaknázhatják lehetőségeiket. Tippek. - F: jún. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

Nem lesz hatósági könyvár? -- Az OKM legfeljebb egyeztetne az MKKE elképzelésérőlFEL

Vitára alkalmasnak tartjuk a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által kidolgozott tervezetet, ám minden érintett bevonásával szakértői egyeztetések szükségesek arról. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) továbbra is ellenzi az MKKE törekvését, és). Véleményünk szerint a tervezett lépés nem célszerű és nem hatásos -- jelentette ki Torjákné Amberger Teréz, a szervezet szolgáltatási irodájának vezetője. Véleménye szerint miközben az elképzelés nem védi meg a kis könyvboltokat, aközben sok előnytől elesnének az árérzékeny emberek. Az MKKE javaslatának lényege, hogy a Magyarországon forgalomba kerülő könyveket -- a könyv első megjelenésétől, illetve forgalomba hozatalától számítva – 180 napon belül a megjelentető kiadó (vagy az importáló) által megállapított fogyasztói áron lehetne értékesíteni. A tervezet tíz százalékban maximálná a kötött árból adható kedvezmények mértékét, azzal pedig csupán kétféle módon lehetne élni (internetes és törzsvásárlói kedvezmény). - F: Napi, jún. 3. Véleménnyel.

Régebbi hírforrás(ok): Napi, link Vélemény: Caracalla, link

Első Blogger Online Könyvhét!FEL

Július 21-től 27-ig a verselo.freeblog.hu szerkesztője és támogatói megrendezik az első Blogger Online Könyvhetet (BOK). Az online könyvhét lényege az olvasás (különösön a blogok) népszerűsítése. Aki szeretne részt venni ebben a kezdeményezésben, pályáznia kell. ... Az online könyvhét végével a munkákat digitalizáljuk (digitális könyvvé szerkesztjük) és eljuttatjuk kiadóknak, digitális könyvtáraknak. - F: jún. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Sajtóközlemény.hu, link

Enciklopédiák küzdelme az internettel -- fontolva és fontolva sem haladókFEL

Lassan a világ legnagyobb enciklopédiakészítői is kénytelenek belátni: egyre kevésbé tehetik meg, hogy pénzt kérjenek az interneten elérhetővé tett tudásadatbázisért. Halálugrásnak tűnhet a francia Larousse kiadó május közepi lépése, amellyel több mint 140 éves hagyományú enciklopédiájának tartalmát ingyenesen hozzáférhetővé tette a világhálón. Ráadásul az odalátogatók nemcsak olvasgathatják a 150 ezer szócikket, hanem -- akárcsak a legnagyobb vetélytárs, a 2001 óta internetes kalákában szerkesztett Wikipedia oldalain -- szabadon készíthetik el kiegészítéseiket vagy önálló szócikkeiket is. ... A cikk végigveszi a francia, német, angol, olasz és orosz nyelvű enciklopédiákat és röviden bemutatja stratégiájukat; mennek-e vagy sem a webre. - F: HVG, 2008/22.
-- Versenyképesség a témával kapcsolatban: Kishíján megbukott… Információszolgáltatásról -- az Encyclopedia Britannica közelmúltjának tanulságaival.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, 2008/22., p. 53-4; regisztrációval: link link

E-book: Emberelőny!FEL

A közalkalmazotti törvény előírásai és a vezetői tájékozatlanság talán a legnagyobb akadályok a hazai könyvtárak személyi állományának megújításában. A munkaerő-kiválasztás technikája azonban fejleszthető, sőt fejlesztendő. Ezek -- a fenti problémákat leszámítva -- nem sokat különböznek kisvállalkozások és a méreteiben hasonló könyvtárak tekintetében. E terület fejlesztésében segít az Emberelőny c. e-book, mely regisztráció után térítésmentesen tanulmányozható. Tartalma: 'A 10 leggyakoribb téveszme a személyzet kiválasztásban, amelyek jó eséllyel bénítják meg az ön cégét is, elzárva így a fejlődéstől.' -- ajánlja: Nyiri Gyöngyvér.

Hírforrás:
2008. június 11.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Infosarok, avagy a Pannon mint tartalomszolgáltatóFEL

A Pannon mai budapesti sajtótájékoztatóján Ove Fredheim vezérigazgató bejelentette, hogy az infosarok.hu webhely és hirsarok.hu beágyazott hírportálja elindításával a mobilszolgáltató új üzleti szegmensbe, a tartalomszolgáltatás területére lép be. - F: jún. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Virtuális várak -- három dimenzióban a webrőFEL

Térhatású fotókon mutatja be a középkori magyar várakat egy nemrég indult honlap link , amelyet egy lelkes dunaújvárosi informatikus jegyez. Vígvári Tamás szponzorok nélkül, hobbiból készítette el és tette fel az internetre a romok 3D-s fotóit. A sztereófotók színszűrős papírszemüveggel nézve állnak össze térhatású képpé. Míg az így készült képek a várakhoz inkább a látvány, a romantika oldaláról közelítenek, a hivatásos várkutatásban számos új eredmény született a közelmúltban a légi fotózásos romkutatás révén. Azt korábban is tudtuk, hogy fentről nézve még akár a teljesen elszántott egykori építmények is észlelhetővé válnak, mert a növényzet, a talaj más rajzolatot mutat. 1990 óta azonban -- a különféle tilalmak megszűnésével - lényegesen egyszerűbbé is váltak a régészeti célú légi felderítés feltételei -- mondta a HVG-nek Miklós Zsuzsa régész, aki a 'várra utaló jelek' alapján nemrég minden eddiginél bővebb feldolgozását adta közre a Tolna megyében föllelhető erődítményeknek. A légi kutatással még az őskori földvárak, kuruc kori sáncok is föltérképezhetővé váltak. A munka most Pest megyében folytatódik. - F: jún. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link , link

Pót-Petőfi: jó ebédhez is szól benne a nótaFEL

Nemcsak jó ebédhez szól a nóta, hanem éjjel-nappal hallható magyar nóta, cigányzene, operett, musical vagy akár Tánczenei koktél az egykori Petőfi rádió zenei szerkesztője által gründolt internetes rádió kilenc csatornájának valamelyikén. A Divéky Rádió az internetes rádiók (HVG, 2007. december 8.) hagyományosabbjaihoz tartozik: nem számonként szemezget a hallgató ízlése szerint, hanem folyamatos, szerkesztett műsort 'sugároz'. Kínálata jórészt azokból a műfajokból tevődik össze, amelyek hiányoznak a Petőfiről, mióta a sok vitát kiváltó, ugyanakkor a hallgatottságot fellendítő tavalyi átalakítás nyomán az MR-2 -- saját definíciója szerint -- 'a fiatal felnőtteket szólítja meg'. - F: jún. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról