Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

KIT hírlevél: 2003/11., 3. 19.

Változás és ellenállás (Lukács János)
A coaching a jövő lehetőségeire figyel (Nuridsány Judit)
A New York Public Library adatai
A dán elektronikus könyvtárhálózat (deff.dk) néhány adata 2002 végéről
Egységes számviteli nyelv szükséges a költségvetési szférában is (Menedzsmentfórum)
Mit segít egy cég tudás alapú elmélete a stratégia kialakításánál (Karl-Erik Sveiby)
A fizetős online tartalmak értékesítésének alakulása
Március 15. - teleházat avattak Szihalomban
Első magyar koktél-website -- és a könyvtár
Az Oracle Egészséges Munkahely programot kezdeményez
Óvni kell a jó munkaerőt (Rejtő Gábor)
Újrapozícionált brand [márka] az élelmiszerpiacon -- és a könyvtár
PA - HRM, avagy egy rövid gondolat a közigazgatási humánerőforrás-menedzsment jelentőségéről (Budai Balázs Benjámin)
Felvételi beszélgetés hatékonyan és céltudatosan (Menedzsmentfórum)
Mit olvasott Sztálin?
A net jövőjéről - magas szinten
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium idei tervei
Megnyílt az IM új céginformációs irodája
Számítógépes terminál a Békés megyei kisvállalkozóknak
Erős hanyatlásnak indult a lemezpiac
Slágerjós szoftver
Digitalizálják Liverpool múltját


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Változás és ellenállás (Lukács János)FEL

A változáskezelési-szervezetfejlesztési tapasztalatok azt mutatják, hogy a változással - különösen a saját szerepet is érintő változással - szembeni ellenállás kezelésének kulcsa a cég vezetőinek a kezében, nevezetesen a saját ellenállásuk kezelésében van. Az is ellenállás ugyanis, ha a vezető a munkatársai ellenállását kizárólag hátráltató tényezőként tudja látni, és nem tekinti egy közös alkotó folyamat lényeges elemének. A változás ugyanis nem csak munkatársaik "működési módjának" megváltoztatását, hanem a saját gondolkodásmódjuk, megszokott vezetői technikáik és viselkedésük megváltoztatását is igényli.

-- Hazai könyvtárvezetőktől többször hallottam panaszt beosztottaikra, ti. hogy lassúak a változtatásban, és hogy gondot jelent számukra meggyőződésük megváltoztatása -- például a minőségirányítás kapcsán. E vezetők eközben elfelejtik, hogy a szervezeti kultúrát döntően ők határozzák meg. E kultúrák közül a bürokratikus és a szerepkultúra kimondottan nehezményezi a beosztotti kezdeményezéseket. Az ilyen módon panaszkodó felettes tehát lényegében saját magáról, és az általa támogatott kultúráról mond ítéletet. A fenti kultúrák valamelyikét fenntartó felsővezető emellett hajlamos az évek (esetleg évtizedek) során kiirtani az alulról érkező kisebb kritikákat is, tehát nincs sok esélye, hogy hízelgésen vagy hallgatáson kívül más visszajelzést kapjon. Ez tovább konzerválja az intézmény- vagy egyéb szervezet vezetőjének attitűdjét. A helyzeten vagy a leváltás segíthet (amire azonban a kontroll következetes kiirtása és a fenntartói tudatosság és elvárások alacsony szintje miatt általában kicsi az esély), vagy külső tanácsadó, a coach (ejtsd: kócs), aki a munkát helyette el nem végezve, edzőként támogatja munkája hatékonyabbá tételét. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Piac és Profit. (2003) 2 link

A coaching a jövő lehetőségeire figyel (Nuridsány Judit)FEL

Hogyan lehetünk az általunk kiválasztott területen a legjobbak, legsikeresebbek? Az eredmény eléréséhez nagy segítséget nyújt a versenysport gyakorlatából az üzleti életbe adaptált eredménycentrikus módszer a coaching alkalmazása. (Az interjú-készítő végzettségét tekintve könyvtáros szakember, a Magyar Szabadalmi Hivatal munkatársa.)

Régebbi hírforrás(ok): BOSS Magazin, Kontrolling Hírlevél 2003/10, Menedzsmentfórum, link

A New York Public Library adataiFEL

A 2000. évben a hatalmas könyvtár(hálózat) 250 millió dollárt meghaladó keretből gazdálkodott (link (1998-ban 206, 1999-ben 216 millió dollár állt rendelkezésre.) Ebből 120 millió jutott a tudományos könyvtárakra (TK), míg a további 127 millió a közművelődési hálózatra (KK). Az állomány az előbbi kategóriában - négy nagy tudományos könyvtár tartozik ide -- elérte a 42 millió egységet, amiből 14,3 millió kötet könyv, a KK-ban a 10,3 milliót (ebből 4,1 millió könyv). A TK-gyűjteményeket 2 millió látogató kereste fel: a két fő típus a gyakorlati élet szakemberei (29%) és a felsőoktatásban dolgozó oktatók (21%). Őket 834 könyvtáros látta el. A KK-ban 1,8 millió olvasójeggyel rendelkező felhasználó összesen 12,8 millió kötetet kölcsönzött a közel 1 millióval gyarapodó állományból, miközben 1710 könyvtáros volt segítségükre. A könyvtár honlapja 5,3 millió látogatást regisztrált, közel 2000 gép szolgálja az olvasókat, akik 350 adatbázisban kereshetnek. (SP)


A dán elektronikus könyvtárhálózat (deff.dk) néhány adata 2002 végérőlFEL

A dán könyvtári elektronizáció legújabb eredményeiről tájékozódhatunk (link - 31 könyvtár kapcsolódott be a program végrehajtásába, köztük 12 nagykönyvtár a többi közepes vagy kisebb, - e könyvtárak összesen 700 különböző katalógust és adatbázist kínálnak használóiknak, 71 licenc keretében összesen 9000 elektronikus folyóirat teljes szövege hozzáférhető (összesen 111 könyvtár 194 telephelyén), - a katalógusok retrokonverziója keretében 2,5 millió cédula tartalmát digitalizálták összesen 20 millió dán korona ráfordítással, - három könyvtár és tíz kiadóvállalat közreműködésével folynak digitalizálási projektek (pl. a hatezer dán és külföldi művésznek 55 dán múzeumban fellelhető csaknem 38 ezer műtárgyát összefoglaló dán művészeti lexikon vagy az Illustrated Journal 65 évfolyamának digitalizálása). További adatok kérhetők def@bs.dk e-mail címen. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Egységes számviteli nyelv szükséges a költségvetési szférában is (Menedzsmentfórum)FEL

Az Unióban rendkívül fontos, hogy a költségvetési szervek beszámolói transzparensek és összehasonlíthatók legyenek. Ezt szolgálja az egységes számviteli nyelv alkalmazása ebben a szférában is.

Régebbi hírforrás(ok): Kontrolling Hírlevél 2003/11. márc. 12., link

Mit segít egy cég tudás alapú elmélete a stratégia kialakításánál (Karl-Erik Sveiby)FEL

Az elmúlt évtizedben a hagyományos vállalatok óriási változásokon mentek keresztül. A piacon a versenyelőny csak a tudásalapú vezetés révén biztosítható, amelynek a stratégiaalkotás során is hangsúlyt kell kapnia.

Régebbi hírforrás(ok): Kontrolling Hírlevél 2003/11. márc. 12., link

A fizetős online tartalmak értékesítésének alakulásaFEL

Az Online Publishers Association a napokban adta ki 'U.S. Market Spending Report' című beszámolóját. A comScore Networks által lebonyolított kutatás szerint az amerikai felhasználók 2002-ben összesen 1,3 milliárd dollárt költöttek különböző hálózati tartalmak megvásárlására, ami 95%-os növekedést jelent a 2001-es esztendőhöz képest. Tavaly a fizetős tartalmak közül a legkiemelkedőbb kategória a korábbi évhez képest csaknem háromszoros, mintegy 302 millió dollárnyi bevételt hozó Személyi hírek/Társkeresés volt, megelőzve az Üzlet/Befektetés és a Szórakozás/Életstílus kategóriákat, amelyek 2002-ben az online tartalmakra fordított összeg 63%-át tették ki. "A 2002-es esztendő az az év volt, amikor a fizetős online tartalmakkal kapcsolatos hagyományos bölcselet megváltozott" - fogalmazott Michael Zimbalist, az online kiadókat tömörítő szövetség vezérigazgatója. - "Többé már nem vitás kérdés, vajon a fogyasztók hajlandóak-e fizetni a tartalmakért. Egyértelmű, hogy igen." A teljes beszámoló elérhető: link

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél 193. szám, 2003. március 13., link

Március 15. - teleházat avattak SzihalombanFEL

A nemzeti ünnep alkalmából, teleházat avattak pénteken a Heves megyei Szihalomban. A 2300 lakosú település könyvtárában kialakított létesítmény a füzesabonyi kistérségben 6 település 16 ezer lakosának kínál informatikai szolgáltatásokat.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. márc. 17. link

Első magyar koktél-website -- és a könyvtárFEL

A budapestieket célozza meg leginkább az első magyar koktél-website és online italáruház üzemeltetője, a PontCOM Consulting. A koktélokkal foglalkozó link website segítségével kikereshetjük az általunk kiválasztott italból elkészítheto koktélok receptjeit. Összeállíthatjuk a kiválasztott receptekhez tartozó bevásárlási listát, és a listán lévő italokat az online italáruházban meg is rendelhetjük. A website-on több mint 1000 koktélrecept leírását találhatjuk meg, rengeteg fényképpel és a koktélokhoz, italokhoz kapcsolódó információkkal. Megismerhetjük a koktélt alkotó italokat, a koktélok típusait és elkészítésük módjait. Különböző keresési és válogatási szempontok alapján összeválogathatjuk a nekünk tetsző recepteket, ezekről emlékeztetőt nyomtathatunk magunknak, illetve a program segítségével automatikusan összeállíthatjuk a kiválasztott koktélok elkészítéséhez szükséges italok listáját. Az italrendelésre szakosodott link online áruházban több mint 1000 italtípus és márka található, de olyan kiegészítők is, mint például báreszközök, ajándékok vagy rágcsálnivalók. A PontCOM ígérete szerint a megrendelt árut néhány órás határidővel ki is szállítják.

-- A könyvtáros a fentiek hallatán elkezdhet azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha a koktél és ital helyett információ, dokumentum, információs tanácsadás szerepelne a hírben. Az ilyen térítéses szolgáltatás letéteményese joggal lehetne a (köz)könyvtár, amennyiben az alapszolgáltatásokon túl többre is hivatva érzi magát, illetve képes a piac feltérképezésére, megdolgozására és a nyereséges szolgáltatás megtervezésére. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): 2003. márc. 16. link

Az Oracle Egészséges Munkahely programot kezdeményezFEL

Az Oracle Hungary Kft. kezdeményezésére az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) 2002 novemberében hirdette meg "Egészséges Munkahely Program"-ját, amelynek tanúsítványát 2003. február 17-én a programhoz csatlakozó 42 vállalatnak Nancy Goodman Brinker, az Egyesül Államok Nagykövet Asszonya, dr. Jakab Ferencné, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Közigazgatási államtitkára, valamint Hegedűs A. Péter, az AmCham elnöke adta át. (Forrás: Prím Online, link A program elsődleges célja az AmCham tagvállalatainak segítése abban, hogy telephelyeiken, irodáikban és gyáregységeiknél minél szélesebb körben valósuljanak meg az egészséges munkahely feltételei, a dolgozók igénybe vegyék a foglalkozás-egészségügyi szolgálatokat, valamint ehhez kapcsolódóan a cégek minél több projektet valósítsanak meg. Az Egészségügyi Bizottság kritériumrendszere érinti a munkahelyi egészséggondozás, az egészséges táplálkozás és testmozgás, az ergonómia és a mentálhigiéné területeit. --

-- A könyvtárak ugyan nem AmCham-tagok, de a minőségirányítási rendszerük kiterjedhet az egészséges munkakörnyezet biztosítására is -- ld. ISO9001:2000, Gazdálkodás az erőforrásokkal, 6.4-es "Munkakörülmények" pont. Azt is érdemes feltérképezni, hogy melyek lehetnek kritikus pontok a könyvtárban. Pl.: számítógépes munka, stressz (használók, felettes stb.), por, nem megfelelő hőmérséklet vagy páratartalom stb. A nagyváradi Bihar Megyei Könyvtár munkatársainak átlagnál magasabb asztmás megbetegedése és az olvasóterem régóta hámló vakolata közötti kapcsolat, vagy a nyári hőségben a szellőztetési tilalom(!) egy másik megyei könyvtárban a helyzet átgondolását igényli. Az ilyen körülményekre való figyelem -- és cselekvés -- kis befektetéssel csökkentheti az alkalmazotti frusztrációk számát. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Óvni kell a jó munkaerőt (Rejtő Gábor)FEL

A beteg ember gyengébben teljesít, mint az egészséges. Ez a korántsem új keletű megállapítás napjainkban roppant erőket mozgat meg az egészség piacán.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél, Menedzsmentfórum, 2003/12. márc. 18., link Piac és Profit

Újrapozícionált brand [márka] az élelmiszerpiacon -- és a könyvtárFEL

2003. márc. 12-én az Unilever bejelentette, hogy újrapozícionálja és a fogyasztó számára igazi értékkel rendelkező valódi márkává fejleszti az eddig csupán gyártói logóként használt Szívjelet, amely jégkrém-üzletágát fémjelzi. Magyarországon ezzel egyidőben az Eskimo nevet felváltja az Európa nagyobb részén elterjedt Algida márka.

-- A könyvtárosokat feltehetően hidegen hagyja a jégkrém-ipar maga. Az átpozicionálás jelensége és gyakorlata azonban megfontolandónak tűnik. A "könyvtár" kifejezés, mely a szakma egyik alapattribútuma, mára meglehetősen avíttnak tűnik, s ezt sok nyugati (és néhány hazai) névváltoztatás is jelzi. Az információs központ és könyvtár, Mediothek, Resource Center (forrásközpont) stb. kifejezések természetesen nem jelentik a könyv száműzését, de utalnak arra, hogy az intézmény egyáltalán nem csak "könyv-" és jóval több, mint "-tár". Az átpozicionálás annál is inkább időszerű, mert a könyvtár kifejezés a fiatalok számára egyre inkább fájlok tárolóhelyét jelenti a számítógépen, mint kézzel fogható épületet. Az átpozicionálás tehát nem csak átnevezést jelent, ahogyan a cikk is részletezi, hanem tartalmi változást is kommunikál. Ha a hazai könyvtáraknak nagyratörő tervei vannak, ezen is érdemes gondolkodni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Marketing Hírlevél, 2003/11., márc. 12., link

PA - HRM, avagy egy rövid gondolat a közigazgatási humánerőforrás-menedzsment jelentőségéről (Budai Balázs Benjámin)FEL

A versenyszféra és a non-profit szféra érdekes találkozásánál elkerülhetetlen egy új, sajátságos jellemzőkkel bíró kevercs létrejöttével szembesülnünk: kezdjünk barátkozni hát a PA-HRM (Public Administrational Human Resource Management) fogalmával és egyre bővülő mögöttes tartalmaival!
-- A cikk nem csak a közigazgatási, hanem a közalkalmazotti HR-helyzetről is szól. Megállapítja, hogy a munkaerő-kiválasztás a szervezet legjelentősebb gazdasági, stratégiai [tudásmenedzsment-beli stb.] döntése; érdemes tehát nagyobb figyelmet szentelni neki. A költségvetési szerveknek érdemes a versenyszféra kiválasztási módszereit is tanulmányozni.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél 2003/11. Menedzsmentfórum, link

Felvételi beszélgetés hatékonyan és céltudatosan (Menedzsmentfórum)FEL

Egy állás elnyeréséhez több lépcsőt kell sikeresen venni. Ezek közül az egyik, leginkább szubjektív elemeket magában hordozó a felvételi interjúr. A legfontosabb, ami az ilyen típusú szereplésnél fontos az az, hogy önmagunkat adjuk, betartva ugyanakkor az alapvető konvenciókat. Ha szakmai felkészültség és tapasztalatok nem is hagynak kívánnivalót maguk után, a zsíros haj, a sötét nadrág alól kivillanó fehér sportzokni, a rágógumizás és hasonlók mégis rémisztő hatást gyakorolhatnak az interjúztatókra.

Régebbi hírforrás(ok): HR Hírlevél 2003/11. Menedzsmentfórum, link

Mit olvasott Sztálin?FEL

A Könyvtári Figyelő 2002/4-es, 2-3 héten belül megjelenő számában Futala Tibor ismerteti Roj Medvegyev cikkét. A globális hatású diktátor nagyra becsülte a könyveket, a könyvtárat. Döntéseiben gyakran olvasmányélményekre épített (pl. jobban ismerte ellenlábasai műveit, mint ők maguk), saját tulajdonú könyveibe margináliákat és jegyzeteket készített, saját könyveit szakozta. Közkönyvtárakba is járt, és a könyvtárközi kölcsönzést is igénybe vette. Adott rá, hogy a politbüró tagjai hozzájussanak a külföldi antibolsevista könyvekhez és folyóiratokhoz. Viszont Trockij külföldi műveit csak egymaga gyűjtötte és olvasta, de másnak nem volt hozzáférési joga a kötetekhez. Sztálin korábban ügyelt arra, hogy a közkönyvtárakból átkölcsönzött dokumentumok minél előbb visszakerüljenek a közforgalomba, s ne "ejtsen bennük" margináliákat sem. Ezt a jó szokását azonban élete vége felé már feladta. -- Sztálinnal tehát többnyire elégedettek lehettek a könyvtárosok ;-)

Hírforrás:
2003. március 19.  • Továbbküldöm a hírt

A net jövőjéről - magas szintenFEL

Az amerikai CENDI a legnagyobb szövetségi információs intézmények és mérvadó informatikai vállalatok vezető munkatársait összesíti. A megbeszéléseikről készült jegyzőkönyvek épp ezért felettébb tanulságosak. A legújabbról 2002. december vége óta olvashatunk (link Az IBM Internet-menedzsere szerint a hálózat képességei és lehetőségei jelenleg úgy 5%-os szinten valósultak meg. 2010-ig hatalmas előrelépés fog lezajlani minden tekintetben (adatforgalom, felhasználók száma stb.). A jövő hálózata gyors, kényelmes, mindenhol és mindenkor jelenlévő (elérhető), valamint megbízható lesz. 2001 végén becslések szerint 1 petabyte információt tartalmazott az Internet (ez ezer terrabyte, ha nem tévedünk). Öt év alatt ezerszeresére (1 exabyte), majd 2010-re újra ezerszeresre (1 zettabyte) növekedhet. Ez még kiegészülhet avval a mennyiséggel, ami a mai papíralapú hordozókról lesz digitalizálva. A jelenlegi Internet továbbélését megfelelő szabványok elfogadásával lehet biztosítani. Különböző metaadat-típusok (kémiai vegyületek stb.) kezelésére számos nyilvántartás felépítésére lesz szükség. (SP)


Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium idei terveiFEL

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium három legfontosabb idei feladatának az új, egységes hírközlési törvény előkészítését, a Nemzeti Digitális Adattár létrehozását, valamint a közháló program beindítását tartja.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. márc. 14. link

Megnyílt az IM új céginformációs irodájaFEL

Bárándy Péter igazságügy-miniszter adta át hétfőn a tárca új céginformációs irodáját, ahol a "fizetős szolgáltatások" mellett számítógépen bárki ingyen lekérheti a vállalkozások mérlegadatait.

Régebbi hírforrás(ok): link

Számítógépes terminál a Békés megyei kisvállalkozóknakFEL

Internet alapú tájékoztató terminált adott át hétfőn Békéscsabán, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. márc. 18. link

Erős hanyatlásnak indult a lemezpiacFEL

Tovább tart a hazai lemezpiac látványos hanyatlása. A közel egy évtizedig tartó folyamatos, a kilencvenes évek közepén kifejezetten dinamikus piacbővülés után 2000-ben közel 5 százalékkal, 2001-ben 16 százalékkal, 2002-ben pedig további 15 százalékkal kevesebb hanghordozót (CD-t, kazettát, vinylt, single-t, zenei videokazettát és DVD-t) értékesítettek Magyarországon, mint egy évvel korábban. A teljes forgalomcsökkenés értékben 11 százalékos. E nagyarányú hanyatlás oka elsősorban a CD-másolásnak tudható be: becslések szerint ma Magyarországon minden megvásárolt zenei CD-re három másolt jut.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 3003. márc. 13., link

Slágerjós szoftverFEL

Slágerjós szoftvert fejlesztett ki egy spanyol cég. A számítógépes program "biztos kézzel" kiválasztja milliók jövendő kedvenc dalát még annak megjelenése előtt.

-- A szoftver az osztályozás "tudományát" -- a könyvtárosok alapképességét -- használja fel nem hagyományos környezetben. Így slágerként értékelt pl. Beatles- és Beethoven-zenéket is.

Hírforrás:
2003. március 19.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, 2003. márc. 17. link

Digitalizálják Liverpool múltjátFEL

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról