Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/6., 2. 12.

Újságok az orosz hadizsákmányból útban Berlin felé
Német szakfolyóiratok retrospektív digitálizálása
Pénzügyi megszorítások a kaliforniai könyvtárakban
Diszkriminálták a "zsidó Mikulást"
Még idén elindulhat a nemzeti digitális adattár
Informatikai múzeumot nyitna a Millenáris Parkban a kormány
A fiúk a bányában dolgoznak...
Milliárdokba kerül a stressz
Változás és ellenállás
A tudásmenedzsment (TM) jelenléte a magyarországi vállalatoknál - Szabóné Fenyvesi Éva
Tudásvállalati kontrolling - Amerre minden vállalat menedzsmentje tart - Boda György, Tomka János
Piacorientáció, mi más? 2. rész (Berács József)
Új távlatok az online gazdaságban: tartalomeladás és fizetős
Kevesebb újságot olvasunk
Beszéd a köztársaságról, azon belül az informatikáról
UCLA-felmérés a digitális jövőről
Óriási érdeklődés az internetes tananyag-készítő versenyen
E-learning
e-Magyarország - információs irodák
Monológ és ítélet helyett megfelelő kérdés
Minőségügyi trendek az új évezredben - 3. rész Armand Val Feigenbaum
Sajtóinfo - új kommunikációs szolgáltatás
Turisztikai internetes honlap - díjmentes felkerülés
PC újrahasznosítási program a HP-től


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Újságok az orosz hadizsákmányból útban Berlin feléFEL

A német kormány sajtóközleményben tudatja, hogy elindult Berlinbe a moszkvai Orosz Állami Könyvtárból (OÁK, volt Lenin Könyvtár) az a szállítmány, mely csaknem négy tonnányi hírlapot visszajuttat hajdani tulajdonosainak, számos német könyvtárnak. Az anyag mintegy 700 címet tartalmaz: többségében német újságokat (pl. Frankfurter Zeitung, Hamburgische Correspondent), de vannak az anyagban külföldiek is (The China, The Daily Telegraph stb.). Az OÁK az elmúlt években sok segítséget kapott a Deutsche Forschunsgemeinschafttól mint a legjelentékenyebb német kutatásfinanszírozó szervtől (jelen hírünk ott is megjelenik, ld.: link így érthető, hogy hajlandó volt a hadizsákmányok visszaadásával kapcsolatos - szokásos - időigényes procedúrától eltekinteni. A berlini állami könyvtár (Staatsbibliothek zu Berlin) fogja szétosztani a megérkező anyagot. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Német szakfolyóiratok retrospektív digitálizálásaFEL

A DFG, a Börsenveien des Deutschen Buchhandels (a könyvszakmai csúcsszerv) és a szerzői jogokat gondozó Verwertungsgesellschaft Wort támogatásával, s tekintélyes könyvtárak közreműködésével létrejön a német digitális folyóiratkönyvtár. Az amerikai Mellon Alapítvány által pár éve megteremtett JSTOR és más projektek mintáját követő vállalkozás könyvtárosoknak máris különösen ígéretesnek mutatkozik. A tervek számos tudományterületet (közgazdaságtudomány, történelem, jogtudomány stb.) mintegy 60 tekintélyes szakfolyóiratának teljeskörű digitalizásását igérik, s ezek közül hat könyvtártudományi. A megvalósulás még többet nyújt számunkra: máris szinte teljes terjedelmében olvasható mindenki számára a Zentralblatt für Bibliotehekswesen (1884-1990), a nevezetes Serapeum: Zeitschrift für Bibliothekswissenschaft, Handschriftenkunde und ältere Literatur (1841-1870), továbbá a Neuer Anzeiger für Bibliographie und Bibliothekswissenschaft (1856-1886), valamint ennek előzményei (Anzeiger für Bibliographie und Bibliothekswissenschaft 1851-1856, Anzeiger für Bibliothekswissenschaft 1846-1850, Anzeiger für Literatur der Bibliothekswissenschaft). Jelenleg összesen 283 évfolyam csaknem 180 ezer oldala kereshető és olvasható ingyenesen a link címen. A vállalkozás mögött egy szakmai egyesület áll, élén a sok hazai szakember által is jól ismert Elmar Mittler professzorral, a göttingai egyetemi könyvtár igazgatójával. (SP)


Pénzügyi megszorítások a kaliforniai könyvtárakbanFEL

Kalifornia történelmének talán legsúlyosabb pénzügyi válságát éli, amely a könyvtárakon is érezteti hatását. Rövidült a közkönyvtárak nyitva tartása, könyvtárosokat bocsátanak el, sőt akadnak olyan könyvtárak is, ahol beszüntették a könyvek beszerzését. Ezzel egyidőben viszont a könyvtárhasználat érezhetően megugrott az utóbbi hónapokban, sokan a könyvtári számítógépeken keresnek állást az interneten, mások könyveket és DVD-ket kölcsönöznek, hogy elüssék az idejüket, amíg nem találnak munkát. Ilyen körülmények között a könyvtárosok igazán nehéz helyzetben vannak, hiszen munkatársakat kellene elbocsátaniuk akkor, amikor egyre több a munka. Ezért aztán a legtöbb könyvtár a kulturális programokon, a munkaerőn és a beszerzésen spórol. Számos helyen maguktól az olvasóktól kérnek segítséget, akik rendszerint szívesen hozzájárulnak némi pénzzel vagy már elolvasott könyveikkel a gyűjtéshez. Sajnos a megszorítások nemcsak a könyvtárban dolgozókat érintik. Az olvasóknak is hozzá kell szokniuk, hogy a jóval rövidebb nyitva tartási időben keressék fel a könyvtárakat, ez pedig sok olvasó számára igencsak megnehezíti a könyvtárlátogatást. Arról nem is beszélve, hogy - amennyiben a helyzet súlyosbodik - néhány fiókkönyvtár bezárására is sor kerülhet. Ezt a lépést ugyan ez év júniusáig elhalasztották, de nem kizárt, hogy a nyár végén mégis - ha csak ideiglenesen is - bezárnak a fiókok. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): Mercury News, 2003. 02.08., link

Diszkriminálták a "zsidó Mikulást"FEL

Az orangeburgi állami tanácsnál egy önmagát rabbinak nevező ember a helyi könyvtárosok ellen tett panaszt, mert azok állítólag megtagadták tőle az internethasználatot, nem hívták meg a közgyűlésekre és hátrányosan megkülönböztették zsidó volta miatt. A könyvtár vezetője, Paula Paul azonban egyértelműen visszautasította a vádakat, hiszen szerinte a könyvtárosok jogszerűen jártak el. A könyvtárban ugyanis két órás időkorlátot vezettek be nemrégiben, hogy így tegyék lehetővé mindenki számára a számítógép-használatot. A könyvtár vezetősége úgy látja, hogy az a mindennap visszajáró 6-7 fős csoport, aki kisajátítja a gépeket, lehetetlenné teszi, hogy mások is hozzájuthassanak ehhez a szolgáltatáshoz. A környéken pedig máshol nincsen internethozzáférési lehetőség. Ráadásul a "gépkisajátítók" némelyike minősíthetetlen hangnemet ütött meg a könyvtárosokkal szemben, amikor azok figyelmeztették az idő lejártára. A rabbi azonban úgy érzi, sérelem érte, hiszen a könyvtárosok jogtalanul megfigyelték munkája közben, sőt azt is hozzátette, hogy szerinte két óra nem elég idő akkor, ha valaki kutatásokat végez. A könyvtár vezetője, miután kollégáival megbeszélte az ügyet, felkérte az állami könyvtárat, hogy készítsenek felmérést az internethasználati szokásokról a nyilvános könyvtárakban. A kutatás nyomán kiderült, hogy Kalifornia államban legalább 5 könyvtárban már bevezették a két órás időkorlátozást, és számos könyvtári vezető egyetért azzal, hogy kétórányi idő bőven elegendő bármilyen munkára egy könyvtárban. Arra pedig, hogy a rabbi szerint diszkriminálták őt zsidó volta miatt, a könyvtár vezetője így reagált: " Zsidó lenne? Nem is gondoltam róla. Karácsony környékén ugyanis állandóan piros Mikulás-süveget viselt. Amennyire én tudom, munkatársaim mindig is készségesen viselkedtek vele, és amúgy sem szoktunk senkit sem megkülönböztetni sem a bőrszíne, sem a vallása alapján. Mi az emberekben a hozzánk betérő olvasót látjuk." (KE)

Régebbi hírforrás(ok): link 2003.02.06.

Még idén elindulhat a nemzeti digitális adattárFEL

A Nemzeti Digitális Adattárhoz (NDA) várhatóan már az idei év végétől hozzá lehet férni az interneten, mondta Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) politikai államtitkára pénteken. Az Info Day című budapesti konferencián az államtitkár elmondta: a kulturális és történeti értékeket digitális formában tartalmazó gyűjtemény feltöltésére márciusig írja ki a pályázatot a minisztérium. Az IHM legalább 2 milliárd forintot szán az idén digitalizálási projektekre, amelyeket a tárca Információs Társadalom Kht.-ja menedzsel majd. Csepeli György jelezte, hogy az NDA iránt már igen nagy az érdeklődés a közgyűjtemények részéről. Hozzátette: a legtöbb helyen a különböző nemzeti kulturális értékek ugyan már léteznek digitális formában, ám a különböző kódolási módszerek miatt azokat nemzetközi szabvány alapján még egységesíteni kell. Az adattár főleg oktatási célokat szolgál majd, ugyanakkor bárki számára ingyenesen hozzáférhető lesz a világhálón. A folyamatosan bővülő digitális gyűjtemény szövegeken kívül fotókat, mozgóképeket, hanganyagokat is tartalmaz. Az adattárban könyvtári katalógusszerűen lehet majd keresőprogramok segítségével felkutatni a szükséges információkat.

Régebbi hírforrás(ok): Index, MTI, 2003. január 31.

Informatikai múzeumot nyitna a Millenáris Parkban a kormányFEL

Az Álmok álmodói című időszakos kiállítást egy, a jövővel foglalkozó informatikai tárlat követi a Millenáris Parkban - jelentette be Budapesten Medgyessy Péter miniszterelnök évértékelő beszédében az Országházban. A kormány jövőbeli programjait vázolva Medgyessy megemlítette, hogy hamarosan 25 százalékkal olcsóbb lehet az internetezés.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, 2003. február 11., link

A fiúk a bányában dolgoznak...FEL

Napjaink sikeres gazdasági szervezeteit egyre növekvő információéhség jellemzi. Minél több adattal rendelkezik egy cég, annál kisebb az esélye annak, hogy a csupán hagyományos adatelemzési módszerek alkalmazásával üzletileg értékes információkat tud kinyerni a rendelkezésre álló forrásokból. Ezen próbál segíteni az adatbányászat.

Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, 2003.02.04., link

Milliárdokba kerül a stresszFEL

A tartós munkahelyi stressz súlyos depresszióhoz, szívinfarktushoz is vezethet. Az Európai Unióban több tízmilliárd euróra tehetőek a stressz által okozott költségek. Magyarországon arányosan feltehetően még nagyobbak e kiadások, mégsem foglalkoznak vele a munkaadók.

-- Maurice Line nagy sikerű, meglehetősen szarkasztikus hangvételű cikke, a "Hogyan keserítsük meg beosztottaink életét" c. írás könyvtári környezetben vizsgálja a stressz egyik fő okát, a tudatos vagy ösztönös felettesi autokráciát. Line által felsorolt stressz-okok pl.: tisztázatlan feladat- és hatáskörök, túlzott megterhelés, haszontalannak tartott munka, gyakori konfliktusok, vezetési stílus, stb. (MG) (Forrás: link

Régebbi hírforrás(ok): Népszabadság, 2003. febr. 4., link

Változás és ellenállásFEL

Miként értelmezzük és kezeljük a változással szembeni ellenállást munkatársainkban, és - vezetőként - mindenekelőtt saját magunkban? Herodotos kissé átköltött mondása - csak a változás állandó - napjaink globalizálódó gazdasági környezetében ma még talán igazabb, mint bármikor a múltban volt. Az új megoldások, termékek és szolgáltatások gyors elterjedése, a cégek működésének összefonódása, sőt a piaci kényszer diktálta összeolvadásuk nagy kihívás a vállalati szervezetek számára, és ez alól senki sem kap felmentést.

-- A participációban gyenge, hierarchikus szervezetekben gyakori, hogy a munkatársak energiáik egy részét arra használják fel, hogy ellenálljanak a felülről érkező utasításoknak. Ezzel egyidőben ugyanők azonban kénytelenek meg is felelni az elvárásoknak. E helyzet azon túl, hogy lélekölő, a szervezet hatékonyságát jelentősen rontja. A változó körülmények között működő könyvtárakra ezért jelent nagy veszélyt a hazai könyvtárak között meglehetősen gyakori ún. hatalom- és a szerepkultúra. Ilyen szervezetekben nem ritka, hogy a kívánatos változás elmaradása miatt a vezető beosztottaira hárítja a felelősséget. Ugyanakkor a "változási-változtatási kezdeményezésekkel szembeni ellenállás nemcsak a munkatársakban keletkezik, hanem a vezetőkben is ott van - többnyire anélkül, hogy ez tudatosulna. A változás ugyanis nemcsak munkatársaik "működési módjának" megváltoztatását, hanem a saját gondolkodásmódjuk, megszokott vezetői technikáik és viselkedésük megváltoztatását is igényli." (MG)

Hírforrás:
2003. február 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Piac és Profit, 2003. febr. 3., link

A tudásmenedzsment (TM) jelenléte a magyarországi vállalatoknál - Szabóné Fenyvesi ÉvaFEL

A világ a múlt század utolsó harmadától - a személyi számítógépek megjelenésétől - igen látványos átalakuláson megy keresztül, hátrahagyva a korábbi vezető gazdasági ágazatokat, hogy átadják helyüket az újaknak. Ezt a korszakot Daniel Bell amerikai szociológus nyomán gyakran posztindusztriális korszaknak hívjuk. Ebben az új időszakban a gazdaság legfontosabb hajtóerejévé a tudás vált, az anyagi javak mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a szellemi termékek. Ha pedig a tudás ennyire fontos számunkra, elkerülhetetlen annak menedzselése.

Régebbi hírforrás(ok): Kontrolling Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2003/6, febr. 5., link

Tudásvállalati kontrolling - Amerre minden vállalat menedzsmentje tart - Boda György, Tomka JánosFEL

Ne hidd, hogy a tudásvállalati gyakorlat Téged nem érint! Ami ott kialakul, az fokozatosan számodra is példaértékű lesz. Előbb csak példa, aztán kötelező gyakorlat. Miért? Mert ugyan tiszta tudásvállalatok vannak, de tisztán nem tudásvállalatok már nincsenek.

Régebbi hírforrás(ok): Harvard Businessmanager, Kontrolling Hírlevél, 2003/6. febr. 5., link

Piacorientáció, mi más? 2. rész (Berács József)FEL

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a piacorientáció automatikus velejárója a piacgazdaságnak. A versenyző iparágakban előnyben vannak azok a szervezetek, amelyek magasabb szinten művelik a piacorientációt, akik piaci intelligenciával rendelkeznek. 2. rész.

Régebbi hírforrás(ok): Harvard Businessmanager, Marketing Hírlevél, 2003/6. febr. 5., link

Új távlatok az online gazdaságban: tartalomeladás és fizetősFEL

Az internetes reklámozás egy évvel ezelőtti összeomlása után az online piac szereplői új üzleti modellek felé fordulnak. A webportálok a jövőben nem elsősorban hirdetési felületeikből, hanem pénzért kínált tartalmukból és szolgáltatásaikból számíthatnak haszonra.

Régebbi hírforrás(ok): Piac és Profit, 2003.02.04., link

Kevesebb újságot olvasunkFEL

Az elmúlt évek legnagyobb, mintegy 3 százalékos átlagos példányszám-csökkenését produkálta 2002 negyedik negyedében a magyar lappiac. A politikai napilapok körében a Magyar Nemzet az utolsó negyedévben a negatív, egy év alatt pedig a pozitív csúcstartó lett.

Hírforrás:
2003. február 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Napi, Gazdaság, FigyelőNet, 2003. febr. 5., link

Beszéd a köztársaságról, azon belül az informatikárólFEL

Medgyessy Péter miniszterelnök mai országértékelő beszédében az alábbi mondatokkal érintette a jövő társadalmát meghatározó informatikai kérdéseket:

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 11., link

UCLA-felmérés a digitális jövőrőlFEL

Az UCLA egyetem kutatása képet ad az Internettel kapcsolatos elmúlt évi változásokról. A 2000 fős mintán alapuló tanulmány öt kiemelt területet vizsgál: kik webeznek és kik nem, médiahasználati szokások, fogyasztói magatartás, kommunikációs módok, illetve a web szociológiai és pszichológiai hatásai.

Régebbi hírforrás(ok): Carnation Hírlevél, 2003. jan. 29., link

Óriási érdeklődés az internetes tananyag-készítő versenyenFEL

Csaknem 250 csapat indult azon az első magyar internetes tananyagkészítő versenyen, amelynek fővédnöki tisztjét - a szervezők felkérésének eleget téve - Magyar Bálint oktatási miniszter vállalta el. A Coedu Tudásháló versenyen elindult csapatoknak.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 6., link

E-learningFEL

E-learning oldalakkal gazdagodott a Gallup Internet és Pedagógia honlapja. Az új rovat áttekintést nyújt a hazai és az európai uniós e-learning programokról, kezdeményezésekről: az e-learning az Európai Unió koncepciójában nem egyszerűen oktatási technológiaként, hanem mint a társadalom fejlesztésének fontos, átfogó eszköze jelenik meg. Összeállításunk napi tájékozódást segítő magyar e-learning kalauz. A Gallup Internet és Pedagógia e-learning oldalai: link

Európai e-learning információs portál indítását jelentette be Viviane Reding, az Európai Bizottság oktatási és kulturális biztosa február 4-én az európai e-learning iparág szakmai vásárral egybekötött találkozója, a karlsruhei LEARNTEC 2003 megnyitóján. Az Európai Bizottság európai e-learning információs site-ját Internet és Pedagógia honlapunkon mutatjuk be: link

Hírforrás:
2003. február 12.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Gallup oktatási hírlevél 2003.02.05.

e-Magyarország - információs irodákFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium februárban és márciusban az ország hat régiójában nyit olyan irodákat, amelyek elsősorban az információs társadalmi pályázatok elkészítéséhez nyújtanak segítséget, valamint európai uniós információkat is közölhetnek - jelentette be Kovács Kálmán, a tárca vezetője csütörtökön Szombathelyen sajtótájékoztatóján.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 7., link

Monológ és ítélet helyett megfelelő kérdésFEL

A fogyasztók irányába intézett marketing célzatú kérdések különböző reakciókat válthatnak ki. Gondoljunk csak bele mik a reakcióink a következőkre: "Ha legközelebb telefonálni akarsz, válaszd a British Telecom szolgáltatásait!" vagy "Felhívtad már ma a családodat? / Betelefonáltál már ma az irodádba?".

Régebbi hírforrás(ok): Carnation Hírlevél, Clickz, The art of asking the right questions / Martin Lindstrom. In: link 2003. jan. 21.

Minőségügyi trendek az új évezredben - 3. rész Armand Val FeigenbaumFEL

A szerző bemutatja a nemzetközi fejlődésnek azt a három területét, amely az utóbbi évtizedben felpezsdítette az üzleti életet, az oktatást, az egészségügyet és a közszolgálati tevékenységet, és amely véleménye szerint megalapozta a minőségügy jövőjét. Ezután részletezi a minőség jövőjének legfontosabb irányait, majd vázolja a General System Co. Által kidolgozott Total Quality 2000-et.

Régebbi hírforrás(ok): Minőség és Megbízhatóság, Minőségügyi Hírlevél, 2003/6., febr. 5., link

Sajtóinfo - új kommunikációs szolgáltatásFEL

Sajtóinfo néven új kommunikációs szolgáltatás indul, elsősorban újságírók és a PR szakemberek számára. A Sajtóinfo internet alapú egyedi megoldása szöveges közleményeken túl képek, mozgóképek, multimédiás prezentációk azonnali és célzott küldését teszi lehetővé.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 10., link

Turisztikai internetes honlap - díjmentes felkerülésFEL

Március végéig az ország mind a hét régiója - 2.100 idegenforgalomban érintett települése - felkerül Magyarország legnagyobb turisztikai internetes honlapjára a link portálra. Az online szállásfoglalási rendszer októbertől indul - jelentette be szerdán Pécsett sajtótájékoztatón Ifju György, a portált működtető Well-Press Kiadó turisztikai igazgatója.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. febr. 6., link

PC újrahasznosítási program a HP-tőlFEL

A Hewlett-Packard belekezdett már régóta tervezett újrahasznosítási programja megvalósításába, az első lépés a tesztelés. A vállalat a márka presztízsének javítása mellett, hosszútávon fogalomnövelő tényezőnek tartja a környezetvédelmet.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. február 6., linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról