Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2003/16., 4. 23.

Ötletrohamok, avagy hogyan működik a brain storming
Megtartani és motiválni - Inplacement
A meetingek fajtái
Terézanyu kálváriája a munkaerőpiacon (Borbély Tibor)
Az ALA és az Iraki Nemzeti Könyvtár
Egy amerikai középváros sikeres közkönyvtára
Digitalizálják a szentpétervári Kunsztkamerát
Sikeres országos konferenciát tartott az ALA Felsőoktatási és Tudományos Könyvtári Egyesülete
ITTK: Kultúra, kulturális örökség és digitalizálás
Európa szívesen keres online gyógyítási információkat
Komoly gondok vannak a nyelvtudás terén (Menedzsmentfórum)
Miért nem böngészi Ön a világhálót?
Irodalmi rádió indult
Dinamikusan nő a könyvpiac
FVM: a biotermékekre és a hungarikumokra kell koncentrálni
A magyar katolikusok is smsben kaphatják az örömhírt - A piaci ár alatt érkeznek a vallási üzenetek
Az e-mail cím is személyes adat - adatvédelmi biztos a spamekről
Kedvezményes informatikai akciók indulnak
Politikai csatározások digitálisan
Élete regénye - most megrendelheti!
Korlátlan internethozzáférés gyerekeknek
Egyre kevesebb újságot olvasunk
A felhasználók ódzkodnak a fizetős online tartalmaktól
WordSpy
Világszerte Kanada vezet az e-kormányzatok terén
A Project MUSE: kurrens digitális folyóirat-könyvtár
Hatékony védelem a spamek ellen?


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Ötletrohamok, avagy hogyan működik a brain stormingFEL

Egyre elterjedtebb a teammunka, illetve problémák megoldásának csoportokban történő keresése. A brain stormingot rendszerint célmeghatározáskor, helyzetfeltárásnál vagy koncepcióalkotáskor, valamilyen megoldás keresésekor alkalmazzák. Fontos ugyanakkor, hogy teljes feladat megoldására viszont nem alkalmas. A módszer lényege dióhéjban: a kollektíva egy csoportja egy adott probléma kapcsán összeül. A megvalósítás első részében a résztvevőknek minél több ötletet kell összegyűjteniük a megoldás lehetőségeiről. Ezek valószínűtlenek is lehetnek, néha épp a leginkább meghökkentő javaslat vihet közel a megoldáshoz. Lényeges a gondolkodás spontaneitása, az ötletek bátor felvetése. Az elhangzó javaslatokat eleinte kritika nélkül kell fogadni, hogy ne gátoljuk az ötletek szabad áramlását. A feljegyzett ötleteket a brain storming kivitelezésének második részében lehet csak értékelni és selejtezni, fokozatosan választva ki a legjobbnak látszó megoldást. A rendszer szabályait 1953-ban Osborn állította össze, több évtizedes szociálpszichológiai kutatásainak eredményeképpen. Az alábbi tézisekre alapozta elméletét: Az emberek általában 45 percig tudnak egy bizonyos témára koncentrálni. Akkor magas az egyén teljesítménye a csoportban, ha megfelelőképpen, következetesen jutalmazzák erőfeszítéseit. Bármilyen előfordulható teljesítményesés esetén is a büntetés lehetősége kizárt. Asszociáció révén is keletkezhet zseniális gondolat, nem csak logikai okfejtés vagy egyéni intuíció alapján. Ezen tételek alapján olyan szabályokat fogalmazott meg, amelyek betartásával valóban növelhető a csoportban dolgozók teljesítménye. Ahhoz, hogy a brain storming eredményesen alkalmazható legyen, gondos előkészítésre és levezetésre van szükség.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.04.22., Menedzsmentfórum, link

Megtartani és motiválni - InplacementFEL

"Egy ipari alkalmazott átlagos teljesítménye mindössze az első 16 hónapban növekszik, ezt követően hanyatlásba fordul. Egy ilyen alkalmazott elbocsátásának költsége Amerikában fizetésének megközelítőleg 300 százaléka." A cikk az okokat is vizsgálja: a munkatársak ezért mennek el, mert:
1. képességeik és tehetségük nincs kihasználva (gyakran még csak fel sem ismerik a feletteseik a bennük rejlő tehetséget),
2. keresik a következő lépcsőfokot a karrierjükben, és ezt jelenlegi munkahelyükön nem találják.
A cikkben idézett felmérés arra is felhívja a figyelmet, hogy a menedzsereknek [és -- tehetjük hozzá: a képzett munkaerőnek általában] igénye van arra, hogy karrierjét sajátjának érezze, mintegy tulajdonaként kezelje. Sok szervezet ezért egyre inkább bevonja alkalmazottait az utódlás megtervezésébe és a karrierfejlesztésbe. Az inplacement olyan folyamat, amely feltárja az alkalmazottak rejtett készségeit, érdekeit és képességeit -- mielőtt a szervezeten belüli változásokat végezne. Segítségével a vezetők az adott szervezet számára szükséges alkalmazottaknak a leginkább megfelelő helyet találják meg a vállalaton belül, azt a munkakört, ahol a munkavállalók leghatékonyabban tudják kamatoztatni képességeiket a szervezet célja-inak elérése érdekében. Stratégiai üzleti célokat is szolgál az inplacement, olyan támogató környezet kialakulásához vezet, ami ösztönzi az egyéni fejlődést, amely fejlődés összhangban áll az üzleti szükségletekkel. Egyfajta coaching, ami elősegíti az új alkalmazott probléma nélküli beilleszkedését a csoportba.
-- A cikk azért is érdekes, mert a könyvtári munkát tekintve is beszélhetünk tanulási és teljesítmény-görbéről, amely csúcsát 8 hónap és másfél, két év közé (bizonyos esetekben hosszabb időre) tehető -- a munkafeladat típusától függően. Ez idő után -- annak ellenére, hogy az illető tárgyi tudása, tapasztalata növekedhet, egyre inkább elveszt olyan képességeket, mint rugalmasság, a dolgok frissen látásának képessége, innovativitás. A görbe egyénileg változik, és új kihívások esetén módosulhat is. Így a lehajló ág késleltethető, illetve újabb felívelés iktatható be. A cikk felhívja a figyelmet a stratégiai emberierőforrás-menedzsmentre és a tudásmenedzsmentre is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Megtartani és motiválni -- Inplacement. In: HR Hírlevél 2 (2003) 14; link

A meetingek fajtáiFEL

A meetingeket első pillantásra lehet osztályozni. Ha vidám, hátbaveregetős hangulatban fejeződik be, akkor a nagyon hasznos, míg ha komor arcú emberek hagyják el a megbeszélést, akkor a nagyon fontos kategóriába célszerű besorolni ezeket a találkozókat.

Hírforrás:
2003. április 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Menedzsmentfórum, Management Kiadó, link

Terézanyu kálváriája a munkaerőpiacon (Borbély Tibor)FEL

Mit kezd a vállalat az autonóm személyiséggel? Az önállóság és az öntudatosság a munkakörök és a vállalatok döntő többségénél inkább hátrány, mint előny. Rácz Zsuzsa sikerkönyve, a Terézanyu, a magánéleti, párkapcsolati nehézségek mellett egy másik dimenzióban is értelmezhető: sikertelen állásinterjúinak történeteként, ahol a lelkileg torzonborz cégvezetők leckéztetik a pár-, és karrierkeresésben olyannyira megfáradt naplóírót. Pedig hősnőnk nem tesz mást, csak komolyan veszi az álláshirdetések szövegét, ahol önállóan dolgozni képes munkavállalót, trénert keresnek. Olyan alkalmazottá szeretne válni, aki maga alakíthatja a csoportfoglalkozásait, és megvalósíthatja egyéni stílusát.

-- A munkaadók a hirdetésszövegek ellenére nem szeretnének önállóan gondolkodó munkatársat. Önállóan gondolkodó alatt azt értik, hogy betanítás után a munkaerő kérdezés nélkül tudjon rutinmunkát végezni. Az önálló gondolkodás luxusát így leginkább a cégvezetők, a mátrix-szervezetekben dolgozó munkatársak és szabadúszók engedhetik meg maguknak, akik olyan munkákat vállalhatnak, amelyek megfelelnek személyiségüknek, tanulási- és karrierigényüknek. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. április 15., link

Az ALA és az Iraki Nemzeti KönyvtárFEL

Április 18-án pénteken az Amerikai Könyvtáros Egyesület közleményt jelentetett meg az Iraki Nemzeti Könyvtár és Levéltár pusztulásával kapcsolatban, katasztrofálisnak minősítve a felbecsülhetetlen értékek odaveszését.

Előtte két nappal, április 16-án 16, a kulturális örökség terén tevékenykedő országos amerikai intézmény és egyesület - köztük a neves Smithsonian Institution, az Amerikai Történész Egyesület, az ALA és mások - találkoztak a Amerikai Múzeumok Egyesületének washingtoni székházában, hogy megbeszéljék és egyeztessék tennivalóikat az iraki kulturális örökséget ért veszteségek témakörében. Egyetértésüket fejezték ki a tekintetben, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni a veszteségek mérséklésére, a jó szándékú segítségnyújtás kibontakoztatására.

Régebbi hírforrás(ok): link link

Egy amerikai középváros sikeres közkönyvtáraFEL

Denver Colorado állam fővárosa, lakóinak száma 550-600 ezer közt van. A város első közkönyvtárát az amerikai szakmai közélet nevezetes alakja, John Cotton Dana szervezte meg 1889-ben. 1910-ben A. Carnegie jelentős támogatásával megépült az első központi könyvtár az akkori divat szerint "görög", azaz klasszicista stílusban. A következő évtizedben közel tucatnyi fiókkönyvtár is létrejött. Negyven év alatt a központi könyvtárat jócskán kinőtték, s pótlására 1956-ban újabb épület készült el. Ez is hamarosan hasonló sorsra jutott, s a nyolcvanas években a mind nagyobb állománynak már háromnegyede csak a raktárban fért el. 1990-ben a lakossági népszavazás 75%-os pozitív szavazattal közel 100 millió dollárt hagyott jóvá a korszerű épület megteremtésére. 1995-ben nyílott meg a csaknem 50 ezer m2-es új épület. Emellett 22 fiókkönyvtár és egy bibliobusz látja el a lakosságot. A könyvtár beiratkozott olvasóinak száma csaknem 450 ezer fő (78%!). A több mint 4,6 milliós állománynak csaknem fele a könyv, folyóirat és audiovizuális dokumentum, míg a nagyobbik fele hivatalos kiadvány. 2002-ben a kölcsönzések száma túljutott a 10 milliós határvonalon (lakosságarányosan ez legalább ötszöröse a hazai országos teljesítménynek).

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 04.22., link és link

Digitalizálják a szentpétervári KunsztkamerátFEL

Az Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára, a hivatalosan Nagy Péter cárról elnevezett szentpétervári antropológiai és etnográfiai múzeum, a Kunsztkamera, és az Egyesült Államok Kongresszusának Könyvtára közös online projektet indít a 'Határok találkozása' elnevezéssel. (...) A projekt keretein belül digitalizálják a szentpétervári múzeum és könyvtár rendkívül gazdag gyűjteményét: fényképeket, grafikákat, térképeket, metszeteket, könyvritkaságokat, kéziratokat és hasonló anyagokat, amelyek mind Oroszország legkeletibb és Amerika legnyugatibb részének történelméhez, Szibériához, valamint az alaszkai orosz-amerikai múlthoz kapcsolódnak. A későbbiekben a projektbe a két ország más múzeumait és könyvtárait is bevonják, a majdani, két nyelven elérhető elektronikus könyvtár a tervek szerint több mint 12 könyvtár és múzeum mintegy 120 ezer dokumentumát fogja tartalmazni. A 'Határok találkozása' program a Kunsztkamera -link -, az amerikai Kongresszusi Könyvtár - link - valamint az orosz Akadémiai Könyvtár - link - oldalain is az érdeklődő diákok és kutatók rendelkezésére áll majd.

Régebbi hírforrás(ok): link link INFINIT Hírlevél, 198. szám, 2003. április 17.

Sikeres országos konferenciát tartott az ALA Felsőoktatási és Tudományos Könyvtári EgyesületeFEL

Az Association of College and Research Libraries április 11-13-a közt tartotta Charlotte-ban (Észak-Karolina) éves országos konferenciáját, melyen minden eddiginél több résztvevőt regisztráltak (csaknem 3500 főt). Témáik közül említünk néhányat: országos marketing kampány szervezése a felsőoktatási és tudományos könyvtárak teljesítményének népszerűsítésére, digitális könyvtárak építése, virtuális (internetes) tájékoztatás, az elsőéves hallgatók bevezetése az információhasználat alapismereteibe, a szakképzett könyvtárosok utánpótlása (2005-2019 között a jelenlegiek 58%-a eléri a 65 éves életkort), a szerzői jogi rendelkezések és a könyvtári szolgáltatás, az u.n. Patriot Act hatása a könyvtári munkára (a törvény a korábbiaknál több lehetőséget ad a személyes adatokhoz való hozzáférésre, egyebek mellett a könyvtárakban is).

Régebbi hírforrás(ok): 2003. 04. 23. link

ITTK: Kultúra, kulturális örökség és digitalizálásFEL

Az ITTK (Információs Társadalom és Trendkutató Központ) következő kötetlen klubbeszélgetését április 22-én, kedden, 18 órás kezdettel tartotta. Az est témája: Kultúra, kulturális örökség és digitalizálás volt. A rendezvényen vitaindítót mondtak: dr. Voigt Vilmos (Eötvös Loránd Tudományegyetem Folklór Tanszék vezetője): Kultúra és antropológia a ma és holnap magyar informatikájában. Dr. Reisz László (Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szociológiai Gyűjtemény munkatársa): Digitális tudomány? A magyar társadalomtudományok digitális archívumáról - MTDA project. 50 000 beszkennelt oldal 1867 és 1919 közötti időkből. Rab Árpád (ITTK): A kulturális örökség digitalizálásának szakmai problémái. (A tanulmányt elektronikus formában a pinter.robert@ittk.hu címre írott levélben kérhető.)

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, 2003. április 17.

Európa szívesen keres online gyógyítási információkatFEL

Az EU felmérése szerint az európaiak szívesen keresnek gyógyítási információkat az interneten, de továbbra is erős a hagyományos források használata. Az EU arra kereste a választ, hogy polgárai hová fordulnak, ha valamilyen orvosi kérdésben szeretnének tájékozódni.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, 2003. április 17., link

Komoly gondok vannak a nyelvtudás terén (Menedzsmentfórum)FEL

A globalizálódó világban, illetve az Európai Uniós csatlakozás kapcsán hangsúlyos kérdéssé válik az idegen nyelvek ismerete. Akár a képzési, akár a munkaerőpiacot tekintjük, a magyarok komoly versenyhátránnyal szembesülhetnek. A 15 éven felüli magyarok idegennyelv-ismerete az Európai Unióhoz csatlakozó államok közül a legalacsonyabb.

Régebbi hírforrás(ok): HR hírlevél II. évfolyam 2003. 16. szám, link

Miért nem böngészi Ön a világhálót?FEL

A digitális szakadék nem csak az anyagiak miatt tágul: van, akit nem érdekel a net, és egyre többen vannak, akiket "kidobott a világháló". A digitális szakadék tágulásához ugyanannyira hozzájárulnak a megoldhatatlannak tűnő számítógépes hibák, az internetszolgáltatás technikai hibái, mint a financiális, szociális, pszichológiai és fizikai szempontok. Sőt, a lakosság egy markáns csoportja az anyagi problémák, valamint a technológia frász mellett érdektelenséggel indokolja távolmaradását - derül ki egy amerikai kutatásból.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. április 16., link

Irodalmi rádió indultFEL

Irodalmi rádió indult az interneten. A rádió célja az irodalom ápolása és terjesztése. Magyar, külföldi, klasszikus, kortárs, profi és amatőr irodalom egyaránt megtalálható a műsorban. Versek, prózák, megzenésített versek, lírai dallamok adják az alapot, de az adó kész a hallgatók gondolatait is közzétenni, ha azok a közösség számára is értéket képviselhetnek. Az internetezők a link cím alatt hallgathatják az új adót.

Hírforrás:
2003. április 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. április 18. link

Dinamikusan nő a könyvpiacFEL

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése adatai szerint 2002-ben 53,6 milliárd forint volt az éves könyvforgalom, s ez 17 százalékos növekedést jelent - írja a Világgazdaság. Büszkék lehetünk arra, hogy ezen belül a szépirodalmi művek forgalma a piac 19,3 százalékát adta, tőlünk nyugatabbra ez 3-5 százalék.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság, 2003. április 18. p. 1

FVM: a biotermékekre és a hungarikumokra kell koncentrálniFEL

Szanyi Tibor szerint az európai uniós csatlakozást követően a mezőgazdasági tömegáruk helyett egyre inkább a speciális termékekre kell helyezni az agrártermelésben a hangsúlyt. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára egy csütörtöki budapesti szakmai konferencián elmondta: amíg a tömegesen előállított növénytermesztési és állattenyésztési alapanyagokkal nehézkesen lehet a közös piacon érvényesülni, addig a hungarikumok, illetve egyedileg kitalált termékekre szinte korlátlan a kereslet.

-- Az igény remélhetőleg a minőségi szakmaiinformáció-igényének növekedését is jelenteni fogja. Az igény azonban nem automatikusan jelentkezik a könyvtárakban. Erre csak akkor van esély, ha a könyvtárak -- a használók eddigi tapasztalatait testreszabott, minőségi szolgáltastásokkal felülmúlva -- mennek az információ- és tudásigény elé.(MG)

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-Eco, 2003. április 17., link

A magyar katolikusok is smsben kaphatják az örömhírt - A piaci ár alatt érkeznek a vallási üzenetekFEL

A Vatikán után másodikként a Magyar Katolikus Püspöki Kar is smsben közvetíti majd az Örömhír-üzeneteket. A 160 karakteres szövegek reggel hatkor érkeznek a vallásos célközönség mobiljaira. A Westel 240 forintért 14 darabot biztosít, a Hír Televízió pedig egyházi személyek kommentárjával is ellátja a legnagyobb hazai felekezet evangelizációs vállalkozását.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. április 16., link

Az e-mail cím is személyes adat - adatvédelmi biztos a spamekrőlFEL

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja szerint az email is
azon személyes adatok közé tartozik, amelyeket a magánszféra egyéb
adataihoz hasonlóan védelmet élveznek. Ezek alapján nem szabad olyan
levelet küldeni, amely során nem lehet azonosítani a feladót, vagy a
címzett ne jöjjön rá, hogy más nevében küldtek neki üzenetet.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kedvezményes informatikai akciók indulnakFEL

Május végén indul az az akció, amelynek keretében számítógépek, informatikai eszközök lízingje, vásárlása és bérlete esetén a személyi jövedelemadóból évente több esztendőn át hatvanezer forint lesz leírható.

Régebbi hírforrás(ok): IT és E-business hírlevél 2 (2003) 16, link FigyelőNet, link

Politikai csatározások digitálisanFEL

A világon egyedülálló módon válhat követhetővé hamarosan a törvényhozási munka és a jogalkotás folyamata. A parlament bizottsági üléseinek jegyzőkönyveit, a hozzá kapcsolódó szakértői vitákat, a hozzászólásokat és a végül elfogadott törvényt együtt, egységesen láttatja a CompLex CD Jogtár, melynek szerkesztői azt tervezik, hogy a most megjelenő dupla korongon még csak a 2002-ben megválasztott parlament jegyzőkönyveit és ezzel kapcsolatos történéseit rögzítik, a későbbiekben viszont folyamatosan feldolgozzák az előző ciklusok eddigi összes rendelkezésre álló iratát.

Régebbi hírforrás(ok): Prim Online, 2003. április 17., link

Élete regénye - most megrendelheti!FEL

Ma már nem csak a kiemelkedő személyiségek életéről írnak regényeket. Könyvben láthatja viszont az életét bárki, aki megfizeti.

Régebbi hírforrás(ok): 2003. április 17. FigyelőNet, link

Korlátlan internethozzáférés gyerekeknekFEL

A Minimax TV website-ja (link ) együttműködésben a FreeStarttal húsvéttól kezdődően korlátlan telefonos internet hozzáférést biztosít a gyerekeknek.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, 2003. április 17.

Egyre kevesebb újságot olvasunkFEL

Egy magyar felnőtt 2002 második félévében átlagosan 3,4 lapszámot olvasott, ami elmarad a 2001 azonos időszakában mért 3,7, illetve a 2000-ben tapasztalt 3,8-as adatoktól.

Régebbi hírforrás(ok): FigyelőNet, MTI-Eco, 2003. április 17., link

A felhasználók ódzkodnak a fizetős online tartalmaktólFEL

Több, a napokban napvilágot látott felmérés is arra mutatott rá, hogy az online tartalmakért a felhasználók szerte a világon ódzkodnak fizetni. A RampRate és a Synovate amerikai felhasználók körében végzett felmérése szerint az internetezők 68%-a nem szívesen ad pénzt a folyamatos audio- és videó-közvetítésekért, és mintegy 47,5%-uk vallja azt az elvet, hogy az internet legyen ingyenes. A hálózathasználók egyötöde úgy véli, "fáradságos és eltántorító" dolog, ha fizetni kell az online tartalmakért.

Régebbi hírforrás(ok): INFINIT Hírlevél, 198. szám, 2003. április 17., link

WordSpyFEL

Ki ne járt volna már úgy, hogy egy meglepő, eladdig sosem látott szóra bukkant és azon kezdte el törni a fejét, hogy vajon az ő műveltségével van a gond, hogy nem tudja mit jelent, vagy valami olyan szakterminusról van szó, amely annyira friss, hogy még meleg? A WordSpy 1995 óta létező kezdeményezés, amelynek az a célja, hogy a könyvekben, újságcikkekben vagy másutt megjelenő új angol szavakat-szószerkezeteket rendszerezze, definiálja... Hogy aztán azok letűnnek, vagy bekerülnek a köztudatba, persze nem a honlapon múlik, mindenesetre ha új angol szót látunk, netán kitalálunk, érdemes lehet elküldeni a WordSpy fenntartóinak. Néhány érdekesebb kifejezés az oldalról:
- cookie jar accounting link
- militainment link
- technoburb link

Hírforrás:
2003. április 23.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link , INFINIT Hírlevél, 198. szám, 2003. április 17.

Világszerte Kanada vezet az e-kormányzatok terénFEL

A harmadik éve elkészült rangsorban az észak-amerikai ország az e-goverment terén jelentkező kezdeményezőkészségének és az elért eredményeknek köszönheti vezető helyét. Az Accenture szakemberei több szempontot is figyelembe vesznek, amikor az egyes országokat felkészültségük alapján besorolják. Egyebek mellett mérvadó, hogy milyen szolgáltatások érhetőek el a világhálón keresztül, mennyien érik el azokat, az ügyfélkapcsolati menedzsment rendszerek (customer relationship management - CRM) milyen módon épülnek a rendszerbe. Fontos továbbá az egyes kormányzati szervek e-érettsége is. A tanácsadó cég mindezek figyelembe vételével találta a legjobbnak Kanadát. Mint a cég illetékesei kifejtették a kanadai e-kormányzati rendszer bevezetése az ügyfél-szolgálati stratégia függvényében eltérően lett kialakítva. Megoldották a mérési módszereket a szolgáltatások, a sávszélesség terén is. Hasonlóan a rendelkezésre álló multi-csatornás kormányzati szolgáltatási rendszerekhez és a kereszt-csatornás folyamatokhoz. Sokat nyomott a latba a besorolásnál, hogy a kormány mind a polgárok, mind az üzleti szférával történő kommunikáció számára fontos csatornának nyilvánította a világhálót, és ennek érdekében az egyéni azonosítókkal ellátott felhasználók számtalan ügyet tudnak online intézni. Ez is azt mutatja, hogy az állam úgy tekint az e-goverment rendszerre, mint a tágabb értelembe vett az állampolgárokat kiszolgáló és azokkal kapcsolatot tartó rendszer, amelynek fejlesztése prioritásokat élvez. A szigorú és külső szemlélők által nehezebben értelmezhető szempontok mellett érdemes áttekinteni, hogy kik is vannak még az élbolyban. A lista nem igazán tartalmaz meglepetéseket, hiszen meglehetősen erős a korreláció az általános internetes ellátottsággal. A top tízben ennek következtében Szingapúr, az USA, Dánia, Ausztrália, Finnország, Hong-Kong, az Egyesült Királyság, Németország és Írország került be. A listát böngészve két országot hiányolhatunk csak, amelyek minden egyéb a webbel kapcsolatos rangsor élmezőnyében egyébként feltűnnek, Svédország és Dél-Korea azonban itt nem végzett a közvetlen élbolyban.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.04.22. Menedzsmentfórum, link

A Project MUSE: kurrens digitális folyóirat-könyvtárFEL

A JSTOR projekt párhuzamos társa a friss folyóirat-évfolyamok digitális szolgáltatását vállalja. 2003-ban már mintegy 220 szakfolyóiratra bővül a választék. A vállalkozást 1995-ben indította el a John Hopkins Egyetem. A választékba felvett - folyamatosan bővített - folyóiratok cikkeit a Kongresszusi Könyvtár tárgyszavaival is ellátják a jobb keresés elősegítése végett. Előfizetőik általában intézmények - egyetemek vagy főiskolák -, amelyek a csomagterv keretében jelentős kedvezményt élveznek (átlagban egy folyóirat előfizetési íja 37 dollár). A választék elsősorban társadalom- és humántudományokra terjed ki. A használók korlátozás nélkül letölthetik a számukra fontos cikkeket.

Régebbi hírforrás(ok): URL: link vagy: link

Hatékony védelem a spamek ellen?FEL

Egy mostani bejelentés szerint sikerült olyan spamszűrőt kialakítani, amely valóban megóvja a felhasználókat a kéretlen levelek özönétől. Az amerikai Internet biztonságtechnológiai cég, a Symantec kialakított egy többfokozatú megoldást, amely megszabadíthatja az Internet felhasználókat a spamektol, a nem kért email küldeményektől. A szűrő motorja, előre beállított értékek alapján megakadályozza a nemkívánatos levelek célba érését. A motor megvizsgál minden olyan levelet, amelyek bizonyos kritériumokat alapján gyanúsak lehetnek. A Symantec Web Security a weben alapuló (HTTP és FTP) forgalom vírusvédelmét és webszűrését biztosító, nagy teljesítményű, az átjárón működő integrált megoldás. A frissen megváltoztatott szabály vagy szűrés felhasználóra, csoportra, vagy az egész rendszerre egyaránt érvényes lehet. A cégnél nagy reményeket fűznek az új termékhez, hiszen sok cég szeretné megelőzni a spam-ek által okozott károkat, illetve felesleges kapacitás-szükségletet.

Régebbi hírforrás(ok): 2003.04.22. Menedzserfórum, linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról