Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2002/4., 6. 26.

Virtuális újságíró -- itt az automatizált tájékoztató szolgálat?
Dánia IT-programjából
Teleházak, online pontok a fővárosban
Nyári Táborok -- Hurrá, tanulunk!
Önkéntes társfelhasználói alapon szerveződő hálózati világszótár
Hogyan tanítsuk meg szüleinket a számítógép használatára?
Látványkönyvtár
Munkanélküliség - ötven fölött is van esély?
Konferencia-adatbázis az ITTK honlapján


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Virtuális újságíró -- itt az automatizált tájékoztató szolgálat?FEL

A Columbia Newsblaster link speciális algoritmusokat felhasználó hírszerkesztőt fejlesztett ki, amely az interneten található forrásokat átvizsgálva rövid összegzést készít egy-egy adott hírről, majd egy oldalon publikálja is. Az alkalmazás jelenleg 16 hírportál anyagát böngészi át, majd a tartalmakból néhány mondatos recenziót készít. A módszer alapja a szöveg- és jelentéstani elemzés. A Védelmi Hivatal által is (talán nem véletlenül) támogatott szolgáltatás még nem veszi fel a versenyt emberi társaival; az általa gyártott mondatok nem mindig emészthetőek, ugyanis az algoritmus a lehető legtöbb információt próbálja bezsúfolni a hírbe. Nem képes a különböző álláspontok megkülönböztetésére sem. A kutatás intelligens nyelvelemző-rendszeren alapszik, amely nem idegen a könyvtárosok által is használt és kutatott mesterséges osztályozástól.

-- A rendszer -- feltehetően hibái ellenére alkalmas lehet bizonyos speciális, "lebutított" olvasói kérdések megválaszolására -- a könyvtáros kiiktatásával (MG).

Régebbi hírforrás(ok): BOSS, június, p. 4

Dánia IT-programjábólFEL

Július 1-én Dánia átveszi az EU-elnökséget. Számunkra fontos időszakban. Június 13.-án a dán Tudományos, Műszaki és Innovációs Minisztréium közzétette Információs technológia mindenki számára című programját. Néhány adat érdekes lehet a mai helyzetről és egyes célkitűzésekről. A távközlési monopólium 1998-as felszámolását követő három évben a vezetékes telefon díjszabása 20%-kal, a mobilé 27%-kal, míg az internetezésé 56%-kal csökkent. 2001 végén a dán közoktatás intézményeinek 98%-a kapcsolódott a hálóra. Az SMS-forgalom népszerűségét jelzi, hogy 2000 első felében 287 millió üzenetet regisztráltak, majd 2001 második felében már 743 milliót, tehát másfél év alatt 250%-os növekedést tapasztaltak. 2002. júliusáig a dán háztartások 98%-nak lehetővé kívánják tenni az ADSL- kapcsolatot (ez 2000-ben 26 ezer, 2001-ben már 150 ezer háztartást ért el). A dán parlament 2000-ben többségi döntésssel 340 millió koronát szánt a következő három év iskolai IT-fejlesztéseire, ideértve a tartalomszolgáltatás erősítését is. A minisztérium 3 millió koronát áldoz a tudástársadalom, a tudásalapú gazdaság létrejöttének és fejlődésének dokumentálására. E témában ezév őszén várható az első összefoglalás.

Hírforrás:
2002. június 26.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Teleházak, online pontok a fővárosbanFEL

Szokásos heti ülésén a Főpolgármesteri Kabinet a Budapesti Információgazdálkodási Program (BIG) három alprogramjára vonatkozó javaslatot tárgyalt meg 24.-én. Közösségi számítógépes központok, közterületi online pontok kialakítása szerepel az előterjesztésekben, a harmadik alprogram pedig a fogyatékkal élő emberek információs esélyegyenlőségét támogatja.
Az egyik alprogram szerint pályázatot írnak ki kerületi önkormány- zatok, társadalmi és nonprofit szervezetek részére közösségi számítógépes központok kialakítására. A cél, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűek, alacsony jövedelműek, diákok és munka- nélküliek is számítógépekhez jussanak. A 4-6 helyszínen egyenként 10-25 munkaállomással kialakítandó központok költsége 58,5 millió forint. A másik alprogram keretében 20-25 közterületi közösségi online pont kialakítására kerül sor , 73 millió forint értékben. Az online pontokon elérhető lesz a főváros honlapjának tartalma, az egyes terminálok környezetéhez illeszkedő információk, tájékoztatók, szolgáltatások, hirdetések, és biztosított lesz a szabad internetes hozzáférés is. A terminálokat a Ferihegyi repülőtéren, a vasút- és a BKV-állomásokon, tömegközlekedési gócpontokon és a frekventált turisztikai helyek térségében helyeznék el. A harmadik alprogram a fogyatékkal élő emberek információs esélyegyenlőségét támogatja. Ennek keretében a Fővárosi Önkormányzat számítástechnikai eszközöket ad használatba fővárosi illetőségű fogyatékkal élőknek. A programra 250 millió forint áll rendelkezésre. Valamennyi előterjesztést csütörtöki ülésén tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online 2002. június 24.; link

Nyári Táborok -- Hurrá, tanulunk!FEL

A gyerekmegőrző típusú nyári táborok háttérbe szorultak, nő az igény a képességfejlesztő kurzusok iránt. A kínálat mind szélesebb, de döntően továbbra is a családi kasszán múlik, hol tölti a csemete a vakációt.

-- Az ismeretszerzés célú táborok -- a cikkben említett támogatással együtt -- lehetőséget; bevételt és használószerzési lehetőséget jelentenek a könyvtárak kihasználatlanabb nyári időszakaiban. Ez természetesen akkor igazán lehetőség, ha a könyvtári állományra, személyzetre, szaktudásra, gépidőre stb., mint tőkére tekintünk, melyek kihasználtsági szintje kritikus sikertényező a hatékonyság szempontjából.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet 2002.06.25.; link

Önkéntes társfelhasználói alapon szerveződő hálózati világszótárFEL

- A mi nyelvünket nem értő emberekkel folytatott azonnali üzenetküldés - a böngésző megnyitásakor megjelenő idegen nyelvű hírközlemény automatikus lefordítása. Csak két példa azok közül az alkalmazások közül, amelyek a Worldwide Lexicon (WWL) nevű önkéntes alapon szerveződő fordítóprojekt elindítóinak jövőképében megjelennek. A projekt kiötlője, BrianMcConnell, olyan globális számítógépes architektúrát képzel el, amely a résztvevő személyi számítógépek és emberek alkotta hálózati csomópontokra épül. A felépítmény központi eleme egy olyan egyszerű protokoll, amely a hálózati szótárakat, enciklopédiákat és fordítószoftvereket kapcsolná össze. A rendszert egy társfelhasználói (peer-to-peer) hálózat révén önkéntes emberi fordítókhoz intézett kérések egészítenék ki. A potenciális önkéntesek a site-nál jelentkezhetnek, az architektúra első komponensei pedig várhatóan még ezen a nyáron a helyükre kerülnek. (...)

A WWL az internetre kapcsolódó felhasználók tartalékban levő nyelvi készségeit és kapacitását is igyekszik összegyűjteni és kihasználni. A szótárszerverek összegyűjtik az emberi fordítók által javasolt fordításokat, összehasonlítják őket a kérésekre adott többi válasszal, és adott esetben beteszik őket az adatbázisba. Idővel az önkéntes fordítókhoz egyfajta megbízhatósági együtthatót társítanának, amely a korábbi fordításaik pontossága alapján nagyobb súllyal jelenítené meg válaszaikat.

A kirakó utolsó darabját olyan alkalmazások képeznék, amelyek révén a felhasználók csaknem valós időben férhetnének hozzá a nyelvi fordító WWL szerverekhez. Azáltal például, hogy az azonnali üzenetküldő kliensekbe beépítenék a WWL elérését, a felhasználók a beérkező és kimenő üzenetek automatikus gépi fordítására adhatnának kérést. A felhasználóknak ezenfelül az önkéntes kliens fordítók segítségével módjában állna, hogy a szleng kifejezésekre, metaforákra, illetve a szótárban nem szereplő kifejezésekre is nyelvi megfelelőket kérhessenek. (...)

Bár a szükséges WWL komponensek összeállítása és a szükséges fordító önkéntesek toborzása elképesztően nagy feladat, McConnell a hálózati elv miatt bízik a projekt sikerében, amely lehetővé teszi, hogy a számítási feladatokat szét-, illetve feloszthassák az alkalmazásfejlesztők és a fordításszolgáltatók között. (...) A hálózati világszótár sikere - ahogy az a legtöbb nyílt forrású és társfelhasználói projekt esetében lenni szokott -- nagyban függ attól, amit McConnell egy "projekt iránt elkötelezett felhasználói közösségnek" nevez.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 161. szám, 2002. június 24. link

Hogyan tanítsuk meg szüleinket a számítógép használatára?FEL

Gyerekek tanítják szüleiknek a számítógép használatát. (...) Az "Online Szülők" elnevezésű projekt keretében, amelyet az oktatási minisztérium indított el, az iskola és az otthon kapcsolatát szeretnék megerősíteni azzal, hogy a szülőket megismertetik a számítógép és az internet fontosságával. Ezzel a programmal elsősorban a hátrányos helyzetű városokat célozták meg. Mióta kísérletképpen egy iskolában bevezették az új programot, azóta a gyerekek otthoni számítógép-hozzáférésének az aránya 6 százalékról 57 százalékra ugrott. (...) A kisdiákok lelkesen magyarázzák szüleiknek az internetezés vagy éppen az e-mail elküldésének szabályait. Az iskola már korábban is számtalan workshopot indított, igaz csak felnőttek számára, hogy közülük minél többen tudjanak olyan munkát vállalni, amelyhez elengedhetetlen a számítógépes tudás. (...) A szülők 48%-a gondolja úgy, hogy az internet legalább olyan fontos a gyermekek oktatásában, mint a tankönyvek; 38%-uk pedig az önképzésnél is az internetet választotta elsődleges forrásként. A felsőoktatásban pedig egyenesen a tanulók 94%-a állította azt, hogy nem tudná megírni a diplomamunkáját az internet segítsége nélkül. A kutatások is azt mutatják tehát, hogy az internet elfoglalja helyét a hagyományos oktatási módszerek között, és elengedhetetlen része lesz nemcsak az iskolai, de az otthoni oktatásnak is.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, 161. szám, 2002. június 24. link

LátványkönyvtárFEL

Látványkönyvtár mindig is volt, és valószínű lesz is. Budapesten nemrégiben nyílt San Marzano éttermekben kis könyvtár is vonzza a látogatókat. A funkció nem feltétlenül az, amit egy tájékoztató könyvtáros elsőre gondol. Inkább dísz, hangulati elem. A könyvek ugyan levehetők a polcról, olvashathatók a várakozás ideje alatt, ám ez a gyűjtemény minősége okán -- olyan mint egy állomány- apasztást régen látott könyvtári polc -- csak ritkán történik meg. Az étterem marketingkoncepciójában a kiskönyvtár, mint a patina kifejezője, asszociálója van jelen. Egyszer talán mi is építhetünk erre a hatásra. (MG)

Hírforrás:
2002. június 26.  • Továbbküldöm a hírt

Munkanélküliség - ötven fölött is van esély?FEL

Ötven év felett elveszíteni munkahelyünket - ma Magyarországon ez egyet jelent a karrierünk bevégzésével. Mit tehetnek azok az ötvenes diplomások, akiknek sem állásuk, sem befolyásos ismerősük?

-- Noha a cikk a gazdálkodó szervezetekből kikerülő idősebb munkanélküliekről szól, tanulságul szolgál a könyvespolcok között megőszült, még alkalmazotti státuszban lévő munka- társak számára is. A cikkben említett program résztvevőinek kompetenciáját a munkaerőpiaci igények szerinti elvárásokhoz igazítják az újraalkalmazás érdekében. A fejlesztés súlypontja a csapatmunkára és a kommunikációra való készség. A programot mentálhigiénés és készségfejlesztő modulok egészítik ki. -- És ezek az elemek megelőzésként is használhatók...

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet 2002. 06. 25., link Mikulás Gábor

Konferencia-adatbázis az ITTK honlapjánFEL

2002 márciusától érhető el a BME ITTK honlapján (link a nemzetközi konferencia-adatbázis. Az adatbázis az információs társadalommal kapcsolatos szakmai rendezvényeket foglalja magába, s ezeket négy kategóriába -- internet, információs társa- dalom, telekommunikáció és elektronikus kereskedelem -- csopor- tosítja. Különlegessége, hogy főleg a társadalomtudományi megközelítésű konferenciák töltik meg, az "információs társadalom" gyűjtőkategória pedig kizárólag ilyeneket -- a távmunkától a távoktatásig, a művészet új irányaitól a privacy-ig -- tartalmaz. Az adatbázisban egyszerűbb és gyorsabb a böngészés, mint a hazai gyakorlatban elterjedt esemény-naptárakban: a benne szereplő programokra összetett módon lehet keresni a négy alaptémakör, a konferencia címe vagy annak részlete, az időpont, a helyszín és/vagy az URL megadása alapján. A használat ingyenes, regisztráció szükséges.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online 2002. június 19. linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról