Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2011/11., márc. 16.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Egy visszalépés margójára -- az MKE kommunikációja (hiánya) rombol, és tagokat tántorít el
Tudják, kit választanak elnöknek -- nyilvános vitán, országjáró körúton a jelöltek
Horváth Tibor -- a neuralgikus pontok megmaradtak: amatőröktől kisebbrendűségi érzésig
'Képmutatás' -- mesélést segítő eszköz a Saitamai Megyei Könyvtárban
Az új generáció 2%-a keres a könyvtári honlapon -- eltérő használói minőségkoncepció
Felújítják Bod Péter Megyei Könyvtárat -- kávézó is lesz benne
Videófilm a könyvtárak hetéről
Teljesítményszerződés a Francia Nemzeti Könyvtárban -- a minőségi munkához
10 dolog ingyen az amerikai közkönyvtárban
ALA -- gyorsreagálás az e-könyvek körüli új helyzetre
E-könyvek amerikai közkönyvtárakban -- 66% kínál ingyenes hozzáférést
ALA: az e-könyvek kölcsönözhetőségének korlátozásáról
Lesz-e könyvtár a Kindle (stb.) után?
Kurzus leendő könyvtárvezetőknek -- persze, előadói névvel
Környezettudatos tervezés -- a KIT-ben
Mit értenek tartalmak vizuális megjelenítésén a K2-ben? -- szakmai nap összefoglaló
Szépirodalom a könyvtárban -- mennyire minőségi az állománygyarapítási tanácsadó?
A női egészségről -- a hódmezővásárhelyi könyvtárban
Iskolai könyvtári fejlesztés Kaposváron -- háromnyelvű portál és online kölcsönzés is
Diszkriminációt tapasztalva saját magyar könyvtárat tartanának jónak Nagyváradon
Az OSZK volt főigazgatója is Széchenyi-díjas
Önkiszolgáló kölcsönzéssel bővült a megyei könyvtár -- Zalaegerszeg
Amerikai Digitális Közkönyvtár alakul
Ebooks on demand -- e-könyvek megrendelésre az MTA könyvtárából
Hogyan írjunk sikeres blogposztot?
Könyvtár Design bemutató: előzetes
Megnyílt az idén 450 éves ELTE Egyetemi Könyvtár jubileumi éve

Analógiák

Bank kínál ingyen e-könyvet -- ingyenreklám könyvtáraknak?
Hogyan lehet a komolyzenét tejjel reklámozni -- vagy fordítva? (videó)

Kisszínes

6 km-es csillevasút az OSZK-ban (videóval)
Elton John-nak külön könyvtárosa van
Könyvreklám futók számára: kövesd térképen az ultramaratonistát!

Információforrások

ALIS -- új hírlevél: mobil referensztől beépített könyvtárosig
A világ legnagyobb felbontású légifotója készült az állatkertről


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Egy visszalépés margójára -- az MKE kommunikációja (hiánya) rombol, és tagokat tántorít elFEL

Érdekes eseménynek voltam tanúja az interneten. Olyan eseményén, ami mindenképpen üzenetértékkel bírt. Azoknak, akik (szerencséjükre) nem, vagy csak távolabbról követik a könyvtáros élet bulvárvilágát, röviden összefoglalnám. A Magyar Könyvtárosok Egyesületének (MKE) alapszabálya (PDF) kimondja, hogy vezető tisztséget csak két cikluson át lehet betölteni, utána köteles lemondani az ebben a megtiszteltetésben részesült ember. Ez egészen fél évvel ezelőttig volt így, amikor az MKE közgyűlése demokratikus keretek közt megszavazta a két ciklus háromra való kibővítést, amelynek hivatalos indoklása azt volt, hogy az Egyesületen belül sok olyan kis, tizenegynéhány fős szervezet van, amely nehezen tudná megoldani a vezetőség cseréjét (ennek egyéb, izgalmas vonatkozásairól most tekintsünk el). Természetesen felmerült a gyanú, hogy az elnökség, illetve Bakos Klára elnökasszony érzi befejezetlennek a művét, és szeretné a felhatalmazását meghosszabbítani. Ezt azonban hivatalosan és nem hivatalosan is tagadták, mondván, hogy tényleg csak a szekciók miatt történt mindez. Ezek után nyilván meglepődtünk, amikor megjelent a jelöltek listája, ahol bizony az elnöki tisztre egyetlen név volt beírva, méghozzá ugyanazé, akié eddig. ...
A végső válasz azonban tegnap született meg, méghozzá Nagy Anikó visszalépésének formájában. Ezt pedig nem lehet -- szerintem -- máshogy értelmezni, hogy a kérdésemre nincsen válasz. Illetve olyan válasz van, aminek a nyilvános leírása helyett inkább lemondanak az eddigi vezetők, mintsem vállalják azt. Ez pedig nagyon szomorú.
A tanulság? Hogy a 'nagy' MKE életében közvetlenül továbbra sem kívánok részt venni.

Régebbi hírforrás(ok): Makacs kérdőjelek és homály az MKE-elnökválasztás körül link

Tudják, kit választanak elnöknek -- nyilvános vitán, országjáró körúton a jelöltekFEL

A Library Journal interjút készített az Amerikai Könyvtár Szövetség elnöki posztjára pályázó két jelölttel. A ma kezdődő választások egyik jelölje Sue Stroyan, az Illinois állambeli Wesleyan University könyvtárosa (honlapja: link míg Maureen Sullivan könyvtárakra és információs szolgáltatásokra specializálódott szervezetfejlesztési szakértő (honlapja: link A blogoló, twittelő és Facebookon is jelenlévő jelöltek több helyen is részt vesznek nyilvános vitákon és beszélgetnek a könyvtáros szavazókkal. Az egyik ilyen eseményen, a Rutgers Egyetemen, 45 perces bemutatkozójuk után válaszoltak a megjelent könyvtári szakemberek és könyvtár-informatika szakos oktatók kérdéseire, Stroyan virtuálisan, videókonferencia segítségével, Sullivan személyesen. Témák voltak pl.: a könyvtár válságbeli szerepe, a friss diplomások elhelyezkedése, a diverzifikált szakember-réteg kialakításának és megtartásának lehetősége, és természetesen az e-könyvek körül kialakult új helyzet. Egymás gondolatait követve-kiegészítve a két jelölt egyetértett abban, hogy kulcsfontosságú a kapcsolatteremtés és -tartás a könyvtár célközönségével. Sullivan hangsúlyozta a forrásfelhasználás hatékonyságát bizonyító mércék és dokumentáció szerepét. Egy másik közös vonás: a kollégák közötti együttműködés szerepe; hogyan lehet megosztani az ismereteket, ötleteket, és egymástól tanulni. Stroyan az egyén és csoport kooperálását hangoztatva a nemzetközi kapcsolatok növekvő szerepére is kitért.
A jelöltek bevallott célja az volt, hogy minél többen szavazzanak, mindegy, melyikükre, csak szavazzanak az amúgy elég alacsony látogatottságú szavazóoldalakon.
link
(ref.: HWJ)


Horváth Tibor -- a neuralgikus pontok megmaradtak: amatőröktől kisebbrendűségi érzésigFEL

A közelmúltban elhunyt Horváth Tibor cikkei, munkái közül számos érhető el elektronikusan is. Nemegy közülük annyira időszerű, hogy megéri őket rendszeresen felidézni, megkérdezvén parafrazeálva: ment-é a könyvtárosok által a világ elébb? Rá emlékezve egy több mint 20 éve kijegyzetelt anyagot szedtem elő: Neuralgikus pontok a szakkönyvtárügy működésében (TMT 1989/11.) Néhány gondolat Horváth Tibortól -- 22 év távlatából:
- A szaksajtóban 'a hivatásunkat ellepő amatőrök magasabb posztjuk kötelező penzumaként írnak'.
- 'A könyvtárakban mintha észre sem vették volna, mi zajlik a világban. Külső szemlélők vagyunk, mint egy színházi előadás nézői, mint akiknek nincs közük a cselekményekhez. ... Nem politizálásra szólítok fel, hanem hogy végezzük végre dolgainkat.'
- 'A hálózat ... nem lesz a könyvtárügy vezető szervezeti elve. Helyette a természetes kapcsolatok és a tartalmi függőség nyomán spontán alakulnak magasabb, több könyvtárat összefogó szervezetek.'
- Az elmaradottság legfőbb oka a központi szolgáltatások elmaradottsága.
- 'A fiatalabb korosztályban nem tudott kiválasztódni egy kreatív, alkotó, szakmai közgondolkodást és tudást erősítő réteg. ... a kívülről beáramló dilettantizmus fékező hatások nélkül élhette ki magát. ... Mindez keményen megtépázta a szakma önbecsülését, s olyan kisebbrendűségi érzés hatalmasodott el, amely felülről, a vezetésből eredt. (Nem a más diplomások gyakori alkalmazását ellenzem. Sőt...) A másik mulasztást al 'elmaradt haszon' fogalmával lehetne értelmezni.' (válogatta: MG)


'Képmutatás' -- mesélést segítő eszköz a Saitamai Megyei KönyvtárbanFEL

A múlt heti japán földrengés és szökőár kapcsán a KIT közlési terveit megváltoztatva a Tokiótól ÉNy-ra fekvő Saitama tartomány könyvtárában fényképezett 'képmutatás"-ról mutat stílusosan: képeket, ld.: link . A lapos tv-képernyőre emlékeztető fadobozba a mesélő oldalról tolhat be / húzhat ki képeket, mely diavetítésre emlékeztető hatást kelt. A hangot a mesélő -- pl. szülő -- mondja a képekhez. A kartonra nyomott rajzokat csomagban kölcsönzi a könyvtár. -- A fényképfelvételek egy nyári vasárnap délután készültek.
(A szökőár a tartományban nem okozott áramszünetnél, vonatleállásoknál nagyobb fennakadásokat. A héten negyedóránként voltak utórengések, kb. óránként nagyobbak is.)


Az új generáció 2%-a keres a könyvtári honlapon -- eltérő használói minőségkoncepcióFEL

/Egy 2008-as brit tanulmány szerint/ az 'új generáció' mindössze két százaléka kezdi keresését egy könyvtár honlapján, a keresések 89%-ában a Google jelenik meg, és a fiatal használók 93%-a megelégedett a valamilyen kereső révén kapott eredménnyel. ... A könyvtárosok és a használók OPAC-felfogása közötti szakadék oka az információk rendezésének kétféle tradíciója: a könyvtáré és a webé. Azt az értéket, amit a könyvtárosok az adatok minőségének tulajdonítanak, az információrendezés klasszikus elvei befolyásolják, míg a használók elvárásai leginkább a legismertebb webhelyeken található információk minőségéből és rendezettségéből következnek. A feladat tehát a kétféle igény összehangolása, a két 'világ' integrálása lenne az új minőségű online katalógus érdekében.
A könyvtáros leginkább következetességet, pontosságot, a duplikátumok kiszűrését, a hibátlan leírásokat várja el a katalógustól. Az olvasó (használó) számára fontosabb a távolság lerövidítése a dokumentum és OPAC-beli reprezentációja között: közvetlen link a leírástól a digitális (szöveges vagy multimédiás) dokumentumhoz, vagy lehetőség a 'találat' értékelésére: hozzáférés az ismertetéshez, kivonathoz, a tartalom egy részének megjelenítése, illetve a megtalált dokumentum használatának lehetővé tétele: előjegyzés, másolatrendelés. (ref.: Mohor J.)


Felújítják Bod Péter Megyei Könyvtárat -- kávézó is lesz benneFEL

Három részben, nagyjából három év alatt újítanák fel a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárat. A műemléképület jelenlegi formájában ugyanis nem felel meg a modern könyvtár követelményeinek. Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke, Szonda Szabolcs könyvtárigazgató és a tervekért felelős Linea kft. munkatársai tegnapi sajtótájékoztatójukon számoltak be a tervekről.
A tervek szerint helyet cserélne az épületben a felnőtt- és a gyerekrészleg, a bejárat fölül az épület bal szárnyába költözne a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja. A baloldali szárny alsó sarkában újra megnyitnák az átalakított gangot: itt egy kávézó kapna helyet, míg az épület hátánál található csigalépcsőt és a hozzá tartozó bejáratot üvegfal borítaná.
Szonda Szabolcs könyvtárigazgató kifejtette, elsődleges céljuk az épület funkcionalitásának javítása, valamint annak elérése, hogy az épületet lehessen jobban körüljárni. Mindezt a műemlékjelleg tiszteletben tartásával szeretnék elérni. A munkálatok teljes értéke eléri az egymillió eurót, az összeg azonban nem csak az ingatlan komoly felújítását fedezi, hanem az olvasók kiszolgálásához szükséges bútorok és felszerelések kicserélését is.


Videófilm a könyvtárak hetéről FEL

Nagyszerű videót készített az ír Könyvtáros Szövetség a márc. 3-án kezdődött könyvtári hét alkalmából. Érdemes megfigyelni, hogy komolykodás nem fordul elő benne, a könyvtárat a használók szemszögéből, vidáman, könnyedén mutatja. (MG)


Teljesítményszerződés a Francia Nemzeti Könyvtárban -- a minőségi munkáhozFEL

A Francia Nemzeti Könyvtár (BnF) közönségkapcsolatait illetően számos rendelkezés létezik az utóbbi évtizedből. 2001-től a pénzügyi helyzetre is érzékenyen figyelnek, ezért az ekkor megalkotott törvényhez igazítják az azóta megjelentek dokumentumokat. Közöttük azt is, amelyet 'contrat de performance'-nak, azaz teljesítményszerződésnek neveztek el. Ennek az a célja, hogy előrelátható, lépésről-lépésre megtervezett, a létező normákhoz, rendeletekhez igazodó, mintegy előre programozott munkatevékenységet folytassanak az alkalmazottak minden szakterületen.
Módszerek, felmérések, kérdőívek, auditív anyagok, esettanulmányok készültek. Ezek mindegyikét statisztikai vagy egyéb módszerrel mérték, majd kontrollálták, végül pedig szöveges elemzésnek is alávetették. Mindegyik stratégiai célnak számító részt számos különféle indikátor követ, ami hozzájárul a jövőbeli célok pontos meghatározásához, az elvárt, végül kapott eredmények pontos méréséhez. Ezenkívül segít mindenkinek abban, hogy egy adott tevékenység jelenlegi helyzetét és fejlődő trendjeit meg tudja határozni. Az indikátorok kizárólag a pontos mérés egyik lehetséges eszközei, amelyekkel az objektív ítéletalkotás lehetőségét kívánják megteremteni. Részét képezik a teljesítményszerződésnek, tehát összességében elősegítik a továbblépéshez szükséges tervezési szakaszok pontos meghatározását és a döntéshozatalt. (ref.: Pajor E.)


10 dolog ingyen az amerikai közkönyvtárbanFEL

1. Gyerekprogramok: kisiskolásoknak, helyi szervezetek támogatásával, vagy anélkül, könyvbemutatók, stb.
2. Mesemondás: óvodáskorúaknak rendszerességgel.
3. Múzeumi belépők: seum Admission: Olvasójeggyel akár az egész család számára igényelhető ingyenes belépő a legtöbb múzeumba.
4. Hangoskönyvek: Hosszú utazásokhoz, bejáróknak ideális lehetőség, hangoskönyvek több formátumban, akár iPodra is.
5. Internet-hozzáférés: nyilvános számítógépek a könyvtárban azok számára, akik nem rendelkeznek otthon internettel, vagy úton vannak és nincs okostelefonjuk.
6. E-könyvek: Az olvasókártyás bejelentkezéssel rengeteg könyv letölthető a népszerű könyvolvasókra vagy számítógépre térítés nélkül a könyvtár oldaláról.
7. Helyi művészek alkotásai: sok könyvtár állítja ki helyi alkotóinak munkáját, amelyek a kiállítás után kedvező áron megvásárolhatók.
8. Helyi előadóművészek: helyi zenészek és színházi csoportok gyakran lépnek fel ingyen a könyvtárban.
9. Szakmai továbbképzés: sok közkönyvtárban szerveznek felvételi előkészítőt és próbavizsgát. Üzleti szemináriumok, álláskeresési útmutató munkanélkülieknek, diákmunka és gyakornoki lehetőségek.
10. Filmek: A klasszikusok mellett az újabbak is kölcsönözhetők, bár rövidebb időtartamra. Népszerűek a filmsorozatok teljes évadjai is.
Blogjában a szerző várja az olvasók által felfedezett további ingyenes szolgáltatásokat. (ref.: HWJ)


ALA -- gyorsreagálás az e-könyvek körüli új helyzetreFEL

A kiadók által a közelmúltban bevezetett változásokra reakcióként két munkacsoport is alakult a napokban az ALA égisze alatt. Az Equitable Access to Electronic Content (EQUACC) (egyenlő hozzáférés az elektronikus tartalmakhoz) és az E-könyv munkabizottság a múlt héten ülésezett. Megbízatásuk szellemében útmutatót dolgoznak ki a szövetség számára az e-könyvek vitatott kérdéseinek értelmezésére, és a szövetsége egységes fellépésére az új helyzetben. (ref.: HWJ)


E-könyvek amerikai közkönyvtárakban -- 66% kínál ingyenes hozzáféréstFEL

A közkönyvtárak 66 százaléka kínál ingyenes hozzáférést elektronikus könyvekhez a térképen illusztrált 2009-2010 évek alapján, ami 38 százalékos növekedést jelent a megelőző három évhez képest. (ref.: HWJ)


ALA: az e-könyvek kölcsönözhetőségének korlátozásárólFEL

A HarperCollins közelmúltban bejelentett döntése az e-könyvek meghatározott számú kölcsönzéséről korlátozza a könyvtárakat abban, hogy olvasóik számára szabad hozzáférést biztosítsanak az információhoz. Roberta Stevens, az Amerikai Könyvtár Szövetség elnöke sajtóközleményében és a szövetség tagjaihoz írt levelében megerősítette a szövetség elkötelezettségét az információhoz való egyenlő és szabad hozzáférés iránt a könyvtárakban.
A szövetség adatai azt bizonyítják, hogy a könyvtárak igyekszenek az olvasói igényeket kielégíteni. Az amerikai közkönyvtárak 66 százaléka kínál ingyenes hozzáférést elektronikus könyvekhez jelenleg. Az információhoz való hozzáférés a XXI. századi módjának kialakítása közös cél, és ebben benne foglaltatik a kiadók és szerzők befektetéseinek megtérülései is. Az e-könyvek iránti érdeklődés változásai közepette azt javasolja a kiadóknak, hogy eszközként tekintsenek a könyvtárakra, amelyek segítségével eljutnak közönségükhöz és növelik olvasótáborukat. A könyvtárak erőteljes segítséget jelentenek az e-könyvek marketingjében. (ref.: HWJ)


Lesz-e könyvtár a Kindle (stb.) után?FEL

Ha a Kindle áralakulásának trendjét nézzük, akkor kb. novemberre vagy az év végére lesz 0 dollárnál az ára, de a közeljövőben kell kijönnie a 100 dollár alatti készüléknek is. És hogy honnan ez a bizonyosság? Mert mondták.
Tetszik tudni, mivel fog ez járni ha megyünk tovább a győzedelmes úton? A könyvtárak elsorvadásával, azzal például. Mihelyt befejezzük a digitalizációt, vége. Nem kell közösségi tér, arra ott a kávézó. Nem kell kultúra, arra ott a színház. Nem kell könyvesbolt vagy könyvtár, arra ott az Amazon. Nem kell tanulóhely, arra ott az iskola.
Itt most nem arról van szó, hogy borsodi vagy afrikai gyerekek kapnak szakadt vagy gyenge teljesítményű laptopokat és számítógépeket. Itt olyan lesz, mint most van a mobilpiacokon: a készüléket utánad vágják, ha veszel hozzá előfizetést (l. az Amazon Prime 79 dolláros ára). Ehhez pedig jár korlátlan film- és sorozatnézés, ingyenes, két napos határidejű szállítás stb.
Számoljunk reálisan: mi az, amit mi szembe tudunk ezzel állítani mondjuk öt év múlva? Hol van az a stratégiai terv, ami ezt a lehetőséget egyáltalán számba veszi? Mi az a szolgáltatás, ami eredményesen tudna versenyezni egy ilyen konstrukcióval?


Kurzus leendő könyvtárvezetőknek -- persze, előadói névvelFEL

Az amerikai szakkönyvtárosok egyesülete (SLA) Click University-jének programkínálatában szerepel a Moving into Management & Team Leadership Roles (kb. felkészülés a menedzsment és csoportvezetés szerepeire) webinárium. Az online tanfolyam jelentősége, hogy a könyvtár eredményességének 80%-a a könyvtárvezető személyes minőségén múlik. Mindenkinek megéri tehát, hogy ezek az emberek ne csak pozíción, hanem kompetencián alapuló hatalommal is bírjanak. A kurzus vezetője természetesen ott virít -- akarom mondani -- mosolyog a webinárium honlapján. A kurzus sikerének 80%-ban ugyanis rajta múlik. Ezért alap, hogy jelzik kilétét. A kurzusra innen is lehet jelentkezni, $99 / alkalom. (MG)


Környezettudatos tervezés -- a KIT-benFEL

Új címke a KIT-ben a környezettudatos tervezés. A címke gondozója a KIT-nél gyakorlatát töltő Asbóth László, a NYME-SEK könyvtáros (MA) hallgatója, aki egyelőre 2009. decemberéig visszamenőleg címkézte a híreket. A következő hetekben készíti el a KIT több mint 12.000 tételes adatbázisának egészében a munkát. Így a KIT -- a környezettudatos tervezés, a környezetvédelem (tevékenységek), és az újrahasznosítás általában címkék segítségével -- alkalmassá válik a témakör közel 10 évének könyvtári szempontú áttekintésére. (MG)


Mit értenek tartalmak vizuális megjelenítésén a K2-ben? -- szakmai nap összefoglalóFEL

Az előző szakmai naphoz hasonlóan közzéteszem itt is Habók Lilla összefoglalóját [ link ], az általa beszúrt fényképpel együtt. Az általam eszközölt kiegészítéseket most is külön jelzem a szövegben.
Az Országos Széchényi Könyvtár 'könyvtár 2.0 kísérleti műhelye' szervezésében már sokadjára vehettünk részt szakmai napon, ahol ezúttal külföldi és magyar projekteket mutattak be a tartalmak vizuális megjelenítéséről. A rendezvény Bánkeszi Katalin bevezető előadásával kezdődött, majd egy ausztrál és két British Library-hez kötődő kezdeményezésről hallgathattunk esettanulmányokat. Végül a magyar Kovex Kft. is ismertette szoftverét. A szakmai nap jó utat mutatott a könyvtárak fejlődési irányához, hogyan lehetne például a könyvritkaságokat élményszerűen, digitalizált formában bemutatni a felhasználóknak.


Szépirodalom a könyvtárban -- mennyire minőségi az állománygyarapítási tanácsadó?FEL

A könyvtárak rendszeresen megjelenő állománygyarapítási tanácsadójának két füzetében 430 szépirodalmi (szórakoztató) művet ismertettek (2005. 5. és 6. szám). Ezek 60%-a fordítás volt (azon belül 73% angolból). Ez nagyjából megfelel a könyvpiac és az olvasási igények arányainak. A jegyzékekben szereplő fordítások kétharmada igényes szórakoztató irodalom (főleg társadalmi regény és krimi) volt, egyharmada a triviális irodalom (főleg szerelmes és családregény). A német művek esetében a tájékoztató füzetekben megjelenő címeknek az egyharmada is a triviális irodalom volt, a szórakoztató irodalom azonban kisebb arányban szerepelt (52%), a magas színvonalú irodalom aránya pedig 16% volt. Ez azért meglepő, mert a modern német irodalomra alig van igény a német könyvtárakban (Peter Handke vagy Botho Strauss kivételével). A beszerzésre ajánlott könyvek többsége azonban nem szolgálta a könyvtárak érdekeit, nem bizonyult minőségi olvasmánynak, és a könyvtár aktuális feladataihoz sem igazodott. (ref.: Katsányi S.)


A női egészségről -- a hódmezővásárhelyi könyvtárban FEL

Egészség, életmód A hátrányos helyzetű hölgyek érvényesülése a fő célja a Németh László Városi Könyvtár pénteki, női egészségnapjának -- mondta el az intézmény igazgatója, Soós Csilla, rámutatva: ezzel is igyekeznek őket abban segíteni, hogy az életben, a munka keresésében jobb eredményeket érhessenek el.
A Hódmezővásárhelyi Tudás Alapítvánnyal közös projektben korábban a 30 és 50 év közötti, hátrányos helyzetű hölgyek ingyenes számítógép kezelői tanfolyamot végezhettek el, míg a mai napon az egészséges táplálkozás és a mozgás területéről hangzanak el előadások a vásárhelyi könyvtárban. A kétévesre tervezett programban szerepel majd pszichológiai tanácsadás és kézműves bemutató is, amelyben nemcsak a munkával, hanem a szabadidő tartalmasabb eltöltésével kapcsolatban is hasznos ismeretekhez juthatnak a részt vevők, miközben a közösséghez való tartozás erősítheti személyiségüket.


Iskolai könyvtári fejlesztés Kaposváron -- háromnyelvű portál és online kölcsönzés isFEL

Elektronikus katalógusok, háromnyelvű könyvtári portál és online kölcsönzés is szerepel a kaposvári építőipari szakképző iskola könyvtár fejlesztésében. Az uniós pályázati forrásból megvalósuló informatikai programot csütörtökön mutatták be az oktatási intézményben. A program azoknak a diákoknak segít, akiknek otthon nélkülözniük kell az internetet. De az olvasási és digitális képesség fejlesztését is célul tűzték ki. A programra az építőipari a Kinizsi lakótelepi tagiskolával együtt pályázott és nyert 27 millió forintot. Október végéig egyebek között levelezős versenyre, könyvtári barangolásra is várják a többi kaposvári iskola tanulóit is.


Diszkriminációt tapasztalva saját magyar könyvtárat tartanának jónak NagyváradonFEL

Két témája volt annak a sajtótájékoztatónak, amelyet csütörtökön tartottak meg az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) váradi szervezete. Csomortányi István elnök elmondta, az EMI folytatja a vizsgálódást aziránt, hogy a nagyváradi közintézményekben mennyire tartják tiszteletben a magyar lakosság nemzetiségi jogait.
Legutóbb a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár háza táján néztek szét az EMI-sek, azt tapasztalták, hiába hirdeti magát multikulturálisnak ez az intézmény, szinte semmit nem tartanak be azokból az elvárásokból, amelyek megilletnék a megye magyar lakosságát. Hiába van a bejáratnál kétnyelvű feliratozás, ha az épületben alig egy-két többnyelvű tábla lelhető fel. S bár a törvények szerint a könyvtárban magyar nyelven is lehet kérvényeket beadni, az EMI magyar nyelvű beadványát végül nagy nehezen románul válaszolták meg. A megyei könyvtár 78 alkalmazottjából mindössze 8(!) a magyar nemzetiségű.


Az OSZK volt főigazgatója is Széchenyi-díjasFEL

Monok István irodalom- és művelődéstörténész, az OSZK volt főigazgatója annak jelenként tekint az elismerésre, hogy talán elért valamit életében és ezt észrevette más is.
A hivatalos indoklás szerint a XV-XVII. század könyv- és olvasmánytörténetének, a XVI-XVII. század magyar művelődéstörténetének és a régi magyar irodalom történetének kutatásában elért eredményeiért, oktatói, szerkesztői, szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként vehette át Monok István a tudományos kitüntetést hétfőn a Parlamentben.
-- Monok István a múlt héten első fokon elvesztette korábbi munkaadója ellen indított munkaügyi perét. (MG)


Önkiszolgáló kölcsönzéssel bővült a megyei könyvtár -- ZalaegerszegFEL

Februártól már próba üzemmódban működik Zalaegerszegen, a megyei könyvtárban az önkiszolgáló kölcsönzés, amit már használhatnak az olvasók, s hamarosan tovább bővül a rendszer.
Az RFID rendszer bevezetése nem okoz gondot az olvasóinknak, ugyanúgy visszahozzák a könyveiket, ugyanúgy újat választanak, ám a kikölcsönzésnél nem kell már kérniük egy könyvtáros segítségét -- bocsátotta előre Tóth Judit, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatóhelyettese. -- Plusz lehetőséget kínálunk így, hiszen nemcsak önállóan tudják kikölcsönözni a könyveinket, de megnézhetik a saját könyvtári állapotukat is: milyen könyvek vannak még náluk és mikor jár le a kölcsönzési idejük. A fiatalok nagyon élvezik, az idősebbek is lassan kezdik megkedvelni, bár úgy tapasztalom, nekik a személyes kapcsolat sokkal fontosabb a könyvtár dolgozóival.
- a jövőben továbbfejlesztenék az önkiszolgáló kölcsönzési rendszert egy elismervényt kiadó szerkezettel is
- így papíron is kinyomtathatnánk magunknak, mi áll az olvasói adatbázisukban
- egy speciális berendezésnek köszönhetően lopásbiztos, úgynevezett TAG-okkal is ellátták a könyveket
- ha érvénytelenítés nélkül visznek ki a kapun kötetet, a bejáratnál elhelyezett érzékelő sípolni kezd.
MN: A zalaegerszegi megyei könyvtár -- amely elsőként vágott bele az internetes szolgáltatásba -- a tapasztalatait a többi könyvtárnak is átadja. A fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is kért már információkat.


Amerikai Digitális Közkönyvtár alakulFEL

2011. március 1-én megtartotta első értekezletét a jövőbeni Amerikai Digitális Közkönyvtár (Digital Public Library of America. A Harvard Egyetemi Berkman Center for Internet and Society 2010. decemberi kezdeményezésére létrehozott operatív bizottság
értekezleteken és workshopokon hozza össze a jövőben az érdekelt feleket, oktatási-nevelési intézmények, kutatói és közkönyvtárak, kulturális szervezetek, állami és helyi közigazgatás, könyvkiadás, stb. képviselőit. Cél: stratégiák az elektronikus források elérésének javítására. Az kezdeti témák közül: szabad hozzáférés, metaadatok, szerzői jogok, a közkönyvtár definíciója, esetleges mellőzött könyvtárak. Az eddigi fejleményekről megjelent közleményeket és blogokat a következő oldalon gyűjtötték össze. Itt olvashatunk jegyzeteket is az első találkozóról is. link
A munkacsoport hét alcsoportjának közös wikijét rendszeresen frissítik: link
Levelezőlistájukra itt lehet feliratkozni: link (ref.: HWJ)


Ebooks on demand -- e-könyvek megrendelésre az MTA könyvtárából FEL

Az EOD szolgáltatását tíz európai ország huszonhárom könyvtára kínálja 2007 óta. Az OSZK után Magyarországon másodikként a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára csatlakozott az európai kezdeményezéshez.
Az eBooks on Demand (e-könyvek megrendelésre) szolgáltatással szerzői jogi korlátozások alól felszabadult könyvek rendelhetők.
-- Milyen egy EOD e-könyv?
Az EOD e-könyveket a széles körben elterjedt, egyszerűen kezelhető PDF formátumban szolgáltatjuk.
-- Mely könyveket rendelhetem meg EOD e-könyvként?
Kizárólag a szerzői jogvédelem alól kikerült, könyvtárunkban elsősorban az 1800 és 1930 között kiadott könyvek digitalizálását rendelheti meg. Az 1800 előtt kiadott anyag digitalizálását egyedi elbírálás szerint végezzük, a dokumentum állapotától, gyűjteményi értékétől függően.


Hogyan írjunk sikeres blogposztot?FEL

Ki ne szeretne címlapra kerülni a saját blog bejegyzésével? Ki utasítaná vissza, hogy a blogposztjára sokan hivatkozzanak, miközben elismerően osztják meg a linkjét az internetes ismerőseik körében? Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy hogyan készíthetünk sikeres blogposztot, illetve konkrét tippeket, témaötleteket is adunk, amikkel fel lehet hívni egy-egy bejegyzésünkre a figyelmet.


Könyvtár Design bemutató: előzetesFEL

A március közepe táján teljes egészében hozzáférhető könyvtári-építészeti megoldásokat bemutató sorozat néhány képe ízelítőként már megtekinthető: link
A sorozat képeinek bemutatója itt lesz elérhető több kategóriában, mint például hozzáadott funkcionalitás, az alapanyagok szerepe, külső terek, navigáció és színek, tinédzser- és gyerekrészleg és apró részletek: link (ref.: HWJ)


Megnyílt az idén 450 éves ELTE Egyetemi Könyvtár jubileumi éveFEL

Ünnepélyes keretek között megnyitották az ELTE Egyetemi Könyvtár 450. jubileumi évét, melynek keretében tárlatok, konferenciák és kiadványok mutatják be az intézmény történetét és jelenét, becses könyvritkaságait.
A könyvtárat a jezsuita rend alapította 1561-es magyarországi megtelepedésekor, együtt a nagyszombati kollégiummal. Az ekkor még alig néhány ezer kötetes, de tartalmában egyedülálló gyűjtemény csak 1635-ben lett a Pázmány Péter esztergomi érsek által akkor megalapított új nagyszombati egyetem -- a mai ELTE elődje -- könyvtárává -- idézte fel Szögi László főigazgató a jubileumi évad hivatalos megnyitója előtt tartott sajtóbeszélgetésen.
Analógiák

Bank kínál ingyen e-könyvet -- ingyenreklám könyvtáraknak?FEL

Egy bank ingyenesen letölthető e-könyveket kínált a denveri repülőtéren a minap. Az óriásplakáton szolgáltatásait reklámozó bank ötlete zseniális: az okostelefont a plakát felé irányítva QR kódleolvasóval máris letölthető az e-book (persze ott a számlanyitást kezdeményező link is). A könyvek minden bizonnyal valamely nyilvánosan hozzáférhető forrásból származnak, viszont hosszú várakozás közben milyen jó olvasni! Miért ne reklámozhatná a könyvtár is magát így? (ref.: HWJ)


Hogyan lehet a komolyzenét tejjel reklámozni -- vagy fordítva? (videó)FEL

1 l dortmundi koncerttej napi zeneszükségletének 11%-át fedezi! Felettébb kreatív módja a minőségi tejfogyasztás -- akarom mondani -- a betonépületekkel és komolyzenére immunis emberekkel körülvett Dortmundi Koncertterem koncertjegy-értékesítésésének növelésére. Az eljárást kisfilm mutatja be, Fischer Iván és Philippe Jaroussky zenéjét hallgató tehenekkel, elégedett farmerrel, koncert előtti tejkóstoltatással és gyarapodó pénzbevétellel. A tejtermelés ráfordítása már elérte fedezeti pontját. A bérletesek száma több mint 19, a teremkihasználtság pedig 72%-kal javult -- és hol van még az évad vége! (ref.: MG)
-- A könyvtárat sem könyvvel lehet legeredményesebben reklámozni.
Kisszínes

6 km-es csillevasút az OSZK-ban (videóval)FEL

Hat kilométer sín kanyarog az OSZK falai között, a Telelift rendszer 50 kocsija napi 350 kérést teljesít -- számokkal így lehet leírni a könyvtár falait pókhálószerűen átjáró sínhálózatot. A berendezés a könyvtár raktárait köti össze a kiadópulttal, és szállítja a látogatók által kikért és visszaküldött könyveket.
A Telelift 1986-ban kezdte meg a működését, amikor az OSZK a múzeumkertből a Budai Várba költözött. A könyvtárban akkoriban -- sok más mellett -- két dolgot tudtak biztosan: az épület nem alkalmas könyvtári funkcióra, és a beépített Telelift már akkor elavult technológiának számított. Ám a nyolcvanas évek végén Magyarország számára nem volt elérhető más intelligens szállítórendszer, ezért ezt építették be. A Telelift már 25 éve működik megbízhatóan, és üzemeltetője szerint megfelelő karbantartás mellett még legalább ugyanennyi ideig használható is marad.

Hírforrás: HVG
2011. március 16.  • Továbbküldöm a hírt

Elton John-nak külön könyvtárosa vanFEL

Sir Elton John-nak annyi CD-je gyűlt össze, hogy külön könyvtárost foglalkoztat a tár rendben tartására. -- Építtettem egy új szobát, ahol ipari polcok és mozgatószerkezet biztosítja a tárolást -- mondta a Daily Starnak.


Könyvreklám futók számára: kövesd térképen az ultramaratonistát!FEL

Karno, vagyis Dean Karnazes ultramaraton futó és sportíró legújabb könyvének (Run! 26.2 Stories of Blisters and Bliss link
1605292796) megjelenésének időzítése egyedülálló: a futó elindult, hogy keresztülfutja az Egyesült Államokat Kaliforniától New Yorkig. A 75 napra tervezett, napi 70-80 kilométeres futást egy tévéshow segítségével népszerűsíti. A MapMyRun link online szoftver alkalmazás segítségével térképen is követhető a közel 5000 kilométeres táv és a futás egyéb részletei: a napi és teljes megtett távolság, sebesség, tempó, kalóriafelvétel, stb. Az eseményt a Twitteren és Facebookon élőben közvetítő futó fényképekkel is illusztrálja heroikus teljesítményét, amelynek bevételét a gyermekek egészségének propagálására fordítják. A felajánlásokon kívül bárki részt vehet a több városban megrendezésre kerülő ötezer méteres közös futásban, amikor a szuperfutó odaér. (ref.: HWJ)
Információforrások

ALIS -- új hírlevél: mobil referensztől beépített könyvtárosigFEL

Elektronikus hírlevéllel jelentketett az IGI Global tudományos kiadó: ALIS -- Advances in Library and Information Science. A bevezető szöveg értéknövelt szolgáltatást, preprinteket ígér. Nyolc cikk, csupa izgalmas témában. Pl.:
- Tanulás és műveltség: emeld magasabbra a lécet
- Tartalomfeltárás: akadályok ledöntése a végfelhasználó számára
- Referensz-tartalom mobil eszközökre: szabadítsuk meg a tartalmat a formától
- Mobilra optimalizált könyvtárak: a használó zsebében maradni
- Levéltári referensz: engedd be a huligánokat
- Középiskolások kutatási szokásai: készülj fel a váratlan dolgokra
- Orvosi e-referensz: példák nyomában
- Beépített könyvtáros: válj katalizátorrá.
(Z. Karvalics László ajánlásával)
-- Nehéz szem elől téveszteni a fejléc grafikáját: a homokórában lassan lefolynak a könyvek -- porrá válva... (MG)


A világ legnagyobb felbontású légifotója készült az állatkertrőlFEL

A Google Maps képeinél tizenegyszer részletesebb az a zoomolható, kereshető légifotó, ami a Fővárosi Állat- és Növénykertet mutatja be, ráadásul teljes egészében magyar fejlesztésű technológiával készült. A Zoomy.zoobudapest.com, vagy Zoomy.hu webcímen érhető el az a nagyítható, óriási felbontású légifotó, ami a Fővárosi Állat- és Növénykert területét mutatja be 1,8 centiméteres terepfelbontásban. Az érték azt jelenti, hogy a képen egy képkocka 1,8 centiméteres élhosszúságú, vagyis a Google Maps térképein látható legjobb felvételeknél is nagyobb felbontást, és 1:220-as méretarányt biztosít, ami világrekord.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról