Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/3., 1. 22.

ITTK KLUB: Öt éves az ITTK - információs társadalom „kuckó” megnyitása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban
Raymond Santiago, az év könyvtárosa
A könyvtárépítő
A net lett az elsőszámú hírforrás
Képes multimédia könyvtárrendszer
IT óriások tiltakoznak az EU Bizottságánál
Szabadalmi bejegyzések száma: az IBM már tizedik éve az első helyen
Kanadai hírek
Az amerikai könyvtermés 2000-ben meghaladta a 122 ezres nagyságrendet
Pályázati felhívás - eContent–eTartalom
2,25 milliárd forintos MKGI- Oracle keretszerződés
Európai távoktatási program
Internetes kapcsolat a fővárosi közigazgatási hivatallal
Március végéig laptopot kap minden képviselő
HP: intelligens létesítmények a Nyíregyházi Főiskolán
Hír TV: internetes hírszolgáltatás
A Vivendi másfél év után eladta a másfél százados múltra visszatekintő Houghton Mifflin kiadói csoportot
Hány könyvtár van Amerikában (USA)?
Nők -- ők a legjobb főnökök!
Ausztria - talált tárgyak az interneten
Internet-hozzáférés a Lufthansa fedélzetén
Beszállás mobiljeggyel
Bizalmas adatok használt merevlemezeken
Felmérés: környezetszennyező PC-gyártók
Tankönyvosztás -- iskolai könyvtáron keresztül is
Magyar bitek az uniós könyvtárban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

ITTK KLUB: Öt éves az ITTK - információs társadalom „kuckó” megnyitása a Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárbanFEL

Az ITTK (Információs Társadalom-és Trendkutató Központ) minden érdeklődőt meghív következő rendezvényeire 2003 január 30-ára, melyekkel öt éves születésnapját ünnepli: 16.00 óra: Az információs társadalom „kuckó” megnyitása a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 18.00 óra: Szakmai klub – Öt éves az ITTK: az információs társadalom kutatásának öt éve Mindkét esemény helyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kisgalériája lesz (Szabó Ervin tér 1). Az est apropóját az adja, hogy 2003 januárjában öt éves lett az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ. A rendezvényen az elmúlt évek kiemelkedő eseményeire emlékezünk, párhuzamos történetként mutatva be az információs társadalom fejlődésének hazai eseményeit és az ITTK cseperedését. Előadóink az ITTK igazgatója és munkatársai lesznek. A témához minden előzetes felvetést-hozzászólást, előrebocsátó megjegyzést szívesen várunk a házigazda email-címére: Pintér Róbert; pinter.robert@ittk.hu


Raymond Santiago, az év könyvtárosaFEL

Az 53 éves Raymond Santiagót, a Miami-Dade könyvtári hálózat igazgatóját választotta meg a Library Journal zsűrije az év könyvtárosának. A befutott vezető saját karrierjét és a rá bízott intézmények sikerességét is elsősorban aktív lobbizásának köszönheti. „A kulcs az, hogy tudatában kell lenni a politikai helyzetnek. Ha valaki nem méri föl és nem érti meg a politikai környezetét, a szervezet sem boldogul majd.” Ez a tudás szükséges ahhoz, hogy valaki képes legyen egy 2,2 millió embert kiszolgáló könyvtári rendszert irányítani. Raymond Santiago a következő irányelveket tartja a legfontosabbnak:
1. Első helyen a helyi politikusok „Fel kell fogni, hogy milyen óriási a politika szerepe a döntéshozásban. Nem lehet csendesen elbújva könyvtárigazgatónak lenni! Fel kell építeni személyiségünket, meg kell, hogy ismerjenek a befolyásos vezetők. Ez persze véget nem érő megbeszéléseket jelent, de én bárhol szívesen felszólalok.”
2. Be kell bizonyítani a könyvtárak szükségességét és értékét „Az első és legfontosabb feladat: megmutatni és bebizonyítani a kormányzó szervek számára a könyvtári rendszer értékeit, és aztán hagyni, hadd részesüljenek a szolgáltatásokban, hadd vegyenek részt a könyvtár életében. Mi például rendszeresen meghívjuk őket, hogy körülnézhessenek, hogy felolvashassanak, hogy emberekkel találkozhassanak.”
3. Vissza a fiókkönyvtárakhoz „A hetvenes években 1,5 millió embert kellett az akkor épült könyvtáraknak kiszolgálniuk az államban. Ma a lakosság 2,5 millióra duzzadt, ám a könyvtári fejlesztések nem követték ezt a növekedést. Éppen ezért az a célunk, hogy rövid időn belül 18 új fiókkönyvtárat nyissunk meg, hogy az egyre nagyobb számú olvasóközönség könnyebben hozzájuthasson a szolgáltatásokhoz.”
4. A közönségért A megemelt óraszámú nyitva tartási idő bevezetése mellett a Miami-Dade könyvtári hálózat további, szombati oktató programokat szervezett mind a 34 fiókkönyvtárban, amelyen az első 6 hónapban 34 000 tanuló vett részt.
5. Támogatás és önállóság a dolgozóknak „Mindannyian követünk el hibákat. És ez jó. A munkám része, hogy a munkatársaimat megvédjem a saját hibáiktól, s ne pedig büntessem érte őket. Ezen kívül rendkívül fontosnak tartom, hogy kollégáim kinyilváníthassák a véleményüket. Néha igazán szörnyű ötleteim vannak, de biztonságban érzem magam, mert tudom, hogy nem csupa „Bólogató Jánossal” vagyok körülvéve.”
6. Munkaerőképzés Santiago különösen büszke a könyvtári hálózat képzési programjára, mely egyrészt a már képzett könyvtárosoknak ad továbbképzési lehetőséget, másrészt olyan diploma megszerzéséhez segíti hozzá a kisegítő könyvtárosokat, amely megkönnyíti elhelyezkedésüket és beilleszkedésüket.

Régebbi hírforrás(ok): Library Journal 2003.01.15., link

A könyvtárépítőFEL

A Nem York Times január 12-i számában egy olyan építészt szólaltatott meg, aki az elmúlt 25 év során számtalan könyvtárépület felújítását tervezte meg és vezette le. Az építész, Joe Rizzo az újjáépítések során nemcsak szakmája követelményei szerint rajzolta meg a terveket, hanem igyekezett a lehető legjobban figyelembe venni az olvasóközönség igényeit, így a felújított épületek ma már maximálisan funkcionalista elrendezésűek. „Az egyik munkám, amelyre különösen büszke vagyok, a New Jersey-i Erzsébet Nyilvános Könyvtár rekonstrukciója. Ez a könyvtár annak idején Andrew Carnegie befektetése révén jött létre, s a negyvenes években mérete miatt igen jelentősnek és közkedveltnek számított. Később azonban az elvárosiasodás tönkretette az intézményt. A 90-es években aztán az új igazgató kért fel az épület újjátervezésére, korszerűsítésére, amire a 60-as évek óta nem került sor. A tető beázott, a bútorok elkoptak, s volt néhány olyan gyűjtemény, amelyet 50 év alatt egyszer sem bővítettek. Építőbrigádommal egy 2000 négyzetméter alapterületű médiatárat építettünk a bejárathoz, ahol végre a középpontba kerülhettek az addig eldugott videófilmek, CD-ROM-ok és hangszalagok. Ez a változtatás nagyon hasznos volt, látványosan megugrott az érdeklődés e szolgáltatás iránt. Ezen kívül a gyerekrészleget a földszintre költöztettük, hogy a gyerekzsivaj ne zavarja az emeleti olvasóteremben ülőket, és hogy az anyukáknak se kelljen lépcsőt mászniuk gyerekeikkel. Büszkén mondhatom, hogy mindenki elégedett volt a változásokkal, többen mondták, hogy egyszerre kapták vissza régi könyvtárukat egy újjal együtt.”

Hírforrás:
2003. január 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): The New York Times 2003. 01.12., link

A net lett az elsőszámú hírforrásFEL

Egy most publikált amerikai tanulmány szerint Amerikában egyre több embernek lesz az első számú információforrása a világháló. Már nem csak a munkahelyről, de otthonról is egyre többen követik a neten keresztül a híradásokat.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business Hírlevél 2003/3., link

Képes multimédia könyvtárrendszerFEL

Jak Boumans
jak@euronet.nl

A hollandiai Almere város közkönyvtára szélessávú multimédia tartalomszolgáltatással, képes multimédia enciklopédiával jelentkezett a piacon. A rendszerben mintegy 100 filmrészlet, szövegek, zene és hangrészletek találhatók 10 kategóriába rendezetten, több mint 500 könyvre vonatkoztatottan. A kínálatot kvíz is bővíti. A Képes Enciklopédia a Digital Film Centre Europe (DFC eu) elnevezésű holland cég fejlesztése. A Képes Multimédia Enciklopédia az egyik első kereskedelmi jellegű szélessávú tartalomszolgáltatás. A rendszer a filmeket teljes képernyőn mutatja, nem bélyeg nagyságban, mint a keskenysáv, tartalmaz szöveg- és hangelemeket, valamint bibliográfiai hivatkozásokat a megfelelő könyvtári könyvekre. A DFC eu 1998-ban kezdte meg ezt a fejlesztést. 2002-ben az ún. Tudás-Szomszédság bemutathatta Eindhovenben, az eindhoveni szélessávú kísérlet területén. A rendszert kifejezetten könyvtári és iskolai (középiskolai) felhasználásra fejlesztették ki. A tartalomcsomagot 10 kategóriára osztották és feltöltötték multimédia tartalommal. A könyvtárak és az iskolák több mint 250 tárgy közül választhatnak ki százat: mozgó- és állóképek, grafikák, szövegek, hanganyagok és könyvhivatkozások gazdagítanak minden tárgyat. A holland nemzeti filmmúzeum, intézetek és cégek ajánlották fel a filmrészleteket. A DFC eu saját tartalommenedzselő rendszert fejlesztett, amely kezeli a különböző multimédia formátumokat, a linkeket, a metaadatokat és a digitális tartalomvédelem rendszerét. A tartalomcsomagot minden évben megújítják. A Képes Multimédia Enciklopédia könyvtárak és oktatási intézmények igényeit szolgálja ki – jelenleg Almerében. Négy további holland könyvtár érdeklődött, és tárgyalásokat folytat a fejlesztővel a holland könyvtárszövetség is. Külföldi könyvtárak és intézmények is érdeklődtek a szélessávú keretrendszer iránt, hogy maguk is felépíthessék saját gyűjteményüket.

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ Hírlevél, 2003. jan. 7. link

IT óriások tiltakoznak az EU BizottságánálFEL

A Microsoft, a Nokia és a Siemens más jelentős elektronikai cégekkel együtt levélben követelte Romano Proditól, az EU Bizottság elnökétől, hogy álljon ki az átalánydíjként megszabott szerzői jogdíjak európai rendszerének megszüntetéséért. A tucatnyi elektronikai gyártó- és szoftverfejlesztő cég által jegyzett levél szerint a forgalmat visszaveti az, hogy az európai szabályozás értelmében átalánydíjat vetnek ki a gyártmányokra. Németországban például 613 euróval terheli meg minden másológép árát a szerzői jogdíj, amely nehezíti a készülékeladást és fékezi a fejlesztéseket, újításokat.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szabadalmi bejegyzések száma: az IBM már tizedik éve az első helyenFEL

Az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala által közzétett adatok szerint 2002-ben az IBM jegyeztette be a legtöbb szabadalmat az Egyesült Államokban. A szabadalmi bejegyzések száma terén az IBM már tizedik éve az első helyen áll. Az IBM 3288 szabadalmat jegyeztetett be; ez az érték csaknem kétszerese a második helyezett vállalat eredményének.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kanadai hírekFEL

A kanadai könyvtermés az 1999-es, az 51 ezer cím nagyságrendet meghaladó választékról 2000-re 53 ezerre nőtt (link A három legtekintélyesebb tétel ezen belül (elöl a 2000-es, mögötte zárójelben az 1999-es tényszám): gyermek- és ifjúsági irodalom 7112 (5959), szépirodalom 6772 (7063), szociológia + közgazdaság 5560 (4522), műszaki tudományok 3062 (3565), természettudomány 2750 (2807), történelem 2735 (2180). 2001-es előzetes adat: 43,5 ezer cím. A Kanadai Nemzeti Könyvtár január 1-jén ünnepli 50 éves fennállását. A 2002/03-as stratégiai terv összefoglalója szerint a könyvtár különösen növekvő érdeklődést vált ki az AMICUS szoftver bevezetését követően. 2001-ben a könyvtár weboldalát (link és digitális könyvtárát összesen 80 millió látogató kereste fel. Sokat profitál szolgáltatásaiból máris 1400 kanadai könyvtár, s a terv szerint ezt szeretnék kiterjeszteni az összes hazai könyvtárra (mintegy 21 ezerre), valamint a külföldi érdeklődőkre is. A félévszázados jubileumot ez év júniusban a kanadai gyermekirodalom sikereinek bemutatásával kívánják megünnepelni.

Hírforrás:
2003. január 22.  • Továbbküldöm a hírt

Az amerikai könyvtermés 2000-ben meghaladta a 122 ezres nagyságrendetFEL

Az amerikai könyvtermés 2000-ben meghaladta a 122 ezres nagyságrendet (előző év: 119,4 ezer). A 2001-es előzetes adatok csökkenést mutatnak (114,5 ezer). A 2000. évi termés legnagyobb tételei (zárójelben az előző év adata): szociológia + közgazdaságtudomány 14.908 (14.579), szépirodalom 14.617 (12.372), gyermek- és ifjúsági irodalom 8.690 (9.438), műszaki tudományok 8.582 (8.896), természettudomány 8.464 (7.862), történelem 7.931 (7.486).


Pályázati felhívás - eContent–eTartalomFEL

Az eContent az európai digitális tartalom előállítását, felhasználását és terjesztését segítő program azzal a céllal, hogy mindenki számára javítsa a több nyelven is megjelenő, minőségi digitális tartalom online hozzáférési lehetőségeit. Az eContent program része az európai információs társadalom megvalósításának gyorsítását célzó eEurope 2002 és eEurope 2005 cselekvési terveknek. 2002. december 20-án az EU eContent programja meghirdette harmadik pályázati felhívását, amelyben most először magyarországi szervezetek teljes jogú résztvevőként indulhatnak a mintegy 29 millió EURO összegű pályázati támogatásért, amennyiben konzorciumi társként legalább egy, más országban bejegyzett szervezetet sikerül megnyerniük. Az eContent program harmadik felhívásában a pályázási határidő: 2003. március 21. Részletes információ: link

Régebbi hírforrás(ok): MATISZ-hírlevél, 2003. jan. 7.

2,25 milliárd forintos MKGI- Oracle keretszerződésFEL

A Miniszterelnöki Hivatalon belül működő Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága bruttó 2,25 milliárd forint értékben 2 éves keretszerződést kötött az Oracle Hungary Kft.-vel, így a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó és ahhoz önként csatlakozó mintegy ezer állami, önkormányzati intézmény és gazdálkodó egység közvetlenül juthat hozzá a cég adatbázis-kezelőihez, alkalmazás-szervereihez, fejlesztő eszközeihez, és opcionálisan az adattárház építő szoftverekhez valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokhoz.

Régebbi hírforrás(ok): link

Európai távoktatási programFEL

Európai mértékű távoktatási program megvalósítására konzorciumot hoztak létre a Pécsi Tudományegyetem (PT) koordinálásával; a dél-dunántúli régióban tízezer tanulóhelyet biztosítanak a szeptembertől induló távoktatásban.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes kapcsolat a fővárosi közigazgatási hivatallalFEL

A jövő héttől interneten is kapcsolatot létesíthetnek az érdeklődők a fővárosi közigazgatási hivatallal. Felkai László hivatalvezető kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a link honlapon felvetett észrevételekre három munkanapon belül reagálnak.

Régebbi hírforrás(ok): link

Március végéig laptopot kap minden képviselőFEL

Legkésőbb március végéig minden képviselő megkapja azokat a hordozható személyi számítógépeket, amelyek beszerzéséről és beszállítójáról tavaly év végén döntött az Országgyűlés Hivatala.

Régebbi hírforrás(ok): link

HP: intelligens létesítmények a Nyíregyházi FőiskolánFEL

Balogh Árpád, a Nyíregyházi Főiskola főigazgatója, valamint Szalay Imre, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese január 15-én sajtótájékoztató keretében írta alá azt a másfélmilliárd forint értékű szerződést, amely a főiskola Intelligens Campusának (IC) megvalósítását.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hír TV: internetes hírszolgáltatásFEL

2003. január 15., szerda
Többhetes tesztelést követően szerdán megindítja rendszeres internetes hírszolgáltatását a Hír TV - közölte Dobrányi Tamás, a társaság marketing igazgatója.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Vivendi másfél év után eladta a másfél százados múltra visszatekintő Houghton Mifflin kiadói csoportotFEL

A Vivendi másfél év után eladta a másfél százados múltra visszatekintő Houghton Mifflin kiadói csoportot (link Az üzlet 1,66 milliárd dollárra rúg (ebből azonnali fizetésre kerül 1,28 milliárd, a fennmaradó rész hitel). Korábban a Vivendi 2,2 milliárdért vette meg (1,7 milliárd készpénz + 0,5 milliárd hitel). A vételár a cég éves forgalmának csaknem duplája. Sok más mellett J. R. R. Tolkien műveinek (Gyűrűk ura stb.) keménykötésű kiadási joga is a kiadóé.


Hány könyvtár van Amerikában (USA)?FEL

Az ALA adatai szerint (link közel 117,5 könyvtár működik az Egyesült Államokban. Közülük csaknem 94 ezer az iskolai (ebből 76,8 ezer állami, 17 ezer pedig magániskolában működik). Kilencezer önálló közkönyvtár tevékenykedik, melyekhez 8,9 ezer központi és 7,4 ezer fiókkönyvtár tartozik (nem minden közkönyvtárnál van kijelölve „központi”). A felsőoktatási könyvtárak száma összesen 3.658, ebből 1.438 működik olyan intézményben, amely négy évesnél rövidebb képzést folytat, a többi pedig négy éves vagy annál hosszabb tartamú képzéshez kapcsolódik. Közel 9,2 ezer szakkönyvtárat, továbbá 329 katonai és 1.326 kormányzati könyvtárat számlálnak még.


Nők -- ők a legjobb főnökök!FEL

Még a férfiak is a nőket tartják jobb főnöknek Nagy-Britanniában. Minden területen jobb vagy azonos értékelést kaptak, mint a férfi társaik.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. jan. 16., link

Ausztria - talált tárgyak az internetenFEL

Ausztriában az elvesztett tárgyakat eddig a rendőrségen találta meg az elvesztő, ha becsületes volt a megtaláló, február 1-jétől azonban a talált tárgyak átköltöznek az önkormányzatokhoz, s egyúttal felkerülnek az internetre.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internet-hozzáférés a Lufthansa fedélzeténFEL

A nemzetközi légitársaságok közül a Lufthansa elsőként indította el szerdán műholdas internetszolgáltatását Frankfurt-Washington között közlekedő járatain.

Régebbi hírforrás(ok): link

Beszállás mobiljeggyelFEL

A mobiljegyek és a különböző m-commerce szolgáltatások piaca jelentős fejlődést fog mutatni azt követően, hogy Finnországban a Helsinki City Transport Company elindított egy olyan új szolgáltatást, amivel mobiltelefonon keresztül is lehet vonatjegyet venni.

Hírforrás:
2003. január 22.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Bizalmas adatok használt merevlemezekenFEL

A Massachusetts Institute of Technology két hallgatója egy jelentésben készül bemutatni, mi minden található a vállalatoktól vásárolt, használt merevlemez-meghajtókon.

Régebbi hírforrás(ok): link )

Felmérés: környezetszennyező PC-gyártókFEL

Egy friss felmérés szerint 28 világszerte megvizsgált PC-gyártóból 16 nem ment át a környezetvédelmi rostán. Ezek a cégek mind dolgozóik egészségét, mind környezetüket komolyan károsítják. Az USA-ban még rosszabb az arány, 9 vállalatból 6 megbukott, köztük a Dell Computer és a Gateway.

Régebbi hírforrás(ok): p://link

Tankönyvosztás -- iskolai könyvtáron keresztül isFEL

Már osztják a tankönyvcsomagokat az iskolákban. Jövő hét pénteken ugyanis a diákok nagy bánatára véget ér a nyári vakáció, és becsengetnek. -- Ami a rendeletben lehetőség, hogy az iskolai könyvtár számára rendelünk, és azt odaadjuk a tanulóknak. Természetesen igyekeztünk úgy összeállítani a tankönyvcsomagot, hogy maximálisan tudjunk segíteni -- mondta el Grasselliné Dr. Nagy Adél, a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója. - F: aug. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar bitek az uniós könyvtárbanFEL

Hazánk immár csatlakozott a nagy európai elektronikus könyvtárhoz. Kereshetünk a közös adatbázisban, és mások is kutathatják a mi anyagainkat. Az európai elektronikus könyvtár nem sokkal az új uniós tagországok csatlakozása után indította programját, amely lehetővé tette, hogy a frissen jött tízek könyvtárai is részesei lehessenek a közös adatbázisnak. A projekt neve -- TELMEMOR -- egyrészt arra utal, hogy ez nem más, mint az európai könyvtár továbbfejlesztése (The European Library: Modular Extensions for Mediating Online Resources), másrészt fonetikusan olvasva annyit jelent: Mondj többet! Horváth Ádám, az Országos Széchényi Könyvtár informatikai vezetője elmondta, hogy az unió részéről elsősorban azt vizsgálták, mennyire készült fel nemzeti könyvtárunk az európai rendszerhez való csatlakozásra. Az EU felmérése szerint a tíz jelölt közül Magyarországnak voltak a legjobb mutatói. Egyedül nálunk működött már a számítógépes hálózat az európai könyvtár használta szabványok szerint, megfelelő volt a komputerállomány, eléggé gyorsnak bizonyult az adatátvitel, és a könyvtár honlapján sem találtak semmi kifogásolnivalót. Az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisai közül a katalógus (Amicus), a könyvtárban őrzött 35 corvina digitális változata, a régi térképek gyűjteménye és a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) anyagával gyarapodott a nemzetközi hálózat. Az európai könyvtár honlapjáról elérhető ezentúl a Magyar Országos Közös Katalógus (Mokka) és a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) teljes adatbázisa is. Aki tehát ellátogat a libraries.theeuropeanlibrary.org honlapra, ma már továbbléphet a magyarországi tartalmakra. Kereshet digitalizált szövegeket és képeket, amelyeket minden további nélkül használni tud. - F: aug. 23.

Régebbi hírforrás(ok): NOL, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról