Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2011/20., máj. 18.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

IKSZ: 'A KÖNYVTÁRÜGYÉRT' kitüntetés a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak
Korábban a ROI-t mérték, de már az sem elég; a használói siker a könyvtár értékmutatója
Kész az MTDA 900. könyve -- kitartóan, közpénzt kímélve
Meddig lehet túlélő a könyvtár? 3. -- Mint a szocialista nagyvállalat és a crowdsourcing
A brit egyetemi könyvtárak negyede tart nyitva éjjel-nappal
Mérföldkövek: a tíz legkiemelkedőbb amerikai könyvtár (képekkel)
Fogadják az adózókat -- kihelyezett ügyfélszolgálat a könyvtárban
Birtokba vehették a sásdiak az új Közösségi Házat
A város kisebbségeiért végzett munkájáért tüntették ki a könyvtárat
HarperCollins e-könyvek ismét: közel hetvenezer aláírás -- Sokféle modell van
Online vetélkedő Liszt Ferenc életéről Győrben
Bibliometria, scientometria, informetria -- de mik is azok?
Kedvlohasztás szervezési hiányosságokkal -- ALA-fővezérrel
Meseország királya és királynéja a Sárkányos Gyerekkönyvtárban -- vaskakas-lövéstől lakomáig
Az olvasási készségre a továbbképzéshez, szakmaváltáshoz is szükség van
A Kongresszusi Könyvtár nemzeti zenefolyamot indít -- már nem kell a könyvtárba menni
Az új könyvtári szolgáltatások megváltoztathatják a Könyvtár brand-et
School Library Journal -- kizöldülő iskolák: 33%-kal kevesebb energiát használnak
Nemzeti könyvravatalozó? -- az OSZK-költöztetés diskurzusához
Olvassuk az online hírleveleket
Megvannak az Aranykönyvek -- Ordít, hogy nem A Nagy Könyv...
Kiégés (burn out) -- mi az és melyek a tünetei?
Az Informatikai és Könyvtári Szövetségben is elmarad a rendszerváltás
Könyvtári menedzserek képzése -- USA-ban és Oroszországban
Nem olvasnak kevesebben újságot -- de átrendeződött a piac
Az olvasástudás az életminőségre hat -- HUNRA-konferencia
EUROPRIX Multimédia Díj -- jelentkezés júl. 1-ig

Analógiák

Szupermarket-TV Hollandiában -- a könyvtárakban pedig könyvreklám?
Ugyanazt írni -- de más szavakkal (videófilm)

Kisszínes

Hol van Tündérország? -- Oroszországban vagy Ukrajnában?
Tizenöt perc hírnév az olvasásnak -- a rekordra törnek
Kódolt üzenet a pólónkon

Kiemelt Katalist-hír

Sonnevend Péter hozzászólása (OSZK)
Nyílt levél a konyvtar.hu jövőjéről

Információforrások

Ingyenesek az MTI hírei
Ingyen folyóiratok: Versita Open


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

IKSZ: 'A KÖNYVTÁRÜGYÉRT' kitüntetés a Fővárosi Szabó Ervin KönyvtárnakFEL

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség Kuratóriuma (régi/új elnök: Fodor Péter, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója) 2011-ben a könyvtár kiemelkedő munkája elismeréséül és a hazai könyvtárügy fejlesztésében való részvételért A KÖNYVTÁRÜGYÉRT kitüntetést adományozta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kollektívájának... A javaslattevő Fonyó Istvánné volt, aki a Könyvtárügyért díjat 2009-ben vette át. A két újraválasztott elnökségi tag által irányított könyvtár -- Katona József Könyvtár, (2006), Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (2007) is a közelmúltban kapta meg az elismerést. (MG)


Korábban a ROI-t mérték, de már az sem elég; a használói siker a könyvtár értékmutatójaFEL

Mivel az USA-ban nincsen könyvtárfenntartási kötelezettség, az ottani könyvtárak léte múlik azon, hogy mennyire minőségiek, azaz mennyiben fordulnak a használók felé. Roberta A. Stevens hétfői budapesti előadásán elmondta: a könyvtárat korábban a gyűjtemény inkább a számára építették, ma viszont a használók köré.
Ahogy az üzleti életben alapvetés, az amerikai könyvtárak is kiszámolják a ROI-t (return on investment -- a befektetés megtérülése), ám ez már nem elegendő. Az előadó utalt arra, hogy a tavaly megjelent anyagukban (vö.: link ) a használói csoportok sikerei határozzák meg a könyvtár teljesítményét; így a dokumentum szerint pl. az iskolai könyvtár sikerét a diákok előremeneteléből, vagy az oktatók módszertani ismereteinek szintjáből lehet lemérni, nam az állománynagyságból vagy a kölcsönzések számáról. A vonatkozó teljesítménymutatók azonban -- mint mondta -- még nem születtek meg. (MG)


Kész az MTDA 900. könyve -- kitartóan, közpénzt kímélveFEL

Az MTDA független magánkezdeményezés, nem tartozik semmilyen intézményi hatáskörbe, önfinanszírozó, nonprofit könyvtár. Fennállásának több éve alatt senkitől semmilyen támogatásban nem részesült: működését eddig feltöltött 900 könyve és csaknem 40 000 oldal folyóiratállománya megfelelően minősíti. Alapértékeknek tekinti függetlenségét, politikamentességét valamint az általa közzétettek ingyenes elérhetőségét.
-- A hazai könyvtárügyi diskurzusok egyik központi témája a közpénzek megszerzése és elköltése. A látens könyvtárosi igények között pedig legnagyobb elismerés megszerzésére való törekvés. Az MTDA központi témája a módszeres, kitartó digitalizálás. Bizonyos jelekből úgy tűnik, hogy legalábbis a szakmabeliek által szervezett hivatalos elismeréseket rendszerünkben a nagy közforrás-felhasználók kapják. Tehát Reisz László MTDA projektvezető erre egyelőre nem esélyes. Vagy tévednék? (MG)


Meddig lehet túlélő a könyvtár? 3. -- Mint a szocialista nagyvállalat és a crowdsourcing FEL

- Holl András: nem konkurálni, hanem együttműködni érdemes -- pl. a Google-lel. Hubble-teleszkóp kapcsán helyi csillagászok adatait is bevonó könyvtári tudásközpont fejlődött ki. A helyi adatok metainformációval való ellátása lehet izgalmas.
- Kokas Károly ez utóbbi gondolatra mondott jó, szegedi sajtódigitalizálási példát.
- Drótos László ugyanerre: a nanotechnológiai kutatások amerikai könyvtára módszeres információgyűjtés és feldolgozás eredményeinek elérhetővé tétele által a szakmabeliek információs mekkájává vált.
- Bánkeszi Katalin szerint: 'úgy gondolom, a könyvtárosok minőséget szolgáltatnak', 'úgy gondolom, hogy nyitottak vagyunk'. Lehetőséget és félelmet egyaránt lát a könyvtárakban; ki-ki a maga területén keres utat.
- Tószegi Zsuzsanna egy friss szakdolgozatból idézett. A mottó a könyvtárról és könyvtárosról mondott veretes szavakat. MG Twitter-kommentje: az idézetből sajnos hiányzott a használó...
- Meskó E.: szerinte a tudományos könyvtárak nincsenek veszélyben, a könyvtárosnak is megvan a helye. Ő pl. adatőrzésben-rendezésben gondolkodik.
- Moldován I. Crowdsourcing-kísérlet az OSZK-ban: katalogizáljon az érdeklődő olvasó is! Vonjuk be őket. -- Kellenének szakemberek. Nincs pl. nonprofit menedzserünk az OSZK-ban. Szervezeti-fenntartási szemléletváltás kell, a könyvtár ugyanis ma ellenérdekelt a digitalizálásban; úgy vélik: elveszthetik kicsiny bevételeiket. -- Moldován sötét képet vázol a hazai könyvtárakról: megmaradtak , mint a szocialista nagyvállalatok; a pénzosztókra figyelnek. Hiedelmük közben: hogy fontosak.
- HorváthZné: Nárai Szabó Gábor (MTA, könyvtár) nagy fejlődést lát a szakmában. Szerinte a szakma felvette a fordulatszámot. A fiatalok ugyanakkor egész másként látják a szakma jövőjét.
- Kokas K.: a beszélgetés zárásaként fontosnak tartja, hogy szép jövőt mondjon Németh Márton hozzászólását követően. Szegeden amerikai vendégkönyvtárosok csodálkoztak rá: de érdekes, hogy nálunk még van dokfeltárás, -beszerzés és hasonlók.

Régebbi hírforrás(ok): Meddig lehet túlélő a könyvtár? 2. -- elektronikus katalógust használni néha olyan, mint egy exkavátort kezelni... link

A brit egyetemi könyvtárak negyede tart nyitva éjjel-nappalFEL

Nemzetközi felmérés szerint a brit egyetemi könyvtárak lényegesen nagyobb aránya tart nyitva a nap 24 órájában, mint a világ többi országában. Az adat a Times Higher Education World University Ranking projekt megállapításai közül való. (ref.: MG)


Mérföldkövek: a tíz legkiemelkedőbb amerikai könyvtár (képekkel)FEL

A Library Journal folyóirat évek óta követi figyelemmel a könyvtárak renoválását és az új építészeti megoldásokat. Az ismert és híres közkönyvtárak (New York, Seattle közkönyvtárai) példáin felbuzdulva az idén egy tizenhat fős, könyvtárosokból és építészekből álló zsűri szavazott az elmúlt hat év során szerte az országban megnyílt könyvtárak közül a legkiemelkedőbb megoldásokra. Tíz könyvtár nyerte el a mérföldkő címet, és ugyancsak tíz dicséretben részesült. Vagyis összesen húsz kevésbé ismert könyvtárat helyeztek el az USA térképén, amelyeket követendő példaként ajánlja a könyvtárosok figyelmébe. Jelenleg csak közkönyvtárakat vettek górcső alá.
A szempontok között (link: link első volt az általános tervezési és kivitelezés, beleértve a felhasznált anyagokat, a belső és külső terek összhangját, a tartósságot, a helyi körülményeknek megfelelő anyagválasztást és a közösség reagálását az építményre. A második szempont a közösség igényeinek és korlátozásainak figyelembevétele, a környezet színvonalának javítása (pl. gyalogos megközelíthetőség), multifunkcionális használat és a helyi akadályok kreatív leküzdése. A harmadik a fenntarthatóság, elsősorban a helyszín megválasztása, a víz- és energia felhasználása, a belső környezet minősége, stb. A következő szempont a funkcionalitás, beleértve a könyvtári szolgáltatás, az olvasó élménye és a hozzáférhetőség elemeinek javítását. Fontos még az innováció jellege, vagyis hogyan felel meg a könyvtár a jelenlegi és várható demográfiai, kulturális és technológiai változásoknak. Végül pedig az esztétikai szépség, a látvány is értékelésre került, vagyis hogy leesik-e az álla az épületet először megpillantó látogatónak, és ez mennyiben kapcsolódik a tervezéshez.
Az egyes könyvtárak részletes leírását és képeket a jobb oldali listán szereplő nevekre kattintva láthatjuk. (ref.: HWJ)


Fogadják az adózókat -- kihelyezett ügyfélszolgálat a könyvtárbanFEL

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága idén is kihelyezett ügyfélszolgálatokat nyitott az szja-bevallás előtti hajrában. A szakemberek ma 10-16 óra között fogadják az adózókat a megye 5 pontján, 5 könyvtárban. A szegedi Somogyi-könyvtár első emeletén, az adóhatóság kihelyezett ügyfélszolgálatán tegnap már a nyitáskor, 10 órakor sorszámmal a kezükben ültek az emberek. Várták, hogy szakemberek segítsenek adóbevallásuk kitöltésében.


Birtokba vehették a sásdiak az új Közösségi HázatFEL

Új könyvtár, lelátós sportcsarnok, konyha, étterem, oktató- és próbatermek is helyet kaptak a hétvégén átadott 'sásdi tudásközpontban' A Sásdi Általános Művelődési Központ új közösségi háza szombaton diákokkal, tanárokkal, érdeklődőkkel telt meg, hiszen mindenki kíváncsi volt a több mint 800 millió forintból felépített intézményre.


A város kisebbségeiért végzett munkájáért tüntették ki a könyvtáratFEL

Nagykanizsa a város napja rendezvény keretén belül kitüntette a településért sokat tevő embereket, intézményeket. Így Nagykanizsa Megyei Jogú Város Kisebbségeiért címet kapott a Halis István Városi Könyvtár.


HarperCollins e-könyvek ismét: közel hetvenezer aláírás -- Sokféle modell vanFEL

Május közepére, három hét alatt majdnem hetvenezren írták alá a HarperCollins e-könyvek közkönyvtári használatát korlátozó petíciót (link: link A petíció kezdeményezője, Andy Woodworth, a New Jersey állambeli Bordentown kisváros könyvtárosa, a 2010-es év egyik kitüntetettje mint Library Journal Mover & Shaker (link link aki a könyvtárosok konferenciáján igen népszerűvé vált. Rengeteg sms-t kapott, hogy figyeljen oda az aláírások növekvő számára. (ref.: HWJ)
-- Roberta A. Stevens, az American Library Association elnöke hétfői budapesti előadásában utalt arra, hogy a kérdés megoldása tárgyalást igényel. Nem lehet, hogy csak egyféle modell legyen, hiszen például a köz- és felsőoktatási könyvtáraknak más-más igényei vannak. Az utóbbi pl. jellemzően birtokolni szereti a dokumentumot, míg ez előbbinek kevésbé van ilyen igénye. (MG)


Online vetélkedő Liszt Ferenc életéről GyőrbenFEL

Liszt Ferenc élete és kora címmel rendez ötfordulós online vetélkedőt a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár és a Kisalföld csütörtöktől. Az apropót a nagy zeneszerző születésének 200. évfordulója, valamint az adta, hogy a komponista több szállal kötődik Győr-Moson-Sopron megyéhez. A feladatok a link internetes oldalon jelennek majd meg és ugyanott lehet válaszolni is rájuk online regisztrációt követően.


Bibliometria, scientometria, informetria -- de mik is azok?FEL

A tudományos tevékenységet értékelő ágak terminológiája nagy változatosságot mutat. A leggyakrabban használt kifejezés a bibliometria (bibliometrics), ezt követi a tudománymetria és az informetria (scientometrics, informetrics), de más fogalmak is használatosak (bibliometry, technometrics, scientometry, librametry, statistical bibliography). A DIALOG információtudományi adatbázisaiban a három leggyakrabban előforduló terminus közül a bibliometria megnevezés 1975 óta folyamatos növekedést mutat. Bár a szó francia, ?bibliometrie? alakját már használta Paul Otlet 1934-ben, az elnevezés Pritchardtól származik, aki 1969-ben a korábban használatos bibliográfiai statisztika helyett az új terminust javasolta. Meghatározása szerint a bibliometria matematikai és statisztikai módszerek alkalmazása könyvekre és más kommunikációs formákra.
A tudománymetria (scientometrics) a bibliometria orosz nyelvű megfelelőjeként született, majd az 1978-ban alapított Scientometrics cí­mű folyóirat népszerűsítette ezt a fogalmat Braun Tibor közreműködésével. A tudománymetria célja többrétű, nemcsak az egyes tudományágak szakirodalom formájában megmutatkozó teljesítményét méri.
A német 'Informetrie' szóból származó informetria (informetrics) szót a bibliográfiát és scientometriát is magában foglaló megnevezésként szokás értelmezni. A tudománymetria történetének átfogó ismertetése, köztük az 1743-ból származó legkorábbi citációs index és a három idevonatkozó fő törvény bemutatása (Lotka, Zipf, és Bradford törvényei a múlt századból) érdekes olvasmány angol nyelven.


Kedvlohasztás szervezési hiányosságokkal -- ALA-fővezérrelFEL

Nem írnám, ha nem sokadszorra szaladnék bele az előadói kedvet lohasztó, a hallgatóságot részben szégyenkezésre, részben szánalomra indító jelenségre: több száz fős teremben maroknyi közönség. Pedig nem lenne nagy ügy a jelentkezők száma után akár a helyszínen eldönteni, mely terembe vezetik az illusztris előadót -- most éppen Roberta A. Stevenst. Így elérhető lenne a 'zsúfolásig megtelt terem' valamint a 'pótszékeket kellett behozni' előadóra és hallgatóságra egyaránt ható siker-érzése -- ugyanakkora hallgatóság esetén.
Az OSZK nagytermének berendezése is gyengécske: a pulpitus és a projektorállvány vizuális akadály a panel és a hallgatóság között.
A hétfői MKE-szervezte előadás tolmácsolása szintén kívánnivalókat hagyott maga után: lényegi mondanivalók sora maradt ki a fordításból. Nem a közreműködő hölgyet kritizálom -- én sem vagyok jobb angolos -- hanem kiválasztását. Szerencsére a szintén jelen lévő Bánhegyi Zsolt javított a szakmaiatlanságot generáló helyzeten.
Az előadás előtt Hajdu Ágnestől megtudhattuk, hogy az előző napokban milyen operettet nézett az előadó, valamint hogy kivel hol ebédelt. Az is kitűnt, hogy a 'sok program = jó program' koncepció tartja magát. Később a kérdezők irányában figyelmeztetés hangzott el: a szűkös idő miatt hagyjanak másoknak is lehetőséget a felszólalásra. Az is igaz azonban, hogy a hivatalos program után volt lehetőség személyes beszélgetésre is. (Az előadás tartalmáról ld.: link
) (MG)


Meseország királya és királynéja a Sárkányos Gyerekkönyvtárban -- vaskakas-lövéstől lakomáigFEL

Idén, 10. alkalommal látogatott el Meseország királya a FSZEK Központi Könyvtárának Sárkányos Gyerekkönyvtárába. 11 éve, a Központi épület felújítása során nyílt lehetőség gyermekrészleg kialakítására hogy a fiatalabb olvasóközönséget is fogadhassa szolgáltatásaival az intézmény. 2001-ben indult az első Szent György napi Sárkányos Mesenap: az egész napos rendezvény során a gyerekek a középkor világával ismerkedhettek, évente más és más program keretében. A 10. Mesenapon a hercegnők bevonulása után Benedek Elek: A fekete havas meséjében a legkisebb királyfival együtt megállították az időt, és kiállták a nehéz próbákat, visszaszerezték a kialudt tüzet, legyőzték a sárkányokat, lelőtték a vaskakast a vár fokáról, megvédték a várost a fenyegető veszedelemtől. Délután apród- és udvarhölgyképzőn vehettek részt a látogatók a Mare Temporis Alapítvány vezetésével. Eredeti lovagi bemutatót, párbajt láthattunk, majd a gyerekek (apródok) megtanulták pl., hogyan köszöntsék a királyt, miként üdvözöljék az ellenfelet tisztelettel, hogyan küzdjenek méltó ellenfelekként, egymással. A hölgyek udvari táncot tanultak, amit be is mutattak Őfelségének. A nap fénypontjaként a királyi pár ünnepélyes ceremóniával átadta az okleveleket, az elmaradhatatlan könyvjutalom kíséretében, majd mesés lakomára invitálták a fáradt, de boldog hősöket. Meseország királya és királynője személyesen vágta fel a tortát. A videó linkjét ld. alább. Fényképek a link oldalon:
1. etikett és tánc, 2. mesés próbák, 3. lovagi bajvívás alapjai, 4-5 körtánc, 6. leendő udvarhölgyek.


Az olvasási készségre a továbbképzéshez, szakmaváltáshoz is szükség vanFEL

Újra fellángolt a régi vita: kell-e például irodalomóra egy szakmunkásnak, vagy elég a szakmunkás képzés? ... A továbbképzéshez, új szakmákhoz viszont a megfelelő alapműveltség jelent jó hátteret, például a jó olvasási és matematikai készség. Ez utóbbiakban viszont a szakképzésbe kerülők enyhén szólva sem jeleskednek. ... a szakiskolai tanulók a harmadik világbeli szinten értik csak a matematikát, és sok közöttük a funkcionális analfabéta.

Régebbi hírforrás(ok): PISA 2009 -- Nógrádi Gábor és Nagy Attila észrevételei link

A Kongresszusi Könyvtár nemzeti zenefolyamot indít -- már nem kell a könyvtárba menniFEL

A Kongresszusi Könyvtár streaming audio formában online közreadja hatalmas gyűjteményének egy részét. A megosztott tartalmak: népszerű zene, beszédek és komédiák. A szolgáltatás térítésmentes. A használóknak eddig a könyvtárba kellett menniük, ha a felvételeket hallgatni akarták. Mostantól több ezer ritka felvételt lehet így hallgatni. A Sony Music Entertainment-tel együttműködve a használók meg is oszthatják saját kedvenceiket. (ref.: MG)


Az új könyvtári szolgáltatások megváltoztathatják a Könyvtár brand-etFEL

Jó, ha a könyvtár kévét kínál, bicikli kölcsönözhető benne stb. A gond az, hogy e szolgáltatások megváltoztatják a könyvtár brand-jét, azaz egyre kevésbé a lényegi könyvtári szolgáltatás jut a használók fejébe a könyvtár kifejezés hallatán. És ez a változás megnehezítheti, hogy a jól képzett munkaerő a könyvtárban maradjon, hívjon és megtartson. (ref.: MG)


School Library Journal -- kizöldülő iskolák: 33%-kal kevesebb energiát használnak FEL

Amerikában a vezető nyomtatott magazin, melynek már internetes elérhetősége is van. Célja, hogy folyamatosan informálja az iskolai könyvtárosokat (természetesen a többi könyvtáros sincs kizárva) a legújabb trendekről, segítséget nyújtson a tananyaggal, az új technológiákkal, az olvasás- és írástudás fejlődésével kapcsolatos információk beépítéséhez. Ezenkívül a tanárok és könyvtárosok közti kapcsolat folyamatos fejlesztését.
Going Green: Eco-friendly Schools című cikkükben felhívják a figyelmet arra, hogy az iskolákat is környezetbarátabbá kell tenni. Több tucat iskola alakult már át, és várhatóan számuk meg fog többszöröződni. Az eddigi adatok alapján átlagosan a zöld iskolák 33%-kal kevesebb energiát, 32%-kal kevesebb vizet használnak. Seneca Creek-ben például 60 000 $-ral csökkent az energiaköltség. Véleményük szerint, ha ezentúl minden egyes új iskola zöld szellemben épülne, 10 év alatt 20 milliárd $-t takaríthatnának meg. (ref.: Asbóth László)Nemzeti könyvravatalozó? -- az OSZK-költöztetés diskurzusáhozFEL

Huszonöt éve nem tudom megszokni az épület luxusravatalozó hangulatát. Az elpiszkolt jég színű falak, a fantáziátlan belső tér kijavíthatatlan. Az alábbi szöveg egy csöppet sem lesz elfogulatlan. Az Országos Széchényi Könyvtár dolgáról írok, s ez nekem szinte családi ügy. Pontosabban: otthoni, illetőleg otthonossági. E közintézményt ugyanis a második otthonomnak érzem, a könyvvel zsúfolt polcok között családom társaságában tudom magamat, hiányt csak időm kevéssége miatt érzek. Mint mindenki körülöttem, ha ott vagyok. Sokan vagyunk? Mindig találni ülőhelyet, szabad asztalt. Bár a számítógépek előtt nem.


Olvassuk az online hírleveleketFEL

Hatékony elérést biztosítanak az e-mail alapú marketingeszközök: a KutatóCentrum felméréséből ugyanis kiderült, hogy az e-mailezők 88 százaléka elolvassa az érdekes tárgyú reklámleveleket, 98 százaléka pedig fel szokott iratkozni online hírlevelekre.
Az e-mailezők 98 százaléka szokott legalább időnként feliratkozni hírlevelekre, melyeket rendszeresen meg is néznek. A feliratkozók 39 százaléka általában végigolvassa őket, további 48 százaléka pedig beleolvas az ilyen üzenetekbe. Csupán 3 százalék nyilatkozott úgy, hogy azonnal törli a hasonló leveleket. 'A 45-54 évesek a leghálásabb célközönség: ők iratkoznak fel legnagyobb arányban hírlevelekre, amiket jellemzően el is olvasnak. A fiatalok ezzel szemben inkább csak átfutják az ilyen típusú üzeneteket' -- mondta el Györfi Anna.


Megvannak az Aranykönyvek -- Ordít, hogy nem A Nagy Könyv...FEL

Átadták tegnap az Aranykönyv 2010 díjait, a közönség szavazatai alapján odaítélt elismerést többek között a Vuk, a Twilight sorozat legújabb epizódja, illetve Jamie Oliver könyve kapta meg. A Libri az idén második alkalommal rendezte meg a könyvolvasást népszerűsítő versenyt, amelynek kampányában kiemelt szerepet kapott az online marketing. Míg tavaly öt, ebben az évben már hat témakörben osztották ki az Aranykönyv díjat, az újdonságot a Klasszikus kategória jelentette. Az új kategóriában a múlt évben megjelent könyvek közül a magyar szerzőknél Fekete István Vuk-ja, míg a külföldieknél Emily Brontë Üvöltő szelek című alkotása bizonyult a közönség kedvencének.


Kiégés (burn out) -- mi az és melyek a tünetei?FEL

A Burn out olyan tartós érzelmi megterhelés, melynek következtében fellépő stresszt a személy nem tudja a szokásos megküzdési stratégiáival megoldani, ennek végső következménye a fizikai, lelki és érzelmi kimerülés. Jellegzetes különbség a két jelenség között, hogy a 'kiégést', nem oldja meg a pihenés és a tudatosabb táplálkozás. Fellép a célok és ideálok elvesztése, a reményvesztettség, önmagunkhoz, másokhoz és a munkánkhoz való negatív hozzáállás, a tehetetlenség és a 'nincs kiút' lehangoló érzése.
Mi vezet leggyakrabban a kiégéshez? -- A folyamat hátterében legtöbbször a következő okokat találhatjuk:
- fokozott stresszt -- melynek következtében kialakuló érzelmi kimerülés azzal a szubjektív érzéssel társul, hogy az egyén úgy érzi nincs semmi, amit másoknak lelki szempontból adhatna.
- megromlott munkahelyi viszonyokat -- melyek negatív és személytelen hozzáállást eredményeznek a munkatársakkal, és a kliensekkel (ügyfelek, diákok, betegek stb) szemben.
- munkahelyi sikerek hiányát -- mely a személyes hatékonyság csökkenését, motiválatlanságot, a személy önmagától elvárt és az ahhoz képest elért teljesítményének csökkenését, végső soron egy negatív önértékelést alakít ki.


Az Informatikai és Könyvtári Szövetségben is elmarad a rendszerváltásFEL

A május 10-i IKSZ-közgyűlés tisztújításán született eredmény: elnök Fodor Péter, alelnök: Ramháb Mária, Virágos Márta.


Könyvtári menedzserek képzése -- USA-ban és OroszországbanFEL

A cím csak Oroszországban érthető, mivel a legtöbb országban a menedzsereket nem képzik, hanem továbbképzik a vezetés területén. Oroszországban az iskolapadból egyenesen főiskolára került fiatalokat készítik fel a könyvtári vezetésre. Míg az USA-ban a könyvtári szakembernek először rátermettségét kell bizonyítania, addig Oroszországban a publikált szakirodalom alapján összeállított tananyagot kell megtanulnia, és ebből szóbeli vizsgát kell tennie. A hallgatók nincsenek hozzászokva az írásbeli vizsgákhoz, ennek tapasztalataira pedig később nagy szükségük lenne, például pályázatok írásakor. Az USA-ban a fiatal szakembereket először rövidebb tanfolyamokra küldik, elemzik eredményeit és kudarcait. Oroszországban a fiatalok kezdeményezéseit szóban minden vezető támogatja, senki sem akadályozza meg őket abban, hogy javaslatokat tegyenek, de közvetlenül nem tudnak részt venni az intézményt érintő távlati kérdések megvitatásában, mivel a döntéseket általában az igazgató által megbízhatónak ítélt csapat készíti elő. (ref.: Viszocsekné P. É.)


Nem olvasnak kevesebben újságot -- de átrendeződött a piac FEL

Nincs veszélyben az írott sajtó, de átrendeződött a piac -- ezt a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke mondta a budapesti Vörösmarty téren rendezett sajtófesztiválon. Többen olvassák az ingyenes lapokat, de az olvasók száma nem csökkent, az továbbra is 6,5 millió.
Felmérések szerint Magyarországon 6,5 millióan olvasnak rendszeresen valamilyen lapot és ez a szám a fiatalokra is érvényes, a 15-25 évesek 66 százaléka olvas valamilyen újságot vagy magazint.


Az olvasástudás az életminőségre hat -- HUNRA-konferenciaFEL

A Magyar Olvasás Társaság rendes évi konferenciáját pénteken kezdték meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A program szombaton is tart: sikeres módszereket mutatnak be. -- Az olvasás össztantárgyi feladat, ez a konferenciánk címe. -- Az olvasás nem egy tantárgy, hanem az egész oktatás maga, az iskola alapja. Ha ez megvalósult volna, ha nyilvánvaló volna, hogy ez mindenki felelőssége és lehetősége, akkor most nem ülnénk itt -- mondta megnyitójában dr. Győri János, a Magyar Olvasástársaság elnöke. -- Minden tantárgy pedagógusának elemi érdeke, hogy a gyerek tudjon olvasni. Hiába van ez az álláspont, kellenek a technikák is, a módszerek, melyek által mindezt sikeresen lehet közvetíteni a gyerekek számára. Erről szól ez a konferencia.


EUROPRIX Multimédia Díj -- jelentkezés júl. 1-igFEL

Az EUROPRIX Multimedia Awards Európa élenjáró innovatív és kreatív multimédia projektjeit díjazza, valamit a mögöttük álló fiatal tervezőket 40 ország.
Az EUROPRIX Multimédia Díj fiatal, kreatív, 30 év alatti multimédia fejlesztőket hív versenybe 40 országból, akik a média design és az e-tartalom a területén alkotnak. Az innovációra, a kreativitásra és az eredetiségre összpontosítva az EUROPRIX Multimédia Díj különbözik más versenyektől. A fő célkitűzése az, hogy ösztönözze a legjobb fiatal tehetségeket Európa-szerte és egy egész Európára kiterjedő platformot hozzon létre, amely támogatja a legjobb multimédia projekteket. A nagy elismerésnek számító díj elnyerésén felül, az EUROPRIX diákok, előállítók és oktatók nemzetközi hálózatához való csatlakozást kínál.
Analógiák

Szupermarket-TV Hollandiában -- a könyvtárakban pedig könyvreklám?FEL

A holland szupermarketekben, ahol kivetítőn keresztül reklámoznak termékeket, 14 százalékos költségnövekedést regisztráltak. A fogyasztók nemcsak azért költenek többet édességre, snack-re, mert alapvetően impulztermékről van szó, hanem azért is, mert a képernyőn reklámozott tetszetős áruk a magas minőség képzetét keltik, ami a fogyasztó elvárásával megegyezik. A 'kép a képben' (Picture in Picture) reklámspotokban a csomagolás mindig nagy nyomatékkal kap helyet. A megjelenített márkák közt szerepel a Bonduelle, a Knorr, Verkade és Philadelphia is. (Solutuionbox.it)


Ugyanazt írni -- de más szavakkal (videófilm)FEL

Sokszor próbálunk könyvtári üzenetet átadni -- lényegében sikertelenül: hiába növekedett az információigény az elmúlt évtizedekben, csökkent -- vagy legjobb esetben stagnált -- a könyvtárhasználat. A közelmúlt szakmai személykiválasztásai sem biztatóak. A kommunikációban jellemzően a könyvtár hasznát emeljük ki, pl.: összefogás a könyvtárakért, nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz stb., mely rég meghaladott marketingkoncepciót idéz (legalábbis a nem-könyvtári világban). A kisfilm a kommunikáció megváltoztatására hívja fel a figyelmet -- már amennyiben a sikeresség is fontos, nem csak a közlés... (MG)
Kisszínes

Hol van Tündérország? -- Oroszországban vagy Ukrajnában?FEL

A két ország bizarr perpatvarát a népszerű mesehősök kisajátítása körül az angol Telegraph hozta nyilvánosságra. Oroszország és Ukrajna ezúttal a tündérmesék hőseinek lakhelyén nem egyezik. A két ország közti vita akkor robbant ki, amikor egy orosz utazási ügynökség, egyes turisztikailag fontos helyek és népszerű mesehősök közt kapcsolatot teremtve, közzétette Oroszország tündérmese-világának térképét. Ezen a tematikus kirándulások népszerűsítésének céljából felsorolt tizenhét orosz város mindegyikét valamely mesehős lakhelyeként tüntették fel. A mesék szereplői kivétel nélkül nagy népszerűségnek örvendenek az egykori Szovjetunió orosz nyelvű beszélői között.
Egy ukrán utazási ügynökség, amely az idén, hasonló célból, ugyancsak közzétett egy tündérmese-térképet, azt állítja, hogy legalább három az állítólagos orosz mesehősök közül valójában ukrán származású, és az ukrán folklór egy részének eltulajdonításával vádolja az oroszokat. Az orosz szerzők az ukránok ostobaságát hangsúlyozzák. A legújabb vita a két ország egyet nem értésének hosszú hagyományát folytatja, ezúttal szerencsére kevésbé súlyos témában. (ref.: HWJ)


Tizenöt perc hírnév az olvasásnak -- a rekordra törnekFEL

15 perc hírnév az olvasásnak címmel egyéni rekordkísérletre készült a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) pénteken. A szervezők negyedórás együtt olvasásra vártak minden érdeklődőt délután egy órára. Minden résztvevőt arra kértek, hozza magával kedvenc könyvét -- akár e-book formájában is. A programot a FSZEK Központi Könyvtára előtt rendezték meg. Farkas Ferenc, a FSZEK munkatársa elmondta, mintegy ezer résztvevőre számítanak. A kísérlettel nem a Guinness Világrekordok Könyvébe készülnek bekerülni, csupán egy egyéni rekord felállítását tervezték, amelyet a jövőben további kísérletekkel próbálnak majd megdönteni.


Kódolt üzenet a pólónkonFEL

A QR kód (két dimenziós bar-kód, ami egy üzenetet vagy egy weboldalt kódol) nem csupán az üzleti marketing egy eszköze, de létrehozható általuk modern művészeti alkotás a Barcode Gallery oldalán, vagy pólóra is nyomtathatjuk kódolt üzenetünket a ScanMyBack és a ScanMe weboldalakon keresztül.
Kiemelt Katalist-hír

Sonnevend Péter hozzászólása (OSZK) FELNyílt levél a konyvtar.hu jövőjérőlFEL

Információforrások

Ingyenesek az MTI híreiFEL

A távirati iroda honlapján található tartalmakat egy egyszerű regisztráció után bárki elérheti. A szolgáltatás mindenki számára nyitott, így magánszemélyek, cégek és médiaszolgáltatók is ingyenesen juthatnak hozzá az MTI közszolgálati tartalmaihoz. A külföldi ügynökségek hírei és fotói azonban továbbra is fizetősek.


Ingyen folyóiratok: Versita OpenFEL

Versita Open néven új tudományos folyóirat-gyűjteményt ajánlanak a lengyelországi fejlesztők a könyvtárosok figyelmébe (link A jelenleg kétszáz folyóirat a világ minden tájáról és a tudomány minden területéről származik. Céljuk, hogy az olvasók és könyvtárosok számára a nagy tudományos kiadókhoz hasonló biztonságot, megbízhatóságot és egyszerű használatot biztosítsák, ezért a gyűjtemény nem nyílt forráskódú rendszert használ, hanem a MetaPress technológiára épül (link A Versita nem szándékozik semmilyen üzleti modellt sem rákényszeríteni a részt vevő folyóiratokra, így a szerzői fizetési változatot sem. A nyílt hozzáférés mellett a Versita előfizetéses folyóiratokat is kínál, partnerei a Springer (link és a de Gruyter (link (ref.: HWJ)
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról