Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/34., szept. 22.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

 

Hírek

A felsőoktatási könyvtárak értéke -- pl.: javítják-e a diplomaszerzési arányt?
Lehet, hogy zöld útja lesz a fiatalításnak az MKE-ben? -- a tanács tanácsa
* * * Kiskönyvtári szakmai nap -- az erők összpontosítása vagy centralizáció? * * *
Szabó Ervin helyett...? -- Könyvtárimázs
Éjjeli őrjárat a Szabó Ervinben -- sablonbontó videófilm
Tollszkenner a kezükbe! -- Fénymásolás helyett: digitális jegyzetelés a könyvtárban
Az ötvenes évek olvasóit várják a Halisban -- Nagykanizsa
Díj könyvtárosképző oktatóknak -- Ön kinek adná?
Lejárt a kölcsönzési határidő -- az összes kölcsönzésemet figyeli és jelez
Olvasni jó! avagy Körkérdés az olvasásról -- Orosháza
Könyvtári járat az egyetemi hallgatóknak -- Pécs
'Szép' és új könyveket kapnak a katonai alakulatok
Szolnokiak könyvadománya Hargita megyének
Új könyvek a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben
A Somogyi Könyvtár segít vonzóvá tenni a szakmákat
Munkavállalási-tanácsadás a bárpultnál -- lehetne kölcsönzőpultnál is
A személyzet tervezése a holland nemzeti könyvtárban
Információforrások és könyvtári szolgáltatások portáljai Csehországban (könyvtárak által építettek)
Az elektronikus folyóiratokba való befektetés magasabb tudományos produktivitáshoz vezet?
Dal a könyvtári költségvetés csökkenéséről és a túlélésről
Ismét látogatható a Vatikáni Könyvtár
A világ első repülőtéri könyvtára -- Amszterdam, Schiphol -- Országimázst épít
Könyveket várnak Pálházán
Facebook-tilalom az egyetemen

Analógiák

'Az a vasút baja, ami az egész országé'

Kisszínes

Hírszerző olvasás az iskolapadban -- nem öli ki a motivációt
Látogassunk európai nemzeti könyvtárakat -- angol-japán impresszió (pl. az OSZK)
A digitális eszközök nem hagyják pihenni az agyat
Készítsen saját online újságot a Twitterből

Kiemelt Katalist-hír

Egy kérdés és a Twitter, Facebook, Moly, FSzEK, LIBINFO hatékonysága

Információforrások

Egyetemi ranglista -- nemzetközi, hazai és szakterületi
Színházi előadások az interneten -- mozgáskorlátozottaknak kedvezménnyel
Hogyan ellenőrizheted a webről szedett információkat?
Elkészült Magyarország turisztikai adatbázisa iPhone-ra
Postai díjszabás


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A felsőoktatási könyvtárak értéke -- pl.: javítják-e a diplomaszerzési arányt?FEL

(frissítve) Irigykedve olvasgatom az ACRL múlt héten kiadott dokumentumát: A felsőoktatási könyvtárak értéke: áttekintés és jelentés (Value of Academic Libraries: A Comprehensive Review and Report link ). Remélem, nekünk is lesz majd hasonló szintű egyesületi kiadványunk. No, de a tartalom... A könyvtárat nem a belső folyamatok minőségén keresztül vizsgálja (pl. a katalógus minősége), hanem hogy mennyiben képes szolgálni az anyaintézmény céljait. Azaz: segít-e a legjobb hallgatók megszerzésében, mennyiben támogatja tanulásukat, az oktatási folyamatot, csökkenti a lemorzsolódást, növeli-e a diplomaszerzési arányt, javul-e általuk a hallgatók bevontsága, majd karrierük, segítik a tanszékeken folyó kutatást, az intézményi szolgáltatásokat, s végső soron az egész intézmény minőségét?
Örömmel láthatjuk, hogy a könyvtár a meglévő adatai alapján előre jelezheti a hallgatók majdani viselkedését, és így idejében segítséget nyújthat nekik.
A 172 oldalas (+9 oldalnyi vezetői összefoglaló) más könyvtártípusok teljesítményének demonstrálási lehetőségeit számba veszi. Az anyag tartalmára még visszatérünk. (MG)


Lehet, hogy zöld útja lesz a fiatalításnak az MKE-ben? -- a tanács tanácsaFEL

A vándorgyűlés után készült egy előterjesztés az alapszabály módosításáról abban a tekintetben, hogy kikerüljön egy rendelkezés, mi szerint a választott tisztségviselők max. egy alkalommal választhatók újjá. Tehát egy székben legfeljebb nyolc év, aztán kötelező váltás. ...
Természetesen nem bírtam ki, hogy ne mondjam el a véleményemet úgy, ahogyan azt manapság gondolom, azaz a szekciók esetén érdemes eltörölni az újraválasztási korlátozást, mivel kisebb közösségekről van szó, ahol nincs sok húzóember, viszont a szakmapolitikában érintett elnökség esetében ezt fenn kellene tartani. A FITT volt ezen a véleményen, de nem túl jól sikerült ezt kifejteniük, láttam, hogy megint csak kisebbségben maradtam, aztán megszólalt a M. Lajos a társadalomtudományi szekció részéről, és kiderült, hogy ők is értik és értékelik a rotációs szabályozás demokrácia-kisegítő jellegét. No, gondoltam, veszett fejsze nyele, de legalább nem maradtam teljesen egyedül, amikor is elnök asszonyunk mondta el a véleményét, amivel aztán átbillent a mérleg serpenyője, így abban maradtunk, hogy a szervezetek szintjén lenne célszerű eltörölni a kétciklusos korlátozást, az elnökség szintjén viszont megtartani.
Az, hogy végül az elnökség mit terjeszt a küldöttközgyűlés elé, végül az elnökség döntése lesz, de a tanács véleményét, pláne hogy Klári is így gondolja, aligha fogják (fogjuk) figyelmen kívül hagyni.

Régebbi hírforrás(ok): Pozíciójukhoz ragaszkodó könyvtárvezetők vs. szakmai megújulás -- 1. Kontraszelekció és nyugdíj link

* * * Kiskönyvtári szakmai nap -- az erők összpontosítása vagy centralizáció? * * *FEL

Mi lesz a kiskönyvtárak sorsa Magyarországon? Folytatódik-e a TIOP/TÁMOP kiírásokban is ösztönzött
centralizáció, ez nekik és az olvasóknak jó vagy rossz? A szállítói oldalon is tapasztalható az erőforrások összevonása, pl.: S-Lib-es és SRLib-es Stiginfo és a Monguz. Vagy: a MOKKA pályázaton a Monguz-SZTAKI és az eCrovina közös ajánlatot adott be, ahogyan mások is összefogtak. Kiskönyvtári Szakmai Nap: 2010. szeptember 30., 10.00-16:00., MTA SZTAKI, 1111 Budapest, Kende utca 13-17., alagsori tanácstermében.


Szabó Ervin helyett...? -- KönyvtárimázsFEL

Nem kívánva dagasztani az értelmiségnek bedobott, feltehetően figyelemelterelésnek szánt akciót, inkább egy mellékszálat ragadok meg. 'A' Történelemportál szavazásra teszi fel a kérdést: Ki lehetne méltó névadója a fővárosi könyvtárnak? A felkínált lehetőségek: Hamvas Béla, Herczeg Ferenc, Hóman Bálint, Klebelsberg Kunó, Kosztolányi Dezső, Németh László, azaz mind férfi és mind humánértelmiségi, leginkább irodalmi emberek (Hóman történész, Klebelsberg jogi végzettséggel bírt). A felsorolás egyfajta hagyományos könyvtárimázst sugall. Mintha a könyvtárnak csak ezen emberek szempontjait lenne érdemes megtestesíteni. (Ha lehet, tekintsünk el attól, hogy ne tartanék valakit is méltónak a felsoroltak közül, vagy hogy kellene-e egyáltalán a névcsere. Nem erről van szó!)
A könyvtár olvasáson túli közösségi--szociális funkcióját -- tudomásom szerint -- egyelőre egy hazai könyvtár sem képviseli nevében (de örömmel hallanám ennek cáfolatát), és abszolút kisebbségben vannak a műszaki, orvosi, pláne a közgazdasági területek képviselőiről elnevezett könyvtárak. Ami megfontolandó, ha a könyvtár a humán közegen kívülre is kíván szolgáltatni. (MG)


Éjjeli őrjárat a Szabó Ervinben -- sablonbontó videófilmFELTollszkenner a kezükbe! -- Fénymásolás helyett: digitális jegyzetelés a könyvtárbanFEL

BGF PSZK új zalaegerszegi könyvtárában az olvasók könyvtári tollszkennereket is használhatnak majd. A projekt informatikai vezetőjét ezek gyakorlati hasznáról kérdezzük.
Szabó G. Tibor: Példaállatom a digitálisan jegyzetelő felhasználó: nem fénymásol innen egy jó ábrát, onnan egy értelmes oldalt, hanem járkál a művek között és digitalizálja belőlük a számára szükséges részleteket, majd elektronikus formában rendszerezi és egészíti ki saját szempontjaival -- hogy a visszakeresés hatékonyságáról ne beszéljek... Szerintem jogszerű, ha ezt csak magáncélra teszi és nem terjeszti. Megtehetné ugyanezt otthon is, de minek kölcsönözzön valamit pár oldal digitalizálása miatt? Amúgy ilyesmiért van a szkenner árában is jogdíj, nem azért, hogy a családtörténeti iratállományt felvihessük :-)
Magam már hét éve tollszkenner segítségével készítem katalógusunk tételeinek tartalmi ismertetőit az előszó, bevezető, fülszöveg stb. releváns részeinek idézésével, a tartalomjegyzék kivonatolásával.


Az ötvenes évek olvasóit várják a Halisban -- NagykanizsaFEL

Az 50-es évek olvasóit keresi a jövőre jubiláló Halis István Városi Könyvtár. A kor tanúinak emlékei alapján az elmúlt 60 évre jellemző sarkokat alakítanak ki a Kálvin téri főépületben.
2011-ben kettős jubileumot ünnepel a könyvtár: elődje 1951-ben kezdte meg működését az Ady utcán, s fél évszázadra rá, 2001-ben vehették birtokba a Kálvin téren épült, a kor követelményeit maximálisan kielégítő palotát -- tudtuk meg Czupi Gyula igazgatótól. Ennek kapcsán szeretnék a mostani olvasók számára is tapinthatóvá tenni az elmúlt 6 évtized könyvtári munkáját, megidézve az ötvenes és az azt követő évek szellemiségét. Az elkövetkező időszakban a bibliotéka főépületében egy-egy évtized kapcsán korhű könyvtári sarkokat alakítanak ki, régi bútorokkal, s hagyományos katalógusrendszerrel.


Díj könyvtárosképző oktatóknak -- Ön kinek adná?FEL

5000 dollárt kap a ProQuest által támogatott könyvtárosokat képző MA-oktató. Az évente kiosztott díj elnyerésének feltételei:
- hallgatóközpontú gondolkodás
- segíti a hallgatókat karrierépítésükben
- a könyvtárosság alapértékeit kommunikálja, tehát: intellektuális szabadság, a személyiség védelme, hit a könyvtári szolgáltatásban
- integrálja az elméletet, gyakorlatot és a kutatást
- a legújabb szakmai eredményeket képviseli.
A díjazottra hallgatók, frissen végzettek és tanszéki tagok tehetnek javaslatot. (ref.: MG)


Lejárt a kölcsönzési határidő -- az összes kölcsönzésemet figyeli és jelezFEL

Levelet kaptam, lájf! A Könyvtárportál arról értesített, hogy lejár a kölcsönzésem kedvenc szülővárosom könyvtárában. Persze a többi könyvtári tagságom szerinti kötelezettségemet is kezelik. Íme a levél:
Kedves Mikulás Gábor! A Könyvtárportálon nyilvántartott kölcsönzéseid közül van, amelyik holnapután, kedden lejár. Kattints ide a részletekért:
...
Tudtad, hogy SMS-ben is kaphatsz értesítést a lejáró kölcsönzéseidről? Részletekért kattints:
link
Ha nem kérsz több ilyen emlékeztető e-mailt, itt kikapcsolhatod:
link
_______________________________
konyvtar.hu emlékeztetőszolgálat
link
-- Kíváncsian várom hol lesz még elérhető a funkció. Most még csak ötvenkét könyvtár esetén működik a rendszer (link Érdekes, hogy pl.
az FSZEK esetében sajnos nem (melynek szintén tagja vagyok). (MG)
-- A Könyvtárportál SMS-ben is jelez, ld. a MOME Könyvtár példáját.


Olvasni jó! avagy Körkérdés az olvasásról -- OrosházaFEL

Október 9-én, ezen a szépnek ígérkező szombati napon több könyves programot is szervezünk majd Orosházán, részben a 'nyitott könyvtári napok' elnevezésű országos programsorozat, részben a Veszíts el egy könyvet! játék részeként.
...
Ha van kedved beszállni abszolút nem reprezentatív könyves felmérésünkbe, akkor az alábbi szabályokat ajánljuk szíves figyelmedbe:
Írd le egy bejegyzésben vagy emailben azt az 5-5 szót mind az öt témában, ami szerinted a leginkább jellemzi az adott kérdést.
1. olvasás
2. kortárs magyar irodalom
3. e-könyv
4. könyves blogok
5. könyvtár
Ezt bárki megteheti, nem csak azokhoz szól a felhívásunk, akik eljönnek hozzánk októberben. Tudjuk, öt szó az nagyon kevés, pláne ha nincs lehetőség a bővebb kifejtésre (de ne feledd: ha októberben vendégül láthatunk, akkor úgyis lesz lehetőséged alaposan kivesézni a témákat).


Könyvtári járat az egyetemi hallgatóknak -- PécsFEL

Könyvtári járattal, valamint a jogi és közgazdasági szakkönyvtár idő előtti megnyitásával biztosítja az egyetemi hallgatók dokumentumokhoz való hozzáférését Pécsen a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, amely szeptember eleji átadása ellenére csak október végétől nyújt teljes körű szolgáltatást olvasóinak.
'A könyvtárosok könyvtári járattal és saját autóikon juttatják el a Pécsi Tudományegyetem bölcsészettudományi kari könyvtárába a hallgatók által igényelt, de ott fel nem lelhető dokumentumokat, a tudásközpont jogi és közgazdasági szakkönyvtárát pedig hétfőtől használhatják a jogász és közgazdász hallgatók' -- mondta Szellőné Fábián Mária, az egyetem központi könyvtárának főigazgató-helyettese.


'Szép' és új könyveket kapnak a katonai alakulatokFEL

A könyv tudásunk tárháza -- ebben a szellemben adták át és fogadták el a HM Zrínyi Kft. adományait Hajdúhadházán és Debrecenben. A Kft. vezetése új döntést hozott, melynek értelmében folyamatosan nagy példányszámú és hangsúlyozottan szép és fontos katonai szakkönyvekkel látják el a honvédség könyvtárait, az alakulatokat.


Szolnokiak könyvadománya Hargita megyénekFEL

Hargita Megye Tanácsa 2009-ben a szórványvidékek támogatását célzó programot kezdeményezett Maros és Kovászna megye bevonásával. A Tanács felkérte magyarországi testvérmegyéit a programhoz való csatlakozásra. Ennek egyik sikeres állomásaként Fejér Andor, a megyei közgyűlés elnöke egy 2.722 könyvből álló adomány csomagot nyújtott át a napokban az erdélyi testvérmegye lakóinak.


Új könyvek a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási IntézetbenFEL

Címkék: könyvtár, börtön- |

A megyei könyvtár a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán másodszor indult sikeresen (először 2007-ben) és több százezer forintot nyert a fogvatartottak könyvtári ellátásának javítására. Számszerűleg 107 darab új példányt vásároltak több mint 300 ezer forint értékben.
A magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben egy 1996-os kormányrendelet hatására biztosítani kell könyvtárat illetve egyéb közösségi helységet is a bent lakóknak, ahol szórakozni tudnak. A Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet könyvtára szűkös helység. Ezért előjegyzéses rendszerben vehetnek ki könyveket a rabok. Egy fogvatartott látja el ezen feladatokat.
Az előzetesben lévők többsége olyan könyveket kölcsönöz ki, ami a 'kinti' hobbijával kapcsolatos, vagy az érdeklődésének megfelelő (horgász, vadász, ezotéria, szociálpszichológia). Egy felmérés szerint a fogvatartotti állomány 40 százaléka könyvtári tag, viszont a könyvtárat látogatók aránya 60-70 százalék.


A Somogyi Könyvtár segít vonzóvá tenni a szakmákatFEL

Megkezdődött az együttműködés a Somogyi Könyvtár és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara között. A kamara elsősorban a mesterségek népszerűsítésében számít az intézmény segítségére -- mondta portálunknak Nemesi Pál elnök.
A közös munka az alatt a kutató tevékenység alatt kezdődött, amelyek során a szakmunkák hagyományainak feltérképezésére irányult. Ezt a partneri viszonyt szeretnénk elmélyíteni -- mondta a vezető, aki hozzátette már a hétfőn megnyílt kiállításon is jó ötleteket szereztek a további munkához. A szakmák népszerűsítéséhez történelmi anyagokat használnak fel, melyeket a múzeum munkatársai segítettek megtalálni.


Munkavállalási-tanácsadás a bárpultnál -- lehetne kölcsönzőpultnál isFEL

A hideg és meleg italok mellett új szolgáltatást nyújt egy berlini söröző: a bárpult mellett külön pultnál tanácsokat kaphatnak a tartósan munkanélküliek.
A Neukölln városrészben fekvő Kindl Klause nevű ivó törzsvendégeinek jó része ugyanis munkanélküli segélyből él, ezért logikusnak tűnt az árukapcsolás.
'A vendégek 98 százaléka rendszeresen idejár, Neuköllnben pedig minden negyedik ember a Hartz IV-et [a segély minimumát] kapja. Amennyire én tudom, ez az egyetlen ilyen jellegű szolgáltatás' -- mondta Michael Hasucha tulajdonos. Hozzátette: a cél nem az, hogy berúgjanak. 'A legtöbb tanácsra szoruló egy kávét vagy egy kólát iszik, és kész.'
A tanácsadás délután kettőtől ötig vehető igénybe péntekenként, jelenleg két szociális munkás látja el a feladatokat.


A személyzet tervezése a holland nemzeti könyvtárbanFEL

A holland nemzeti könyvtár (Koninklijke Bibliotheek) stratégiai programot dolgozott ki a személyzeti problémák megoldására. A következő kihívásokkal szembesültek. 1. Az átlagéletkor igen magas. 2. A nemzeti könyvtár nem vonzó munkáltató a pénzügyi és az IT szektorban. 3. Megszorítások várhatók, így elbocsátásokra fog kényszerülni az intézmény.
A projektterv elkészítése és megvalósítása előtt felmérték a személyzet jelenlegi helyzetét.
A problémákra való válaszként 1. elindítottak egy képzési programot, 2. egyénre szabott karrier-tanácsadást és 3. egy karrierközpontot a könyvtáron belül. A képzésben azok a fiatalok kaptak különös figyelmet, akik már több mint öt éve dolgoznak a könyvtárban, és vezetőkké nőhetik ki magukat. Az egyénre szabott karrier-tanácsadás keretében azokat a munkatársakat segítették, akiknek a munkáját szükségtelennek ítélték a vezetőik. Nekik igyekeztek házon belül, vagy azon kívül új pozíciót találni. A karrierközpont azoknak nyújtott segítséget, akik gyökeres változásokat éltek meg a szűkebb szakterületükön.
Az első eredmények biztatóak. Az átlagéletkor elkezdett csökkenni. A képzési program résztvevői megmaradtak az intézménynél, sőt többen közülük vezetői kinevezést kaptak. Tizenketten elhagyták a könyvtárat. A szervezeti kultúra pedig lassan, de felismerhetően elkezdett változni.(ref.: Tóth M.)


Információforrások és könyvtári szolgáltatások portáljai Csehországban (könyvtárak által építettek)FEL

A könyvtárak a 90-es években arra törekedtek, hogy hozzáférhetővé tegyék katalógusukat, OPAC-jukat a weben. Az új évezred küszöbén a források konzorciumi keretekben történő elérése jellemző, megjelennek a közös keresőfelületek, cseh környezetben 2002 óta a MetaLib (metaadat-gyűjtő protokoll, OAI-PMH és SFX szolgáltatások alkalmazásával) szolgáltatás.
Csehországban a könyvtárak által épített, horizontális portálok valamennyi felhasználó számára készülnek, ilyenek:
- Knihovny.cz (könyvtárak.cz)
- EZB -- folyóiratok elektronikus könyvtára, konzorciumi keretekben
- JIB -- Egységes Információs Kapu
A knihovny.cz portál 2004-ben keletkezett, célja a széles közönség informálása a könyvtárakról és szolgáltatásaikról. A szolgáltatást tartalmilag 2009-ben megújították, a Joomla nyílt forráskódú szoftver alkalmazásával.
Az EZB (Elektronische Zeitschriftenbibliothek) az elektronikus folyóiratokhoz egységes és könnyen hozzáférhető elérést biztosít egy adott intézményből.
... (ref.: Prókai M.)


Az elektronikus folyóiratokba való befektetés magasabb tudományos produktivitáshoz vezet?FEL

A Research Information Networkhöz tartozó egyetemeken a kiadói naplófájlok alapján elemezték az elektronikus folyóiratok előfizetését, kihasználtságát, és az adatokat összevetették a publikációk alakulásával. Kiderült, hogy az online hozzáférés nagyban megnövelte a használatot. Az egyes szakterületeken eltérnek a kutatók információkeresési szokásai. Népszerűek az ebédszünetek, de az információgyűjtés negyede munkaidőn kívül (kora reggel, késő este és hétvégén) történik. Októberben és novemberben csökken a kutatói aktivitás, vélhetőleg a szakmai konferenciákon való részvétel miatt.
Sokan csak rövid időt töltenek el egy-egy weboldalon, céltudatosan keresve a releváns adatokat. A Google révén is kereshető forrásokat sokkal jobban kiaknázzák, de a számukra fontos weboldalakon már inkább böngészni szeretnek, nem pedig a keresőgép révén további forrásokat találni.
Bár minden folyóiratot használtak, 3-4, sőt olykor 8 éves cikkeket is olvastak, a cikkek 5%-ára esett az összes használat harmada-fele.
Megállapítható, hogy az elektronikus folyóiratok előfizetése bőven megtérül. (A brit felsőoktatási intézményekben az egy letöltött dokumentumra eső költség bruttó 0.8 font volt.) Az online használat szoros korrelációban van a használók által publikált cikkekkel, PhD-díjakkal, valamint az elnyert kutatási pályázatokkal és szerződésekkel. (ref.: Mándy G.)


Dal a könyvtári költségvetés csökkenéséről és a túlélésrőlFEL

A Central Rappahannock Regional Library munkatársai -- a fiókkönyvtárak munkatársai, a férfi segédszemélyzet, a menedzsment -- éneklik és táncolják el az I will survive (Túlélem) c. dalt, melyben elmondják a könyvtárukat érintő költségcsökkentés kínjait és azt is, hogy ettől még nem adják fel küzdelmüket.


Ismét látogatható a Vatikáni KönyvtárFEL

A pápának írt levélben tiltakozott a nemzetközi tudósközösség, amikor 2007-ben bezárultak előtte a Vatikáni Könyvtár kapui. Egyedül a Vatikáni Könyvtár prefektusának a munkák üteméről részletesen beszámoló email-értesítései nyugtatták meg a professzorokat arról, hogy az ígért dátumra visszatérhetnek elefántcsont-tornyukba, és a könyvtárban nem csak a számukra kedves kódexek illata, hanem számos újdonság is fogadja őket. Három évnyi restaurálás után ismét látogatható a Vatikáni Könyvtár, a világ egyik legnagyobb és legértékesebb bibliotékája.


A világ első repülőtéri könyvtára -- Amszterdam, Schiphol -- Országimázst építFEL

Az Amszterdami Schiphol repülőtéren megnyílt a világ első reptéri könyvtára. Az Oktatási Minisztérium által 2006 óta készített állandó könyvtárban lehet holland zenét hallgatni, holland irodalmat olvasni -- 29 nyelven --, nézegetni híres holland művészeti alkotásokat, és játszani kilenc iPad-del. A könyvtár
közel 300 négyzetméteres és éjjel-nappal nyitva tart. Kölcsönzésre nincs mód -- feltehetően nem kívánják a holland könyvtárosok az esetlegesen késlekedőket a a fél világon keresztül üldözni. Arra mindenesetre briliáns ötlet, hogy elutazás előtt kedvet kapjon az ember újra visszatérni. (ref.: MG)
-- A képen pedig ott látjuk a narancsos holland nemzeti könyvtár-logót.


Könyveket várnak PálházánFEL

A Pálházi Körzeti Általános Iskola használt könyvekből gyűjtést szervez a megújuló könyvtár részére. Az iskola vezetése azt kéri, hogy ha vannak olyan könyvek, újságok, amelyekre már nincs többé szükség, de az iskolába járó diákok szívesen olvasgatnák, akkor legyenek szívesek az intézménynek eljuttatni. Átvétel, a könyvtár nyitva tartásának megfelelően minden nap 12 és 14 között Tóth-Latka Angélánál.


Facebook-tilalom az egyetemenFEL

Elsötétül egy teljes egyetem egy hétig, legalábbis ami a közösségi oldalak használatát illeti. A diákok elbúcsúzhatnak a Facebooktól, a Twittertől és nagyjából mindentől, amit ezen a téren nap mint nap használnak, legfeljebb az e-mail marad. Ez nem büntetés vagy erődemonstráció, inkább egy társadalmi kísérlet -- mondja Eric Darr pennsylvaniai Harrisburg University vezetője.
Természetesen nem akarják végletesen korlátozni a diákok mozgásterét, a kampuszon kívül továbbra is mindenki azt és úgy oszt meg, amit és ahogy csak akar, sőt okostelefonnal az intézmény területén belül is lehet netezni. Darr szerint az is érdekes lesz, hányan kérik kölcsön ismerősük telefonját, hogy megnézzék, mi történt a Facebookon. A végén tőlük is megkérdezik: 'miért tetted ezt, miért volt szükséged rá?'.
Analógiák

'Az a vasút baja, ami az egész országé'FEL

Koszos, pontatlan, drága, de legalább a mienk, és szeretnénk jobbá tenni -- így összegezhetők a tegnapi Nemzeti Vasúti Kerekasztalon a MÁV-ról elhangzott vélemények. A felszólalók szerint a vasútnak az autó-, nem pedig a buszközlekedést kellene legyűrnie az utasok visszaszerzéséhez -- ehhez viszont jobb szolgáltatásra, több észre, nagyobb törődésre és a változások iránti valódi akaratra lenne szükség. Mfor.hu tudósítás.
'Két opció létezik: bezárjuk és hazamegyünk, vagy olyan vasutat teremtünk, amely reális alternatívája lesz az autónak' -- ezzel a kissé populáris, de a lényeget jól summázó beugróval adta meg az alaphangot előadásának Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnökségi tagja és szóvivője a szerdai Nemzeti Vasúti Kerekasztalon -- a vitanapon a vasút első számú vezetői, a MÁV-ért felelős politikusok, valamint szakmai szervezetek képviselői és jól ismert véleményvezérek mondták el, mi a baj a vasúttal, és mit kellene azért tenni, hogy jobb legyen.
Vitézy szerint a magyar vasút hét fő bűne a céltalanság, az önsorsrontás, az igénytelenség, a fejlődésképtelenség, a bezárkózottság, a motiválatlanság és a némaság. (Azaz nagyjából olyan, mint a magyar társadalom -- a szerk.)
Kisszínes

Hírszerző olvasás az iskolapadban -- nem öli ki a motivációtFEL

Ki az, aki többre tartja magát másoknál, ki az, aki elfogult egy bizonyos csoport mellett, kiből lehet sikeres vezető -- többek között e kérdésekre is választ találhatunk pusztán a magyar nyelv alapján. Persze, ehhez az iskolában valóban értő olvasást kell kialakítanunk a gyerekekben. A grammatikát a hírszerzők is előszeretettel használják.


Látogassunk európai nemzeti könyvtárakat -- angol-japán impresszió (pl. az OSZK)FEL

Hazánkba is ellátogató Londonban élő japán háziasszony impressziója. Egyéb nemzeti könyvtárak mellett az OSZK-ról.
-- Egy korábbi japán impresszió: link


A digitális eszközök nem hagyják pihenni az agyatFEL

Amikor az emberek digitális tartalmakkal töltik be a holtidőket, attól a pihenőidőtől fosztják meg magukat, amely alatt megemésztik az információkat, megjegyzik azokat, vagy hatásukra új ötleteik támadnak.
Loren Frank, a Kaliforniai Egyetem oktatója a tanulás és a memória mechanizmusát tanulmányozva arra a következtetésre jutott, hogy ha az agyat szünet nélkül stimulálják, akkor éppen ezt a tanulási folyamatot akadályozzák meg. Az emberek hiába érzik úgy, hogy szórakoznak vagy pihennek: ha edzés közben mindenféle elektronikus ketyerét működtetnek vagy a buszmegállóban várakozva videoklip-hirdetést bámulnak, valójában az agyukat terhelik.


Készítsen saját online újságot a TwitterbőlFEL

Az interneten számtalan hírforrásból tájékozódhatunk, és rengeteg helyen gyűjthetünk be ajánlókat érdekes online cikkekről, videókról, képekről. Utóbbira sokan a Facebookot és a Twittert használják.
A Twitter például kiváló lehetőséget kínál arra, hogy kifejezetten a minket érdeklő témákról tájékozódjunk, ha lehet olyanoktól, akiknek adunk a véleményére. A Twitter-folyamokra magunk iratkozhatunk fel, vagyis könnyedén tudjuk szűrni a forrásokat.
Mostanában egyre divatosabb, hogy a különböző RSS feedeket magazinszerűen jelenítik meg mobil eszközökön, vagy éppen különféle online szolgáltatásokban. Erre példa a Paper.li [ link ] is, amely a Twitter-folyamunkból képes online magazint összeállítani, ráadásul egészen gyorsan. Így a 140 karakteres üzeneteket, képmegosztásokat nem a szokásos módon követhetjük nyomon, hanem egy újságoldalhoz hasonló felületen böngészhetjük végig az aznapi üzenetek egy részét. Akár több variációt is összeállíthatunk, különféle forrásokat megadva.
Kiemelt Katalist-hír

Egy kérdés és a Twitter, Facebook, Moly, FSzEK, LIBINFO hatékonyságaFEL

Honnan, illetve kit érdemes kérdezni? A könyvtári tájékoztatás alternatívái egy csokorban.
Információforrások

Egyetemi ranglista -- nemzetközi, hazai és szakterületiFEL

Nemrég jelent meg az egyik nemzetközi egyetemlista frissített változata. Hasonló listát ad ki évente a Times Higher Education és Shanghaji Egyetem is. Magyar ranglistát a HVG és a Heti válasz ad ki, az utóbbi rövidesen, októberben jelenik meg. Ha valaki a ranglistát adott szakterületen kívánja nézegetni, akkor a Spotlight adatbázishoz kell fordulnia, amely 80.000 kutatási terület érintett legfontosabb egyetemeit mutatja meg. (MG)


Színházi előadások az interneten -- mozgáskorlátozottaknak kedvezménnyelFEL

Hatvanszázalékos kedvezménnyel nézhetik meg a mozgáskorlátozottak a link honlapon elérhető színházi felvételeket - erről Kecskeméten írt alá megállapodást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és az internetes színházi projekt képviselői.
Az internetes oldalon a kecskeméti Katona József Színház több előadása mellett jelenleg például a budapesti Karinthy Színház és a Békés Megyei Jókai Színház néhány előadása érhető el 1200 és 3000 forint közötti árakon.
Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke emlékeztetett arra: Magyarországon közel 300 ezer mozgáskorlátozott él. A kezdeményezés jó példaként szolgál arra, hogy gazdasági társaság és civil mozgalom együtt tud működni annak érdekében, hogy azok is megnézhessenek egy színházi előadást, akik egyébként nem tudnának elmenni a teátrumba -- fűzte hozzá.


Hogyan ellenőrizheted a webről szedett információkat?FEL

Az eredeti környezetüktől elszakadt, gyakran teljesen kontextus nélküli információdarabkák egyre sűrűbb információ- és tévinformáció-felhőt alkotva keringenek körülöttünk.
Egyes (offline) szerkesztők úgy próbálnak védekezni, hogy eleve megbízhatatlannak minősítenek minden internetes forrást. Az online világban járatosabb szakemberek szerint távolról sem olyan tragikus a helyzet, mint amilyennek látszik. A blogok tömeges elterjedése és a Twitter megjelenése előtt messze nem volt még olyan kusza a helyzet, mint napjainkban. Most Scott Rosenberg Wordyard blogjában találtam egy hasznos anyagot. Ebből következnek a legfontosabb tanácsok:
- Nézd meg a URL-t. Milyen domain alatt van az oldal?
- Ellenőrizd, kinek a neve alatt jegyezték be az adott domain.
- Milyen régi a domainbejegyzés?
- Ellenőrizd a honlapot az Internet Archive-on. Mivel foglalkoztak korábban? Hogyan változott az évek során?
- Ha értesz hozzá, nézd meg az oldal forráskódját.
- Ellenőrizd a hirdetéseket.
- Kiderül, hogy ki működteti a honlapot? (Impresszum, rólunk, kapcsolat)? Van szerkesztője, felelős kiadója a kiadványnak?
- Van lehetőség a kapcsolatfelvételre (email cím, online űrlap, hozzászólási felület)?
- Milyenek a hozzászólások?
- Valóban egyedi és eredeti a tartalom? Válassz ki egy darabka szöveget és másold be a Google-ba. Azonnal kiderül, hogy szerepel-e a ez a szöveg más oldalakon is.
- Sok külső forrást nevez meg a cikk, vagy csak takarékosan bánik a linkekkel?
- Mutatnak-e linkek a cikkre? A "befelé" mutató linkek legalább olyan fontosak, mint a "kifelé" mutatók
- Guglizd meg az URL-t és a domaint. Keress rá a cég nevére. Szimatolj tovább, ha valami gyanús dolgot találtál.


Elkészült Magyarország turisztikai adatbázisa iPhone-raFEL

A Magyar Turizmus Zrt. gondozásában készült alkalmazás közel 25 ezer magyar turisztikai szolgáltató adatait tartalmazza. Ingyen letölthető az AppStore-ból: link


Postai díjszabásFEL

Sajnos nem nem időben adjuk közre a linket, de talán van, akinek még most is hasznos.

Hírforrás: Posta
2010. szeptember 22.  • Továbbküldöm a hírtlegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról