Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/4., jan. 25.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

E-könyvek -- a könyvtárak küzdenek szolgáltatásukkal (olvasóink szavazatára)
SOPA/PIPA -- az elsötétítéses tiltakozás eredménnyel járt
Ennyi bérkompenzáció jár a közszférában
Mennyire előkészített az elbocsátás a könyvtárakban? -- Vélemények
Új szolgáltatások a nagykanizsai Halis könyvtár olvasóinak
Kipaterolták a videókazettákat és a DVD-ket jelenlétét is vizsgálják
Vajdasági magyar érdekeltségű könyvtárak -- stratégiát készítenek
Bemutatták a közművelődési koncepciót, elindult a MaNDA TV
Itthon is beindult a digitális videótár
Nemzetközi előadás-sorozatokat indít a pécsi egyetem
Meghódítaná a magyarországi iskolákat a Google
Miért veszélyeztetik az e-könyvek a könyvtárakat? (olvasóink szavazatára)
Winston Churchill örökségének szentelt könyvtár épül Washingtonban
Az Apple épp a tankönyvkiadást forradalmasítja
Jogsértő lehet a Facebook-posztolás?
Lefoglalták a legnagyobb fájlmegosztó oldalt
Crowdsourcing: távmunka még gyorsabban és költséghatékonyabban

Analógiák

Elektronikus polccímke és nagyító
Divat lett a közösségi kalapozás
Tervezd meg a Heineken palackját! -- Magyar könytár-logó is tervezhetó nyilvánosan

Praktikus

Praktikus eszközök -- könyvtárba is
Fordítást is figyel a SZTAKI plágiumkeresője
Megszűnik egy weboldal? Mentse le gyorsan magának!
Vágjunk ki részleteket hangfájlokból, minőségromlás nélkül!
7+1 tipp: így spórolj a telefonálással 2012-ben

Kisszínes

Ki menti meg a cikkeket?
Facebook-újítások: öt dolog amire érdemes figyelni
Perrel állíthatják le a Facebook.hu-t
Tweetek a tanárnak -- titokban
Miért kell wifi a mosógépbe? Extrém kütyük Las Vegasból

Információforrások

Hírtár -- A KSZK hírfigyelése; archív is
Mivel járulhatnak hozzá a szülők gyermekeik iskolai sikerességéhez?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

E-könyvek -- a könyvtárak küzdenek szolgáltatásukkal (olvasóink szavazatára)FEL

Könyvtári e-könyveket kölcsönözni anélkül, hogy elhagynánk otthonunkat -- ez lehet a leggyorsabban növekvő könyvtári szolgáltatás. A folyamat kényelme azonban még kívánnivalókat hagy maga után. A könyvtári e-könyvekért (egy címből lehet akár 50 pld. is) példányonként akár tízen is sorba állhatnak. Sok e-könyvet kiadója nem is enged könyvtári forgalomba -- pl. Steve Jobs életrajzát. a könyvtári e-könyvekre nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Maryland könyvtára pl. megduplázta e-könyv állományát, miközben a forgalom megnégyszereződött. (ref.: MG)


SOPA/PIPA -- az elsötétítéses tiltakozás eredménnyel jártFEL

SOPA = Stop Online Piracy Act, PIPA = Protect Intellectual Property Act. Két amerikai törvénytervezet, amely mindnyájunk életét befolyásolná.
A komplett internet működését és jövőjét nagyban befolyásoló törvénytervezet ellen január 18-án olyan oldalak léptek fel elsötétítéssel vagy feliratokkal, mint a Reddit, a Wikipedia, Mojang vagy a Google -- hozzájuk csatlakozott vagy 7000 kisebb-nagyobb oldal tiltakozásképpen.
Ezzel egy időben New Yorkban tüntetés zajlott, felhasználok több, a törvénytervezetet támogató céget bojkottáltak világszerte. Egyelőre úgy néz ki, eredménnyel.


Ennyi bérkompenzáció jár a közszférábanFEL

Rosszul járnak azok a közszférában dolgozók, akiknek a házastársuk, élettársuk vonja le az adóalapjából a kedvezményt, ők viszont ennek ellenére kevesebb bérkompenzációt kapnak, mint azok, akiknek nincs kiskorú gyermekük. A kormány által a világon a legegyszerűbbnek titulált adórendszer ára a világ legbonyolultabb kompenzációs rendelete.


Mennyire előkészített az elbocsátás a könyvtárakban? -- VéleményekFEL

A KIT múlt heti kérdése volt: Ön szerint mennyire előkészített az elbocsátás a könyvtárakban?
12 - Semennyire. Nyers megszorítás.
2 - Van esélye, hogy utána lassan magától helyrerázódik a szolgáltatás.
2 - Lehetne előny a karcsúbb szervezetből, de ezt a könyvtárvezetők nem tervezték meg.
13 - A döntéshozók finoman visszafejlesztik a szolgáltatást.
-- Az észrevételekből kitűnik: a válaszadók többsége nyers megszorításnak látja a leépítéseket, melyre a könyvtárak nem készültek fel. A szakmai reakció a könyvtári szolgáltatások lassú leépítése. A felmérés nem reprezentatív. (MG)


Új szolgáltatások a nagykanizsai Halis könyvtár olvasóinakFEL

Czupi Gyula, a könyvtár igazgatója elmondta: egyre többen használják az internetes katalógust, melyen az általános információkon túl, már a kiadványok ismertetője is olvasható, sőt a borító is látható.
-- Az olvasókkal való online kapcsolatnak egyéb előnyei is vannak, elegendő például e-mailben jelezni, ha egy könyvet szeretnénk előjegyeztetni, vagy a kölcsönzést meghosszabbítani -- mondta Czupi Gyula, aki hozzátette: rövidesen statisztikát is láthatnak majd a tagok, például arról, hogy az elmúlt időszakban mely könyvek voltak a legnépszerűbbek.
Az internetes fejlesztések mellett, a kiskanizsai fiókkönyvtárban kisebb átalakításra készül a könyvtár, a meglévő állományt ugyanis egy merőben új struktúra alapján akarják bemutatni.
-- Egy könyvtári szakértő javaslatára úgy próbáljuk berendezni a kiskanizsai fiókkönyvtárt, mint egy könyvesboltot, a kiadványok nagy része borítóval az olvasó felé néz majd -- árulta el az igazgató.


Kipaterolták a videókazettákat és a DVD-ket jelenlétét is vizsgáljákFEL

A Halis-könyvtárban az elmúlt hetekben megvizsgálták a könyvtár frekventált pontján lévő videógyűjtemény forgási adatait. A DVD-k esetében 3-szoros a forgást tapasztaltak; 1500 db korongra -- 6000 kölcsönzés volt 2011-ben. A videókazetták esetében 2000-ből pár 100 volt a kölcsönzés. Érdekesség, hogy a 6 éve működő kistérségi ellátásban másodvirágzást idézett elő: 2005-6-ban a falvakban még volt annyi lejátszó, hogy a kiszállított kazetták meglendítsék a kölcsönzéseket. Most azonban a videóanyagot a könyvtár kevésbé forgalmas pontjára helyezik át. (MG)


Vajdasági magyar érdekeltségű könyvtárak -- stratégiát készítenekFEL

Jan. 23-án a Kapocs Könyvtári Csoport tagjai SWOT-elemzés keretében áttekintették a vajdasági magyar könyvtárak helyzetét és teendőket határoztak meg a következő évekre. A 30 könyvtáros Czupi Gyula és Mikulás Gábor által moderált zentai együttgondolkodás során az alábbi feladatokat tűzte ki:
- A dokumentumbeszerzés racionalizálása
- Állománygazdálkodás alapelveinek elkészítése; apasztás és kommunikációs javaslatterv készítése (10 pontos csomag)
- Statisztika megismerése (teljesítménymutatók); önkéntesség alapján a Kapocs-könyvtárak összefogása; a 2011-es év statisztikai adatainak összegyűjtése)
- Éves dokumentumkívánság-jegyzék készítése vajdasági magyar könyvtáraknak, közös pályázathoz
- A vajdasági magyar könyvtárak belső kommunikációjának erősítése.


Bemutatták a közművelődési koncepciót, elindult a MaNDA TVFEL

Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár a magyar kultúra napján, vasárnap ismertette az Országos közművelődési koncepciót a budapesti Mom Kulturális Központban. A Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartott rendezvényen Szőcs Géza kulturális államtitkár elindította a MaNDA TV első adását, amely rendhagyó, online, kétnaponta jelentkező kulturális híradó lesz a jövőben.


Itthon is beindult a digitális videótárFEL

Magyarországon is megkezdődött a digitális videótárak iránti kereslet -- derült ki a UPC és az ITHAKA Információs Társadalom- és Hálózatkutató Központ online kutatásának eredményeiből. Az ITHAKA felméréséből egyértelmű tendenciaként bontakozik ki a digitális tévézés országos térnyerése az internetezők körében. A UPC videótár elindulása óta a hozzáféréssel rendelkezők 60 százaléka, több mint 150 ezer előfizető próbálta már ki a digitális kölcsönzést. A rögzítések kapcsán kiderült, hogy a válaszadók 19 százaléka asztali DVD/HDD felvevővel, 34 százaléka pedig digitális set-top-box-szal rögzít. Ellentétes ugyanakkor, hogy sokan még mindig a régi videomagnókat használják a műsorok lementéséhez.


Nemzetközi előadás-sorozatokat indít a pécsi egyetemFEL

Nemzetközi előadás-sorozatokat indít a Pécsi Tudományegyetem. A magyar és angol nyelvű kurzusok február elején, illetve ősszel kezdődnek a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban.


Meghódítaná a magyarországi iskolákat a GoogleFEL

Mostantól semmi sem marad titokban az iskolai ügyeket illetően, hiszen a Google a felhőalapú Google Apps szolgáltatásait ingyenessé tette az oktatási intézmények számára. Segítségével diákok, tanárok és szülők egy közös, virtuális környezetben tájékozódhatnak egymás tevékenységeiről, és ellenőrizhetik a közös munkát. A Google Apps for Education egy olyan komplex szolgáltatáscsomag, mely a már jól ismert Google alkalmazásokat -- levelezés, naptár, webhelyek, csoportok, csevegés, dokumentumok -- foglalja magába. Az ingyenes licenc értékesítést a Revevol Hungary végzi. Korábban már olyan egyetemek és főiskolák vezették be a Google Apps-et, mint a dublini Trinity College, a kanadai Lakehead University, vagy a londoni Westminster University.


Miért veszélyeztetik az e-könyvek a könyvtárakat? (olvasóink szavazatára)FEL

Az USA-ban sok könyvtár kínál e-könyveket, de az ottani kínálat mennyisége nem növekszik a megjelenő e-könyvek számával. Ennek oka leginkább az, hogy a kiadók nem szeretnék a bővítést. Az e-könyvek kölcsönzése a DRM miatt ugyanis illegális -- ellentétben a papír alapú könyvekkel. A Ney York Timas a közelmúltban cikket is közölt a könyvtárak és a kiadók kötélhúzásáról link . A Kindle olvasókkal együtt lehet ugyan kölcsönözni a műveket, de a közelmúltban az Amazon technikai díjat vezetett be, mely e lehetőséget erősen korlátozza. A cég által nemrég bevezetett Overdrive könyvtári program részletei még nem elég világosak, de úgy tűnik, hogy annak keretében nem minden könyv érhető el. A kiadók nem nézik szívesen az e-könyvek kölcsönzését, ahogyan azt a licencelési gyakorlatuk is tükrözi: az e-könyvek kölcsönzése sokkal drágább, mint a hagyományosoké. (ref.: MG)


Winston Churchill örökségének szentelt könyvtár épül WashingtonbanFEL

Az új Nemzeti Churchill Könyvtár és Központ 2013 és 2015 között fog megépülni az amerikai fővárosban működő George Washington Egyetemen. A chicagói Churchill Központ anyagi és szellemi támogatásával megvalósuló kezdeményezés keretén belül ritka könyvek és kutatási anyagok kerülnek át az egyetemi könyvtár gondozásába. A dokumentumok az újonnan épülő, kiállítótérrel ellátott központban kapnak helyet.


Az Apple épp a tankönyvkiadást forradalmasítjaFEL

Az iBooks2 interaktívvá teszi a tankönyveket: az iPad teljes képernyőjén élvezhető tananyagokba animációk, diagramok, videók illeszthetők be, a szövegek kiemelhetővé, jegyzetelhetővé, az információk kereshetővé válnak. Az iBook Authorral [ link ] pedig gyakorlatilag bárki készíthet elektronikus tankönyveket. Az ingyenes app segítségével egy mozdulattal belepakolhatunk szövegeket, videókat, prezentációkat, 3D-s ábrákat az iPad-kompatibilis tananyagokba. Végül az iTunes U a tanárok számára lesz főnyeremény, hiszen e csatornán keresztül hozzáférést adhatnak a diákoknak az általuk feltöltött különböző tananyagokhoz, feladatokhoz, videókhoz. Ez a program egyébként már eddig is elérhető volt számos egyetemen és főiskolán; ezentúl bárki használhatja majd képzésekhez.


Jogsértő lehet a Facebook-posztolás?FEL

Egyértelműbbé válik a munkaadójukat 'kibeszélő' alkalmazottakra vonatkozó jogi szabályozás, és a közösségi portálok tekintetében is alkalmazható lesz az új Munka Törvénykönyve.
2012 júliusától kezdve, követve a bíróságok eddigi gyakorlatát, már az új Munka Törvénykönyve is szabályozni fogja a magyar munkavállalóknak a munkaidőn kívül tanúsított olyan magatartását, amely bizonyos gazdasági érdekek szempontjából sértheti az adott munkaerőt alkalmazó gazdasági társaságot. Az új Munka Törvénykönyvének rendelkezései az ismert közösségi oldalak mindegyikére kiterjedhet. Ennek értelmében, ha egy alkalmazott a Facebookon kommenteli munkaadójával szembeni elégedetlenségét, és a közzétett információ a munkáltatót sérti, vagy annak helytelen megítéléséhez vezet, akkor lehetséges, hogy a posztolóval szemben a munkáltató akár felmondással is éljen.


Lefoglalták a legnagyobb fájlmegosztó oldaltFEL

Az amerikai hatóságok leállították a Megauploadot, a világ egyik legnagyobb fájlmegosztó oldalát. A cég hivatalosan internetes tárhelyszolgáltatást működtet, rendszerein azonban nagy számban terjesztik zenék és filmek illegális kópiáit, ezért a társaság vezetőit szerzőijog-sértéssel vádolják -- adta hírül az Associated Press hírügynökség.


Crowdsourcing: távmunka még gyorsabban és költséghatékonyabbanFEL

A magyarul talán 'tömegbe szervezésnek' nevezhető munkaszervezési forma várhatóan komoly áttörés előtt áll, köszönhetően a vállalkozások folyamatos hatékonyságnövelési kényszerének, és a folyamatos elbocsátások eredményeként felszabaduló, hadra fogható, jól képzett munkaerőnek.
Elképzelhetetlenül nagy a világszerte távmunkába -- és ezen belül a crowdsourcingba -- bevonható tömegek száma. Csak Magyarországon több mint 5,5 millió lakos használja az internetet napi rendszerességgel. Kezdetben főként a megváltozott munkaképességűek, illetve az otthonukhoz kötött munkavállalók -- például kismamák -- körében volt népszerű a távmunka. Azonban a munkanélküliség növekedésével, az internettel és megfelelő számítógéppel rendelkezők köréből egyre többen vállalnak távmunkát, ami biztosítja, hogy minden, hirtelen jött feladatra is van megfelelő mennyiségű és képzettségű bedolgozó. Biztosítékot jelent akár nemzetközi nagyvállalatok számára is, hogy a kiszervezett távmunkát, a crowdsourcing által biztonságosan, gyorsan, magas minőségben, ráadásul a megszokott költségek töredékéért is el lehet végezni.
Analógiák

Elektronikus polccímke és nagyítóFEL

Több izgalmas technikai újítással is találkozhattunk az elmúlt években a hazai bevásárlóközpontokban. A legfrissebb a nagyítós bevásárlókocsi, de vannak nálunk önkiszolgáló pénztárak, digitális polccímkék is.


Divat lett a közösségi kalapozásFEL

A crowdfunding ötletével is Amerika fertőzte meg Európát. A kreatív ötletek legsikeresebb közösségi pénzgyűjtője, a Kickstarter mintájára az utóbbi napokban egyszerre három magyar kezdeményezés is elindult.
Idén, a Kickstarter mintájára összesen három magyar crowfounding oldal jelent meg az interneten. A Kezdheted link még csak béta verzióban fut, de az Indulj be link és a Creativeselector link már élesedett. Mivel itthon még friss dolognak számít a kreatív ötletek közösségi oldalakon történő támogatása, áttekintjük miről szól ez az egész.


Tervezd meg a Heineken palackját! -- Magyar könytár-logó is tervezhetó nyilvánosanFEL

Fennállásának 140. évfordulója alkalmából a Heineken nemzetközi dizájnversenyt hirdet. A világ minden tájáról kreatív tehetségeket invitál, hogy a közösségi média segítségével tervezzék meg a jövő palackját. A pályázat témája: Hogyan fognak kapcsolatot tartani egymással az emberek a következő 140 évben?
Praktikus

Praktikus eszközök -- könyvtárba isFEL

Eheti galériánkban néhány könyvtári, vagy könyvtárban is használható eszközre, eljárásra hívjuk fel a figyelmet, képek segítségével (ld.: link ).
1-2. Sürgetőgép: a gyorsolvasás oktatását segíti az a készülék, melyen egy vízszintes léc -- állítható sebességgel -- lefelé csúszik a könyvön. Alkalmazza pl.: Improved Reading Budapest.
3. Füldugó-árusítás (München, Gasteig-könyvtár)
4. Gumírozott könyvborító (USA)
5. Munkatársak profilképei a bejáratnál: segíti a betérő ügyfelet, az ügyintézővel való kapcsolatfelvételben (önkormányzati hivatal, Almere, Hollandia)
6. Az iroda egyes részein eltérő a szőnyeg színe, hogy az ügyfelek könnyebben tájékozódhassanak (önkormányzati hivatal, Almere, Hollandia). (fotók: MG)


Fordítást is figyel a SZTAKI plágiumkeresőjeFEL

Az utóbbi években az internetes tartalmak bővülése és a fájlcserélők terjedése miatt a tudományos életben és a felsőoktatásban is egyre gyakrabban találkozhatunk szó szerint lemásolt tartalommal. Ennek kiszűrésére számos megoldás született már, itthon a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete által fejlesztett KOPI Plágiumkereső [ link ] a legismertebb. Az ingyenes szolgáltatás adatbázisa a Wikipedia összes magyar, angol, német és francia szócikkén keres. A program új szolgáltatása felismeri a szó szerinti magyarra fordítást is.

Régebbi hírforrás(ok): Schmitt Pál szakdolgozata -- a Corvinuson 2001-től tárolják a műveket link

Megszűnik egy weboldal? Mentse le gyorsan magának!FEL

Sokan szomorúan veszik tudomásul, ha kedvenc weboldaluk lehúzza a rolót, amikor olyan jó volt ide-oda navigálni az oldalon. Nos, van egy olyan program, amellyel egyszerűen megőrizhetjük az örökkévalóságnak bármelyik oldalt, azaz lementhetjük azt a gépünkre, ami egyúttal azt is jelenti, hogy bármikor offline módban nézegethetjük, s ha a későbbiekben megszűnik, még akkor is nézelődhetünk rajta, igaz, új információk ekkor már nem fognak felkerülni rá.
A HTTrack Website Copier ( link -- letölthető Windowsra, Linuxra) a varázslós módszerrel pillanatok alattfeltelepül a gépünkre, s ezután tulajdonképpen nincs is más dolgunk, mint a keresőmezőbe írni a lementeni kívánt oldal URL-jét, s a többit már a programra bízhatjuk.


Vágjunk ki részleteket hangfájlokból, minőségromlás nélkül!FEL

A Free Audio Dub [ link ] segítségével anélkül vághatunk meg egy hangfájlt, hogy emiatt újra kellene kódolnunk a vágott anyagot, egyszerűen visszamenti eredeti formátumban, minőségromlás nélkül.


7+1 tipp: így spórolj a telefonálással 2012-benFEL

Árat emeltek 2012-ben a mobilszolgáltatók: drágábbak lettek az előfizetések, de a percdíjak is emelkedtek -- a legtöbb feltöltőkártyás csomag esetében is. A mobilcégek az áfaemeléssel és az inflációval magyarázzák a lépést, a felhasználók a februári számlával szembesülhetnek a drágulással. A Pénzcentrum.hu most a spórolós telefonáláshoz ad tippeket.
Kisszínes

Ki menti meg a cikkeket?FEL

Az online médiapiac nagyobbat bukhat, mint amekkorát a printnél valaha is gondoltunk. Az e-kereskedelem szerepe komolyan nőhet, és lehet, hogy a tartalomipar szereplőinek is ez jelent majd megoldást. Vagy nem.


Facebook-újítások: öt dolog amire érdemes figyelniFEL

A Facebook alaposan megújult, rengeteg új szolgáltatást vehetünk igénybe. Ezek között a legnépszerűbb (és a legvitatottabb) a Timeline. De miért is a nagy vita az új szolgáltatások körül? Nos, nem árt figyelni: az új struktúrában a Facebook még többet akar és kér, és még kevesebbet enged. Lássuk mi az, amire kifejezetten érdemes ügyelni, mielőtt lelkesen rávetjük magunkat a felújított közösségi szolgáltatásokra és applikációkra!


Perrel állíthatják le a Facebook.hu-tFEL

Nem az amerikai közösségi szájt a tulajdonosa a Facebook.hu domainnek, amely hirdetéseket jelenít meg az eredeti oldal belépőfelülete mellett. Az internetjogász szerint az elnevezés a védjegy, ezért a webcímet használó hódmezővásárhelyi céget jó eséllyel perelheti a Facebook Inc.


Tweetek a tanárnak -- titokbanFEL

Ausztrál kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak a diákok arra, ha az osztályban jelentkezés helyett Twittert kell használniuk. A válasz: remekül.


Miért kell wifi a mosógépbe? Extrém kütyük Las VegasbólFEL

Mi értelme wifit építeni a mosógépbe? Szükség van-e külön tabletre a konyhában? Mire jó a tizenöt éves rendelkezésre állást biztosító mobiltelefon? Miért lyukas a modern laptop gépháza? A Las Vegasi kütyüexpó, a CES idén kiállított termékeiben is vannak ma még értelmetlennek tűnő, de a jövőben talán hasznos megoldások...
Információforrások

Hírtár -- A KSZK hírfigyelése; archív isFEL

Hírtár régebbi, a Könyvtártudományi Szakkönyvtár honlapjáról lekerülő híreit a link címen találhatók, annak rendje s módja szerint címkékkel ellátva. (Fazokas Eszter közlése nyomán)


Mivel járulhatnak hozzá a szülők gyermekeik iskolai sikerességéhez?FEL

Mivel járulhatnak hozzá a szülők gyermekeik iskolai sikerességéhez? -- címmel megjelent a PISA oktatásirányítási jegyzetsorozatának, a PISA in Focus-nak a 10. száma.
A 15 éves tanulók olvasásteljesítményei között tapasztalható különbségek vizsgálatába újabb befolyásoló háttérszempontokat vontak be, ezek közül párra kitér a legfrissebb kiadvány.
Az angol nyelvű kiadvány letölthető a PISA honlapjáról -- link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról