Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2010/42., nov. 17.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

8x kisebb a brit közkönyvtári dokumentumállomány, mint a magyar, a használószám 3x nagyobb
Skandináv olvasásfejlesztésről a győri könyvszalon megnyitóján -- friss szelek
Ládi: Uniós pénzek nélkül nehéz lenne megtartani az olvasókat
60 másodperces kérdőív a közkönyvtárak privatizálásáról
Második alkalommal tartanak képregényfesztivált a Somogyi-könyvtárban
Saját, könyvtári postabélyeg Orosházán -- levelenként 20 Ft-tal olcsóbb (képekkel)
A megszorítás előnnyé is válhat a közszférában -- akár 10-30%-os megtakarítás is elérhető lenne
45 ezer embert küldhetnek el az önkormányzatoknál -- közvetett módszerekkel
Gondoskodó elbocsátás -- mérsékelhetők a káros hatások
500 kötetnyi banki adomány a málnási iskolának -- a hátrányos helyzet enyhítéséért
7 Csongrád megyei könyvtárban 85 milliós fejlesztés -- költenek
Derűs irodalomóra -- zsúfoltság a háromszéki megyei könyvtárban
Könyvtár a koszóvói magyar kontingensnél -- DVD-t is kölcsönözhetnek
... eddig ismeretlen könyvtári dimenzió a magyar rendszerhez szokott olvasó számára ...
Teljesítmény = f(Képesség x Motiváció x Kompetencia x Elégedettség)
Könnyen olvasol monitorról? -- Nagyongyorsolvasás és percepció...
Kitüntették az egyetemi könyvtár új épületét
Becsületkasszás vásár a soproni könyvtárban
Élő Könyvtárban tanulhatunk előítéleteinkről
75 éves a hangoskönyv -- korábban cenzúrázták a kínálatot
Könyvtárosok bűnügyei -- mégsem jut eszébe senkinek az általánosítás
Informális és nem formális készségek fejlesztése az élethosszig tartó tanulás -- honlap is indul
Kimúlt az őskereső -- feladta az Ask.com

Analógiák

Legjobb munkahely -- megelőzheti-e a könyvtár a McDonald's-ot, vagy a Debreceni Hőszolgáltatót?
A felsőoktatás nyitott piac -- lehet, hogy a könyvtár is, csak még nem teljesen tudatosult?
Hamarosan indul az új olvasottság-kutatás -- alkalmasak-e hasonlóra a könyvtárhasználati adatok?

Kisszínes

Rejtő -- biblioterápiás eszköz -- Recsken
A világ legritkább dokumentumai a Vatikáni Könyvtár kiállításán
Futás 40 felett -- Szubjektív benyomások egy amatőr futó tollából
Luxus utazótáska -- könyveknek
Felmérés az e-könyv-olvasókról

Kiemelt Katalist-hír

Infokommunikációs stratégia -- ismét könyvtár nélkül

Információforrások

E-könyv sikerlistát készít a New York Times
Az Online Szabványkönyvtár demóverziója elérhető és kipróbálható
Hírlevél gyógyszeripari szakembereknek


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

8x kisebb a brit közkönyvtári dokumentumállomány, mint a magyar, a használószám 3x nagyobbFEL

[A címben szereplő 8-as szorzó téves; helyesen: 6x. - MG] A kiáltó hatékonyságkülönbségről az Aranymetszés c. tévéműsor vasárnap esti adásából értesülhetett a nagyérdemű. A nemzeti könyvtári statisztikákból származó adatok a finnekkel való összehasonlítás esetén valamivel kedvezőbbek: csak háromszor nagyobb a mi könyvállományunk a könyvtárhasználók tábora pedig közel háromszor magasabb odakint. A beszélgetés kicsengése: van lehetősége a hatékonyságfejlesztésnek, s ahol ez megtörténik, jól kitapinthatóan növekszik is a használat.
A könyvtárak finanszírozását és teljesítményét tárgyaló filmriportban Vas Tiborné (könyvtárvezető, Csemő), Deák Sándor (gazdasági igazgató, FSZEK), Ládi László (osztályvezető, Könyvtári Intézet) és Mikulás Gábor, információs tanácsadó, GM Consulting) nyilatkozott.


Skandináv olvasásfejlesztésről a győri könyvszalon megnyitóján -- friss szelekFEL

Idén 2010-ben Domonkos jóvoltából a győri Könyvszalon megnyitóján rendezett szakmai konferencia keretében Tóth Máté munkatársammal adhattunk 20 percben egy rövid körképet a skandináv olvasásfejlesztésről, néhány projekt ismertetésén keresztül. Máté sok gyakorlati példával körítve a norvég helyzetet vázolta, míg én a dán és svéd példáknál maradtam. Belinkelem ide a prezentációm, onnan kiderül milyen kezdeményezéseket állítottam a középpontba.


Ládi: Uniós pénzek nélkül nehéz lenne megtartani az olvasókatFEL

Több mint 38 millió forint támogatást nyert el Sümeg és Veszprém közös konzorciuma könyvtáraik fejlesztéséhez. ... A projekt célja, hogy a formális és informális oktatásban résztvevők számára hozzáférést biztosítson a könyvtárakban meglévő információkhoz és dokumentumokhoz.Ládi László, a Könyvtári Intézet osztályvezetője köszöntőjében kiemelte a jelenleg elérhető uniós támogatások fontosságát, amelyek nélkül nehéz lenne megtartani az olvasókat.


60 másodperces kérdőív a közkönyvtárak privatizálásárólFEL

A közelmúltban a KIT is szólt a New York Times cikkéről, mely a közkönyvtárak privatizálásának trendjét taglalta. A cikk élénk vitát váltott ki a virtuális térben (legalábbis az USA-ban). Ezen felbuzdulva a Colorado Állami Könyvtár Könyvtári Kutató Szolgálata összeállított egy rövid kérdőívet a témában, könyvtárosok számára. Pl.:
Ön szerint jó választás-e a privatizálás a könyvtárak számára? Hogyan befolyásolhatja a privatizálás a könyvtári gyűjteményt, szolgáltatásokat, munkaerőt és a használókat? A kérdőív: link . Add tovább.(ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Közkönyvtár privatizálása -- lassan változik az elutasítás az USA-ban link

Második alkalommal tartanak képregényfesztivált a Somogyi-könyvtárbanFEL

A tavalyi siker után második alkalommal rendeznek szombaton képregényfesztivált Szegeden; az idei programok között kiállítás, több játék, vásár és sok meglepetés várja a látogatókat a szervezők ígérete szerint. A Somogyi könyvtárban lesz 'örömrajzolás', amelyen az alkotókkal együtt lehet ceruzát ragadni. A hozzáértők szerint képregény bármiből lehet. Nincsenek egységes szabályok, a nagyon egyszerűtől a történeti, rajzbeli sokszínűségig, bonyolultságig minden megengedett.
Kálmán György, a szegedi Klebelsberg-telepi fiókkönyvtár vezetője saját gyűjteményét mutatja be a látogatóknak. A kiállításon különböző nemzetek képregényei láthatók, japán, francia, belga, magyar kiadások, valamint amerikai újságok. Formátumukat, méretüket tekintve is változatosak.


Saját, könyvtári postabélyeg Orosházán -- levelenként 20 Ft-tal olcsóbb (képekkel)FEL

A Justh Zsigmond Városi könyvtár -- levélküldeményeinek bérmentesítésére -- január óta használja a Magyar Posta 'személyes bélyegeit' (ld.: link ). Eredetileg a könyvelési munkát szerettük volna csökkenteni. A postázandó tételek nagysága miatt a bérmentesítés egyéb formája nem jöhetett szóba. Az egyedi személyes bélyeg kisebb szelvényén a megrendelő által kívánt kép jeleníthető meg -- esetünkben a könyvtár, illetve a gyermekkönyvtár logója. A Magyar Posta honlapjának űrlapján a bélyeg könnyen megszerkeszthető, és online megrendelhető. Az általunk választott bélyeg a Berky Péter által tervezett 'Üzenet bélyegem II. 'Tollak' bélyegkép, amely húsz, illetve harmincöt bélyeget tartalmazó íveken került forgalomba. Az értékjelzés nélküli bélyegek illeszkednek a tarifaváltozáshoz, ezért bármeddig felhasználhatók. Egy küldeményre maximum két személyes bélyeg ragasztható. Elsősorban a szabványméretű, 30 g súlyú levelek bérmentesítésére érdemes használni; egyéb esetben kiegészítő bérmentesítés szükséges. Az áfa-visszaigénylés miatt a jelenleg 80 Ft értékű bélyeg a könyvtárnak 60 forintjába kerül.
A könyvelés munkáját ugyan nem sikerült megkönnyíteni, de nyertünk a könyvtár számára egy jó reklámfelületet.


A megszorítás előnnyé is válhat a közszférában -- akár 10-30%-os megtakarítás is elérhető lenneFEL

Varga Zsigmond, a Public Sector Consulting (PSC) tanácsadó cég ügyvezetője a hvg.hu-nak kifejtette, hogy e feladatok végrehajtására már megvannak a nemzetközi gyakorlatban bevált megoldások, amelyekkel a kényszer előnnyé is konvertálható. A közigazgatási szervezetek hatékonysága a vállalatokénál általában jóval gyengébb, ami természetesen magasabb működési költségeket jelent. Pedig megfelelő szervezeti átalakítással 10-30 százalékos megtakarítás is elérhető lenne. Különösen az ügykezelési és adminisztratív területeken lehetne sokat előrelépni.


45 ezer embert küldhetnek el az önkormányzatoknál -- közvetett módszerekkelFEL

Jelentős megszorítások és leépítések következhetnek a helyi önkormányzatoknál. A kormány nem rendelkezhet az önkormányzati dolgozók munkaviszonyáról, így közvetlenül nem lehet megvalósítani a közszférában kötelezővé tett tízszázalékos létszám- és ötszázalékos költségcsökkentést, azonban közvetett úton rá lehet kényszeríteni a városokat és a megyéket az átszervezésekre.


Gondoskodó elbocsátás -- mérsékelhetők a káros hatásokFEL

Az outplacement kifejezés -- magyarul gondoskodó elbocsájtás -- hazánkban is kezd teret nyerni, mindazonáltal még érezhető, hogy nem tökéletesen letisztult a fogalom valódi tartalmi jelentése, illetve a tevékenység jelentősége, 'kell' illetve 'lehet' jellege. Definíció szerint az outplacement olyan humánpolitikai eszköz, amely komplex (pszichológiai, szociális, jogi) vonatkozású segítséget nyújt a az elbocsájtott dolgozó számára acélból, hogy enyhítse és segítse feldolgozni az elbocsájtással járó stresszorokat, valamint, hogy támogassa az álláskeresésben, új munkahely megtalálásában a dolgozót.
Gyakran az outplacement tevékenység, kimerül a törvényileg szabályozott folyamatokban, mivel ez kötelező a munkáltató számára. Kevesebb- de szerencsére egyre növekvő számú- azon cégek száma, akik figyelmet fordítanak a gondoskodó elbocsájtás nem kötelezvényen, hanem humán megfontolásokon alapuló oldalára, tudatosítva, hogy ez mind az egyén, mind a szervezet szempontjából óriási előnyökkel jár, nem csak gazdasági, de humán és morális szempontokból is.

Régebbi hírforrás(ok): Leépítési 'példatár' munkáltatóknak - így ne bocsássunk el! link

500 kötetnyi banki adomány a málnási iskolának -- a hátrányos helyzet enyhítéséértFEL

Az OTP Bank Románia 'Olvasáshoz való jog' kampánya Kovászna megyébe is eljutott, a málnási Tőkés József Általános Iskolához. Az akció elsődleges célja a hátrányos helyzetű vidéki iskolák könyvtárainak felszerelése 10.000 kötetet meghaladó gyűjteménnyel. Az OTP Bank Románia kezdeményezését az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztérium támogatja, amely segít a programban részt vevő általános iskolák kiválasztásában. Az olvasáshoz való jog elnevezésű kampány kezdetétől már 17 megye 42 iskolájába jutottak el az adományok.


7 Csongrád megyei könyvtárban 85 milliós fejlesztés -- költenekFEL

Uniós támogatást nyert egy évre a szegedi Somogyi-könyvtár vezetésével 6 könyvtár a megyében. Az előző, összesen 96 milliós támogatásból korszerű számítógépes hálózatot és adatbázist épít ki a szegedi Bibliotéka Egyesület, az algyői, a kisteleki, a mindszenti, a mórahalmi és a vásárhelyi könyvtár. A most kezdődő programban ezt folytatják a szolgáltatások fejlesztésével -- összesen 85 millió forint uniós támogatással. A projekt vezetője, Sikaláné Sánta Ildikó a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: akadálymentes hozzáférést létesítenek az adatbázisokhoz, új tanulási lehetőségeket biztosítanak. A két konzorciumi támogatásból a szegedi könyvtár része összesen 110 millió forint. A városi közgyűjtemény egy újabb pályázaton egyedül 39 millió forintot nyert, ebből 15 szegedi oktatási és nevelési intézménnyel közösen tanórai és szabadidős programokat szerveznek, hogy népszerűsítsék az olvasást.


Derűs irodalomóra -- zsúfoltság a háromszéki megyei könyvtárbanFEL

Zsúfolásig megtelt a háromszéki megyei könyvtár Gábor Áron Terme tegnap délben: a karzaton, de még kétoldalt a padlón és elöl a dobogón is egymás hegyén-hátán ültek a Lackfi János íróra, költőre kíváncsi diákok -- zömmel ötödik-nyolcadik osztályosok, de kisebbek és nagyobbak is eljöttek a Cimbora folyóirat által szervezett Derűs irodalomórára.


Könyvtár a koszóvói magyar kontingensnél -- DVD-t is kölcsönözhetnekFEL

A koszovói magyar kontingens rendelkezik egy könyvtárral, ahonnan nemcsak könyveket, hanem DVD-ket is kölcsönözhetnek a katonák. Nagyon népszerű és gyakran látogatott helyiség az internet szoba is, a világháló ugyanis nagyon jó lehetőségeket kínál a katonáknak, hogy otthon maradt családtagjaikkal tarthassák a kapcsolatot.


... eddig ismeretlen könyvtári dimenzió a magyar rendszerhez szokott olvasó számára ...FEL

A berlini könyvtárak az élet egy, eddig ismeretlen dimenzióját jelentik a magyar rendszerhez szokott olvasó számára. Körülbelül hat könyvtárba vagyok már beiratkozva, mert mindig mindenféle könyveket meg filmeket kell beszereznem. A könyvtárak óriásiak, szépek, modernek, mindenre rá lehet találni valamelyikben. A beiratkozáshoz nem kell semmi, csak egy útlevél és egy okmányirodai igazolás arról, hogy az ember Berlinben lakik. Beiratkozási díj vagy egyáltalán nincs, vagy nevetségesen alacsony. A rendszer átlátható, a munkatársak segítőkészek és kedvesek. És a katalógusban nem szerepel minden harmadik könyv mellett az a megjegyzés, hogy 'példány törlése folyamatban'. Lehet, hogy itt nem szoktak könyvet lopni.


Teljesítmény = f(Képesség x Motiváció x Kompetencia x Elégedettség)FEL

Egy kis matematika: a fenti egyenlet szorzat, így amennyiben bármelyik tényező 0 (nulla), úgy az egész egyenlet eredménye 0 (nulla.) Sok olyan szervezetben jártam, ahol a munkaköri elvárásoknak tökéletesen megfelelő kompetenciákkal rendelkező kollégák dolgoztak, mégsem tudták kihozni magukból a legjobb teljesítményt, és ez érezhetően belső feszültséget okozott. Legtöbb esetben mérjük a kompetenciát, az elvárásokat, az eredményeket. És nem foglalkozunk a munkatársunk motivációjának és elégedettségének mértékével, mérésével. Vezetőként azonban ez a két terület, amire igazán ráhatásunk van és lehet, és kis energia befektetéssel nagy teljesítményjavulást érhetünk el.
A szervezet eredményét, saját teljesítményét, és így mások teljesítményt is csak azon kollégáink tudják javítani, akiknek -- a kompetencia megfelelés mellett -- magas az elégedettsége és a motivációja. Ők a szervezet igazi húzóerői. És minél többen vannak, annál egyszerűbb a megfelelő teljesítmény elérése, és az értékelés értékké történő alakítása.


Könnyen olvasol monitorról? -- Nagyongyorsolvasás és percepció...FEL

Könnyen olvasol monitorról? -- Barczi 'Blumi' Imre: Nem, és személyes tragédiám is, hogy nem tudok egy nap elolvasni a readerből száz cikket. A Twitter, meg a Facebook rászoktatja az embert arra, hogy megértsen valamit három mondatból, és ha érdekli, tovább menjen. Nagyon nehéz összeegyeztetni a sebességkülönbséget, mert az ember az interneten nagyon gyorsan él, ablakokat váltogat folyamatosan, és akkor közbejön egy hosszú cikk, aminek az olvasása közben fájdalmat érzek, hogy mennyi minden történik a neten ezalatt.


Kitüntették az egyetemi könyvtár új épületétFEL

A Porthmourh-i Egyetem Könyvtára kapta a brit Solent Design Díjat, melyet a legjobb új épületnek ítélik oda. Az új létesítmény megosztva kapta az elismerést egy iskolaépülettel. Azonban a közönségdíjat is az előbbi vihette el. (ref.: MG)


Becsületkasszás vásár a soproni könyvtárbanFEL

Könyvvásárt tartanak a Széchenyi István Városi Könyvtárban. A selejtezett kiadványokat kínálják megvételre, ám egyetlen darabnak sincs szabott ára. A becsületkasszába mindenki annyit dob, amennyit számára a megtalált kincsek érnek.
-- Nem a bevétel lebeg a szemünk előtt. Sajnáljuk a könyveket és fontosnak tartjuk, hogy a kiadványok akkor is az olvasóknál maradhassanak, amikor már elavultak, kopottak, így selejtezésre kerülnek -- tájékoztatott Orbánné Kalmár Judit igazgató.
A kirakott könyvállomány folyamatosan változik, hiszen év végéig mintegy háromezer kötet kerül selejtezésre. A bevételt állománybővítésre fordítják.


Élő Könyvtárban tanulhatunk előítéleteinkrőlFEL

Élő Könyvtár lesz a PTE Ifjúság úti Aulájában kedden 10 és 18 óra között. Az Élő Könyvtár úgy működik, mint egy hagyományos könyvtár, érvényes olvasójeggyel lehet kölcsönözni egy-egy könyvet, meghatározott időre. Ezek a könyvek azonban élő személyek, előítéleteink 'áldozatai', vagyis lehet buddhista, mozgássérült, feminista, volt szerhasználó, látássérült vagy éppen homoszexuális.
Az olvasás, vagyis a beszélgetés során olyan kérdéseket tehetünk fel könyvünknek, amire mindig is szerettünk volna választ kapni. A szabály csak annyi, hogy az olvasójegyünkkel nyitottságot és némi empátiát is váltottunk. Az élő könyv pedig nemcsak válaszol kérdéseinkre, hanem vissza is kérdezhet!


75 éves a hangoskönyv -- korábban cenzúrázták a kínálatotFEL

A RNIB (Royal National Institute of Blind People -- az angol vakok intézete) a háborúból visszatért vak katonák által keltett igényre válaszolva hozta létre Beszélő Könyv szolgáltatását. Az első hordózók 12 inches gramofon lemezek voltak, melyekből 10 db kétoldalas kellett egy regényhez. Ma a hanghordozó már természetesen CD-t jelent. Az Írók Társasága és a Kiadók Társasága engedéllyel, a posta pedig kedvezményes árú szállítással támogatta és támogatja ma is a szolgáltatást. Ma a költségeket sok esetben a könyvtárakon keresztül az önkormányzatok fizetik. A kiadott könyvek 5%-a érhető el ilyen formában. Korábban hiány volt 'felnőttebb' tartalmakból. pl. Lady Chatterley szeretője, de már megszűnt az ilyetén cenzúra; a kínálat nagyjából a 'normál' könyvkiadást képezi le. (ref.: MG)


Könyvtárosok bűnügyei -- mégsem jut eszébe senkinek az általánosításFEL

Az amerikai LISNews könyvtári online hírgyűjtő szolgálat rendszeresen beszámol a könyvtárosok által elkövetett bűntettekről is. Tehát nem csak a napos oldalt szemléli. Amiből természetesen senkinek sem jut eszébe azt gondolni, hogy a könyvtárosok bűnözők lennének, vagy a könyvtárak veszélyes helyek lennének. Feltehetően inkább az ellenkezője igaz. Az árnyas oldalon pedig semmi meghökkentő nincs. Az amerikai Pontiac város korábbi könyvtárigazgatója tízezer dollárt sikkasztott. Egy Sierra Leone-i könyvtáros a rá bízott 46,650 amerikai adománykötet 70%-át saját céljaira használta fel. Egy kanadai könyvtárosnő pedig egy nyári táborban túl bizalmas viszonyba került egy 15 éves fiúval. S ugyan a kapcsolat a két fél beleegyezésével történt, az illetékes hatóságok felszólították a könyvtárost a viszony felfüggesztésére. A könyvtár bűnügy színhelye is lehet. A rendőrség Lafeyette megyében letartóztatott egy férfit, aki közszeméremsértően mutogatta magát a megyei könyvtárban.
Könyvtári bűnügyek feltehetően mindenütt előfordulnak. Akkor is, ha nem derül ki, vagy csak a nyilvánosság elől zárja el a könyvtár az ügyet. (MG)


Informális és nem formális készségek fejlesztése az élethosszig tartó tanulás -- honlap is indulFEL

A GAMF Kar könyvtárában, a magyarországi felsőoktatási intézmények könyvtárvezetőinek részvételével tartották meg az Olvasás, érték, korszerűség -- informális és nem formális készségek fejlesztése az élethosszig tartó tanulás érdekében a Kecskeméti Főiskolán és Kecskemét egyes közoktatási intézményeiben elnevezésű projekt nyitórendezvényét.
A projekt -- melyben partnerintézmény lesz a Petőfi Sándor Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Óvoda, a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium, valamint a Kecskeméti Humán Középiskola, Szakiskola és Kollégium -- kiemelt tevékenységei között szerepel a főiskola információs bázisának szélesítése és elérhetőségének megkönnyítése. Ennek érdekében egyebek mellett kéthetente frissülő interaktív honlapot működtetnek, amelyen közoktatási partnereik számára külön szekciót hoznak létre. A könyvtárhasználók digitális információkeresési ismereteinek és technikájának bővítése és fejlesztése érdekében tanfolyamokat szerveznek, kiadványokat, online segédleteket készítenek.


Kimúlt az őskereső -- feladta az Ask.comFEL

Feladta az Ask.com-ot öt éve birtokló cégcsoport: miután nem sikerült nem hogy legyőzni, de még kihívni sem a jóval fiatalabb Google-t és a még annál is fiatalabb Binget, szélnek eresztik a 130 fős stábot és beállnak a korábbi konkurencia soraiba. A fent említett két vetélytárs valószínűleg meg sem érzi majd a változást.
Az oldal maga még működik, egyszerűen arról van szó, hogy a motort úgy, ahogy van, kicseréli 'az egyik vetélytárs' rendszerére -- nagyjából úgy, ahogy azt a Yahoo is tette a Microsoft Bing segítségével, csak hogy teljes legyen az analógia. Az egykori óriás szélnek ereszti programozói nagy részét, az aprócska piaci tortaszeletét pedig a Google-nek és a Microsoftnak adja.
Analógiák

Legjobb munkahely -- megelőzheti-e a könyvtár a McDonald's-ot, vagy a Debreceni Hőszolgáltatót?FEL

A Kulcs-Soft, az FGSZ Földgázszállító és a McDonald's dolgozói jelenleg a legelkötelezettebbek a Világgazdaság -- Aon Hewitt Legjobb Munkahely idei felmérése szerint. A reklám és média szektorban ezúttal nem hirdettek eredményt, az évtized győztese a Debreceni Hőszolgáltató lett.
-- A KIT rendszeresen beszámolt a Hewitt versenyéről, melyben a közszféra képviselői is indulhatnak. A 90-es évek elején a menedzsment-tanfolyamok szóltak ugyan a QWL-ről (Quality of Working Life, kb.: a munkahely minősége). A minőségirányítási mozgalomban azonban e szempont elsikkadni látszott. Öröm, hogy a budapesti könyvtároshallgatók az utóbbi években szerveztek e szempontnak megfelelő fórumokat. (MG)


A felsőoktatás nyitott piac -- lehet, hogy a könyvtár is, csak még nem teljesen tudatosult?FEL

Pokorni: működésképtelen a Hoffmann-terv. Az új felsőoktatási törvény koncepciója a 70-es, 80-as évek korlátozásaira emlékeztetik Pokorni Zoltánt. A volt oktatási miniszter szerint épp ezek ellenében jött létre a Fidesz is. Az oktatási bizottság elnöke szerint biztosan változtatni kell a koncepción. A volt oktatási miniszter nehezményezte, hogy a felsőoktatási törvény módosításának tervezete úgy beszél az oktatásról, mintha az egy zárt rendszer lenne, noha szerinte az egy nyitott piac. A nyugati egyetemek elcsábítják a hazai hallgatókat, lehet vegzálni a diákokat, hogy hányszor vizsgázhatnak, de az lesz a vége, hogy elmennek külföldre -- érvelt az oktatáspolitikus.


Hamarosan indul az új olvasottság-kutatás -- alkalmasak-e hasonlóra a könyvtárhasználati adatok?FEL

Javában zajlik a megrendelői kör toborzása a Nemzeti Olvasottság Kutatáshoz. A projekthez november 20-ig kell a kiadóknak a lapok neveit leadni. Mint ismert 2011-től az Ipsos-GfK helyett a Millward-TNS páros méri az olvasottságot.
Kisszínes

Rejtő -- biblioterápiás eszköz -- RecskenFEL

Címkék: biblioterápia | olvasás |

Rejtő Jenő humorában benne van a mélységes humanizmus -- mondta hamdeni otthonában Györgyey Ferenc Aladár, akinek egyedülálló módon 'papírja van' arról, hogy De Gaulle kémje volt (nem sok embert ítéltek ezért kényszermunkatáborra). -- Rejtő hősei tanúságot tesznek hazafiságukról is. Ha valaki francia vagy olasz, akkor lehet érezni, hogy fontos számukra minden, ami francia vagy olasz.
A legfontosabb mégis az, tette hozzá a Yale Egyetem orvosi könyvtárának egykori munkatársa, hogy Rejtő hogyan 'segítette' a recski táborlakókat abban, hogy könnyebben elviseljék az elviselhetetlen megpróbáltatásokat. Rabtársaival rendszeresen idézgették Rejtő kedvenc poénjait, a szofisztikált és körmönfont humor így javította a túlélés esélyeit.


A világ legritkább dokumentumai a Vatikáni Könyvtár kiállításánFEL

Kincseiből mutat be válogatást szerdán nyíló új kiállításán a Vatikáni Könyvtár, amelynek gyűjteményében 1,6 millió ritka könyv, kézirat, pénzérme, első kiadás és viaszpecsét található.


Futás 40 felett -- Szubjektív benyomások egy amatőr futó tollábólFEL

Mit csináljon az ember fia vagy lánya, ha elfogadja korunk testkultuszát, perfekcionizmusát, de sajnos napi 10-12 órában egy nagyvállalatnál gürizik, emellett családos, kiskorú gyerekei vannak és alig-alig van szabadon rendelkezésre álló ideje testének karban tartására? Fusson! Ez a válasz talán provokációnak tűnik egy iskolakörök formálta anti-futó számára, én mégsem annak szántam!


Luxus utazótáska -- könyveknekFEL

Mutasd a bőröndöd, megmondom ki vagy - tartja az 1921-es Louis Vuitton reklámszlogen. Ennek kiemelésére a divatház ajánlásával elkészült egy képeskönyv, ami a Louis Vuitton Ház legszebb alkotásait, táskáit, bőröndjeit mutatja be, több mint nyolcszáz fotón keresztül.
Patrick-Louis Vuitton írt előszót, amiben többek között ezt olvashatjuk: 'Annyi utazóláda készítése után, melyek közül néhány éppen könyvek szállítására készült, itt az első könyvünk az utazóládákról. (...) A postakocsitól a vonatig, a hajótól a repülőgépig és természetesen az autómobilig, a Louis Vuitton Ház megelőzte az utazás új formáit és eszközeit. (...) Néhányan poros padlásokon alszanak, néhányan múzeumokban, mások továbbra is utaznak. Az utazóládák különleges vagyontárgyak, amiket féltékenyen őriznek, vagy örökre elveszítenek.'


Felmérés az e-könyv-olvasókrólFEL

Az elkövetkező 30 napban, egész pontosan december 6-án reggelig egy felmérést végzünk. Ennek keretében alaposan megvizsgáljuk a magyar e-könyv-piac olvasói oldalát. A kérdőívet itt lehet kitölteni -- link
Kiemelt Katalist-hír

Infokommunikációs stratégia -- ismét könyvtár nélkülFEL

A Katalist-levéllel kapcsolatos hír:
November végére lesz infokommunikációs stratégia (Index)
Közben egy héttel -- jövő péntekig -- meghosszabbították a határidőt. (Galamus)
Információforrások

E-könyv sikerlistát készít a New York TimesFEL

Elektronikus könyvek sikerlistáját teszi közzé 2011-től a The New York Times. A tekintélyes napilap által kiadott sikerlisták régóta fokmérői egy-egy szerző piaci sikerének megítélésében. Az újítással a lap a digitális könyvek forgalmának növekvő jelentőségét akarja tükrözni.
Az elektronikus könyvekkel való kereskedés az utóbbi három évben az Amazon Kindle nevű olvasójának, majd az Apple iPad, valamint a Barnes & Noble's Nook készülékének megjelenésével robbanásszerűen nőtt. Az amerikai kiadók szervezete szerint az e-könyvek eladása az év első hónapjában a teljes könyvpiaci forgalom kilenc százalékát tette ki. Ez közel egymilliárd dolláros üzletet jelent, ez a szám becslések szerint 2015-ig a háromszorosára nőhet.
A The New York Times fikció és tényirodalom kategóriában ismerteti majd az e-könyvek sikerlistáját.


Az Online Szabványkönyvtár demóverziója elérhető és kipróbálhatóFEL

A Magyar Szabványügyi Testület (MSZT) a nemzeti szabványok gyors és teljes körű elérhetősége érdekében többéves fejlesztő munkával, elsőként a világon létrehozta, és 2011-től szándékában áll működtetni a magyar nemzeti szabványok Online Szabványkönyvtárát.


Hírlevél gyógyszeripari szakembereknekFEL

A PPH Hungary orvosi divíziója speciális, gyógyszeripari híreket tartalmazó hírlevelet indított [ link ] a területen dolgozó szakemberek, termékmenedzserek számára.
A Medical Online hírportál szerkesztői a Pharma-klub első hírlevelében többek között a terápiamenedzsment jogi aktualitásairól, az iparágat érintő extra adóról, a gyógyszeripari cégek reklámköltéseiről és a 2011. évben várható trendekről is beszámolnak.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról