Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2009/1., 1. 7.

Két hétig felhasználóbarát módon működött a NAVA
Karácsonyra több mint felére, 725.509.850 Ft-ra csökkent a TÁMOP-pénz -- határozott üzenet
Még egy videóarchívum -- szintén közpénzből
Könyvtári program Európa kulturális fővárosában -- konténerkönyvtárak
A könyvtárak és archívumok, abban a formában, ahogyan mi ma ismerjük azokat, el fognak tűnni
Karácsonykor a könyvtárosokról
Ismét üzemel az Europeana digitális könyvtár
Megváltozhat az emberi gondolkodás az internet miatt?
A tengerentúlon megelőzte a napilapokat az internet
Hazai internet-statisztika
'Őszinte Könyvtár' -- hat újabb elv, ahogy ígértük
Páskándi Gézáról neveznek el könyvtárat Szatmárhegyen
Nemzeti stratégia Kanadában -- print disabilities
Tisztogatás az ukrán közkönyvtárakban
Betűk ajándékba - mozgó könyvtárakat kaptak a falusi iskolák
Könyvtár a hotelben, az ottfelejtett kötetekből
Diákok beiratkozási szokásai -- Márton Áron Gimnázium könyvtára
Egri csillagok vakírással
A zeneipar többé nem pereli be a fájlcserélőket
Aludni tilos a washingtoni könyvtárakban
Mosdatlanság a könyvtárban -- mit csináljunk?
A cégeknek nem kellettek az elbocsátott közszolgák
Jogtiprás és Isten-komplexus -- kórházban és könyvtárban
Last.fm: miket hallgattunk 2008-ban? -- És mit kölcsönöztünk?!
Megjelent a TÁMOP 5.4.2 jelű kiemelt projekt
Régi felvételek átmentése -- buhera inkább, vagy szakember digitalizáljon?
Török könyvtárügy
Ingyenes hotspot Dunakeszin
Átlépte a 4 milliót az iWiW felhasználók száma!
Álmodj, alkoss, újíts! Startol az európai kreativitási év
Véget ért a VHS-korszak Amerikában
Titkosírás az olvasás szolgálatában
Munkahelyi békítő show -- a mediációs technika
Káosz a pr hatékonyságmérésben -- ave és hubanalízis
A távmunkásokat rúgják ki utoljára válság idején
Innováció! Dundika szexi ruhákban!
Már nem Isten áll a toplista élén: ki tudta megelőzni?
Kormányzat 2.0 -- Obama rákapcsol, Európa fontolva halad, Magyarország...
Dokumentumok 1989-ről -- egy éven át
Legerotikusabb slágerek
Friss képek Budapestről a Google Earthben
Prémiumlap külföldieknek a magyar kultúrától
Magyarul is elérhető a Google Hírek
Legjobb szakmai blogok
Mitől jó egy (könyvtári) honlap?
Segédeszköz -- Itt az első mobiltelefonos katolikus imagyűjtemény
Panasza van? Itt az állami ügyfélszolgálat


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Két hétig felhasználóbarát módon működött a NAVAFEL

A Nemzeti Audiovizuális Adattár (NAVA) hiába digitalizált be több százezer műsort és filmet, mert jogi okokból nem volt elérhető a neten. Most két hétig nosztalgikus filmekkel rukkolnak elő, hogy kitalálják, hogyan oldhatnák meg a láthatatlan gyűjtemény problémáját. Két hétig felhasználóbarát módon működik a 2006-ban elindított Nemzeti Audiovizuális Adattár (NAVA). A magyar tévék műsorát és a magyar filmeket digitalizáló adattár ugyanis hetvenhét magyar filmet, régi filmhíradót és tévés műsort tesz ingyenesen elérhetővé a neten csütörtöktől december 31-ig. A szervezet igazgatója, Kitzinger Dávid elmondta, a karácsonyi szünet hangulatához igazították NAVA oldalára felkerülő filmek és műsorok listáját. Így megnézhetőek lesznek régi magyar filmek, nyolcvanas évekbeli híradórészletek a parlament karácsonyfájáról, Karádi Katalin-sanzonok, és a szeretetben összeborulás jegyében pedig korai Fidesz-Kisz találkozóról készült tudósítás. - F: dec. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Index, link

Karácsonyra több mint felére, 725.509.850 Ft-ra csökkent a TÁMOP-pénz -- határozott üzenetFEL

Több mint 800 millióval, 1.555.509.845 Ft-ról (forrás pl.: link ) 725.509.850-ra (ld.: link ). A közép-magyarországi régióban a csökkenés után 500 millióból 270 maradt. Az egész csomag is 20 milliárdnak indult, majd hivatalosan is 15 milliárd lett. Az üzenet határozott: leginkább magatokra számíthattok. Nagyobb az esélye tehát annak, hogy a könyvtárak tényleges menedzselésére kerüljön a hangsúly: saját források (szakismeret a fejekben, ügyféltőke, szakmai hálózatok, állomány, épület és egyéb eszközök) feltérképezése, a szükségtelen párhuzamok saját hatáskörön belüli leépítése (egy korábbi megfogalmazásban: link ). Kérdés, hogy fogja-e az üzenetet a szakma irányítói rétege? A legtöbb konfliktus ugyanis a bürokratikus struktúra és a szakmaiság között feszül (ld.: link ).

Régebbi hírforrás(ok): MG

Még egy videóarchívum -- szintén közpénzbőlFEL

Korábbi hírünkben link volt szó arról, hogy a NAVA, az ORTT és az OSZK egyaránt rögzíti a magyar tévécsatornák dokumentációs anyagait. Egy régebbi anyag után kutakodva megtudtam, hogy a Magyar Televízió is rögzíti saját anyagait az MTV Videótár indulása (2007. május) óta -- szintén közpénzből. Úgy tűnik, válság ide vagy oda, gazdagságunk szinte határtalan. A párhuzamosság, a 'csak akkor van meg, ha itt van a kezemben' kultúrája úgy látszik, a könyvtáron kívül is erős. Hiller István korábbi szavaival élve 'ez a fajta párhuzamosság a pazarlás kultúrája, a panaszkodás kultúrája' (vö.: link ) feltehetően erre is érvényes.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Könyvtári program Európa kulturális fővárosában -- konténerkönyvtárakFEL

Ebben az évben Linz és Vilnius (Litvánia) Európa kulturális fővárosai. Mindkét metropolisz látványos szabadtéri fesztiválon vette át január elsején a kultúra-központok jelképes kulcsait. A rendezvénysorozat irodalmi vonatkozásai közül érdemes megemlíteni a Vilnius-ban zajló tavaszi költői világfesztivált, és a magyar vonatkozású színházi szereplést: Schilling Árpád vezette Krétakör Színház (link mutat be egy nemzetközi formanyelvre épülő performanszt. A földrajzilag közelebb fekvő Linz-ben nem lesz magyar közreműködő, viszont találhatunk -- először talán a kulturális fővárosok műsorán -- könyvtári rendezvényt 'Bibliothek der 100 Sprachen' (100 nyelv könyvtára) címen. A 2009 októberében -- novemberében zajló program abból a tényből indul ki, hogy a tartományi főváros Linz lakosságának egynegyede nem német nyelvterületről származik. A rendezők egy kiemelt főtéren konténereket állítanak fel, amelyekben a városba költözött nációk mutathatják be könyveiket, nyelvterületük kulturális termékeit. (ref.: Kerekes Pál) - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): link link

A könyvtárak és archívumok, abban a formában, ahogyan mi ma ismerjük azokat, el fognak tűnniFEL

Rév István, OSA: 'Fontos, és sokak számára nem nyilvánvaló változások zajlanak, amelyek alapvetően érintik a könyvtárakat és az archívumokat. A digitalizálás, a látszattal ellentétben, nem megoldása a könyvtárak és archívumok problémáinak, hanem annak egyik legfontosabb oka. Az információhoz való hozzáférés technológiájának, szerkezetének változásai, a könyvtárakat és archívumokat jelenlegi formájukban feleslegessé teszik. Tudom, hogy ez erős állítás, de meg vagyok győződve arról, hogy a könyvtárak és archívumok, abban a formában, ahogyan mi ma ismerjük azokat, el fognak tűnni. Az archívumok alapja az ezer éve lassan, fokozatosan kialakult megszerzett bizalom volt; bizalom abban, hogy az archivisták rendelkeznek azzal a szakmai tudással és integritással, ami garantálja a dokumentumok hitelességét. Ma egy távolról küldött számítógépes vírus segítségével megváltoztathatóak az archívumi dokumentumok, átírhatóak a források. Amit mi közösen próbálunk tenni, az egy kísérlet arra, hogyan lehet megújítani egy könyvtár vagy egy archívum funkcióit. Hogyan nyílik ki egy archívum, ahelyett, hogy egy dohos pincében őrizné átláthatatlan módon a poros iratait.' - F: dec. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Index, link

Karácsonykor a könyvtárosokrólFEL

'A világ sok helyén élnek ők, és éppúgy lehetnek dánok, chileiek vagy japánok. Persze én a magyar könyvtáros kisasszonyokat ismerem, akik általában annak a háznak, intézetnek vagy szellemi konglomerátumnak a lelkei, ahol éppen felügyelik a könyvek virágoskertjét.' A könyvtáros kisasszonyok kedves emberek. Ám a mosoly, a melegség mögött ortodox szigor munkál. Mert mélyen hívő emberek ők, eltökélten hisznek a gutenbergi világrendben, amelynek fennmaradásáért ők felelnek. E hitüket könnyen próbatétel alá lehet vetni. Leemelsz a polcról egy könyvet, majd nem oda helyezed vissza, ahol eredetileg volt. A műveletet a könyvtáros kisasszony tekintete előtt kell végrehajtani, igen, nyomban hó hull a tarkódra, és a mondatban, amelyet ekkor hallasz -- 'Annak nem ott van a helye!' --, hideg, fémes és könyörtelen erőt érzel. Ez az előbb még oly kedves ember egyszerre mord cerberussá válik! A könyvtáros kisasszonyok egy letűnt korszak gyermekei, voltaképpen Grál-lovagok, apostolok vagy afféle titkos jótevők, mint a zsidók vagy a mohamedánok 'igaz emberei', akik létezésükkel tartják fent a romlott és korrupt világot. Olykor leplezni igyekeznek valami szelíd és szomorú, atavisztikus erőt, máskor a leghatározottabban képviselik az igazságuk szigorát, nem látott még a világ olyan olvasót vagy kölcsönzőt, akit könyvtáros kisasszony jogtalanul vert volna meg, vagy igaztalanul lökött volna le a könyvtár lépcsőjén, bordarepedések, orrtörés, és az összevérezett könyvért is neki kell a büntetést fizetnie. Sokan kérdezik, hogy miért maradnak fent a könyvtárak, miért marad fent a könyv. A könyvtár csodájáért leginkább a könyvtáros kisasszonyok a felelősek, e csodához a legközelebb is ők egzisztálnak, milyen lenyűgöző és szomorú, hogy minden reggel a csoda szívébe indulnak dolgozni! Karácsonykor a könyvtáros kisasszonyok akasztanak... - F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Délmagyar, link

Ismét üzemel az Europeana digitális könyvtárFEL

A november 20-i startot követő összeomlás után nagyjából egy hónappal sikerült ismét üzemképessé tenni az Europeana európai uniós internetes könyvtár és digitális kulturális adatbázis honlapját. - F: dec. 24.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Megváltozhat az emberi gondolkodás az internet miatt?FEL

Több szakember is egyöntetűen úgy véli, hogy a világháló megváltoztathatja az emberek szokásait és gondolkodását. Niklas Luhmann elmondta, hogy a számítógépes technika legnagyobb veszélye, hogy megkérdőjelezi a szakértelmet és a szakértők létét, hiszen napjainkban szinte bárkinek lehetősége van nem csak ellenőrizni, de megkérdőjelezni vagy akár meg is cáfolni a tudósok, vállalkozók vagy éppen a politikusok állításait. A számítógépek segítségével az adatok feldolgozása és az információk lekérdezése minden korábbinál egyszerűbb és könnyebb. Aki azonban bead a rendszerbe egy adatot, az nem tudja, hogy más ezt hogyan használja fel. Marshall McLuhan médiakutató már az 1960-as években felállította azt a tézisét, miszerint az új médiák alapvetően befolyásolják az ember gondolkodását. A mai olvasók például a gyorsan megszerezhető információkra vágynak és nem a hosszú anyagokra, elemzésekre. Az internet pedig csak elősegíti és erősíti ezt a folyamatot. 'Két vagy három oldal után egyszerűen untat egy szöveg, türelmetlenné válok és végül elveszítem a fonalat. Az info-felhasználó ma már nem szavakat keres, hanem hullámokra ugrik, mintha egy jetskiző lenne' -- szögezte le Nicholas Carr. A szakemberek szinte kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a kommunikáció egyre rövidebb és gyorsabb, elég például csak az e-mailekre vagy az SMS-ekre gondolni. Ma már teljesen elfogadott dolog, hogy valaki a mondanivalóját 160 karakterbe sűríti be. Az emberek célzottan keresnek, kommunikálnak és emiatt ellaposodhat a gondolkodás, hiszen úgy gondolják: nincs idő másra, az eltérő dolgokra. Végül egy elgondolkoztató adat: a telefontársaságok ma háromszor akkora forgalmat zsebelnek be az SMS-ekből, mint Hollywood a mozijegyek eladásából. - F: dec. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

A tengerentúlon megelőzte a napilapokat az internetFEL

A tengerentúlon a napilapok már a világháló mögé szorultak a belföldi és nemzetközi hírek tekintetében, a fiatalok körében pedig immár a televízió sem tud előnyre szert tenni, mint elsődleges forrás. Az Egyesült Államokban a Pew Research Center for the People & the Press készített friss felmérést a jelenlegi állapotokról, arra a kérdésre koncentrálva, hogy a megkérdezettek mely formátumot tartják az elsődleges hírforrásnak, már ami a hazai és nemzetközi vezető beszámolókat illeti. A válaszok alapján arra jutottak, hogy a világháló gyorsan tör előre, ami nyilván az idei elnökválasztási kampánynak is köszönhető. A legszembetűnőbb változásnak az internet helyezése bizonyult, a mintegy 1500 felnőtt megkérdezésén alapuló felmérés szerint ugyanis az idei év végén immár 40 százalék tartja elsődleges hírforrásnak a világhálót. Tavaly szeptemberben ez még 24 százalék volt. - F: jan. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Műszaki Fórum, link

Hazai internet-statisztikaFEL

2008 vége felé érdemes áttekinteni, mi minden történt az informatika világában.
Ebben próbál segíteni Miklovicz Norbert, az Internet vállalkozás a semmiből című
eBook szerzője és a link alapító főszerkesztője.
- Az internetezők több mint 80%-a már vásárolt valamit a világhálón.
- A lakosság 25-30% -a rendelkezik alapvető számítógépes és internetes ismeretekkel.
- valamivel több, mint 300 ezer ECDL képesítést adtak ki.
- Az NHH közleménye szerint a hazai szolgáltatók több mint 200 ezer új előfizetéssel növelték ügyfélkörüket. Ez az év közepén már azt jelentette, hogy 100 emberre 116 mobiltelefon jut.
- A BSA szerint 42% ma a kalózszoftverek aránya.
- Az interneten a legnépszerűbb napilapok 2008-ban: Blikk, Metro, Népszabadság, a menedzserek körében: Origo, Index, portfolio.hu.
- A KPMG tanácsadó cég jelentéséből kiderül, hogy Magyarország nincsen benne a 30 legvonzóbb befektetési célpontnak tekintett ország között.
- 2008 első felében közel 9000 terrabájtnyi tárolókapacitást értékesítettek.
- Magyarországon a 14 évesnél idősebb lakosság 49%-a rendelkezik internettel. - F: jan. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

'Őszinte Könyvtár' -- hat újabb elv, ahogy ígértükFEL

A LibraryJournalben megjelent a Michael Casey / Michael Stephens-féle 'Transparent Library' cikk második része. Az előzőekben tárgyalt hat pont után itt az újabb hat: A 'nyitott ajtók' gyakorlata. Részvétel a kommunikációban. A fejlődés mérése. Szolgálj ki minden használói csoportot! Add le az egód a ruhatárban! Változtass! - Mindez kifejtve: - F: FIKSZ, dec. 18., link -- Halkan megjegyzendő: a FIKSZ-blogra az amerikai cikk ismertetése 3 napon belül került ki. És ez nem egyedi eset...

Régebbi hírforrás(ok): MG

Páskándi Gézáról neveznek el könyvtárat SzatmárhegyenFEL

A szatmárhegyi helyi tanács RMDSZ frakciója kezdeményezte, hogy Páskándi Gézáról, a falu híres szülöttjéről nevezzék el a községi könyvtárat. Múzeumot is berendeznének a településen, melyhez kiállítás céljából, a Petőfi Irodalmi Múzeumtól kapnák meg az író személyes tárgyait. A hivatalos névadó ünnepséget a jövő évi Páskándi-emlékünnepség alkalmával lesz. 'A községnek különben új könyvtára van' -- tájékoztatta Szűcs Szabolcs, a község alpolgármestere a szatmar.ro-t. -- 'A helyi önkormányzat megvásárolta a községházával átellenben lévő, volt szövetkezeti épületet, és azt teljesen felújította -- hamarosan a 12 000 kötetes helyi könyvtárat teljesen átköltöztetik ide.'- F: dec. 9.

Régebbi hírforrás(ok): szatmár.ro, link

Nemzeti stratégia Kanadában -- print disabilitiesFEL

December elején Kanadában a könyvtárak és a kiadók képviselői a könyvtárhoz való egyenlő hozzáférés kezdeményezés -- Initiative for Equitable Library Access (IELA) -- aktuális állásáról tanácskoztak. Áttekintették a print disabilities', azaz a nyomtatott kiadványokkal kapcsolatban hátrányban lévők jelen helyzetét és a trendeket. A rendezvény szervezője a Kanadai Könyvtárak és Levéltárak szervezet, az apropó pedig a Fogyatékosok Nemzetközi napja volt. A nyomtatott kiadványokat nehezen vagy azokat használni képtelen emberek közé tartoznak azok, akik alternatív formátumokat, pl. öregbetűs nyomtatást, felolvasást, auditív eszközöket vagy Braille-változatot igényelnek, akár elektronikus, akár nem elektronikus segédletek által. (ajánlja: Molnár Szilárd) (ref.: MG) - F: dec. 3.

Régebbi hírforrás(ok): MarketWatch, link

Tisztogatás az ukrán közkönyvtárakbanFEL

Ukrajna kulturális minisztériuma körlevélben szólította fel megyei hivatalait, hogy vizsgáltassák át a közkönyvtárak könyvállományát, és vitessék archívumba az úgymond kommunista és (orosz) soviniszta tartalmú köteteket. Jekatyerina Szamarec, a Dnyipropetrovszk megyei kulturális főosztály vezetője azt közölte, hogy a minisztériumi levél azoknak a köteteknek az eltávolítására helyezte a hangsúlyt, amelyekben előfordul a Sztálin, a Lenin és a Marx név, vagy amelyek tartalmazzák a Szovjetunió Kommunista Pártjának programját, kongresszusi határozatait. Történik mindez akkor, amikor a pénzügyi-gazdasági világválság miatt Ukrajnában is egyre keresettebb könyv Marx Tőkéje, és a közkönyvtárak olvasóinak körében nő az érdeklődés a szovjet korszakban kiadott művek iránt - olvasható a kijevi lapban. - F: dec. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Múlt-kor, link

Betűk ajándékba - mozgó könyvtárakat kaptak a falusi iskolákFEL

Decemberben karácsonyi adományozó akciót szervezett a Libri könyvesbolt, a Little People Alapítvánnyal és számos más partnerrel közreműködve. A három hetes rendezvénysorozat alatt összesen mintegy 1100 könyvet ajándékoztak beteg és egészséges gyerekeknek, könyvtárakat hoztak létre, de főződélutánt is szerveztek. Az onkológián kezelt gyerekek, a válaszúti kollégium tanulói és több Kolozs megyei település iskolásai is könyvtárat kaptak ajándékba a Libritől és a Little People Alapítványtól. December 15 és 17 között így százhúsz, Kolozs megyei településeken élő gyerek látogathatott el könyvtárba Kolozsvárra. Sokuk számára ez volt az első alkalom nem csak a könyvtárba menést, de a Kolozsvárra utazást illetően is. Amellett, hogy megtudhatták: hogyan működik egy könyvtár, a kicsiknek meséket olvastak fel, átváltoztatták őket kedvenc mesefiguráikká, karácsonyfadíszeket készíthettek és ajándékkönyveket meg édességet kaptak a Mikulástól. Az ajándékozás során három hordozható könyvtár is gazdára talált. Az egyiket a válaszúti szórványkollégiumnak adják át, a másikat a kolozsvári fogyatékkal élők óvodájába járó gyerekek kapják meg, a harmadik Mákófalvára, az általános iskolába kerül. A kolozsvári Happy Kids Nemzetközi Iskola és a Business-szakos Diákok Szövetsége segítségével elkészült három könyvtárat pedig Kackó, Kolozsborsa és Magyarszentpál iskolája kapta ajándékba. A könyvtárakat a diákok adományozta könyvekkel töltötték meg.

Régebbi hírforrás(ok): link , ReMeK-e-hírlevél 2009/1.

Könyvtár a hotelben, az ottfelejtett kötetekbőlFEL

Mivel a sietős utazók gyakran ottfelejtik könyveiket a szállodában, az egyik madridi hotel könyvtárat hozott létre 250, a szobákban talált kötetből. A spanyol főváros központjában található Conde Duque hotel különleges könyvtárában főleg angol nyelvű zsebkönyveknek vannak, de akadnak spanyol, japán, görög, kínai és holland nyelvű úti-, illetve művészeti könyvek is, összesen tíz nyelven. Az ottfelejtett könyvek tárában a hagyományos római szakácskönyv békésen megfér a Michael Jackson táncát elemző írással, a spanyol bikaviador, José Ortega Cano emlékirataival és természetgyógyász könyvekkel. Aki vallásos irodalomra vágyik, szintén talál magának olvasnivalót. A könyvek tára egy évvel ezelőtt Paloma Cabreras kereskedelmi igazgató ötlete alapján jött létre, aki egy kis vitrinben őrizte a hotelszobákban felejtett első negyven könyvet. Egyesek elfelejtik visszaadni a kölcsönvett könyvet, főleg az útikönyveket, a szállodának pedig nincs kölcsönzési rendje, nem ellenőrzik a könyvtár használóit. De vannak olyan vendégek is, akik szándékosan feledékenyek, hogy gyarapítsák a készletet: az egyik vendég például verseskötetet ajándékozott a hotelkönyvtárnak. (mti)

Régebbi hírforrás(ok): link , ReMeK-e-hírlevél 2009/1.

Diákok beiratkozási szokásai -- Márton Áron Gimnázium könyvtáraFEL

A beiratkozásnál az eltelt nyolc tanévet vettem figyelembe, hozzáadva ezt a tanévkezdetet is. Az elmúlt nyolc tanesztendő beiratkozási szokásai továbbra is megegyeznek a mostanival. Azok a diákok, akik nagyon távol esnek otthonuktól és bentlakásban laknak, tehát főleg a vidékiek, sokkal hamarabb beiratkoznak, mint a helybéliek, akiknek van idejük délután is kölcsönözni könyvet a Megyei könyvtárból. Őket az ingázó diákok követik a sorban, és végül maradnak a helybéliek. Tehát, nagyon fontos, hogy a gyerekeknek milyen lehetőségük van a beiratkozásra. Az sem elhanyagolható, hogy fokozatosan észreveszik, mennyire megkönnyíti tanulásukat, ha az iskolában lévő könyvtárat választják az információhoz jutás végett. - F: dec. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Hargita Megyei Iskolakönyvtárosok, link

Egri csillagok vakírássalFEL

Egy huszonéves fiú írta át a népszerű regényt és még sok mást is Braille írásra. A 23 éves Fekete Tamás 15 éve vesztette el a látását. Miután megtanulta a vakírást, az egri fiú úgy döntött: kedvenc regényeit látássérült társaival is megosztja. Először az Egri Csillagokat gépelte le, ami két évig tartott. 17 dossziényi, csaknem ezer oldalas lett vakírással a népszerű regény. Az elkészült művet ereklyeként őrzi a Fekete család. Az Egri Csillagok után több kötetet is legépelt a fiatal fiú. Azokat azonban a Braille könyvtárnak adományozta. Most egy újabb regényt ír át vakírásra. - F: dec. 27.

Régebbi hírforrás(ok): Hírszerző, link

A zeneipar többé nem pereli be a fájlcserélőketFEL

Az amerikai óriáskiadók szövetsége bejelentette, hogy szakít eddigi gyakorlatával, és nem indít pereket egyéni felhasználók ellen, viszont a visszaesők esetében kérelmezi internet-hozzáférésük felfüggesztését. - F: dec. 21.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Aludni tilos a washingtoni könyvtárakbanFEL

Új szabályok bevezetésének hírével lepték meg olvasóikat a washingtoni könyvtárak az ünnepekre, melyeket a tervek szerint februárban már alkalmazni is fognak. Nyilván senkit sem lepek meg azzal, hogy elárulom: a korlátozó intézkedések a hajléktalanok kiszűrésére születtek meg. A gyakorlati megvalósítás különösképp nem érdekel: ott valószínűleg lesz biztonsági személyzet, aki majd intézkedik, ha kell, és nem a könyvtáros ébreszti fel a 'renitens' olvasót. De arra azért kíváncsi vagyok, mennyire lesznek következetesek a megvalósításban. Mert egészen biztosan lesz olyan jól öltözött használó, aki három táskát is becipelhet majd a washingtoni könyvtárba, és lesz olyan köztiszteletben álló használó, akit kellemetlen testszaga ellenére is kiszolgálnak, és aki mellett csendben elosonnak, ha elbóbiskol. Akkor viszont mire ez a színjáték? Tessék csak kiírni a könyvtár ajtajára, hogy hajléktalanoknak bejönni tilos. Ja, és az időzítés is tökéletes volt: naná, hogy karácsonykor kell ezt bejelenteni. És persze akkor, amikor hetek óta rekordhideg van az Egyesült Államokban. - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárosháza, link

Mosdatlanság a könyvtárban -- mit csináljunk?FEL

... Ráadásul a bácsi nyugdíjas, szinte napi szinten jár ide, a könyvtári szabályokat betartja. Alapvetően nem ápolatlan, csak tömény, átható izzadtságszaga van (lehet, hogy olyan gyógyszereket szed, ami ezt okozza). Mit lehet csinálni a szag ellen? Azért légfrissítő korongocskákat csak nem tapasztok a hátára egy jó szándékú vállveregetéssel... - F: dec. 19.

Régebbi hírforrás(ok): Henrietta, link

A cégeknek nem kellettek az elbocsátott közszolgákFEL

2008. évkezdetétől októberig a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 940 ezren dolgoztak. A költségvetési intézményekben összességében közel 4,0 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett, vagyis a magánszektor nem tudta felszívni a közszférából elbocsátottak többségét. - F: dec. 17.

Régebbi hírforrás(ok): Napi, link

Jogtiprás és Isten-komplexus -- kórházban és könyvtárbanFEL

Kedves öreg barátom panaszkodott úgy két éve, hogy az egyik vidéki kórházban milyen embertelenül bántak vele. Szokásos infúzióterápiára érkezett. ...A de facto el nem foglalt ágyért, az el nem fogyasztott fejadagért persze valakik felveszik a kvótapénzt. Ha pedig a kedves beteg mégis olyan túlzott igénnyel rukkolna elő, hogy vegyék emberszámba, hát kapjon a fejéhez, és tejeljen -- adta elő öreg barátom. Én pedig -- helység- és személynevek említése nélkül, anonimizált formában persze -- megírtam az affért. Másnap telefonon hív az illető: köszöni, hogy segíteni akartam, de mi lesz, ha rájönnek, ő a 'besúgó', és nem látják el ott, ahova a krónikus betegségével jár? A hangjában szűkölő félelemtől rosszul lettem. ...Nálunk a páciens a szocializmus negyven évében (és a rákövetkező másfél évtizedben) alig mert panaszkodni. Személyes tapasztalat, hogy számos orvos -- leginkább az osztályukat tekintélyelvű parancsuralommal kormányzó, feudálszocialista mentalitású főorvosok -- ingerülten reagál nemhogy a kritikára, de már arra is, ha a beteg egyáltalán megkérdezi: miért teszi (írja fel) a doktor úr azt, amit. Orvostársadalmunk egy részét kifejezetten sérti, ha a beteg nem kritikátlan és feltétlen bizalommal viszonyul őhozzá, hanem -- ó, borzalom! -- kollégáival leellenőrizteti a diagnózist. (vö.: ***, a mumus -- pozitív szemlélettel a könyvtárban - link ) - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): NOL, link

Last.fm: miket hallgattunk 2008-ban? -- És mit kölcsönöztünk?!FEL

Előrukkolt éves zenei toplistáival a last.fm, a zenehallgatási szokásainkat követő közösségi oldal. Megtudhatjuk, ki volt az év leghallgatottabb zenésze, illetve milyen albumokat és számokat favorizáltak a bolygón. Megtalálható a listán az ipari rock fenegyereke, Trent Reznor és a Sziget közönségét is letaroló duó, a MGMT. - F: dec. 17.
-- Azon tűnődöm, hogy hány évet kell még arra várni, hogy megjelenjen az a hír -- mondjuk jan. 2-án -- hogy az előző év közkönyvtári slágerei az és ez voltak. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): HVG, link

Megjelent a TÁMOP 5.4.2 jelű kiemelt projektFEL

Értesítjük tisztelt pályázóinkat, hogy megjelent a TÁMOP 5.4.2 jelű, 'Központi szociális információs fejlesztések' című kiemelt projekt teljes dokumentációja. - F: dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Régi felvételek átmentése -- buhera inkább, vagy szakember digitalizáljon?FEL

Mi legyen a családi kincsnek számító régi magnó-, film- és videofelvételekkel? Miközben a hanglemezek nem szorulnak mentésre, a többi kép- és hanghordozó átírásával olykor meglepően profi kisiparosok foglalkoznak. 'Évek óta kaphatóak úgynevezett kombó készülékek, amelyekkel a VHS-kazettákról dvd-re lehet átírni a régebbi felvételeket, de az így készített lemezek csak úgy játszhatók le, mint maguk a kazetták, vagyis nem lehet bennük keresni, átugrani a jeleneteket' -- vág a közepébe Besenyei Zalán, a film-, video- és hanganyagok átírására szakosodott keskenyfilm.hu értékesítési vezetője. A dvd előnyeivel -- például a kereshető menürendszerrel -- is szolgáló digitalizáláshoz ennél több szükségeltetik: valamilyen módon számítógépes merevlemezre kell vinni a mozgóképet, hogy digitális formában is szerkeszteni lehessen. 'Vannak, akik kedvelik az efféle otthoni pepecselést, de a többség inkább szakemberekre bízná a dolgot' -- így Besenyei. - F: dec. 3.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, link

Török könyvtárügyFEL

F: dec. 15.

Hírforrás:
2009. január 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Katalist, link

Ingyenes hotspot DunakeszinFEL

F: jan. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Katalist, link

Átlépte a 4 milliót az iWiW felhasználók száma!FEL

December 24-én délelőtt az iWiW aktív regisztrált tagjainak száma elérte a 4 milliót, ami csaknem lefedi a hazai internetezők táborát. Kizárólag ezen a napon személyes üzenetből 1,4 millió született, az üzenőfalra pedig 258 ezren írtak, ami a szokásos átlag három és félszerese. -- F: jan. 5.

Régebbi hírforrás(ok): penzcetrum.hu, link

Álmodj, alkoss, újíts! Startol az európai kreativitási évFEL

Megkezdődött a jórészt az információs társadalom gondolatköréhez kapcsolható európai új esztendő programláncolata, a 'Kreativitás és Innováció Európai Éve' sorozat. A rendezvényfolyam szlogenje: 'Álmodj, alkoss, újíts!' Az európai év célja, hogy előmozdítsa és finanszírozza az alkotó és újító megközelítést az emberi tevékenység különböző területein, és hozzájáruljon ahhoz, hogy az Európai Unió felkészültebben nézzen szembe a globalizált világ kihívásaival. Az előző európai évekhez hasonlóan a projekt európai, nemzeti, regionális és helyi szintű reklámkampányokból, eseményekből és kezdeményezésekből áll össze. A cseh elnökség egyik első erőpróbája lesz a január 7-re, Prágába tervezett nyitóprogram megszervezése. Jose Manuel Barroso, a Bizottság elnöke és Mirek Topolánek, cseh miniszterelnök mellett valamennyi ország képviselője jelen lesz (többek között a külön erre a kezdeményezésre kinevezett nemzeti koordinátorok is). A kreatív év képviseletére nagyköveteket választanak. Nobel-díjas kutatók mellett Rubik Ernő is meghívást kapott a tudós-diplomáciai testületbe. A sorozat előzményeihez tartoznak a Kultúrák közötti párbeszéd (2008), a Mindenki számára biztosítandó esélyegyenlőség (2007), valamint a Munkavállalási mobilitás (2006) európai éveinek sikeres szériái. A még tavaly decemberben tartott rendezvény premieren a Bécsi Zöldségzenekar adott koncertet. A zenészek hangszereiket -- érdeklődő nagyközönség előtt, a kreativitást élőben szemléltetve -- délután kezdték kifaragni, megalkotni a piacon vásárolt levesbevalókból. A helyszíni tudósítások szerint a kizárólag zöldségeken muzsikáló zenekar repertoárjába bőven beletartozott a vegetalével való locsolás, valamint az ütemesen 'szétborzolt' káposzták reccsenő melódiája. A rendezvény premieren a Bécsi Zöldségzenekar adott koncertet. - F. jan. 1.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, (Kerekes Pál ajánlásával) link

Véget ért a VHS-korszak AmerikábanFEL

Leszállította utolsó VHS-szállítmányát partnereinek a Distribution Video Audio (DVA), amely a továbbiakban nem forgalmaz videokazettán kiadott filmeket -- adta hírül a Los Angeles Times. A lap szerint ezzel végleg vége VHS-piacnak az Egyesült Államokban, ahol ugyan a DVD már évek óta átvette a vezetést a filmforgalmazásban, de floridai vállalat még évekig nyereséggel értékesítette tovább az elfekvő készleteket. Eközben a szakemberek már a DVD-nek sem jósolnak nagy jövőt: maga Kuegler is úgy véli, hogy három-négy éven belül teljesen kiszorítja a nagy felbontású Blu-ray, így jóval kevesebbet élhet meg a VHS három évtizedénél. A Blu-rayt pedig már nem valószínű, hogy bármilyen fizikai formában is létező szabvány váltja majd le, valószínűleg a letöltések veszik majd át a helyét. - F: dec. 23.

Régebbi hírforrás(ok): Origo, link

Titkosírás az olvasás szolgálatábanFEL

Kétszáz éve, 1809. január 4-én született Louis Braille, annak az írásnak a kifejlesztője, mely hosszú évtizedekig a vakok egyetlen lehetősége volt az olvasásra. A XIX. század elején főként kézműves szakmákat és zenét tanulhattak. A látóként született Braille háromévesen apja nyeregmíves-műhelyében sebezte meg magát, ekkor veszítette el látását. Tizenöt évesen kezdett kitapogatható írás kifejlesztésébe, amikor egy francia tüzértiszt, Charles Barbier százados az 1819-ben általa a katonák számára kidolgozott, ám a hadsereg által nem akceptált 'éjszakai írás' módszerét 1824-ban bemutatta a párizsi Vak Gyermekek Nemzetközi Intézetében, ahol 1819 óta Braille is élt. A Braille-könyvek olvasását mára háttérbe szorította a számítógép és a hangoskönyvek -- a számítógép-használatot számos program könnyíti a vakok és gyengénlátók számára. 1961-ben svéd mintára jött létre a VGYOSZ hangos könyvtára -- először kazettára felolvasott műveket tartalmazott. A hangoskönyvtár állománya ma 3000 kötet feletti. A mintául szolgáló svéd Braille- és Hangos Könyvtár (TPB) a hangos könyvek előállítója és kölcsönzője, melynek egyik részlege tankönyv-előállítással is foglalkozik. -- F: jan. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Litera, link

Munkahelyi békítő show -- a mediációs technikaFEL

Sztrájkok és több éves, elhúzódó munkaügyi perek megelőzésére már kidolgoztak Nyugat- Európában és az Egyesült Államokban egy olyan technikát, amelyet Magyarországon azonban még alig használnak. A mediáció, a közvetítés olyan eszköz, amely nemcsak gyorsabb lefolyásúvá teheti a munkaügyi konfliktusokat, hanem olcsóbb a pernél és a munka beszüntetésénél sokkal hatékonyabb. - F: dec. 29.

Régebbi hírforrás(ok): HR Portál, link

Káosz a pr hatékonyságmérésben -- ave és hubanalízisFEL

Nincs a szakma által közösen elfogadott mérési metodika a pr-ügynökségek tevékenységének értékelésére. A reklámegyenérték- mérést nemzetközi szinten már rég alkalmatlan módszernek tartják, de itthon még nincs jobb. - F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív, link

A távmunkásokat rúgják ki utoljára válság idejénFEL

A távmunkában foglalkoztatás az egyik legjobb módja lehet a munkaerő-költségek csökkentésének, így különösen a mostani nehéz gazdasági klímában érdemes ehhez az eszközhöz nyúlni a nehézségekkel küzdő cégeknek. Erre annál is inkább szükség lenne, mivel egy friss felmérés szerint Magyarországon még mindig nagyon alacsony ennek a munkavégzési formának a tudatos alkalmazása. - F: dec. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Mfór, link

Innováció! Dundika szexi ruhákban!FEL

A Blikk.hu azzal dobta fel újonnan fejlesztett rss-olvasóját, hogy beleintegrálta Hornyák 'Dundika' Hajnalkát, ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy amikor frissül az oldal -- vagy bizonyos időközönként ettől függetlenül is -- Dundika besétál a képbe, és kicsit illegeti magát. Ugyanilyen hírolvasóval a nyáron jelentkezett a brit Sun bulvárlap online változata, náluk Keeley Hazell modell vetette be magát az olvasottság érdekében. (Az ötlet egyébként egyben divatosan retró is, talán pont tíz éve, hogy megjelentek az első asztalon [desktopon] táncoló csajok.) -- A mintát adó brit Sun bulvárlap weblapján Keeley Hazell modell provokatívan öltözötten a képernyőre besétálva tálalja a friss híreket, de beállítható az is, hogy két cikk között is lekösse a programot letöltő olvasót: ekkor véletlenszerű időközönként megjelenve csókokat dobál, majd rúzsfoltot hagy a képernyőn, vagy éppen Bond-lányként lyukat lő a monitorba. - F: dec. 16.

Régebbi hírforrás(ok): Szívlapát, link

Már nem Isten áll a toplista élén: ki tudta megelőzni?FEL

Hogy mik az élet nagy kérdései arra napjainkban talán a Google-statisztikák adják a legjobb választ. Míg tavaly a ki kicsoda listát még Isten vezette, addig idén a választásoknak köszönhetően már Obama került az érdeklődés középpontjába. - F: dec. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

Kormányzat 2.0 -- Obama rákapcsol, Európa fontolva halad, Magyarország...FEL

Az új amerikai elnök internetes választási attrakciói árnyékba borították, hogy Barack Obamának egészen határozott elképzelése van arról, miként kellene az őt hatalomba segítő új, digitális nyilvánosság véleményformáló erejére támaszkodva újragondolni a kormányzati és politikai praxist. A megválasztott elnök szótárába ezért került be az 'egyetemes hozzáférés', és ezért kész azonnal megkezdeni a távközlési szolgáltatásokkal kapcsolatos, a lefedett terület mértékére, a nyújtott szolgáltatás minőségére és árára vonatkozó szabályozás megújítását. A másik csapásirány az oktatás, a kutatás, és a magasan képzett munkaerő -- vagyis maga a tudásszektor. Úgy tűnik, Obama alatt megvalósulhat a régi törekvés, a nem bevándorlási célú munkavállalást lehetővé tevő vízumok számának bővítése, Amerika kapuinak tágra nyitása a nagy tudású szakemberek előtt. Az adu ász mégis Obama tudománytámogatást átalakító programja. A nyilvánosságra hozott tervek szerint tíz év alatt duplájára kívánja növelni a kormányzati támogatás éves keretét, tovább erősítené az amerikai egyetemekre épülő alapkutatásokat is, s jelentősen megreformálná a szabadalmak védelmének rendszerét. Ha mindezt összevetjük a lisszaboni programmal, amely kimondottan tudásközpontú forradalommal kívánta az Európai Uniót a legversenyképesebb gazdasággá tenni 2010-re, akkor megérezhetjük, miféle kihívást hordoznak Obama tervei. A lisszaboni program kudarca közismert, 'utolérés és előzés' helyett a legfontosabb mutatókban növekedett a távolság a másik két erőcentrumtól, az Egyesült Államoktól és Japántól. Ez Magyarország számára sem ígér semmi jót, hiszen nemhogy duplázni, nemhogy növekedni nem tudott, hanem még meglévő pozícióin is rontani kezdett a tudományos kutatásra fordítható összegeket, a szabadalmak számát vagy az innovációs potenciált tekintve. Nem tudtak elindulni azok a korrekciós folyamatok, amelyek a közoktatási rendszer minőségét és teljesítményét a digitális korszak kívánalmaihoz és legkorszerűbb pedagógiai és intézményi-fenntartói modelljeihez igazította volna. Az unión belül is sereghajtók vagyunk idegennyelv-tudásban, iskolán kívüli tanulási hajlandóságban. - F: dec. 3.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, regisztrációval: link

Dokumentumok 1989-ről -- egy éven átFEL

Az Index és a Nyílt Társadalom Archívum (OSA) közös projektje, mesélő, Rév István, az archívum igazgatója: -- Az Indexszel közösen azt vállaltuk, hogy 2009 folyamán minden nap hozzáférhetővé teszünk olyan dokumentumokat, amelyek segítségével képet alkothatunk arról, hogy mi történt 1989-ben. Olyan dokumentumokat teszünk nyilvánossá, amelyek segítenek megérteni azt is, hogy miképpen kerültünk a jelenlegi helyzetbe. Fontos intézményekkel összefogva, illetve azok gyűjteményeit is felhasználva, mint az MTI, a Magyar Országos Levéltár, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, illetve azok gyűjteményeit is felhasználva, az Indexen minden egyes nap hozzáférhetővé teszünk egy dokumentumgyűjtemény válogatást, minden nap legalább hat különböző forrás felhasználásával. A teljes anyag, naponta hozzávetőlegesen háromszáz oldal pedig hozzáférhetővé válik az OSA Archívum, illetve bizonyos anyagok az MTI honlapján. - F: dec. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Index, link

Legerotikusabb slágerekFEL

Két ünnep között, megcsömörölve a töltött káposztától, mivel is foglalkozhatnánk, mint a szexuálisan túlfűtött slágerekkel. Lehet vitatkozni, kinek mit jelent az erotika a zenében. Magasan a listavezető Serge Gainsbourg és Jane Birkin örökzöldje a: Je t'aime (moi non plus), a maga idejében (1969) ez az orgazmushimnusz hatalmas botrányt kavart, élvezetes fordítását (Vasváry-Tóth Tibor és Újvárossy-Nagy Krisztina) olvashatják: itt... - F: dec. 30.

Hírforrás:
2009. január 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Hangtárnok, link

Friss képek Budapestről a Google EarthbenFEL

A Google hosszú idő után frissítette Budapestről szóló műholdas adatbázisát, az új képeken a metróépítkezéstől a Sziget fesztiválig számos érdekes esemény megtalálható. - F: dec. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Prémiumlap külföldieknek a magyar kultúrátólFEL

Coach névvel új, elsősorban a magyar kultúrával foglalkozó magazin indult a hazánkba látogató külföldiek számára, amely valószínűleg a legdrágább kiadvány a hazai piacon. A negyedévente megjelenő, 3900 forintba kerülő Coach koncepciója, hogy a külföldiek számára bemutassa a magyar kultúrát, művészetet, közéletet jelentősen és előremutatóan befolyásoló személyeket, irányzatokat, műveket, alkotásokat a múltból és a jelenből. - F: dec. 20.

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív, link

Magyarul is elérhető a Google HírekFEL

A Google mától magyarul is elérhetővé tette több mint 200 hazai hírforrásból táplálkozó hírgyűjtőjét, a News néven közismert Google Hírek-et link . A Google Hírek egy negyvenhárom földrajzi régióban, huszonnégy eltérő nyelven elérhető komplex szolgáltatás, amely lehetővé teszi felhasználóinak, hogy könnyedén hozzáférhessenek a különböző hírportálok által a világ bármely részén történő eseményekről írott cikkekhez, beszámolókhoz. - F: dec. 23.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Legjobb szakmai blogokFEL

Reklámszemle, képzelt briefek, alapleckék pr-eseknek, környezetvédelem- és divatkritika -- az év öt legjobb magyar szakmai blogja a Kreatív szerint. - F: dec. 23.

Hírforrás:
2009. január 07.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Kreatív, link

Mitől jó egy (könyvtári) honlap?FEL

Mi kell ahhoz, hogy a felhasználók mindent könnyedén megtaláljanak a szájton? Ezekre a kérdésekre kaphatunk válaszokat olvasmányos és szórakoztató formában Steve Krug nemrégiben megjelent sikerkönyvéből. - dec. 15.

Régebbi hírforrás(ok): Agent Portal, link

Segédeszköz -- Itt az első mobiltelefonos katolikus imagyűjteményFEL

Melegen ajánlja a hívőknek az első mobiltelefonra fejlesztett imagyűjtemény használatát a katolikus egyház, amelynek iPod-tulajdonos vezetője BXVI. aláírással szokott sms-eket küldeni a vallás ifjú követőinek.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Panasza van? Itt az állami ügyfélszolgálatFEL

Már működik az állami fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálat, amely fogadja a telefonon, illetve elektronikusan érkező bejelentéseket. A fogyasztóval szembeni kötelezettségek megsértése miatti bejelentéseket a megyeszékhelyeken lévő fogyasztókapcsolati irodáknál lehet megtenni akár telefonon, akár e-mail-ben -- mondta Kathi Attila, az NFH szóvivője. Az irodák telefonszámai, illetve e-mail címei elérhetők a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjáról (link is. A törvény nemcsak a magyar jogszabályok megsértése esetén teszi lehetővé a bejelentést, hanem akkor is, ha egy vállalkozás a közvetlenül alkalmazandó uniós jogszabályok be nem tartásával sértette meg a fogyasztóval szembeni kötelezettségét. Az ügyfélszolgálat az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatósághoz továbbítja a bejelentéseket. - F: jan. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Hírsarok, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról