Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2008/38., 10. 22.

Hogyan használják a digitális bennszülöttek (alias tinik) az információt?
Interaktív tananyagok: a Műszaki Kiadó digitális arca
Üzleti hírszerzés -- versenyelőny legális hírszerzési eszközökkel
Egyre többen keresik az e-könyveket
A YouTube a második legnépszerűbb 'kereső' Amerikában
Aki nem tud keresni, az nem is talál
Digitális óriáskönyvtár -- kereső nélkül
Kölcsönzés egyetlen klikkeléssel -- faluról is
A könyvtárostanár és az interaktív tábla
Somogyi-könyvtár -- 125 esztendeje az olvasók szolgálatában
Pusztítanak a könyvhiénák
Új szerzői jogi törvény fedezet nélkül
A zenész, aki saját szerzői jogát sértette meg
Alig található szabványos weboldal az interneten
Bővül, fejlődik a könyvtár Mindszenten
A válság felértékelheti a mérhetőséget a magyar online marketingpiacon
Magyar innováció: erőtlen teknősök, újszerű ötletek
Az amerikai hírportálok nem félnek egymást is belinkelni
Adatvesztés az iWiW-nél
A netezés jót tesz az agynak
A netezés jót tesz az agynak ... vagy butít az internet?
A modern reneszánsz ember
Marketing könyvtárosoknak is -- személyes konferencia-tudósítás
Nemzeti himnuszok
Zenei könyvtári honlap


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Hogyan használják a digitális bennszülöttek (alias tinik) az információt?FEL

(Derek Law angol információs tanácsadó írását két részben szemlézzük.) A digitális bennszülöttek kifejezés Marc Prenskytől ered. Fogalmilag ő állította szembe a digitális bevándorlókkal (gyakorlatilag az idősebb generációkkal), akik számára az új technológiák nem kisgyermekkoruk óta megszokottak. A két fél közötti információfelhasználási különbségek és e helyzet fel nem ismerése kommunikációjukat is megnehezítheti. A digitális bennszülöttek értékszerkezete teljesen más. Számukra nem egyértelmű a jó és rossz információ fogalma, és válogatni kívánnak. Könnyen elérhető eredményekben és kedvtelésben gondolkodnak. Alapelvük a kényelem. Az információnak és a technológiának elérhetőnek kell lenni mindig és mindenhonnan. Az ilyen használók számára az információkeresésnek egyszerűnek kell lennie. És elég könnyűnek ahhoz, hogy ne kelljen igénybe venni a könyvtárost. A tanár és a társak segítséget is kevésszer veszik igénybe. Ha néhány kattintással nem találnak valamit, abbahagyják a keresést. Ha valami nincs a weben, akkor az nem is létezik. A teljes szöveggel elérhető cikkek megváltoztatták a kognitív viselkedést is. Nem olvassák el a könyvtárban, hanem letöltik az anyagot. Gyakran élnek a kimásolás eszközével -- inkább nemtörődömség, mint rosszindulat okán. -- Hogyan reagálhat a könyvtáros e megváltozott külső körülményekre? Folyt. a következő KIT-számban. - F: június.

Régebbi hírforrás(ok): Fumsi, link

Interaktív tananyagok: a Műszaki Kiadó digitális arcaFEL

A Műszaki Kiadó hazánk egyik legnagyobb tankönyvkiadó vállalata. A kiadó, nagy múltú hagyományainak megtartása mellett, a digitális kor kihívásaira nemcsak hogy válaszolt, de kezdeményezéseivel az első percektől fogva vezető szerepre törekszik a hazai digitális tananyag kiadás és -fejlesztés terén. Az Interaktív Oktatástechnika Portál főszerkesztője Orgován Katalinnal, a kiadó igazgatójával beszélgetett múltról, jelenről és a jövő terveiről... - F: okt.18.

Régebbi hírforrás(ok): PrimOnline, link

Üzleti hírszerzés -- versenyelőny legális hírszerzési eszközökkelFEL

'Sokat olvasni és logikusan gondolkodni' -- fogalmazta meg Harmados György a konferencia nyitóelőadásában az üzleti hírszerzés lényegét, majd több gyakorlati példán keresztül érzékeltette hivatása rendszerint túlmisztifikált voltát: gyakran elegendő újságokat átböngészni vagy egy vállalati étkezdében üldögélni, és onnan összeszedni az információkat a megbízó igényeinek teljesítéséhez. Az elsősorban bankbiztonsági munkatársak és detektívek részvételével -- 2008. október 14-15. között az NH Budapest Hotelben, a Magyar Információbrókerek Egyesületének szakmai támogatásával -- megtartott rendezvény jelentős pozitívumaként a hallgatósággal folytatott rendszeres és interaktív kommunikációt, az előadók nyíltságát és gazdag szakmai múltjából fakadó gyakorlatiasságát emeljük ki. Ennek köszönhető, hogy a jelenlévő könyvtáros végzettségű szakemberek is találtak kapcsolódási pontokat és hasznosítható praktikákat az elhangzottak alapján. Szó esett többek között az IT biztonság kialakításáról, az adatvédelemről, a szövegbányászatról, a magánnyomozásról, de az ipari kémkedés is helyet kapott a prezentációk között. A technikai eszközök (pl. lehallgató- és megfigyelő készülékek) bemutatásán túl az egyik legforróbb témának a szervezeten belüli humán kockázat kezelése számított. A Mikulás Gábor vezette kerekasztal beszélgetés résztvevői megegyeztek abban, a legjobb megelőzés, ha egyetlen bűn sem marad felderítetlen. link

Régebbi hírforrás(ok): Kiszl Péter

Egyre többen keresik az e-könyveketFEL

Az emberek jóval nyitottabban fogadják az elektronikus könyveket, mint arra a szakemberek korábban számítottak -- derült ki a LoyelyBooks nevű portál felméréséből. Az irodalmi honlap anyaga szerint a vásárlók 85 százaléka kész e-könyvet vásárolni, azonban csupán 57 százalékuk venne egy különleges olvasókészüléket is. A legfontosabb az a felhasználók számára, hogy az e-könyv olvasók egyszerűen kezelhetők legyenek és kényelmes olvasást tegyenek lehetővé. Egy ilyen berendezésért a megkérdezettek 72 százaléka legfeljebb 200 eurót lenne hajlandó kiadni és 81 százalékuk elvárná, hogy a digitális kiadványok olcsóbbak legyenek a hagyományos papír alapú társaiknál. Sokkal inkább valószínű, hogy a régi és az új alkotások egymás mellett kapnak majd helyet a polcokon, hiszen mindkettőnek megvan a maga előnye. Birgit Schmitz, a Kiepenheuer és Witsch Kiadó lektora szerint az olvasási szokások sem fognak nagymértékben változni. Az e-könyvek elsősorban a nyaralásokkor népszerűek, hiszen egy készülékre akár több mű is feltölthető és bármikor elolvasható. A hagyományos dokumentumok esetében ezt csak egy további bőrönd szállításával lehetne megoldani. Ezenkívül az olvasókészülékek némelyikének már WLAN- vagy UMTS-adaptere, így akár a helyszínen is letölthetünk vagy frissíthetünk új anyagokat. Ez szintén megoldhatatlan lenne a hagyományos könyvek esetében. F: okt. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

A YouTube a második legnépszerűbb 'kereső' AmerikábanFEL

A ComScore amerikai piackutató legfrissebb felmérésében a YouTube videókereső funkcióját is a normál keresőkkel együtt vizsgálta és arra jutott, hogy a Google tulajdonában lévő videómegosztó portál a második legnépszerűbb internetes kereső. - F: okt. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, link

Aki nem tud keresni, az nem is találFEL

Az internet felhasználói közül sokan azért nem találják meg, amit keresnek, mert nem tudják, mi a fontos a rájuk zúduló információk közül -- mondta Hankiss Elemér szociológus az Internet Hungary konferencián kedden Tihanyban. Az egyik -- meg nem nevezett -- keresőprogram által az igazság és a szabadság szavakra kiadott találatok közül szemezgetve demonstrálta: ezek a rendszerek korántsem fontossági sorrendben adják ki az eredményeket, márpedig 'aki belevész az internetbe, az bizony nem tud tájékozódni'. 'El lehet-e viselni annyi információt, amennyi ránk zúdul mindennap az internetből' -- tette fel a kérdést, arról beszélve, hogy a felhasználóknak meg kell találniuk a megfelelő gyűjtőhelyeket, ha viszont rábukkannak, hol kapják meg az őket érdeklő információkat, 'hozzászoknak' 3-4-5 csatornához, ennél többet viszont már nem keresnek -- árnyalta a képet a szakember. Szólt arról is: a világháló 'kicsit zajos' a benne terjedő rengeteg információtól, így könnyen megeshet, hogy az embernek ideje sincs alaposan végiggondolni az ott látottakat-hallottakat; márpedig -- mondta -- 'nincs emberélet csend nélkül'. - F: okt. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, link

Digitális óriáskönyvtár -- kereső nélkülFEL

Az USA számos tagállama egyetemének összefogásában megszületett egy óriási, mintegy 2 millió könyvet -- összesen 78 terabájtnyi információt -- magában foglaló digitális könyvtár -- amelyhez azonban még eddig nem sikerült egységes keresőrendszert szerkeszteniük. Ennek mintegy 16%-a teljességgel szerzői jog-mentes és minden további nélkül felhasználható bárki által, szabadon olvasható online -- már persze ha sikerül az embernek megtalálnia, amit keres. Mivel ugyanis a különböző egyetemek különböző rendszerek, források és metaadatok szerint kezelik a könyvállományukat, ezeket előbb még össze kell foglalniuk egy nagy, koherens rendszerbe. Azt egyelőre megtippelni se tudják, hogy erre mikor kerülhet sor. Amíg az említett átfogó keresőrendszer el nem készül, addig csak az állomány egyes részeiben lehet kutakodni a Michigani, valamint a Chicagoi egyetem könyvtároldalain. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Ipon, link

Kölcsönzés egyetlen klikkeléssel -- faluról isFEL

Makó -- Közösen, térségi összefogással működik Makó és kilenc közeli falu könyvtára tavasz óta. Benkéné Sándor Barbara, akit a makói könyvtárban az integráció irányításával megbíztak, lapunknak elmondta: munkatársaival együtt Kövegyen és Ferencszálláson már átvizsgálták a könyvállományt, és kiselejtezték a tönkrement, aktualitásukat vesztett köteteket. Néhány napon belül befejeződik ez a munka Nagylakon és Klárafalván is. A tapasztalatok szerint a könyvek nagyjából felét voltak kénytelenek kidobni. A selejtezést követően minden kis könyvtárban számítógépes nyilvántartásba veszik a dokumentumokat. Ezzel együtt mindegyik kis könyvtár kap egy új, világhálóra csatlakozó számítógépet is -- ezek már meg is érkeztek mindenhová. Ez utóbbi azért is hasznos az olvasóknak, mert ezentúl egyetlen e-maillel az ország összes nagy könyvtárából rendelhetnek könyvtárközi kölcsönzés keretében. Azaz gyakorlatilag nem lesz olyan kötet, amihez ne férhetnének hozzá szinte azonnal a falvakban élő könyvbarátok. Megtudtuk azt is, hogy a falvak nem csak veszítettek könyveket, de nyertek is: valamennyi községbe megérkezett egy-egy, darabonként kilencvenezer forintos értéket képviselő, negyven-ötven kötetet tartalmazó csomag. Hogy a frissítésre szükség volt, azt igazolja, hogy Kövegyen például az új könyvek több mint felét kikölcsönözték megérkezésük óta. Az igazán komoly állománygyarapítás azonban jövőre következik -- akkor ugyanis már nem kell számítógépekre költeni a normatívából. Hogy ennek összege mennyi lesz a mostani könyvtáranként 1,3 millióhoz képest, nem tudni. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Délmagyarország, link _is/2073851/

A könyvtárostanár és az interaktív táblaFEL

Megrendezésre került a KTE őszi szakmai napja, mely témája volt: az Integrált könyvtári szoftverek, interaktív táblák -- Információtechnológia, informatikai eszközök a könyvtárostanári munkában.

Régebbi hírforrás(ok): Interaktív Oktatástechnikai portál, link

Somogyi-könyvtár -- 125 esztendeje az olvasók szolgálatábanFEL

'Szeged van, Szegednek lenni kell. Szeged szebb lesz, mint volt' -- mondotta 1879. március 17-én Ferenc József. Magyarország királya azért utazott Szegedre, hogy a maga szemével győződjön meg arról, hogy március 12-én micsoda pusztítást végzett a Tisza áradása. A város szellemi újjáépítését egy nemes adomány alapozta meg: Somogyi Károly esztergomi kanonok 'gazdag könyvtárát Szeged városának ajándékképpen 1880. évi ápril. hó 26-án örök tulajdonul fölajánlotta'. A Somogyi-könyvtár megnyitásától kezdve a közművelődést szolgálja nemzetközileg is elismert, tudományos gyűjteményével; városi közkönyvtárként egészen 1952-ig kizárólag olvasótermi használatot engedett egypéldányos állománya miatt; az alapítványi gyűjtemény értékei és a későbbi állományalakítási gyakorlat következtében megőrző feladatot is ellát; csak 1952-től kezdte meg a kölcsönzést, ekkor létesültek az első fiókkönyvtárak is. A megyei könyvtári feladatokat 20 éves késéssel vette át, így a megyei könyvtárak között a Somogyi-könyvtár egyszerre a legidősebb és legfiatalabb. Tudásdepó: a jövőt mutatja a Somogyi-könyvtár első uniós pályázata -- hangsúlyozza Palánkainé Sebők Zsuzsanna igazgató. -- A Tudásdepóexpress című tervvel, több mint 61 millió forintos támogatással szolgáltatásainkat szeretnénk összehangolni, infrastruktúránkat szeretnénk a XXI. század színvonalához igazítani más Csongrád megyei városokkal együttműködve, hálózatba szerveződve. - F: okt. 16.
Az esemény apropóján interjú az intézmény igazgatónőjével: link

Régebbi hírforrás(ok): Délmagyarország, link 4127/

Pusztítanak a könyvhiénákFEL

Durván húszmillió forintnyi kárt okoznak Budapest közkönyvtári hálózatának az olvasók évente, miközben tavaly 172 millió forintot költhetett új dokumentumok beszerzésére. Egyre több könyvet lopnak a könyvtárból, van, aki listával a zsebében megy könyvet lopni -- írja a Népszabadság pénteki számában. Az ötvenhét fiókos Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) polcait kezdték el a korábbinál nagyobb intenzitással dézsmálni, a hiányráta négy ezrelék körüli. A 2 millió 800 ezres állományból nagyjából 11 ezer darab tűnik el örökre egy évben -- egy kisebb könyvtárnyi anyag -- közölte Deák Sándor gazdasági-műszaki főigazgató-helyettes. A könyvtolvajok között a bibliofilek mellett megjelentek a megélhetési könyvtárlátogatók, van köztük, aki megrendelésre dolgozik. Az iparosodásra utal az is, hogy egy antikvárius 'nagylelkűen' felajánlotta: a könyvtár jó magyar forintokért visszaveheti tőle saját, FSZEK-pecsétes könyveit, amelyeket korábban szemrebbenés nélkül vásárolt meg a tolvajoktól. - F: okt. 17.

Hírforrás:
2008. október 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

Új szerzői jogi törvény fedezet nélkülFEL

A közkönyvtári kölcsönzési jogdíjról szóló passzussal kiegészített új szerzői jogi törvény nemsokára parlament elé kerül, a 2010-re tervezett kifizetések azonban halasztódnak, lévén a szaktárca -- mint kiderült -- nem tudja biztosítani hozzá a fedezetet. 'Eredetileg arról volt szó, hogy 2009. január 1-jétől, az új szerzői jogi törvény hatályba lépésétől kezdődne a könyvtári adatgyűjtés, s az első jogdíj-kifizetésre 2010-ben kerülne sor. A törvénytervezet azonban a jogdíj bevezetését végül 2011-re tolná el, így a jogdíjat először csak 2012-ben lehetne felosztani. A tárca ezt költségvetési problémákkal magyarázza. Azt nem értjük, hogy miért az utolsó pillanatban gondoltak a tárcánál arra, hogy erre az évi mintegy 250 milliós összegre fedezet is kell, hiszen már régóta folyik a törvénymódosítás előkészítése.' (Interjú Menyhért Anna, a MISZJE igazgatójával) - F: okt. 20.
További cikk az Élet is Irodalomban: link -59DEQA

Régebbi hírforrás(ok): litera, link

A zenész, aki saját szerzői jogát sértette megFEL

Egy szolgáltató olyan oldalt állított le nemrégiben szerzői jog megsértése indokkal, ahol saját szerzemények találhatóak. A Quote Unquote Records egy internet alapú lemezkiadó, melyet a Bomb the Music Industry és a 'The Arrogant Sons of Bitches' frontembere, Jeff Rosenstock üzemeltet. Az oldalon néhány -- számomra teljesen ismeretlen -- banda ajánlja fel ingyen letöltésre albumát. Legalábbis eddig, mivel a szolgáltató gátat vetett saját zenéjük ilyenfajta terjesztésének. A Rólunk részben az olvasható az oldalról, hogy céljuk valami mást, valami vidámat csinálni, és persze hallatni magukról. Ezért is indították az oldalt, na meg mivel tisztában vannak vele, hogy az ember ma már előbb letölt, aztán ha kedvére való a film, zene, bármi, talán megveszi, vagy elmegy a koncertre. A lehetőség ugyan megvan rá, hogy ha akarod támogathatod, de NEM az oldalt, hanem adott zenészt!!! Legalábbis úgy tűnik, hogy mivel a zenészek üzemeltetik az oldalt, így közvetlenül hozzájuk jut a pénz. (Mennyivel másabb azért így, mindenféle jogvédő szervezet közvetítése nélkül, nem?) És lehet, hogy itt van a gond is. Mivel a szolgáltató leállíttatta nemcsak a Quote Unquote Records-ot, de a hozzá kapcsolódó más oldalakat is, így a Arrogant Sons of Bitches oldalát is. - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): AsvaInfo, link

Alig található szabványos weboldal az internetenFEL

A böngészőiről ismert norvég Opera Software nyilvánosságra hozta egy folyamatban lévő kutatásának részeredményeit, betekintést engedve a jelenleg működő weboldalak szerkezetébe. A cég a kutatáshoz létrehozott egy eszközt (MAMA -- Metadata Analysis and Mining Application), mely átrágta magát 3,5 millió weboldalon, indexelve azok felépítését, programozási megoldásait és egyéb statisztikai adatait. Az összegyűjtött adatok elemzésével az Opera mérnökei a webfejlesztésben felmerülő trendekkel kapcsolatban jutottak meglepő eredményekre, emellett megvizsgálhatták azt is, hogyan használják a szabványos technológiákat szerte a világhálón. Szabványok? Dehogy! Az eredmények igazán kínosak, a meglátogatott weblapoknak csak 4,13 százaléka volt a szabványoknak megfelelő. Ennél csak az elképesztőbb, hogy az oldalak több mint fele viselt valamilyen tanúsítványt arról, hogy teljesen megfelel az előírásoknak és szabványoknak. A kutatók nem feltételezik a rosszindulatot, inkább arról lehet szó, hogy az eredeti tartalom valóban szabványos volt, de a később végrehajtott változtatások, hozzáadott részek már nem. Kíváncsiságból az Opera elemezte azt is, hogy ezek az oldalak mely webszerkesztővel készültek, és van-e összefüggés a hibák előfordulása és a használt szoftverek között. Meglepetésre az Apple iWeb hozta a legmagasabb arányban az érvényes oldalakat 81 százalékkal, míg a népszerű Adobe Dreameweaver mindössze 3,4 százalékot produkált. A kutatás következő lépéseként egy keresőmotort építenek az indexelt adatbázisra, így a web- és böngészőfejlesztők, illetve a szabványokkal foglalkozó szakemberek könnyen juthatnának valós adatokhoz az élő weboldalakkal kapcsolatban. A MAMA-projekt során többek közt a webszerverek megoszlásáról, a dokumentumok átlagos méretéről, felépítéséről is gyűjtöttek adatokat. Aki kíváncsi a részletes számokra, az böngészheti az eredményeket angolul az Opera fejlesztői oldalán (link - okt. 16.

Régebbi hírforrás(ok): HWSW, link

Bővül, fejlődik a könyvtár MindszentenFEL

Állománybővítésre már nyert pályázatot a könyvtár, az eszközök beszerzésére és a hátrányos helyzetű látogatók segítésére nemrégiben nyújtották be a projektet a szegedi Somogyi Könyvtárral együtt. A mindszenti városi könyvtár a szegedi Somogyi Könyvtárral közös konzorciumban pályázik eszközfejlesztésre. Az infrastruktúrafejlesztési pályázat során 3 millió forintra nyújtott be igényt a könyvtár. Ez elsősorban számítógépek, hozzá tartozó szoftverek, könyvtári programok, egyéb eszközök (szkenner, nyomtató) beszerzését jelenti -- ismertette a részleteket Vargáné Jancsó Irén a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ intézményvezető helyettese. A pályázat feltétele volt, hogy a hátrányos helyzetű könyvtárlátogatóknak is megfelelő infrastruktúrát teremtsenek. Ennek jegyében a gyengénlátók részére olvasókészülékre pályáztak, a nagyothallók részére pedig egy induktív hurkos erősítőre, amelyet a kölcsönzőpultnál helyeznek el, hogy könnyebben tudjanak kommunikálni a könyvtárossal. Pályázati siker esetén még egy előadótermet is fel tudnak szerelni ezzel -- tette hozzá a könyvtár vezetője. Ha a pályázaton nyernek, a könyvtárba járók új, korszerű, CD-íróval is felszerelt számítógépekkel találkozhatnak. Ugyancsak megújulnak a könyvtárosok munkagépei, amelyekkel a feldolgozás válik gyorsabbá, és előbb-utóbb a katalógus is egy integrált rendszerbe kerül. - F: okt. 14.

Régebbi hírforrás(ok): Promenad, link

A válság felértékelheti a mérhetőséget a magyar online marketingpiaconFEL

Sok szó esik mostanában arról, hogy milyen hatással lesz a gazdasági válság az online bizniszre. Persze nem csak nyugaton, hanem idehaza is fontos ez a téma mindenkinek, aki online hirdet, értékesít vagy online hirdetésekből él. Novák Péterrel, a Kirowski digitális marketingügynökség ügyvezetőjével jártuk körül a témát... A gazdaság lassulása minden bizonnyal érinteni fogja a cégek marketingbüdzséit is. Ugyanakkor a Kirowskinál ma úgy látják a hirdetők jelzései alapján, hogy ez legkevésbé a digitális költéseket érinti majd. Novák Péter szerint ebben a gazdasági környezetben a hirdetők szemében fel fognak értékelődni a mérhető, értékesítés-közeli megoldások. A hirdetők szemében a mérhetőség mellett a személyre szabhatóság (emailmarketing, regisztrációs adatbázisokra alapuló kampányok), illetve az online vásárlást előkészítő megoldások (keresőmarketing, tranzakció alapú árazási modellek, azonnali értékesítési célok) értékelődhetnek fel a következő időszakban, vélekedik a Kirowski vezetője. - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Webisztán, link yar_online_marketingpiacon#more722767

Magyar innováció: erőtlen teknősök, újszerű ötletekFEL

Sokan, sok helyen megjelölték már a kutatás-fejlesztést és az innovációt, mint a Magyarország számára lehetséges egyetlen járható utat a globális versenyben. Azt is tudjuk, utolsókból is lehetnek elsők, de hogyan? A támogatások nagyobb arányú és hatékonyabb kihasználásával és a szellemi alkotások eredményes védelmével -- mondják most a szakértők. 'Európa lomha teknősként fut az amerikai és japán nyuszi után, de abban hiába reménykedünk, hogy a nyúl megbotlik, és így utolérhetjük' -- ad csak formailag mesés helyzetképet az európai és hazai innovációs helyzetről Balla Gergely, az alig fél éve alakult új, kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszteri hivatal kabinetfőnöke. A kutatási miniszter hivatala pedig a teknős lábára görkorcsolyát, a hátára rakétát tenne. Az alig néhány hónapja alakult új tárca nélküli miniszteri hivatal feladatai közül legfontosabbként a hatékony támogatási rendszer megteremtését és a szellemi alkotások eredményes védelmét és hasznosítását tartja. Ami a támogatási rendszert illeti, a hazai, uniós társfinanszírozott és brüsszeli pályázati lehetőségek között egy 2009-10-re elkészülő egységes forrástérkép segítene, amelyben szakmailag és területileg összehangoltan jelennének meg a tudományos, kutatás-fejlesztési és innovációs források. - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

Az amerikai hírportálok nem félnek egymást is belinkelniFEL

Megdőlni látszik a vezető amerikai hírportáloknál az a korábban kőbe vésett szabály, hogy kerülni kell a vetélytársakhoz vezető linkek elhelyezését oldalaikon. Nem tartanak attól, hogy ez gyengítené az üzletüket. Az új hitvallás szerint a hírportálok a versenytársakhoz utaló kapcsolatokkal nemhogy gyengítik, hanem javítják látogatottsági mutatóikat. Több portál nem titkoltan már arra törekszik, hogy hasznos kiinduló linkgyűjtemény legyen a hírvilág különböző forrásaihoz -- olvasható a The New York Times elemzésében. A The Washington Post a közelmúltban hozott létre egy olyan politikai oldalt, amely kimondottan a versenytársakhoz vezető linkeket kínál az olvasóknak. Az NBC televízió a napokban alakítja át helyi tévécsatornáinak honlapját úgy, hogy azokról kényelmesen el lehessen érni a térségbeli lapok, rádiók oldalait, videó- és egyéb hírforrásokat. A The New York Times is hamarosan alternatív oldallal fog előrukkolni, kimondottan azzal a szándékkal, hogy a hírolvasók onnan kiindulva jussanak el egyéb forrásokhoz, amelyek sok esetben az újság versenytársai. - F: okt. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Hvg.hu, link

Adatvesztés az iWiW-nélFEL

Furcsa dolgokat tapasztaltak a netezők, amikor a hét végén beléptek az iWiW-re. Volt, akinek egyszerűen csak nem működött az üzenetküldés. Megint mások azt látták, hogy -1, azaz mínusz egy (!) olvasatlan üzenetük van. A teljes zavart végül az iWiW gépházüzenete oldotta fel. Meghibásodás volt, adatok vesztek el és kicsi az esély a teljes helyreállításra... A vesztesek között van valószínűleg a 322 Alajos, a 427 Ignác, az 1113 Hedvig és a 2118 Rudolf is, akik pénteken hiába várták, hogy iwiwes postaládájukba megérkezzenek a névnapi jókívánságok. Nekik utólag is boldog névnapot. :) - F: okt. 19.

Hírforrás:
2008. október 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Webisztán, link

A netezés jót tesz az agynakFEL

Egy amerikai kutatás szerint a középkorú és idősebb emberek agykapacitását növeli az internet-használat. A University of California kutatócsoportja megállapította, hogy a web az agy döntéshozó központját stimulálja. Ahogy az agy öregszik, számos változáson megy keresztül, például valamelyest zsugorodik, illetve sejtaktivitása csökken, írja a BBC. A tudomány régóta ismeri azt a jelenséget, hogy például keresztrejtvény-fejtéssel, olvasással és egyéb tevékenységekkel csökkenthető az agy öregedése. Az új amerikai kutatás szerint a netezés is az agyi aktivitást megőrző tevékenységek körébe sorolható. A vizsgálatban huszonnégy 55 és 76 év közötti önkéntes vett részt. Az alanyok fele gyakorlott internet-felhasználó volt, másik fele egyáltalán nem. Mindegyikük agyát megvizsgálták, miközben interneteztek, illetve amikor könyvet olvastak. Mindkét vizsgálat közben aktív agytevékenység látszott a szkenneren az agy nyelvvel, olvasással, memóriával és vizuális képességekkel kapcsolatos központjaiban. Az internetes keresési feladat közben sokkal nagyobb aktivitást tapasztaltak, ám csak a már hozzáértők agyában. - F: okt. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Index, link

A netezés jót tesz az agynak ... vagy butít az internet?FEL

Okosabbá vagy butábbá tesz minket az interneten elérhető információ- és félinformáció-áradat? Ez attól függ, honnan jövünk. Ám a jövőben a tudás egyre inkább a hasznos ismeretek kiszűrésének képessége lesz. Nem mindegy, hogy az internet nyújtotta információözönből mit szedünk ki, mire figyelünk, és az sem, mit értünk információn egy adott helyzetben. 'Korábbi tapasztalatainktól, neveltetésünktől és műveltségünktől függ, hogyan döntjük el, mi hasznos és értékes számunkra' – magyarázza a Figyelőnek Pintér Róbert, a Szonda Ipsos kutatócég online stratégiai igazgatója. 'Az internetre még inkább érvényes, ami egyébként a tömegmédia műsortartalmaira: jó, ha a felhasználóban, nézőben, hallgatóban van némi háttértudás és egy adag szkepticizmus a dolgok állását illetően.' Arra a kérdésre, hogy honnan szerzi majd meg a következő nemzedék a hagyományos értelemben vett 'alapműveltséget', egyértelmű a válasz: nagyrészt az internetről. Nem ritka jelenség ma sem, hogy a fiatalok a lecke alapanyagát is – rosszabb esetben az egész dolgozatot – a világhálóról szedik össze. A legfontosabb kérdés azonban az, miként kezeli ezt a helyzetet a klasszikus intézményi rendszer, hogyan viszonyul majd mindehhez az iskola: megtanít-e hiteles információkat keresni, szelektálni a neten fellelhető tartalmak között. Az elvárt tudás ugyanis egyre kevésbé lexikális lesz, inkább a 'tudom, hol kell utánanézni' típusú. Az amerikai könyvtárak szövetségének (ALA) 1989-ből származó definíciója például az információs műveltségbe olyan készségeket ért bele, mint az adott probléma megoldásához szükséges információ azonosítása, megtalálása, értékelése és hatékony felhasználása. - okt. 19.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, link

A modern reneszánsz emberFEL

Hazánkban a sportos, aktív életet élő, minőséget kereső emberek a legnagyobb kultúrafogyasztók. Ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a tematikus év rendezvényein készített az Oktatási és Kulturális Minisztérium több mint 5000 ember megkérdezésével. - F: okt. 20.

Hírforrás:
2008. október 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Kisalfold.hu, link

Marketing könyvtárosoknak is -- személyes konferencia-tudósításFEL

A könyvtáros-fülnek elsőre idegenül csengő nevű Gazdag Tanácsadó Konferencián elhangzott izgalmas marketing-fogásokról tudósít az egyik résztvevő. A könyvtárak rajta ülnek az infobázison. Támogatásuk csökken. Ahhoz, hogy talpon maradhassanak, muszáj elkezdeniük piaci vállalkozóként viselkedni. A tanácsadás párhuzamba állítható a tájékoztató munkával. Az online piacon nagy lehetőségük lehet a könyvtáraknak, mert az induláshoz szükséges eszközök mind rendelkezésre állnak. Gyakorlatilag csak a megfelelő üzleti koncepció szükséges, es különböző termékeket elő tudnak állítani. Ehhez hasznos tanácsokat, inspirációt kaphatnak a könyvtárvezetők Pongor Juhász Attila munkatárs-kiválasztási szakértő beszámolójából. Az oldalan hanganyag is elérhető. (Hantos Gyöngyi) - F: okt. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Nincs Szükséged Fejvadászra, link

Nemzeti himnuszokFEL

A nemzeti himnuszokat a National Anthems oldalán földrészek szerint, majd az országok betűrendjében találjuk meg az egyes nemzeteket, az országok nevére kattintva: zászló, címer, útlevél képe, rövid ismertető (népesség, terület, mely országok határolják, egyszerű térkép), a himnuszok szövege, belehallgathatunk a himnuszok instrumentális formájába Real Audio és Windows media lejátszókkal, s le is tölthetjük mp3 formátumban. - F: okt. 19.

Hírforrás:
2008. október 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Hangtárnok, link

Zenei könyvtári honlapFEL

A Békés megyeiek virtuális zenei könyvtárának honlapja a link , melyen aktuális témák (zongorakurzus Békéscsabán), évfordulók (Luis Armstrong), események (olimpia) és a filharmónia koncertek programjai találhatók.

Hírforrás:
2008. október 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KÖÉlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról