Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2009/2., 1. 14.

Pozíciójukhoz ragaszkodó könyvtárvezetők vs. szakmai megújulás -- 1. Kontraszelekció és nyugdíj
(Fájl)cseréljünk könyveket! -- Könyvtár sem kell hozzá
Hogyan olvasnád? -- Nyomtatva vagy elektronikusan?
Hány kötetben és milyen betűnagysággal kéred a könyvet?
Tankönyvek helyett notebook-okat ad az egyetem
Az átalakuló könyvtári fizikai tér elméletben és a valóságban
Moly -- Mit olvasol éppen?
Vonjuk be a használókat a szolgáltatás tervezésébe!
Budapesti könyvtárkörkép rettegő vizsgázóknak -- összehasonlító táblázattal
Fogynak, akik örömből olvasnak
Növekszik a szépirodalomolvasók tábora az USA-ban -- az internetet is beleveszik
Könyv a könyvtári blogokról -- magyar szerzővel is
Berzsenyi Könyvtár: -21 millió -- elbocsátás igen, bevétel-növelés már nem
43. legjobb szakma: a könyvtáros
Battonya -- 75 e Ft-ból 25 dokumentum
Iváncsa: faluházból iskolába költözik a könyvtár
Tormás: félmillióból mozgókönyvtári szolgáltatás?
Az európai internetezők negyede az online hírekből tájékozódik
Magyarok a Wikipedia javára adakozók között
'Gondolják meg, kollégák, hát nem mi, könyvtárosok vagyunk a könyvjelzők?!'
Milyen az erős és rugalmas szervezeti kultúra?
Kiszervezés -- a HR példájával
Segítene-e az ügyfélhívó-rendszer a könyvtárban? Hol, milyen esetben?
A Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegének top15 CD kölcsönzése
Esélyegyenlőség; A könyvtári nosztalgia kerülése
Erősít online fronton a Pannon Lapok
Környezetszennyező a Google-használat is!
Érdemes szétverni a használt számítógép merevlemezét
Eltitkolt nyavalyáink: mit okozhat az ülőmunka?
Kisokos leépítések idejére
Önnek milyen a politikai meggyőződése? -- Térképezze fel!
Keresettek az online autóstopos szolgáltatások
Weboldal a túlhalászat ellen
Postai díjszabás 2009-től
Folytatódik a Torkos Csütörtök akció! -- Itt az éttermek listája
Tovább működik a filmnéző weboldal
Magyar nóták
Te honnan szerzel tudomást az érkező viharokról?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Pozíciójukhoz ragaszkodó könyvtárvezetők vs. szakmai megújulás -- 1. Kontraszelekció és nyugdíjFEL

A közszféra intézményeiben felszaporodnak az olyan munkavállalók, akik problémamegoldás helyett jellemzően hárítanak. A szervezetnek ugyanis nehéz megszabadulnia tőlük, akik -- piacképtelenségüket érezve -- maguktól nem távoznak. A jogi szabályozás is védi őket, az elbocsátást maga után vonó fegyelmi vétséget pedig ritkán követnek el -- hangzott el egy a Demos által szervezett európai bizottsági tréningen. A leírt kontraszelekció hatása még súlyosabb, ha e munkavállalók már a vezetői rétegben is erősen képviseltetik magukat. A hazai könyvtári 'régi motorosok' közül sokan azért lettek 'nagy nevek', mivel nem volt konkurenciájuk. Legalábbis nem olyan, mint mondjuk a tudományos vagy a gazdasági életben lett volna. Ha pedig a vakok között félszemű a király, akkor a vezető előbb-utóbb nagyon büszke lesz a fél szemére: presztízsével védelmezi, kommunikálni meg nem kommunikál ott, ahol lelepleződne (pl. web2.0-s fórumokon, levelezőlistákon).

A kontraszelekció most is működik, csak nem jó elvtársnak, hanem a pozíciókat elosztók barátjának, beszállítójának stb. kell lenni (= kapcsolati tőke). A kivételeknek, persze, mindig tisztelet. Kötelező is kivételeknek lenni, hiszen nélkülük túlságosan meztelen lenne az egész rendszer. A szakmai teljesítőképességet továbbá a mentális, nem pedig a szakmai életkor határozza meg. E cikkben tehát a csökkenő teljesítményt mutató, szakmai megújulásra egyre kevéssé képes vezetőkről esik szó -- nem általában az idősebb, nyugdíjas, vagy nyugdíj előtt álló szakemberekről(!).

Azides párhuzamot von a szervezeti és emberi életkori jellemzők között: más erősségek és gyengeségek jellemzők rájuk különféle életszakaszaikban. S természetesen megoldást javasol a leszálló szakasz problémáinak kiküszöbölésére (vö. pl.: link )
Ám úgy tűnik, minden első számú vezetői pozícióból nehéz a nyugdíjba menetel, különösen laza felső szakmai kontroll esetén (ahol a döntések nem járnak súlyos következményekkel), s melyhez a könyvtári szektor is hasonlatos. Kevés a szép, követhető hazai minta a leköszönéshez, mely akár a szakmai vérkeringésben maradást is segíthetné. Sokan még ma is kudarcnak tartják a visszalépést az aktív korban. Következmények nélkül első számú vezetőnek lenni (akár pótolhatatlannak érzi magát, akár nem) álom, mert:
- A tényleges teljesítménymérést helyettesítik az összetett kapcsolati viszonyok: pl.: nem kéri számon a vezető az eredményességet, a beosztottak sem a szakmai kompetenciát. A helyzet megváltozása mindkét felet kellemetlenül érintheti.
- Szinte minden kellemetlen, fárasztó, látványos eredménnyel kevéssé kecsegtető munka átruházható a helyettesekre, középvezetőkre (= delegálás: és még jó fejnek is tartanak ezért, bár ezzel az őszintétlenség légköre is terjed).
- Kimazsolázhatók az érdekes, kellemes feladatok: aki utazni szeret, konferenciázik, aki az irodájában érzi biztosabbnak magát, az ott ténykedik (ezáltal csökken a tudásáramlás, rontva a tevékenységek színvonalát).
- Mindez javadalmi feltételekért, melyek csábítóbbak a szerény nyugdíjas létnél (korábban jellemző volt a vezetői fizetés + adómentes nyugdíj kombináció, újabban választani kell), most 'csak' a vezetői pótlékos fizetés áll szemben a nyugdíjjal.
- A nyugdíj szembesülés az életfolyamat leszálló görbületével is, mellyel sokan félnek szembesülni (vö.: új életmód és célok keresése, mely annál nehezebb, minél nagyobb a távolság a munkakör és a nyugdíjas perspektívák között, pl.: nem sok vezetőt ismerek, aki az utasítás 'ízét', a fontosság érzetét és a jó fizetést könnyen felcserélné munkahelyen kívüli tevékenységekért.
- A vezetők nagyon hálásak a fenntartóknak a 'plusz időért', s ezért szinte teljes lojalitásuk, hiszen könnyen meneszthetőek (ez azért probléma, mert szolgáltatóként hűséggel elsősorban használóinknak tartozunk, így viszont épp a célcsoportok érdekei sorolódnak leghátrébb: a 'túlkoros' vezetők nem közvetítenek többé a magasabb döntéshozók és a használók között, így a szükséglet--teljesítmény-olló tágra nyílik).
- Tovább örökíthetik a kontraszelekciót, gyengébb kapcsolati tőkéjük esetén szervezeten belül védik a trónt, úgy gyávák és / vagy tehetségtelenek lesznek a legbiztosabb támaszaik, helyetteseik (ha azonban erős a fenntartói hátterük, akár ambiciózus helyetteseket is választanak, hiszen azok veszélytelenek rájuk).
- Nincs akkora vesztenivalójuk, mint akiknek még sok aktív évük van nyugdíjig, ezért -- Utánam az özönvíz! -- könnyen elherdálhatják a szervezet maradék erőforrásait, illetve nem tesznek kemény intézkedéseket a közelgő csődhelyzet ellen (nyugdíjasként felállni egy tönkrement szervezetből / szakmából más, mint utcára került aktívként, gyerekekkel és hitellel).
- A vezető úgy vélheti: ő az egyedüli és üdvözítő gyógyszer, megváltás a szakma bajaira (valójában, ha nyugdíjba menne, azzal többet segítene). Sokakban előbb-utóbb kialakul a kiválasztottság-tudat (mértéke személyiségtől függ) és a döntésekkel kapcsolatos csalhatatlanság-érzet (vö. ha Isten hivatalt ád, észt is ád hozzá).
(Hazai könyvtáros szakemberek véleményét összegezve összeállította: MG) Folyt. jövő héten: 2. Generációk közötti párbeszéd; gátak és lehetőségek.
Egyetért az itt leírtakkal? Kiegészítené-e saját tapasztalataival? Írjon a KIT-nek! Pl.: mikulasg@gmconsulting.hu

Régebbi hírforrás(ok): összeáll.: MG

(Fájl)cseréljünk könyveket! -- Könyvtár sem kell hozzáFEL

A fájlmegosztás eddig két területen, a zene- és a filmiparban alakította át gyökeresen a 'közönségkapcsolatokat'. Újabban fölzárkózóban van egy harmadik szegmens is: a felhasználók milliói nyomtatott dokumentumokat (például könyveket, magazinokat vagy éppen kottákat) is megosztanak egymással az interneten. Magyar nyelvű tartalmakat is bőséggel találunk az Issuu.com oldalon. Ennek a portálnak valószínűleg a magazinmegosztás a főprofilja, kiváló minőségben beszkennelt, lapozható, nagyítható és remekül olvasható képes heti- és havilapok ezrei között válogathatunk. Könyvekre is: link , link , link . Egy-egy ilyen oldalon böngészve az ember a legjobb könyvtárak olvasótermében érzi magát, ráadásul a kiszolgálás gyorsabb, a szolgáltatásválaszték bőségesebb, mint a 'nem virtuális' világban. A médiamegosztó oldalak evolúciója nyomán hamarosan átgondolásra szorulhat majd a könyvtárak - és méginkább a különféle digitális archívumok -- jövője, illetve tevékenységi köre is. - F: jan. 10.
-- A könyvtárak szolgáltatáspolitikájának informális kritikáját jelentik az alternatív, önszerveződő illetve a profi könyves szolgáltatók dokumentumbeszerzési, kölcsönzési, 'katalógus'- vagy beszélgetős szolgáltatásai. Az is figyelemre méltó, szinte kizárólag magán (vagy üzleti) kezdeményezésből indulnak, nem igényelve állami támogatásokat. Ezért, és / vagy mert az igényekből és nem a meglévő hagyományos szolgáltatásokból indulnak, működőképesnek látszanak. Amelyek pedig nem, gyorsan és közösségi szívfájdalom valamint krokodilkönnyek nélkül kihullanak. Érdekes, hogy e szemlélet- és modellváltás lehetősége, szükségessége inkább csak jelzésszerűen érhető tetten a könyvtári diskurzusokban. Talán nem járok messze az igazságtól, hogy ha valaki ezeket az alternatív könyvtári szolgáltatásokat a weben egy ügyes felületen csokorba köti, kiválthatja vele a könyvtári szolgáltatások nagy hányadát cédulástul, épületestül, támopostul, könyvtárosostul. Talán már dolgozik is valaki rajta. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): NOL, link

Hogyan olvasnád? -- Nyomtatva vagy elektronikusan?FEL

Társadalomkutatók, neurológusok és tech-szakemberek egész hada veti rá magát a friss digi-húsra, hogy kiderítsék kinek jó az online irodalom, és próbálják megjósolni, hogy a nyomtatott irodalom komplementerével, vagy helyettesítőjével állunk szemben. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Litera, link

Hány kötetben és milyen betűnagysággal kéred a könyvet?FEL

Van olyan könyvesbolt Angliában, ahol a vásárló maga mondja meg, hogy például Thomas Mann József és testvéreit hány kötetben, milyen betűnagysággal, milyen színben kéri. A könyvet ráadásul néhány óra múlva át is veheti. -- Zentai Péter László szerint a Gutenberg-galaxisra nem ró akkora terhet a digitális kor, mint a zenepiacra, mert szerinte a könyv annyira jó termék, hogy 'ha most találnák ki, akkor is megverné a számítógépet.' Ezt szerinte az is bizonyítja, hogy a neten forgamazott termékek között még ma is a könyv az első, körülbelül kétszer annyit adnak el belőle, mint például elektronikai eszközökből. Az igazgató komoly digitális forradalomra nem számít a könyvpiacon. 'A kiegészítők, a CD-k, DVD-k már most is nagyon elterjedtek, a hangoskönyvek is megtalálták a maguk vásárlóit. Komolyabb áttörés az E-booktól sem várható, aminek prózai oka van: még mindig kényelmesebb papírról olvasni.' - F: jan. 11.
-- Mekkora értelme (és költsége) van a könyvtári könyvállomány nagyobb részének, ha internetről az olvasó kérésének megfelelő könyvet egy kávé elfogyasztásának idején belül kézbe adhatja egy könyvesbolt? Vagy akár egy könyvtár? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Vg.hu, link

Tankönyvek helyett notebook-okat ad az egyetemFEL

Tankönyvek helyett hordozható számítógépeket vásárol diákjainak az ukrán Luhanszki Nemzeti Egyetem (LNE). A kelet-ukrajnai város egyeteme évente 500 ezer hrivnyát (körülbelül 15 millió forintot) költ tankönyvek beszerzésére. Ezek a könyvtár állományát gyarapítják. A diákok létszáma azonban évről évre növekszik, ezért a leendő szakemberek megfelelő szintű képzése érdekében bővíteni kellene az egyetemi könyvtár olvasótermeit. A tanintézet vezetése azonban megfelelőbb megoldásnak találta a könyvtár állományának digitalizálását -- írta szerdán a kijevi Szegodnya című napilap online kiadása. Az egyetemisták tanulásának kényelmesebbé tétele érdekében az oktatási intézmény nem drága, hordozható számítógépekkel látja el 26 ezer diákját. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Az átalakuló könyvtári fizikai tér elméletben és a valóságbanFEL

Dániában (de az egész északi régióban is) mostanában egyre inkább az kerül középpontba, hogy milyen módon formálják át a könyvtár fizikai tereit. A legújabb SPLQ szám ezt járja most körül. Ebben a bejegyzésben most Jens Thorhaugénak a Dán Könyvtári Hatóság vezetőjének bevezetőjére térek ki. Belőle itthon sajnos szinte biztos hogy szakmai közellenség lenne. Hiszen radikális szemléletváltást sürget, mondván, hogy a túlélés érdekében szakítani kell az állományközpontú szemlélettel. A dán könyvtári stratégia a tranzakcióktól a közösségi relációk felé való fordulásról szól. A fizikai könyvtárépület mint közösségi tér gyökeresen átformálandó, méghozzá nem csupán a nagy közkönyvtárakban hanem mindenütt. Tetszik nem tetszik olyan közösségi találkozóhelyet, dokumentum és médiakínálatot kell nyújtani a felhasználóknak, amiért szívesen ejti útba a könyvtárat. - F: jan. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Németh Márton Könyvtárügyi Blogja, link

Moly -- Mit olvasol éppen?FEL

2008. december 7-én hivatalosan megnyitotta kapuját egy új, magyar közösségi oldal, a Moly link . Mint az oldal blogjának első bejegyzéséből kiderül -- azért készült, mert a Moly készítője Nagy Bence vidékre költözött, emiatt többet kell utaznia -- és persze a hosszas zötykölődést a legjobb olvasással eltölteni. De mit olvassunk? Körülnézhetünk eladási listákon, hogy melyek a legnépszerűbb könyvek, vagy csak egyszerűen böngészhetünk a könyvtárban, de szerintem (is) sokkal szívesebben választunk olvasmányt barátaink, ismerőseink ajánlásai alapján. - F: jan. 9.
-- Bíztató, hogy az elsősorban könyvtárak katalógusaira, tudásbázisára építő Könyvtárportál, melyet a Könyvtári Intézet fejleszt, hasonló funkciókat igyekszik megvalósítani. (MG)

Hírforrás:
2009. január 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Henrietta, link

Vonjuk be a használókat a szolgáltatás tervezésébe!FEL

Pénz, idő és fejfájás takarítható meg, ha a használói jelzéseket folyamatosan figyelve alakítjuk a szolgáltatást -- jött rá a Google, ld. pl.: link -- nem is elsőként. A Procter & Gamble már évekkel ezelőtt 2.0 alapra helyezte kutatásfejlesztését (vö.: Connect & Develop koncepció), és még a nagyon érzékeny gyógyszergyártás is megtalálta ennek lehetőségeit. Érdekes, hogy a hazai könyvtárak mintha inkább a pénzforrások megszerzésével lennének elfogalva a használói igények figyelése, és a használók kapacitásainak bevonása helyett. Akik e megszólítatlanság állapotában inkább kifejlesztik saját, könyvtárakat kikerülő alkalmazásaikat. Pedig jó eséllyel megtakarítható lenne az a pénz, melynek megszerzése most elvonja a figyelmet a használóról. S mely által jelentős részben nem használóbarát szolgáltatásokat fejlesztünk ki...

Régebbi hírforrás(ok): Destination CRM. link MG

Budapesti könyvtárkörkép rettegő vizsgázóknak -- összehasonlító táblázattalFEL

Január. Ez a szó egy átlagos földi halandónak nem jelent egyebet, mint az év eleji pénzügyi gondokat, a korcsolyázást és a hideget. De azoknak, akik a felsőoktatás igáját nyögik, a január -- kávé, álmatlan éjszakák, még egy kis kávé, és persze a könyvtár. Na de melyik? Hova érdemes menni, ha reggel vagy este nyolckor jön rá az emberre a tanulhatnék? Terítéken: FSZEK, BME-OMIKK, OSZK, ELTE EK - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Origo, link

Fogynak, akik örömből olvasnakFEL

Közel kétezerrel csökkent a regisztrált olvasók száma 2007-ben a 2006-os esztendőhöz képest - olvasható abban az összegzésben, melyet Liebhauser János, az Illyés Gyula Megyei Könyvtár igazgatója terjesztett a megyei közgyűlés elé. Míg korábban közel hétezer, addig tavalyelőtt már csak 4871 olvasó vette igénybe a szekszárdi székhelyű intézmény szolgáltatásait. 2008-as adatok még nem állnak rendelkezésre. Liebhauser János elmondta: a csökkenés világjelenség, valamennyi könyvtár hasonló gonddal küzd. Ugyanakkor akik használják az intézményt, azok több dokumentumot kölcsönöztek ki az elmúlt években. Erre bizonyíték az a számsor, amely szerint 2006-ban 131 ezer 31, 2007-ben pedig 132 ezer 985 darabot vettek ki. Visszaszorulóban van, hogy az emberek örömből vesznek a kezükbe könyvet, mondta Liebhauser János. Döntő többségük valamilyen szakmai munka, vagy tanulmányi célból teszi. A könyvtárlátogatók jelentős része egy konkrét feladat megoldásának érdekében olvas, fogalmazott a megyei könyvtár igazgatója. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Tolnai Népújság, link

Növekszik a szépirodalomolvasók tábora az USA-ban -- az internetet is beleveszikFEL

Egyre növekszik az amerikai olvasók tábora, legalábbis a Nemzeti Művészeti Alapítvány 2008-as kutatása szerint. Az adatok 2002 óta növekednek, de még így sem érik el az 1982-es vagy 1992-es hasonló adatokat. -- ... A kutatás egyik eredménye, hogy 1982 óta először - amióta elkezdték az adatok gyűjtését - idén emelkedett meg azon felnőttek száma, akik a 2008-as évben elolvastak legalább egy regényt, novellát, verset vagy drámát. Az eredmény azért is érdekes, mert ebben az évben különösen nehéz pénzügyi helyzettel kellett szembenéznie a könyviparnak. ... A legérdekesebb különbségek a 2002-es eredmények és a tavalyi számok között vannak. 2002-ben még nem számított az eredményekbe az interneten olvasott irodalom, a 2008-as kutatásban már ezek az adatok is szerepeltek. Dana Gioia még sincs meggyőződve arról, hogy az interneten olvasott irodalom volna az oka annak, hogy nőtt az olvasási kedv. Jim Rettig, az Amerikai Könyvtárak Szövetségének elnöke szerint a 2008-as kutatás még nem reflektál az amerikai könyvtárak megnövekedett forgalmára, amely szerinte a gazdasági válság eredménye. Véleménye szerint 'az emberek kezdenek rájönni, hogy gyakorlatilag nem is kell költeniük könyvekre, ha van könyvtári kölcsönző kártyájuk.' - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Litera, link

Könyv a könyvtári blogokról -- magyar szerzővel isFEL

A napokban megjelent a LibWorld -- library blogging worldwide (könyvtári blogok a nagyvilágban) című könyv link , melyről blogunk olvasói is hallhatták már, amikor a könyv borítóját lehetett megtervezni. A szépséges kiadvány azt vizsgálja országról-országra több mint 200 oldalban, hogy miképpen alakultak ki a könyvtári blogok az egyes országokban, vagy hogy mi jellemzi a blogok és könyvtárosok viszonyát. A könyvben a magyarországi fejezetet Takács Dániel írta, akinek hála könyvtárunk blogjáról immár nyomtatásban is fennmarad egy oldal - ráadásul angol nyelven :) -- az örökkéválóságnak. Dani ugyanis két másik magyar könyvtári blog (a fiksz, és az ek) mellett a Justh Zsigmond Városi Könyvtár blogját mutatta be részletesen az érdeklődőknek, amiért most nagyon hálásak vagyunk. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárosháza, link

Berzsenyi Könyvtár: -21 millió -- elbocsátás igen, bevétel-növelés már nemFEL

Szombathely - A közös fenntartású Berzsenyi könyvtár 21 millió forinttal kevesebbet kap 2009-ben a megye tervezete szerint. Ha ezt a város is elfogadja, kevesebb munkatárssal, rövidített nyitvatartási idővel dolgozhatnak tovább. A fenntartói döntés a napokban születik meg. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ez a mínusz hét státussal kevesebbet jelent a meglévőkhöz képest, és valószínűleg a nyitvatartási idő napi egy órával való lerövidítését. A könyvtár vezetése a fenntartóval való egyeztetés után hozza meg döntéseit, hogyan oldja meg a 21 millió forintos elvonás nyomán keletkező problémákat. Tulajdonképpen rájuk bízták, hogyan rendezik soraikat a kevesebb pénzből. Annyi elvárás van, hogy 15 millió forintot személyi (bér)költségből takarítsanak meg, 6 millió forintot pedig dologi kiadásokból. A könyvtár elvileg elmehetne a bevételek növelésének irányába is, gyakorlatilag azonban úgy érzik: már tavaly a felső határhoz érkeztek. A beiratkozási, késedelmi díjakat nem emelik, mert az a látogatószám visszaeséséhez vezetne. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Vas Népe, link

43. legjobb szakma: a könyvtárosFEL

A felmérés szerint a legjobb szakma a matematikusé, de 43. helyen áll a könyvtárosé, olyan foglalkozásokat megelőzve, mint az orvos, építész, bíró, hotel menedzser. (ajánlja: Adománné Zolnai Dóra) - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Nemlineáris blog, link

Battonya -- 75 e Ft-ból 25 dokumentumFEL

A Battonyai Népek Barátsága Közművelődési és Iskolai Könyvtár a rendelkezésére álló 75 ezer forintból huszonöt dokumentumot vásárolt. Gazdasági, jogi, környezetvédelmi témájú könyvekből több példányt vettek. - F: jan. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Békés M. H., link

Iváncsa: faluházból iskolába költözik a könyvtárFEL

Az iváncsai oktatási intézményben 310 gyermek tanul, öt iskolaotthonos osztály működik, testnevelés és angol nyelvű emelt szintű tanítás folyik. Az esélyegyenlőség jegyében értelmi és mozgássérült gyermekek integráltan vesznek részt az oktatásban, az új épületben lift is készül majd -- az utóbbiak segítése érdekében. A lapostetőre magas tető kerül, újabb tantermekkel és kiszolgáló helyiségekkel növekszik a belső tér. A könyvtár kiköltözik a faluházból, korszerűbb, szélesebb szolgáltatásokat nyújt az iskolában új helyét elfoglaló részen. - F: jan. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Fejér M. H., link

Tormás: félmillióból mozgókönyvtári szolgáltatás?FEL

Új igénylőként félmillióból indíthatták a mozgókönyvtári szolgáltatást, és 1,2 millióból fejleszthetik a helyi könyvtári ellátást is. - F: jan. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Dunántúli Napló, link

Az európai internetezők negyede az online hírekből tájékozódikFEL

Az Európai Unió 16-74 éves korú internet-felhasználóinak 25 százaléka online hírekből tájékozódott 2008 második felében - derült ki az unió statisztikai hivatalának felméréséből, amelyet a Hírügynökségek Európai Szövetségének (EANA) hírlevele ismertetett. - F: jan. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Magyarok a Wikipedia javára adakozók közöttFEL

Minden 20 ezer dollárnyi adományból egy magyar forintban érkezett a Wikipedia online enciklopédia július 1-jén induló gyűjtése során - számolt be a több mint 250 nyelven olvasható internetes lexikon számára hatmillió dollárt hozó nemzetközi akció hazai sikeréről Gervai Péter. A Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke azonban hozzátette, a gyűjtéssel kapcsolatos részletes adatok csak most kezdenek beérkezni, így még nem lehet meghatározni a Magyarországról érkező pontos összeget. Gervai Péter a lehetséges célok között említette, hogy német társszervezetük mintájára szűkített gyűjteményt adjanak ki DVD-n, így a Wikipedia olyanokhoz is eljuthatna, akik nem rendelkeznek interneteléréssel. Hosszabb távú cél, hogy létrejöjjön egy komolyabb minőségi kritériumoknak is megfelelő változat a magyar oldalon -- említett további példát az egyesület vezetője. Mint elmondta, jelenleg a magyar nyelvű Wikipedia szócikkeinek mintegy 30 százaléka úgynevezett 'megtekintett lap' -- ez az embléma szavatolja, hogy a szerkesztők kiszűrték a szócikkből a nagyobb hibákat --, de szeretnék, ha a jövőben tovább fejlődne az oldal megbízhatósága. - F: jan. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

'Gondolják meg, kollégák, hát nem mi, könyvtárosok vagyunk a könyvjelzők?!'FEL

'Nem, nem vettem ki a könyvből a Kálmánnak szánt cetlit. Azt gondoltam, e cédula éppúgy a regényhez tartozik, mint az olvasója, a betiltója, a kritikusa, az írója. A lapocskát visszacsúsztattam a lapok közé. Templomból nem lopunk Jézust, legföljebb perselypénzt! Aztán eszembe jutott az a vidéki könyvtáros-konferencia, melyet az előadó így fejezett be, idézem: 'Gondolják meg, kollégák, hát nem mi, könyvtárosok vagyunk a könyvjelzők?!' És én láttam, hogy a könyvtárosok meggondolják. Egytől egyig, öregek, fiatalok, nők és férfiak, mind azon tűnődtek, hová, hányadik oldalra vannak szúrva, mennyi pillantást kell még elvezetniük az utolsó mondatig, az utolsó mondaton sötétlő utolsó pontig. (Szív Ernő) - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Délmagyar, link

Milyen az erős és rugalmas szervezeti kultúra?FEL

A versenyelőnyt eredményező, erős és alkalmazkodó kultúrával bíró szervezetek jellemzői és előnyei:
1. A vezetők mintát adnak a kultúrára.
2. A kultúrába beruháznak. Folyamatosan és gyakran elismerik a kultúrának megfelelő megnyilvánulásokat.
3. A munkatársak megerősítik a kultúra elemeit.
4. A jól definiált kultúrával rendelkező szervezetnek alacsonyabb a munkaerő-kiadásai: általában jó munkahelyek, ismertebbé válnak a munkaerő-piacon, magas a 'birtoklási szint' (az üzlet fejlesztésére vonatkozó munkatársi javaslatok és beszámolók aránya), egyszerűbb a kiválasztás a kultúra előzetes kommunikálása által, növekszik a lehetséges megfelelő munkatársak száma, alacsonyabb a kiválasztás költsége, csökken a kiválasztási tévedések száma.
5. Erősebb munkatársi és ügyfél-lojalitás, mivel az értékeket elfogadó munkatársak rugalmasabbak a belső akadályok elhárításában.
6. Az ügyfelek is szelektálódnak, ezért kevésbé terhelődnek a munkatársak.
7. Mindezek eredményeképpen a 'legjobbak szolgálják a legjobbakat' (Ritz-Carlton).
8. Gondos kultúra-karbantartás, nehogy dogmatikus kultuszba vagy rugalmatlanná váljon. Rendszeresen felülvizsgálják kultúrájukat és megerősítik alapértékeiket, illetve folyamatosan keresik a legjobb gyakorlatokat szervezeten kívül és belül.
9. Eredményes utódlási rendszer: egyaránt szerepel a szervezeten belülről és azon kívülről történő utódlás.
10. A kultúra be is savanyodhat. Egyik ok az egyediségének vagy változási képességének elveszítése, maga a teljesítménynél fontosabbá váló kultúra, a vezető gyengesége a kívánatos változások megvalósításában, a következetes kommunikáció abbamaradása, vagy a vezetők túlzott fontosság-tudata. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): 10 Reasons to Design a Better Corporate Culture / James Heskett and W. Earl Sasser. In: Harvard Business School Working Knowledge (December 22, 2008) link

Kiszervezés -- a HR példájávalFEL

Manapság divatos stratégiai elem a vállalatok életében az úgynevezett "non-core" tevékenységek kihelyezése, vagyis az 'outsourcing'. Ennek előnyeit és hátrányait vizsgáljuk két részes cikksorozatunkban mind a vállalat, mind pedig a munkavállaló szemszögéből. Mire figyeljünk, ha "outsourcing"-ra ítéljük a HR tevékenység részét vagy egészét? Tények és előnyök. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, link

Segítene-e az ügyfélhívó-rendszer a könyvtárban? Hol, milyen esetben?FEL

Szűts Ildikó Posta-vezérigazgató szerint a bevezetésre kerülő ügyfélhívó rendszer a jövőben enyhítheti a postai sorban állás okozta kellemetlenségeket. A vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a sorban állás kellemetlenségeinek enyhítése érdekében a jelentős ügyfélforgalmat lebonyolító postákon a bankokból ismert ügyfélhívó-rendszereket vezetnek be, több hivatalt pedig nyitott pultokkal tesznek ügyfélbarátabbá. Szűts elmondta, hogy 2007-ben 13 olyan posta volt az országban, ahol az átlagos várakozási idő meghaladta a törvény által előírt negyed órát, így ennek leküzdésére konkrét feladatterv készült. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

A Bródy Sándor Könyvtár zenei részlegének top15 CD kölcsönzéseFEL

F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Katalist, link

Esélyegyenlőség; A könyvtári nosztalgia kerüléseFEL

Az esélyegyenlőségért -- A gyermek- és ifjúsági könyvtárakban folyó munka; 'A modern, tudásalapú társadalmak nem hajlamosak a nosztalgiára' - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Katalist, link

Erősít online fronton a Pannon LapokFEL

Helyi és országos portálok kialakításával, valamint "különböző üzleti modellek bevezetésével" erősíti pozícióját és ismertségét az internetes piacon az elkövetkezendő években a Pannon Lapok Társasága (PLT) -- jelentette be a négy megyei és egy városi napilapot kiadó vállalat. - F: jan. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Kreatív, link

Környezetszennyező a Google-használat is!FEL

Talán kevesen gondolnak bele, hogy az internet előtt töltött hosszú órák alatt bizony magunk is hozzájárulunk a környezetszennyezéshez, és a globális felmelegedéshez. Egy friss kutatás szerint két keresés a Google-n annyi energiát emészt fel, mint egy kanna víz felforralása! - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Fn.hu, link

Érdemes szétverni a használt számítógép merevlemezétFEL

Adatvédelmi okokból célszerű kalapáccsal szétverni a használt számítógépek merevlemezét, hívja fel a figyelmet egy brit fogyasztóvédelmi magazin. - F: jan. 12.
-- A könyvtárakban tárolt bizalmas adatok kezeléséről nem született eddig sem irányelv, sem szabályozó dokumentum. Lehet, hogy érdemes megvárni az első jogi botrányt az ügyben? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Eltitkolt nyavalyáink: mit okozhat az ülőmunka?FEL

Annak ellenére, hogy népbetegségként emlegetik, nem hogy pontos, de még hozzávetőleges adatokkal sem szolgálhatnak a szakemberek arról, mennyi beteget érint a szép nevű, ám még manapság is gyakran titkolt betegség, az aranyér. A vizsgált csoportoknál a kór előfordulási aránya a 4 és a 85 százalék között mozoghat: ha ez utóbbi értéket tekintjük mérvadónak, akkor bizony alig akad olyan, aki élete során legalább egyszer ne tapasztalná meg a betegség okozta kellemetlen panaszokat. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Medizóna, link

Kisokos leépítések idejéreFEL

Mi szabályozza az elbocsátás menetét? Hol nézhetünk utána jogainknak? Mikor jár végkielégítés? És mi az a csoportos leépítés? A legtöbb munkavállalónak csak homályos ismeretei vannak arról, milyen jogok illetik meg akkor, ha elveszíti a munkáját. Az FN munkajogi kisokossal próbál segíteni. - F: jan. 12.

Régebbi hírforrás(ok): Fn, link

Önnek milyen a politikai meggyőződése? -- Térképezze fel!FEL

Egy friss kutatás szerint a Fidesz és az MSZP szavazói értékrendjük alapján a politikai térképen link szinte ugyanott helyezkednek el: a túlnyomó többség baloldali gazdaságpolitikát szeretne, értékrendje viszont inkább konzervatív. A voksolásnál azonban mégsem ez a döntő. - F: dec. 8.

Régebbi hírforrás(ok): Fn, link

Keresettek az online autóstopos szolgáltatásokFEL

A mostanában mérséklődött benzinárak és a gazdasági válság miatt különösen népszerűek a különböző internetes útitárs-ajánlatok. Ily módon nem kell egyedül utazni, és a költségek is megoszthatók. Hazánkban számos hasonló lehetőség létezik. A legjobb gyűjtőhely a link ahol számos magyar, illetve külföldi autóstopos és útitárs honlap található. - F: jan. 10.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Weboldal a túlhalászat ellenFEL

Tudta-e, hogy Európa partközeli tengervizeiben kritikus mértékben csökkent a halállomány? A link honlap rendszeresen ad hírt a halhelyzetről, az egyes országokban (Európán kívüliek is) forgalmazott halászati termékekről -- melyek származnak kímélő halászatból, melyek nem. Vonatkozó magyarországi adatok egyelőre nincsenek.

Régebbi hírforrás(ok): Overfishing, link MG

Postai díjszabás 2009-tőlFEL


Régebbi hírforrás(ok): link

Folytatódik a Torkos Csütörtök akció! -- Itt az éttermek listájaFEL

A Torkos Csütörtök akciót a Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban indította el a Bor és Gasztronómia évében, a Nagy Ízutazás eseménysorozat részeként. Az akció sikerét jelzi, hogy tavaly csaknem 1100 étterem csatlakozott országszerte a kezdeményezéshez (az első évi 500-hoz képest) és mintegy 180.000 vendég 'torkoskodott'. A csatlakozott éttermek listája: link

Régebbi hírforrás(ok): link

Tovább működik a filmnéző weboldalFEL

Két hét alatt több mint 77 ezer egyedi látogató mintegy negyedmillió műsorszámot tekintett meg a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) filmkülönlegességei közül. A nagy érdeklődésre való tekintettel a microsite januárban is elérhető marad. Játékfilmek és híradók a 30-as évektől mostanáig, az állami és kereskedelmi televíziók műsorai, főiskolás vizsgafilmek és dokumentumfelvételek képezik a link című website tartalmát. - F: jan. 9.

Régebbi hírforrás(ok): Fn, link

Magyar nótákFEL

Kották, dalszövegek, letölthető mp3-fájlok: link

Hírforrás:
2009. január 14.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Hangtárnok, link

Te honnan szerzel tudomást az érkező viharokról?FEL

Magyarországon egyedülálló viharjelző szolgáltatást vezetett be az UNIQA Biztosító. A rendszer igazi különlegessége, hogy az ügyfél által megadott irányítószám alapján küld információt sms-ben és e-mailben a közelgő szélsőséges időjárási jelenség típusáról és annak mértékéről. - F: jan. 13.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról