Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/40., nov. 3.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Menekülnek a közszféra dolgozói -- 'barátaim, szükség van rátok, de nem ennyien'
Színorgia és szinergia -- Lelystad-i könyvtári enteriőr (képekkel)
2010 október közepére megérkeztek a 2010-es olvasás éve szóróanyagok a Pest megyei községi könyvtárba
Kit szavazunk az MKE élére jövőre? Bábot, lobbistát, szakembert?
Legjobb gyakorlat a közkönyvtárakban -- melyek is azok?
Wikipédia és a '23 dolog' -- dolgozik a K2 műhely
23 dolog -- mi is az?
Élesedett a join.me, a LogMeIn következő nagy dobása -- nagy lehetőség a virtuális tájékoztatásnak!
Hova tegye be a lábát a könyvtár linkje? ;-)
A nyomtatás utáni kor egyetemi könyvtára: a váljék a tanulás helyévé -- díjnyertes dizájn
Digitalizáló műhely Szlovákiában -- megosztják a költségeket
30 éves az MKE Tolna Megyei Szervezete -- megemlékeztek az igen jelentős küldetésről
Csak akkor hat a minőségbiztosítás, ha akarjuk is a változást
Agyagási Hajnal -- Az Év Fiatal Könyvtárosa -- laudáció
Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj -- versenyfelhívás
Cimborák a könyvtárban -- A Duna tv-vel együtt
Kevés az iskolai könyvtár -- hangzott el a szakma konferenciáján
Egy magyar könyvtáros fizetése egyharmadával maradt el a román kollégájáétól
Szombaton bálba hívtak a vámpírok + zombik a könyvtári naptárban

Analógiák

Panaszmentesítés -- kezelés helyett akadályozás és elrettentés
Újságírók és a közösségi média. Milyen a könyvtárosok esete a 2.0-val?
Ki a véleményvezér az internetes médiában? -- És a könyvtárak világában?
A kormányhivatalok levéltárainak 80%-a nem biztonságos

Kisszínes

A főnök hazudik! -- Sikerjelentések leleplezése
Bízzál Istenben, és mentsél rendszeresen! -- Megfontolandó bölcsességek könyvtárosoknak is
130 évre lesz választható a legfőbb ügyész (Hírcsárda) -- akár az MKE-vezetők
Magyar Foursquare mashup: BKV menetrend + ismerősök becsekkolásai
A világnak könyv, nekünk tévé kell a netről
Könyvtáros flash játékok
Állami Lenin Könyvtár -- szociofotók

Információforrások

Kiváló magyar tartalmak -- eFestival 2010
Művelődéstörténeti fejezettel bővül a Lexikon.ro


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Menekülnek a közszféra dolgozói -- 'barátaim, szükség van rátok, de nem ennyien' FEL

A jövőben már nemcsak a kormánytisztviselőket, hanem a köztisztviselőket is felmenthetik indoklás nélkül. Sőt a közalkalmazottak egy részét is, bár ott magyarázatot kérhet a dolgozó -- áll két új törvénytervezetben. A szakszervezet úgy látja: menekülnek az emberek a közigazgatásból. Az EU-hoz fordulnak jogorvoslatért, ám legvégső esetben nem zárják ki a tüntetést, sztrájkot sem. (FN)
A közszféra lesz a jövő év vesztese. A jövő évi költségvetésnek vesztesei is vannak, az ismertetett pontok alapján ez a közszféra lesz. Utóbbi terület jelenlegi 690 ezres létszámát jövőre 25-30 ezerrel kívánja csökkenteni a kormány. Ennek nagyobb része, megközelítőleg 25 ezer fő az évenként szokásos természetes fogyás (nyugdíjba vonulók), a többiek pedig a magánszférába kerülhetnek át -- jelezte a nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón. Matolcsy György elmondta: a központi költségvetési intézményeknél ötszázalékos, a költségvetési háttérintézményeknél tízszázalékos lesz a létszámleépítés, ötszázalékos dologi költségcsökkentés mellett. (NOL)


Színorgia és szinergia -- Lelystad-i könyvtári enteriőr (képekkel)FEL

Lelystad szintén a tengerszint alatt fekvő város, Flevoland tartományban. Almere-vel ellentétben itt nem a shop-koncepció szerinti a berendezés a 2009. szeptemberében nyílt könyvtárban. A belső építészeti megoldásokat az AEQUO Architects link készítette, az ő engedélyükkel közöljük a fotókat. Képek a link oldalon:
1. A könyvtár kívülről -- sajnos nem túl észrevehető
2. A könyvtár jelképe a póló, e ruhadarab óriásváltozata látható a bejárattal szemben. Jobbra fenn, az ablakban egy próbababa viseli a jelképet. A póló felirata: boldog vagyok)
3. A frissen visszahozott könyveket szokatlan módon egy futószalag keringeti. Ezekből szívesen választanak a betérők.
4. Hírolvasó -- számítógépes pult.
5. Muszlim hölgy a tájékoztatópultnál.
6. Gyermek olvasókuckó -- harsány színekkel.
7. Könyvespolc a gyerekrészlegen.
8. Újságolvasó.
9. Zsákbakönyvek (bővebben: link A pólós próbababa a könyvtár számos részén és a honlapon is mélyíti az imázst a befogadóban.
10. Kényelmes ülések olvasáshoz.
További képek: link


2010 október közepére megérkeztek a 2010-es olvasás éve szóróanyagok a Pest megyei községi könyvtárbaFEL

Minek a sietség? Tart még a hazai köz- és EU-s pénzekből finanszírozott Családi olvasás éve. Igaz, elmúltak már az őszi könyvtári napok, meg a programok nagy része. De talán jobb később, mint soha. Lassan jársz, tovább élsz. Lassan de biztosan, meg hasonlók. Velük szemben: kétszer ad, ki gyorsan ad. Másfelől az eset rámutat a könyvtári hálózaton belüli kommunikáció hatékonyságára. Évek óta hallani a panaszt, hogy a könyvtári napok központi szóróanyagai jóval azután érnek a szóróanyagok (plakát, könyvtári mérőke és babaolvasó füzetke) a végvárakba, miután az utolsó koccintás is megvolt az összefogás szépségéről és hasznosságáról. Mások meg kiszámolhatják a szóróanyagok terjedési sebességét a megyei könyvtártól a városin keresztül a községibe, hónap / kilométerben számolva, és merenghet a könyvtári hálózat hatékonyságán. De egyáltalán: van-e a rendezvény lebonyolításában minőségirányítás? Vagy: rendszerhibáról beszélhetünk. (MG)


Kit szavazunk az MKE élére jövőre? Bábot, lobbistát, szakembert?FEL

Jövő tavasszal új elnöksége lehet az MKE-nek -- ha éppen nem tapsolják vissza a tagok az eddigieket. Ez a múlt heti közgyűlési ülés után lehetővé vált. Igaz, ennek hallatán többekben -- szervezeti szinten is -- felmerült a kilépés gondolata. De talán nem kell még siratni a megújulás lehetőségét. A báb-elnök mellett is szólhatnak érvek: engedelmes végrehajtás által nem vívja ki pl. a feljebbvalók hatalmát (előny a hatalomkultúrában). A lobbista megkísérelhet végre szakmai -- sőt, netán használói -- érdekeket képviselni. Egy szakember -- mondjuk a menedzsment, vagy a jog, a szervezetfejlesztés ismerője -- tán növekedési pályára állíthatja a szakmát. Akárhogy is, a vezetőkiválasztást és a stratégiai gondolkodást segítendő, kérdőív készül. Néhány kérdése:
- Ön szerint hatékonyan képviselte az MKE a szakma érdekeit a költségvetési lobbizásnál?
- Ön szerint eleget tett kötelességének a szakma 'túlélése', modernizálása érdekében?
- Ön szerint az MKE leköszönő elnöke a szakma érdekeit képviselte?
- Ön szerint van értelme az MKE tagjának lenni?
- Ön szerint szükséges-e alapvető fordulat, megújulás az MKE társadalmi-szakmai szerepét illetően?


Legjobb gyakorlat a közkönyvtárakban -- melyek is azok?FEL

A KIT 2010. évi számainak cikkei már mind címkézettek. A címkék kattinthatók is, akár a link portálon, akár a kimenő hírlevélben. A portál fejlécében a címkék keresési lehetősége is adott. A keresés oldalán a találati halmaz linkje is megtalálható, másolható. Pl. a közkönyvtárak legjobb gyakorlatáról szóló hírek gyűjteménye a link gyakorlat linken olvasható. Ha rákattint, látja, mi a dörgés a menő közkönyvtárakban. (MG)


Wikipédia és a '23 dolog' -- dolgozik a K2 műhelyFEL

A szeptember vége és az október igencsak sűrű lett a kísérleti műhelyben, ugyanis két nagyon fontos projektet is sikerült útjára bocsájtani: a Wikipédia fejlesztést és a 23 dologgal kapcsolatos online tanfolyamot.
A Wikipédia-fejlesztésben való könyvtáros részvétel Drótos Laci ötlete volt, eredetileg azzal a tartalommal, hogy a magyar tudománnyal és művelődéssel kapcsolatos szócikkeket módszeresen nézzük át, javítsuk ki (amennyiben hibás), egészítsük ki (amennyiben hiányos), illetve fordítsuk le idegen nyelvre (amennyiben ez még nem történet meg). Augusztus és szeptember folyamán toboroztunk önkéntes könyvtárosokat, akik hajlandók az idejüket és energiájukat rászánni erre a tevékenységre és hozzájuk találtunk egy koordinátort is, Habók Lillát, aki képes kézben tartani és irányítani a munkát.
A másik jelentős fejlesztésünk a '23 dolog' online tanfolyam Takács Dani vezetésével. Danit azzal bíztuk meg, hogy fordítsa le és adaptálja a hazai könyvtárak igényeihez a 23 dolgot, majd egy szakmai napon mutassa be mindezt. Ő továbbgondolta a feladatot és javasolta, hogy csináljuk ezt meg egy tanfolyam formájában. A tegnapi szakmai napunkon (erről majd Németh Marci ír beszámolót szokás szerint) regisztráltak is a résztvevők igen nagy számban erre a kezdeményezésre. A jövő héten indul, hétfőig lehet még rá jelentkezni Daninál. Ha jól sikerül, akkor csinálunk neki folytatást is, hiszen így igen hatékonyan fejleszthető lenne a könyvtárosok informatikai írástudása.


23 dolog -- mi is az?FEL

Ennek alapjait amerikai könyvtárosok dolgozták ki, s az egyik fő előnye, hogy platform és szoftverfüggetlen módon teszi bemutathatóvá az alapvető webes közösségi alapú szolgáltatásokat. Célja a web2-es közösségi információs készségek és képességek elsajátíttatása azokkal akik nem rendelkeznek ezekkel, de nyitottak feléjük. Nálunk egyelőre a könyvtárosok adják a célközönséget, akik később a saját környezetükben adhatják tovább akár újabb kurzusok révén az így megszerzett tudást A nyílt forráskódú, ingyenes rendszer csak a képzés kereteit adja meg, azt változatos módon implementálták már a saját körülmények, szakmai elgondolások köré szerte Európában. Ebben is kiemelkednek a skandináv országok. Svédországban a programhoz csatlakozóknak 2008-ban 12 héten keresztül 23 különféle feladatot adtak a könyvtárosok, megfelelő segédanyagokkal körítve, elsajáttítatva a konkrét online technológiák használatát (pl. Last FM. Flickr), valamint a közös online munka minden csínját-bínját is. Jól felhasználható volt ez könyvtáros szakmai körökben annak bizonyítására, hogy az új közösségi online szolgáltatási környezetek legitim lehetőségeket nyújtanak az információ és tudásközvetítésre.


Élesedett a join.me, a LogMeIn következő nagy dobása -- nagy lehetőség a virtuális tájékoztatásnak!FEL

Elrajtolt a LogMeIn megalkotóinak legújabb fejlesztése, a join.me, amely a kollaboráció és webcastok világát igyekszik forradalmasítani. A koncepció alappillérei továbbra is ugyanazok: egyszerűség, gyorsaság, ingyenes verzió. Az azonos webcímen elérhető join.me zsenialitása egyszerűségében rejlik, működésén nincs mit magyarázni: egyet kattintok, küldök egy linket, egyet kattintasz te, és látod a desktopomat. Valóban ennyiből áll az, hogy a desktopunkról webcastot tudjunk tetszőleges számú, akár néhány tucat résztvevőnek sugározni, függetlenül gépünk teljesítményétől és a hozzáférésünk sebességétől -- a szolgáltatás mögött a LogMeIn adatközpontjai állnak, ezeken keresztül kapcsolódnak össze a résztvevők. A miniatűr szoftver, amelyet telepítünk, indításakor generál egy URL-t, amelyet szétküldve a meghívottaknak már kezdődhet is a konferencia, kollaboráció, ahogy tetszik.


Hova tegye be a lábát a könyvtár linkje? ;-)FEL

Könyvtárad új virtuális referensz (Ask a librarian) szolgáltatásáról szeretnél szólni? Hova teheted ki az azt bemutató oldaladra mutató linket? 12 tipp:
1. A címoldalra
2. Gombként a többi könyvtári aloldalra
3. Katalógusba beépítve
4. Adatbázisok oldalára
5. GYIK-be
6. A képzés oldalára
7. A mobiltelefonra optimalizált felületre
8. A közösségi oldalakra (Facebook, Twitter stb.)
9. Menüsorba (toolbar)
10. Widget-dobozba
11. Szövegszerkesztőbe
12. A számítógép funkcióbillentyűinek egyikéhez rendelve (pl.: F10).


A nyomtatás utáni kor egyetemi könyvtára: a váljék a tanulás helyévé -- díjnyertes dizájnFEL

A legfőbb könyvtári díszítőelemek mindig a könyvek voltak. Ám mi legyen az elektronizáció korában, amikor a nyomtatott könyvek elveszítik hagyományosan központi szerepüket? Nos, a könyvtár helyiségei a tanulás színhelyeivé válnak. Az Amszterdami Egyetem díjnyertes könyvtárának vörös termében a 'díszítőelemek' a diákok által használt piros (könyv)tartó rekeszek. (A könyvtár fizikai állománya a zárt raktártérben van. -- Mindez segíti az együttműködést, de a könyvek használatára talán nem a legjobb megoldás.)
Hasznos dolog idomulni a nyomtatás utáni korszakhoz. A könyvtárakat drága fenntartani és a könyvek egyre inkább digitálissá válnak. Logikus lépés a könyvtárak zsugorítása, vagy -- pl, az Amszterdami Egyetem esetében -- a könyvek helyett az emberekre összpontosítás.
A könyvtár elnyerte a 2010-es Holland Design Díjat. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): 'Beépített könyvtáros' az orvosi egyetemen -- 2012-re nem is kell fizikai könyvtárhelyiség link

Digitalizáló műhely Szlovákiában -- megosztják a költségeketFEL

A legnagyobb digitális műhellyel és laboratóriummal a pozsonyi Egyetemi Könyvtár rendelkezik, amely számos nemzetközi projektbe kapcsolódott be. Alojz Androvic informatikai igazgató nagy jelentőséget tulajdonít az Országos Széchényi Könyvtárral kötött megállapodásuknak, amelynek bevezetője leszögezi: 'A magyar-szlovák írott kulturális örökség egyik közös vonása, hogy jelentős mértékben az országhatárokon kívül található. (...) A dokumentumok digitalizálásában jól előkészített együttműködésre van szükség a duplikáció, valamint a magas költségek elkerülése érdekében1. A közös munka fontos része az 1764 és 1918 között először németül megjelenő, később magyar és szlovák nyelvű cikkeket is közlő Pressburger Zeitung teljes digitalizálása és a legrégebbi lapszámok restaurálása.
A pozsonyi Egyetemi Könyvtárban eddig mintegy 270 ezer oldalt és ötvenhat kötetet szkenneltek be, amelyek már hozzáférhetőek például a link honlapon. A kétoldalú megállapodás eredményeként felgyorsul a lap digitalizálásának üteme, hiszen ezeket feladatokat megosztják egymás között. Hasonló egyezséget kötöttek a pozsonyiak a Bajor Állami Könyvtárral az ugyancsak Pozsonyban, 1902-től kiadott Westungarische Volksstimme szociáldemokrata újság digitalizálásáról. Tomás Fiala az egyetemi könyvtár munkatársa felhívta a figyelmünket azokra a digitális gyűjteményekre is, amelyek az UNESCO Világemlékezet programjának részei. Ezek közül -- különösen a szarajevói nemzeti könyvtár leégése óta -- világméretben is páratlan értékűnek számít Basagics Szafvet bég magánkönyvtára, amely vásárlás révén, 1929-ben került Pozsonyba. A gyűjtemény tizenkettedik századbeli perzsa költeményeket, iszlám vallásos irodalmat, valamint több száz arab, illetve török művet tartalmaz.


30 éves az MKE Tolna Megyei Szervezete -- megemlékeztek az igen jelentős küldetésrőlFEL

Harminc esztendeje alakult meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Tolna Megyei Szervezete. Bakos Klára, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének jelenlévő elnöke az éppen 75 éve létrejött MKE szerepéről és társadalmi szempontból igen jelentős küldetéséről tartott összefoglalót. Dr. Pálos Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke a könyv, az olvasás fontosságáról vallott gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel.
Az MKE megyei szervezetének történetéről Elekes Eduárdné nyugalmazott könyvtárigazgató adott áttekintést. Az 1980 novemberi alakulást komoly szervező munka előzte meg, ennek köszönhetően legalább százan voltak jelen a kezdeti lépéseknél. A szerveződés a szakmai képzés, a vélemény közvetítés mellett a könyvtárosok összetartozás érzését is erősíti.


Csak akkor hat a minőségbiztosítás, ha akarjuk is a változástFEL

A Milano-Bicocca Tudományegyetem könyvtárában 2004 és 2008 között számos minőségi vizsgálatot, felmérést végeztek egyes területek, illetve feladatok értékelése, fejlesztésük irányának meghatározása céljából. ...
A vizsgálatok főbb célterületei a belső és külső kommunikáció; a személyzet továbbképzése és a használóképzés; a szervezet és a vezetés fejlesztése, az eszközök, szolgáltatások és források kínálatának javítása voltak. ... A belső kommunikáció sokat javult a felmérési eredmények figyelembevétele nyomán. A felmérések olyan mértékben segítették a továbbképzéseket és a szakmai ismeretek felfrissítését, hogy azok eredményei még utóbb az olvasók körében végzett vizsgálatokban is megmutatkoztak.
Összegzésként megállapítható, hogy a gyakori minőségi felmérések nagymértékben segítik a könyvtár teljesítményének folyamatos javulását, de csak akkor, ha a vizsgálatok összegyűjtött tapasztalatait hasznosítják, és a javítás szándéka, a változások iránti nyitottság is jelen van. (ref.: Mohor J.)


Agyagási Hajnal -- Az Év Fiatal Könyvtárosa -- laudációFEL

Ígéretünkhöz híven visszatérünk a díjazotthoz.
Csíki Emese, a Marosvásárhelyi Megyei Könyvtár osztályvezetője mondja Agyagási Hajnal méltatását, amelyből részletet közlünk: 'Hajniban azt az embert látom, aki felsorakoztat maga mellé és nem maga mögé egy csapatot, együtt dolgozik velük, motiválja őket és hatásosan számonkéri az ígéreteket. Belenőtt, ha mondhatom így, ebbe a szerepkörbe, mivel már több mint egy évtizede dolgozik a Maros Megyei Könyvtárban. Dolgozik!... szívvel-lélekkel és időnként, kritikus pillanatokban, megijedve mondj(t)a: Ez a könyvtár már nem az, ahova dolgozni jöttem! Jajjj, nem jó irányba megyünk! Álljunk meg! Csináljunk már valamit...! Látszik az arcán, ha jól mennek a dolgok, szenved, ha nyikorognak. ... Gyerekek és nagymamák várják sokszor, amikor megérkezik, mindenki a megoldatlan házi feladatával, és győzködik, hogy értse már meg, nem lehet házi nélkül iskolába menni, az unokának nincs ideje leírni, a nagymama pedig már nem tudja elkészíteni: kedves, kicsi, aranyos, fiatal könyvtáros kisasszony, egész nap úgy sincs semmi dolga itt a könyvtárban, ennyit igazán megtehet az olvasókért... mert akkor még máskor is jövünk, jövő héten is, mert akkor is lesz lecke! Ilyenek történnek vele. Érdekes, hogy mással nem... lám-lám, vajon miért?
Olvasásra szoktatja a líceumi pedagógusjelölteket, akik gyakorlatozni jönnek a könyvtárba, közös feladatokat ad nekik olyan módon, ami alól nem lehet és nem is akarnak kibúvót találni. Ráncolja a szemöldökét, csóválja a fejét, és mégis mindenki szereti: kicsik és nagyok, kollégák és könyvtárba járók. Egyformán érezhető a jelenléte és a hiánya is!'

Hírforrás: Kopacz Katalin ; RMKE levelezőlista
2010. november 03.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Máthé Izabella (Gyergyószentmiklós) az év fiatal könyvtárosa link

Magyar Kiváló Online Gyermektartalom Díj -- versenyfelhívásFEL

2010. október 28-án lezajlott kiváló magyar digitális tartalom verseny, az eFestival Díjkiosztó Gáláján egy új gyermekeknek szóló minőségi internetes tartalmak létrehozására Irányuló versenyfelhívást jelentett be a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ). Az Európai Kiváló Online Gyermektartalom Díj (European Award for Quality Online Content for Children) verseny 14 Biztonságosabb Internet Központ és az Európai Bizottság Biztonságosabb Internet Programja közös szervezésében indul -- első ízben 2010-2011 évben. A verseny a minőségi online gyermektartalmak előállítóit célozza meg és ezen tartalmak legjobbjait kívánja összegyűjteni nemzeti és Európai Uniós szinteken.


Cimborák a könyvtárban -- A Duna tv-vel együttFEL

-- Ilyen fogadtatásban még nem volt részem -- idézte Oláh Rozália, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtárának vezetője Zám Béla Máténak a Cimbora klub hó elejei megalakulásakor elhangzott szavait. -- Nagyon tetszett az eskütétel, és érdekesnek találom a programokat -- indokolta Máté, a Dózsa-iskola ötödikese, miért jelentkezett a klubba. A Duna Televízió Cimbora műsorához kapcsolódóan az országban már 30 klub működik, Zalaegerszegen október elsején alakult meg a 31. Általános iskolások a cimborák, akik a klub alakuló összejövetelén esküt tettek. A fogadalomban szerepel többek között, hogy ötleteikkel segítik és építik a cimboraságot, bíznak a közös játék és az olvasás örömében. -- A Cimbora mozgalom célja, hogy a gyerekek közösségben legyenek, játszva tanuljanak, szeressék az olvasást és kapcsolódjanak az egyéb művészetekhez is -- mondta Oláh Rozália. Havonta találkoznak, olvasmányokat dolgoznak fel, de lesz író-olvasó találkozó, verses-zenés gyermekműsor, cimbora farsang, májusban pedig kirándulnak. A tegnapi alkalommal a fehér bot világnapjára is emlékeztek, és ehhez kapcsolódtak a feladatok.


Kevés az iskolai könyvtár -- hangzott el a szakma konferenciájánFEL

Magyarországon legalább 1800 iskolának nincs saját könyvtára, ami a színvonalas oktatás alapvető feltétele lenne. A Debrecenben tanácskozó szakemberek e témában nagyszabású fórumon fogalmazták meg a véleményüket. Hajdú-Biharban is kevés az iskolai könyvtár, s a meglévőkben is többnyire szűkös helyen tudják csak fogadni a tanárokat és a diákokat. Az sem jó, hogy nem minden iskolai könyvtárban látják el szakképzett dolgozók a könyvtárosi feladatkört.


Egy magyar könyvtáros fizetése egyharmadával maradt el a román kollégájáétólFEL

... A jelentés szerint az 1951/52-es ideológiai tisztogatások a Bolyai Egyetemet nagyobb mértékben sújtották, mint a Babeşt, ez jelentős mértékben gyengítette a magyar oktatás színvonalát. Az aránytalanságok még a fizetésekben is jelentkeztek: egy magyar könyvtáros fizetése egyharmadával maradt el a román kollégájáétól.


Szombaton bálba hívtak a vámpírok + zombik a könyvtári naptárbanFEL

Vámpírok? Sírjukból alkonyatkor visszatérő vérszívó emberforma lények, akiknek (fantázia)alakja az ókortól izgatta az embereket. A Somogyi-könyvtár október 30-án 'Vámpírok bálja' című rendezvényével ered a vérszívók nyomába. (Szeged.ma)
-- A dél-ausztrál Könyvtár és Információs Hálózat (SALIN) bizottsága Zombik a könyvtárban címmel 2011-es naptárt ad ki. (A képekhez klikk: Redduble.)
-- Amikor a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtár új helyre költözött, lehetőség nyílt arra, hogy programokat szervezzenek a gyerekeknek, hiszen kiemelt céljuk, hogy olvasóvá neveljék őket. A hónap utolsó szombatján családi mese-délelőttöket tartanak egy?egy téma köré felépítve a programot, általában valamilyen irodalmi téma kapcsolásával. A hónap utolsó szombatján, október 30-án a Halloween és boszorkányok világát járta körbe a könyvtárba érkező mintegy 30 gyerek. (Promenád link
Analógiák

Panaszmentesítés -- kezelés helyett akadályozás és elrettentésFEL

Azzal is csökkenteni lehet a panaszok számát, ha megszüntetik azokat a fórumokat, ahová az egészségügyi ellátásukkal elégedetlenek fordulhatnak. ...meglepően kevesen panaszkodnak háziorvosukra. Ami nem feltétlenül a tökéletes ellátásnak tulajdonítható, sokkal inkább azzal magyarázható, hogy a betegnek a panaszolthoz kell visszamennie, és orvost váltani még a fővárosban sem olyan egyszerű.
-- Egy könyvtári minőségirányítási tanfolyam első etapjának előadója panaszkezelés kapcsán mesélte, hogy igazgatóként egy renitens olvasót kihívott a teremből, és a folyosón teremtette le úgy, hogy az illető szólni sem tudjon. A tanfolyam hallgatói meghökkenésükben azt sem tudták eldönteni, hogy az oktató az elrettentő vagy a kívánatos mintát mutatta-e be. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Jogtiprás és Isten-komplexus -- kórházban és könyvtárban link ***, a mumus -- pozitív szemlélettel a könyvtárban link

Újságírók és a közösségi média. Milyen a könyvtárosok esete a 2.0-val?FEL

Az újságírók többsége ismeri és használja a közösségi médiát, de egyelőre magáncélra. Ugyanakkor abban szinte mindenki egyetért, hogy a közösségi médiában 'jelen kell lenni'.
A válaszadók negyede ír blogot (11 százalékuk többet is), közel harmaduk pedig soha nem tesz fel saját tartalmakat közösségi felületekre. A mikroblogok közül a Twitter névismertsége már magas, a megkérdezett újságírók 39 százaléka regisztrált is a site-on, de csak 22 százalék használja naponta. Közel háromötödük pedig elképzelhetőnek tartja, hogy munkája során a jövőben használni fogja a mikroblogokat.
Az információszerzés forrásai
44% Blogok
38% Mikroblogok (Twitter)
26% Facebook és egyéb networking oldalak Videomegosztók
26% RSS-feed
24% RSS-olvasók
20% Fotómegosztók
7% Dokumentummegosztók
4% Linkmegosztók.


Ki a véleményvezér az internetes médiában? -- És a könyvtárak világában?FEL

Az Internet Hungary résztvevői a konferencia ideje alatt szavazhattak a hazai online piac legmeghatározóbb vezetőiről összeállított listánkra. A négy kategóriára bontott szavazásnak megszületett az eredménye, a hangadók és véleményvezérek között az Index főszerkesztője lett az első. A többi kategória nyerteséről cikkünkben olvashatnak.
-- Véleményvezér-kutatás többször készült a hazai könyvtárak kapcsán is. Egy nyilvános, könyvtáros hallgatók körében végzett felmérést Habók Lilla készített az idén tavasszal, előadása a vándorgyűlésen volt látható. (MG)


A kormányhivatalok levéltárainak 80%-a nem biztonságosFEL

Egy közelmúltban végzett audit szerint az amerikai levéltárak 80 százalékában a hiányos nyilvántartások miatt fennáll a dokumentumok megsemmisülésének vagy eltűnésének veszélye. Olyan iratokról van szó, mint például a Wright-fivérek szabadalmai (1980-ben látták utoljára), vagy térképek, melyeket az atombombák Japánra dobásakor használtak. A Nemzeti Levéltár illetékesei még nem kommentálták az audit eredményeit. (ref.: MG)
Kisszínes

A főnök hazudik! -- Sikerjelentések leleplezéseFEL

A cégvezető az egész vállalat lelke, mozgatórugója. Ha valamit elszúr, nemcsak az üzlet, a dolgozók is bukhatnak. Egy rossz döntés, egy rosszul megfogalmazott -- vagy szándékosan elferdített -- közlemény elég ahhoz, hogy a vezetőbe vetett bizalom meginogjon. A Stanford Egyetem két kutatója, David F. Larcker és Anastasia A. Zakolyukina úgy döntött, több ezer értekezlet és felszólalás hanganyagát megvizsgálva elemzi, hogyan és mikor ferdítik el az igazságot a cégvezetők és milyen nyelvi sajátosságokkal jár, ha mellébeszélnek vagy éppen hazudnak. Megállapították többek között - a hanganyagok leiratát tanulmányozva -, hogy ha a vezetők igyekeznek pozitív érzelmeket sugározni, a gondtalanság látszatát kelteni, ugyanakkor olyan általános frázisokkal, túlzásokkal élnek -- miszerint minden a legnagyobb rendben van, csodálatos, a vállalat helyzete kitűnő, jobb nem is lehetne, a csapat remek, kiválóan dolgoznak együtt, csak álmodni lehet ilyen sikerről -, egyértelműen kiderül, hogy valami sántít.
Zakolyukina szerint azok, akik igyekeznek leplezni a valós helyzetet, tényeket, gyakran használják a csapat szót és a mi személyes névmást, hogy ezzel is hangsúlyozzák, közös a cél, az érdek, ezzel együtt a felelősség. Amikor a cégről és annak jövőjéről beszélnek, és kerülik az egyes szám első személy használatát, jelzik, hogy a vállalat összes dolgozója felelős a jelenlegi helyzetért, az eseményekért pedig, amelyek következnek, nem vállalnak felelősséget.


Bízzál Istenben, és mentsél rendszeresen! -- Megfontolandó bölcsességek könyvtárosoknak isFEL

Nem újdonság az oldal tartalma, de hasznos újraolvasni az évszázados(?) bölcsességeket:
- Ép hardverben ép szoftver.
- Kétszer küldi el az e-mailt, aki gyorsan küldi el az e-mailt..
- Jobb ma egy notebook, mint holnap egy szerver.
- A szomszéd gépe mindig gyorsabb.
- Szövegszerkesztőből nem lesz vírusölő.
- Ki mint install, úgy szörfözik.
- Floppyról bootolt (azelőtt: bal lábbal kelt fel).
- Amilyen a login, olyan a bejelentkező képernyő.
- Mutasd a háttérképed, megmondom, ki vagy!
- Bízzál Istenben, és mentsél rendszeresen!
- Sok könyvtár közt elvész a file.
- Közös számítógépnek tele van a gyökérkönyvtára..
- Több nap, mint virtual memory.
E közmondások előnye, hogy a mai fiatalok számára is felfoghatók.


130 évre lesz választható a legfőbb ügyész (Hírcsárda) -- akár az MKE-vezetőkFEL

Megszavazta az országgyűlés, hogy ezentúl a parlament válassza a legfőbb ügyészt 130 évre. A cím családon belül örökölhető lesz, illetve törvényes örökös hiányában végrendelettel is átruházható lesz a megbízatás. 'Független, megbízható és hiteles ügyészséget szeretnék. Szeretnénk.' -- javította ki magát Lázár János frakcióvezető a törvény részletes, általános és hiábavaló vitája során. A legfőbb ügyész ezentúl nem lesz interpellálható az Országgyűlésben, titkosítják mobilszámát és a sajtóban is csak jót lehet írni róla.


Magyar Foursquare mashup: BKV menetrend + ismerősök becsekkolásaiFEL

Az odáig rendben van, hogy Foursquare-ben tudjuk követni, hogy ismerőseink épp merre járnak a városban. X elment kocsmázni, Y pedig épp egy kiállításon lődörög. Na de mi van akkor, ha mi is csatlakozni akarunk az adott buliba, meg akarjuk nézni az adott kiállítást, stb.? Egy friss magyar mashup épp arra vállalkozik, hogy a BKV menetrendje segítségével egyszerű útvonaltippeket adjon.

Régebbi hírforrás(ok): A helyfüggő szolgáltatások és a könyvtárak -- mikor lesz a forradalom? link

A világnak könyv, nekünk tévé kell a netrőlFEL

Míg globális szinten a legtöbben könyvet, ruházati cikkeket és videót, DVD-t, illetve játékot vásárolnak a weben (forrás: Nielsen, 2010), addig hazánkban a megelőző évekhez hasonlóan az elektronikai cikkek a legkeresettebbek, megelőzve a könyveket, valamint a ruhaneműket. A hagyományos vásárlási szokásoknak megfelelően a férfiak interneten is elsősorban elektronikai cikkeket szereznek be, míg a nők leginkább könyveket és ruhaneműket keresnek.


Könyvtáros flash játékokFEL

Nem csak könyvtárosoknak. ;)


Állami Lenin Könyvtár -- szociofotókFEL

Az Orosz Állami Lenin Könyvtár egyedülálló dokumentumgyűjteménye. 367 nyelven találhatók benne dokumentumok. Gyűjtenek térképeket, kottákat, hanganyagokat, könyvritkaságokat, értekezéseket, újságokat is. Az ország minden 18 évét betöltött polgára használhatja.
A képsorozat bemutatja a kölcsönzés folyamatát, a raktárat és a Kremlbe vezető titkos alagutat.
Információforrások

Kiváló magyar tartalmak -- eFestival 2010FEL

Ez évben tízedik alkalommal rendezte meg a Magyar Tartalomipari Szövetség a hazai online és multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztési gyakorlatát bemutató eFestival versenyt. A 23 tagú zsűri ajánlásával az idei versenyfelhívásra, több mint 100 pályamű érkezett. A díjazottak: ...


Művelődéstörténeti fejezettel bővül a Lexikon.roFEL

A 150 erdélyi műemlék részletes leírását tartalmazó fejezet után további 140 erdélyi művelődéstörténeti szócikk közzétételét kezdték meg a Lexikon.ro-n. Az első tíz szócikket 2010. október 5-én tették közzé, a gyarapítás a tervek szerint napi rendszerességgel folytatódik. A Romániai Magyar Lexikon művelődéstörténeti fejezetének megírásában több mint 30 szakember vett részt. A néprajzi szócikkeket a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Tanszéke és a Kriza János Néprajzi Társaság szakértői csoportja készítette el. Akár az épített örökség fejezet esetében, a művelődéstörténeti szócikkek is elérhetők románul is az enciclopediavirtuala.ro címen, vagy közvetlenül a magyar nyelvű szócikkekből. Tervezik, hogy a lexikon.ro-n megjelent tartalmak idővel angolul is olvashatók legyenek. Az új szócikkek is kommentelhetők, beszúrhatók blogokba, megoszthatók akár a Facebookon, a Twitteren vagy más csatornákon. A Lexikon.ro mobilverzióval is rendelkezik.
A Lexikon.ro a Jakabffy Elemér Alapítvány és a Transindex közös projektje. Szakmai irányítója Bárdi Nándor. A lexikon támogatói: Izland, Liechtenstein és Norvégia kormányzatai az Európai Gazdasági Térség (EGT) pénzügyi mechanizmusa révén, illetve a Szülőföld Alap. (via ReMeK-e-hírlevél)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról