Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/16., ápr. 21.


E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Ki fogja elvégezni a hazai könyvkincs digitalizálását? -- nem látják a könyvtári erőfeszítéseket
Az olvasási program a szülők magatartását is megváltoztatja -- konferencia az OSZK-ban
A könyvtárközi kölcsönzés és a LibInfo problémája között
Bírósági könyvtárak fejlesztési programja
Nagyon is kell a digitális kor hallgatójának az újra kitalált könyvtár - 2.
A keresőrendszerre fordított beruházás 6-8 hónap alatt megtérül
Egy felületen az egyetemi, távoli adatbázis- és a multimédiás katalógus-adatok
Állományegészség a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban -- Győr
Útjára indul az olvasási program a fővárosban
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2010
Idősekre pozícionáltva -- házhoz szállítás, indexelés, szervezetközi együttműködés...
Hazakerül az Apor-kódex
Ha rossz vagy, nem viszlek könyvtárba!
Könyvtári ellátás -- kamionsofőröknek
Lektűrt, horrort kínál a könyvsikerkölcsönző -- lefölözi-e a könyvtári forgalmat?
Készül a pécsi tudásközpont
Kerekesszékesek: küszöb már nincs, de lépcső van a könyvtárban -- Simontornya
A világ leggyakrabban költöző könyvtára a tótkomlósi
Leselejtezett könyvek találtak gazdára -- Tatabánya
Megújult a gyöngyösi főiskola könyvtára
Világnapi körkép a könyvtár jövőjéről -- Békés megye
Elburjánzó funkciók: a mindentudó villanykönyv máris halott
Az Alkonyat-sorozat a támadott könyvek listáján Amerikában
Dublin Oscar Wilde-ot olvas
A történelem részei lesznek a Twitter-üzenetek
Fizetett hirdetések lesznek a Twitteren

Analógiák

Öntéstechnika

Kisszínes

Kiket kövess Twitteren? Majd a Google megmondja!
A mennyiség és nem a minőség népszerűsíti a twitterezőket
Ingyen olvasható a neten Barabási új könyve
Ne adjuk abba az iskolába a gyereket, ahol már karácsonyra tudnak írni
Könyvtári tartozása van George Washingtonnak

Információforrások

Internetes tartalomszolgáltatás (könyv) -- benne van-e a könyvtár?
Zeneprodukciós portál indult


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Ki fogja elvégezni a hazai könyvkincs digitalizálását? -- nem látják a könyvtári erőfeszítéseketFEL

Hogyan változtatták meg a digitális csatornák a könyvkiadást- és terjesztést? Milyen kihívásokkal és milyen lehetőségekkel kell szembenézniük a kiadóknak? Teltház mellett zajlott le a Kreatív és a Diversity in Book Publishing (DBP) könyvszakmai tanácsadó cég első könyvmarketing-konferenciája. ... A Google Books modelljének magyarországi lehetőségeiről beszélt Bodó Balázs, a BME médiaközpontjának kutatója, illetve arról, hogy mit tanulhat a könyvkiadás a zeneiparnak a digitalizálással való küzdelméből. Nagy tanulság szerinte, hogy a digitális jogvédelmi (drm) rendszerek nem működnek. Megjegyezte, hogy a feketepiac az e-könyvek esetén is sok szempontból jobb szolgáltatást nyújt, mint a hivatalos csatornák -- és nem azért, mert ingyen lehet az anyagokhoz hozzájutni. Minderre -- illetve arra a kérdésre, hogy ki fogja elvégezni a hazai könyvkincs digitalizálását -- érvényes választ kell adnia a könyvkiadásnak.


Az olvasási program a szülők magatartását is megváltoztatja -- konferencia az OSZK-banFEL

Szokatlan módon zajlott az Országos Széchényi Könyvtárban kedden a (TÁMOP-támogatott) olvasásfejlesztési konferencia. Hiszen a légtérzárlat miatt Greg Brooks, a téma európai szakértője csak a vetítővásznon volt jelen, s így tartotta meg előadását. Mint arról a nemzetközi példákat bemutató előadásban hallhattunk, követéses vizsgálatok igazolták, hogy a családi írás- és olvasásfejlesztési programban résztvevő gyerekeknél az előnyök állandósultak: a hatás nem csupán kisiskolás korban, de a felsőoktatásba kerülésnél is érzékelhetők voltak. Az anya--gyermek oktatási program esetében a szülőknek nemcsak az írásbeliséghez való viszonyuk változott meg, de gyermekeik neveléséről is másként kezdtek gondolkodni. Ezeknek a programoknak nem titkolt szándéka a gyerekek nyelvi fejlesztése mellett, hogy a szülőkre is hatást gyakoroljanak.


A könyvtárközi kölcsönzés és a LibInfo problémája között FEL

A könyvtárközi kölcsönzés és a LibInfo problémája között félúton van egy olyan kérdés is, amiről ritkábban lehet hallani, ez pedig a könyvtárközi kérdések megválaszolása. Illetve van egy ilyen fórum, a Katalist, ami gyakorlatilag mindenre használható, csak az eredeti céljára nem.
Igazából a könyvtár.hu oldalára kívánkozik egy olyan, LibInfo-szerű valami, amibe beírom a kérdést, és beikszelem, hogy honnan szeretnék első sorban választ kapni, milyen formában, és ez mennyire sürgős. A rendszer pedig elküldi emailban a kérdést a kijelölt könyvtárak kijelölt munkatársainak, vagy ha ők visszautasítják valamilyen okból, akkor továbbküldi mindenkinek (és ha közben megválaszolják -- és a kérdező el is fogadja a választ -, akkor ennek tényét is). Azon kívül, hogy így nagyon pontos célzással lehetne feltenni a kérdéseket és jelentősen felgyorsulhatnának a válaszadások, egy csomó statisztikát lehet ebből is kinyerni: ...


Bírósági könyvtárak fejlesztési programja FEL

2010 júniusában zárul le az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának Magyar Bíróképző Akadémiája által szervezett bírósági könyvtári hálózatfejlesztés alapvetése. Az összes bírósági könyvtári intézményre (27 báziskönyvtár és 119 helyi bírósági könyvtár) kiterjedő fejlesztés célja, hogy egységes információtechnológiai eszközpark kiépítésével, könyvtári szoftverek beszerzésével és képzések révén emelje az igazságszolgáltatási munka támogatására szolgáló könyvtárak szolgáltatási színvonalát. A munka végeztével rendelkezésre áll a bírósági dokumentumvagyon azonos elvek alapján működtetett adatbázisa, lehetővé válik a bírósági könyvtárak szolgáltatásrendszerének kialakítása és az
együttműködés a magyarországi jogi szakkönyvtárakkal.
A számítástechnikai eszközbeszerzés révén 27 bírósági intézményben sikerült munkacsoport szintű nyomtató-szkennerrel kiegészített olvasói és könyvtárosi munkahelyet kialakítani.
A rendszer szolgáltatásainak működtetéséhez szükséges tudást a bírósági könyvtárosok az OSZK Könyvtári Intézete által kidolgozott akkreditált képzés keretében szerezik meg, amit általános infokommunikációs felkészítést nyújtó távoktatási kurzus egészít ki. A távoktatás tartalmi kialakításában az OSZK KI működött közre, a tananyag fejlesztését azt Eszterházy Károly Főiskola végezte. A program júniusi befejezése után a szolgáltatások színvonalának biztosítása érdekében az Akadémia Tájékoztatási Központja éves terv alapján végzi a bírósági könyvtárosok folyamatos továbbképzését, biztosítva ezzel a hatékony ítélkezés információs hátterét.

Hírforrás: Pataki Gábor
2010. április 21.  • Továbbküldöm a hírt

Nagyon is kell a digitális kor hallgatójának az újra kitalált könyvtár - 2.FEL

A 'holnap professzora' blog az amerikai tudományos felsőoktatási könyvtárak gyakorlatát és lehetőségeit mutatja be.
Állományában az e-könyvek és folyóiratok száma meghaladja a hagyományosakat. A könyvtárosok fontos tevékenysége ezek használatának, kihasználásának megtanítása. A könyvtárosok kimászkálnak a könyvtárból, gyakran fordulnak meg az osztálytermekben, ahol keresési tippekkel, sőt, kutatásmódszertani javaslatokkal látják el a hallgatókat. Vannak, akik tutoriálokat készítenek és workshopokat tartanak.
Régebbi építésű épületekben kisebb a rugalmasság, de a viszonylag könyvszegény terek ott is jellemzőek. A meglévő könyvek robotokkal kezelhető tömörraktárakban vannak, 5 perces várakozási időt eredményezve. A katalógusrendszer lehetővé teszi a könyvekre való előzetes virtuális rátekintést, és megmutatja, hogy ha polcon lenne a könyv, milyen más kiadványok lennének mellette -- ami lehetővé teszi a (virtuális) böngészést, a szerendipitást kihasználva.
A NCSU könyvtárában egy kiszolgálópont létezik (pl. tájékoztatás, kölcsönzés). Ez az elrendezés takarékoskodik a használók idejével és a kiszolgáló személyzettel is. E módszer terjedőben van.
A könyvtárak napi 24 órában vannak nyitva -- legalább hétközben. A csend nem jellemző, és lehet bent enni is. (A cikk első része: link


A keresőrendszerre fordított beruházás 6-8 hónap alatt megtérülFEL

Ha a fogalmak közötti kapcsolatok már megvannak, akkor a keresésre fordított idő a korábbinak nagyjából egytizedére szorítható le, miközben nő a találatok pontossága és relevanciája. 'Ha tudjuk, hogy mennyi időt töltöttek a dolgozók felesleges keresésekkel, akkor azt is könnyen meg tudjuk mondani, hogy a hatékonyabb módszerek révén mennyi időt, és ezzel munkabért, pénzt spórolunk meg' -- említi a nyilvánvaló hasznot Vadász Pál. A megtakarítás olyan mérvű, hogy a keresőrendszerre fordított beruházás a tapasztalatok szerint 6--8 hónap alatt megtérül.


Egy felületen az egyetemi, távoli adatbázis- és a multimédiás katalógus-adatok FEL

Még a gondolkodást is megváltoztathatja, kreativitást is serkenti, ha korábban különböző kontextusokban talált adatokat egyszerre csak közös rendszerben találunk. Ez történt az ETH-n (a svájci műegyetemi könyvtárban, Zürichben). A frissen beindult tudásportálon a Primo rendszer által biztosított mélykeresési technológiával az egyetemen fellelhető szinte összes dokumentumtípus (nyomtatott dokumentumok, e-könyvek, könyvtári katalógus, képkönyvtár, sajtóarchívum, egyetemi multimédia-portál) kereshető. Sőt a közösségi média olyan alkalmazásait is elérhetővé tették, mint az értékelés, használók általi címkézés és kommentálás. A kezelési felület német és angol. (ref.: MG)


Állományegészség a Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtárban -- GyőrFEL

Feldolgozó osztályvezetőm minap megküldte a kimutatást a szerzeményezésünk hatékonyságáról. Lássuk:

Hangoskönyv 2009/1. negyedév: 17 db-ot vásároltunk, ebből 6-ot egyszer sem vittek ki (35,3 %). Az átlagos forgási sebesség (kölcsönzési átlag) 2010. 04.02-ig 2,5.

Hangoskönyv 2009/2. negyedév: 19 db-ot vásároltunk, ebből 4-ot egyszer sem vittek ki (21 %). Az átlagos forgási sebesség (kölcsönzési átlag) 2010. 04.07-ig 3.

CD 2009/1. negyedév: 25 db-ot vásároltunk, ebből 1-t egyszer sem vittek ki (4 %). Az átlagos forgási sebesség (kölcsönzési átlag) 2010. 04.02-ig 3,2.

...

Nem rossz, pláne akkor, ha levonjuk a következtetéseket.


Útjára indul az olvasási program a fővárosbanFEL

Könyveket és az olvasás örömét juttatja el a rászoruló gyerekeknek, családoknak, iskoláknak az Olvassunk együtt elnevezésű program, amely április 20-án indul Budapesten.
A kampány és a programsorozat összesen 15 vidéki településre látogat el azzal a céllal, hogy ösztönözze és elősegítse az elszegényedett családok, gyerekek és szülők rendszeres olvasását. A program nyitó előadása a budapesti Deák Diák iskolában lesz kedden, a gyerekekkel Dobó Kata és Kepes András olvas együtt, majd a Barboncás társulat interaktív foglalkozása várja a résztvevőket -- közölte Juhász Péter sajtóreferens az MTI-vel.
A helyszínekre elsősorban gyerekkönyveket visznek, hogy pár száz kiadvánnyal megalapozhassák egy könyvtár létrejöttét. Elmondta: a fővárosban több gyűjtőhely van, de könyvkiadók és mások is bekapcsolódtak már a kezdeményezésbe.


Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2010FEL

2010. április 22-25-e között rendezik az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált a Millenárison. A rendezvény díszvendége Amos Oz izraeli író lesz, jelentős kulturális jubileumokról is megemlékeznek, a Születésnapi Irodalmi Szalonban köszöntik többek közt Dobos László írót is.


Idősekre pozícionáltva -- házhoz szállítás, indexelés, szervezetközi együttműködés...FEL

A projekt során felmérték az idősekkel és hátrányos helyzetűekkel foglalkozó intézményekben a könyvtári szolgáltatások iránti igényeket, illetve a házhoz szállítást kérő olvasókat; majd önkénteseket kerestek, és betanították őket, hogy összekötőként működjenek a könyvtár és a házhoz szállításban részesülők között. Könyvtári adatbázisban indexelték továbbá a célcsoport által leggyakrabban keresett műveket, valamint a Finn Látássérültek Szövetségével karöltve létrehozták a helyi lap hangzó változatát. A házhoz szállítás ingyenes, működtetését önkéntesek ('könyvtári delegáltak') végzik: ők veszik fel a rendeléseket az ellátásban részesülő olvasóktól, kikölcsönzik a dokumentumokat az ő olvasójegyükkel, és a határidő lejártakor visszaviszik azokat a könyvtárba. (Vasbányai F.)


Hazakerül az Apor-kódexFEL

Megújulva érkezik vissza Sepsiszentgyörgyre a Székely Nemzeti Múzeum legnagyobb értéke, az Apor-kódex. A Huszita Biblia zsoltárait tartalmazó, öt évszázados kódex a negyedik magyar irodalmi műnek tekinthető.
Az Apor-kódex restaurálását a Romániai Országos Könyvtárral való partnerség tette lehetővé és az Országos Széchényi Könyvtár Restauráló és Kötészeti Osztálya végezte el.


Ha rossz vagy, nem viszlek könyvtárba!FEL

Illyés Claudia könyvtáros tavaly októberben egyedül, saját költségére indította el az alkotóműhelynek nevezett foglalkozásokat, ahol 20?30 óvodás és kisiskolás is összeül. A magyar, román és roma gyerekekből álló vegyes csoportban együtt fejlődik a kicsik kézműveskészsége, képzelőereje és személyisége, de ezáltal közelebb kerülnek a könyvek világához is.
Fél éve még csak tíz gyerek gyűlt össze hétfőnként. Illyés Claudia személyesen beszélt a szülőkkel, és a könyvtár ablakára ragasztott plakátokkal keltette fel az arra járók érdeklődését.
'Az első műhelyek előtt éjjeleket nem aludtam, amíg kitaláltam, mi legyen a foglalkozásokon' -- vallotta be a lelkes könyvtáros. Azóta minden hétfőn van egy-egy újonnan érkezett kisgyerek. A könyvtáros munkája elismeréseként könyvelte el azt, amikor néhány szülő bevallotta: saját gyerekét azzal bünteti leghatásosabban, ha megtiltja neki a hétfői könyvtári alkotó műhelyt.


Könyvtári ellátás -- kamionsofőröknekFEL

A kamionsofőr-szakma nem tartozik a legkönnyebbek közé, ráadásul kevés lehetőség adódik a számukra, hogy kielégítsék művelődési igényeiket, mivel kevés könyvtár fekszik főutak mentén, és azok nyitva tartása sem az ő munkabeosztásukhoz igazodik. Statisztikai tény továbbá, hogy minden negyedik svéd sofőr olvasási-írási problémákkal küzd, ezért is indult ott a kezdeményezés a helyzet megváltoztatására, amelyet aztán a norvégok továbbfejlesztettek. (ref.: Vasbányai F.)


Lektűrt, horrort kínál a könyvsikerkölcsönző -- lefölözi-e a könyvtári forgalmat?FEL

A pesti Kálvin téren megnyílott az Első Magyar Könyvsiker Kölcsönző. Ez már önmagában érdekes, úgy meg pláne, hogy a még Európában is egyedülálló kezdeményezés nem a könyvesszakmából jött: a vállalkozást egy növényvédőszer-nagykereskedő (és leánya) jegyzi.
Sipos Lászlót évek óta rágta egy dilemma: a frissen kiadott, nagy érdeklődésre számot tartó könyvek a boltban túlságosan drágák, a könyvtárakban viszont csak hónapok múlva bukkannak fel, és többnyire akkor is várni kell rájuk. Nagyjából két hete aztán átvágta a gordiuszi csomót: nyitott egy üzletet, ahol az új sikerkönyveket/könyvsikereket azonnal hozzáférhetővé tette, kvázi-könyvtári rendszerben. A konstrukció veleje, hogy az ember bemegy az üzletbe, ott az aktuális bolti áron megveszi az áhított kötetet, aztán vagy megtartja, vagy visszaviszi. Ha az utóbbi mellett dönt, akkor a könyv árának nagy részét visszakapja, tulajdonképpen csak egyfajta kölcsönzési díjat fizet: nyolc napon innen 500 forintot, azon túl, de legfeljebb tizenöt napig 900 forintot (az 5000 forintnál drágább kiadványok esetében 1300 forintot). Firkálni, szamárfület hajtogatni persze tilos, és a tizenöt nap eltelte után sem veszik vissza a köteteket.


Készül a pécsi tudásközpontFEL

A tervek szerint két hónap múlva átadják Magyarország egyik legnagyobb és legkorszerűbb könyvtárát.
Nincs akadálya annak, hogy két hónap múlva, a tervezett határidőre átadják Magyarország legmodernebb és egyik legnagyobb könyvtárát, az Európa kulturális fővárosa programban Pécsett megépülő tudásközpontot. Az egy év alatt elkészülő, ötmilliárdos fejlesztés eredményeként tizenháromezer négyzetméteres, nagy könyvtár jön létre. A többfunkciós házban intézmények könyvállományai kapnak majd helyet. Pécs három jelentős könyvtárát -- a városit, a Csorba Győző Megyei Könyvtárat és a tudományegyete­mét, valamint a jogi kar és a közgazdasági könyvtárait -- foglalja magába a készülő épület, amelyben tanulótereket, raktárakat, folyóirat-olvasókat és rendezvények megtartására alkalmas helyiségeket is kialakítanak.


Kerekesszékesek: küszöb már nincs, de lépcső van a könyvtárban -- SimontornyaFEL

Valami van, de nem az igazi. Ezt mondhatnánk a simontornyai könyvtár akadálymentesítésére. A kerekesszékesek számára már megoldott a közlekedés a földszinti helyiségekben, ám az épületbe való bejutást továbbra is akadályozzák a lépcsők a bejáratnál. Vácziné Horváth Anikó könyvtárvezető elmondta: kicseréltek egy olyan belső ajtót, amelyen küszöb volt, és a parketta helyett csúszásmentes burkolatot raktak le. Ebből a pályázatból ennyire tellett. Szükség volna még a bejárat akadálymentesítésre és egy liftre is, lévén az épület emeletes. Bonyolítja a helyzetet, hogy a földszinten a könyvtár önkormányzati tulajdonban van, viszont az emeleten működő művelődési ház kezelője a Területi Művelődési Intézmények Egyesülete. Az amúgy is nehézkes támogatásszerzési procedúra emiatt még bonyolultabbá válhat, ha egy újabb pályázat beadására szánják el magukat.


A világ leggyakrabban költöző könyvtára a tótkomlósiFEL

A tótkomlósi könyvtárosok immár hatodik alkalommal mozgatják át állományukat a polgármesteri hivatal és a művelődési ház között, ami akár a rekordok könyvébe is bekerülhetne.
Csütörtökön bezárt az ideiglenesen a polgármesteri hivatalban 'telelő' intézmény. Harmadik éve hatodik alkalommal utaztatják a kötetek és számítógépek egy részét. Az intézménynek 25 ezres az állománya, ennek több mint harmada raktáron pihen. Úgy értesültünk, a télen mindig megüresedő J. G. Tajovsky Művelődési Központban jelenleg tizenegy fok van. Az épület korszerűtlen, s a kiürítés mellett szól, hogy ezzel a működtetés költségén évről évre tizenkétmillió forintot takarítanak meg.
Képviselő-testületi határozat rendelkezik arról, újra be kell népesíteni az ingatlant és visszaadni a ház eredeti funkcióját. Takács Ferenc alpolgármester elmondta, többször is pályázott a város a művelődési ház felújítására, de nem sikerült forrásokhoz jutni.


Leselejtezett könyvek találtak gazdára -- TatabányaFEL

Az állomány gondozása nem csak a gyarapítást foglalja magába. Olykor selejtezni is kell például a tartalmilag elavult, a túlságosan nagy példányszámú vagy elhasználódott könyveket, ezért évente kétszer, tavasszal és ősszel rendezünk könyvvásárt. Úgy tapasztaljuk, hogy minden könyvnek megvan az érdeklődője, gyűjtője. Tavasszal az előző évi folyóiratokat is kitesszük, az idegen nyelvűeket nyelvtanárok, a nyelvet gyakorlók viszik előszeretettel, akár a teljesen évfolyamot egyszerre -- szögezte le H. Mlakár Erzsébet, a József Attila Megyei Könyvtár vezető helyettese.


Megújult a gyöngyösi főiskola könyvtáraFEL

Mintegy tízmillió forintból újult meg a Károly Róbert Főiskola könyvtára. Bővítették a szolgáltatásokat, korszerűsítették az informatikai infrastruktúrát.
A keretből 27 új számítógépet vásároltak, s egy olyan modullal bővítették az integrált könyvtári rendszert, amely lehetővé tette két, az 1800-as évekből származó, kizárólag a Károly Róbert Főiskola (KRF) birtokában lévő szakirodalom digitalizálását.
A KRF bibliotékája kapott továbbá egy szkennelésre, nyomtatásra és színes fénymásolásra is alkalmas multifunkcionális eszközt. A támogatásból a KRF három olyan képernyőnagyító berendezést is vásárolt, ami a látássérültek olvasását segíti.


Világnapi körkép a könyvtár jövőjéről -- Békés megyeFEL

Az internet előretörésével sokan temették az olvasást, a könyveket. Nem lett igazuk, az emberek zöme ma is szívesen olvas, s nem csak otthon. Április 14. a könyvtárosok világnapja az Amerikai Könyvtárak Szövetsége és a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége kezdeményezése alapján.
Rakonczás Szilviát, a Békés Megyei Tudásház és Könyvtár igazgatóhelyettesét arról kérdeztük, kik látogatják az intézményt, s milyen szolgáltatásokat vesznek igénybe? ...


Elburjánzó funkciók: a mindentudó villanykönyv máris halottFEL

Még el sem terjedtek igazán, az e-könyv-olvasókat máris elérte a szórakoztatóelektronikai termékek legnagyobb rákfenéje, a haszontalan többletszolgáltatások elharapózása. Az audiokönyveket is kezelő típusok után jöttek a böngészővel is felszerelt olvasók, és az érintőképernyős kütyük. Az olvasási élmény egyik fejlesztéstől sem javult, de legalább magyarázatul szolgáltak arra, miért nem indult csökkenésnek az e-könyv-olvasók ára.
A trend az Apple iPad megjelenésével várhatóan véget ért. A táblaszámítógéppel megjelent a tökéletes lakáson belül hordozott, kanapén vagy fotelben ülve használt olvasóeszköz. A kütyü ugyan nem tökéletes könyvek olvasására, azonban a villanykönyv-olvasók által kínált extrákat sokkal jobb minőségben, szebb felületen, gyorsabban nyújtja, mint bármelyik könyves készülék. Az e-book olvasóknak így nem marad más lehetőség, mint ragaszkodni az eredeti funkcióhoz, abban viszont a legjobb élményt nyújtani.


Az Alkonyat-sorozat a támadott könyvek listáján AmerikábanFEL

Stephenie Meyer vámpíros ifjúsági bestsellersorozata, az Alkonyat az ötödik helyre került azon a listán, amelyet az Amerikai Könyvtárszövetség (ALA) állít össze évente a tartalmuk miatt leggyakrabban kifogásolt könyvekről. Korábban a varázslóvilágban játszódó Harry Potter-regényfolyam szerzője, J. K. Rowling is előkelő helyet foglalt el munkáival a 'nem gyermeknek való' könyvek sorában, de 2009-ben egy könyve sem jutott be a tíz legpanaszoltabb közé, bár a top 100-ban továbbra is szerepel.
A szövetség a listát a szólás és választás szabadságának védelmében állítja össze. 'Még ha nem is minden könyv alkalmas minden olvasó számára, az olvasás, véleménynyilvánítás joga alapvető amerikai érték' -- fogalmazott Barbara Jones, az ALA szellemi szabadságjogok védelmére létrehozott irodájának (OIF) vezetője.
A támadott irodalmi alkotások listáját az amerikai iskolai és közkönyvtárakhoz szülők, tanítók, civil szervezetek benyújtott formális, írásos panaszok száma alapján állítanak össze.


Dublin Oscar Wilde-ot olvasFEL

Bár már 110 éve halott, Oscar Wilde ír születésű író még mindig gondoskodik az olvasóközönség szórakoztatásáról: a dubliniak ebben a hónapban Wilde műveit olvassák. Az ír fővárosban minden év áprilisában One City One Book (Egy város, egy könyv) címmel rendeznek kampányt az olvasásért. 2010 áprilisában Oscar Wilde-ra emlékezve azt kérik a város lakóitól, hogy a Dorian Gray arcképét olvassák el.


A történelem részei lesznek a Twitter-üzenetekFEL

A világ legnagyobb archívumába, a washingtoni Kongresszusi Könyvtár dokumentumgyűjteményébe kerül az a több milliárd twitteres üzenet, amelyet a mikroblog-szolgáltatás elindítása óta közzétettek.
A könyvtár a kutatók munkáját akarja megkönnyíteni azzal, hogy az elektronikusan archivált csiripekkel újra feleleveníthetik a fontosabb eseményekről folytatott vitákat. Érdekes kordokumentumok lehetnek például a Barack Obama amerikai elnök 2008-ban történt megválasztása után, a tavalyi iráni tüntetések alatt, vagy az idei haiti földrengéskor postázott üzenetek. Az utókornak megőrzött bejegyzések között lesz az is, amelyben maga Obama jelentette be - történelmi jelentőségű - választási győzelmét.


Fizetett hirdetések lesznek a TwitterenFEL

A Twitter üzemeltetői megtalálták a módját annak, hogyan csináljon pénzt a mikroblog-szolgáltatásból. A szájt a Google keresőoldalán megjelenő szponzorált linkekhez hasonlóan jelenít meg hirdetéseket a twitteres kereséseknél.
Promoted tweets, vagyis kiemelt tweetek néven vezeti be a vezető mikroblog-szolgáltató az új funckiót, ami hirdetéseket jelentet majd meg a tweetek között -- adta hírül az AP. A Twitteren egyelőre nem jelennek majd meg reklámok a felhasználók által követett forrásokból érkező üzenetek között, bár Biz Stote, a szolgáltatás alapítója nem zárta ki ennek lehetőségét a jövőben.
Analógiák

ÖntéstechnikaFEL

A kapucsínó tejhabjára szép formásra kerekített mintát hozott ki felszolgáló kisasszony. Kérdésemre, hogy hogyan készítik, gyorsan jött a válasz: hát, az öntéstechnikán múlik! -- Na igen, az öntéstechnika... Hát, az egy szakma, annak csínjával-bínjával együtt. Mert hát verseny van: akinek gyengébb az öntéstechnikája, kevesebb vendéget ejt bámulatba; s kisebb a bevétel.
Próbálom saját, vagy a könyvtárakban félfüllel elkapott referenszinterjús technikák módszereit feltérképezni. Mert ugye, a referenszkérdések meghatározzák a válasz minőségét is, illetve a használó elégedettségét. És ahol ez fontos szempont -- az ügyfél-elégedettség, ott nyilván a kérdéstechnika is fejlett. Pláne, ahol minőségbiztosítás is van. :-) Megállapítja a szakember az érdeklődés célját, a téma iránti érdeklődés mélységét, a használó által ráfordítani szándékozott erőforrások mértékét (idő, pénz, szakismeret), és erre kalibrálja a tájékoztató könyvtáros vagy információbróker a választ és a válaszra fordítható forrásokat. A szakmai főrumokon pedig utána megtárgyalják a szakemberek egymás között a különféle kérdéstechnikák eredményességét, hatékonyságát. Feltehetően. Hiszen van ez is olyan fontos, mint az öntéstechnika. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2010. április 21.  • Továbbküldöm a hírtKisszínes

Kiket kövess Twitteren? Majd a Google megmondja!FEL

A Google csapata egy újítással állt elő nemrég: ez a Follow Finder [ link ], azaz a kereső, ami megmondja, mely felhasználókat találhatsz érdekesnek.
Csak írd be a Twitteres felhasználónevedet (@ nélkül), és a kereső máris ajánl neked pár embert. A szolgáltatáshoz nem szükséges bejelentkezni, ennek a hátránya pedig az, hogy óhatatlanul találsz a listában olyanokat, akiket már követsz. A felhasználók mellett a legújabb twittek jelennek meg. A rendszer a publikus követőlistákat elemzi, így dobja ki az eredményt.


A mennyiség és nem a minőség népszerűsíti a twitterezőketFEL

A közösségi portálok népszerű bloggerei nem a mondanivalójuk fontosságával, hanem bejegyzéseik gyakori frissítésével kerülnek az online figyelem középpontjába -- derül ki egy friss felmérésből. A Twitter és a Facebook felhasználói közül azokat követik többen, akik rendszeresen frissítik bejegyzéseiket. A mondanivaló fontosságának vagy az üzenet hangvételének szinte alig van hatása a blogok olvasottságára -- adta hírül a The Daily Telegraph online kiadása. Susan Jamison-Powell, a Sheffield Hallam Egyetem diákja a Brit Pszichológiai Társaság éves konferenciáján számolt be kutatási eredményéről. A felmérésben a Livejournal.com felhasználói közül 75-en vettek részt, akiket blogolási szokásaikról, a feltöltött anyagok mennyiségéről, gyakoriságáról, illetve ezek tartalmáról kérdeztek. Az eredmény szerint a blogolókat az aktivitásuk, és nem az üzenetek hangvétele szerint rangsorolják az online közösségek.


Ingyen olvasható a neten Barabási új könyveFEL

Ingyen olvasható a neten Barabási Albert-László erdélyi származású, az USA-ban oktató fizikus és hálózatkutató legújabb könyve, a Bursts. A dekódolás azonban olyan sok munkával jár, hogy talán érdemes megvárni a nyomtatott kiadást.
A burstbook-on [ link ] regisztráció után az egész, 270 oldalra tördelt könyv megtekinthető, de az egyes szavakat zölddel kitakarták. A megfejtést 1-1 pontért meg lehet vásárolni, de a megadott anagrammákból ki is lehet őket találni (ebben sokat segít egy anagramma-dekóder), és minden szó helyes megfejtéséért pluszpont jár, amit el lehet költeni további szavak dekódolására. Egy-egy szót örökbe is lehet fogadni, amiért kinyomtatható tanúsítványt kapnak a felhasználók -- a már adoptált szavakat pirossal fedték el a szövegben.


Ne adjuk abba az iskolába a gyereket, ahol már karácsonyra tudnak írni FEL

... Ha a tanító azzal büszkélkedik, hogy az ő elsősei már karácsonyra írnak, akkor semmiképp ne adjuk oda a gyereket. Meg lehet ezt tanítani a gyerekek egy részének, de nagyon nagy ára lesz később az értelmetlen hajszának. A PISA-mérések is azt bizonyítják, hogy azok az országok a sikeresek, ahol hosszú az alapozó időszak. Finnországban 7 évesen mennek iskolába a gyerekek, és a 3. évfolyam végére (9 éves korra) kell tudniuk írni-olvasni.
Téves az a felfogás, hogy 'teljesítményelvű világban élünk, ezért topmenedzserképzés kell már az óvodában is'. Az lesz a jó topmenedzser, aki teljes értékű, szabadon játszó, minden nap mesét hallgató óvodás lehetett, megélhette sajátos, érzelmi-mozgásos-utánzásos, nagy biztonsági szükségletű kisgyerekkorát, aztán lehetett lusta, merengő kamasz, egyszóval mindig megélhette a maga életkorát, annak testi és lelki törvényei szerint. Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium vezetője azt szokta hangoztatni: 'Mi nem az életre készülünk, hanem élünk.' Vekerdy Tamás szerint ez a lényeg, ez a legjobb felkészülés az életre.


Könyvtári tartozása van George WashingtonnakFEL

George Washington nem szolgál jó példával a könyvtárak olvasóinak: egy New York-i könyvtár ugyanis potom 220 éve vár arra, hogy visszakapjon tőle két kikölcsönzött művet.
A néhai elnöknek 1789. november 2-ig kellett volna visszajuttatnia az intézménynek a Law of Nations (Nemzetek törvénye) című könyvet, illetve egy, a brit alsóház vitáiról szóló kötetet.
A késedelmi díj időközben igencsak tetemes összeggé duzzadt. A New York Society Library persze kész önként lemondani a pénzről, a könyveket viszont nagyon szeretné visszakapni -- közölte az intézmény vezetője.
Információforrások

Internetes tartalomszolgáltatás (könyv) -- benne van-e a könyvtár?FEL

Gerényi Gábor könyvéről. Ma már nyugodtan elmondható: az internet átalakította a világot, életünk jelentős része ott zajlik, mindennapjaink nélkülözhetetlen tényezőjévé vált. Erről a közegről ír 2009-ben megjelent könyvében a hazai világhálós kezdeményezések egyik úttörője, fontos szereplője.
Nem csak a szakmának, hanem a nagyközönségnek, a hétköznapi felhasználóknak, azaz mindnyájunknak szól: 'nézzük a képernyőt, kattintgatunk, tehát internetes médiát fogyasztunk. Közben pedig csináljuk is ezt a médiát: a világhálón előbb-utóbb szinte mindenki tartalomgyáros lesz. Fórumozunk, blogot írunk, céges honlapot tervezünk -- vagy saját újságot indítunk, ha nem vagyunk elégedettek a meglévőkkel.'
Az olvasó szerencséjére, a viszonylag 'száraz' témákról is érdekesen, s egyben tárgyilagosan, precízen ír. Ugyanez az egész könyvről elmondható, és nem lepődnénk meg, ha rövid időn belül tankönyvként használnák. Azzal együtt, hogy az internetről ma leírtak, holnapra megváltoznak.


Zeneprodukciós portál indultFEL

Zeneszerzők és producerek találhatnak egymásra a Music Revolution zeneprodukciós portálon. A Dream Interactive fejlesztette az oldalt. Elindult a Music Revolution online zeneprodukciós portál, amit a Dream Interactive digitális ügynökség készített. A honlapon nemcsak zeneszámok, hanem zeneprodukciós megoldások is elérhetők. A zeneszerzők számára lehetőség nyílik műveik értékesítésére, valamint kapcsolatba léphetnek a szakma producereivel. A felhasználók a legkülönbözőbb zenei stílusokhoz férhetnek hozzá, a filmzenéktől a kiadványokat kísérő aláfestő hangokig.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról