Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2008/26., 6. 25.

Vidrák és tippek változtatják meg az utazási szokásokat (is) -- könyvtárszakmai tanulságok
2.0-ás online tájékoztatás gyerekeknek
Tájékoztatás: a kérdések többségére jól kommunikáló betanított munkatárs is megfelelő
Új könyvtár Budafokon -- Hiller: most már csak 15 milliárd a könyvtárfejlesztésre
Az integrált rendszerek cseréje: tízévente. Milyen új szempontokra gondoljunk?
Hiller: 'Megállapodtunk a vezető internet-szolgáltatókkal'
Bokros: drágák és rosszak a közszolgáltatások
Kritika a szolgáltató munkatársakkal szemben (SZTMK-GKI-felmérése)
Bíznak az emberek a Google Health-ben -- és a könyvtári információban?
Egészségügyi közösségi portál indult -- van kereslet az információra, ha szakember nyújtja
A rendszer működtetői ismerjék meg a rendszert -- nagykanizsai mozgókönyvtár
Közösségi oldalak a digitális szakadék áthidalására
Itt a vezető nélküli autó -- Rendben, de mi közünk van hozzá!?
Az iskolások hanyagolták a költözködő könyvtárt
Sikeresen pályázott a mikepércsi könyvtár -- polcot cserélnek, gépet vásárolnak
Budapest nyert, itt lesz az innovációs központ
130 külföldi vállalat rendelkezik magyarországi K+F-fel
Kolozsvár -- 70 ezer egyetemista látogatja az egyetemi könyvtárat
Sajószentpéter -- Egy Kicsi English Library
Változhatnak a netcímek: bármi jöhet a pont után
Száműzték a Koestler-szobrot a könyvtárba
Magyarországi HotSpot helyek listája -- és üzleti modellje
Gasztroblog-felhozatal a Goldenblogban
Mennyit keres egy könyvelő? -- Szakmák könyve
Fölösleges áruk fóruma
Sok szótár egy programban
Házikönyvtár-katalógus


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Vidrák és tippek változtatják meg az utazási szokásokat (is) -- könyvtárszakmai tanulságokFEL

Reklámfogyasztásunk megváltozása és a technika fejlődése alapvetően változtat meg mindent, többet közt azt is, ahogy majd a jövőben várost nézünk. Mobiltelefonjainkra aktuális üzeneteket kapunk, fülünkön az audió-idegenvezető, mindezt úgy, hogy előtte blogok és közösségi portálok segítségével magunk raktuk össze dynamic-packaging csomagunkat. A marketing világban régóta hangoztatott paradigmaváltás a turizmust is elérte, sőt kezdi átformálni. Mfor.hu háttér. - F: jún. 17.
-- A könyvtárhasználati adatok alapján hatástalan a könyvtárszakma kommunikációs tevékenysége. A cikkben leírt példák új, hatékonyabb stílus bevezetésének lehetőségét mutatják. Ebben nem az adott szakma dicséri portékáját vagy önmagát, hanem a szolgáltatások igénybevevőinek ad teret a kommunikációra. Mindez persze csak akkor jön be, ha a célcsoport alapvetően elégedett, és a tagok(!) ezért a szolgáltatás igénybevételére buzdítják egymást -- ami persze jóval hitelesebb az előbbinél. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mfór, link

2.0-ás online tájékoztatás gyerekeknekFEL

Előző lapszámunkban szóltunk már Németh Márton blogbejegyzéséről, de megéri újra rátérni:
A SporgOlivia.dk (AskOlivia.dk) gyermekek felé irányuló online tájékoztató szolgáltatást blogomban korábban megemlítettem már. A korábban leírtakhoz annyit tennék hozzá, hogy most már szabad az út arra is, hogy a kicsik egymás kérdéseit is megválaszolhatják. Ez utóbbi kiegészítő lehetőség még annyira új, hogy nincsenek még róla konkrét tapasztalatok, hogy mennyiben vált be. - F: jún. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton könytárügyi blogja, link

Tájékoztatás: a kérdések többségére jól kommunikáló betanított munkatárs is megfelelőFEL

A 70-es évek második felétől kezdve számos kutatás kimutatta, hogy a tájékoztató könyvtárosokhoz érkezett kérdések nagy részének megválaszolása nem igényel szakképzett munkaerőt. Vajon igaz ez a telefonon érkezett kérdésekre is? Az Oklahomai Egyetem könyvtárában a szerző, aki maga is tájékoztató könyvtáros, két éven keresztül feljegyezte az összes személyesen és telefonon érkezett kérdést. Az eredmények egyértelművé teszik, hogy mind a személyes, mind a telefonos megkeresések nagy százalékában elegendő, ha egy diákmunkás vagy nem szakképzett dolgozó válaszol a kérdésekre. A szerző ugyanakkor óvatosságra int. Nem történtek még kutatások abban az irányban, hogy mennyire befolyásolja negatívan a könyvtár imázsát, ha az első személy, aki felveszi a telefont vagy fogadja a kérdéseket, nem könyvtáros. - F: Mire terjedjen ki a telefonos tájékoztatás egy felsőoktatási könyvtárban: újabb elemzés / ref.: Tóth M.
-- Szintén kutatások igazolják, hogy a használó elégedettségét legnagyobb hányadban a kommunikáció minősége határozza meg. Ha tehát a kommunikáció (nem a szűken értelmezett könyvtárszakmai tudás!) terén képzett a telefonos tájékoztató, akkor könyvtárszakmailag kevésbé képzett személy is válaszolhat a kérdések nagy részére -- kisebb órabérért. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: link

Új könyvtár Budafokon -- Hiller: most már csak 15 milliárd a könyvtárfejlesztésreFEL

Szerdától vehetik birtokba az olvasók a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár új budafoki fiókintézményét. A 283 millió forintból létrehozott új kulturális központot kedden adták át. Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszöntő beszédében kiemelte, hogy 2008 és 2013 között Magyarország 15 milliárd forint európai uniós forrást kap a könyvtárak támogatására. A magyar könyvtárügy megújításához azonban nem elég a hozzáértés, az olvasókat 'nagyszerű programokkal' lehet rászoktatni és visszaszoktatni az olvasásra - hangsúlyozta Hiller István, bejelentve, hogy a miniszteri keretből ötmillió forinttal fogja kiegészíteni az új budafoki könyvtár programjainak költségvetését. - F: jún. 24.
'A tárcavezető kiemelte, hogy 2008 és 2013 között Magyarország 15 milliárd forint európai uniós forrást kap a magyar könyvtárügy támogatására. Mint mondta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium a közeljövőben három pályázatot fog kiírni, az elsőt, amely az infrastrukturális megújításról szól, egy hónapon belül, a harmadikat pedig év végén.' - F: jún. 24.
-- Mint ismeretes, a partnerség jegyében -- a tavalyi vándorgyűlésen 20 milliárd Ft-ot jelentett be a miniszter. Vö.: link ; link (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Hírextra, link Kultúra.hu, link

Az integrált rendszerek cseréje: tízévente. Milyen új szempontokra gondoljunk?FEL

Könyvtári 'rendszerváltási' (ún. migrációs) hullámokra körülbelül tízévenként sor kerül. A most zajló folyamat eltér a korábbiaktól: a forgalmazóval elégedetlen könyvtárak váltanak, vagy a nyílt forrású integrált rendszereket alkalmazók közösségéhez csatlakoznak, illetve nem egy következő generációjú szoftverre térnek át, hanem a meglévő integrált rendszerhez új használói front-end komponenst vásárolnak. Számolni kell azzal is, hogy a használói közösség nem szívesen fogadja a változásokat, amelyek egyébként csak igen csekély javulást hoznak a szolgáltatásokban. A legfontosabb szempont feltehetőleg jelenleg az, hogy a forgalmazóra hosszú időn át lehessen számítani, ezért nagyon gyakran a már meglévő forgalmazó migrációs folyamatát követik a könyvtárak. - F: Az integrált könyvtári rendszerek cseréje a 21. században. Milyen új szempontokra kell gondolni? / ref.: Hegyközi I.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2008/1., Manci: link

Hiller: 'Megállapodtunk a vezető internet-szolgáltatókkal'FEL

Könyvtári 'rendszerváltási' (ún. migrációs) hullámokra körülbelül tízévenként sor kerül. A most zajló folyamat eltér a korábbiaktól: a forgalmazóval elégedetlen könyvtárak váltanak, vagy a nyílt forrású integrált 'Tanulságos és sikeres tárgyalássorozaton vagyunk túl' -- jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter, aki a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnökével, Bölcskei Imrével a kultúratámogatási alternatívák lehetőségeiről folytatott párbeszédük eredményeként egy szándéknyilatkozatot írt alá. A tárca a közeljövőben ennek szellemében állapodik meg majd egyenként a szolgáltatókkal a konkrét együttműködésről. - F: jún. 12.

Régebbi hírforrás(ok): OM, link

Bokros: drágák és rosszak a közszolgáltatásokFEL

Nemcsak fiskális okokból van szükség államháztartási reformra, hanem azért is, mert a közjavak és –szolgáltatások minősége romlik, és jelentős rétegek szorulnak ki a jobb minőségű ellátások köréből – fogalmazott Bokros Lajos, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora kedden délután a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és a Buda-cash Brókerház közös rendezvényén. Hozzátette: bár a mélyreható reformok átmenetileg komoly nehézségeket okoznak vagy okozhatnak, ezek megvalósítása nélkül nincs esély tartós növekedés, valós felzárkózás elérésére. - F: jún. 24.

Régebbi hírforrás(ok): Vg.hu, link

Kritika a szolgáltató munkatársakkal szemben (SZTMK-GKI-felmérése)FEL

A Szolgáltatástudományi Módszertani Központ Alapítvány tervezett szolgáltatói képzéséről előző lapszámunkban esett szó, de konkrétumokért érdemes ismét foglalkozni vele, ugyanis érdemes szolgáltatókkal kapcsolatos független felméréseket könyvtárakban is végezni. Kritika a szolgáltató munkatársakkal szemben:
1. Minden területen problémát jelent a gyakorlati tudás hiánya
2. A munka- és viselkedési kultúra alapvetően hiányos
3. Hiányos a csapatmunkára való hajlam, az önálló munkavégzés képessége
4. Hihetetlenül gyenge az átlagos kommunikációs készség
5. Gyenge a problémamegoldó képesség
6. Gyenge az idegennyelv-ismeret
7. Jellemző az ügyfél-orientáltság hiánya
8. Gyakran hiányzik a magabiztos fellépés, a kulturált megjelenés, a jó modor
9. Nem megfelelő az alkalmazkodási hajlam, a stressztűrés és -feloldás, a konfliktuskezelés
10. Az élethosszig tartó tanulási szándék meglétének hiánya. - F: jún. 10,, 13.

Régebbi hírforrás(ok): Vg.hu, link Mfór, link

Bíznak az emberek a Google Health-ben -- és a könyvtári információban?FEL

Májusi startja óta a világ egészségügyi szakemberei árgus szemekkel figyelik a Google Health programját, de nem kellett sokat várni az első kísérletező kedvű intézményekre sem. A programhoz május 20-i elindulása óta számos gyógyszertár, laboratórium, néhány egészségügyi cég és a clevelandi klinika csatlakozott. Az igazi áttörést azonban az jelenti, hogy a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center is jelezte részvételét. A tét nem kicsi: amennyiben a bostoni projekt sikeres lesz, akkor az azt jelentené, hogy az emberek elfogadták az új rendszert és hajlandók a személyes adataikat rábízni az egészségügyi szolgáltatókra. - F: jún. 18.
-- Izgalmas felmérés, szakdolgozati téma lehet feltenni a kérdést a könyvtárból kapott információval kapcsolatban. Például összevetve az internetről általában, a pedagógustól, közhivataloktól stb. kapott információval. Nonprofit lévén, a könyvtár feltehetően jó helyezést érne el, bár ezt csak méréssel lehet alátámasztani. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Egészségügyi közösségi portál indult -- van kereslet az információra, ha szakember nyújtjaFEL

Megnyílt Magyarország első online rendelője, a Betegszoba.hu: A gyógyulást és a megelőzést egészen újfajta szemléletből megközelítő betegszoba.hu közösségi portál az orvosiszótár.hu akvizícióját követően immár szakmai hátteret is kap, melynek köszönhetően az irányított tudás- és tapasztalat-megosztás orvosi felügyelettel zajlik az oldalon. A közösségi oldalon hírszolgálat, anonim szaktanácsadás, valamint kórházértékelő funkciók állnak a látogatók rendelkezésére. - F: jún. 24.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

A rendszer működtetői ismerjék meg a rendszert -- nagykanizsai mozgókönyvtárFEL

Nagykanizsa - Kistérségi szakemberek, önkormányzati tisztviselők, no és persze könyvtári dolgozók részvételével a környék több települését érintő szakmai körutat szervezett a minap a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár. A körút résztvevői Nagyrécsére, Galambokra, Felsőrajkra, valamint a hivatalos programon túl még Gelsére is ellátogattak. Az első három helyszínen a falvak nevezetességeivel, valamint természetesen az ott működő könyvtárak helyzetével, és a Halis István Városi Könyvtár által működtetett mozgókönyvtári szolgálat kihasználtságával ismerkedtek. -- Célként fogalmaztuk meg magunk elé, hogy mindenki, aki akár csak a legkisebb mértékig is részt vesz a mozgókönyvtári hálózat működtetésében, megismerhesse az egész rendszert -- magyarázta Czupi Gyula könyvtárigazgató. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap, link

Közösségi oldalak a digitális szakadék áthidalásáraFEL

A Minnesota Egyetem kutatásában részt vett munkatársak arra a következtetésre jutottak, hogy a szakadék legalább részleges áthidalásához nem kell messzire mennünk, elég ha csak a népszerű közösségi oldalak látogatóinak tevékenységét, eddigi tapasztalatait vesszük szemügyre. A megkérdezett 16 és 18 év közötti fiatalok válaszaiból kitűnt, hogy ezek a portálok nagyon is hasznosak az új generációk képességeinek, tudásának megalapozásában. A több tucatnyi középiskola tanulóinak részvételével lezajlott felmérésből kiderült, hogy az oldalakat gyakran látogatók pontosan azokat a technológiákat, képességeket sajátítják el, amelyekre az oktatásban is igyekeznek minél nagyobb hangsúlyt fektetni. Ezek között megtaláljuk a technológiai rendszerekhez való pozitív hozzáállást, a különböző tartalmak létrehozását, szerkesztését és egyénire szabását, valamint az online dizájn és a felület kialakításán való munkálkodást. Ezalatt megosztják egymással kreatív alkotásaikat, miközben felelősséggel és kellő körültekintéssel használják a szükséges technológiát. - F: jún. 21.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Itt a vezető nélküli autó -- Rendben, de mi közünk van hozzá!?FEL

A General Motors és egy amerikai műszaki egyetem hallgatói közösen építettek a vezető nélküli autók versenyére egy járművet. A fejlesztések során törekedtek arra, hogy a jármű városi körülmények között és terepen egyaránt megállja a helyét. A társaság a győzelmet követően megbízást kapott a technológia utcai autókba történő átültetésének kidolgozására. - F: jún. 20.
-- Számomra különösen izgalmas figyelni az olyan versenyeket (robot-fociverseny, önjáró autó, 24 órás programozás stb.), amelyek nem azonnal hoznak teljes értékű megoldásokat. Ahol a negatív tapasztalat is elismert és értékes. És ahol a jövő átütő alkalmazása bontakozik lassan ki. Ez a kísérletezés, a kockázatvállalás kultúrája, mely bizonyítottan versenyképességi tényező. Szemben a pénzszerzésre törekvéssel, amely rövid távon -- a pénz feléléséig -- jelenthet előnyt. Az előbbit még tanulgatnunk kell. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

Az iskolások hanyagolták a költözködő könyvtártFEL

Az energiatakarékosság jegyében a tótkomlósi J. G. Tajovsky Művelődési Központot ideiglenesen bezárta a képviselő-testület tavaly októberben. A könyvtár a városházára költözött. Napjainkban ismét régi helyén fogadja az intézmény az olvasókat. Miközben a könyvek egyre drágábbak, a kínálat viszont óriási. Ám a könyvbeszerzésre évről évre kevesebb pénz jut. Állománygyarapítás szempontjából 2006 volt a mélypont, 2007-ben némi javulás tapasztalható. Ez is kiderült az éves beszámolóból, amelyet Szathmári-Nagy Nikoletta ismertetett a képviselőkkel. A 16 éven aluli tótkomlósi olvasók ingyen vehetik igénybe a szolgáltatásokat, a 70 év felettiek szintén. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Békés Megyei H., link

Sikeresen pályázott a mikepércsi könyvtár -- polcot cserélnek, gépet vásárolnakFEL

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közművelődési Főosztálya által kiírt a Kistelepülések könyvtárainak megújítására című pályázatán 1.500.000 forintot nyert a Hunyadi János Közoktatási-Közművelődési Intézmény és Községi- Iskolai Könyvtár könyvtári intézményegysége. A Közkincs-térségi szintű programokra kiírt pályázatokat 305 millió forinttal támogatták, amely a hátrányos helyzetű térségek, települések és közösségek esélyegyenlőségét javítja, könyvtárfejlesztésekkel, művelődési házak megújításával, közös kulturális terek kialakításával. Erre a pályázatra 220 pályamunka érkezett be, ebből 147 kapott támogatást. Ebből a hatalmas összegből Mikepércs könyvtára 1.500.000 forintot nyert, melyet a könyvtár berendezéseinek felújítására, tárgyi, technikai eszközök beszerzésére fordítanak majd. Az Észak-Alföldi Régióban 13 könyvtár részesült kisebb-nagyobb összegben, és a Hajdú-Bihar megyei települések közül csak még egy település nyert ugyanolyan összeget mint Mikepércs, a többiek kevesebbet. A pályázati összegből a könyvtár polcainak lecserélését, új bútorok, technikai eszközök(számítógép) vásárlását tervezik. - F: jún. 22.

Régebbi hírforrás(ok): HAON, link

Budapest nyert, itt lesz az innovációs központFEL

Egyhangú döntéssel kerül ide az Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Budapesten lesz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelye - így döntöttek szerdán Brüsszelben, egyhangúlag, az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei az MTI beszámolója szerint. - F: jún. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Napi, link

130 külföldi vállalat rendelkezik magyarországi K+F-felFEL

Mintegy 130 olyan külföldi vállalat van, amely Magyarországon hozott létre k+f és innovációs egységeket. A betelepedés folyamatos, jelenleg is tíz k+f beruházási projektet kezel az ITD Hungary az egyedi kormánydöntésű (EKD) komplex -- adókedvezményekből, munkahely-teremtési és képzési támogatásból álló, egyablakos -- rendszerben. Ha ezek mindegyike megvalósul, az összberuházási érték 52 milliárd forint lesz, és várhatóan mintegy 1200 -- magasan kvalifikált, tudományos -- új munkahely jöhet létre. Magyarországon -- hagyományosan és az elmúlt időszak trendjei alapján is -- dominál az autóipari (Schefenacker, ZF, Bosch, Knorr-Bremse, Hankook), a szoftverfejlesztési (Siemens, SAP, Oracle, Lufthansa Systems) és az élettudományok (Servier, Synexus, Sanofi, Richter) területén megvalósuló k+f beruházások betelepülése. - F: Vg.hu, jún. 20., link
Sajnos azonban a finnekkel ellentétben Magyarországon a kutatás és fejlesztés (K+F) és a high-tech-export között csak kevés a kapcsolódás, mivel ezeknek az exporttermékeknek a döntő hányadát olyan külföldi vállalatok adják, amelyek kevés kutatás-fejlesztési ráfordítással járulnak hozzá a hazai K+F-kiadásokhoz. Valójában tehát csupán telephelyei vagyunk világszintű vállalatoknak, azok nem integrálódnak olyan mértékben a hazai kutatási és képzési szektorba, hogy gúzsba tudnánk kötni őket, vagy a kutatási eredmények nyomán kijelenthetnénk, hogy ízig-vérig magyar terméket gyártanak. - F: jún. 24.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Kolozsvár -- 70 ezer egyetemista látogatja az egyetemi könyvtáratFEL

A kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtárat mintegy 70 ezer egyetemista látogatja, ezek közül 40 ezren a Babes-Bolyai Tudományegyetem diákjai. A látogatók nagy száma nem csupán az olvasótermi szolgáltatásoknak köszönhető, hanem a könyvtár állandó kiállításainak és rendezvényeinek is. A részletekről Kovács Eszter, a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár könyvtárosa számolt be a Paprika Rádiónak, aki elmondta, hogy a könyvtárnak három kiállítóterme van. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Erdély.ma, link

Sajószentpéter -- Egy Kicsi English LibraryFEL

'Egy Kicsi Angol Könyvtár' létrehozását tette lehetővé a Sajószentpéteri Központi Általános Iskola számára egy Amerikában élő tanárnő. Malacsina Rita a kezdeményező, aki Sajószentpéterről vándorolt ki 16 éve Amerikába. Ma már ő is tanárnőként dolgozik és az amerikai magániskolai osztályával és kislányával gyűjtött össze kevesebb mint másfél hónap alatt, szinte új angol nyelvű könyveket, a volt sajószentpéteri általános iskolája számára. A könyvek június 19-i átadásában részt vett Rita Amerikában született, élő és magyarul is kiválóan beszélő kislánya, Kicsi Floyd, valamint Vester Csaba is, akivel a könyvgyűjtés ötlete megszületett és ő koordinálta az USA-ból történő hazaszállítást. - F: jún. 23.

Régebbi hírforrás(ok): BOON, link

Változhatnak a netcímek: bármi jöhet a pont utánFEL

Az internet történetének legnagyobb szabású reformját indíthatja el a hétfőn kezdődött párizsi közgyűlésén az ICANN, az internetcímeket, domainvégződéseket felügyelő nemzetközi szervezet. A reform lényege az úgynevezett legfelső szintű domain nevek felszabadítása, vagyis az, hogy szinte akármi következhet az internetes címekben az utolsó pont után, ahol jelenleg csupán néhány különböző típusú végződés -- például .com, .org vagy egy országdomain, mint a .hu - szerepelhet. A három év alatt előkészített javaslat szerint 2009-től egészen hétköznapi szavak, helyiségnevek vagy éppen tulajdonnevek is állhatnak majd az eddigi végződések helyett (például .bank, .etterem, .budapest vagy .kossuthlajos). - Paszternák Ádám ajánlásával - F: jún. 24.

Régebbi hírforrás(ok): Origo, link

Száműzték a Koestler-szobrot a könyvtárbaFEL

... A parapszichológia iránt érdeklődő Arthur Koestler hagyatékából az edinburghi egyetemen létrehozott kutatási központban lévő szobrának eltávolítása egyébként nem pont úgy zajlott, mint az a magyar sajtóban olvasható - derült ki a HVG tudakozódása nyomán. Az ominózus életrajz után ugyan feminista csoportok követelték az író emlékének eltüntetését, ám a központ vezetői csak félig tettek eleget kérésüknek. Az intézmény csarnokából száműzték a szobrot, ám -- mint Caroline Watt egyetemi tanár elmondta -- egy kevésbé feltűnő helyen, a könyvtárban azóta is ott díszeleg. - F: jún. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

Magyarországi HotSpot helyek listája -- és üzleti modelljeFEL

A szolgáltatást néhol ingyenesen biztosítja a HotSpot üzemeltetője, máshol fizetni kell érte. Ehhez általában különböző időtartamú használatra jogosító kártyákat lehet vásárolni a helyszínen. A „kaparós” kártyákon található a felhasználónév és a jelszó. Létezik olyan megoldás is, hogy a felhasználó ingyenesen használhatja a netet, de közben egy reklámbanner fut a képernyő alján. Amennyiben ezt a reklámablakot bezárja, a szolgáltatás fizetőssé válik. - F: jún. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Gasztroblog-felhozatal a GoldenblogbanFEL

A nevezések alapján összeállítottuk a gasztroblogok 72 blogos mezőnyét. Hagyományos blogversenyünk többi kategóriájába még szabad a jelölés. Hetvenkét különböző blogot indítottunk el gasztró kategóriánkban, a teljes lista linkekkel együtt megtalálható itt. A közönségzsűrizésre jelentkező nevezők közül a kisorsoltaknak hamarosan elküldünk egy linket, amire kattintva egy szavazófelületet kapnak, ahol egyszer szavazhatnak a szerintük öt legjobb blogra, jövő hét hétfő éjfélig. Ezzel egyidőben elküldjük a nevezéseket szakmai zsűrinknek is. - F: jún. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Goldenblog, link

Mennyit keres egy könyvelő? -- Szakmák könyveFEL

Hogyan alakult a könyvelők bérezése hazánkban és az Európai Unióban? A nők vagy a férfiak körében népszerű e szakma? Összefoglalónk a HVG Kiadó gondozásában megjelent Szakmák Könyve adatain alapul. 2005-ben az e foglalkozási körben dolgozók átlagosan havi 144 ezer forintot, átszámítva évi mintegy 7 ezer eurót keresA szolgáltatást néhol ingyenesen biztosítja a HotSpot üzemeltetője, máshol fizetni kell érte. Ehhez általában különböző időtartamú használatra jogosító kártyákat lehet vásárolni a helyszínen. A „kaparós” kártyákon található a felhasználónév és a jelszó. Létezik olyan megoldás is, hogy a felhasználó ingyenesen használhatja a netet, de közben egy reklámbanner fut a képernyő alján. Amennyiben ezt a reklámablakot bezárja, a szolgáltatás fizetőssé válik. - F: jún. 20.
2005-ben az e foglalkozási körben dolgozók átlagosan havi 144 ezer forintot, átszámítva évi mintegy 7 ezer eurót kerestek (az összes foglalkozási ág átlaga 150 ezer forint, vagyis évi 7200 euró). Ezzel itthon a kereseti felső mezőnybe tartoznak a könyvelők az irodai foglalkozás-főcsoporton belül, amely az Európai Unió statisztikáiban 2003-ban és 2004-ben évi 6 ezer euró - egy főre jutó - átlagkeresettel szerepel. - F: jún. 17., 19.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link Hvg.hu, link Fn.hu, link

Fölösleges áruk fórumaFEL

Legjobb ha egyszerűen elkerüljük a felesleges eszközöket, így több pénz marad a zsebünkben, és a lakásunkat is megóvjuk attól, hogy évek során kivénhedt, felesleges gépek lomtárává váljon Mi az, amit a környezettudatos vásárló biztosan nem ajándékoz családtagjainak? Nézzen körül a kerülendő termékek között a Felesleges Áruk Fóruma gyűjteményben! - F: jún. 19.


Sok szótár egy programbanFEL

Szótárprogram rengeteg van, de olyat csak egyet ismerünk, amelyik ingyenes, s több tucat bővíthető adatbázist tartalmaz. A JGL Szótár voltaképpen egy adatbázis-kezelő, amelyet úgy alakítottak ki, hogy elektronikus szótárakat vagy enciklopédiákat használhassunk vele. Amikor letöltjük a programot az internetről, kapunk vele 64 adatbázist is (!), köztük értelmező szótárt, férfi és női nevek gyűjteményét, dzsesszlexikont, körzetszám-gyűjteményt, vámtarifaszámokat, s persze a több tucat különféle szótárt. - F: jún.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, Háló, jún. link

Házikönyvtár-katalógusFEL

A Book Collector című program jó esetben maga tölti le a regények és kiadványok tartalmát, adatait és borítóját az ezzel foglalkozó weboldalakról (pl. amazon.com), de ezt 'manuálisan' is megtehetjük. A kötetek borítóval, a kiadási dátummal és más hasznos információval együtt szerepelnek az adatbázisban, s benne ugyanilyen szempontok szerint keresgélhetünk. - F: jún.

Hírforrás:
2008. június 25.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): HVG, Háló, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 20.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
3200 fő

Olvasói létszám:
kb. 3500 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról