Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/9., 3. 5.

Nemzeti cikkbibliográfia dán módra
Néhány dán könyvtári statisztikai adat
Gondolkodást serkentő kérdések
Nőnap -- női hónap -- nők a hálón
Tesztkérdésekkel keresték fel és minősítették a tájékoztató szolgálatot...
A főnök is komolyan veszi az informatikát!
Óvodásoknak és iskolásoknak hirdet pályázatot a Kormányzati Kommunikációs Központ
"Az információs munka hatékonyságának jövője" -- Az osztályozás, szakozás a Microsoft számára is fontosabbá válik
Néhány szó a cafeteria juttatási rendszerről (Menedzsmentfórum)
Outsourcing: ha mások jobban és hatékonyabban megoldják
Változó marketingterminológia: új P-k és a 4E (Menedzsmentfórum)
A BS 7799, az információvédelem irányítási rendszere - 2. rész (Lelkes Péter)
Neumann-év Megnyitó és IT Konferencia
Információs társadalom: A monopóliumok védelme a vesztes út
Szolgáltató nélkül maradhat a Sulinet rendszere
Megalakult az Információs Társadalom "Parlamentje"
Regionális informatikai iroda Egerben
2004-től magyarul is elérhető lesz az EU hivatalos honlapja
IHM: határon túli informatikai fejlesztések
Kontaktcenter kis- és közepes vállalatoknak
A világ proletárjai egyesülnek -- a hálón
Műhely szakkönyvtáraknak
IEPCR éves konferencia
Honlapajánló: Online e-könyvek
Cikkajánló - Digitális könyvtárak technológiai trendjei


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Nemzeti cikkbibliográfia dán módraFEL

1915-tól létezik Dániában folyóirat-repertórium (Dansk Tidsskrift Index, DTI). 1948-tól külön bibliográfia jelent meg az újságok fontosabb cikkeiroől (Avis Kronik Index, AKI), illetve a publikált versekről és elbeszélésekről (utóbbi tartalom 1957-től). A kettőt 1979-től összevonták Dans artikelindeks címen. A kialakult nagyságrendek: mintegy 30 újság és 650-700 (újabban közel 800) folyóirat együttesen mintegy 30 ezer cikke kerül évente regisztrálásra. 1996-ban megjelentették az első CD-ROM-ot az utolsó tizenöt év tartalmával, mintegy fél millió cikket összegezve. Azóta e kiadvány rendszeresen napvilágot lát, miközben visszamenőlegesen is bedolgozzák a korábbi évjáratok anyagát. Így a mai lemezek már milliós választékot nyújtanak. A bibliográfia természetesen a hálón is elérhető és használható (link Például "Budapest" tárgyszóra keresve 205 találatot kapunk az 1945 és 2003 közötti publikációkból. Ugyanez "Ungarn", azaz Magyarország esetében: 1443. Egy jól szervezett országos könyvtári rendszer aligha nélkülözheti ezt a tájékoztatási eszközt. Ezt a közhelynek tűnő igazságot most azért érdemes megismételni, minthogy Berke Barnabásné főosztályvezető a KATALIST olvasóit arról a hivatalos döntésről tudósította múlt héten, hogy a nemzeti könyvtár 2003-tól megszünteti az Időszaki Kiadványok Repertóriumát. Talán nem késő a szakmának e fontos kérdésről véleményt cserélnie, s főként mielőbb érdemi megoldást találnia. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): Sonnevend Péter, link

Néhány dán könyvtári statisztikai adatFEL

Az 5,3 millió népességuű ország közkönyvtárainak világában a 275 önkormányzat fenntartásában 252 központi és 529 fiókkönyvtár, továbbá 52 bibliobusz tevékenykedik összesen közel 500 könyvtári személyzettel és 32 milliós állománnyal. 2000-ben összesen 73 millió kölcsönzést értek el, azaz lakosonként csaknem 14-et (a hazai négyszeresét). A nem hagyományos dokumentumok ebből csaknem 20%-ot tettek ki. Az éves gyarapodás meghaladta a 2 millió dokumentum nagyságrendet, vagyis lakosonként a 0,4-es értéket (ez itthon 4 milliós gyarapítást jelentene, a mai négyszeresét). A közkönyvtári kiadások (2,4 milliárd dán korona) közel 60%-a bérköltség, az állománygyarapítás 14,5%, s további 26% megy egyéb (működtetési stb.) kiadásokra. A nemzeti, felsőoktatási és egyéb szakkönyvtárak száma 191, ezek közel 1800-as személyzettel tevékenykednek (1998) a 38 milliós állomány birtokában (gyarapodásuk egy év alatt 1,5 milliót tett ki). A teljes ráfordítás 735 millió korona: ebből 61% bérköltség és 22% a gyarapítás aránya. Egy év alatt 777 ezer dokumentumot szolgáltattak a könyvtárközi kölcsönzés keretében, ami jól működő dokumentumellátó rendszerről tanúskodik

Régebbi hírforrás(ok): Sonevend Péter, link

Gondolkodást serkentő kérdésekFEL

Az amerikai Library Media & PR portálján ötleteket olvashatunk arra vonatkozóan, hogy milyen kérdésekkel lehetséges a könyvtárba járók és a könyvtárral kapcsolatba kerülők figyelmét még jobban felhívni az olvasásra, a könyvtárak létére és hasznosságára. A kérdéseket összeállító Jackie Siminitus szerint ezekkel a kérdésekkel akár heti rendszerességgel is érdemes az olvasókat vagy akár a weboldalra látogatókat is megkeresni, mert amellett, hogy így az érdeklődésük felkelthető, ráadásul pontosabb képet nyerhetünk a felhasználói csoportokról is. Íme néhány kérdés, melyekkel el lehet kezdeni az információgyűjtést és a gondolatébresztést:
- Hol van a kedvenc olvasóhelye?
- Kit szeretne a leginkább "megfertőzni" az olvasással?
- Melyik a kedvenc magazinja és miért?
- Melyik magazinra, újságra fizetett/fizet elő a leghosszabb ideig?
- Melyik volt a legemlékezetesebb gyerekkori olvasmányélménye?
- Ön szerint mitől lesz jó egy könyvtár?
- Nevezze meg az Ön által látogatott könyvtár legnagyobb erősségét!
- Melyik a kedvenc területe a könyvtáron belül?
- Mit gondol, melyik a leggyakrabban kért könyv a könyvtárban?
- Mit gondol, melyik a legolvasottabb könyv vagy sorozat a könyvtárban?
- Mit gondol, milyen kérdést tesznek fel a leggyakrabban a könyvtárosoknak?
- Nevezzen meg egy munkafolyamatot, amelyet a könyvtárosok végeznek!
- Melyik az Ön kedvenc weboldala és miért? (KE)

Régebbi hírforrás(ok): Library Media & PR, 2003. 03. 02., link

Nőnap -- női hónap -- nők a hálónFEL

Szombaton: nemzetközi nőnap. Amerikában a nők történetével foglalkozó hónap minden március. A Librarian's Internet Index különszámban ad összeállítást a nőkkel foglalkozó - amerikai - hálózati forrásokról. A link címen elérhető gazdag anyag a természettudományokban, az orvoslásban, könyvtári tevékenységben stb. kiemelkedő nőkről és még számos témáról ad gazdag választékot (szövegeset, képit egyaránt). A LII, a könyvtárosok Internet indexe több nagy amerikai könyvtári intézmény (Library of California, Washington State Library, California Digital Library) kooperatív vállalkozása. Érdemes levelezőlistájukra feliratkozni, hogy hetente érkezzenek az új összeállítások. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Tesztkérdésekkel keresték fel és minősítették a tájékoztató szolgálatot...FEL

No, egyelőre nem a könyvtárban ;-) Segítőkészek az EU-vonal telefonos munkatársai, ám az általánosságokon kívül a konkrét kérdésekre többnyire nem tudnak válaszolni. A Népszabadság munkatársai tesztelték a helyi tarifáért hívható 181-es vonalat, és azt tapasztalták, hogy az ügyintézők által használt számítógépes adatbázis alkalmatlan a részletes tájékoztatásra.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, Népszabadság, 2003. márc. 4., link

A főnök is komolyan veszi az informatikát!FEL

Az informatika iránti attitűd a vállalatméret növekedésével, döntéshozatali szinttől függetlenül egyre pozitívabbá válik, a vállalati folyamatokon belüli szerepe bizonyítottan felértékelődik.
-- A (felső) vezető attitűdje erősebb hatást gyakorol a munkatársak viselkedésére, attitűdjére, mint ahogyan azt ő gondolná. A cégek elektronizálódása az információszolgáltatók számára is figyelmeztetés. Mivel a vállalkozások az információközvetítésben egyre fontosabbnak tartják az elektronikus információt, a nekik szolgáltatni kívánó könyvtárak számára is kérdés, hogy a meglévő információvagyon mennyiben közvetíthető elektronikus formában. A csak "offline" módon elérhető források -- legyenek azok bármilyen tartalmúak -- továbbításuk nehézkessége miatt növekvő eséllyel maradnak ki az információáramlásból. Az elektronikus dokumentumoktól való függés leginkább a fiatalabb korosztályra jellemző, akik gyakran viselkednek úgy, hogy ami elektronikusan nem elérhető, az gyakorlatilag nem létezik forrásként. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Óvodásoknak és iskolásoknak hirdet pályázatot a Kormányzati Kommunikációs KözpontFEL

A Kormányzati Kommunikációs Központ és a nyertes konzorcium a március 15-i forradalom és szabadságharc emlékére pályázatot írt ki az óvodák, általános-, közép- és felsőfokú iskolák diákjai részére, valamint történelmi vetélkedőt hirdet az Interneten.

Régebbi hírforrás(ok): link

"Az információs munka hatékonyságának jövője" -- Az osztályozás, szakozás a Microsoft számára is fontosabbá válikFEL

A redmondi székhelyű szoftveróriás a várhatóan 2003 nyarán megjelenő Office 11 (Office 2003) nevű termékének fejlesztésekor arra helyezi a hangsúlyt, hogy hatékonnyá váljon a különböző független kis "szigetecskéken" lévő információk összekötése, feldolgozása, és például az e-mailek is megfelelően rendezve legyenek, a túl sok levél ellenére is legyen átlátható az elektronikus postafiók felülete -- hangzott el a Microsoft hétfői, újságírók számára szervezett budapesti háttérbeszélgetésén a Centrál Kávéházban.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. márc. 4., link

Néhány szó a cafeteria juttatási rendszerről (Menedzsmentfórum)FEL

Kevés olyan munkavállaló van, aki a fizetésén kívül ne részesülne valamilyen többletjuttatásban. Ezek megleheto~sen széles skálán mozognak, jellegük függ a cég gazdasági helyzetétől, a profiljától s attól is, hogy a kedvezményezettek milyen beosztásban tevékenykednek a vállalatnál.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2003/9. febr. 25., link

Outsourcing: ha mások jobban és hatékonyabban megoldjákFEL

Két, egyenként is ero~próbáló feladat vár megoldásra a cégek számára, hogy helyt tudjanak állni a piaci versenyben: növelniük kell a mu^ködés hatékonyságát, és ezzel párhuzamosan csökkenteniük a költségeket. A világ számos országában, és most már hazánkban is, egyre kedveltebb és elterjedtebb megoldás erre a tevékenységek kihelyezése. Ami ráadásul a kis- és közepes vállalatoknak is elérhető.

Régebbi hírforrás(ok): Piac & Profit, 2003. febr., link

Változó marketingterminológia: új P-k és a 4E (Menedzsmentfórum)FEL

A XX. század végén, a XXI. század elején egy új fogalom jött divatba a közgazdasági szakirodalomban és a gazdasági sajtóban egyaránt. Mind gyakrabban lehet(ett) olvasni arról, hogy új gazdaság. Számos szükségszerű változást, szemléleti és módszertani átalakítást lehet visszavezetni erre az új meghatározásra, vagy legalábbis több szakcikk próbálkozik ezzel. Ugyanakkor azért az sem teljesen világos és főleg nem egyértelmű, hogy mit tekinthetünk új gazdaságnak.
-- Kezdetben vala a marketing 4P-je (Product, price, place, promotion, azaz: termék, ár, hely, eladásösztönzés), majd a kilencvenes évek derekán következtek a P-k helyett a C-k (customer value, cost, convenience, communication, tehát: vevői érték, vevői költségek, vevői kényelem és kommunikáció). A módosulás mögött szemléletváltás áll. A kérdés tehát nem az, hogy miként, mennyi idő alatt, milyen áron stb. tudjuk előállítani a szolgáltatást, ugyanis ez a használót nem érdekli. Számára -- és számunkra is, ha olvasók vagyunk egy könyvtárban -- saját hasznunk a fontos, amely optimális esetben a könyvtári szolgáltatás által ölt testet. A marketingszemléletben való változásokra könyvtári példa olvasható többek között a Könyvtárosok kézikönyve 4. Kötetének 363. oldalán (Könyvtárgazdaságtan). (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Marketing Hírlevél, 2003/9. febr. 26., link

A BS 7799, az információvédelem irányítási rendszere - 2. rész (Lelkes Péter)FEL

Az információ érték a szervezet számára, ezért indokolt gondoskodni a védelméről. Ehhez nyújt segítséget a BS 7799-es szabvány. A szerző vázolja a szabvány történetét, megvilágítja alkalmazásának előnyeit, utal a szabványnak megfelelő információvédelmi, irányítási rendszer tanúsítására, majd összefoglalóan ismerteti a szabvány két részének tartalmát.

Régebbi hírforrás(ok): Minőségügyi Hírlevél 2003/9., febr. 26. Mino~ség és Megbízhatóság, link

Neumann-év Megnyitó és IT KonferenciaFEL

Február 24-én az egyébként a Mindentudás Egyetemének helyet adó Kozma László teremben megnyitották a Neumann-évet. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával zajló esemény részben emlékezés volt a 100 éve született Neumann Jánosra és munkásságára, részben politikai esemény, ahol több miniszter és az EU informatikai ügyekben illetékes főbiztosa is felszólalt, részben pedig tudományos konferencia, amelyen a szakma kiváló koponyái beszéltek az előttünk álló információs kihívás természetéről. Ráadásként pedig ekkor indult útjára - már a Neumann-év eseményeként -- az az internetes sakkbajnokság, amelynek első aktusaként Polgár Judit magyar sakknagymester játszott szimultán mérkőzéseket a több helyszínről élőben bejelentkező vidéki egyetemek online delegáltjaival.

Régebbi hírforrás(ok): INFINIT Hírlevél 191. szám, 2003.február 27., link

Információs társadalom: A monopóliumok védelme a vesztes útFEL

A monopóliumok védelme a vesztes út - mondta Mr. Erkki Liikanen az EU vállalkozások és információs társadalom ügyeiért felelős biztosa, hétfőn magyar kutatókkal, diákokkal, civil szervezetek és kisvállalkozások képviselőivel folytatott informális találkozón.

Régebbi hírforrás(ok): BME ITTK sajtóhír

Szolgáltató nélkül maradhat a Sulinet rendszereFEL

Az oktatási tárca jelenleg nem köthet szerződést az Elenderrel, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság kifogásolja az OM eljárását, és leállította az ügymenetet. A Neumann-év megnyitása kapcsán egyébként éppen tegnap közölte Magyar Bálint oktatási miniszter, hogy a Sulinet Expressz programmal kapcsolatosan a kormány azt szeretné, ha 2005-re Magyarország valamennyi iskolájában, múzeumában, könyvtárában, művelődési házában nagy sávszélességű internetes kapcsolat működhetne.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. február 25., link

Megalakult az Információs Társadalom "Parlamentje"FEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban ma délelőtt tartotta meg alakuló ülését az Információs Társadalom Koordinációs Tárcaközi Bizottság (ITKTB). A bizottság elnöke Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. február 25. link

Regionális informatikai iroda EgerbenFEL

Az E-Magyarország Program keretében jövőre 2004, úgynevezett E-pontot hoz létre országszerte az informatikai tárca. Ezt Kovács Kálmán miniszter az E-pont hálózatot összefogó regionális irodarendszer észak-magyarországi tagjának felavatásán közölte Egerben kedden.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. február 26., link

2004-től magyarul is elérhető lesz az EU hivatalos honlapjaFEL

Hazánk 2004-es EU-csatlakozását követően nem sokkal már magyar nyelven is elérhető lesz az Európai Unió jelenleg 11 tagállamának nyelvén "beszélő" hivatalos weblapja.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. február 26., link

IHM: határon túli informatikai fejlesztésekFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az idén mintegy 200 millió forinttal járul hozzá a határon túli informatikai fejlesztésekhez -- közölte Kovács Kálmán, a tárca minisztere az Erdélyi Riport című hetilapnak adott interjújában.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. február 27., link

Kontaktcenter kis- és közepes vállalatoknakFEL

Magyar nyelvű kontaktcentert fejlesztett ki az Euronet Rt. a kis- és középvállalatok számára. Az ECC egy helyen fogadja és menedzseli a vállalat összes ügyfél-interakcióját: a telefont, e-mailt, faxot, SMS-t és az internetes megkereséseket.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. február 21. link

A világ proletárjai egyesülnek -- a hálónFEL

Hol és hogyan folyna a kommunista-bolsevik mozgalom szervezkedése, ha most állnánk a Nagy Októberi Szocialista Forradalom küszöbén? Nyikolaj Lebencov, a Globális Alternatíva elnevezésű folyóirat szerkesztője szerint minden bizonnyal a világháló lenne a gyűjtőhelye és elsőszámú csatornája a mozgalomnak.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. február 22., link

Műhely szakkönyvtáraknakFEL

A hollandiai Hágában 2003. április 14-15-én szakmai műhelyt szervez a LIBER, az európai szakkönyvtárak szövetsége. Téma: a mikrofilm és a digitalizáció szerepe az állagmegóvásban. (el.pub 231) Bővebb információ: link link

Hírforrás:
2003. március 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KULTÚRPONT (No. 53, 2003. február 24.)

IEPCR éves konferenciaFEL

Az IEPCR (International Electronic Publishing Research Centre), az elektronikus publikációkkal foglalkozó nemzetközi kutatóközpont 22. éves konferenciáját 2003. június 26-27-én tartja Darmstadtban (Németország).(el.pub 231) Bo~vebb információ: link

Hírforrás:
2003. március 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): KULTÚRPONT (No. 53, 2003. február 24.)

Honlapajánló: Online e-könyvekFEL

Készítője szerint az eBooks123.Com oldal "a legjobb e-könyv-gyűjtemény", melyen számos témáról olvashatnak az érdeklődők. (el.pub 230) Bővebb információ: link

Régebbi hírforrás(ok): KULTÚRPONT (No. 53, 2003. február 24.)

Cikkajánló - Digitális könyvtárak technológiai trendjeiFEL

A Sun Microsystems 2002. augusztusában publikált tanulmánya a digitális könyvtárak által használt technológiát elemzi, több egymástól független internetes oldal vizsgálata alapján. (el.pub 232) Bővebb információ: link

Régebbi hírforrás(ok): KULTÚRPONT (No. 53, 2003. február 24.)legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról