Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2009/14., 4. 8.

A válság növeli az olvasószámot, a fejlesztéseket azonban lassíthatja
E-book a MEK-ben -- e-könyves tartalomszolgáltatásra készülődve
Nem központi támogatásra épülő országos könyvtári sikerek -- 2., Könyvtáros.com
A könyvtár-fogalom megújítása Nagykanizsán
Könyvtári és könyvtárosi definíció -- könyv említése nélkül
\'Passzívak a könyvtárak, kívülről várják a végkifejletet\'
OSZK -- fenntarthatósági munkacsoport -- szelektív hulladékgyűjtés
Hatékony-e hosszabb távon a könyvtári író--olvasó találkozó az olvasásra nevelésben?
Sapientia -- Az év olvasója díj: kölcsönzés, látogatás és viselkedés alapján
Egyharmadával visszaesett az internetforgalom Svédországban egy új törvény nyomán
Etikai nyilatkozat
A költségeket átteszik a könyvtártól a tanszékekhez
Hogyan húzzunk hasznot a válságból? -- 5. Fizess célirányosan!
Kanadai könyvtárak: előbb az elszámoltathatóság, arra épül az elismerés
Április 21-én \'lapozzák fel\' az UNESCO internetes világkönyvtárát
10 tipp az ügyfelek (használók, olvasók) megtartására
Mi jöhet a web 2.0 után?
Bemutatták Európának a Teleki Tékát
Tehetségmenedzsment -- könyvtárakban is lehetséges lenne?
A Microsoft megszünteti az Encarta online enciklopédiát -- győzött a web2-es modell
Ne ess kísértésbe: el a kezekkel az áruktól! -- Viszont: kézbe a könyvekkel?
Könyvtároskataszter-fejlesztés?
Max. 20% magánszörfözés egészséges -- ez is szürke zóna
Szabad az út a nyílt forráskódú szoftvereknek a közszférában -- a válság haszna?
Európai virtuális zeneiskola
Ingyenes sms-küldés a webről
Marketing Commando -- ha mégis hiszünk a marketingben


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

A válság növeli az olvasószámot, a fejlesztéseket azonban lassíthatjaFEL

\'A kölcsönzési szokások némileg átalakultak, például a DVD-ket, bűnügyi és egyéb fikciós regényeket ma már kevésbé, az értékesebb, tudományos vagy szépirodalmi műveket pedig egyre inkább kölcsönzik könyvtáraink látogatói\' -- mondta Kovács Éva. Az intézmények központi beszerzési rendszer szerint rendelik a frissen kiadott köteteket, amelyek -- amint arról meggyőződhettünk -- már pár nappal a megjelenés után rendelkezésre állnak a könyvtárakban. -- Fodor Péter érdekességként említette, hogy Káposztásmegyeren bútorboltból lett könyvtár, de alakítottak már át mozit és éttermet is könyvtárrá. Ezeken a frissen megnyílt helyeken a szolgáltatások javulása miatt -- és ahogy említettük, a válság okán is ? igencsak megnőtt a könyvtárlátogatások száma. Ilyenkor előkerül az állománygazdálkodás problémaköre, amit azzal igyekeznek megoldani, hogy ha nem olvas senki egy adott könyvet egy adott könyvtárban, akkor azt átviszik oda, ahol keresik. - F: ápr. 3.
-- A strukturális és konjunkturális használószám-növekedés között az a különbség, hogy az utóbbi ideiglenes. Pl. növekszik az iskolában a beiratkozottak száma, vagy éppen gazdasági válság van. Ez mindenképpen lehetőség a könyvtárak számára. Pl. arra, hogy az ilyen, konjunkturális növekedést strukturálissá alakítsa. Azaz: az egyszer betérőket visszatérőkké \'alakítsa\', csökkentve a lemorzsolódási rátát -- pl. az iskolarendszerből kilépők esetében. S hogy az pénzszűkével párosul? No igen, sok pénz esetén mindez nem is lenne kihívás :-) (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, link

E-book a MEK-ben -- e-könyves tartalomszolgáltatásra készülődveFEL

A közelmúltban egyre többet hallani, olvasni az e-book-okról és az ezekre speciálisan fejlesztett olvasókról.
pl. Index, NOL, Könyvtáros blog. Persze sok mindent érthetünk e-book alatt. Külföldön többnyire az elektronikusan kiadott és forgalmazott könyveket értik, PDF-formátumban vagy speciális e-book formátumokban (pl. LIT, PRC, Mobipocket). Magyarországon régóta próbálkozik néhány kiadó e-könyv kiadással, pl. a szentendrei Mercator (link vagy nemrég a Typotex új projektjével -- link de ezidáig nálunk nem jelent áttörést. Itthon digitális tartalmat jóval nagyobb tömegben a könyvtárak, az elektronikus könyvtárak szolgáltatnak. A Magyar Elektronikus Könyvtárban régóta törekszünk arra, hogy a mobil eszközök számára is megfeleljenek az e-könyveink, az állományunk közel 10%-a már letölthető az egyik ilyen formátumban, LIT-ben. A válogatást megkönnyíti a címlapon, a gyorskereső alatt található LIT feliratú gomb. De a rengeteg HTML vagy DOC ill. RTF formában található könyv is könnyen felhasználható e-book olvasókban, vagy akár, a mostanság terjedő okos mobiltelefonokban.
A közelmúltban kaptunk tesztelésre egy igazi e-book olvasót, amelyet legjobb tudomásom szerint elsőként kezdtek terjeszteni Magyarországon. A kínai fejlesztésű készülék -- link -- az elektronikus papír technológiát használja.
Most ismerkedünk vele, teszteljük rajta könyveink, formátumaink olvashatóságát. Igyekszünk olyan megállapodást kötni a céggel, amelynek keretében esetleg a könyvtárunk olvasói számára is kaphatnánk néhány bemutató példányt, az érdeklődők vásárlás előtt is kézbe vehessék ezt a készüléket. Próbálom meggyőzni a céget, hogy az e-book olvasó egyik legjobb terjesztője, a piaci igények felkeltője éppen a könyvtárak lehetnének, számukra érdemes lenne kihelyezni ilyen olvasókat. Meglátjuk sikerül-e. Mindenesetre ha ezek tömegesen elterjednek -- persze ehhez még egy megfizethető árszínvonal is szükséges -- alapvetően változtathatják meg a hétköznapi olvasást, mind az oktatásban, tanulásban, mind az \'örömolvasás\' területén. -- A készüléket a MEK a Könyvfesztiválon is bemutatja. (Milyenek legyenek a megvásárolható e-kiadványok? -- kérdőív a lehetséges e-könyv használathoz:
link )

Régebbi hírforrás(ok): Moldován István, Index link Könyves blog link , NOL link

Nem központi támogatásra épülő országos könyvtári sikerek -- 2., Könyvtáros.comFEL

Gyakorlatilag a magyar könyvtári világ elektronikus információszolgálatát látja el Könytáros.com. Receptje igen egyszerű: a szakmát foglalkoztató kérdéssel felkeresi és meginterjúvolja az illetékest. Darvas Tóth Péternek nem az első blogja a Könyvtáros.com. -- 'Szeretek könyvtárakról olvasgatni, és volt két üres hetem februárban. Amikor az ominózus Népszabadság-cikkre (febr. 6.) jöttek a vélemények, azt gondoltam, hogy érdemes ezeket összegyűjtenem, mert tanulságosak. Elkezdtem a blogspoton, majd 10 dollárért vettem meg a konyvtaros.com címet. A blog publicitását a látogatottsággal mérem. A '12 kérdés'-re adott válaszokra is jött gyenge visszajelzés, 1500 kiküldött mailre jött 60 publikálható válasz és ötvenvalahány olyan levél, hogy köszönik nem írnak választ. Napi átlagban hetven egyedi olvasóm és 300 oldalletöltésem van. Amikor KIT-be kerül egy cikk, fölmegy jóval 100 fölé és 600 oldalletöltésre is. Az OSZK-ból néznek a legtöbben. Eddig csak biztató leveleket kaptam. A szerkesztés egyszerű: esténként egy bő félórát foglalkozom a bloggal, a napi levelezés, újabb kb. fél órát visz el. A szöveges riportból visszaveszek, mert nem bírom kapacitással. Egyszeri és utolsó a Náray-féle anyag, képriportok lesznek. Folytatódik az azonnali kérdés, júniusban lezárul a tizenkét kérdés. Szeptemberben erősebb kérdésekkel fogok szpemmelni. A blog rovatai: cikkekben rejtett mondatok könyvtárosoktól, képriportok, könyvtárhírekben rejtett mondatok újságíróktól, tizenkét kérdés, azonnali kérdés (rákérdezek valamire valakitől), heti kép, amin csajok olvasnak, interjúk riportok. Nincs olyan könyvtáros médium, amit szívesen olvasnék, ami szórakoztat, mellyel megismerhetem más könyvtárosok véleményét, élő napi ügyekről tudósítson stb., ezért csináltam magamnak egyet.'

Régebbi hírforrás(ok): Darvas Tóth Péter

A könyvtár-fogalom megújítása NagykanizsánFEL

Czupi Gyula: -- Tény és való: tessék mondani még egy intézménytípust, amelynek szolgáltatásait több mint 20 ezer ember használja, teljesen önkéntes alapon! Ehhez nagyon komoly munka kellett, az olvasókkal való szervezett foglalkozás. Arra is törekszünk, hogy sokaknak munkahelyet biztosítsunk: rendszeresen számos embert alkalmazunk, akik közül kiválogatódnak véglegesített kollégáink is, de a többiek is megmaradnak rendszeres könyvtárhasználóként.
-- Megfogalmazta már a terveit az elkövetkező évekre vonatkozóan?
-- Intézményünk közösségi tér funkcióját tovább szeretnénk erősíteni, az alapvető feladatok ellátása mellett minél szélesebb társadalmi kapcsolatokat kívánunk kialakítani. Ehhez az eddigieknél is jobban meg fogjuk szólítani az embereket, hogy rávegyük őket: életformaszerűen használják a könyvtár szolgáltatásait. Teljesen más ugyanis, ha valaki egyedül próbál megoldani egy problémát, mint amikor egy egész könyvtár, az ott elérhető rengeteg szolgáltatás és szakember segíti őt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nevünk már egy kicsit félrevezető is, hiszen jóval több vagyunk egyszerű ?könyvet tároló? épületnél. A könyvtár igazi 21. századi műfaj, ennek a szakmának van esélye, hogy nagyon komoly karriert fusson be. Ehhez persze meg kell felelni az új idők kihívásainak -- és bevallom, jólesik, hogy ebben az egész ország húzóerőnek tartja a nagykanizsai könyvtárat. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Zalai Hírlap, link

Könyvtári és könyvtárosi definíció -- könyv említése nélkülFEL

A Darien Könyvtár helyet adott egy könyvtár jövőjét kutató eszmecserének. A résztvevők a \'provokálás\' hatására fogalmazták meg többek között a könyvtár és könyvtáros definícióját.
A könyvtár:
- lehetőséget biztosít a személyes tudásszerzésre,
- az olvasás szeretetére nevel,
- bátorítja az embereket a civil szerepvállalásra,
- ösztönzi az emberi kapcsolatok fejlesztését,
- anyagokat (materials) gyűjt és őriz meg,
- tágítja a kreatív kifejezések képességét,
- sugalmazza és örökíti a reményt.
A könyvtáros:
- a könyvtár gondnoka, intézője,
- az embereket pontos információhoz segíti,
- támogatja az embereket humán- és információs hálózataik építésében,
- válogatja, rendezi és ösztönzi a tartalom-előállítást,
- védi a tartalmakhoz való hozzáférést és őrzi az információs és kifejezési szabadságot,
- előrejelzi, azonosítja és megfelel a könyvtárközönség igényeinek. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): Blyberg, link

\'Passzívak a könyvtárak, kívülről várják a végkifejletet\'FEL

A szaksajtóban \'a hivatásunkat ellepő amatőrök magasabb posztjuk kötelező penzumaként írnak\'. \'Passzívak a könyvtárak, kívülről várják a végkifejletet.\' Vagy: \'A hálózat [...] nem lesz a könyvtárügy vezető szervezeti elve. Helyette a természetes kapcsolatok és a tartalmi függőség nyomán spontán alakulnak magasabb, több könyvtárat összefogó szervezetek.\' Az elmaradottság legfőbb oka a központi szolgáltatások elmaradottsága. \'A fiatalabb korosztályban nem tudott kiválasztódni egy kreatív, alkotó, szakmai közgondolkodást és tudást erősítő réteg.\' -- Írta 20 éve Horváth Tibor. A cikket újraolvasva izgalmas átgondolni, ment-é a világ elébb azóta? S ha igen / nem, akkor miért? Ha ment, akkor a kívánatos irányba-e? - F: Neuralgikus pontok a szakkönyvtárügy működésében / Horváth Tibor. In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás 1989/11.

Régebbi hírforrás(ok): TMT, link

OSZK -- fenntarthatósági munkacsoport -- szelektív hulladékgyűjtésFEL

Az OSZK Fenntarthatósági munkacsoportja külön belső hírlevelet bocsát ki, hogy felhívja a munkatársak figyelmét a munkafolyamatok környezettudatosabbá tételére. Így a hulladék szelektív gyűjtésének módját is elmagyarázza, mely hulladék minek számít, hol gyűjtendő, kinek, hogyan és mikor adandó le stb. Javaslatot tesz arra is, hogy az emailjeik végére a munkatársak állítsák be: 'Kérem, óvja a természetet, ha nem szükséges, ne nyomtassa ki ezt az emailt!' -- Talán nincs akadálya, hogy a munkacsoport javaslatai szélesebb körben is ismertté váljanak, tippeket adva más könyvtárak, intézmények számára is a környezettudatos, energiahatékony működést elősegítendő.

Régebbi hírforrás(ok): MG

Hatékony-e hosszabb távon a könyvtári író--olvasó találkozó az olvasásra nevelésben?FEL

A jó példa ragadós. Ennek igazságában bízik Ivánné Bányai Ilona, a Illyés Gyula Megyei Könyvtár gyermekkönyvtárának vezetője is. Mint mondja, már egészen fiatal korban próbálják megnyerni a gyerekeket az olvasásnak. Meseestekkel, író-olvasó találkozókkal csábítják a kicsiket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt. Bízva abban, hogy ezzel visszacsempészhetik a meseolvasást a családokba. Az óvodás és kisiskolás csoportok állandó látogatói a könyvtárnak, akik megismerve a légkört, magukba szippantva a könyvek illatát, később is visszatérnek. Ez főként a lányokra jellemző, a fiúk sokszor inkább az internetezési lehetőség miatt térnek be a könyvtárba. Ha mégis olvasnivalót keresnek, akkor - ahogy Ivánné Bányai Ilona fogalmaz -- a \'vadabb\' történetek érdeklik a őket. Ennek egyik oka, hogy a televízió nyújtotta látvánnyal a betűk nehezen szállnak versenybe. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Tolnai Népújság, link

Sapientia -- Az év olvasója díj: kölcsönzés, látogatás és viselkedés alapjánFEL

A Sapientia EMTE kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kara idén április 22-25. között rendezi meg a Kari Nyílt Napokat, melynek keretében sor kerül a Könyvtári Napokra is. A könyvtárnap mint esemény a 2005-ös névadási ünnepségre emlékezik, amikor a könyvtár Tonk Sándor, a Sapientia első rektora nevét vette fel. -- A vetélkedő után átadásra kerül \"Az év olvasója díj\". Hogy milyen elvárások alapján döntöttünk? Mérlegeltük, hogy ki hány könyvet kölcsönzött az elmúlt évben, milyen rendszerességgel látogatott el hozzánk, időben visszahozza-e a kivett olvasnivalókat, s egyáltalán hogyan viselkedik a könyvtárban? - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Erdély.ma, link

Egyharmadával visszaesett az internetforgalom Svédországban egy új törvény nyománFEL

Óriási mértékben, harminchárom százalékkal csökkent Svédországban az aktív internetforgalom. Az ok: a kormány szigorú és személyiségjogi problémákat is felvető törvényt vezetett be az országban. Az új törvény engedélyezte a szerzői jogokat birtokló különböző cégek (például lemezkiadók, könyv-, film- és szoftverforgalmazók) számára, hogy az internetszolgáltató cégektől megkapják a felhasználóik személyes adatait abban az esetben, ha olyan fájlmegosztó rendszereket használnak, mint például a torrent -- olvasható a BBC honlapján. Christian Engstrom, a svéd kalózpárt (SPP) vezetője úgy véli a visszaesést tényleg a törvény okozta, de ez csak időleges lesz. \'Tényleg elképesztő visszaesésről számolhatunk be. Ugyanakkor a más országoknál előforduló hasonló esetek azt mutatják, hogy bár az ilyen drákói szigorral bevezetett törvények csökkentik az Internet-felhasználást, később visszaáll minden az eredeti kerékvágásba és az emberek ugyanúgy használják majd a fájlmegosztást\' -- hangoztatta. \'Az emberek egész egyszerűen megkeresik azokat a biztonsági beállításokat, amelyek segítségével nem találhatják meg őket, aztán folytatják onnan a letöltéseket, ahonnan abbahagyták\' -- tette hozzá. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Etikai nyilatkozatFEL

Megjelent nyomtatásban is a \'A magyar könyvtárosság etikai kódexét elfogadó szakmai szervezetek által megbízott Etikai Bizottság állásfoglalása\', mely a febr. 6-i Népszabadságbeli nyilatkozatot 3K márciusi számában nevezi etikátlannak. (Az üggyel kapcsolatos dokumentumok -- az eredeti cikk, fontosabb blogbejegyzések, válasz a kommentárokra, \'hivatalos\' nyilatkozatok
-- összegyűjtve a link -n érhetők el.) -- A nyilatkozót a 3K-ban, pontosabban elődjében, a Könyvtáros c. folyóiratban nem először ítélik el. Így 1992 januárjában, \'Esetünk a Mikulással\' címmel, mely után egy évvel az akkori főszerkesztő javasolta az érintettnek az eset elfelejtését. Mikulás Gábor a könyvtári állomány ügyét tekintve is visszaeső: 1994-ben a Kecskeméti Tanítóképző Főiskola igazgatója részesítette szóbeli figyelmeztetésében a \'hitleri könyvégetést idéző\'
tettéért, mikor hatékonyságnövelési feladat teljesítése címén három teherautónyi inaktív anyagot szállíttatott el a főiskolai könyvtárból.

Hírforrás: MG
2009. április 08.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): MG; link

A költségeket átteszik a könyvtártól a tanszékekhezFEL

Az MIT amerikai csúcsegyetem is nekiveselkedett, hogy megtörje a patinás tudományos folyóiratok monopóliumát. A hasonló kezdeményezések, amelyek nyomán egyre több kutatási eredmény kerül fel szabadon hozzáférhetően az internetre is, eddig nem voltak sikeresek. A fizetős folyóiratok monopóliumát már az ezredfordulón megpróbálta megtörni az amerikai PLoS (Public Library of Science, azaz Tudományos Közkönyvtár). Persze ott sem ingyen kerülnek fel a világhálóra a szakcikkek -- hiszen valakinek meg kell fizetnie a szerkesztést és az egyéb járulékos költségeket --, hanem írásonként 2-3 ezer dollár közötti összeg fejében. Csakhogy ott másféle üzleti modell áll a publikációk mögött: a PLoS-t az előfizetők helyett a beszállítók tartják el. Pontosabban azok az intézmények, amelyek magát a tudományos munkát is finanszírozták, elvégre a publikálás díja már csak aprópénz az egész kutatás árához képest. Ezt tehát éppúgy közpénzekből (esetleg ugyanazoknak a magánszponzoroknak a pénzéből) fizetik, mint a folyóirat-előfizetések számláját. Némiképp leegyszerűsítve csak annyi történik, hogy a költségeket átteszik a könyvtártól a tanszékekhez, magyarázza Eric Merkel-Sobotta, a német Springer szakkiadó (nem azonos az Axel Springer lapkiadóval) szóvivője a HVG-nek.
Hasonló nemzetközi kezdeményezés indult Budapest Open Access Initiative néven 2001 decemberében 13 tudós részéről. Azt is nehezményezték, hogy a monopolhelyzetben lévő kiadók elég drágán számítják meg a nélkülözhetetlen lapokat az egyetemi könyvtáraknak és a többi (szinte kivétel nélkül intézményi) előfizetőnek. Az egyik aláíró, Rév István, a Nyitott Társadalom Archívum igazgatója szerint a világ néhány nagy tudományos kiadója -- köztük a holland Elsevier vagy a német Springer -- haszonkulcsa 30 százalék fölöttire becsülhető. Márpedig ez szerintük elfogadhatatlan a közpénzekből finanszírozott kutatások eredményeinek terjesztése esetében. - F: ápr. 1.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, link

Hogyan húzzunk hasznot a válságból? -- 5. Fizess célirányosan!FEL

A költségcsökkentés nem határtalan lehetőség: van, amire költeni kell -- de akkor költsünk rá értékorientáltan. Ez vonatkozik a beszállítókra: alkalmazzunk ár--érték számítást, beszállító értékelést. És vonatkozik a munkaerőre is: alkalmazzunk teljesítményorientált javadalmazási rendszert, motiváljuk a munkatársakat, mérjük és értékeljük a teljesítményt. - F: márc. 3.
-- Üzleti szolgáltatóknak érdemes megbecsülni beszállítóikat, ugyanakkor rendszeresen meg is vizsgálni: van-e náluk kedvezőbb megoldás? Tőlünk Nyugatabbra 4-5 évenként lecserélik a könyvtárak az integrált rendszerüket, persze, igyekeznek mindig jobbra, kedvezőbb teljesítményűre hajtani. Az öntudatos könyvtárak diktálnak a beszállítóknak. Hasonlóan járnak el más beszállítókkal is. Külföldi tanácsadók talán leggyakoribb kifogása a magyar szervezetekkel kapcsolatban, hogy csak magukban bízva ritkán szövetkeznek egymással, hogy közösen szerezzenek be szolgáltatásokat. Pedig lenyomhatnák a beszerzési árakat. Pl.: közös könyvtári telekom-beszállító -- regionális vagy nagyobb körben? Vagy: biztos, hogy kihasznált munkatársaink szaktudása, vagy van, ahol diplomával pakolásznak vissza könyveket (ez nyilván kisebb könyvtárban gyakoribb; nagyobb esetében viszont pazarlás. A teljesítményértékelés tartósan neuralgikus terület a könyvtárak között is. Pedig a világos és közös célkitűzés akár szimpla, pazarláshoz vezető félreértéseket is kiküszöbölhet. A német közszférabelihez hasonló, formalitáson túlmenő éves értékelés pedig csodákra is képes lehetne. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Mfór. link

Kanadai könyvtárak: előbb az elszámoltathatóság, arra épül az elismerésFEL

A könyvtárak menedzselésében teret nyert a gazdasági szemlélet, tekintve, hogy közpénzek és az egyetemi könyvtárak esetében a hallgatók által fizetett tandíjak forognak kockán. A használók és a használói csoportok igényeinek vizsgálata a stratégiai tervezés alapja. Az elszámoltathatóság lényeges eleme a közjó szolgálatának és a megbízható partnerségnek. Nem közömbös, hogy a média és a politikai vezetés mennyire ismeri el a könyvtárak értékét. A közkönyvtáraknak érvrendszerre van szükségük gazdasági és társadalmi hasznuk bizonyítására. A belőlük hasznot húzók nemcsak a könyvtár tényleges használói, hanem mindazok a szervek, személyek, intézmények és szervezetek, amelyek részei a \"könyvláncnak\". A közkönyvtárak társadalmi elismertsége magas (24 közszolgálat közül a harmadik helyen állnak, mindjárt a tűzoltók és a mentők mögött), mégis állandó harcot kell vívniuk költségvetésükért. (ref.: Papp I.)

Régebbi hírforrás(ok): Napirenden a kanadai könyvtárak: teljesítmények és irányok, TMT, 2009/3., előfizetéssel: link

Április 21-én \'lapozzák fel\' az UNESCO internetes világkönyvtárátFEL

A világ minden részén lévő könyvtárak és archívumok kincseit -- könyveket, hangos dokumentumokat és más anyagokat -- az internetezőknek ingyen rendelkezésére bocsátó UNESCO digitális világkönyvtárat (francia rövidítéssel: BNM) április 21-én avatják fel az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezetének párizsi székházában. - F: ápr. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

10 tipp az ügyfelek (használók, olvasók) megtartásáraFEL

Egy kkv-nak -- vagy egy kisebb könyvtárnak -- nem vásárlói, hanem partnerei vannak. Vezetői, alkalmazottjai mindenkinél jobban ismerik vásárlóik szokásait, hátterüket, igényeiket. Ha cége -- értsd könyvtára -- esetében ez nem így van, akkor sürgős változtatásokra van szükség!
1. Ismerje meg vevőit! (használóit, olvasóit),
2. Kategorizálja partnereit!,
3. Eddigi kommunikáció felülvizsgálata,
4. Ha megkérdezte vevőit, figyeljen rájuk!,
5. Foglalkozzon alkalmazottjaival!,
6. Foglalkozzon tudatosan a vevőmegtartással! (olvasói, informálódási szokásokról),
7. Vizsgálja felül ügyfélszolgálatát! (használókkal közvetlenül találkozók viselkedéskultúráját)
8. Adjon lehetőséget cége értékelésére! (vélemények a könyvtárról),
9. Teremtsen kiegészítő lehetőségeket! (kölcsönzés mellé könyvtári programok -- és fordítva),
10. Az élmények érdekében. - F: ápr. 3.

Régebbi hírforrás(ok): FN, link

Mi jöhet a web 2.0 után?FEL

A felhasználók generálta tartalmak nagy sikernek örvendenek, a közösségi honlapok zsúfoltak, de a szakemberek már azt találgatják, hogy vajon mi követheti a web 2.0-t és milyen lehet az internet néhány év múlva. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Bemutatták Európának a Teleki TékátFEL

A világörökség részévé válhat a Teleki Téka, ha elfogadja Sógor Csaba és Schmidt Pál javaslatát az Európai Parlament kulturális bizottsága. A Teleki Sámuel alapította, 1802-től működő marosvásárhelyi közkönyvtár értékeiről, múltjáról és jelenéről valamennyi európai uniós tagállam képviselője előtt Spielmann Mihály osztályvezető könyvtáros tartott előadást Brüsszelben. A -- magyar nyelven -- elhangzott beszámoló elsősorban a gyűjtemény európai és enciklopedikus jellegét kívánta megjeleníteni a közönség előtt, hangsúlyozva, hogy az európai nemzetek zöme talál értékes olvasmányt, információt ott a maga számára. A könyvtár soknyelvűségét emelte ki, illetve azt a tényt, hogy a 17?18. század európai műveltsége tekintetében olyan reprezentatív könyvtár a Teleki Téka, amely keresztmetszete mindannak, ami az elődöket foglalkoztatta abban az időszakban. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): Új Magyar Szó, link

Tehetségmenedzsment -- könyvtárakban is lehetséges lenne?FEL

Egy üzleti társaságnak alapvető érdeke, hogy a kiemelkedő tehetségeket megtartsa, mert így tud üzleti szempontból sikeressé válni és az is maradni. Magyarországon és a környező országokban azokon a munkahelyeken, ahol komolyan veszik a tehetségmenedzsmentet, a cég stabilitásra számíthat. Ez haszonelvű megközelítés. Annak a cégnek, amely komolyan veszi a tehetségmenedzsmentet, motiváltabbak lesznek a munkavállalói, könnyebben meg tudja tartani őket, illetve stabil és jó üzleti eredményeket tud elérni. A vállalatok adott szervezeti egység (üzletág, ország, régió, stb.) tevékenységének megfelelő kritériumok alapján beazonosítják a tehetségeket (High Potential, HP), és megjelölik, milyen jellegű pozíciót/előléptetést, horizontális vagy vertikális szervezeti elmozdulást, esetleg regionális mozgást javasolnak számára karrierje következő állomásaként. - F: ápr. 6.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, link

A Microsoft megszünteti az Encarta online enciklopédiát -- győzött a web2-es modellFEL

A Microsoft bejelentette, hogy megszünteti Encarta enciklopédia-szolgáltatását, nyilvánvalóan azért, mivel nem bírta a versenyt az ingyenes Wikipédiával és az egyéb internetes tudásbázisokkal. - F: ápr. 1.
-- A Microsoft nem tudott modellt váltani: ráült saját sikerére, mikor szinte teljesen tönkre tette a mégrégebbi -- nyomtatott -- modellben gondolkodó Encyclopaedia Britannica-t.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link ; MG, link

Ne ess kísértésbe: el a kezekkel az áruktól! -- Viszont: kézbe a könyvekkel?FEL

Az érintés bűvölete elvarázsol minket: egy felmérés szerint azok, akik szeretik megfogdosni az árut vásárlás előtt, sokkal többet hajlandóak fizetni egy-egy áruért, mint azok, akik a zsebükben tartják a kezüket. - F: ápr. 3.
-- Érvényes lehet-e a könyvtárban a marketingben és a pszichológiában ismert tapasztalati összefüggés, hogy a megérintés növeli a kötődést, adott esetben a vásárlási hajlandóságot? Tehát analógiában gondolkodva: ha az olvasó kezébe adunk egy kötetet, akkor nagyobb-e sz esély arra, hogy azt használatba is veszi, kikölcsönzi? De méginkább: hasznosabbnak véli? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

Könyvtároskataszter-fejlesztés?FEL

ápr 3.

Régebbi hírforrás(ok): link

Max. 20% magánszörfözés egészséges -- ez is szürke zónaFEL

Aki bizony számítógép, és internet közelében végzi a munkáját, szinte biztos, hogy fellép valamelyik közösségi oldalra, zenéket és videókat hallgat, illetve néz munka közben, vagy egyszerűen csak magánlevezéseket folytat ismerőseivel. Egy nemrégiben napvilágot látott ausztrál felmérés azonban rácáfol a főnökök aggodalmára, ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a munkaidő alatt, szórakozásból történő internetezés javítja a dolgozók hatékonyságát. A Melbournei Egyetem tanulmánya szerint azok a dolgozók, akik magáncélból neteznek munkaidő alatt, átlagosan 9 százalékkal hatékonyabban dolgoznak társaiknál, ugyanis koncentráló képességük emelkedik ettől a tevékenységtől -- adta hírül a Reuters. Mindezt Brent Coker, a tanulmány szerzője azzal magyarázza, hogy az időnkénti, és rövid ideig tartó munkamegszakítás segít a kikapcsolásban, hogy azután visszatérve az adott feladathoz, nagyobb koncentrációra legyünk képesek. Akadnak olyan cégek, ahol ezt megakadályozandó, több milliót költenek különféle szoftverekre, amelyek blokkolják az ilyen és ehhez hasonló oldalakat, hiszen a kieső munkaidő kieső bevételeket is jelent számukra. Coker eredményei azonban ezt most cáfolni látszanak, igaz csak abban az esetben, ha valóban módjával, munkaidejük kevesebb mint 20 százalékában szörfölgetnek a dolgozók a neten. - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Pénzcentrum, link

Szabad az út a nyílt forráskódú szoftvereknek a közszférában -- a válság haszna?FEL

Csütörtökön megnyílt a nyílt forráskódú szoftverek és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatások beszerzésének lehetősége a költségvetési intézmények, valamint a közoktatás és a felsőoktatás számára - jelentette be Baja Ferenc, infokommunikációért felelős kormánybiztos csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): HVG, link

Európai virtuális zeneiskolaFEL

Egy új, ingyenes szoftverrel minden eddiginél könnyebb a hangszerek kezelésének elsajátítása és új zeneművek begyakorlása. A virtuális zeneiskola több országban is nagy sikert ért el. Sikeresen véget ért az Európai Unió által is támogatott Vemus-program három éves kísérleti szakasza. A projekt célja, hogy a jövőben a zenészek intelligens, interaktív oktatási megoldások segítségével minden eddiginél könnyebben sajátíthassák el a hangszerek kezelését. - F: ápr. 2.

Régebbi hírforrás(ok): Sg.hu, link

Ingyenes sms-küldés a webrőlFEL

Ha díjmentesen szeretnénk sms-t küldeni ismerőseinknek, akkor érdemes ellátogatnunk a wadja.com weboldalra. - F: ápr. 5.

Régebbi hírforrás(ok): Prím, link

Marketing Commando -- ha mégis hiszünk a marketingbenFEL

Persze, persze, a könyvtár nem profitszerző intézmény, soha nem volt, nem is lesz az. És nem alkalmazhatók benne a vállalati megoldások stb. stb. -- De hátha mindez nem teljesen igaz. És analógiás gondolkodás elsajátításával át lehet ültetni az üzleti életben már sokszor kipróbált -- jól vagy rosszul alkalmazott -- tapasztalati szabályokat a könyvtárak többnyire nonprofit világába. Ebben lehet egyik segítő a Marketing Commando. A honlap megfogalmazásai könyvtáros fülnek kissé harsányak és direktek, de ez csak a gyakorlat része. Pillanatnyi ajánlata: e-könyv, hírlevél, blog, konferencia. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról