Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2011/46., dec. 14.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Önkormányzati iroda a könyvtárba! (képekkel)
Centralizálás: a kulturális államtitkárság alá kerülnek a megyei intézmények
Könyvtárellátó -- centralizálás és monopólium: esztergomiak a nyeregben
Közel 100 embert bocsátanak el az OSZK-ból -- jár-e hatékonyságnöveléssel?
E-könyv trend: szöveg-bérlet, text-lízing -- kihagyható a könyvtár
Vigyük a 'használói élményt' az oktatásba!
British Newspaper Archive -- a British Library nem fél profival társulni
Mi segítheti leginkább a könyvtári szolgáltatásfejlesztést?
A lakosság is beleszól -- Könyvtár a politika, az önkormányzat és a lakosság közötti vitában
MKE -- szekér az árokban
Hogyha nem megy / hiteltelen egy szervezet kommunikációja...
FITT -- egy egyesületi szekció esete a szakmai valósággal
Ózd, a csodák csodája
Ózd meg és uralkodj -- szakmai egyeztetés nélkül hatékonyabb a tervezés?
Megéri-e digitalizálni? -- itt a képlet hozzá!
2 millió dal a könyvtárból (USA) -- ők is a profikkal működnek együtt
Alternatív könyvtár -- stratégiai terv egy ügyvédi könyvtárra
Modernizálódnak a somogyi könyvtárak
Cserehát: Ahová négy keréken jön a könyvtár
A konzorciumi tagok gyűjteményeinek elektronikus feltártsága 80 százalékra nőtt
Mentik a hajdani zombori lapokat
Egy adathalász támadás anatómiája
Hőgyészi könyvtár: csatlakozott a cipősdoboz akcióhoz

Kisszínes

Jobs-kurzus? -- tanulás az olvasmányból
Karácsonyfa -- porosodó könyvekből
Közösségi oldalak oszálya -- jellemzőkkel
Könyvkerék: e-book már a XVI. században

Analógiák

Manipulált tájékoztatás -- elfogultságból. Egyenlők-e az esélyek a könyvtári fórumokon?

Kiemelt Katalist-hír

Hírtár -- A KSZK új szolgáltatása

Információforrások

Nézelődés cunami után Japánban
GameTeve: új videós játékmagazin az interneten


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Önkormányzati iroda a könyvtárba! (képekkel)FEL

A holland könyvtárak úgy is beépülnek a közösségbe, illetve növelik bevételüket, hogy tereikbe tudatosan beengednek hivatalokat is. A gyámhivatal, földhivatal, rendőrség, stb. munkatársai a kistelepüléseken a könyvtárba hívják ügyfeleiket tárgyalásra. A helyiségben a hatóság emberei saját rendszerükhöz csatlakoznak számítógépen. Képek a link -n:
1-2. Előtérben a városrész makettje, háttérben a shop-koncepció szerint berendezett könyvtár (Keizerslanden), asztalok az ügyintézéshez.
3-4. A 600 lelkes településen a játékbolttal egy térben lévő könyvtárnak szeparált része az ügyintézésre szolgáló helyiség a számítógéppel (Lettele)
5-6. Olst (6000 lakos) központjában lévő épületben rendőrségtől kezdve virágbolton, sörözön túl pl. könyvtár is van -- az okmányiroda mellett. Itt állandó személyzet segít.
7-8. Schalkhaar önkiszolgáló könyvtárán belül közösségi tér és önkormányzati elektronikus (érintőképernyős interaktív tájékoztatás) és nyomtatott szóróanyagok is megtalálhatók. (MG; fotók: MG., M. Deckers)


Centralizálás: a kulturális államtitkárság alá kerülnek a megyei intézmények FEL

'Ha a kulturális költségvetés tovább csökken, az a katasztrófával ér fel' -- Súlyos gondokat okozna a kulturális költségvetés további csökkentése -- jelentette ki a Levéltárak a nemzeti kultúra és tudomány szolgálatában című szakkonferencia megnyitóján L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke hétfőn Budapesten. Kitért az intézményi keretek változására is. A szakpolitikus úgy vélte, az eddig megyei fenntartású kulturális intézményeknek szakmai és financiális szempontból is a kulturális államtitkársághoz kell kerülniük, mert a megyei kormányhivatalok nem lennének alkalmasak a fenntartói feladatra.


Könyvtárellátó -- centralizálás és monopólium: esztergomiak a nyeregbenFEL

- Káoszhoz és vállalkozások tucatjainak csődjéhez vezethet, hogy egyetlen, a könyvkiadókkal szemben eddig is tartozásokat felhalmozó állami cég végezheti eztán a tankönyvek elosztását. (HVG. nov.)
- Kövér Szilárd vállalkozó, Kövér László házelnök testvére exfelesége, Bakos Erika is igazgatótanácsi tagja lett a jövő októbertől a tankönyvellátást kizárólagosan végző Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft-nek (Kello). Kövérék korábban is próbálkoztak már a könyvbiznisszel: Magyar Egyetemi Kiadó Kft. nevű cégüket -- amely az első Fidesz-kormányról szóló könyvet is kiadta -- fizetésképtelenség miatt felszámolták, s hasonló sorsra jutott a Királyi Magyar Egyetemi Nyomda is. Bakos korábban Meggyes Tamás volt esztergomi polgármester kabinetfőnöke, tavaly ősszel padig alpolgármester-jelöltje volt Arató Verával együtt, aki most szintén belekerült a Kello igazgatóságába. Arató Vera az Esztergomi Városi Televízió Nonprofit Kft. ügyvezetője, a városi Fidesz-frakciót vezető Steindl Balázs élettársa. (HVG, dec. 10., p. 86)


Közel 100 embert bocsátanak el az OSZK-ból -- jár-e hatékonyságnöveléssel?FEL

Megroppanhatnak a nemzeti közgyűjtemények és kulturális intézmények a minisztérium által elrendelt hússzázalékos bércsökkentés miatt. A HVG információja szerint az OSZK-ból 90-100, a Magyar Országos Levéltárból több mint 50, a Magyar Művelődési Intézetből 25, a Magyar Nemzeti Galériából 43 munkatársnak kell távoznia.
-- Korábban liftes néni kezelte az OSZK automata liftjét, mely mellett érvek hangzottak el (ld. a cikket alább). Szakmai standardok hiányában aligha lehet érvelni a megfelelő munkaerőnagyság mellett és ellen. Egyelőre nem világos, hogy a létszámleépítés jár-e belső, illetve rendszerszintű ésszerűsítéssel. (MG)


E-könyv trend: szöveg-bérlet, text-lízing -- kihagyható a könyvtárFEL

Az Amazon új szolgáltatást vezetett be: a Kindle e-könyv-olvasó eszköz tulajdonosok számára elérhetővé teszi azon nyomban a legfrissebb self-publishing szerzők műveit. Megvenni nem kell a siker-könyveket. Ingyen kölcsönözhetők. A szerzőt az Amazon fizeti. A mától működő rendszer neve: KDP Select, azaz Kindle Direct Publishing Választék.
Hogy is van ez? A kiadó kölcsönöz? -- Az Amazon létrehozott egy évi hat millió dolláros kerettel működő pénzalapot. A sajtóközlemény szerint ebből az összegből kapja meg a szerző a díjazását, mégpedig szigorúan teljesítési alapon. Ez úgy működik, hogy havi ötszázezer dollárban gazdálkodnak: ezt a rendelkezésre álló nagyságrendet osztják fel a programban résztvevő alkotók között egy kidolgozott képlet alapján. Ez azt jelenti, hogy ha például januárban egy könyv kölcsönzésért a szerző alkalmanként egy dollárt kapott, szerencsés esetben ugyanezért az egy kölcsönzésért februárban kettő dollárt is számlázhat. Vagy persze éppen kevesebbet, attól függően, mennyien vették igénybe összességében a teljes szolgáltatást. Ebből persze az is következik: ahogy népszerűsödik a forma, annyival kevesebbet kap a szerző, hiszen a keret ugyanaz. Ez kicsit ellenkezik a könyvforgalmazás logikájával, hiszen az lenne a várható, hogy minél magasabb számú használat esetén egyre magasabb a szerzői díjazás is. Persze megeshet, hogy az egyre több kölcsönzés, egyre kevesebb szerzőre koncentrálódik, így a sikeres profik mégis jól járnak. A legnépszerűbb szerzők azonnal csatlakoztak, a legtöbbet eladott írók kivétel nélkül részt vesznek a kölcsönzési bizniszben. ...
A könyvtárosoknak, mert olyan kifejezéseket és szakmai terminusokat használ a cég, amelyek foglaltak a szakma számára. Például a könyvkölcsönzés. Ez azt jelenti a bibliotéka nyelvén, és általában a köznyelvben is, hogy mindenki hozzáférhet egy adott írásműhöz, kölcsönösen elfogadott feltételek alapján. Itt viszont arról van szó, és ez a konstrukció némi tanulmányozása után azért gyorsan kiderül, hogy csak a Prime membership körbe tartozók az érintettek. Tehát nem könyvtári kölcsönzés ez, hanem szöveg-lízing. Text-bérlet, amit előfizetési díjjal vált meg a felhasználó.


Vigyük a 'használói élményt' az oktatásba!FEL

Az USA sok könyvtárosképző intézményének tantervébe nem építették be a Használó tapasztalat / élmény (UX - usability experience). kurzust, és ez meg is látszik a szakmában. A témakörbe tartozik pl. az ember--gép-kapcsolat, a kulturális örökség prezentálásának fogásai, használóismeret, vagy a globális információs környezet áttekintése. Az ismeretek a gyakorlatban beépülnek a vezetésbe, használókkal való kapcsolattartásba, vagy éppen az új munkatársak keresésébe. Ám az is elképzelhető, hogy megjelenik a Használói élményért felelős könyvtáros önálló pozíciója is. A szakembereket hatékonyan irányíthatják, segíthetik a könyvtárak webes / elektronikus / vizuális megjelenését, a könyvtárépület építését, használói felmérések készítését. A szaktudást -- felmérés szerint -- a piac is honorálja: a könyvtárosok között a tájékoztatóknál is magasabb fizetéseket tudnak kialkudni e könyvtári eredményességet meghatározó ismerethalmaz birtokosai. (ref. MG)


British Newspaper Archive -- a British Library nem fél profival társulniFEL

A British Newspaper Archive (link a BL új, fizetős szolgáltatása. Elegáns önálló honlap és további kiegészítő szolgáltatások: oktatóanyag, ingyenes tartalmak, nagy felbontású másolatszolgáltatás (térítéses) stb. jár hozzá. Az ingyenes szolgáltatások is csak regisztrációval hozzáférhetők.
Az adatbázis és a rá épülő szolgáltatások a British Library és a Brightsolid Online Publishing (utóbbié a copyright) együttműködésével állt elő. Eddig több mint 3 millió oldalt digitalizáltak és tettek kereshetővé; a teljes mennyiség 40 millió oldal, a gyarapodás néhány ezer oldal/nap. Nemcsak a Brightsolid által részben mikrofilmről, részben eredetiből beszkennelt oldalakat, hanem a JISC link korábbi, három millió fontos projektjének anyagait is beépítették az adatbázisba.
A szolgáltatásfejlesztési, projektmenedzsment és üzleti alapú kiadói együttműködési tanulsággal is szolgál ez a szép projekt. Ami pl. Izladon a felhasználó számára ingyenes, és nagyon sok kurrens ill. kvázi kurrens (pár hetestől három éves moratóriumig) lapot is tartalmaz. (KIT-összeállítás)

Régebbi hírforrás(ok): A British Library új digitális napilap archívuma link A British Library új digitális napilap archívuma link

Mi segítheti leginkább a könyvtári szolgáltatásfejlesztést?FEL

Ön szerint mi segítheti leginkább a könyvtári szolgáltatásfejlesztést? -- hangzott a KIT múlt heti szavazásának kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
19 - Használóismeret
16 - Több pénz
16 - A munkatársak meglévő szakismeretének kiaknázása
8 - A könyvtári vezetők szakértelmének növelése
1 - Informatikai fejlesztés.
-- Örömteli és tűnődésre is okot adó válaszok. Az előbbihez tartozik a használóismeret viszonylat magas aránya, mely a marketing lassú tudatosulására utalhat. (Mondjuk ahhoz képest, hogy a szolgáltatásfejlesztés alfája a használóismeret, a szavazati arány remélhetően még majd jócskán növekszik.) A külső körülményekre utaló pénz magas aránya hagyományos vélekedést tükröz. Ezzel ellentétes szempont a már meglévő szakismeretek kihasználása, melynek szintén magas az aránya. Az informatikai fejlesztéssel kapcsolatos megcsömörlésre, illetve azok kihasználásához szükséges tudás alacsony szintjére egyaránt utalhat az utolsó adat. (MG)


A lakosság is beleszól -- Könyvtár a politika, az önkormányzat és a lakosság közötti vitábanFEL

A népakarat vagy hatályon kívül helyezhet egy városházi döntést, és másikat kényszeríthet ki, vagy éppen olyan közösségi döntést céloz meg, amiről még nem született határozat. Ehhez azonban meghatározott számú lakossági aláírás, majd a többség 'igen' szavazata is szükséges.
Münchenben 2003-ban híre ment, hogy 10-12 fiókkönyvtárat bezárnak, és három központi könyvtárral pótolják majd ezeket. A tiltakozás ellenére kettőt be is zártak, mert a város 2006-ig két és fél millió eurót meg akart takarítani. A népszavazásra szeptemberben került sor, s bár a szavazók 70%-a igennel voksolt, 9 ezer szavazat hiányzott a pozitív döntéshez. 2010-re Stuttgartban érzelmileg annyira megosztotta a lakosságot a három éve épülő új könyvtár, hogy befejezése is kérdésessé vált. A város semlegességet kért a könyvtár munkatársaitól a folyó vitában, akik 2010 őszétől már havonta tartanak tájékoztatót az építkezés állásáról, helyszíni bejárásokat szerveznek, az érdeklődők webkamera segítségével is követhetik az építést. Leszögezhetjük, hogy érdemes a lakosságot bevonni a könyvtár helyének vagy esetleg bezárásának az eldöntésébe. A könyvtárat nem használók véleménye is fontos, hiszen ők is meg tudják ítélni, hogy jó vagy rossz egy döntés, nem csak az aktív könyvtárhasználók. (ref.: Murányi L.)


MKE -- szekér az árokbanFEL

Előre is elnézést kérek, amiért ismét az MKE-vel foglalkozok. Tisztában vagyok vele, hogy sokatok számára unalmas lehet (a nem könyvtárosok számára meg pláne), de vannak dolgok, amelyek mellett nem illik (vagy csak nem bírok?) szó nélkül elmenni...


Hogyha nem megy / hiteltelen egy szervezet kommunikációja...FEL

Hogyan tárjuk fel a rossz teljesítmény mögött meghúzódó csoportdinamikai tényezőket? -- A szervezeteknek a válság idején gyorsan kell változtatásokat végrehajtaniuk. Ehhez azonban tudniuk kell, hogy hova érdemes eljuttatni az információt a cégen belül ahhoz, hogy az hitelesen és rövid idő alatt szétterülhessen. Kapcsolódásokról, vállalati és azon kívüli csomópontok történetéről, lehetőségeiről tartott nyílt napot az OD Partner és a Maven7.


FITT -- egy egyesületi szekció esete a szakmai valósággalFEL

Ahhoz, hogy megértsük, miért nem működőképes a FITT, mint szekció, két dolgot mindenképpen tisztán kell látnunk.
Az egyik, hogy a FITT tele van 'rendszeridegen' elemekkel, a másik pedig, hogy soha nem tudott 'szervezetként' működni a korábbi 'indivíduumok összessége' modell helyett. Mit értek ez alatt?
... Mondok egy példát, hogy érthető legyen: annak érdekében, hogy egy projektet szekció-szintre lehessen emelni, az ötletet át kellett futtatni az elnökségen, a tagságon stb. -- annak idején kijöttünk a kocsmából, hazamentünk és megcsináltuk. A gyűlések megtervezése, a tagok és az elnökség összetrombitálása, az egyeztetés stb.? gyakran tovább tartott, mint megcsinálni az adott feladatot. Akik nem ehhez voltak szokva, azok ezt iszonyatosan élték meg. Visszahúzó erőként kezdtek tekinteni a közösségre, miközben asztaltársaságként épp ez vitte őket előbbre.


Ózd, a csodák csodájaFEL

Olvasom a tegnapi Népszabóban (elkárhozok, mi?), hogy Ózd lesz a digitalizáció helyszíne ... A Rombauer-terv egyébként letölthető Ózd város honlapjáról, az 'Ipari örökségvédelmi program' című táblázatban valóban megtalálható a fent idézett dolog a 'projekt tevékenységei' között.
Amit ugye tudni kell, hogy Ózd iszonyatosan le van pukkanva, munkahely nulla, lehetőség nulla, népessége a '80-as évektől folyamatosan csökken, ezzel együtt a romák aránya folyamatosan nő, már 2001-ben a harmadik legnagyobb magyarországi roma közösségként tartották számon az ózdit.


Ózd meg és uralkodj -- szakmai egyeztetés nélkül hatékonyabb a tervezés?FEL

A Népszabadság a múlt héten adta hírül, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és az ózdi önkormányzat vezetői aláírtak egy konzorciumi szerződést, melynek értelmében a régi kohászati üzem területén jöhet létre az új magyar digitális központ. A beruházás várhatóan kilencmilliárd forintba kerül.
A megállapodás előzménye, hogy 2010 végén a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkárságának kezdeményezésére létrejött egy úgynevezett 'klaszter', amelyhez számos közgyűjtemény és más intézmény csatlakozott. Mára ennek a magyar kultúra digitalizációját célzó klaszternek tagja lett az Országos Széchényi Könyvtár, a Szépművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az ELTE, a Magyar Országos Levéltár, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az RC Invest, az Éghajlat Könyvkiadó, a Magyar Mozgókép Megismertetésért Alapítvány, a Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár, az Egyszervolt -- a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest Főváros Levéltára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a Budapesti Történeti Múzeum, a Postai és Távközlési Múzeum Alapítvány, a domonkos nővérek rendje.


Megéri-e digitalizálni? -- itt a képlet hozzá!FEL

A hosszú távú digitális megőrzés költségeinek felbecsülése fontos és összetett feladat még a legnagyobb intézmények és repozitóriumok számára is. Kisebb projektek és egyéni kutatók számára a probléma még nagyobb, mivel nem rendelkeznek kellő tapasztalattal ezen a téren. A megőrzés leendő költségeinek becslése elengedhetetlen számos fontos kérdés megválaszolásához. A LIFE (Life Cycle Information for E-Literature) projekt, mely nemrég ért harmadik szakaszának végére, segíti az intézményeket és a kutatókat e kérdések megoldásában, csökkenti a finanszírozás és az archiválás kockázatait, lehetővé teszi a döntéshozók számára, hogy számszerűsítsenek különféle lehetőségeket a hatékony archiválás érdekében, a pénzügyi korlátokat figyelembe véve. A projekt a University College London (UCL), a British Library és a University of Glasgow-n működő Humanities Advanced Technology and Information Institute (HATII) közötti együttműködés keretében zajlik, a brit Joint Information Systems Committee (JISC) és a Research Information Network (RIN) pénzügyi támogatásával. (Sajnos csak autoref.)


2 millió dal a könyvtárból (USA) -- ők is a profikkal működnek együttFEL

Ilyenek vannak a nagyvilágban, részlet egy hivatalos sajtóközleményből:
'A (washingtoni) DC Public Library több mint kétmillió dal letöltését tette lehetővé beiratkozott olvasói számára. A könyvtárhasználók meg is tarthatják a dalokat, hiszen a fájloknak nincs lejárati idejük. A zenék a Sony Music hatalmas gyűjteményéből származnak, így több mint 10000 előadó érhető el a könyvtárban. Az érvényes olvasójeggyel rendelkező olvasók akár három zeneszámot is letölthetnek hetente a könyvtár honlapjáról, ami évi 156 dalt jelent -- plusz költségek nélkül. A dalokat kereshetjük előadók, dalcímek és műfaj alapján is.'
És ha már ott jártok, vessetek egy pillantást a könyvtár honlapjára is: a címoldalon futó ajánlók, a milliónyi szolgáltatás, azok ízléses megjelenítése, na meg a beépített felolvasó szoftver ('Listen' minden bejegyzés jobb felső részében) bizony nagyon menő.
-- A múlt héten közzétett nem reprezentatív felmérésünk link eredménye az volt, hogy a hazai könyvtárosok a hangzóanyag-szolgáltatást könyvtári összefogás keretében képzelik el, a profi szolgáltató megbízása kevés szavazatot kapott. (MG)


Alternatív könyvtár -- stratégiai terv egy ügyvédi könyvtárraFEL

Takács Dániel elkészítette szakdolgozatát. Az élet és könyvtár szerzője a mai technikai és menedzselési eszközök felhasználása alapján állít fel stratégiai tervet -- aktuálisan agyí ügyvédi könyvtárra.
'Azt a gondolatmenetet, amelyet végig kívánok követni, egy kiinduló (erősen szubjektív) alapvetésből vezettem le, ez pedig az, hogy a könyvtárosok felelősek a társadalom (vagy annak bizonyos csoportjai) által rájuk bízott tudásért és eszközökért, méghozzá úgy, hogy bármikor el kell tudniuk számolni nem csak a dokumentumállománnyal, de a használatának megkönnyítése érdekében tett munkával is.'


Modernizálódnak a somogyi könyvtárakFEL

Angol nyelvtanfolyam, számítógépes képzés, látványos rendezvények, hírességek a megye hét könyvtárában. Uniós támogatással összesen 92 millió forintból fejlesztették a somogyi intézményeket és képezték az ott dolgozókat.
Számítógépen rögzíti a könyvtár egyik dolgozója az új könyvek adatait. Az uniós pályázaton nyert több mint 92 millió forintból számítógépes ismeretet is tanultak a könyvtárosok. Az igazgató nő azt mondja; sok olyan célra is tudtak pénzt fordítani, amire egyébként nem tellett volna nekik.
A Megyei és Városi Könyvtár igazgatója, Köpflerné Szeles Judit elmondta: 'Volt angol nyelvtanfolyam a könyvtárban, de ez csak a belső képzés. Ugyanakkor nagyon sok rendezvényt tartottunk, ami nagyon látványos volt a könyvtárban. Nagy neveket tudtunk meghívni, amire különben nem lett volna pénz, és hát tele volt a könyvtár.'
A marcali könyvtár a pénznek köszönhetően rekordot is döntött.


Cserehát: Ahová négy keréken jön a könyvtárFEL

Felsőgagy, Alsógagy -- Senki nem marad könyv nélkül. A legkisebb falvakba bibliobusz viszi az olvasnivalót. A csereháti kisfaluban, Felsőgagyban érjük utol mozgókönyvtárat. A kedvünkért még a hívogató szignált is bekapcsolja Kércsi Tibor, az encsi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Mozart: Egy kis éji zenéjének első sora tör elő a bibliobusz hangszórójából. Nagy szükség persze már nincs a zenére, mert a könyvtárként szolgáló busz így is dugig van kölcsönzőkkel. Répáczki Kálmán végzett is a könyvválasztással, biciklijére pattanna, ha nem elegyednénk szóba vele. Szavaiból kiderül, ő nagyon elégedett a mozgókönyvtár szolgáltatásaival, hiszen hetente jön, és ha olyan könyvre lenne szükség, ami épp nincs a buszon, akkor azt a következő héten elhozza.


A konzorciumi tagok gyűjteményeinek elektronikus feltártsága 80 százalékra nőttFEL

Hét Csongrád megyei közművelődési könyvtár kapott összesen 85 millió 335 ezer forint támogatást a Táguló tudás -- Versenyképes könyvtár címmel meghirdetett pályázaton. A konzorciumvezető Somogyi-könyvtár mellett a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár és Pósa Lajos Gyermekkönyvtár, a kisteleki Kisteleki Ede Városi Könyvtár, a szegedi Bibliotéka Egyesület Könyvtára, a mindszenti Keller Lajos Városi Könyvtár, az Algyői Tájház, Könyvtár és Faluház, valamint a mórahalmi Tóth Menyhért Városi Könyvtár és Kulturális Központ részesült támogatásban. A pályázati célok megvalósítása 2010. október 1-jén kezdődött, s idén december 15-én zárul.
A fejlesztésből valamennyi intézményben integrált könyvtári rendszert hoztak létre, ily módon csatlakozva az országos katalógusokhoz, lelőhelyjegyzékekhez. Csongrád megyei helyismereti adattárat alakítottak ki, amely e-könyvtár formájában januártól lesz hozzáférhető.
Az egyes települések legfontosabb információi, az ott található intézmények elérhetőségei, szolgáltatásai váltak interneten kereshetővé a konzorciumi szintű közhasznú adatbázis kialakításával, amely Hódmezővásárhelyen és Szegeden érintőképernyős készüléken is megjeleníthető.
A fejlesztés nyomán a konzorciumi tagok gyűjteményeinek elektronikus feltártsága 80 százalékra nőtt, a Somogyi-könyvtárban pedig 20 százalékkal bővült. A támogatás révén 25 könyvtáros vett részt szakmai és idegen nyelvi továbbképzésen.


Mentik a hajdani zombori lapokatFEL

Napilapunk már felkerült az MNT által beszerzett polcokra. -- Felszerelték a zombori Bieliczky Károly Városi Könyvtár tudományos részlegében a Magyar Nemzeti Tanács támogatásából vásárolt polcrendszert, amelyen a továbbiakban a magyar publikációk fundusát őrzik, ugyanis ennek az anyagnak a megfelelő elhelyezésére mindeddig nem volt mód. Ezeken a polcokon kapnak helyet a zömmel a XIX. században, illetve az első világháború előtt megjelent, zombori, illetve vajdasági napi- és hetilapok, monográfiák, de XX. századi anyag is kerül a polcokra. Ugyanitt kapnak helyet a zomboriak hagyaték-könyvtárai, illetve egyéb ritkaságok.
A zombori könyvtár Szerbiában élen jár anyagának digitalizálásában, és ehhez a közelmúltban a Bethlen Gábor Alap is támogatást nyújtott. Jelenleg a Bácska lap földolgozása van folyamatban. Ez az újság a Bács-Bodrog Vármegye újságjaként a megye 800 ezer lakosát tájékoztatta 1878-tól 1918-ig.


Egy adathalász támadás anatómiájaFEL

Folytatjuk előzőleg megkezdett infografikás sorozatunkat, mai epizódunkban azt mutatjuk be, milyen egy klasszikus adathalász akció forgatókönyve, milyen fő- és mellékhatással járhat egy ilyen a felhasználó adataira nézve.
Bár az eltelt pár napban - érthetetlen módon - nem telt meg a postaládánk további infografikákat követelő olvasói levelek garmadájával ;-), pár apró biztatást, szórványos tetszésnyilvánítást azért sikerült kiérdemelnünk, így hát az abszolút alkalmi jellegű folytatás ösvényére lépünk. Ha valaki az előző rész alapján tévesen azt gondolta volna, az ESET-nek nincs ilyesmije, vastagon tévedett. Egész rövid keresgélés után az édesvízi adathalászat rejtelmeiről szóló tetszetős illusztrált szájbarágóra bukkantunk, ezt mutatjuk be ma. De a jövőben tudatosan igyekszünk majd az ESET összes hasonló anyagát is egybegyűjteni, mert nekünk tetszenek az ilyen szemléletes, közérthető tematikus összefoglalók, illetve demonstrative hasznosnak gondoljuk. Ahogy Öveges professzor fogalmazta: "nincsenek nehéz és könnyű dolgok, csak megértettek és meg nem értettek vannak", és talán az ilyen ábrák is segíthetnek ebben.


Hőgyészi könyvtár: csatlakozott a cipősdoboz akcióhozFEL

A hőgyészi Virág János Nagyközségi és Iskolai Könyvtár is csatlakozott idén a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójához -- tájékoztatta lapunkat Rillné Csapó Etelka, a könyvtár vezetője.
Kisszínes

Jobs-kurzus? -- tanulás az olvasmánybólFEL

Most, hogy Isaacson Steve Jobsról írt életrajzi könyvének a vége felé tartok, egyre jobban lenyűgöz ennek a történetnek a gazdagsága. Azon gondolkodtam, hogy össze lehetne állítani egy ?Jobs + Apple? kurzust, egy mini MBA-t, ami innen venné a tárgyakat és a példákat, hiszen aligha van olyan üzleti és vezetési téma, ami ne merülne fel benne, méghozzá nagyon tanulságos éles helyzetekkel.
Kezdhetnénk a vállalkozás témájával: kikre és mire van szükség ahhoz, hogy egy cég elinduljon, kiből lesz jó vállalkozó, a termékesítés dilemmái, a növekedés fázisai.
Utána jöhetne a kreativitás kérdése, ami vörös fonalként végighúzódik az egész történeten, a kezdetektől napjainkig: egy ember mitől lesz kreatív, száz ember mitől lesz kreatív, ezer ember mitől lesz kreatív, mi az, hogy kreatív környezet, miért fontosak a találkozások, az asszociációk, a kísérletek, a hosszú séták, mit tudunk a kreatív agyról, a neuronok hálózatáról?


Karácsonyfa -- porosodó könyvekbőlFELKözösségi oldalak oszálya -- jellemzőkkelFEL

Képzeljünk el egy középiskolai osztályt, ahol az érettségizők közösségi oldalak volnának. A flowtown weboldal infografikája mindenesetre eljátszott a gondolattal, s különös 'évkönyvet' nyújt át olvasóinak. A végzősök mindegyike egy-egy közösségi oldal (pl. Flickr, Twitter, YouTube, Facebook stb.), s 'arcképük' alatt található, hogy milyen klub tagjai voltak középiskolás éveik alatt, s egy igazán találó idézet is szerepel tőlük, róluk.


Könyvkerék: e-book már a XVI. századbanFEL

Nincs új a nap alatt! A könyvolvasás gépesítését más a nyomtatás őskorában elkezdték. Ez érthető is, hiszen lehetővé vált hozzájutni több szakmunkához is, ezek összevetése, jegyzetelése a kötetek egyidejű használatát kívánta meg.
Analógiák

Manipulált tájékoztatás -- elfogultságból. Egyenlők-e az esélyek a könyvtári fórumokon?FEL

Másodszor érték tudatos manipuláláson a közmédiát. A többek közt a bűnözők személyiségi jogainak megvédésére használt úgynevezett kimaszkolásos technikát alkalmazva kitakarták Lomnici Zoltánt, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnökét a Duna TV és az MTV szombati híradójában. Az eredeti, adásba került felvételt ráadásul azután meghamisítva tették fel az MTV videótárába.
Az Indexnek név nélkül nyilatkozó köztévés források azt állítják, hogy Lomnici régóta tiltólistán van a köztévében, a Híradókat készítő MTI Hírcentrum vezetőségének utasításai szerint, ha nem feltétlenül muszáj, akkor nem lehet őt mutatni, vagy megszólaltatni a hírműsorokban.
Mint egyik forrásunk fogalmazott, 'pontosan nem tudjuk, hogy miért, de valószínűleg nem politikai okokból, hanem személyes bosszú állhat a háttérben. Ebben az esetben nem a riportot készítő vágónak, hanem a vezetőségnek kellene vállalnia a felelősséget, de erre alig van esély'.
Információink szerint a magánbosszú hátterében egy korábbi pozícióharc áll Lomnici és egy főbírójelölt között. Utóbbi közeli kapcsolatban áll az MTI Hírcentrum egyik munkatársával. Úgy tudjuk, hogy ennek ellenére a vágót és a napi felelős szerkesztőt vonhatják felelősségre az ügyben.
Kiemelt Katalist-hír

Hírtár -- A KSZK új szolgáltatásaFEL

Információforrások

Nézelődés cunami után JapánbanFEL

Végigsétálhatunk a cunami sújtotta Japán területeken a Google Street View segítségével. A Google a blogjában tette közzé, hogy immár lehetőségünk van virtuális sétát tenni a tsunami sújtotta Japán területeken a Stree View szolgáltatás segítségével. A képek elérhetők a Memories for the Future oldalról, ahol összevethetjük a tragédia előtti és utána állapotot is a fotók segítségével (lehangoló).


GameTeve: új videós játékmagazin az internetenFEL

GameTeve néven egy olyan új játékmagazin portál született az interneten, amely teljes egészében videós anyagokat használ fel a játékos és hardveres tesztekhez, riportokhoz, interjúkhoz, előzetesekhez, rendszeres hírműsorokhoz, továbbá más anyagokhoz is.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról