Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/38., okt. 20.


E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

A modern könyvtár virtuális, némi fizikai valóval -- ők mutatják az új utakat a kutatóknak
Nagy siker a virtuális könyvtár -- nincs büntetés, a könyv magától lejár
Közkönyvtár privatizálása -- lassan változik az elutasítás az USA-ban
Zsákbakönyv -- olvasástámogatás és takarékosság
Közszféra: -5-10 százalék -- takarékoskodás: OK; reméljük, lesz hozzá szakértelem is
Sem A kőszívű ember fiai, sem az Egri csillagok nem alkalmas kötelező olvasmánynak -- így a HUNRA alelnöke
Mentori szolgálatot indít a FSZEK hátrányos helyzetűek számára
A felnőttek zöme krimiket és szépszerelmest keres -- az aktívkorúaknak nemigen kell könyvtár
100 könyvet tett ki a ZP -- elviheted, továbbadhatod; de hozz helyette másikat
Visszaesik a képeskönyvek iránti igény
Iskolai könyvtár -- jól irányzott befektetés a válságban
A kulturális tárca felmondja a 170 millió eurós szerződést -- magán cég vagy állami digitalizáljon?
Közszolgálati kódex készül
3D-s nyomtató a könyvtárban -- de milyen is az?
Százhúsz éves a szabadkai Városi Könyvtár -- növelnék a forgalmat
Megtisztelik magukat -- Királytúra a Somogyi-kinyvtári napon
Tájékoztatás a divatról -- 2.0 alapon
Lehet-e változtatni a könyvtárosok testtömegén?
Könyvek higiéniája -- lehetséges veszélyek a rendelőben
Európai teleházak vezetőinek csúcstalálkozója Budapesten
A Skype a Facebookkal felülírja a telekommunikációt
Könyvadomány a szentendrei és székesfehérvári katonák könyvtárának
A könyvtári fűtésszámla is csökkenthető -- akár ötödére
Halmaj: 'elvégezték az akadálymentesítést'
A Neumann Kft. képviselője az Médiatanácsban

Analógiák

'Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban 2010' -- várható-e könyvtári díjazott, vagy magunkat minősítjük?
Akadálymentesítés -- Kísérőket biztosít a látássérültek számára áruházaiban a Praktiker országszerte

Kisszínes

Az ornamensek bűvöletében -- kiállítás a Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának gyűjteményéből
'Figyelmen kívül hagyta a fő kutatási irányzatokat, és ezzel megalkotta a modern információelméletet'
Alkotmány 2.0 - Új szériájú közigazgatás
A tájékoztatás és hozzáférés szintje -- MTV archívum
A szépirodalom tartós hatást gyakorol az amerikai fiatalokra

Információforrások

Kereső tanfolyam -- 3. Különféle keresők (1.) -- akkreditáció nélküli, friss tartalom!
Gyorsan elérhető irányítószámok
Lista a hazai veszélyes üzemekről, égetőművekről és iszaptárolókról -- van-e az Ön körzetében?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

A modern könyvtár virtuális, némi fizikai valóval -- ők mutatják az új utakat a kutatóknakFEL

A KIT augusztusban beszámolt a British Library projektjéről -- 'Növekvő tudás -- a kutatás evolúciója' --, melyben a kutatók számára mutatják be a kutatást támogató információtechnológia új eszközeit, eljárásait; persze, interaktív módon. A 2010. okt. 12. és 2011. júl. 16. között megrendezett kiállítás a kutatók előtt pozícionálja magát a könyvtár: olyan hely, mely hozzásegíti a tudósokat munkájuk eredményéhez. A könyvtár mindeközben szemmel láthatóan saját magát is igyekszik megfogalmazni az új digitális eszközök adta lehetőségek között. A projekt blogjának videóján kutatók és könyvtárosok (nem a British Library munkatársai!) nyilatkoznak a technológia adta lehetőségekről, virtuális közösségi munkáról, adatbázisokról, interdiszciplináris szemléletről és hasonlókról. A YouTube-ra feltöltött anyag pedig a szponzorok által hozzáférhetővé tett technológiát -- pl. digitális asztal, 3D-s kijelző -- is mutatja. A könyvtár e projektjével is jelzi: nem népszerűvé, hanem kikerülhetetlen szolgáltatóvá kíván válni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Növekvő Tudás -- a British Library új blogja; kiálítás a helyszínen és online link

Nagy siker a virtuális könyvtár -- nincs büntetés, a könyv magától lejárFEL

Két hét alatt kétezerhétszáz e-könyvet, újságot és audiofájlt kölcsönöztek ki a bécsi elektronikus könyvtárból. Főleg a magazinokat, a nyelvtanfolyamokat és a krimiket keresik az olvasók. A virtuális könyvtár, a link állománya jelenleg 2.300 e-könyvből, újságból és audiofájlból áll, de az olvasói igényeknek megfelelően folyamatosan bővítik. Bárki kölcsönözhet könyvet, aki rendelkezik érvényes könyvtári tagsággal.
A kiválasztott médiumot -- akárcsak az on-line vásárlásnál -- egyszerűen be kell csak húzni a kosárba, ahol 30 percig előjegyzésben marad. Ha a kikölcsönzés mellett dönt az olvasó, a letöltést követően a médiumot elmentheti vagy mindjárt meg is nyithatja. A virtuális könyvtár előnye, hogy a hét minden napján, a nap minden órájában nyitva van, a kikölcsönzött könyveket, újságokat pedig nem kell visszavinni. A kölcsönzési idő -- e-könyvek esetén például két hét -- lejártával ugyanis többé már nem lehet megnyitni a letöltött médiumot. Így nincs büntetés, a 'visszaadott' könyvet pedig azonnal kikölcsönözhetik mások.


Közkönyvtár privatizálása -- lassan változik az elutasítás az USA-banFEL

A New York Times-ban ismét téma lett a közkönyvtárak privatizálása. Több megyei önkormányzatban úgy látják, hogy egy magánvállalkozás kisebb összegből képes elvégezni a szolgáltatást. A legismertebb ilyen cég a Library Systems & Services (L.S.S.I.) az amerikai könyvtári szaksajtóban rendszeres támadásoknak van kitéve. A mostani levélváltás kapcsán úgy tűnik, hogy mindkét oldal érvei tartalmaznak érzelmi motivációkat. Legnagyobb félelmek az állások biztonságának megkérdőjelezése tűnik. Az L.S.S.I. 30 éves múlttal bír, és államigazgatási szoftvergyártóból nőtt könyvtári szolgáltatóvá. Ügyvezetője, Frank Pezzanite bár elismeri, hogy sok könyvtáros erejét megfeszítve szolgálja a közösséget, a túl nagy állásbiztonság a könyvtári teljesítmény rovására megy. A Los Angeles Megyében, New York City-ben, Chicagoban és Los Angeles City-ben hálózattal bíró vállalkozás friss szerződései által -- most: Santa Clara, Kalifornia -- az ötödik legnagyobb szolgáltatóvá vált a közkönyvtárak piacán. A könyvtárosok kifejezetten dühösek a cégre, és nemkívánt betolakodónak tartják. Az ALA szerint a vállalkozás térnyerésével a közösségek elveszthetik kapcsolatukat a képzett információs szakemberekkel. A L.S.S.I. egy-egy újabb szerződése nem ritkán vált ki lakossági ellenállást, bár a mostani diskurzusban nem merültek fel minőségi kérdések. Egy érintett önkormányzat könyvtári bizottsági tagja kifejti a lapban, hogy gyors változásokra van szükség a könyvtárakban -- csökkenő költségvetés mellett. Növelni kell a használói létszámot, és nem lát okot arra, hogy a lehetséges szolgáltatók között mellőzzenek egy magánvállalkozást. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtárprivatizálás helyett elbocsátás és nyitvatartás-csökkentés link Ne privatizáljuk az egész közkönyvtárt, de... link

Zsákbakönyv -- olvasástámogatás és takarékosságFEL

Magyarországon évek óta használatos a zsákbakönyv. Az egri és szolnoki megyei könyvtárakban Bálint nap kapcsán lehet becsomagolt könyveket kölcsönözni. Csak otthon derül ki a könyv címe -- meglepetést okozva. Az egriek tapasztalata szerint 150-200 darab között mozog így évente, mindig kikölcsönzik az összeset (2-3 darab marad meg csak). Az eseményt a sajtóban is felhasználják pr-ként.
Hollandiában az év többi részében is alkalmazzák a -- marketingül néven nevezve -- a felülértékesítés ezen formáját. Lényege: a Harry Potterből úgysem lehet eleget vásárolni, ugyanakkor hasonló jellegű könyvekre valamelyest ki lehet terjeszteni a forgalmat. Ismét máshogyan fogalmazva: megemelni a hosszú farok elnyúló szakaszát. Lelystadban szatyorba teszik a könyveket, Amsterdamban és Almere-ben komolyabb, könyvtári logós táskába. Az utóbbi helyen több témát is felkínálnak, pl. egerekkel vagy lovakkal kapcsolatos könyvek.
A zsákbakönyv mindkét országban az olvasásösztönzés egyik eszköze. A vonatkozó képgalériát ld.: link (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2010. október 20.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Könyves vakrandi Valentinra link Zsákbakönyv Egerben -- de mi lesz, ha Courths-Mahler? link

Közszféra: -5-10 százalék -- takarékoskodás: OK; reméljük, lesz hozzá szakértelem isFEL

Alaphangon 200 milliárd forintos a 2011-es költségvetési lyuk, az IMF 400 milliárdról beszél. Több százmilliárd forintot tervez megtakarítani a kormány az államigazgatás működésén jövőre, ennek jegyében öt százalékkal csökkentik a központi költségvetéshez tartozó intézményekben dolgozók létszámát, de szűkítik a dologi kiadásokat és a jutalmakat is. A tevékenység egy részének kiszervezését a kormány azzal igyekszik meggátolni, hogy a háttérintézmények körében még ennél is nagyobb mértékű, 10 százalékos létszámlefaragást ír elő -- erősítették meg lapunknak név nélkül nyilatkozó intézményvezetők.
A nyáron bejelentett 29 pontos akcióterv fényében nincs szó meglepetésről. Ebben eleve szerepelt a közszféra bérkiadásainak csökkentése, a költségvetésben dolgozók béreinek felülvizsgálata, a külső megbízások és kiszervezések visszaszorítása, valamint költségstop elrendelése az állami intézményeknél. Sőt, az Orbán Viktor kormányfő által akkor bejelentettek között szerepelt a telefon-, bútor- és gépkocsi-vásárlások és --cserék teljes leállítása is. (Vg)
-- A SZEF tiltatkozik az érdekegyeztetés hiánya miatt, de most sincs szakmai alternatívája: 'Megdöbbentő, hogy a kormány -- miközben a programjában az ország előtt álló évtizedre 1 millió új munkahelyet ígért -- az általa közvetlenül, vagy áttételesen foglalkoztatottak körét radikálisan csökkenteni kívánja, anélkül, hogy a versenyszférában történő foglalkoztatásukra bármilyen perspektíva lenne' -- olvasható a közleményben. (HVG)
-- Demján: a közszféra megszorítása indíthatja be a növekedést. A gazdasági növekedés beindulásához csak a kormány működésén megtakarított összegek jelenthetnek többletforrást, ezek mértékét pedig csak hétfőn tudjuk meg -- mondta Demján Sándor, az InfóRádiónak.
-- A költségvetési szférában az alkalmazottak létszáma 771 ezer fő volt, ami a közfoglalkoztatás bővülése miatt 4,1 százalékos növekedést jelentett. A közfoglalkoztatás nélküli 685 ezer fős létszám 0,3 százalékkal volt kevesebb, mint az előző év első nyolc hónapjában. Összességében a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszáma 0,9 százalékkal emelkedett.
A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 202 000 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 204 900 forint, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók esetében 199 000 forint. (Napi, link )


Sem A kőszívű ember fiai, sem az Egri csillagok nem alkalmas kötelező olvasmánynak -- így a HUNRA alelnökeFEL

Sem A kőszívű ember fiai, sem az Egri csillagok nem alkalmas kötelező olvasmánynak, de az átlagosan tizenegy szavas mondathosszúságú Kincskereső kisködmön is inkább elveszi, mintsem meghozza a kicsik kedvét az olvasáshoz. Az sem biztos: ugyanazt kellene olvastatni fiúkkal és lányokkal. Ezekre is felhívta a figyelmet balatonboglári előadásában Gombos Péter gyermekirodalom-kutató, főiskolai adjunktus, a Magyar Olvasástársaság alelnöke. Rámutatott: a 'legfiatalabb' kötelező olvasmányunk kilencven esztendős, míg a többi ennél is régebbi, tizenkilencedik századi nyelvezettel teszi próbára a diákokat. Az eredmény sem kérdés: elrettentő vizsgálati eredményekből szerzünk időről időre tudomást a szövegértés rémisztő hiányosságairól.
-- A mai gyerek többet olvas, csak szépirodalmat olvas kevesebbet -- szögezte le a gyermekirodalom-kutató arra utalva, hogy az internetezés, csetelés és sms-ezés is olvasás. Eközben közgazdászok arra hívják fel a figyelmet: egy-egy ország szövegértési eredményei tökéletes arányban vannak az adott ország GDP-jével. A számok nyelvén ez azt jelenti: a magyar GDP 584 százalékos növekedését eredményezhetné, ha képesek lennénk elérni -- a velünk azonos nyelvcsaládba tartozó -- a finnek szövegértési eredményeit. Pozitív példák már vannak előttünk: az észtek és a lengyelek mutatói ezt igazolják.


Mentori szolgálatot indít a FSZEK hátrányos helyzetűek számáraFEL

Az is olvasson, akinek a legnehezebb -- A hátrányos, veszélyeztetett helyzetű fiatalok könyvtárhasználóvá, olvasóvá válását segíteni hivatott, a személyes odafigyelést, egyénre szabott informálást előtérbe helyező mentori szolgálatot indított a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) szociális képzést kapott könyvtárosok és a könyvtár működésének rejtelmeibe beavatott szociális munkások közreműködésével. A program célja: hozzájárulni a résztvevők élethelyzetének javításához, kulturális hátrányaik legyűréséhez -- mondta el érdeklődésünkre Nagy Anna, a Központi Könyvtár igazgatója. A szolgálat egyfajta kapocsként működik a család nélkül felnövő, gyermekvédelmi ellátásban részesülő és abból kikerülő gyerekek, fiatal felnőttek, nevelőik, tanáraik, gondozóik és a könyvtár között. Feladata, hogy a lehető legtöbb érintetthez eljuttassa a könyvtár szolgáltatásait, kedvet csináljon a megismeréséhez, rendszeres látogatásához.


A felnőttek zöme krimiket és szépszerelmest keres -- az aktívkorúaknak nemigen kell könyvtárFEL

Sajnálatos: amiképpen az egyetemek és főiskolák megszabadulnak diákjaiktól, úgy szabadul meg tagságának egy részétől a belvárosi könyvtár is. A frissen végzetteknek már nem kell se szakkönyv, se tankönyv, többségük soha, egy kis részük pedig csak hosszú évek után tér vissza a jó öreg bibliotékába.
Az ún. aktív korúak távolról sem akkora könyvfalók, mint a diákok: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Andrássy úti fiókjában alig tizenöt százalékát adják a teljes tagságnak, a három aktív évtized olvasásszociológiai szempontból tehát inkább a passzivitás korszaka. Érthető persze, az ember ilyenkor inkább karriert épít, családot alapít, hobbikertet ápol. Harminc és hatvan között némi túlzással csak azok járnak könyvtárba, akikben leküzdhetetlen olvasási vágy tombol, és nincs erejük mindent megvenni, amire kedvük szottyan. De ők se jönnek túl gyakran, a tapasztalatok szerint úgy havonta egyszer -- kezdte felrajzolni a képet a fiókot vezető Novák Péter. Ahogy azonban eljön a jól megérdemelt nyugdíjaskor, fordul a kocka...


100 könyvet tett ki a ZP -- elviheted, továbbadhatod; de hozz helyette másikatFEL

Nyár elején indult útjára a ZP Örökmozgókönyvek vándorkönyv programja. A hazánkban eddig még sosem látott program célja a kultúra támogatása, s az, hogy egyre többen olvassák és megismerjék a magyar írók remekműveit. A ZP -- örökmozgó könyvekkel a hazai irodalom különleges 'világkörüli útja' vette kezdetét. Olyan neves hazai írók és költők csatlakoztak műveikkel az egyedülálló kezdeményezéshez mint Esterházy Péter, Dragomán György, Fehér Béla, Grecsó Krisztián, Parti Nagy Lajos, Varró Dániel és Spiró György. Az örökmozgókönyvek játékos mozgalmában résztvevők, ha könyvet hoznak a Zöld Pardon örökmozgó-könyvespolcára, el is vihetnek egyet cserébe, megosztva ezzel a rengeteg élményt, amit akár egyetlen könyv is nyújthat.


Visszaesik a képeskönyvek iránti igényFEL

A képeskönyveknek oly alacsony a népszerűsége manapság a Brookline-i (Mass.) gyerek-könyvesboltban, hogy az alkalmazottak szomorúan visszaküldik őket a kiadóhoz.
Mivel a könyvkereskedők az egész országban hasonló trendről számolnak be, a jeleket látva a kiadók már csökkentették a kiadott címek számát.
-- Lehet, hogy a könyvtárakban is érdemes visszavenni a beszerzéseket e műfajban -- legalábbis arányában? (MG)


Iskolai könyvtár -- jól irányzott befektetés a válságbanFEL

Felavatták a szentjobbi iskola könyvtárát, melynek létrehozását az Olvasáshoz való jog kampány keretében az OTP Bank Románia támogatta. Tegnap délelőtt avatták fel és adták át a Szentjobbi Nyolcosztályos Iskola könyvtárát, mely egyetlen kisméretű teremből és -- egyelőre -- két, könyvekkel teli könyvespolcból áll. Az OTP bank a kampány keretében hátrányos helyzetű vidéki iskolák könyvállományának gazdagítását támogatja ötszáz-ötszáz kötettel, eddig 16 megye 35 iskolájába jutottak el a könyvek. Terveikben további 12 könyvtár átadása szerepel. Az avatószalag elvágása után Tiponuţ Mónika, az iskola igazgatónője köszönte meg a banknak -- és mindenkinek, aki támogatta -- az adományt. Jó helyre kerültek a kötetek -- mondta --, a gyerekek napok óta érdeklődnek, mikor kölcsönözhetnek ki végre olvasnivalót.
Az OTP Bank Románia vezérigazgatója, Diósi László a válságos időszakban is jól irányított befektetésekről beszélt, és mint mondta, a legjobb az emberbe vetett invesztíció.


A kulturális tárca felmondja a 170 millió eurós szerződést -- magán cég vagy állami digitalizáljon?FEL

A kulturális tárca felmondja a 170 millió eurós szerződést Daniel Krajcer (SaS) kulturális miniszter szemétbe hajítja az elődje, Marek Madarič (Smer-SD) által a választások előtti napon megkötött rekordösszegű, 170 millió eurós szerződést. A szerződésben a kulturális emlékek digitalizációjáról van szól, amelyet a Tender Media Grouppal kötött a minisztérium. Krajcer szerint a volt miniszter olyan üzletet kötött, amely ellentétben áll a társadalom informatizálásáról szóló programmal. Krajcernek nem tetszik, hogy az uniós pénzek magáncégeket gazdagítanának, és nem olyan kulturális intézményeket, mint a Szlovák Nemzeti Könyvtár vagy a Szlovák Nemzeti Galéria, amelyek maguk elvégezhetnék a digitalizációt. ...
Viliam Kišš-sel, a Tender Media Group tulajdonosa várja, hogy a miniszter tényekkel támassza alá, mi alapján állítja, hogy az EU-nak probléma lenne a számlák kifizetése.


Közszolgálati kódex készülFEL

Civil testület fogja ellenőrizni, hogy a közszolgálati kódexben foglalt feladatokat betartják-e a közszolgálati intézmények -- mondta el Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke az MTV-ben.


3D-s nyomtató a könyvtárban -- de milyen is az?FEL

A KIT egy korábbi számában írtuk link : Az új könyvtárak (pl.: Észak-Karolina Állami Egyetemen -- NCSU) alapvető jellegzetessége a térhasználat. A cél: tanulási, találkozási, pihenési helyek biztosítása. A mai hallgatók ugyanis szívesebben tanulnak a könyvtárban, mint kollégiumokban. A szolgáltató tehát egyéni tanulásra és találkozásra, együtt tanulásra alkalmas helyeket biztosít, felszerelve ezeket pl. kétmonitoros számítógépekkel, kivetítőkkel, hordozható és fix táblákkal, digitális kamerákkal, videófallal, a technikai eszközöknek megfelelő, könnyen mozdítható bútorokkal, az oktatási témák szempontjából fontos szoftverekkel, 3D-s nyomtatókkal és kijelzőkkel. A tanulás mellett a projektmunkák készítésének támogatása is fontos könyvtári feladat.
-- De mi is a 3D-s nyomtató? A TEDx Danubia kiállítójaként a FabLab Budapest innovációs központ bemutatót néhány hete ilyen masinákat. Mint Sík Eduárd alapító elmondta -- és a gépeket működés közben valamint produktumaival együtt mutatta -- gépalkatrészeket, maketteket, fogmintát is tudnak 'nyomtatni', századmilliméter vastagságú rétegek egymásra 'ragasztásával', akár több színben, vagy folyamatosan változó anyagkeménységet előállítva (Zcorporation Z450C tip. színes 3D nyomtató, Digit Bt.). Feltehető, hogy hasonló, 10 m Ft körüli berendezések innovációs központok műszaki könyvtárai és laborjai körül terjedhetnek leginkább el. A FabLab az említet berendezés mellé biológiai szövet nyomtatása céljából fejleszt bioprinter-prototipust. (MG)


Százhúsz éves a szabadkai Városi Könyvtár -- növelnék a forgalmatFEL

A szabadkai Városi Könyvtár gyönyörű olvasótermében ünnepelte 120. szülinapját, október 13-án.
Ez alkalomból két kiállítást szerveztek. Egyiket ajándékkönyvekből, a másikat pedig saját helytörténeti kiadványaikból állították össze.
Dragan Rokvić igazgató úr megköszönte a több száz kötetet, Bozsik Ferencnek Herceg János portréját, néhány mondatban visszaemlékezett a múltra, majd kihangsúlyozta, hogy a könyvtárakban nagyfokú szemléletváltásra van szükség. A könyvtárhasználók számának növelése érdekében a dokumentum-beszerzés mellett elengedhetetlen a technikai korszerűsítés, az elektronikus katalógus kiépítése, az élményszerű programok, tudományos értekezletek, tematikus előadások szervezése is.


Megtisztelik magukat -- Királytúra a Somogyi-kinyvtári naponFEL

1991 óta október közepén évente megrendezik a Somogyi-könyvtári Napot. 'Magunk megtisztelése ez az ünnep' -- mondta el portálunknak a nap főszervezője, Szőkefalvi-Nagy Erzsébet főkönyvtáros, a gyűjteményi osztály vezetője. A Somogyi-könyvtári Nap a bibliotéka 1883. október 16-i megnyitásának évfordulójához kapcsolódik, mindig az ehhez legközelebb eső csütörtökön tartják a könyvtárosok. A jeles esemény általában ünnepi felolvasóülésből és hozzá kapcsolódó kiállítás-bemutatóból áll, és két év óta királysétákat is rendeznek ezen a délutánon. A királyséta onnan kapta nevét, hogy az 1883-as királynapok útvonalát járják be, megtekintve azokat az épületeket, amelyeket Ferenc József akkor adott át a szegedieknek. A túra hosszabb változatát a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség Szegedi Vörös Metor Sportkör Természetjáró Szakosztályának támogatásával szombaton hirdeti meg a könyvtár.


Tájékoztatás a divatról -- 2.0 alaponFEL

A street fashion, az utcai divat sajátos mozgalom, ami azt jelenti, hogy aktivistái izgalmasan öltözött járókelőket kapnak lencsevégre az utcán, majd az ily módon készült képeket összegyűjtik az internetes blogokon. A jelenség a divatcégek figyelmét sem kerülte el, amelyek a divatblogok, a fotók révén hasznos információkhoz jutnak. Az egyre jobban dokumentált hétköznapi trendek követésével, pár kattintással olyan mintákhoz juthatnak, melyeket a következő kollekciójuk tervezésekor felhasználhatnak.
Simonovics Ildikó divattörténész, a Kiscelli Múzeum muzeológusa és csapata a streetfashionbudapest.hu oldalon kísérletet tesz, hogy feltérképezze és digitális archívum létrehozásával dokumentálja a budapesti utcai viseleteket, megvizsgálva az öltözködés identitásképzésben, közösségformálásban betöltött általános szerepét.


Lehet-e változtatni a könyvtárosok testtömegén?FEL

Szoros összefüggés van az irodai munka és az elhízás között. Az irodában töltött hosszú munkaórák nem csupán a pénztárcánkat dagaszthatják fel, de testsúlyunkat is jelentősen megnövelhetik - derült ki a kanadai Montreali Egyetem munkatársinak új tanulmányából. ... Juneau véleménye szerint a passzivitás és az elhízás elleni harcban a sport, a munka és a közlekedés összehangolása a leghatékonyabb fegyver. A szakemberek szerint a napi többszöri, kisebb dózisú testmozgás hatékonyabb lehet, mint a nagy intenzitású, koncentrált testgyakorlás: vagyis a szünetben való sétálgatásnak és lépcsőzésnek is jótékony hatásai vannak. Fontos előrelépést jelentene a testmozgás népszerűsítése is. A mozgás nem lehet többé egyéni tevékenység. Itt az ideje, hogy csoportokban gondolkodjunk.


Könyvek higiéniája -- lehetséges veszélyek a rendelőbenFEL

Két hete megjelent híradásunk kapcsán elgondolkodtató reakciót kaptunk -- köszönet érte! (MG)
'Csak örömmel tudom szemlélni, hogy egyre több, egyre változatosabb helyszín gazdagodik a legkönnyebben elérhető, hagyományos kultúra-forrással, könyvekkel. Mégis, rendkívül óvatlannak tartom a Nyugat írását -- melynek a KIT is további fórumot biztosított (link ) mintegy követendő példa gyanánt -- melyben orvosi rendelőben, s kínálnak könyveket unaloműzőnek.
Egy orvosi rendelő óhatatlanul fertőző betegeket is fogad, akikkel való MINDENFAJTA érintkezés magától értetődő veszéllyel jár, s ez nem merül ki a kilincs, mosdó használatában / érintésében, közös váró-alkalmatosságok, és persze légtér szükségszerűen közös használatában. Valóban úgy gondolják, hogy ezt célszerű szaporítani egy, a közös érintést igénylő, újabb lehetőséggel, közös könyvhasználattal? (Ha ez így lenne, a tanult szakmám -- biológia + kémia -- alapismeretei alapján is, első szóra visszautasítanám. S hogy népszerűsítésével találkozom, azon mélységesen elcsodálkozom. Persze, ha tehetem, messze kerülöm az kórokozó-adszorbensként kitűnően alkalmazható, papíralapú kultúra ilyen forrását is, még ha az eddigi háziorvosomról is kell lemondanom miatta) -- Tisztelettel és üdvözlettel. Halász Norbert'

Hírforrás: Halász Norbert ; KIT
2010. október 20.  • Továbbküldöm a hírt

Európai teleházak vezetőinek csúcstalálkozója BudapestenFEL

A Telecentre-Europe, az európai teleházak érdek-képviseleti szervezete harmadik csúcstalálkozóját 2010. október 13-14-én tartja Budapesten. Az európaiak közel 30-40%-a kirekesztődik az információs társadalomból, főként olyan társadalmi-gazdasági okokra visszavezethetően, mint a szegénység, az alacsony szintű oktatás, a kulturális és földrajzi elszigetelődés, vagy az időskori magány. A Telecentre-Europe becslése szerint Európában 292 millió ember rekedt a hálózaton kívül!
A konferencia fókusz: a teleházak hogyan tudnak a digitális befogadás erősítéséhez és a digitális írástudás fejlesztéséhez hozzájárulni. A résztvevők 33 európai ország 25000 európai teleházát képviselik. Az európai teleházak 12 millió rászoruló embernek nyújtanak segítséget abban, hogy hozzáférjenek az információs társadalom által biztosított előnyökhöz.


A Skype a Facebookkal felülírja a telekommunikációtFEL

Forradalmi lépés nem csak a Skype, de a Facebook életében is: a két szolgáltatás integrációja. Azaz a jövőben a Facebookra bejelentkezve Skype-olhatunk, Skype kliensünkből pedig Facebookozhatunk. A jövőn pedig nem a távoli jövőt kell értenünk, mivel annak ellenére, hogy a Facebooknál még nem készültek el a dologgal, a Skpye for Windows 5.0 néhány napja megjelent és tartalmazza mindazt, amit korábban csak rebesgettek. A Facebook Connecttel belépve az új Skype 5.0-ban olvashatjuk ismerőseink News Feedjét, saját státuszüzenetet küldhetünk, kommentelhetünk és lájkolhatunk mintha csak webről Facebookoznánk. A FB-kontaklistánkon szereplő, online ismerőseink ingyen VoIP-hívása kétségtelenül forradalmi vívmány, a közösségi-oldal és a Skype oldaláról tekintve egyaránt. Előbbi készen kapott egy tökéletesen működő, mobiltelefonra is kiterjesztett, mélyen integrálható VoIP rendszert, utóbbi pedig a meglévő 560 milliós felhasználói bázisa mellé nyert nagyjából még egyszer ennyit. Azt, hogy pontosan mikor jelenik meg -- különösen hazánkban -- a Facebook chatbe ágyazott Skype integráció, nem lehet tudni, de néhány héten belül azért várható.


Könyvadomány a szentendrei és székesfehérvári katonák könyvtáránakFEL

Szentendre állomáson állt meg a Zrínyi Kft. 'könyvvonata', mivel előzőleg írásban kapott becses meghívást a soron kívüli érkezésre. (A szentendrei bázis parancsnoka, igazgatója, könyvtára találta ki a 1könyvvonat'-minősítést, meghívásuk már így, erre a névre szólt, s azóta elterjedt, köszönjük ? a szerk. megj.) A MH Központi Kiképző Bázisának, Mikusi Zsolt ezredesnek, parancsnoknak, valamint a MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskolának, Dr. Kovács Tibor mk. ezredesnek, igazgatónak, és a könyvtár, a művelődési központ vezetőinek nyújtotta át a gazdag könyvszortimentet Gubcsi Lajos, a Kft. ügyvezetője, ezúttal már a 'könyvvonat' ötödik-hatodik állomásnál tartva. Osztatlan örömöt váltott ki a rugalmas felhasználás híre a könyvtárban és a bázis vezetőinél is: hogy gazdagíthatják a könyvtár állományát, és szabadon használhatják ajándékként a katonák között és városi civil kapcsolataikban, gimnáziumok, egyesületek megjutalmazására a bázis részéről, ünnepi alkalmakkor.
-- Szinte ugyanez Székesfehérváron...


A könyvtári fűtésszámla is csökkenthető -- akár ötödéreFEL

Szegeden és Dunaújvárosban két épület felújítását, szigetelését végezték el próbaként az Austroterm Kft. szakértői, akik mérték az energiaköltségek ezt követő alakulását is. Az eredmények még a szakembereket is meglepték: megfelelő szigeteléssel, akár ötödére csökkenthetők a fűtési számlák. A kísérlet tapasztalatairól Kruchina Sándor épületszigetelési szakértő számolt be.
Szegeden, a PHARE program keretében egy 1970-ben épült, négyemeletes, téglablokkos épület felújítását kezdték meg. Jó hőszigetelésűre cserélték ki az ablakokat, és homlokzati hőszigetelést is kapott az épület. Kettős üvegezésű lett a lépcsőház, és kétcsöves fűtési rendszert építettek ki, lakásonkénti hőfogyasztás-mérővel. Az előzetes számítások csaknem 50 százalékos energia megtakarítást prognosztizáltak, de ennél jóval kedvezőbb volt az eredmény, közel egyharmadára csökkent a fűtési költség! ... A kísérleti példák azt igazolták, hogy körültekintő, átfogó felújítással jelentősen csökkenthetők a költségek. Nem kötelező tehát, hogy egy panelház energiapazarló módon működjön -- összegezte a kísérletek tapasztalatait Kruchina Sándor.


Halmaj: 'elvégezték az akadálymentesítést'FEL

Nyílt napon mutatta be a halmaji önkormányzat pénteken azokat a fejlesztéseket, amelyeket a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárral konzorciumban valósítanak meg uniós forrásból. A 'Tudásexpo' project keretében a halmaji könyvtárban több mint 4 millió forintból fejlesztették az informatikai rendszert, és elvégezték az akadálymentesítést. Tóth József polgármester tájékoztatása alapján 3 új számítógép, notebook, szoftverek, multifunkcionális nyomtató-másoló, projektor és egyéb eszközökkel lett gazdagabb az intézmény. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával valósult meg, amelyhez önerőt nem kellett biztosítani.
-- Hogy a fejlesztési pénzek milyen használói előnyöké változnak, arról sajnos itt sem nem szól a tudósítás. (MG)


A Neumann Kft. képviselője az MédiatanácsbanFEL

Az Országgyűlés döntésének megfelelően 2010. október 11-én megalakult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság autonóm szerveként működő Médiatanács. A Médiatanács kilenc évre megválasztott öttagú testület, elnöke Szalai Annamária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnöke, tagjai: Dr. Vass Ágnes, Dr. Auer János, Dr. Kollarik Tamás, és Dr. Koltay András.
Dr. Kollarik Tamás az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumában érettségizett. 1998-ban diplomázott az ELTE BTK történelem-, illetve az Államigazgatási Főiskola igazgatásszervező szakán, 2004-ben jogi diplomát szerzett. 1998-tól a Miniszterelnöki Hivatalban dolgozott főtanácsadóként, majd 2002-től nyolc éven át képviselő volt Budapest-Zugló Önkormányzatánál. Több éven át a Budapest Film Zrt. FB tagja. Könyvkiadóként, producerként, gyártásvezetőként, ötletgazdaként és szakértőként számos könyv, DVD, dokumentum- és reklámfilm megalkotásában vett részt. 2010-ben a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. ügyvezetőjévé választották.
Analógiák

'Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban 2010' -- várható-e könyvtári díjazott, vagy magunkat minősítjük? FEL

A Provident Pénzügyi Zrt., az Állami Autópálya Kezelő Zrt., valamint a Neckermann-utazás Szolgáltató Kft. nyertek az idei 'Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban 2010' versenyen. A megmérettetésen 19 szervezet vett részt a banki, biztosítási, telekommunikációs és kereskedelmi szektorokból, valamint a közszolgáltatók piacáról. Idén is megrendezték a Kiválóság az Ügyfélkiszolgálásban versenyt. Az indulókra igaz volt, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az ügyfélkiszolgálásra, ezért eleve olyan cégek neveztek csak, akik tényleg esélyesnek tartották magukat. A telefonos ügyfélkiszolgálás kategóriában az átlageredmény 86%, míg a személyes megkérdezés kategóriájában 87% volt. Mindkét területen az ügyfélfogadás, az ügyfélkiszolgálás, a munkatárs értékelése valamint a búcsúzás témakörét járták körbe a 'titkos vásárlók'. Az összesített adatokból kiderült, hogy a rangsort nagyban befolyásolta a kapcsolódó termékekre való figyelemfelhívás, a telefonos ügyfélszolgálati munkatársaknak kevesebb mint 70%-a élt ezzel a lehetőséggel- összegezték a tapasztalatokat a szervezők.


Akadálymentesítés -- Kísérőket biztosít a látássérültek számára áruházaiban a Praktiker országszerteFEL

Két évvel ezelőtt vezette be a szolgáltatást a barkácslánc a Fehér Bot napján. A kezdeményezés mintegy 36 ezer embernek könnyítheti meg az életét. A Praktiker tudatosan választotta azt a megoldást, hogy nem sípoló rendszert, vezetősávokat vagy Braille-írást használó polccímkéket használnak, ugyanis a legjobb megoldásnak továbbra is a közvetlen emberi segítségnyújtást tartják.
Az elmúlt két esztendőben elsősorban szerszámokat, a fürdőszoba kellékeit, illetve a főzéshez, takarításhoz nélkülözhetetlen eszközöket keresték azok a látássérültek, akik igénybe vették a Praktiker támogatását. Tapasztalatok szerint a látássérültek sokáig elkerülték a nagy áruházakat, hiszen a hatalmas térben és a több tízezer árucikk között sokszor még a látó emberek is nehezen igazodnak ki. A látássérültek érdekvédelmi szakemberei szerint azonban a látássérültek között is igény mutatkozik a barkácsáruházak széles kínálatára és kedvező áraira, ugyanis a vakok és gyengénlátók is szeretnek barkácsolni, otthont szépíteni.
Kisszínes

Az ornamensek bűvöletében -- kiállítás a Képzőművészeti Egyetem Könyvtárának gyűjteményébőlFEL

A Magyar Képzőművészeti Egyetem 2010. október 20-án, délután 18 órakor tartja a Díszítmények és ideák vonzásában című könyv bemutatóját és ebből az alkalomból nyitja meg a Könyvtár gyűjteményéből válogatott, 19. századi mintalapokból és mintakönyvekből álló kiállítását az Aulában. A tárlatot Kőnig Frigyes, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitja meg, a könyvet Sinkó Katalin művészettörténész ismerteti. A kiállítást az érdeklődők november 4-ig tekinthetik meg, hétfőtől-péntekig 10-18 óráig és szombaton 10-13 óráig.


'Figyelmen kívül hagyta a fő kutatási irányzatokat, és ezzel megalkotta a modern információelméletet'FEL

Elhunyt a fraktálok atyja, a bankrendszer kritikusa. Benoit Mandelbrot, a komplex matematikai alakzatok, a természetben előforduló minták megértését segítő fraktálokat leíró francia matematikus életének 85. évében elhunyt.
Nicolas Sarkozy francia elnök közleményben emlékezett meg a tudósról, akiről azt mondta: 'rendkívül erős és eredeti gondolatai voltak, soha nem hátrált meg az újítások elől. Munkája során csaknem teljesen figyelmen kívül hagyta a fő kutatási irányzatokat, és ezzel megalkotta a modern információelméletet.'


Alkotmány 2.0 - Új szériájú közigazgatásFEL

Felbőgtek a törvényalkotási turbinák, elindult a link oldal -- jelentette be Pettkó András (2002-2010 között országgyűlési képviselő), az oldal kezdeményezője interaktív sajtótájékoztatóján. A portálon a netpolgári habitussal rendelkezők közzé tehetik alkotmányjavaslataikat.
A volt képviselő elkészítette saját alkotmányjavaslatát is. Azt hangoztatta, számára fontos, hogy az új alaptörvény ne csak a koronáról és a hagyományokról szóljon, hanem az új világ új lehetőségeiről is. Szerinte az új alkotmányban olyan szakasznak is kell lennie, amely az alapvető hírközlési -- informatikai jogokról szól. Erre azért is szükség van, hogy ne legyenek első-és másodosztályú állampolgárai Magyarországnak, aszerint sorolódva kasztokba, hogy mennyire érik el az információs infrastruktúrák lehetőségeit.


A tájékoztatás és hozzáférés szintje -- MTV archívumFEL

... A [Rabszolgasors c.] műsort egyébként próbáltam megszerezni az MTV archívumából, ahol azt ajánlották, nézzem meg az MTV honlapján a videótárat, ahol nagyon sok más műsort találok. Kérdésemre, miszerint ha én nem nézelődni szeretnék, hanem ezt a konkrét műsort megtekinteni, arra nincs-e valami mód, tömör és velős választ kaptam: 'Így igaz'.


A szépirodalom tartós hatást gyakorol az amerikai fiatalokraFEL

Kerouac, Eliot, Vonnegut, Rimbaud, Adorno és Kundera szövegei, vagy éppen Kaffka portréja tartós hatással bírnak az amerikai ifjúságra. A fiatalok -- vagy: lelkükben fiatalok -- bőrükön érzik az irodalmat. És azt is öröm látni, hogy van érzékük a modern irodalomhoz, nem álltak meg a múlt alkotásainál. Ha nem is a szívükbe vésték a sorokat, de bőrükre tetoválva tették maradandóvá őket. Hatásukat életfogytiglan magukon viselik. Kattints az Onpoint Radio képeire! (ref.: MG)
Információforrások

Kereső tanfolyam -- 3. Különféle keresők (1.) -- akkreditáció nélküli, friss tartalom! FEL

Drótos László sorozatának új epizódja a keresőkről szól. Most éppen: Google, Yippy Search és Polymeta és a Picsearch.


Gyorsan elérhető irányítószámokFEL

Az link weboldal a magyarországi települések irányítószámait tartalmazza. Nem kell külön meglátogatnunk az oldalt és ott kikeresnünk az irányítószámot, elég, ha az url eleje a keresett település nevét tartalmazza, így gyorsabban hozzájutunk az információhoz. Például: link (WKÁ)


Lista a hazai veszélyes üzemekről, égetőművekről és iszaptárolókról -- van-e az Ön körzetében?FEL

Az elmúlt héten bekövetkezett kolontári-devecseri katasztrófa után a hvg.hu igyekezett összesíteni a környezetre és az emberekre legveszélyesebb ipari létesítményeket. Az üzemek mellett -- amelyeket a katasztrófavédelem is listába rendezett -- a fontosabb nukleáris, kommunális és ipari hulladéklerakókat is számba vettük, akárcsak a vörösiszap-tározókat. Ez utóbbiak egy részét ugyanis a jelenlegi katasztrófavédelmi törvény nem sorolja a veszélyes hulladékok közé.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról