Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/41, nov. 10.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Kinyitott a kalózkönyvtár -- 7000 magyar nyelvű ebook a Piratebay-en
Minden e-könyv feltörhető
A szerzői jog akadályozhatja a kultúrkincsek megőrzését és közzétételét
Innovációt akarnak -- módosítják a szerzői jogokat
Részben a Könyvtár.hu-ra költöznek -- Osztódik a Klog
Olvasson kevesebbet, okosabban! -- kampány
Könyvtár, mozi és kávéház egy fedél alatt -- PPP-ben
Menedzserek: könyvolvasás helyett gyors és könnyű okosodást kívánnak
RMKE-vándorgyűlés a helyismeretről -- 'Új utakon...'
Reszkető könyvtárosok
Sikerkönyvek 2 euróért (képekkel)
Könyvtárosoknak a belépés ingyenes -- ha jó a kedve az osztrák ügyintézőnek
Közösségi média mint könyvtári szolgáltatás
A könyvtár is segíti a fiatalokat tájékozódni az új médiában -- Te és az internet
Közösségi oldal készült tini könyvmolyoknak
Könyvtárban őriznék a számítógépes játékokat Nagy-Britanniában
Százhatvan évig őrzi meg az adatot a cseh DVD
Azonosítószámot kaphatnak a videók
Első helyezett lett a Filmhíradók Online az eFestival-on
Díjat kapott a mobilra készült NTK Puskatár szoftver
Idén is a Bookline a legjobb magyar webáruház
Legtöbb olvasója otthagyta a Times online kiadását
Fizet a Google a talált hibákért
Saját domaint kaphat Budapest
E-könyvesboltot indít a Galaktika Magazin
Kevesebb könyv, több szórólap

Analógiák

Nem hoznak tényleges eredményt a kórházak IT-fejlesztései. -- Mérjük-e a könyvtárakba öntött milliárdok hasznát?

Kisszínes

Csend, nyugalom, tudás, határidő -- könyvtárkép a szófelhők alapján
E-book és PDF készítése a Wikipédiából
Meseböngésző és hálózati szűrő az aggódó szülőknek

Információforrások

Honnan értesülnek a fiatalok az új könyvekről?
Kereső tanfolyam -- 4. Gyakran használt fogalmak, technikák
Google-rivális kereső Blekko néven
Helykeresőt kapott a magyar Google
Hogyan lehet elküldeni a nagyméretű fájlokat?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Kinyitott a kalózkönyvtár -- 7000 magyar nyelvű ebook a Piratebay-enFEL

A Piratebay-en felfedeztek egy hétezer szórakoztató irodalmi művel teli torrentet [ link ]. Az interneten korábban sem volt különösen nagy művészet magyar nyelvű kalózkönyvet találni, de arra még talán nem volt példa, hogy 1, a világ legnagyobb kalózoldalára kerüljön fel ekkora könyvtár, és hogy 2, nyilvános (nem zárt, nem titkos) forrásból lehessen elérni a könyveket.
A listát épp csak átfutva az tűnik fel, hogy megvan az összes olyan klasszikus, amit az ember nosztalgiából beszerez, amit odaad a fiának, fiatalabb rokongyerekeknek. Azaz van Asimov, Tolkien, Herbert, az megjelent Kozmosz Fantasztikus könyvek fele, a Kossuth Scifi sorozat, és persze a rendszerváltás óta kiadottakból van Pratchett, Rowling, Darren Shan.
Ha megnézzük, hogy hány kötet érhető el legálisan az e-könyvesboltokból, akkor tűnik csak fel, milyen hatalmas a kalózkönyvtár. A Txtr.hu körülbelül ötszáz könyve, a Fapadoskönyv nagyjából nyolcszáz címe, az Adamo Books kínálata, vagy a könyvek híján még el se indított Polc.hu mind eltörpül a hétezer bestsellerből álló lista mellett.
Most, hogy az amúgy kísérletezésre remek, papírkönyvre -- mivel évek óta nincs a piacon -- kockázatot nem jelentő címek elérhetőek, igencsak el kell gondolkoznia a kiadóknak, hogy mit tudnak kínálni az olvasónak.


Minden e-könyv feltörhetőFEL

A könyvipar sírásója vagy megmentője a digitalizálás? Milyen az e-könyvek és a nyomdaipar helyzete Magyarországon? Van értelme a másolásvédelemnek? És a Facebookos marketingnek? Többek között ezekről esett szó a DBP Hungary és a Kreatív második könyvmarketing-konferenciáján.
'Ebben a pillanatban egy hajszál választja csak el a magyar könyvkiadást a magyar zenepiac sorsától' -- sommázta a könyvpiac állapotát Bodó Balázs, a BME Média Oktatási és Kutatási Központ kutatója, aki szerint a drm (digitális jogkezelés, értsd: másolásvédelem) sem a zenéknél, sem az e-könyvek esetében nem működött soha, és nem is fog működni, az egy tévút.


A szerzői jog akadályozhatja a kultúrkincsek megőrzését és közzétételétFEL

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár tanulmánya szerint a pénztermelő gépezetté váló jogképviselet jelenlegi formájában felmérhetetlen károkat okozhat.
Az amerikai archivátorok közel 200 oldalas tanulmányukban arra panaszkodnak, hogy már az is rengeteg gondot okoz számukra, hogy a hangrögzítés 150 éves történetének korai időszakából származó felvételeket megmentsék, archiválják, digitalizálják, de munkájukat roppant mód megnehezíti az USA szerzői jogi szabályozása: 'Ha betű szerint követnénk a szerzői jogi törvény előírásait, alig-alig tudnánk megőrző munkánkat végezni. A szigorú törvények miatt az audioanyagok megőrzése mondhatni illegális tevékenység' -- írják a tanulmány összefoglalójában.


Innovációt akarnak -- módosítják a szerzői jogokat FEL

A brit miniszterelnök bejelentése szerint a kormány felülvizsgálja a jelenleg hatályos szellemitulajdon-védelmi jogszabályokat annak érdekében, hogy azok jobban megfeleljenek az internetkorszak igényeinek.
A miniszterelnök kijelentette, hogy a hatályos jogszabályok alkotta jogi környezet nem innovációbarát, így például egy olyan kaliberű cég, mint a Google nem tudna a szigetországból elindulni. Mint mondta, példát kell venni az amerikai szabályozási rendszerről, amely a tisztességes felhasználás (fair use) elvének alkalmazásával nagyobb mozgásteret biztosít a cégeknek az új termékek és szolgáltatások kidolgozása terén. Cameron szerint bővítenék a szerzői jog által védett tartalmak külön jogtulajdonosi engedély nélkül történő felhasználhatóságának körét, egyúttal áttekintik, mit tehetnek annak érdekében, hogy a kis- és középvállalkozások hatékonyabban tudjanak élni szellemi tulajdonukkal.


Részben a Könyvtár.hu-ra költöznek -- Osztódik a KlogFEL

Azt hiszem, a legnagyobb lépésre szántam el magam azóta, hogy 2006 nyarán kitaláltam a klog.hu-t. Azóta rengeteg minden történt, első sorban az, hogy hatalmas társasággá nőttünk, legalábbis az én elvárásaimhoz és elképzeléseimhez képest. Virtuálisan háromfelé robbantom az eddigi társaságot, ami természetesen nem jelenti azt, hogy bárkit is kirúgnék vagy nehéz helyzetbe hoznék.
1. Az egyesületi, szervezeti és iskolai könyvtárak blogjai átkerülnek a könyvtár.hu-ra. A környezet hasonló lesz, viszont a könyvtár.hu olyan márkanév, amely sokkal inkább illik ezekhez a blogokhoz, mint hozzám. A másik aspektusa a dolognak, hogy maga az intézményi blog, honlap kinőtte azt gyerekcipőt, ami esetükben a klogot jelenti. Arról van szó, hogy egy Országos Idegennyelvű Könyvtárnak, egy ELTE Egyetemi Könyvtárnak stb. (és a döntéshozóiknak) nem túl nagy dicsőség, hogy még mindig itt vannak.
2. Az olyan típusú blogok, amelyek inkább közösségi alapon, több szerzővel állítottak elő olyan tartalmat, amely inkább adott szakterületet fogtak át, átkerülnek a vadiúj klog+ felületére. Ez egy olyan hely lesz reményeim szerint, ahol összegyűlhet mindaz a tartalom (külön blogok formájában, mint a klogon), aminek összessége egy hasznos ÉS érdekes magazin-jellegű képződmény lesz. Eddigi szereplői a Konferencia, a Konyha, az ETO és a Könyvtárépítészet, de remélem ezek a blogok-rovatok száma és minősége ugyanolyan töretlenül fog nőni és szinten maradni, mint a klogon.
3. A klogon fognak maradni azok a blogok, amelyek kifejezetten személyhez köthetőek, magyarán a szakmai énblogok -- pl. az élet és könyvtár is ilyen.


Olvasson kevesebbet, okosabban! -- kampányFEL

Dumát is lehet rekeszteni az olvasási kampányokból. Eredményességük méréséről viszont továbbra sem ismertek nyilvános adatok (pl.: Olvasás éve, Nagy könyv stb.). Így vérmérséklet szerint találgathatunk az adóforintok elköltésének hatékonyságáról -- vagy éppen céljáról.
Az üzenetek központi motívuma az olvasás mennyiségének növelése. Szó esik még a mit-ről is. Az olvasás hatékonyságáról azonban nem hallani: ne többet, hanem okosabban olvassunk. Az Olvasás Világkongresszus (2006., Budapest) nyitóelőadásán Andreas Schleicher (OECD) beszédes ábráinak egyike erre mutatott rá (nagy kár, hogy a ppt magyar fordítása nem forog a szakmában). A napi átlagosan egy óránál több olvasás eredményessége fokozatosan negatívba hajlik. Azaz: van racionális határa az olvasásnak. A napi egy vagy annál többet kedvtelésből olvasó gyerekek teljesítménye kisebb, mint a napi fél-egy órát olvasóké -- mutatta ki az OECD. Az összefüggések nyilván összetettebbek, de a tények felett elsiklani veszélyes. E sorok írójának napi 4-5 óra olvasása távolról sem büszkeség: nevezhető ugyan foglalkozási ártalomnak, de a hatékonyság bizonnyal fokozható. Az olvasási kampányok sorában pedig felüdítő lenne az Olvasson kevesebbet, okosabban! attitűd felbukkanása. (MG)

Hírforrás: Mikulás Gábor
2010. november 10.  • Továbbküldöm a hírt

Könyvtár, mozi és kávéház egy fedél alatt -- PPP-benFEL

Mülheim an der Ruhr (Észak-Rajna-Vesztfália, 170 ezer lakos) az új könyvtár építésének sajátos útját választotta. Public-Private-Partnership (PPP) keretében épült fel a 6 700 négyzetméter alapterületű Médiaház.
Az új gazdasági megoldáshoz a tartományi pénzügyminisztérium keretében működő munkacsoport (PPP-task-force) irányelvei adtak segítséget. A város szerződést kötött a mannheimi SKE Facility Management céggel, amely vállalta az épület felépítését és huszonöt évig a karbantartását és üzemeltetését. Az épület a város tulajdonában marad, a könyvtárat továbbra is a város működteti. Az építés költsége 14,8 millió euró, az üzemeltetésé 26,4 millió euró, a szerződés időtartama 25 év. A költségek 8%-kal kedvezőbbnek látszanak, mint ha a város maga valósította volna meg az építkezést, másrészt városi kezelésben az épület jóval később készült volna el, így viszont másfél éves építési idő után megnyílt az új Médiaház. Az épület kétharmadát (4 400 m2) elfoglaló könyvtáron kívül működik benne turista-információ és egy kávézó is, mindkettő közvetlen utcai bejárattal, de a könyvtárral azonos nyitvatartási időben, valamint egy filmklub.

Régebbi hírforrás(ok): Mi is az a PPP? link Átadták a Corvinus Egyetem új oktatási épületét link

Menedzserek: könyvolvasás helyett gyors és könnyű okosodást kívánnakFEL

Ami magát az önképzést illeti, a kép vegyes. Legnépszerűbbnek azok a módszerek bizonyultak, amelyek nem igényelnek sok időt, elmélyülést és aktivitást (az adatokat lásd külön). Jellemzően ilyenek a nyomtatott folyóiratok és a hírportálok menedzsment rovatai, noha ezek gyakran felületes, kevéssé hasznosítható tartalmat adnak. A szakkönyvek sokkal kevésbé népszerűek.
Az eredmények egybevágnak Juhász Zsolt, a Revolution Software Kft. üzletfejlesztési igazgatójának tapasztalataival. 'Én nagyon szeretek olvasni, tanulni, és sokszor van konfliktusom a fiatalabb kollégákkal, akikre ez nem jellemző' -- mondja a cégben tulajdonrésszel is rendelkező üzletember. Könyvtárszoba várja a munkatársait, ők azonban legfeljebb a szűkebb szakterületük fejleményeire kíváncsiak.


RMKE-vándorgyűlés a helyismeretről -- 'Új utakon...'FEL

A Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesülete (RMKE) 2010. november 3-5. között, a Kájoni János Megyei Könyvtárral, valamint a kászonaltízi Miklós Márton Községi Könyvtárral közösen szervezte meg szakmai találkozóját, a Romániai Magyar Könyvtárosok VII. Vándorgyűlését Kászonaltízben.
Az 'Új utakon a hazai könyvtárak' címmel szervezett konferencia és szakmai értekezlet központi témája: a lokális kulturális értékek megőrzésének lehetőségei a digitális korban, a könyvtári helyismereti munka átalakulása. (ReMeK-e-Hírlevél, Kopacz Katalin)
-- Fényképek a rendezvényről, ld.: Picasa

Hírforrás: Picasa ; ReMeK-e-Hírlevél
2010. november 10.  • Továbbküldöm a hírt

Reszkető könyvtárosokFEL

Jéghidegben dolgoznak a kovásznai városi könyvtárban. A központi fűtés kazánja már régebben elromlott, a kezdődő hideg szezonban nem is tudták elindítani, a szervizelő cég még nem tudta beszerezni a szükséges elektronikus alkatrészt.
A könyvtár alkalmazottjai kénytelenek néhány órás váltásban dolgozni, így próbálják elkerülni a megbetegedést.
A polgármesteri hivatalnál tudnak a kazán meghibáso­dásáról. Lőrincz Zsigmond polgármester -- aki jelenleg magyarországi küldetésen tartózkodik -- kérdésünkre elmondta, lemondtak a régi hőközpont megjavításáról, inkább új kazánt szerelnek a könyvtárba. A városvezető szerint hamarosan megoldódik a fűtésgond.
A torjai közkönyvtár állománya mintegy tizenegyezer kötetből áll, könyvtárosa Kovács Katalin. A torjaiak is sikere­sen pályáztak a Bill & Melinda Gates -- Global Libraries Ala­pítvány kezdeményezte Biblionet -- a világ a könyvtáramban közkönyvtár-fejlesztési program keretében, és kaptak nemrég négy korszerű számítógépet, szkennert, multifunkcionális nyomtatót. Az önkormányzat a szélessávú internet-szolgáltatást biztosította. Daragus Attila polgármester elmondása szerint a könyvtár jelenlegi épületét felújítják és kibővítik. Felső-Háromszéken Kézdivásárhely, Kézdi­szentlélek, Kézdiszent­kereszt, Bereck, Gelence és Torja vett részt a Biblionet-programban.


Sikerkönyvek 2 euróért (képekkel)FEL

A könyvtár beszerzi a sikerkönyveket is, amit persze azonnal kikölcsönöznek. Eleget vásárolni nem lehet, a keresletet szabályozni viszont igen. A sikerkönyvek pluszpéldányait a müncheni közkönyvtár két hétre két euróért (kb. egy kávé ára) kínálja. A bejárattól nem messze lévő állványra kihelyezett portékát címoldalukkal kínálják. A fényképek -- ld.: link -- a Müncheni Városi Könyvtár pasingi és neuhauseni fiókjaiban készültek.


Könyvtárosoknak a belépés ingyenes -- ha jó a kedve az osztrák ügyintézőnekFEL

A magyarországi könyvtárakban -- több olasz- és bajorországi kutatóhelyhez hasonlóan -- a könyvtárosok számára a belépés ingyenes és viszonylag zökkenőmentes. Nem így a bécsi Osztrák Nemzeti Könyvtárban. Tájékoztató könyvtárosként -- a munkakörömmel összefüggésben -- a múlt héten néhány napig Bécsben kutattam. Amikor a beiratkozásnál a szokásos előzetes telefonok, emailek után személyivel, meghívólevéllel, lakcímigazolással, kollégák névkártyájával sorra kerültem, megkért az ügyintéző, hogy várjak, mert iskolás csoport jön. Húsz perc után, amikor már a harmadik gyereksereg is bevonult, megtudtam, hogy ingyenes belépő nincsen, éves jegyet pedig csak online lehet megigényelni -- pár napi határidővel. A másfél eurós (számla nélküli) napijegy csak aznapra érvényes, előre nem váltható. Így hát békésen, bekölnizve, joviális eleganciával a rövid, feszes egyhetes kutatóidőmből összesen mintegy két órát felesleges pulttámasztással töltöttem. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár pedig kinevettette magát 6 euróért. (L.K. Steller -- Regensburg)


Közösségi média mint könyvtári szolgáltatásFEL

Az oslói Deichman Könyvtár (a városi könyvtár) Reaktor néven egy webes szolgáltatást indított [ link ], amely az ismert közösségi hálózatok (Facebook, Flickr, You Tube, MySpace) funkcióit egyesíti, újszerű módon és az üzleti szempontokat mellőzve. A Reaktor azokat a könyvtárhasználókat célozza meg, akik érdeklődnek a kreatív írás, a filmezés, az animáció, a zene, a fotózás vagy a képregény-rajzolás iránt.
Bárki ingyen feltöltheti és közzéteheti saját műveit, kommentálhatja mások posztjait, és kapcsolatot létesíthet a többiekkel. A másoktól kapott reakciók fontos részei a szolgáltatásnak.


A könyvtár is segíti a fiatalokat tájékozódni az új médiában -- Te és az internetFEL

'Te és az internet' a neve annak a gyerekeket és fiatalokat célzó projektnek, melyet München városának Iskolai és Kulturális Bizottságának Pedagógiai Intézete szervezett más csatlakozó szervezetekkel együtt. Az ennek keretében a formatervezési iskola diákjai plakátsorozatot készítettek. A térítésmentesen szétosztott plakátok könyvtárakban is megtalálhatók, internetről is letölthetők. Az alkotások témája: a fiatalok kompetens és reflektív internethasználatának támogatása, az internethasználat problematikus területeinek tudatosítása. A plakátokon kívül linktár, programajánlat, oktatóanyag és tanácsadás áll az érdeklődők rendelkezésére.
A pedagógiai intézet ámulatba ejtő minőségű és tárgyilagos hangvételű oktatási anyagokat, linkgyűjteményt, wikit és friss híreket kínál internethasználat, média, médiadidaktika és hasonló témákban. (ref.:MG)


Közösségi oldal készült tini könyvmolyoknak FEL

Közösségi oldalt indít Spinebreakers néven [ link ] fiatalok számára a brit Penguin könyvkiadó, hogy ezzel is olvasásra ösztönözze a fiatalokat.
Az oldal tulajdonképpen már három éve létezik, de eddig csupán egy honlap volt, amelyen tinédzserek írtak könyvekről és szerzőikről, nem volt interaktív, nem biztosított kommunikációs lehetőséget az ifjú könyvmolyoknak. Mint azt Anna Rafferty, a Penguin Digital ügyvezetője, a honlap alapítója a The Telegraph brit napilapnak elmondta, azért hozta létre az oldalt, mert úgy látta, egyre kevesebb olyan hely van, ahol a fiatalok nyelvén írnak a könyvekről. Tudta, a sikerhez az kell, hogy az oldalt tinédzserek írják és szerkesszék, ezért is van több mint száz 14-18 év közötti segédszerkesztőjük, és ennél is több hasonló korú külső munkatársuk.
Az oldal jelenleg 10-15 ezer egyéni felhasználót vonz havonta. Nem üzleti vállalkozásként indította a Penguin, de fontos jelzéseket ad a cég számára a könyves ipar jövőjével kapcsolatban.


Könyvtárban őriznék a számítógépes játékokat Nagy-BritanniábanFEL

A számítógépes játékokat fejlesztő iparág képviselői éppen azon fáradoznak, hogy a British Libraryval karöltve megőrizzék a Nagy-Britanniában gyártott, harminc éves múltra visszatekintő játékok még épségben maradt példányait.

Régebbi hírforrás(ok): Videójáték-gyűjtemény -- közkönyvtárakban link

Százhatvan évig őrzi meg az adatot a cseh DVDFEL

Fém és kerámia alapú nanorétegeket tartalmazó, időtálló DVD-lemezt fejlesztettek Csehországban. Az új DVD-k jelentősége az adatbiztonságban rejlik. A Data Trescor Discek élettartama 160 év, és ez rendkívüli előrelépésnek számít a jelenleg elterjed lemezekhez viszonyítva, ugyanis számtalan ma ismert típuson már 2-3 év után tapasztalható adatvesztés.
A Level című cseh informatikai szaklap a tartósságot a hagyományos, és az új lemezre írt filmmel vizsgálta. Az adathordozókat 30 Celsius-fokos hőmérsékleten két hétre napfényes helyen ablaküveg mögé helyezték. Ezután a hagyományos lemez olvashatatlannak bizonyult, míg az új adathordozó hibátlanul működött.


Azonosítószámot kaphatnak a videókFEL

A filmstúdiók ugyanolyan nyilvántartást vezetnének be a filmeknél is, mint ami jelenleg a könyvpiacon működik. Minden videó bekerülne az úgynevezett Entertainment Identifier Registry (EIDR) rendszerbe. A cél az, hogy minden mozgókép-alkotás -- legyen szó nagyjátékfilmről vagy dokumentumfilmről -- saját egyedi azonosítószámat kapjon.


Első helyezett lett a Filmhíradók Online az eFestival-onFEL

A Neumann 2009. novemberében indult szolgáltatása nyerte a MATISZ szervezésében lezajlott eFestival-on az eKultúra / A magyar kulturális örökség digitális megőrzése / eTudomány kategóriát.
A Filmhíradók Online-on közel 6000 filmhír érhető el: a Magyar Nemzeti Filmarchívum által felújított és digitalizált Magyar Világhíradók első 12 évének (1931-43) teljes anyaga, valamint néma híradók az 1914 és 1924 közötti időszakból, különös részletességgel taglalva az Őszirózsás forradalom és a Tanácsköztársaság időszakát.


Díjat kapott a mobilra készült NTK Puskatár szoftverFEL

Nemrég indult el a Nemzeti Tankönyvkiadó első, mobilra készült NTK Puskatár elnevezésű szoftvere, máris elnyerte az eFestival 2010 különdíját. A program a felhasználók körében is népszerű, indulásakor egyből a letöltési listák élére került.
A szoftver használata a felhasználóktól semmilyen előzetes informatikai ismeretet nem igényel. A koncepció kialakításakor alapvető szempont volt, hogy a szoftver a diákok élethelyzeteihez igazodjék, így például a tömegközlekedés során, vagy az iskolai szünetek alatt néhány perces használat is hasznos legyen.


Idén is a Bookline a legjobb magyar webáruházFEL

Hatodik alkalommal adták át az 'Év internetes kereskedője' díjat. A TOP 30 webáruházat közönségszavazással döntötték el (idén közel 10 ezren szavaztak), majd szakmai szempontok alapján választották ki a legjobbakat. Az Év internetes kereskedője 2010-ben is (immár harmadik alkalommal) a Bookline.hu lett, megelőzve az Edigital.hu-t és a harmadik helyezett Jateknet.hu-t.


Legtöbb olvasója otthagyta a Times online kiadásátFEL

Töredékére esett vissza a brit Times és Sunday Times lapok online kiadásainak látogatottsága azt követően, hogy kiadójuk fizetőssé tették ezek tartalmainak elérését, a működtetők mégis elégedettek a tartalmakra előfizető felhasználók számával.
A BBC beszámolója szerint amíg a Times Online cikkeit ingyen lehetett olvasni, az online magazint havonta 21 millió látogató kereste fel. Azt követően, hogy a tartalmak eléréséért fizetni kell, ez a szám 2,7 millióra csökkent.
A Times vezetősége úgy nyilatkozott, előzetes kalkulációik alapján nagyjából az online olvasói tábor 90 százalékának elvesztését tartották valószínűnek a tartalmak fizetőssé tételének hatására. A cikkek online elérése egyébként napi egy fontba (háromszáz forint), vagy heti két fontba (hatszáz forint) kerül, míg az iPad-tulajdonosok négy hétre tíz fontért (háromezer forintért ) fizethetnek elő az internetes kiadásra.


Fizet a Google a talált hibákértFEL

Komoly összegeket ad a Google azoknak, akik valamilyen hibát találnak a vállalat alkalmazásaiban. A kifizetett összeg elsősorban a hiba jelentőségétől függ: minél súlyosabb, minél több júzert érint, annál több pénzt adnak érte, de a Google mindenképp bőkezűen bánik a hibavadászokkal. Legalább ötszáz dollárt, azaz százezer forintot fizetnek, de aki igazán beletalál, az háromezer dollárt, vagyis hatszázezer forintot is hazavihet.


Saját domaint kaphat BudapestFEL

London, Berlin vagy Barcelona mintájára a budapesti internetezők számára létrehozandó domain végződés bevezetését tűzte ki célul egy magyar konzorcium. A .bud domain végződéssel ellátott internetes címek legkorábban 2012-től válhatnak elérhetővé.
A budapesti domain bejegyeztetéséért dolgozó Dotbud konzorcium tagjai szerint azok után, hogy az internetcímek adminisztrációját végző ICANN (International Corporation for Assigned Names and Numbers) lehetővé tette, hogy bárki létrehozhasson saját, legfelső szintű domaint, a magyar főváros számára is eljött erre az idő, főleg, hogy a világ több nagyvárosa és régiója is bejelentette ez irányú igényét -- írja a DomainABC. A kezdeményezés Dotbud.org címen található honlapja szerint az alapítók például London, Berlin, Barcelona, Bajorország és a Saar-vidék saját kezdeményezése nyomán döntöttek úgy, hogy belevágnak a .bud domain bejegyeztetésébe.


E-könyvesboltot indít a Galaktika MagazinFEL

E-könyvesboltot indít a Galaktika, amiből első körben novellákat lehet majd vásárolni. Jelenleg egy darab novella van a kínálatban, Michael T. Cricket Az ostrom című műve, ezt lehet letölteni 99 forint kifizetése után.
A szolgáltatás jelenleg recseg-ropog. Nincs rendesen integrálva a fizetési szolgáltató, emiatt várni kell a vásárlás visszaigazolására. Szóval jelenleg több vele a gond, mint amennyi öröm van benne. Egy ok miatt örülök mégis a kísérletnek: ha sikerül, akkor teljesül a régi vágyam és lesz Galaktika Magazin nélküli Galaktika Magazin. Nem kell megvennem papíron, magammal cipelnem, helyet találni neki a polcon, leporolni, rendezgetni, mégis el tudom olvasni.


Kevesebb könyv, több szórólapFEL

Tíz év alatt csaknem másfélszeresére bővülhet a kereskedelmi, ingyenes és reklámkiadványok nyomtatásának jelenlegi részaránya az összes nyomdaipari bevételből, míg az újságoké és könyveké tovább csökken -- írta a Napi Gazdaság.
A sajtótermékek nyomtatásának részesedése az összes nyomdaipari árbevételből a jelenlegi 43,3 százalékról 38,7 százalékra csökken 2020-ra, a könyveké pedig 21,7-ről 17,2 százalékra -- derül ki a GfK Hungária Kft. mintegy négyszáz nyomdai ügyfél és nyomda bevonásával készült felméréséből.
Analógiák

Nem hoznak tényleges eredményt a kórházak IT-fejlesztései. -- Mérjük-e a könyvtárakba öntött milliárdok hasznát?FEL

Meglepő eredménnyel szolgált a Harvard Medical School által elvégzett kutatás, amely a kórházak informatizáltsága és a költségek, valamint az ellátás minősége közötti összefüggéseket kereste, de nem találta. Nincs kimutatható összefüggés a kórházak informatizáltsága és a betegellátás minősége, illetve annak költségei között, derül ki a Harvard Medical School felméréséből, amely 4 ezer amerikai kórház bevonásával készült. A kutatás készítő 24 szempont szerint értékelték az intézmények informatikai rendszereit és ezeket az adatokat vetették össze a kórházak költségeivel 2003 és 2007 között.
Az informatizáltság és a betegellátás minősége között sem sikerült általános érvényű összefüggéseket találni a kutatóknak. A jelentés szerint az informatika ugyan valószínűleg javítja a betegellátást, de az eddig telepített, jelenleg használatban levő rendszerek nem teljesítik ezt az ígéretet. A felmérés eredménye összességében lesújtó a kórházi informatikai megoldásokra nézve, amelyek egyáltalán nem tudták csökkenteni a költségeket vagy hatékonyabbá tenni az adminisztrációt, sőt, egyes esetekben kimutathatóan a kiadások növekedését eredményezték.
Kisszínes

Csend, nyugalom, tudás, határidő -- könyvtárkép a szófelhők alapjánFEL

Több mint nyolcvan, ha jól számoltunk, egészen pontosan nyolcvankettő válasz érkezett felhívásunkra, melyben arra kértük az olvasókat, írjanak ötször öt szót a megadott témákban. Fittyet hányva a matematikára, az ötször öt sok válaszadó esetében huszonötnél jóval többnek bizonyult, de senkit sem diszkvalifikáltunk ezért, sőt, csak hálásak lehetünk a lelkesedésért. Szóval nem változtattunk semmit, maximum gondolatjellel összevontuk az egymáshoz tartozó szavakat, azt is csak most, és azt is csak azért, hogy minél jobban kihasználhassuk a wordle [ link ] nyújtotta lehetőségeket. A wordle-vel ugyanis látványos szófelhőket készíthetünk, ahol az egy-egy szövegben leggyakrabban előforduló szavak kapják a legnagyobb hangsúlyt.
Szóval lássunk csodát, nézzük meg, melyek a legjellemzőbb szavak az olvasás, a kortárs magyar irodalom, az e-könyvek, a könyves blogok és a könyvtárak esetében...


E-book és PDF készítése a WikipédiábólFEL

Egy-két bejegyzés átfutásához nagyon kényelmes a Wikipédia. Ha azonban anyagot gyűjtünk, szakdolgozatra vagy disszertációra készülünk (esetleg regényírók vagyunk, és háttérkutatást végzünk), akkor könnyen beleszaladhatunk a jelenségbe: több tíz, esetleg száz oldalnyi Wiki bejegyzést kell elolvasnunk.
Megtehetjük, hogy egész egyszerűen kinyomtatjuk a Wiki-oldalakat böngészőből, a végeredmény azonban közel sem lesz tökéletes, és főleg nem lesz átlátható. Szerencsére a Wiki képes PDF-be exportálni, a szóban forgó funkciót azonban eléggé elrejtették; persze nem annyira, hogy mi most ne tudjuk megmutatni...

Régebbi hírforrás(ok): Könyvként is elérhető lesz a Wikipedia link

Meseböngésző és hálózati szűrő az aggódó szülőknekFEL

Szoftver védheti meg a szülői felügyelet nélkül internetező, számítógépező gyerekeket. Kipróbáltuk a mesékkel és oktatójátékokkal teletömött gyerekböngészőt, a chatet és netforgalmat is lehallgató védőprogramot és azt is, hogyan lehet megvédeni a gyerekeket a router átállításával.
Bár annál jobb ellenőrző program nem létezik, ha együtt internetezik a család, nyilván előfordul az is, hogy a gyerek egyedül használja a számítógépet, és ilyenkor nem árt, ha van valamilyen gyermekvédelmi szoftver is a PC-n. Az internetforgalom szűrésének több, házilag is kivitelezhető módja van.
...
Információforrások

Honnan értesülnek a fiatalok az új könyvekről?FEL

A Harry Potter-nemzedék és a könyvek -- A fiatalok olvasási szokásairól 2010-ben c. könyv (szerző: Péterfi Rita) több érdekes táblázatot és megjegyzést tartalmaz. A könyv a 20-30 évesek olvasási és könyves szokásait 2010. márciusában mérte fel a Gutenberg János Könyvkereskedelmi Szakközépiskolában, de a témában több felmérés eredményei alapján von le következtetéseket. Egy önkényesen kiemelt táblázat: honnan értesülnek egy keresett könyvről a fiatalok? A válaszok megoszlása:
68% barát, ismerős ajánlása
56% interneten olvasott róla
26% napilapok, folyóiratok könyvkritikái
22% könyves lapokból, folyóiratokból
19% könyvkiadók prospektusaiból
17% könyvesbolti reklámanyagokból
10% rádió és tv hirdetései, ajánlásai. (ref.: MG)


Kereső tanfolyam -- 4. Gyakran használt fogalmak, technikákFEL

A keresőgépekkel kapcsolatos leggyakoribb szakkifejezések (pl. search engine, crawler, page rank, deep web) a tananyag előző részeiben találhatók. Az alábbiakban néhány olyan angol nyelvű fogalom és rövidítés magyarázata olvasható, amelyek a kereséshez kapcsolódnak és a keresőfelületeken illetve a szakirodalomban szintén elő szoktak fordulni.


Google-rivális kereső Blekko névenFEL

Felhasználók segítségével készül a Google-rivális Blekko keresőmotor, amelynek találati listáját nem az automatikus számítógépes algoritmusok irányítják, hanem az oldal szerkesztői témakörök és kulcsszavak alapján rangsorolják.
A link címen elérhető alkalmazás lehetőséget kínál arra, hogy az automatizált szűrőket becsapó, kéretlen és gyakran a keresési feltételekkel köszönő viszonyban sem álló találatok ne jelenjenek meg. Az oldal működése a Wikipedia online enciklopédia elvein alapul, azaz különböző rangú felhasználói csoportok szerkeszthetik a találatokat. Az eredmények a Google keresőjéhez hasonló listában láthatók, de a szerkesztők arra törekednek, hogy megjelenő hivatkozások között manipulált vagy szponzorált oldalak ne jelenjenek meg.


Helykeresőt kapott a magyar GoogleFEL

Az internetes vállalat közleménye szerint 40 országban indul el a Helykereső (Local search) lokalizált, vagyis helyi nyelven szolgáltatott változata, ami mostantól a Google.hu-n is fokozatosan elérhetővé válik.
Az új funkciónak köszönhetően a keresési találatok között a Google Térképekről ismert kis piros buborékok jelzik, ha ahhoz valamilyen térképes találat is kapcsolható, vagy kimondottan erre utaló kifejezéseket (például utca- vagy helységnév) írt be a keresőbe a felhasználó. A keresés helyi eredményeit a szoftver egy térképrészleten is megjeleníti a találati oldal jobb oldali sávjában.


Hogyan lehet elküldeni a nagyméretű fájlokat?FEL

Címkék: praktikus |

Előbb-utóbb minden internetező belebotlik abba a problémába, hogy az elküldeni kívánt fájl már túl nagy ahhoz, hogy e-mailben, skype-on vagy hasonló módon megossza a címzettel -- írja a Techline. Ilyenkor jönnek képbe a különböző online megoldások. A legnépszerűbb ilyen szolgáltatásokat már ismertettük, az internetnek ez a része azonban olyan gyorsan változik, hogy megérett az idő egy újabb áttekintésre...
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról