Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/1., 1. 8.

"Ötpercolvasás" - mint könyvtári szolgáltatás
Készítsünk "ingyenes" terméket
Kínában megválasztották az év olvasóit
Tavaly 34 százalékkal nőttek a K+F ráfordítások
Információs szakember -- az üzleti hírszerzés letéteményese
Tartalmi bővülés az Elektronikus Információs Szolgáltatásnál
Prioritást élvez a tudásalapú ipar létrehozása
Kétszer annyit fizettek a neten
Másfélezer önkormányzat kap internetes hozzáférést
55 milliárd keresett szóból a legnépszerűbbek
A bővülő MEK kolozsvári szerveren
eContent pályázatot hirdet az informatikai tárca
IT - Controlling - Az informatikai tevékenységek irányítása (Véry Zoltán)
Petersburgcity.com - az online tudakozó
A tartalomszűrés káros az egészségre
Vezetéknélküli-jóslatok 2003-ra
A gazdasági helyzetre is utalnak az online trendek
Minőségügyi trendek az új évezredben : minőség és Megbízhatóság (Armand Val Feigenbaum)
Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nyerte el az idén a japán kormány mintegy 95 millió forint érték? kulturális támogatását.
Vezeték nélküli internet-hozzáférés a Matávtól
Számítógép-vásárlásra 60 ezer leírható
Díjmentes világhálós szolgáltatások civil szervezetek számára
Nem vált be az állam által támogatott internetezés
Finn keresés
Asociacion Cultural Zegri


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

"Ötpercolvasás" - mint könyvtári szolgáltatásFEL

Indianapolisban, a Johnson Megyei Könyvtár olyan olvasói klubot hozott létre, melynek tagjai a klubélet első hetében mégcsak nem is találkoznak könyvekkel. A résztvevők ugyanis egy új, elektronikus szolgáltatás részesei, mely naponta ötpercnyi olvasnivalóval látja el őket érdeklődési körüknek megfelelően. A könyvtár vezetői arra jöttek rá, hogy azok az olvasók is szívesen lapozgatnának bele könyvekbe, akiknek egyébként még arra sincs idejük, hogy nagy ritkán egy-egy könyvesboltba betérjenek. És hogy mindez hogy működik? -- A beiratkozott olvasó a világ bármely pontjáról felkeresheti a johnsoni megyei könyvtár honlapját, és előjegyeztetheti magát a kívánt könyvre. Megadja e-mail címét, melyre a következő hétfőtől kezdve egy héten át a könyvtár ötpercnyi olvasnivalót küld át a kiválasztott könyvből, az elejétől indulva. Ha a hét végére az olvasó tetszését valóban elnyeri a könyv, akkor a könyvtár félretesz egy példányt a számára. A könyvtár egyébként egy 1999-ben létrehozott szolgáltatótól a chapteraday.com-tól rendeli meg az elektronikus formátumú dokumentumokat. A Chapteraday.com, melynek jelenleg 3800 könyvtár veszi igénybe szolgáltatásait eredetileg azért jött létre, hogy bebizonyítsa; az olvasáshoz nincs szükség beláthatatlanul sok időre.

Régebbi hírforrás(ok): The Indianapolis Star, link 2002. 12. 23.

Készítsünk "ingyenes" terméketFEL

-- erre biztat Diana La Salle és Terry Britton a Harvard Business School Working Knowledge 2002. nov. 25-i számában megjelent Creating the "priceless" product interjú-cikkben. Sok pénzért jó terméket, szolgáltatást kínálni ugyanis nem nagy művészet. De vegyünk egy közönséges példát: első olvasatra talán furcsa: a "fogkefe által" sok ember magabiztosabbá lesz. Ugyanis tisztább lesz a foguk, s jobban mernek társaságban megnyilvánulni). A magabiztosság fontos és drága érték lehet, többet is ér, mint a fogkefe. A két szakember arra biztat: közönséges termékekből / szolgáltatásokból állítsunk elő különleges élményeket. Például azért, mert eddigi szolgáltatásunk ügyfeleink, olvasóink jelentős része számára unalmassá váltak. "A vevők túllépnek a funkcionalitáson, a minőségen, sőt, a szolgáltatáson is, és a teljes fogyasztási tapasztalatot tekintik, ha értékelnek egy szolgáltatást." (La Salle) Az ingyenes jellemzők megkereséséhez a fogyasztói percepciót szükséges megvizsgálni. Marketingfelméréseket a könyvtárak továbbra is keveset végeznek, így a használói igény azonosítása gyakran csak feltételezéseken, előítéleteken alapul. Hasznos eszköz lehet a megfigyelés, fókuszcsoport, mely inkább időbe, szaktudásba, mint pénzbe kerül. A szakemberek biztatnak: minden terméknek megvan a lehetősége ingyenes attribútumok kínálására. Ha ez nincs benne magában a termékben, akkor köré lehet építeni. Fontos tudatosítani, hogy a termék maga csak egy összetevője a teljes tapasztalásnak. Egy információs központ és könyvtár "ingyenes terméke" lehet például a jól informáltság tudata, amelyet a könyvtáros segítsége által tudatosíthat magában a használó. Vagy hogy a gyerekkönyvtárban a könyvtáros néninek mindig van jó ötlete az írásbeli házi feladat fogalmazásában. Vagy: a könyvtár portálján a szakterület legfontosabb linkjei, hírei biztosan elérhetők. A könyvtár a virtuális kályha, ahonnan a kutatást kezdeni érdemes. Nem?


Kínában megválasztották az év olvasóitFEL

Immáron negyedik alkalommal kapta meg a Kínai Nemzeti Könyvtár által kiválasztott 10 személy az "Év olvasója" kitüntetést 2002. december végén Pekingben. A kiválasztásnál a zsűri nem csupán a látogatások gyakoriságát vette figyelembe, hanem azt is, hogy az egyes olvasók milyen hatékonyan tudták használni a könyvtári forrásokat. A nyertesek mindegyike egyetemekről vagy egyéb kutatóintézetektől került ki. Az "Év olvasója" díj kiosztása egy nemzeti kampány része, amely a kínaiakat szeretné gyakoribb olvasásra ösztönözni. A Kínai Nemzeti Könyvtár -mely a kampányt szervezi - egyébként Ázsia legnagyobb könyvtára, s több mint 22 millió kötetes könyvállományával a világ ötödik legnagyobb gyűjteményével büszkélkedhet. A könyvtárat naponta átlagosan 10 000 olvasó keresi fel, honlapját pedig évente mintegy 100 millióan látogatják.

Régebbi hírforrás(ok): link 2002.12.23

Tavaly 34 százalékkal nőttek a K+F ráfordításokFEL

Magyarországon kutatás-fejlesztésre (K+F) 2001-ben 140,6 milliárd forintot költöttek, ez folyó áron 33,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Régebbi hírforrás(ok): Vezetés Hírlevél (Menedzsmentfórum) 2003/1. link

Információs szakember -- az üzleti hírszerzés letéteményeseFEL

Az üzleti hírszerző számos információelemet gyűjt össze különböző forrásokból, majd tisztítja, elemzi, és az így leszűrt tudással a felsővezetés döntéselőkészítéséhez nyújt hathatós támogatást. E folyamatról -- az információs szakember szerepéről, a visszacsatolás kérdéseiről, a kritikus információ azonosításáról, az információ megosztásának anomáliáiról -- ír Dieter Gold (Forrás: The information professional: an asset for Competitive Intelligence. In: FID Review Vol.1 4-5 p. 77-82). E folyamatot vizsgálja egy Magyarországon kiemelt ipari szegmensben, a gyógyszeriparban az Üzleti hírszerzés a gyógyszeriparban napjainkban II. c. szakmai fórum, mely ezúttal a legális érdekérvényesítés lehetőségeit veszi górcső alá.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tartalmi bővülés az Elektronikus Információs SzolgáltatásnálFEL

Az Akadémiai Kiadó on-line folyóirattárával, elektronikus szótáraival és nyelvvizsga-tesztjeivel bővül az Oktatási Minisztérium által működtetett Elektronikus Információs Szolgáltatás (EISZ); az erről szóló szerződést a Magyar Tudományos Akadémia, az Oktatási Minisztérium és az Akadémiai Kiadó képviselője kedden írta alá a 2003 januárjában megnyíló Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online 2002. dec. 18. link

Prioritást élvez a tudásalapú ipar létrehozásaFEL

Felismerve a tudásalapú ipar létrehozásának jelentőségét, tizenkét magyar szoftverfejlesztő cég - a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére és aktív támogatásával - egy exportszolgáltatásra irányuló közös szervezetet hozott létre.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online 2002. dec. 18. link

Kétszer annyit fizettek a netenFEL

Az internetes tartalomért egyre többen fizetnek, közölte az Online Kiadók Szövetsége, az előző év azonos időszakához képest ugyanis a piac 105 százalékkal nőt.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél (Menedzsmentfórum) 2003/1., link

Másfélezer önkormányzat kap internetes hozzáféréstFEL

A kormány második 100 napos programjában tűzte ki célul, hogy minden hazai önkormányzat számára lehetőséget biztosít a világhálóhoz való hozzáféréshez, így biztosítva az információs társadalomban az esélyegyenlőséget a leszakadó, hátrányos helyzetű településeken élők számára is.

Az önkormányzatoknak idegen az internet

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. dec. 28. link FigyelőNet, Népszabadság, link link

55 milliárd keresett szóból a legnépszerűbbekFEL

Világszerte 55 milliárd keresést regisztrált a Google, a legnépszerűbb internetes keresőrendszer, amely a legnépszerűbb szavaival egyfajta tükröt is tár a világ elé: milyen volt a most véget érő esztendő?

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2002. dec. 27. link

A bővülő MEK kolozsvári szerverenFEL

Az OSZK-NIIF-EMT (Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság) egyezmény alapján egy NIIF-től kapott szerveren a kolozsvári Műszaki Egyetemen tükrözik a Magyar Elektronikus Könyvtár állományát napi aktualizálással. Ennek célja, hogy az erdélyi magyar és a magyar kultúra és tudomány iránt érdeklődő felhasználók könnyebben, gyorsabban hozzáférjenek a MEK által szolgáltatott elektronikus dokumentumokhoz és egyéb digitális tartalmakhoz. A tükrözésen túl az EMT vállalja, hogy a romániai magyar elektronikus dokumentum-állományt minél szélesebb körben összegyűjti, és a MEK rendelkezésére bocsátja további katalogizálás, feldolgozás és szolgáltatás céljára. Az új szerver elérése: link

Régebbi hírforrás(ok): link

eContent pályázatot hirdet az informatikai tárcaFEL

A digitális tartalom előállításának, felhasználásának és terjesztésének elősegítésére pályázatot hirdet az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) - tájékoztatott a tárca pénteken. A közlemény szerint az eTartalom címen futó tender összesen 300 millió forinttal segít olyan piacképes projekteket, amelyek a támogatások megszűnése után önfenntartóvá képesek válni. A tárca a pályázattal kedvező feltételeket kíván teremteni a jelentkezők számára ahhoz, hogy az idén decemberben, illetve 2003-ban meghirdetett Európai Uniós eContent pályázatokon aktívan részt vehessenek - derül ki a közleményből. Az IHM pályázatok leadási határideje 2003. február 15. A tender részletei megtekinthetők az Informatikai és Hírközlési Minisztérium honlapján, illetve a pályázati útmutató nyomtatásban átvehető az Informatikai és Hírközlési Minisztérium portáján.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2002. dec. 20. link

IT - Controlling - Az informatikai tevékenységek irányítása (Véry Zoltán)FEL

Az irányításnak és az ellenőrzésnek a vállalat minden fontos területére ki kell terjednie, így az informatikára is. A szerző ennek módszereit, illetve az eredmények mérésére vonatkozó eljárást mutatja be.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél, Menedzsmentfórum (1. és 2. rész: link link

Petersburgcity.com - az online tudakozóFEL

Információs tudakozó szolgáltatást hoztak létre az interneten a Szentpétervárra látogató turisták számára, valamint azoknak, akik még jobban meg szeretnék ismerni a város életét és annak nevezetességeit. A Petersburgcity.com-ra látogató angolajkú felhasználók gyakorlatilag minden kérdésre választ kaphatnak, méghozzá az online operátorok jóvoltából. A tudakozó munkatársa hatalmas adatbázist használ, amely számos tudnivalót tartalmaz Szentpétervárral kapcsolatosan: a látnivalók, nevezetességek leírását, a város részletes térképét, a szórakoztató és szabadidős tevékenységeket kínáló intézmények listáját, a múzeumok, kiállítótermek nyitvatartási idejét, stb. A projekt vezetője, Alla Holina elmondta, hogy egy szájt látogatóinak legtöbbször az okozza a gondot, hogy nem találják meg az általuk keresett, számukra igen fontos információkat. Az új szolgáltatás ehhez képest nagyon leegyszerűsíti a felhasználók dolgát, lévén, hogy a "tegye fel a kérdést és megkapja a választ" elven működik. Mivel a szolgáltatás elsősorban a külföldi látogatókat tekinti célcsoportjának, az operátorok az orosz nyelv mellett angolul is folyékonyan beszélnek. Az Oroszországban eleddig egyedülálló projekt üzleti terve arra enged következtetni, hogy a szájt finanszírozását a jövőben reklámok elhelyezésével, valamint az operátorok által használt adatbázisba való bekerülésért felszámított összegekkel kívánják megoldani.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél 2002. No.193, link

A tartalomszűrés káros az egészségreFEL

A Kaiser Family Foundation felmérése kimutatta, hogy a hálózati szűrőszoftverek ugyan sikerrel iktatják ki a pornográf és más kifogásolható tartalmakat, ám esetenként az egészségügyi információkhoz történő hozzáférést is megakadályozzák. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy az egészségügyi tartalmak lényegesen nagyobb arányban akadnak fenn a rostán, ha a szűrés kritériumait a legszigorúbb beállításoknak feleltetik meg. A Kaiser Family Foundation az Egyesült Államok iskoláiban és könyvtáraiban alkalmazott szűrőszoftvereket vette szemügyre, és azt tapasztalta, hogy a legkevésbé szigorú szempontok alapján beállított szűrőrendszerek az egészségügyi szájtok alig 1,4%-át tiltják le tévesen. A leginkább korlátozó szinten azonban már az egészségügyi webhelyek 24%-a esik a rostálás áldozatául. A szexualitás témakörét felölelő egészségügyi oldalak minden szűrési szinten nagyobb valószínűséggel akadtak fenn: a legkevésbé szigorú beállításokkal 9, a teljes körű korlátozást kijelölve pedig 50 százalékukhoz nem lehetett hozzáférni. A letiltott pornográf tartalmak arányát tekintve ugyanakkor nem tapasztalható lényeges eltérés a szélső szűrőszintek között. Míg a legenyhébb konfiguráció a "felnőtt" webhelyek 87%-át iktatta ki, addig a legszigorúbb feltételekkel beállított szűrő 91%-os, tehát csak alig valamivel nagyobb hatékonyságot ért el. A felmérésből az is kiderült, hogy például az emlőrákkal kapcsolatban információkat szolgáltató oldalak hozzáférése nem jelentett akadályt, annak valószínűsége pedig, hogy az egészségügyi információk keresésekor véletlenszerűen pornográf anyagok kerüljenek elő, meglehetősen alacsony volt.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél 2002. No.193, link

Vezetéknélküli-jóslatok 2003-raFEL

A 2003-as év közeledtével egyre több mobilkommunikációval foglalkozó szervezet próbál kialakítani egy képet az elkövetkező esztendő lehetőségeiről. Most az egyik leghíresebb vállalat, a Strategy Analytics előrejelzését ismertetjük.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online 2002. dec. 29. link

A gazdasági helyzetre is utalnak az online trendekFEL

Több elemző, illetve Wall Street-i befektető is úgy véli, hogy az online szörfölési szokások utalnak a gazdasági helyzetre, és számos változást előre is jeleznek.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online 2003. jan. 6. link

Minőségügyi trendek az új évezredben : minőség és Megbízhatóság (Armand Val Feigenbaum)FEL

A szerző bemutatja a nemzetközi fejlődésnek azt a három területét, amely az utóbbi évtizedben felpezsdítette az üzleti életet, az oktatást, az egészségügyet és a közszolgálati tevékenységet, és amely véleménye szerint megalapozta a minőségügy jövőjét. Ezután részletezi a minőség jövőjének a legfontosabb irányait, majd vázolja a General System Co. által kidolgozott Total Quality 2000-et.

Régebbi hírforrás(ok): Minőségügyi Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2002. dec. 18. link

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nyerte el az idén a japán kormány mintegy 95 millió forint érték? kulturális támogatását.FEL

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nyerte el az idén a japán kormány mintegy 95 millió forint érték? kulturális támogatását.

Régebbi hírforrás(ok): Index - MTI link

Vezeték nélküli internet-hozzáférés a MatávtólFEL

Szélessávú, vezeték nélküli internet-hozzáférési megoldást fejlesztett ki a Matáv, amelynek piacán egy év múlva legalább 50 százalékos részesedést vár - mondta Kocsis Ferenc, a társaság lakossági szolgáltatások üzletágának munkatársa.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online 2002. dec. 18. link

Számítógép-vásárlásra 60 ezer leírhatóFEL

Jövőre hatvanezer forintot írhat le személyi jövedelem-adójából számítógép-bérlésre és internethasználatra az a család, ahol van iskolás gyermek, felsőoktatásban vagy felnőttképzésben részt vevő, illetve pedagógus.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online 2002. dec. 23. link

Díjmentes világhálós szolgáltatások civil szervezetek számáraFEL

Előfizetési díj nélküli internetelérést biztosít a közhasznú és közcélú szervezetek, közösségek számára jövő év elejétől a CivilPort kiemelkedően közhasznú társaság.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online 2002. dec. 30. link

Nem vált be az állam által támogatott internetezésFEL

Az államilag támogatott internet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezért az informatikai tárca az év elején felülvizsgálja a rendszert. A minisztérium a szolgáltatók nagyobb szerepvállalását szeretné elérni, miközben az állam nem akar az eddiginél többet költeni. Egyelőre azonban még az 1,3 milliárd forint is soknak tűnik, amit a tárca az internetes kedvezményre szánt.

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2002. dec. 23. link

Finn keresésFEL

Kaskinen város önkormányzata Kultúra 2000 pályázaton szeretne részt venni a következô témák valamelyikében: építészet, könyvek, közös kulturális örökség, tánc, fesztiválok, kiállítások, történelem, nyelvek, könyvtárak, irodalom, pantomim, múzeumok, zene, festészet, bábszínház, kulturális események, fényképészet, képzôm?vészet, audiovizuális m?vészet, népi hagyományok. (KultúrPont) Bôvebb információ: City of Kaskinen; 1 Kneiffinpolku, 64260 Kaskinen, Finland - Anita Leppiniemi-Jarvinen anita.leppiniemi-jarvinen@kaskinen.fi link T: +358-6-2207211, F: +358-6-2207245

Hírforrás:
2003. január 08.  • Továbbküldöm a hírt

Asociacion Cultural ZegriFEL

A spanyol Asociacion Cultural Zegri partnerként venne részt Kultúra 2000-es pályázatban, kézm?vesség, kulturális örökség, könyvtárak, múzeumok, kulturális események, szobrászat, műemlékek, levéltárak témakörökben. (KultúrPont) Bôvebb információ: Asociacion Cultural Zegri; Ns 1-7. C/D. Avda. La Cibeles, 29014 Malaga, Spain - Orozco Jimenez orozco1934@teleline-es, T: +34 952 2529855
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról