Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/7., febr. 17.


E lapszám szerkesztője: Pál Nikolett Ágnes

Hírek

100 négyzetméter plusz Zákényszéken
Állományban tartó hadművelet -- ha van rá kapacitás... :-)
Hogyan lehet felszívni a könyvtároshallgatókat?
...okosabb, ha nem várjuk meg, míg kidobnak az ablakon
Tervek a Nemzet Könyvtárában
Interjúsorozat Sajó Andreával
Pályázatok: miért nem elektronikusan?
Kiborult (már megint) a bili
Könyvtári térből üzlethelység
Tudással a vállalkozásokért -- Békés megye
Értő olvasás: építik a tárházat
A romák kulturális kincse a világhálón
Könyves vakrandi Valentinra
Fodor Péter könyvtárról és olvasásról
170 milliós támogatásból újul meg hét Fejér megyei könyvtár
Szolgáltatások fejlesztése a József Attila Megyei Könyvtárban -- Tatabánya
Bővültek a könyvtári szolgáltatások a hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtárban
A könyvtáros egyesület szembesíti a könyvtárakat a valósággal (Facebook -- könyvtári eszközként)
Twitterezők: ön melyikbe tartozik a 8 típusból?
Google Books: még mindig nincs vége
Az igazi szabadpolc -- önkiszolgáló könyvtár nyílt Bécsben, a járda közepén
Könyvtár nyílt a tengerparti homokban
56 kg-t fogyott egy Wii-felhasználó -- könyvtárban is megtörténhet

Analógiák

'A jó könyvtárnak igenis van jövője', A tendereken legalábbis többnyire jól szerepelnek
Oszd meg utazási élményeidet az iWiW-en! -- Keressünk vonatot, ami még nem ment el!

Kisszínes

Könyv és újságok a 'kötelező útitársak' toplistásai
Internetes üzleti modellek -- kalózszempontból
Washington előbb twitterezett
Tudta? Névtelenül is panaszt tehet munkáltatójára
Mit és hogyan olvasnak a gasztrobloggerek?

Kiemelt Katalist-hír

Gyökeresen kell változnunk ahhoz, hogy hosszabb távon fennmaradjunk (Valentin... kapcsán)

Információforrások

Mekkora a fizetésed? Megtudtahod másokhoz képest is
Szupernettó kalkulátor! A dolgozó járadékosoknak is meg kell tanulni
Gyermekévek néven új portál indult
Jamie Oliver a TED-en: tanítsd a gyerekeket az ételekről!
Bárkit Szibériába juttathat a Google


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

100 négyzetméter plusz ZákényszékenFEL

Ötvenmillióból építenek könyvtárt tetőtér-beépítéssel a Szegedhez közeli Zákényszéken.
-- Korábbi hírünk a zákényszéki könyvár(os)i teljesítményről: 'Könyvtárhasználati foglalkozások' -- differenciált módszertan Zákányszéken link A könyvtári ellátás korszerű formái az EU-ban: Antwerpen, Zákányszék, Madrid... link


Állományban tartó hadművelet -- ha van rá kapacitás... :-)FEL

Téma: Várpalotán arra buzdítják az olvasókat, hogy kölcsönözzék ki azokat a könyveket, melyeket eddig még soha nem kölcsönöztek ki. Blogban természetesen, hol máshol.
Volekné Temesi Zsuzsanna, könyvtáros: A TextLib integrált programból 'adatbányászattal' nyertünk ki számos értékes és megfontolásra érdemes statisztikai adatot, a 'ki nem kölcsönzött könyvek' egyike azoknak.
Konyvtaros.com: 376 darab könyv nem érdekelte a tavaly előtti beszerzésből az olvasókat. Mekkora hányada ez az éves beszerzésnek?
-- A 2008. évi beszerzés darabszáma: 1926, tehát körülbelül 20 %-át ez idáig még nem kölcsönözték ki az olvasóink.
Konyvtaros.com: Nem elégedettek ezzel a kölcsönzési mutatóval?
-- A lista mutatja, hogy milyen művek iránt volt csekély az érdeklődés, s csináltunk olyan statisztikát is, ahol a soha nem kölcsönzött műveket állományonként, ill. a tartalom fő jellege szerint csoportosítottuk.


Hogyan lehet felszívni a könyvtároshallgatókat?FEL

A 2009/2010-es tanév statisztikái alapján 621 hallgató nyert felvételt BA és MA szintre összesen 24. Ennek 77%-a alapképzésű, 23%-a mesterképzésű diák. Valószínű, hogy a lemorzsolódás miatt nem fognak ennyien végezni, de jól tudjuk azt is, hogy a mennyiség és a minőség nem mindig jár együtt, sőt: általában egymás ellen hatnak. Az is húsbavágó kérdés lehet, hogy ekkora létszámban el tudnak-e helyezkedni ma Magyarországon, a szakon frissen végzettek? Egy biztos: könyvtárosként nem. Több százas nagyságrendű betöltendő státusz közel s távol sincsen a könyvtárakban. Egyetlen megoldás kínálkozik tehát: nyitni a nonprofit szektor más intézményei felé, illetve -- a korábban sokat bírált momentumként --, a versenyszféra számára is kell képezni információs. Ha a szakma széles körű értelmezését professzionális módon, a hagyományos értékek és a modern elvárások közötti egészséges egyensúly megtalálásával, de mindenekelőtt a kereslet és a kínálat optimalizálásának leképezésével végezzük, máris nem beszélhetünk túlképzésről, mivel a hallgatókat felszívják más -- nem könyvtári -- területek felé. Szemléletváltással -- és persze az új elvárásoknak, új feladatoknak megfelelő oktatói orientációval -- eltűnhet tehát az a törvényszerűség, hogy amiből sok van, az kevésbé értékes. Megnyugtatóan kétségtelenül csak a diplomás pályakövetés folyamatos elvégzése adhat erre a dilemmára - minden szempontból kielégítő és bizonyító erejű - választ. (Kiszl Péter: Ízlik-e a bolognai? A többciklusú informatikus könyvtárosképzés eddigi tapasztalatai)


...okosabb, ha nem várjuk meg, míg kidobnak az ablakonFEL

Mi lesz a könyvtárral? Ez az a kérdés, amelyre senki sem tud biztos választ, csak valószínűsít, extrapolál, jövendöl, vagy struccmadarat játszik. Ez utóbbi a legveszélyesebb, mert a változás apró sokkok sorozataként (többnyire technikai innovációk és költségvetési döntések formájában) játszódik le, amely nem kíván azonnali és határozott reagálást, hiszen ráérünk arra még. Az így kelt hamis remény a könyvtáros konzervatizmusát erősíti: kibekkeli, kiguggolja, átvészeli a nehézségeket, panaszkodik, kicsit takarékoskodik, de az idők változtával ott szeretné folytatni, ahol abbahagyta. Holott ideje volna reformos arculatát fordítani a társadalom felé, elővenni innovációs készségét. A FSZEK-ben (ahol annak idején ott is állandóak voltak a nehézségek) azt szoktuk mondogatni: ha tudjuk, hogy az ötödik emeletről mindenképpen le kell jutnunk a földszintre, okosabb, ha nem várjuk meg, míg kidobnak az ablakon, hanem igénybe veszünk olyan innovatív eszközöket, mint például a lépcső vagy a lift. Mert ha nem, a hová lettek az olvasók és hová lettek a könyvek után elénekelhetjük Marlene Dietrich dalát magunkra aktualizálva: hová lettek a könyvtárosok? (Papp István cikkének részleteit a szerző engedélyével közöljük. A 2009. máj. 10-i előadást a 3K 2009/8. száma közölte. A cikk a 3K oldalán márciustól lesz olvasható.)


Tervek a Nemzet KönyvtárábanFEL

Sajó Andrea január 1-jén váltotta Monok Istvánt az Országos Széchényi Könyvtár élén. Az új főigazgató első intézkedései közt meghosszabbított nyitva tartás, az online fizetés elérhetővé tétele és a munkatársak kompetenciáit hatékonyan csoportosító adatbázis létrehozása a terv. Az Országos Széchenyi Könyvtár a következő öt évben felméri, mi hiányzik állományából, visszamenőleg is igyekszik behajtani a kiadókon a be nem szolgáltatott kötelespéldányokat. Elavult olvasótermi állományát felfrissítené, gyarapítaná különgyűjtémenyeit (kézirat-, térkép-, kotta és színháztörténeti kollekcióját) nagy elánnal digitalizálná. Új technikákat vezetne be a lopásgátlásra és a csonkítás ellen, és nagyobb súlyt fektetne a restaurálásra. A raktározási gondokat is megpróbálják enyhíteni: a törökbálinti depó-raktár helyett új helyet kérnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. Feladataik vannak a balesetveszély-elhárítás terén is, a lifteket fel akarják újítani. Az elektronikus fizetésben szintén változást terveznek.


Interjúsorozat Sajó AndreávalFEL

A Könyvtáros.com interjúsorozatának első részéből megtudhatjuk Sajó Andreáról hogy, milyen utat járt be, míg az OSZK Tájékoztatási Osztályára került. A második részben a főigazgatóvá válásának körülményeiről, pályázatáról beszél, a harmadikban pedig az átadásról olvashatunk. Hatékonyabb működést, több ésszerűséget ígér a jövőben Sajó. A Könyvtári Intézet tartalmában, feladatában nem, motorjában azonban változásokra számíthatunk. További tervekről olvashatunk az interjúsorozat utolsó részében, melyben szó esik a bankkártyás fizetésről, digitalizálásról és egy esetleges költözésről is.
link
link
link
link


Pályázatok: miért nem elektronikusan?FEL

Az informatika hatékony alkalmazása a pályáztatásban kiemelt jelentőségű. A jelenleg is rendelkezésre álló infrastruktúra felhasználásával már most is sok szempontból javítható lenne a pályáztatási folyamat -- amennyiben az ehhez szükséges intézményi és jogszabályi hátteret is sikerül kialakítani.
Európában is egyedülállónak tartják azt az egységes rendszert, amely tartalmazza a jelenlegi és korábbi uniós támogatási programok többségét, valamint lefedi a pályáztatás teljes folyamatát. A pályázók számára legfontosabb alkalmazások a pályázást megkönnyítő kitöltő programok, a pályázat helyzetéről nyújtott online tájékoztatás, az adatkapcsolat az APEH-hel és a VPOP-val, amellyel elkerülhető a papír alapú igazolások benyújtása. Hogy egy ilyen elektronikus rendszer kialakítása nem lehetetlen, azt jól bizonyítja a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium példája. A KVM Klímabarát otthon panel-alprogramjában a pályázati felhívás előírja, hogy az adatlap elkészítésénél az általános nyomtatványkitöltő alkalmazást, beadásánál pedig az Ügyfélkapu dokumentumfeltöltő rendszerét kell használni. A beadás után a pályázat állapota a minisztérium honlapján folyamatosan követhető.


Kiborult (már megint) a biliFEL

Andris (nagyon helyesen) belekezdett az UTCA és a könyvtár.hu-kampányba, igazán rendes, olvasható és kielégítő írásokkal. Sajnos egyúttal olyan levesbe sikerült belecsinálnia, ami már sokszor visszafröcskölt.
Az e-Corvina Kft. által alkotott Corvina integrált könyvtári rendszerről (és társairól) meg továbbra is az a véleményem, hogy ennyi pénzből legalább sokszor ilyen jót kéne nyújtani (érdekes lenne visszaszámolni, hogy hány könyvtár használ milyen rendszert, mennyi volt a vételi ár, és mennyi az azóta fizetett éves követési díj, amibe mint pár éve megtudtam egy másik fejlesztő cégnél, azért nem sok minden gyakorlatilag semmi nem fér bele - ja, hogy az üzleti meg államvédelmi titok, elnézést). Ha lejárató kampány, miért tartunk ott, ahol (egy működésképtelen MOKKA-val, egy teljesen értelmetlen ODR-rel stb.)...


Könyvtári térből üzlethelységFEL

Üzlethelyiségekként és irodákként hasznosítják a jövőben a Balassi Bálint Megyei Könyvtár földszinti helyiségeit. Hétszázhúsz négyzetméterrel szűkül Salgótarjánban a Nógrád megyei könyvtár, mert nincs pénz a fűtésére, világítására.


Tudással a vállalkozásokért -- Békés megye FEL

Sorsdöntő kérdés Békésben a gazdaság talpra állítása, ezért is jött létre Békéscsabán a megye egyik legfontosabb beruházása a helyi könyvtár bevonásával. Nehéz anyagi helyzetében is volt lélekjelenléte, bátorsága a Békés Megyei Közgyűlésnek arra, hogy döntést hozzon a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár létrehozásáról. A tudásház olyan komplex intézmény, amelyben nemcsak a pályázatíráshoz nyújtott segítség, vagy mondjuk a piackutatás játszik szerepet, de például az üzletipartner-figyelés is. Egyébként meglepően sok iroda és szolgáltatás működik még a tudásházban. Például a pedagógiai szak- és szakmai szolgálat vagy a kulturális iroda, s van itt informatikai oktatás és informatikai szolgáltató is. Szintén a Tudásházban kapott helyet a Békés Me­gyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, amelynek az a feladata, hogy az országos és a helyi mikrohitelalapból segítse a kisebb cégeket. Ha Békésben is talpra áll és megerősödik a kis- és középvállalkozói réteg, abban nagy szerepe lesz a Tudásháznak is. És ez nemcsak a ma kisvállalkozóinak, azaz nemcsak a jelennek, hanem a vállalkozók következő generációjának, a jövőnek is szól.


Értő olvasás: építik a tárházatFEL

Másfél éven át tartó országos kampány, harminc mintaprogram, digitális tudástárak az értő olvasásra nevelés a céljából. Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum -- Nevelési Tudásdepó elnevezésű programjában az olvasás megszerettetése mellett a gyerekek, diákok digitális készségeit is fejleszteni kívánják, pedagógusok és könyvtáros tanárok bevonásával. A Nevelési Tudásdepó kampány részeként egy digitális tudásbázis, 'Olvasás portál' is épül. Ez a maga nemében egyedülálló, és forrásértékű adatbázis lesz, mely segítséget adhat a tankönyvválasztásban, illetve az gyermek- és ifjúsági irodalomban való eligazodáshoz. Megtalálható lesz rajta minden Magyarországon eddig megjelent tankönyv bibliográfiája, felhasználási időszaka, illetve a gyermek-, és ifjúsági könyvek lehető legteljesebb tárháza.


A romák kulturális kincse a világhálónFEL

Márciustól egy egyedülálló, virtuális kiállításon lesz látható az eddigi egyik legteljesebb gyűjtemény, amely az európai romák történetéről és kultúrájáról készült. Roma Utazás címmel nagyszabású internetes kiállítás készül, amely az európai cigányság történetét mutatja be. A virtuális utazás során több száz könyv, kézirat, fotó, festmény, használati tárgy és viselet lesz látható az európai romák 19. és 20. századi életéből. A Roma Utazás március elejétől látható majd az Európai Könyvtár (European Library) honlapján, mely harminc nyelven érhető majd el.
A témában korábbi cikkünk: Könyvtár is nyílik a belgrádi romamúzeumban -- link


Könyves vakrandi ValentinraFEL

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár már harmadik alkalommal rendezte meg Valentin nap alkalmából az egy hétig (február 8-tól 13-ig) tartó kölcsönzési akcióját, melynek címe Könyves Vakrandi. Ennek lényege, hogy különböző néprajzi, szépirodalmi és lélektani könyvek, amik a párválasztással és szerelemmel kapcsolatosak, piros csomagolópapírba bújtak Bálint nap alkalmából. Olyan, mint egy zsákbamacska, hiszen az olvasó csak otthon tudta meg milyen könyvet vitt haza. Célja az volt, hogy olyan irodalmat is hazavigyenek így az olvasók, amit a könyvtárosok ajánlottak. Természetesen nem csak könyvekről volt szó, hanem zenei hanganyagokról és filmekről is, melyek szintén szerelmes témájúak.


Fodor Péter könyvtárról és olvasásrólFEL

Címkék: könyvtár, köz- | vezető |

A Szabó Ervin Könyvtár főigazgatójának emlékezései első olvasmányélményeiről,pályaválasztásáról. Leginkább memoárokat olvas: történelmi személyek vagy kortársak naplóit, visszaemlékezéseit. Kedvencei: Lengyel Menyhért, Illyés Gyula, Gábor Miklós naplói. Szigorúan fekve, a pihenéshez ugyanis ez kell -- ülve csak dolgozni lehet, olvasni nem. Esetleg néha nem árt egy jól megtömött pipa sem -- Fodor Péter ugyanis a Füstölgők Társaságát is elnökli.


170 milliós támogatásból újul meg hét Fejér megyei könyvtárFEL

Több mint 170 milliós támogatási összegből újítja meg infrastruktúráját, illetve bővíti szolgáltatásait hét Fejér megyei könyvtár 2010-ben. Az uniós forrásból megvalósuló programok segítségével kívánják növelni a könyvtárba járók számát, miközben a virtuális felhasználókra gondolva az informatikai lehetőségeket is bővítik. A projektet megnyitó, február 12-i rendezvényt követően olvasásnépszerűsítő programok indulnak, illetve a megye könyvtárai számára is használható internetes felületek nyílnak meg -- mondta el Komlósi József projektmenedzser. Részesül a támogatásból a Kodolányi János Főiskola Könyvtára is: csaknem 32 milliós összeget kap.


Szolgáltatások fejlesztése a József Attila Megyei Könyvtárban -- TatabányaFEL

A pályázaton a könyvtári szolgáltatásokhoz szükséges infrastrukturális feltételek megteremtése volt a cél. A fejlesztés keretében például a bejárathoz egy 'vandálbiztos' számítógépet telepítenek, melyen a MÁV- vagy a Volán-menetrend, valamint a könyvtár katalógusa is elérhető lesz. Tizenöt laptop, érintőképernyős katalógus, vakok és gyengénlátók számára egy új felolvasógép beszerzését is tervezik. A könyvtári honlap korszerűsítése mellett új szoftvereket, programokat is beszereznek, mellyel már sms-ben értesítik az olvasót a kölcsönzési határidő lejártáról, és lehetőség nyílik az előjegyzésre interneten keresztül. A fejlesztés célja, hogy ne csak a könyvtár falain belül, hanem azon kívül is ugyanazokat a szolgáltatásokat vehessék igénybe a látogatók, s hogy minél inkább elterjed az úgynevezett távkönyvtár-használat.


Bővültek a könyvtári szolgáltatások a hajdúböszörményi Kertész László Városi KönyvtárbanFEL

A Kertész László Városi Könyvtár tartja a lépést a kor kihívásaival és nem utolsó sorban az olvasók igényeivel. 'A hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtárban infrastruktúra-fejlesztése a bárki számára könnyen elérhető információ és tudás megszerzése érdekében' elnevezésű projekt keretében végrehajtott. Lehetőség van számítógép és internethálózat használatára, hiszen tíz új számítógéphez jutott az intézmény a pályázat keretében. Aki pedig saját készülékkel érkezik, a wifi router segítségével minden nehézség nélkül ott helyben is csatlakozhat a világhálóhoz. Az esélyegyenlőség területén újabb előrelépés a Braille nyomtatás, amellyel a vakok és gyengénlátók részére nyújt segítséget ezentúl a könyvtár. Az újdonságokhoz sorolhatjuk még, hogy nagyobb alapterületen, felújított, barátságos gyerekkönyvtár várja ezentúl a gyerekeket, hogy az olvasás szeretetére nevelje az ifjúságot.


A könyvtáros egyesület szembesíti a könyvtárakat a valósággal (Facebook -- könyvtári eszközként)FEL

Az elmúlt néhány évben számos amerikai könyvtár kezdte használni a közösségi oldalakat (pl. Facebook, MySpace). A környezetfigyelésen kívül főképpen a könyvtári üzenetek használókhoz való eljuttatására törekedtek. A Facebook előretörése miatt a könyvtárak jellemzően itt építették ki marketing-hadállásukat. Számos 'hogyan legyünk ott a közösségi médiában jellegű' cikk is megjelent. Az ALA (amerikai könyvtáros egyesület) által megjelent 23 oldalas anyag a könyvtárak által érzékelt és a tényleges használat közötti különbséget vizsgálja. Összehasonlítja a könyvtári célokat a megvalósulással.


Twitterezők: ön melyikbe tartozik a 8 típusból?FEL

Ön a személyiség, az észosztó, a brand őre, az ügyfélszolgálatos, a publikáló, a kéretlen reklámozó, a válaszoló vagy a kíváncsi? Tudjuk, hogy nem nyolcféle ember van a világon, de figyeljük a trendeket.
A személyiség. -- Ebbe a típusba tartoznak a hírességek, illetve a különböző brandeket építő véleményvezérek, politikusok. Perez Hilton, Oprah Winfrey, a Google vagy az Apple juthat hirtelen az eszünkbe. Mindegyikük twitterezik, méghozzá jól megkülönböztethető stílusban. Lehet szó arról, hogy az illető éppen a fogorvosi rendelőben ül, vagy bejelenti, hogy egymilliárd dolláros jövedelemre tett szert az elmúlt három percben. Az emberek különböző okokból követik ezeket a bejegyzéseket, leginkább azért, mert úgy érzik, az üzenet személyesebb, közvetlenül hozzájuk szól.
Az észosztó. -- A szakértőt azért fizetik, hogy rákeressen és megválaszolja a szolgáltatással, termékkel kapcsolatos kérdéseket. Klónja az észosztó, aki önszorgalomból adja meg a végső választ bármire, amiről azt hiszi, ő az illetékes.
-- A többi típushoz kattints a linkre.


Google Books: még mindig nincs végeFEL

Még nem írták meg az utolsó fejezetet abban a sztoriban, amely a Google küzdelméről szól, hogy több millió kötetből álló digitális könyvtárat hozzon létre a neten: az amerikai igazságügyi minisztérium visszadobta a megállapodás tervezetét. A legfőbb kifogás továbbra is az, hogy az egyezmény révén a Google óriási versenyelőnybe kerülne, hiszen kizárólagos jogot kapna több millió könyv digitalizálására és azok tartalmának terjesztésére és értékesítésére. Kritizálja a minisztérium azt a gyakorlatot is, miszerint a szerzőknek azt kell jelezniük, ha nem akarják műveik digitalizálását (opt-out), ahelyett, hogy aktívan hozzájárulnának a közzétételhez (opt-in).


Az igazi szabadpolc -- önkiszolgáló könyvtár nyílt Bécsben, a járda közepénFEL

A rendhagyó kölcsönző valójában egy egyszerű könyvszekrény, ahonnan bárki ingyen és minden formaság nélkül választhat magának olvasnivalót, és ugyanúgy otthagyhat egyet a saját könyvei közül. Az ötlet nem új, Berlinben, Bonnban és Hannoverben is vannak már 'nyitott könyvespolcok'.


Könyvtár nyílt a tengerparti homokbanFEL

Bosszantó, amikor az ember a strandra érve veszi észre, hogy elfelejtett könyvet hozni. Az ilyen helyzetek elkerülésére kínál megoldást a 'tengerparti könyvtár'. Az akcióhoz az IKEA bútoráruház éppen harmincéves könyvespolcmodelljeit vetették be,melyek polcain található könyvek haza is vihetők, ha cserébe felteszünk a polcra egy másikat, vagy dobunk egy kis pénzt az adománygyűjtő ládikába. Mivel Ausztráliában most épp tombol a nyár, és a híres Bondi Beachre naponta százezrek zarándokolnak ki, aligha lesz a könyvespolc sokáig tele.


56 kg-t fogyott egy Wii-felhasználó -- könyvtárban is megtörténhetFEL

Jó reklám a Nintendo-nak annak a 38 éves nőnek az esete, aki egy év alatt közel 60 kg-t veszített testsúlyából a cég játékgépének köszönhetően.
-- A Wii Fit egy olyan játékprogram, mely képernyő előtti interaktív sportolásra serkent. Nem érdemes a szabadtéri testmozgáshoz hasonlítani, sokkal inkább a tespedéssel szembeni inspiráló alternatívának. Például tájékoztató pult melletti álldogálás, üldögélés utáni öt-tíz perces szórakoztató felfrissülés eszközének. A Wii Fit akár aerobikra serkent, fittséget mér, bokszolási, bowlingozási, golfozási lehetőséget nyújt, egyensúlyt javít, és figyelmezteti az embert, ha már régen gyakorolt. Ezért lehet helye a könyvtári irodákban is. A felfrissülés után ugyanis jobban megy a munka. Talán egyszer eljön az idő, hogy pályázati pénzekből könyvtáregészségügyi célokra is megvásárolható lesz a monitort (televíziót) igénylő, (monitor nélkül) 50-60 ezer Ft-ot kóstáló konzol, s hozzá a Wii Fit program. (MG)
Analógiák

'A jó könyvtárnak igenis van jövője', A tendereken legalábbis többnyire jól szerepelnekFEL

Sokat fejlődtek a könyvtárak az elmúlt években. Már rég nem szól minden a könyvek beszerzéséről, időtlen időkig való megőrzéséről. Elsősorban persze a net miatt: egyre többen vannak, akik mindent az interneten szeretnének elérni. A bibliotékák tehát egyrészt növelik szerepüket a virtuális tartalomszolgáltatók között, másrészt újragondolják az épített könyvtárak lehetőségeit a könyvtárlátogatókat figyelve, akár egyenként is. A 24 órán át hozzáférhető virtuális könyvtárak kialakításához most komoly pénzeket lehet nyerni különféle európai uniós pályázatokon; a honi bibliotékák többnyire jól szerepelnek ezeken a tendereken -- közölte érdeklődésünkre Ramháb Mária, az Informatikai és Könyvtári Szövetség alelnöke.
-- Bízunk abban, hogy nem csak a könyvtárosok, hanem a használók szerint is van a jó könyvtárnak jövője. Ám ez a bizalom akár le is mérhető. (MG)
-- Magyarország fejlesztéspolitikája egybemosódott az uniós pénzek elköltésével -- ami ráadásul túlpolitizált --, s nem jelenik meg benne markánsan az ágazati politika. De ami legalább ekkora gond, hogy a források beérkezése alig látszik meg a gazdasági növekedésünkön, tehát a reméltnél sokkal kisebb mértékben segíti a felzárkózásunkat...


Oszd meg utazási élményeidet az iWiW-en! -- Keressünk vonatot, ami még nem ment el!FEL

Új alkalmazás segítségével megoszthatjuk utazási élményeinket ismerőseinkkel az iWiW-en! Az új iWiW-es alkalmazás segít a közös programok megtervezésében is: értesíthetjük a barátainkat, hogy hol és mikor leszünk megtalálhatók, hol tudnak velünk összefutni. A közösségi oldalra fejlesztett alkalmazás létrehozása a Carnation javaslatára történt a 'Veledutaztammal' kapcsolatos társítások bővítéséhez és a célcsoport jobb eléréséhez. A Carnation végezte a piacfelmérést, valamint a kreatív koncepció kidolgozását és teljes körű fejlesztését.
-- Jó lett volna, ha könyvtári alkalmazás gyűjti be a 2.0-s utazási információkat. Viszont ha már hagytuk elmenni ezt a vonatot is, támaszkodhatunk majd az alkalmazásra, mint információforrásra. Illetve: gondolkodhatunk azon, hogy mely területen van még lefedetlen információkínálat és -igény, melyet könyvtár által készített felület fedhet le. (MG)
Kisszínes

Könyv és újságok a 'kötelező útitársak' toplistásaiFEL

Nem az iPod, a laptop vagy a hordozható DVD-lejátszó, hanem a nyomtatott sajtó és a könyvek vezetik a legnépszerűbb repülős 'útitársak' listáját egy közvélemény-kutatás szerint. A Kindle elektronikuskönyv-olvasónak és az iPad táblapécének megjelenése és növekvő népszerűsége ellenére az emberek 73 százaléka nem ezeket, hanem a nyomtatott termékeket viszi magával feltétlenül repülőútjaira a GO Group reptéri és földi szolgáltatásokat nyújtó vállalat által végzett felmérés szerint. 'Üdítő jelenség a régi, jól bevált utazási kellékek töretlen népszerűsége a mai high-tech korszakban' -- mondta a cég elnöke, John McCarthy.


Internetes üzleti modellek -- kalózszempontbólFEL

A The New York Times és a Wall Street Journal fizetőssé teszi cikkeinek internetes olvasását. Ez a járható út?
Bodó Balázs: Igen, de ez nem jelenti azt, hogy a modell mindenhol működni fog. A nyomtatott sajtóval kapcsolatban -- különösen, ami a magyart illeti -- én kifejezetten szkeptikus vagyok. A hirdetők mindenesetre képesek eltartani tisztán online sajtótermékeket. Ráadásul nem is hajt mindenki az ingyenesre. Akinek economist.com-szintű infók kellenek, az előfizet az Economistra, akinek elég a Metro újság, az meg azt olvassa. Avagy filmes példával: csak azért, mert egy alkotás ingyen letölthető, még nem biztos, hogy nekem nem ér meg egy ezrest ugyanaz a tartalom nagy képernyőn, dolby hanggal, 3D-ben. Lehet, hogy megér pár ezer forintot a papír szaga, a könyv birtoklásának tudata is. Lehet, hogy megér egy csomó pénzt, hogy nincsenek reklámok a zenében. Az ingyenesség csak egy csomagolás, és sokan vannak, akik hajlandók fizetni más módokon becsomagolt tartalmakért. A kalózmásolatok birtoklása például egy bizonyos jövedelmi szint vagy társadalmi státus felett cikinek számít.
... A csak olvasásra használható gépeknek szerintem nincs piaci jövőjük, ahogy azt sem hiszem, hogy ezek növelnék az olvasási kedvet. Akik eddig olvastak, ezután is szövegeket böngésznek majd, mások meg ezután sem fogják az írott szóra lecserélni a mozgóképet.


Washington előbb twitterezettFEL

Washington a Twitteren jelentette be először Hillary Clinton ázsiai útját. Ez első alkalommal fordult elő az amerikai diplomácia történetében. Elsőként a külügy Dipnote nevű Twitter-csatornájának követői szerezhettek tudomást arról, hogy Hillary Clinton külügyminiszter február 13. és 16. között Katarba és Szaúd-Arábiába látogat. A hivatalos minisztériumi bejelentés csak órákkal a Twitter-üzenet után történt meg, ilyenre eddig nem volt példa az amerikai diplomácia történetében.


Tudta? Névtelenül is panaszt tehet munkáltatójára FEL

Címkék: felmérés | munkaügy |

Sok munkavállaló panaszkodott munkáltatójára 2009-ben a munkaügyi főfelügyelőségnél, 56 ezer ellenőrzésből 10 ezer alapult munkavállalói panaszon, vagy közérdekű bejelentésen. Az OMMF elnöke szerint tudatosságra kellene nevelni a következő nemzedéket, hogy a munkáltatók ne élhessenek vissza hatalmi pozíciójukkal.


Mit és hogyan olvasnak a gasztrobloggerek?FEL

Könyves élményekről, szokásokról tettek fel kérdéseket a gasztrobloggerek egymásnak nemrég, és ebből egy rövid összefoglalóban megtudhatjuk például, hogy a legrosszabb olvasási élményeket többeknek a kötelező olvasmányok jelentették, és legtöbben nem hagyják kezük nyomát a könyveken (vigyáznak rájuk); nem befolyásolja a könyvválasztásukat annak oldalszáma; általában nem lapoznak hátra, hogy megtudják, mi lesz a vége; és nem vezetnek olvasónaplót.
Február elsején indítottak egy blogot, Konyhasónapló néven -- link
Kiemelt Katalist-hír

Gyökeresen kell változnunk ahhoz, hogy hosszabb távon fennmaradjunk (Valentin... kapcsán)FEL

Gyökeresen kell változnunk ahhoz, hogy hosszabb távon fennmaradjunk. Nem vagyunk hozzászokva ahhoz az ütemhez, ahogyan az információ- technológia és vele együtt a társadalom is átalakul. Nyilvánvaló, hogy nem is tudunk teljesen alkalmazkodni ahhoz, tehát amellett, hogy igyekszünk rugalmasak lenni, nyitottnak is kell lennünk a kevésbé változó, de kiszámítható igényekre is, mondjuk olyan térré kell válnunk, ahol a felhasználó kimondottan jól érzi magát, közösségi életet élhet, miközben különböző 'szakmai kényeztetéseket' vesz igénybe. Szerintem nem az a túlélés útja (legalábbis a közkönyvtárak esetében), hogy jó logisztikájú, modern, automatizált dokumentumraktárrá váljunk, hanem az, hogy szeretett intézmény legyünk. Ez nem érhető el hirdetéssel, akciókkal és kampányokkal, másfelől az előbbiek is
fontosak.
Információforrások

Mekkora a fizetésed? Megtudtahod másokhoz képest isFEL

A Workania állásportál által működtetett Merces online fizetési felmérés (link munkatársai legutóbbi kutatásukban azt vizsgálták, mennyiben befolyásolja a munkavállalók fizetését a kor, és hogyan alakulnak a különböző korcsoportok szerinti bérek az ország egyes régióiban, valamint a különböző szakmai területeken.


Szupernettó kalkulátor! A dolgozó járadékosoknak is meg kell tanulniFEL

A rehabilitációs járadékhoz megengedett nettó átlagkereset kiszámítására egy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság által szerkesztett kalkulátorral kívánunk az olvasók segítségére lenni. Az ONYF tájékoztatója szerint a jelenleg hatályos jogszabályok alapján lesznek olyanok, akiknek felére csökken a rehabilitációs járadékuk (50-79%-os mértékű egészségkárosodás fennállása és meghatározott szolgálati idő megszerzése esetén, rehabilitálható személynek járó nyugellátás), míg másoknak -- bizonyos feltételek fennállása esetén -- meg is szűnhet az ellátásra való jogosultságuk.


Gyermekévek néven új portál indultFEL

Az új oldal célja, hogy ne csak az orvosi szaknyelvben jártas olvasók tájékozódhassanak a tudományos kutatások eredményeiről és újdonságairól, illetve a hazai és külföldi egészségügyi témájú hírekről, hanem a téma iránt nyitott szülők, pedagógusok is.


Jamie Oliver a TED-en: tanítsd a gyerekeket az ételekről!FEL

A TED-díjas sztárszakács fellépése a TED-en.


Bárkit Szibériába juttathat a GoogleFEL

A számítógép képernyője előtt ülve is végig lehet nézni a brutálisan hosszú, majdnem egy hétig tartó Moszkva-Vlagyivosztok vonatutat. Az Google orosz irodája jóvoltából elkészült felvételhez hangoskönyvek, úti jegyzetek, sőt még balalajkazene is jár. Az oldal ezen a címen érhető el: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról