Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/8., febr. 22.

E lapszám szerkesztője: W. Kovács Ágnes

Hírek

Megy-e a pályázatok által a könyvtárügy elébb -- vagy: hogyan menne?
Projekt a felsőoktatási könyvtárak értékének meghatározására (olvasóink szavazatára)
Megszűnik a MKE FITT szekció -- függetlenségben gondolkodnak
Iskolai könyvtárak -- megváltozott a piac
Meddig állnak ellent a könyvtárak a CRM-nek? -- Minősített vagyonherdálás...
Folyóirat lemondás -- tények gyűjtése és átgondolt kommunikálása
Fontosak vagyunk-e használóinknak ebben a létszámban? -- minden egyéb jel dacára
A könyvtárosok számánál fontosabb, hogy elérhetők-e SMS-ben, e-mailen vagy chat-en
Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 3.
Projektzáró az esztergomi könyvtárban -- növelték a használatot
Kecskeméti Főiskola Könyvtára -- látványos eredményekről írnak
Véget ér a Theseus projekt -- világhálóra vitték a tudást
Utánajártunk: kell-e szerzői jogdíjat fizetni a felolvasások után?
Bezárták a világ legnagyobb kalóz szakkönyvtárát
Kutatói bojkott üzleti modellek -- az alternatív kiadáshoz idő és nagy tőke kell
Az adományozott feladatai az adományozó irányában
Az internetes linkek helyett a könyvek tartalomjegyzéke a nyerő?
Helyhiány a székelyudvarhelyi tudományos könyvtárban
Eddig ismeretlen Bach-művet találtak
Több mint egymillió eurós adományt kapott a Bajor Állami Könyvtár

Analógiák

Hogy ne kövessük el folyton ugyanazokat a kommunikációs hibákat a könyvtárban

Praktikus

Küldjön bizalmas, önmagát megsemmisítő üzenetet!
Néhány tanács facebookos oldal működtetéséhez
Szövegek, weboldalak fordítása az eddigi legjobb ingyenes oldalon

Kisszínes

Telefonfülke-könyvtár New Yorkban (képek)
10 méter magas könyvtorony (képek)
Terjed a nomofóbia -- mennyi időt tud ön eltölteni mobil nélkül?
A digitális technológia mentheti meg a kihalófélben lévő nyelveket
Kevesen töltenek le fizetős appokat
Az internet kétszer akkora, mint a húsipar

Kiemelt Katalist-hír

Kapcsolatok, kompetencia és használók is távozhatnak az elbocsátás hatására

Információforrások

Testtömegindex-kalkulátor -- nem, testsúly és életkor alapján
Férfimagazint indít a Sanoma
Netes fórum szólhat bele a törvényhozásba
Jegyzetelés és felkészülés -- ingyenes segítség jogászhallgatóknak


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Megy-e a pályázatok által a könyvtárügy elébb -- vagy: hogyan menne? FEL

Február 27-én a várpalotai könyvtárban projektzáró konferencia lesz, ahol a pályázatok kérdése is felmerül.
A hazai könyvtárak számára egyelőre nem érhetők el olyan pályázatok (pályázati rendszerek), amelyek a jövő könyvtári modelljéről szólnak. Ezzel szemben az intézmények sokszor olyan tevékenységek végzéséért is pályázni kénytelenek, melyek alapfeladataik. A hatalmi kultúrát mutató rendszerben a pénzszerzés más módjai elsorvadtak: a könyvtárak vállalkozási tevékenysége, a hatékonyságot célzó projektek. A csökkenő közfigyelem miatt nem működik a szponzorálás és mecenatúra sem. Stratégiára van szükség. (MG)


Projekt a felsőoktatási könyvtárak értékének meghatározására (olvasóink szavazatára)FEL

Az angolszász és skandináv helyzet felmérésével a LISU (a Loughborough Egyetem informatikai kutatócsoportja és az információtudományi tanszék) azt szeretné megállapítani, mekkora hasznot hajtanak a felsőoktatási / tudományos könyvtárak az oktatók és kutatók számára. A féléves, SAGE kiadó által szponzorált projekt célja, hogy segítsen a könyvtáraknak piacuk jobb megtalálásában és hogy tájékoztassa döntéshozóikat. 'Gyakran halljuk a könyvtárosoktól, hogy egyre fontosabb kommunikálniuk saját értéküket, és azt is, hogy egyre több használó csak távolról használja a könyvtárat' -- mondja a SAGE marketing-igazgatója, Clive Parry. 'Bízunk abban, hogy a projekt segít a könyvtárosok értékének demonstrálásában.' További információ a projektről: link (ref.: MG)


Megszűnik a MKE FITT szekció -- függetlenségben gondolkodnakFEL

Febr. 21-ém hosszas belső diskurzus után a MKE FITT (Fejlett Információ Technológiák és Társadalom Szekció) link szekció kimondta megszűnését, további munkáját az MKE-től független szakmai közösségként kívánja folytatni. A működési problémákkal küzdő szervezet tevékenysége során több nagy érdeklődést kiváltó programot szervezett, melyen más szervezetek által került témák és előadók egyaránt megfordultak. (MG)


Iskolai könyvtárak -- megváltozott a piacFEL

'Szakfelügyelőként járom az iskolai könyvtárakat, sok korszerűsödött ez alatt a majd fél évszázad alatt. De több gyerek járt be a könyvtárba a 80-as évek közepén, használta, ott éltek. A tapasztalat az, hogy sokkal több gyerek jár az intézménybe és sokkal kevesebb veszi igénybe a könyvtárat. Ez a világ változása. Ez nem a gyerek hibája, hanem ezer és egy külső tényező -- lásd szülő tanár, könyvtáros és így tovább -- okozza. Változik az, amit a gyerek a tévén és az interneten keresztül napi szinten ismer, ez okozza azt, hogy egészen mások a megismerési technikák ma már. Más a benne élese egy gyereknek a maga világában. Régen sokkal kevésbé volt jártas a világ napi folyásában, amire szüksége volt azt tudta, hogy az iskolai könyvtárban megtalálja.' Balogh Mihály (elnök 1991-1994 és 1994-1997-ig az MKE Könyvtárostanárok Szervezetében)

Hírforrás: a Könyvtárostanárok Egyesületének Hírlevele, 2011/1.
2012. február 22.  • Továbbküldöm a hírt

Meddig állnak ellent a könyvtárak a CRM-nek? -- Minősített vagyonherdálás...FEL

A hálózaton belül rendkívüli előnye van annak a szereplőnek, aki ismeri valós vagy lehetséges fölhasználóit / vevőit / partnereit. Így például a Google már több mint 10 éve gyűjt rólunk és keresési szokásainkról (igényeinkről) adatokat, és jól ismer bennünket -- valószínűleg jobban, mint mi azt szeretnők. Ez az adathalmaz stratégiai fontosságú a Google számára, hiszen erre építi / építheti a jövőjét és döntéseit. Az ún. közösségi szűrő, illetve ajánló rendszerek (collaborative filtering, recomendation systems) hatalmas lehetőségeket teremtenek, a közönség is hihetetlenül vonzónak és veszélytelennek(!) találja őket. Az Amazon rendszerébe például milliók lépnek be naponta, akiknek 'minden szavát, sőt gondolatát' már szinte előre kitalálja a rendszer.
De mi, könyvtárosok, alig ismerjük olvasóinkat. Feltételezéseink vannak, de már az is különleges helynek számít, ha valahol az olvasó beszerzési javaslatot tehet, vagy ahol a keresett művek, illetve témák szerepet játszanak a gyarapítási politika alakításában. Szemérmesen eltekintünk az előttünk kínálkozó helyzeti előny kihasználásától, vagy valójában nem vagyunk felkészülve a szisztematikus adatgyűjtésre és feldolgozásra. Pedig sokat tanulhatnánk az említettektől, és valószínűleg nem egy alkalommal más döntéseket is hoznánk, ha ilyetén tudásunkat felhasználnánk. Így például hallatlanul sok lehetőség rejtezik integrált könyvtári rendszereink kölcsönzési naplófájljaiban (ha megőriztük őket), melyek összekapcsolva az olvasói státusokkal nagyszerű profilalkotást eredményezhetnének a különféle olvasói csoportok tipizálható igényeire vonatkozóan. (Sennyey P.--Kokas K.)
-- Egy hazai könyvtári szaklap szerkesztője azon értetlenkedett néhány éve, hogy mit kereshet a könyvtárban a CRM. De a használói és állományadatokkal való gazdálkodás szélesebb körben is hasonló helyzetben van, idehaza és külföldön egyaránt. A kiskereskedelmi vállalkozások ezalatt már arra is képesek, hogy a múlt adatainak felhasználásával a jövő igényeit is előrejelezzék. Ismét egy terület, melyben döntéshozóink 15-20 éves lemaradást mutatnak? (MG)


Folyóirat lemondás -- tények gyűjtése és átgondolt kommunikálásaFEL

Írország legnagyobb egyetemének (University College Dublin) könyvtárában az EBL (bizonyítékokon alapuló könyvtárosság) alkalmazásával végezték el az anyagi okokból elkerülhetetlenné vált folyóirat-előfizetési csökkentést. A felmerülő kérdések között fontos volt, hogy miként kezeljék az oktatói kar véleményét a könyvtári szolgáltatásokról a folyóirat-lemondások közepette, hogy népszerűsítsék a rendelkezésre álló egyéb forrásokat mint alternatívát; milyen módon közöljék röviden és tömören azokat a legfontosabb információkat, amelyek a döntésekhez vezettek. Az adatok összegyűjtéséhez a könyvtáron belül több részleg (a gyűjteményépítéssel, a tanszéki kapcsolatokkal és használóképzéssel és az információtechnológiával foglalkozók) együttműködésére volt szükség. A releváns adatok a folyóiratokat, használatukat, hatékonyságukat (impakt faktor, hivatkozások); az előfizetett nyomtatott folyóiratok elektronikus változatait, illetve az ilyen duplumok megszüntetését; az egyes tanszékeken még elérendő megtakarítást (és ezt segítendő a folyóiratok egyéb elérhetőségét) tartalmazták. Mindezt világosan megfogalmazva és a tanszékeknek minden segítséget felajánlva közölték az oktatókkal. (ref.: Mohor J.)


Fontosak vagyunk-e használóinknak ebben a létszámban? -- minden egyéb jel dacáraFEL

Hogyan látja: a használók szerint indokolt-e a könyvtárosok jelen / közelmúltbeli létszáma? -- hangzott a KIT múlt heti szavazás-kérdése. A nem reprezentatív válaszok megoszlása:
25 - Igen, sőt, a meglévő munkához több ember is kell(ett volna).
10 - Nem, s ez hatékony munkaszervezéssel gyorsan ki is derült volna.
9 - Igen, nagyjából.
6 - Egyik válasz sem.
-- A könyvtárosok tehát ezen adatok szerint úgy látják, hogy az őket körülvevő társadalom fontosnak tartja őket; és szorgalmazza, hogy számban legalább a mai mennyiségben, de lehetőség szerint többen legyenek. (MG)


A könyvtárosok számánál fontosabb, hogy elérhetők-e SMS-ben, e-mailen vagy chat-enFEL

A dolgozók számánál fontosabb, hogy mennyire elérhetők SMS-ben, e-mailben vagy chat-vonalon, és hogy a weboldalak milyen segítséget nyújtanak a használóknak. Az online elérhető oktatóvideókat, szöveggel kísért PowerPoint diavetítéseket akkor lehet igénybe venni, amikor éppen szüksége van rájuk a használónak, és annyiszor nézheti meg, ahányszor akarja. A szakkönyvtárosoknak a közösséggel való azonosulást is meg kell tanulniuk. A felsőoktatási könyvtárosok ezt úgy érik el, hogy részt vesznek a bizottsági munkában, maguk is kutatásokat folytatnak, végigjárják a szakmai előmenetel lépcsőit, és ezáltal elfogadtatják magukat. A szakkönyvtárosok is részt vehetnek a különféle bizottságok munkájában, így bizonyítva, hogy a könyvtáron kívül is hasznos tagjai a közösségnek. (ref.: Mándy G.)
link


Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 3.FEL

A nyitva tartási időket tekintve tendencia főleg az egyetemi könyvtárakban, hogy minél tovább legyenek nyitva: 8h-22h/24h, a hétvégeken és sokszor a szünidőben is. A könyvtárosok magas bérköltségének elkerüléséért egyetemistákat is alkalmaznak, illetve részben csökkentett szolgáltatás kínálnak. Viszont előfordul, megyei könyvtárak anyagi okok miatt csökkentik nyitva tartásukat. Észak-Amerikában tesztelik az éjszakai személyzet nélküli 24 órás nyitva tartást is. E bizalmi rendszer elsősorban kutatói, vagy kórházi könyvtárakban jöhet szóba. Tényező a gazdasági válság és a lakáskrízis is: a könyvtárak nem elhanyagolható szociális szerepet is betöltenek.
A példák mutatják: a használókban való gondolkodás nem más, mint elfogadni a fizikai valójukban illetve a virtuális használókat egyaránt. A globális marketinggel a könyvtárak olyan területre lépnek, ami közelebb áll a gazdasági szférához, de nem távolodik el a kulturális területtől: megtartja eddigi látogatóit és újakat szerez.
(Forrás: Bibliotheque : les nouveaux usages / Jean Philippe Accart. In: Guide pratique Archimag février 2011 p.18-19). Gyakorlati tanácsok a könyvtár számára : az új használat (ref.: Grebot Á.)

Régebbi hírforrás(ok): Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 2. link

Projektzáró az esztergomi könyvtárban -- növelték a használatotFEL

A támopos Eligazodás a világban c. pályázat 2012. február 20-án fejeződött be az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban. Annak ellenére, hogy a könyvár, épületének lebontása miatt negyedik éve egy gimnáziumban működik és 2010 végétől kilenc hónapig adósságrendezési eljárás szakadt a városra,
- tizennyolc találkozó, gyerektábor, önismereti tréning, két könyvtári éjszaka, egy országos, időseknek szóló szavalóverseny, felhasználói képzés, a munkatársak szakmai és nyelvi továbbképzése valósult meg a projekten belül
- új honlap készült el
- 40 000 rekord került be elektronikus katalógusba
- helyismereti folyóiratok kerültek internetes közzétételre a teljes visszakereshetőséget biztosítva
- az olvasói létszám 899 (vállalt: 850) fővel, a távhasználatok száma kb. 500 (vállalt: 300) alkalommal nőtt.
Országszerte kitűnő eredményeket mutathatnak fel a könyvtárak a TÁMOP támogatásoknak (az esztergomi könyvtár esetében 28 millió forint) köszönhetően. Kérdés: a kampányeseményekkel eredményesen megnövelt felhasználói igényeknek pályázati pénzek nélkül sikerül-e a jövőben eleget tenni?

Hírforrás: Kovátsné Váradi Eszter
2012. február 22.  • Továbbküldöm a hírt

Kecskeméti Főiskola Könyvtára -- látványos eredményekről írnakFEL

A könyvtári szolgáltatások fejlesztését és az olvasás népszerűsítését célzó uniós projekt zárult le a Kecskeméti Főiskolán, amelyre 28 millió forint támogatást kapott az intézmény. A projekt zárórendezvényén bemutatták a kétéves projekt eredményeit. A főiskola információs bázisának szélesítése és az elérhetőségek megkönnyítése érdekében teljes körűen megújult a könyvtár honlapja, amely három nyelven érhető el, és olyan új online könyvtári szolgáltatásokat vezettünk be, mint az RSS, a témafigyelés vagy a hírlevél. Nagy hangsúlyt helyeztünk az oldal fejlesztésénél az interaktivitás megteremtésére, erre példa a 'Kérdezze a könyvtárost!' szolgáltatás.
-- A projektpénzből készített új felületen link a KIT egyelőre nem kapott választ a múlt héten feltett kérdéseire. (MG)


Véget ér a Theseus projekt -- világhálóra vitték a tudástFEL

Idén lezárul a német kormány eddigi legnagyobb internetes kutatóprojektje. A Theseus programnak köszönhetően kifejlesztett szoftverek megkönnyíthetik az archívumokban, az egészségügyi képadatbázisokban és a könyvtárakban folyó kutatómunkát.
A projekt egyik célja, hogy az analóg világ tudását digitális adatokká konvertálja át és ezáltal elérhetővé tegye a felhasználók számára. A világ archívumaiban több százezer könyv, újság, hang- és filmfelvétel található, amelyek a digitalizálás és a világháló nélkül könnyen elveszhetnek az utókor számára. A Theseus keretében a szakemberek olyan eljárásokat dolgoznak ki, amelyek segítségével ezek az alkotások gyorsan digitalizálhatók és feldolgozhatók...


Utánajártunk: kell-e szerzői jogdíjat fizetni a felolvasások után?FEL

A könyvtárakban és könyvesboltokban nyilvánosan felolvasott mesék, illetve egyéb irodalmi művek után szerzői jogdíjat kell fizetni, ha az író halála óta még nem telt el hetven év. A szervezőt azonban csak abban az esetben terheli a fizetési kötelezettség, ha a részvételért belépődíjat szednek vagy külön fizetnek a felolvasónak.
A lenti városi könyvtárban napi rendszerességgel szerveznek foglalkozásokat, s ezek egy részében mesefelolvasás is zajlik. Német Józsefné igazgató úgy véli, ahogy eddig, úgy a jövőben sem kell szerzői jogdíjat fizetniük, mert a rendezvényeik nem belépődíj-kötelesek.
Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója szerint alapvető probléma, hogy a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen. Ha valaki az utcán elfütyül egy dalt, az is nyilvános előadásnak számíthat. A szerzői jogdíj mértéke a különböző programoknál -- így a könyvtári felolvasás esetén is -- a résztvevők számától, a jegybevétel összegétől, valamint a mesélő vagy előadó fellépti díjának mértékétől is függ. Az induló összeg 2.700 forint.
Czupi Gyula, a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtár igazgatója a szerzői jogdíjjal kapcsolatban az egyik könyvtári szaklapban akadt a következő mondatra: A dolog távolról nézvést úgy látszik, mintha az emberiség önmagát akadályozná abban, hogy saját közös kultúrája valóban közkinccsé váljon. Az igazgató szerint a sajnos nem egészen egyértelműen fogalmazó törvényi szabályozás miatt az intézmények vezetői, félve az esetlegesen felmerülő költségektől, inkább a könnyebb utat választják, s nem tartanak mesefelolvasást...


Bezárták a világ legnagyobb kalóz szakkönyvtárátFEL

Tudományos kalózkönyvtárat zárattak be a világ legnagyobb szakkönyvkiadói. A Library.nu és Gigapedia néven ismert warezoldalon több mint négyszázezer kötet volt megtalálható -- adta hírül a The Bookseller blog.
A könyvipari cégek által megbízott német Lausen ügyvédi iroda becslése szerint kalózkönyvtár és a hozzá kapcsolódó fájlmegosztó oldal 2,7 milliárd forintnak megfelelő fontot keresett évente reklámokból és prémium hozzáférések eladásából.


Kutatói bojkott üzleti modellek -- az alternatív kiadáshoz idő és nagy tőke kellFEL

Már több mint hatezer kutató csatlakozott a tudományos lapok egyik legnagyobb kiadója, a holland Elsevier ellen szervezett bojkotthoz. A kiadó ellen annak üzleti stratégiája miatt indul lázadás a tudósok között. Azt követelik, hogy ne kelljen többé horribilis összegeket fizetniük, ha valaki hozzá akar férni azokhoz a tudományos eredményekhez, amelyek közpénzen születtek. A bojkotthoz számos magyar kutató is csatlakozott, többek között a Semmelweis Egyetem vezetősége és a Szegedi Tudományegyetem munkatársai is.


Az adományozott feladatai az adományozó irányábanFEL

A United Way Magyarország Erőforrás Alapítvány kuratóriumának elnöke szerint az ország elérte azt a fejlettségi szintet, hogy már nem lehet külföldi segítségre építeni, hazai forrásokat kell találni az alapítványoknak, ennek elsődleges módja pedig a bizalom erősítése. ... Felmerül a kérdés, hogy vajon mit adhat egy civil szervezet az adományozóknak?
Egyrészt el kell, hogy tudjon számolni az adománnyal pénzügyi értelemben -- másrészt el kell érnie, hogy az adományozó vagy önkéntes úgy érezze, hogy jó helyre fektette be az adományát, vagy az idejét: ehhez minőségileg is be kell mutatnia, mit ért el az adománnyal vagy az önkéntesek munkájával. Ez a legfontosabb. Emellett az elégedettség érzésének biztosításával lehet megnyerni az adományozókat, ezzel pedig pozitív hatásokat elérni a civil szervezeteken keresztül a társadalomban.


Az internetes linkek helyett a könyvek tartalomjegyzéke a nyerő?FEL

Aggodalomra adhat okot a Chicagói Egyetem szociológusa, James Evans kutatása is. Ő 2008 júliusában, a Science című folyóiratban közzétett tanulmányában arra jutott, hogy az általa végignézett - 1945 és 2005 között publikált - 34 millió tudományos cikkben a hivatkozások száma az internet elterjedése után nemhogy nőtt volna, hanem folyamatosan csökkent, ráadásul ezek egyre kevésbé vonatkoztak korábbi munkákra. Vagyis a világháló szerepével kapcsolatos ígéretekre rácáfolva a nagyobb merítés a tudományos életben nem a vitákat, a sokszínűséget, hanem az egyhangúságot növelte, a régebbi eredmények, gondolatok pedig elfelejtődnek. Mindez nem független az internetes keresők működésétől, amelyek korántsem semlegesek, hanem a hatalmas mennyiségű információ kezelése során szűrik a találatokat, az újat és a népszerű(bbe)t részesítve előnyben. Evans szerint sokkal többre jutnának a kutatók, ha nem linkről linkre ugrálnának, hanem, mint régen, a könyvek tartalomjegyzékeiben, indexeiben keresgélnének, és látnák a szövegkörnyezetet is.

Nicholas Carrnek és másoknak egyébként nem azzal van bajuk, hogy a netezők túl gyorsan szerzik meg az információkat, hanem azzal, hogy a felületesség könnyen domináns gondolkodási formává válhat. Márpedig - vélekedik Maryanne Wolf, a Tufts Egyetem olvasás- és nyelvkutatója - az elmélyült olvasás elválaszthatatlan az elmélyült gondolkodástól. A kritikusok szerint az internetbizniszben utazó cégek éppenséggel ellenérdekeltek a koncentráltságban, hiszen ők azt szeretnék, hogy a szörfölés során minél több helyre jussanak el a netezők.


Helyhiány a székelyudvarhelyi tudományos könyvtárbanFEL

Helyhiánnyal küzd Erdély és Székelyudvarhely egyik legértékesebb muzeális könyvgyűjteménye, a Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtára.
Mivel a református egyház visszakapta régi épületét, a korábbi tanítóképzőt, ezért az ingóságok, benne a könyvtári állomány sorsa bizonytalan -- nyilatkozta a Hargita Népe című csíkszeredai napilapnak Róth András Lajos, aki 1990 óta vezeti a könyvtárat, amely jogilag a református gimnáziumé, adminisztrációs szempontból pedig a rendszerváltás után átkerült a Haáz Rezső Múzeumhoz mint muzeális gyűjtemény.
Az állományával a 17. és 20. század közötti erdélyi magyar kultúrát hűen tükröző 80 ezer kötetes könyvtár túlélte az 1848-as forradalmat és a világháborúkat. A könyvek nagyobbrészt 1950 előttiek. Az 1700-as évek közepétől kezdődően tizenhét személyi téka került a könyvtár tulajdonába: ez adja ki a régi gyűjtemény legnagyobb részét. A könyvek 85 százaléka magyar nyelvű, a maradék pedig latin, német, francia és angol.
A kétszintes könyvtár annyira túlzsúfolt, hogy a legújabb köteteket kénytelenek a polcok között, dobozokban tárolni. A könyvtáros szerint a református gimnázium vezetősége a jogi kérdések tisztázása után egy termet még fel tudna szabadítani a gyűjtemény számára az épületben.
A könyvtárnak viszonylag kevés a látogatója, mert a régi kötetek alapvetően nem használhatóak a mai oktatásban, miközben a történelem a néprajz és a tudománytörténet területén kutatók számára az állomány valóságos kincsesbánya.


Eddig ismeretlen Bach-művet találtakFEL

A hesseni Marburg zenei archívumában Johann Christoph Friedrich Bach egy eddig ismeretlen művét, egy kis dalt fedeztek fel. A Lipcsében született Johann Christoph Friedrich Bach, a nagy zeneszerző, Johann Sebastian Bach kilencedik fia volt, a Tamás-templom iskolájában édesapjától tanult zenét. A kutató a bajor állami könyvtár egyik gyűjteményében találta meg a darabot -- jelentették be Münchenben.
'Ez csupán egy kis dal, de illeszkedik egy másik műhöz, egyébként is minden, a Bach-családdal kapcsolatos adat érdekes' -- jegyezte meg Helmut Lauterwasser, a könyvtár munkatársa. Johann Christoph Friedrich Bach udvari csembalista és koncertmester volt Bückeburgban, ezért szokták bückeburgi Bachként emlegetni. A hét versszakos, szoprán hangra és csembalóra írt dal az előkelő Juliane von Hessen-Philippsthal esküvőjére készült a kutatók mostani tudása szerint.
A nemzetközi katalógusban fellelt kompozíció azt igazolja -- vélik -- hogy a levéltárakban és könyvtárakban még sok felfedezésre váró kézirat lehet.


Több mint egymillió eurós adományt kapott a Bajor Állami KönyvtárFEL

Egy több mint egymillió eurós adománynak köszönhetően ismét vásárolhat antik lenyomatokat a Bajor Állami Könyvtár. A Carl Friedrich von Siemens alapítvány 2014-ig összesen 1,2 millió eurót ad a könyvtárnak -- közölte az intézmény kedden Münchenben. A kéziratok és régi nyomtatványok vásárlását -- amely a könyvtár egyik fő feladata -- a költségvetés megkurtítása miatt egy ideje teljesen megszüntették. A Bajor Állami Könyvtár több mint 9,6 millió kötetre rúgó állománnyal rendelkezik.
-- Németországban 5 csúcskönyvtár felelős a 'nemzeti impresszum' gyűjtéséért, ezek közül a Bajor Állami Könyvtár a legrégibb idősávért (1450-től, vagyis Gutenbergtől) felel. (Sonnevend Péter)
Analógiák

Hogy ne kövessük el folyton ugyanazokat a kommunikációs hibákat a könyvtárban FEL

A Malév-összeomlás tanulságai -- A legrosszabbra kell felkészülni, jó előre azonosítani az érintetteket, kidolgozni az üzeneteket, előkészíteni a kommunikációs csatornákat (krízis microsite, call center és ügyfélszolgálati irodák megerősítése, belső és külső kommunikációs vonalak izzítása), felkészíteni a kommunikátorokat, és csak annyit mondani, amennyit muszáj. Válsághelyzetben csak a változás állandó: akkor ígérjünk megoldást (átfoglalást, visszatérítést, stb.), ha biztosan tudjuk, hogy képesek vagyunk rá. Különben óránként mást kellene mondani, ami enyhén szólva nem kedvez a hitelességnek. -- A Malév összeomlása sajnos újabb iskolapéldája annak, hogyan nem szabadna válsághelyzetben kommunikálni. Okuljunk belőle!
Praktikus

Küldjön bizalmas, önmagát megsemmisítő üzenetet!FEL

Ha bizalmas mondanivalónkat e-mailre bízzuk, valószínűleg ott motoszkál bennünk a 'mi van, ha a címzetten kívül más is elolvassa, amit írtunk?' kérdés. Nos, a OneShar.es szolgáltatás éppen arra bátorít, hogy nyugodtan küldjünk e-mailt, a biztonság maximális lesz.
Kattintsunk a Create One Now gombra,majd a megjelenő szövegmezőbe írjuk be mondandónkat (1000 karakterig). Ha ez megvan, kattintsunk a Create Link gombra, és eredményül máris egy meglehetősen bonyolult URL-t kapunk.
Küldjük ezt el a címzettnek, aki erre kattintva feljut a OneShar.es oldalra, és máris elolvashatja a kikódolt üzenetet. Ha ezután becsukja az oldalt, az üzenet máris megsemmisítette önmagát, többé már nem érthető el.


Néhány tanács facebookos oldal működtetéséhezFEL

Összegyűjtöttem néhány fontos dolgot a facebookos oldalakon nyújtott tartalomszolgáltatással kapcsolatban. Többségük általam korábban olvasott kutatási eredményeken alapul, néhány pedig saját meglátásom. Hasznos lehet egyrészt azoknak, akik valamilyen szervezeti facebookos oldal mögött állnak, másrészt pedig nekem, hogy később rendezett formában vissza tudjam keresni ezeket az irányadókat.

-- Készíts barátságos URL-t -- a facebook.com/username-en nemcsak saját profilnak, hanem szervezeti oldalnak is barátságos címet lehet adni.
-- Legyél ember -- nem csak az üzemeltető értékeli jobban a humán felhasználót a (ro)botok helyett, a felhasználók is jobban értékelik az emberek által posztolt tartalmat, mint az rss alapján automata posztolgató mechanizmust.
-- Ne használd hírlevélküldőként a Facebookot -- érdemes a vonal másik végén lévő rajongók fejével gondolkodni, nem azt posztolgatni, ami téged érdekel (vagy a céged), hanem ami őket fogja.
-- A minőséghez hasonlóan a mennyiségre is érdemes odafigyelni. Ismerős esetében is zavaró, ha 15 percenként kirak valamit, egy cég/szervezet pedig még zavaróbb tud lenni.
-- Posztolj 80 karakteres (vagy rövidebb) szövegeket!
-- Ha ismert domainen lévő (pl. az url-ben szerepel a márka neve) tartalmat osztasz meg, használj teljes url-t, ne linkrövidítőt, így többen kattintanak rá. (Vegyes megoldás lehet egy saját linkrövidítő, bár lassan ebből is annyi van, mint spamből.)
-- Légy szókimondó, használd bátran a közvetlen a kívánt cselekedetekre felszólító igéket (lájkolj, kommentelj, nézd meg, stb).
-- Érdemes odafigyelni a helyesírásra. Kiábrándító tud lenni, amikor egy egyébként komoly, igényes cég/márka oldalán alapvető helyesírási hibák (pl. meg láttuk ezt a képet, muszály, stb.) tűnnek fel.
-- Ne lájkold a saját megosztásod, mert ez szervezeti formában is idétlen.


Szövegek, weboldalak fordítása az eddigi legjobb ingyenes oldalonFEL

300 nyelvi motort felhasználva, mintegy 45 nyelvpárra nyújt fordítási megoldást az iTranslate4.eu (Internet Translator for all European Languages) link weboldal, amelyben nemzeti és kisebbségi aurópai nyelvek és egyéb világnyelvek is megtalálhatók.
Az oldal létrehozásának elsődleges célja -- írja a computerworld.hu -- a lehető legjobb minőségű gépi fordítások megjelenítése az Európai Unió nyelvei között. A szolgáltatás révén nyelvtudás nélkül lehet levelezni, chatelni, szövegeket, sőt egész weboldalakat egyetlen gombnyomással lefordítani. Persze a fordítás minősége itt sem tökéletes, de egy időben akár több fordítási variáció is megjeleníthető.
Kisszínes

Telefonfülke-könyvtár New Yorkban (képek)FEL10 méter magas könyvtorony (képek)FEL

A több, mint 10 méter magas könyvtornyot Abraham Lincolnról szóló könyvek alkotják, mely több, mint 15.000 különböző című kötetből áll.


Terjed a nomofóbia -- mennyi időt tud ön eltölteni mobil nélkül?FEL

Legújabb fóbiánk a 'no-more-mobile-phone phobia', röviden nomofóbia. Honnan tudhatjuk, hogy ebben a betegségben szenvedünk? Nagyon egyszerű! Válaszoljunk az alábbi kérdésekre, és ha minimum két esetben válaszoltunk határozott igennel, akkor sajnos 'nomofóbok' vagyunk. A telefon-fóbia egyszerűen kezelhető, és korántsem olyan idegesítő, mint a klausztrofóbia vagy az araknofóbia, de azért lebecsülni sem érdemes? Lássuk a kérdéseket!
...


A digitális technológia mentheti meg a kihalófélben lévő nyelveketFEL

A digitális technológia, többek között a közösségi oldalak, a videomegosztó portálok és a mobiltelefonos rövid szöveges üzenetek menthetik meg a kihalófélben lévő nyelvek egy részét -- állítják a szakemberek.
A jelenlegi mutatók szerint a világon ma beszélt mintegy hétezer vagy még több nyelvnek nagyjából a fele el fog tűnni a század végére. Ezt a folyamatot általában a globalizáció számlájára írják, ugyanakkor a 'modern világ' bizonyos vívmányai, különösen a digitális technológia, éppen az ellenkező irányba hatnak. Az észak-amerikai törzsek például a közösségi média révén igyekeznek erősíteni a kapcsolatot a fiatal tagjaikkal.


Kevesen töltenek le fizetős appokatFEL

A korábbinál nagyobb mértékben bővült tavaly az európai telefonpiac, főleg az okostelefon-eladásoknak köszönhetően -- derült ki a Gfk kutatásából. Ennek ellenére Magyarországon csak minden tizedik telefonkészülék okos.
Összességében az átlagos magyar okostelefon-felhasználó 16 alkalmazást töltött le készülékére, amiből hatot használ rendszeresen. A leggyakrabban használt alkalmazások a Facebook, a Youtube, a Gmail és a Googlemaps, a letöltött applikációkért azonban csak minden negyedik használó fizet. Még a rendszeresen internetezők körében is csupán 2 százalékot tesznek ki azok, akik rendszeres fizetős alkalmazásokat töltenek le.


Az internet kétszer akkora, mint a húsiparFEL

Az internet Magyarország GDP-jének nettó 3,9 százalékához járult hozzá 2010-ben (5,1 milliárd dollárt, azaz 1058 milliárd forintot, ami -- viszonyításképpen -- kétszerese a magyar húsiparnak) -- ez az arány hasonló, mint Németországban vagy az Egyesült Királyságban. Az internet azonban még bőven rejt kiaknázandó tartalékokat a kis- és közepes vállalkozói kör számára.
Kiemelt Katalist-hír

Kapcsolatok, kompetencia és használók is távozhatnak az elbocsátás hatásáraFEL

Ahogy egy korábbi levelemben jeleztem, az OIK-ból való elbocsátásom miatt az addig ott folytatott biblioterápiás sorozatnak új helyszínt kellett keresnem.
Hálás vagyok mindazoknak, akik -- 15 könyvtár, a legkülönbözőbb könyvtártípusokból! -- felajánlották segítségüket a folytatáshoz.
Hosszú évekre visszanyúló, hatékony együttműködésünk és az előző helyszínhez való közelsége okán a Veres Pálné Gimnázium Könyvtára mellett döntöttem.
Információforrások

Testtömegindex-kalkulátor -- nem, testsúly és életkor alapjánFEL

A testtömegindex-kalkulátor segítségével megtudhatja, hogy a testsúlya ideális, vagy elhízott, esetleg túl sovány-e. Léteznek az elhízás mértékét meghatározó más számítási módok, de a táplálkozási szakemberek jelenleg ezt a számítást tartják az egyik legmegbízhatóbb módszernek.


Férfimagazint indít a SanomaFEL

Az új magazin nem egy már létező termék mobileszközre adaptált verziójaként készült el, hanem teljesen különálló, exkluzív, csak iPaden elérhető kiadványként. Maga a termék koncepciója is új: a kizárólag a magazinhoz készült anyagok mellett az alkalmazás online cikkekből is válogat, ezek rendszeres frissítésével biztosítva folyamatosan új tartalmakat az olvasóknak.


Netes fórum szólhat bele a törvényhozásbaFEL

Polgári viták befolyásolhatják az EU-s jogalkotást, amelyeket egy új, véleményütköztető weboldalon vezényelhetnek le a felhasználók.
Bevándorlás-szakpolitikai fórumot indított kilenc európai uniós tagállam, a cégek és intézmények által alkotott konzorcium a kezdeményezéssel segíteni szeretné az EU politikájának megértését és azt, hogy az állampolgárok maguk is ismertethessék meglátásaikat. A napokban indult portál [ link ] célja, hogy segítsen eligazodni a magyar és az uniós jogban, valamint az EU szakpolitikai kérdéseiben. A weboldal egyfajta véleményütköztető fórum, amelyen a felhasználók a nemzeti és uniós szabályozással, valamint az érintett szervezetek álláspontjával kapcsolatban értekezhetnek, illetve vitázhatnak. Hivatalos források szerint az internetes felületen lefolytatott viták akár a jogalkotást is befolyásolhatják, hiszen helyi, nemzeti, valamint európai döntéshozók is jelezték, hogy számítanak a vitákat összesítő jelentésekre.


Jegyzetelés és felkészülés -- ingyenes segítség jogászhallgatóknakFEL

Megújult funkciókkal, kiegészített szolgáltatásokkal és tartalommal érhető el a CompLex Kiadó -- a holland Wolters Kluwer csoport tagja -- Studium szoftvere, amelyet kifejezetten a jogászhallgatók számára fejlesztettek ki két évvel ezelőtt, segítve ezzel az órai jegyzetelést és a vizsgákra való felkészülést. A kiadó az elmúlt időszakban a hallgatók visszajelzései alapján fejlesztette tovább a szoftver szolgáltatásait, amelyet most 30 napig ingyen használhatnak a tanulók. 2010 óta érhető el a CompLex Kiadó Studium -- Joghallgatói szoftverének első verziója. A program fejlesztésénél nagy hangsúlyt fektetettek arra, hogy a nemzetközi példák mellett a magyar jogászhallgatók jegyzetelési és tanulási szokásainak is megfeleljen a termék, így két évvel ezelőtt fókuszcsoportos beszélgetés során mérték fel az igényeiket.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról