Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


KIT hírlevél: 2012/9., febr. 29.

E lapszám szerkesztője: Mikulás Gábor

Hírek

Egy közös tájékoztatópult -- és persze a virtuális
Csökkenő könyvtárhasználat -- OCLC-adatok
Miért korlátozza sok könyvtáros a gyerekeket az információhoz való hozzáférésben?
Stratégiai digitalizálási terv a Vajdaságban -- szabadkai súlypont
Proaktivitás -- könyvtáros hiányterület?
E-kölcsönzés a Goethe Intézetnél -- kölcsönzési idő lejáratával megnyithatatlan a fájl
Google vs. ETO -- hipermarket, kontra delikátesz...
Munkakeresés tanulása könyvtárban -- az önismeret is alapvető kellék
Ön szerint mennyire használhatók / minőségiek az OSZK HUNMARC-leírásai?
Könyvtárszakmai tudásportál -- cseheknek
Határon túlra vándorol a felsőoktatási célcsoportunk? -- Tárt karokkal várják a magyar diákokat
Elégedettek a dán középiskolások a könyvtárral
A tizenhárom méter hosszú könyvtár
Költségcsökkentés -- Akik rosszul csinálták
Helyismereti archívum Nyíregyházán; digitalizálták
Újabb regionális rendszer, ezúttal Komárom-Esztergomban...
Új felszereléseket kapnak a Szatmár megyei könyvtárak

Analógiák

Így mentenék meg az artmozikat? -- csak pénzpumpa, üzleti modell nélkül
Twitteren intézi a faluja ügyeit egy kenyai közigazgatási vezető -- követik őket a hazai könyvtárvezetők?
Az informatikusok lesznek a jövő üzleti vezetői -- a könyvtárban is?

Praktikus

Egyszerűen használható, hordozható weblap-fotózó, ingyen!

Kisszínes

Indul a magyar YouTube
Újabb civil megmozdulás az ACTA ellen
Irodalmi hősök fantomképeken -- fantomparádé

Kiemelt Katalist-hír

Halott könyvtár -- könyvek olvasatlanul

Információforrások

Íme, a kutatók, tudósok Facebookja: ResearchGate
Kalauz az elektronikus zenéhez
Újabb BBC-s magazin a piacon: BBC Good Food


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.Hírek

Egy közös tájékoztatópult -- és persze a virtuálisFEL

Az utóbbi 10 évben alaposan megváltozott a Michigani Egyetem könyvtárának (MLibrary) tájékoztató tevékenysége. -- A használói igényekhez (gyors hozzáférés, az online források közötti könnyebb eligazodás stb.) igazodva megszüntették a tájékoztatási tevékenység helyfüggőségét, virtuális tájékoztató pultot hoztak létre (kérdéseket már e-mailben, közvetlen üzenetben, sőt nemsokára SMS-ben is fel lehet tenni), kapcsolatot alakítottak ki a közösségi portálokkal (Facebook, Twitter, LinkedIn, Yammer, Second Life stb.). A 'Kérdezd a könyvtárost!' (Ask a Librarian) link minden weboldalukra felkerült, ebbe a virtuális hálózatba a szakreferenseket, az informatikai professzorokat és a hallgatókat egyaránt bevonják. Az e-mailben történő tájékoztatás a hét minden napján, az élő referensz vonal pedig heti 77 órában érhető el. Emellett a tájékoztató osztályt és a technikai jellegű segítséget adó csoportokat (Knowledge Navigation Center, Faculty Exploratory) egymás közelében helyezték el, egy nagy forgalmú területen, a szakreferensek irodái közelében.
A tájékoztató szolgálat fontos feladata az olvasókat a megfelelő szakreferensekhez irányítani. A Knowledge Navigation Center az új technológia elsajátításához nyújt segítséget (képszerkesztés, weboldalak létrehozása, bibliográfiai rekordok letöltése és felhasználása, médiakészítés stb.). A Faculty Exploratory tanfolyamokat szervez az oktatók számára. Mostanra ezekből az egységekből egy közös szolgáltatási pont jött létre a Harlan Hatcher Graduate Library-ban (Knowledge Commons). (ref.: Mándy G.)


Csökkenő könyvtárhasználat -- OCLC-adatokFEL

Az OCLC 2010-es adatai... Nem túl frissek, de tekintve a begyűrűzési időt, érdemes nézegetni őket...
Már 2005-ben is csak a felhasználók 1%-a kezdte az elektronikus keresést a könyvtári weboldalakon, és ez az arány 2010-re nullára csökkent.
- A használók 91%-a elégedett a keresőrobotok által szolgáltatott találatokkal (ha kételyeik vannak, akkor is legfeljebb más keresőrobotokkal ellenőrzik az adatokat), az amerikaiak 69%-a gondolja úgy, hogy ezek a találatok éppen olyan megbízhatóak, mint a könyvtári információk.
- A megkérdezetteknek 21%-a mondta azt, hogy kevésbé használja most a könyvtárakat, mint 5 éve. (Ugyanakkor tisztában voltak azzal, hogy a könyvtárak fő feladata az információszolgáltatás.)
- A főiskolások esetében az egyes referenszművek használata 25%-kal esett vissza, a kutatásaikhoz 13%-kal kevesebben kértek segítséget a könyvtárosoktól, az adatbázisok könyvtári használata 9%-kal esett vissza, a nyomtatott kiadványokat 6%-kal kevesebben használták, és még a szórakoztató olvasmányoknál is volt egy 4%-os visszaesés.
- A megkérdezettek egészét tekintve 39-ről 28%-ra esett vissza a kutatáshoz való segítségkérés; a könyvtáron kívüli szakértőktől való segítségkérés (ask-an-expert) öt év alatt 15-ről 43%-ra nőtt (ez 186%-os növekedés), miközben a könyvtári online referensz igénybevétele (ask-a-librarian) 10%-ról 8%-ra csökkent.
- Ennek alapján arra lehet számítani, hogy a könyvtárak online használata 2034-re meg is szűnik. Ugyanez a visszaesés tapasztalható az elektronikus folyóiratok és az online adatbázisoknál is (kivéve a 18-24 éves korosztályt, ahol ez a szám 53-ról 58%-ra emelkedett). A közösségi oldalakon a könyvtárak is megjelentek, de a reagálásuk nem elég gyors és nem eléggé összehangolt. (ref.: Mándy G.)


Miért korlátozza sok könyvtáros a gyerekeket az információhoz való hozzáférésben?FEL

Miért korlátozza néhány könyvtáros a gyerekeket az egyébként nyilvános információhoz való hozzáférésben? Vannak olyan családok, ahol a szülők biztosítják gyerekük számára az informálódás, más esetekben nem ilyen szerencsések a gyerekek. A legtöbb könyvtáros tudja ezt, találkoztak már bántalmazott gyerekekkel, vagy akik küzdenek szexualitásukkal. Számukra az információ létfontosságú az előbbre jutásukhoz. Jó lenne, ha a szülők megfelelnének feladataiknak, de gyakran nem ez a helyzet, és a könyvtárosok tudják ezt. (ref.: MG)


Stratégiai digitalizálási terv a Vajdaságban -- szabadkai súlypontFEL

Elkészült a délvidéki magyar kulturális élet dokumentálására és bemutatására hat éve alapított zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) következő hat évre szóló stratégiai és digitalizálási terve. 'Most fejeződött be három vajdasági irodalmi folyóirat, a Létünk, a Kalangya és a Híd digitalizálása. A Létünk esetében ez négy évtizedet jelent, tavaly ugyanis már a 40. évfolyamába lépett a lap. Az 1934-ben alapított Híd pedig a Kárpát-medence legrégebbi irodalmi folyóirata' -- mondta el az MTI-nek Hajnal Jenő, a VMMI igazgatója az intézet munkájának részleteiről, hozzátéve, hogy a közeljövő nagy feladatainak egyike a legnagyobb délvidéki magyar nyelvű közgyűjteményt magába foglaló Szabadkai Városi Könyvtár anyagának digitalizálása lesz.
Most elkészült stratégiájának és digitalizálási tervének megfelelően a VMMI eddigi feladatainak megfelelően a következő hat évben is folytatja a vajdasági magyarság szellemi örökségének összegyűjtését és rendszerezését, hogy a kutatók és az érdeklődők számára elérhetővé tegye (link


Proaktivitás -- könyvtáros hiányterület?FEL

A proaktivitás -- cselekvés, amely cselekvést a jövő céljai és elvárásai szerint végzünk: kezdeményezőkészség -- felelősségvállalással. Kérdése: hagyjuk-e, hogy az események sodorjanak bennünket, vagy a sodrásban pontosan tudjuk, merre akarunk úszni. Stehpen Covey szerint: 'Alaptermészetünk a cselekvés, és nem az, hogy eltűrjük, amit mások cselekszenek velünk. Ez nemcsak azt teszi lehetővé, hogy megválasszuk az adott körülményekre adott válaszunkat, hanem azt is, hogy magunk teremtsük meg a körülményeket.... Sokan arra várnak, hogy történjen valami, valaki megoldja helyettük a problémát.'
Reaktív nyelvhasználat: Nem tehetek semmit. Én már csak ilyen vagyok. Egyszerűen megőrjít. Ebbe nem fognak belemenni. Muszáj megtennem. Nem tehetem. Muszáj. Bárcsak...
Proaktív nyelvhasználat: Lássuk az alternatívákat! Másként is hozzáállhatok a kérdéshez. Ura vagyok az érzéseimnek. Össze tudok állítani egy hatékony bemutatót. Megfelelő választ fogok adni. Ezt választom. Inkább ezt akarom. Meg fogom tenni.


E-kölcsönzés a Goethe Intézetnél -- kölcsönzési idő lejáratával megnyithatatlan a fájlFEL

Német nyelvű könyveket, hangoskönyveket és folyóiratokat tölthetnek le az olvasók elektronikus formában a Goethe Intézetben bevezetett új szolgáltatás, az e-kölcsönzés jóvoltából. A könyveket 14 napra, a hangzóanyagokat és a videókat 7 napra, a magazinokat 2 napra, a napilapokat 2 órára lehet 'kölcsönözni' -- tájékoztatta a könyvtár az MTI-t. A kölcsönzési idő lejárata után az adott fájlt már nem lehet megnyitni, hosszabbításra nincs lehetőség. Amennyiben nincs előjegyzés az adott dokumentumra, újra ki lehet kölcsönözni azt.


Google vs. ETO -- hipermarket, kontra delikátesz...FEL

A BME OMIKK Gazdaság- és Társadalomtudományi Olvasójában gyűltünk össze, hogy beszélgessünk a webes és könyvtári információkeresés előnyeiről és hátrányairól. A weben a különféle keresők révén könnyen, és gyorsan kapunk eredményt. Ám a keresés eredménye a személyre szabás miatt egyénenként is változhat. A különféle keresők, belső algoritmusaik alapján azt kívánják megmutatni nekünk, amit szerintük mi látni szeretnénk, és nem feltétlenül azt, amire kíváncsiak vagyunk. Ily módon sérülhet még az információhoz jutás joga is.
A könyvtári dokumentumok gazdag állományában az információkereső nyelvek, a tezaurusz és az ETO, segítségével találjuk meg a keresett dokumentumokat. Ezért nekünk, könyvtárosoknak harcolnunk kell az ETO szellemének és betűjének pontos megjelenítéséért az online katalógusban. A BME OMIKK katalógusának fejlesztéseként kidolgozott keresési módszer lehetővé teszi az ETO szemantikailag önálló részjelzetei szerinti keresést is. Bemutattuk, hogy az egyszerű és összetett jelzetek, valamint az önálló és nem önálló általános alosztások szerinti keresést, hogyan támogatja a keresőrendszer. Mindez jelenleg egyedülálló könyvtárunkban.
Az emberek legtöbbször a hipermarketben vásárolnak, ám ha valami igazán különlegesre vágynak elmennek a delikáteszbe. Ha pontos, hiteles információra van szükségünk érdemes a könyvtárat választani. A könyvtár kirakata, a katalógus mutatja be az egyes könyvtárak kínálatát. Törekednünk kell tehát arra, hogy katalógusunk könnyen használható legyen az olvasók számára. (Prokné Palik Mária)


Munkakeresés tanulása könyvtárban -- az önismeret is alapvető kellékFEL

Jól kell meghatározni céljainkat, amelyek azonban nem kőbe vésett dogmák -- hívta fel a figyelmet csütörtök este a Németh László Városi Könyvtárban Banga Beáta önismereti tanácsadó előadásában.
A könyvtár a Women, you can, azaz Nők, ti erre képesek vagytok nemzetközi projektben társrésztvevője a Hódmezővásárhelyi Tudás Alapítványnak, amely program célja az elsősorban hátrányos helyzetű nők integrálása a munka világába. Szepesi Judit könyvtár-informatikus, a program koordinátora elmondta: az előző előadásban a vállalkozás megkezdéséről és annak lehetséges buktatóiról kaptak képet a program résztvevői, és már akkor is világossá vált, mennyire lényeges a célok pontos meghatározása.


Ön szerint mennyire használhatók / minőségiek az OSZK HUNMARC-leírásai?FEL

Ön szerint mennyire használhatók / minőségiek az OSZK HUNMARC-leírásai? -- hangzott a KIT múlt heti szavazat-kérdése. A Katalist levelezőlistán a kérdés értelmezésével kapcsolatban kisebb diskurzus indult, mely nyilvánvalóan megkérdőjelezi a válaszarányok értelmét is. A kérdezői szándék szerint a kérdés az OSZK által más könyvtáraknak számára (is) készített rekordok használhatóságát célozta -- ezek szerint nem egyértelműen. A eredmények:
19 - Jók, érdemes használni őket.
7 - Közepes minőségűek.
7 - Nem tudom, nem használom őket (nem az én asztalom).
5 - Használnám őket, de nem jók.
-- A KIT köszöni a kritikus észrevételeket, és szívesen vesz kérdés-javaslatokat. (MG)


Könyvtárszakmai tudásportál -- cseheknek FEL

A Brnói Könyvtár- és Információtudományi Tanszék partnereivel együtt olyan tudásportált hoz létre, amely a kommunikáció, a tartalommegosztás és az online képzés hatékony színtere lehet. A Knihovna.cz doménnevet a könnyű felidézhetőség és erőteljes hatás miatt választották. A portál együttműködésen alapulva megkönnyíti a tudás megosztását, a könyvtárosoknak, információs szakembereknek, pedagógusoknak és diákoknak horizontális hozzáférést biztosítva az elektronikus tananyagokhoz. 2011 folyamán a portál szolgáltatásaként több (13) alportál kezdte meg működését: szerzői jogok, akadálymentesség, tagok, olvasók, digitális, közösségi, kurzusok, eszközök, virtuális, kutatások, webinárium, weboldalak és wiki témákban. A projekt a könyvtárosok, informatikus könyvtáros hallgatók és tanárok rendszeres tájékoztatását szolgálja, valamennyi csehországi könyvtár- és információtudományi felsőoktatási képzést támogatva. Olyan tudásbázisul szeretne szolgálni, ahol a tudáskezelést hitelesítés, kodifikálás, tudásmegosztás és közvetítés erősíti meg. A formális és a nem formális képzés számára egyaránt újdonságokkal szolgál a portál. A közösségi hálókon keresztül a foglalkoztatottak különböző képzési formákban vehetnek részt. (ref.: Prókai M.)


Határon túlra vándorol a felsőoktatási célcsoportunk? -- Tárt karokkal várják a magyar diákokatFEL

A keretszámok megnyirbálásától, a magyarországihoz képest lényegesen alacsonyabb tandíjaktól, jobb esetben pedig az ingyenes képzésektől remélik a romániai és a szlovákiai felsőoktatási intézmények, hogy egyre több magyar diák fog náluk tanulni. Bár évente csak pár százan választják a szomszédos országok egyetemeit, az intézmények vezetői úgy látják, évről évre egyre nagyobb az érdeklődés.


Elégedettek a dán középiskolások a könyvtárralFEL

A 12 dán középiskolással végzett vizsgálat a közkönyvtár szerepéről a tanulásban, a használóképzésről, az információs műveltségről és a könyvtárosok információs kompetenciájáról szólt. A tudatosan kiválasztott dán könyvtárhasználókkal készített interjúk azt mutatták, hogy a közkönyvtárat a tanulás fontos helyszíneként ítélik meg. A középiskolások úgy látják, hogy a közkönyvtárosok igen kompetensek és jók abban, hogy segítsék őket információs igényeik megfogalmazásában, a források megtalálásában és a tanulók támogatásában az információkeresési folyamat során. A középiskolások meglehetősen jó kritikai képességet mutattak, de kevésbé képesek információigényeik meghatározására. A tanulmány ezenkívül bemutatja, hogy a használók, azaz a középiskolások az információs műveltség és az élethosszig tartó tanulás fogalmait nem értik nagyon jól. Az eredményből mind a közkönyvtárak pedagógiai gyakorlatát, mind a könyvtár és információtudományt érintő következtetések vonhatók le.


A tizenhárom méter hosszú könyvtárFEL

Címkék: mozgókönyvtár |

Multifunkciós Mercedes kamion járja Baranya legkisebb falvait. Sokaknak ez a könyvtárbusz az utolsó kapocs a külvilággal. -- Tésenfa parányi falucska a siklósi kistérségben, Baranyában. Mindössze pár kilométerre található innen a horvát határ, az egyik legutolsó adat szerint összesen 180-an laknak itt, többnyire idős emberek. Mindössze egy utcája van a falunak, a Kossuth. Tésenfa klasszikus zsáktelepülés: innen tovább már nem megy út, ide pedig a közeli, szintén aprócska Szaporcáról indulva lehet eljutni. Mondhatjuk úgy is: itt a 'világ vége', innen nincs tovább. Aki ilyen településen él, annak igencsak szűkösek a munka- vagy akár a szórakozási-kulturálódási lehetőségei.


Költségcsökkentés -- Akik rosszul csináltákFEL

A költségcsökkentés mindig egyértelmű módszernek látszik a hatékonyság növelésére -- de ha nem kellő átgondoltsággal hajtják végre, hatása nagyon is rövid távú lesz. Melyik ujjamat harapjam meg? -- ezzel a dilemmával néz szembe egy vezető, amikor arról kell döntenie, milyen területeken kezdjen hozzá a költségcsökkentéshez. Biztos lehet benne, hogy a különböző funkcionális területek vezetői ugyanazokkal az érvekkel bombázzák: ha nem költ marketingre, elveszti a piacait; ha nem költ a munkaerőre, elveszti a kulcsembereket; ha nem költ informatikára, nem lesz versenyképes vagy megnőnek a biztonsági kockázatok -- és valahol mindenkinek igaza van, mondja Ilosvai Péter, az Ascon Consulting ügyvezető partnere.


Helyismereti archívum Nyíregyházán; digitalizálták FEL

A 'Tudásdepó-Expressz' pályázattal a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár illetve a megye nyolc városának 23 intézménye több mint 83 millió forintot nyert el. A pályázat során ezekben a könyvtárakban több mint 60.000. helytörténeti, 18.000. kép és hang dokumentumot és 20.000. bibliográfiai adatot dolgoztak fel a szakemberek.
-- Sikerült megvalósítanunk egy olyan egységes helytörténeti archívumot, amely az országban egyedülálló módon lehetővé teszi a nyomtatott, auditív és video tartalmak egy felületen történő elérését a nap 24 órájában a link oldalon -- mondta Márföldi István a megyei könyvtár részéről, aki beszédében megköszönte az összes, a projekt sikeres megvalósításában segédkező kolléga közreműködését.


Újabb regionális rendszer, ezúttal Komárom-Esztergomban...FEL

Mintegy hatvanmillió forintos tudásfejlesztési program zárult le európai uniós forrásból Komárom-Esztergom megyében a József Attila Megyei Könyvtár vezetésével.
A megyei könyvtár elektronikus katalógust készített a Tatabányai Kistérség kilenc településének könyvtári állományáról, több mint 53 ezer példányt feldolgozva. A könyvtárak katalógusaiban az új adatok interneten már kereshetők, a Magyar Országos Közös Katalógus pedig a közeljövőben emeli be állományába az átadott rekordokat. A konzorciumi partnerek saját gyűjteményeik korábban fel nem tárt állományrészeit vitték számítógépre. (Szeretgom)
-- Az olvasást népszerűsítő programokon nyolcezren vettek részt, több intézmény új honlapot készített, illetve nyilvánosan hozzáférhető, elektronikus katalógusba rendezte gyűjteményét -- mondta a megyei könyvtár igazgatója, Voit Pál. (Kultúra.hu)


Új felszereléseket kapnak a Szatmár megyei könyvtárakFEL

A Biblionet program révén Szatmár megye könyvtáraiban is új számítástechnikai eszközökkel felszerelt termeket alakítottak ki, hogy ezáltal elősegítsék az információhoz való minél jobb hozzáférést. A Szatmár Megyei Könyvtár 2010-ben csatlakozott a 'Biblionet- A világ a könyvtárunkban' elnevezésű országos programhoz. A Bill & Melinda Gates Alapítvány finanszírozásának köszönhetően február 24-én a megyei könyvtárhoz újabb számítástechnikai felszerelések érkeztek. Ezek a megye tizennégy könyvtárának színvonalát fogják növelni.
Analógiák

Így mentenék meg az artmozikat? -- csak pénzpumpa, üzleti modell nélkül FEL

A művészfilm-forgalmazás folytonosságának biztosítása érdekében a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) sürgősségi alapot hoz létre az artmozik és a forgalmazók 'kritikus helyzetének' átmeneti rendezésére. A művészfilm-forgalmazás folytonosságának biztosítása érdekében a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) sürgősségi alapot hoz létre az artmozik és a forgalmazók 'kritikus helyzetének' átmeneti rendezésére.


Twitteren intézi a faluja ügyeit egy kenyai közigazgatási vezető -- követik őket a hazai könyvtárvezetők?FEL

A Twitter mikroblog portálon intézi faluja ügyes-bajos dolgait egy kenyai közigazgatási vezető: a közösségi média immár a nagyvárosokon kívül az eldugott településeket is eléri -- olvasható szerdán a Mashable hírportálon.


Az informatikusok lesznek a jövő üzleti vezetői -- a könyvtárban is?FEL

Érdekes felvetés, de nem alaptalan: az informatikai technológiák egyre nagyobb hatást gyakorolnak a vállalatok működésére, ezért mind többen vélik úgy, hogy a folyamatok középpontjában álló CIO-k lehetnek a közeljövő kulcsemberei.
Az ábrán jól látható, amint gyakorlatilag minden üzleti folyamat és információáramlás középpontjában az informatikai döntéshozó áll, ezért logikus a pénzügyi döntéseket, vagy legalább ezek egy részét az ő hatáskörébe helyezni. Már csak az a kérdés: vajon a vállalatoknál már ott dolgozik az a CIO, aki hamarosan átveheti ezt a hatalmas és összetett feladatot?
Praktikus

Egyszerűen használható, hordozható weblap-fotózó, ingyen!FEL

Címkék: praktikus |

A TipCase Web Snapshot az a program, amelyet már szinte képtelenség lenne tovább egyszerűsíteni. Segítségével bármikor készíthetünk fotót egy teljes weblapról, tetejétől az aljáig. A kép elkészítése pillanatok műve, ráadásul a TipCase Web Snapshotot még csak telepíteni sem kell, futtatható akár USB pendrájvról is, tetszőleges Windowsos gépen. A program elindítása után megadjuk a fotózni kívánt oldal URL címét, várunk néhány másodpercet, majd az elkészült fotót már menthetjük is képfájlba, vagy küldhetjük a vágólapra, hogy rögtön felhasználjuk egy képszerkesztő alkalmazásban. Egyszerű, gyors és ingyenes. Nem tévedhetetlen, de az esetek többségében azért hatékony!
Kisszínes

Indul a magyar YouTubeFEL

A Kreatív.hu értesülései szerint a Google megállapodott a TV2-vel és az MTV-vel, hogy a videómegosztó hamarosan induló magyar verzióján a két tévécsatornától származó, máshol nem látható tartalmak is meg fognak jelenni.
A youtube.hu címet már 2006-ban lefoglalta a Google, de csak a tavalyi év végén röppentek fel az első pletykák arról, hogy a videómegosztóból lokalizált, direkt a magyar felhasználókra szabott tartalmakat kínáló verzió indulna. A cégnek sem a magyar, sem a nemzetközi sajtóosztálya nem nyilatkozik a témában azóta sem, a Kreatívnak az egyik magyar közreműködőt, a TV2-t sikerült megszólaltatnia. A csatorna fontosnak tartja, hogy elsőként jelenjen meg a magyar videómegosztón, és az online hirdetési piac átalakulása, a közösségi média előretörése miatt már középtávon jó üzletet vár az együttműködéstől. A nagy vetélytárs RTL Klub egyelőre a saját weboldalán próbálja megszólítani a netezőket.


Újabb civil megmozdulás az ACTA ellenFEL

A Hamisítás Elleni Kereskedelmi Megállapodás, az ACTA elfogadása ellen demonstrált néhány tucat civil aktivista szombaton Budapesten, az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodájánál, a Lövőház utcában.
A 'Mondjunk nemet az ACTA-ra!' -- nemzetközi akciónaphoz kapcsolódóan az internet szabadságáért emelték fel a szavukat a Zöld Pók Alapítvány, a Kalózpárt mozgalom, valamint az Occupy Szeged és az Occupy Pécs nevű civil mozgalmak tagjai, akik a két vidéki városban egyaránt megmozdulásokat tartottak.


Irodalmi hősök fantomképeken -- fantomparádéFEL

Irodalmi hősökről alkot fantomképeket egy amerikai író és médiaművész. A The Composites elnevezésű Tumblr-oldalon közzétett rajzokat a szerzők leírása alapján, rendőrségi technológiát használva készíti el Brian Joseph Davis.
Kiemelt Katalist-hír

Halott könyvtár -- könyvek olvasatlanulFEL

A kiállításon ötezer olyan könyvet vehet kézbe a látogató, amelyet 1989 óta senki sem kölcsönzött ki. A válogatásban csak 1945 és 1989 között, Magyarországon, magyar nyelven megjelent, általános érdeklődésre számot tartó könyvek szerepelnek. A kiválasztott kötetek 2012. április 22-ig, hétfő kivételével minden nap 10 és 18 óra között böngészhetőek és olvashatóak a Centrális Galériában.
Az OSA Archívum több kiállításon foglalkozott már a megőrzés, rendszerezés, gyűjtés, megosztás témakörével. A Halott könyvtár ezt a sorozatot szeretné folytatni. A kiállítás egy könyvtárinstalláció, ahol a látogatót minden egy fiókkönyvtárra emlékezteti. A 300 nm-es teret könyvespolcok uralják, a könyvek az eredeti könyvtári tematika szerint vannak rendezve, kezdve a műszaki és mezőgazdasági munkáktól, az ifjúsági és művészeti könyveken át a szépirodalomig. Az egyetlen különbség egy hagyományos könyvtár és a Halott könyvtár között az, hogy itt csak olvasatlan, 1989 (vagy még régebb) óta ki nem kölcsönzött könyvek vannak. Aki ide belép, azzal a különös érzéssel veheti kezébe a könyveket, hogy évtizedek óta ő az első olvasójuk.
- Dobó Katalin szervező levele a Katalisten: link
Információforrások

Íme, a kutatók, tudósok Facebookja: ResearchGateFEL

Bár a legnagyobb közösségi oldalon is kicserélhetik, megoszthatják ötleteiket, publikációikat a tudósok, kutatók, azért lássuk be, nem feltétlenül ez a legjobb terepe a közös tudományos munkának, az akár kontinenseken átívelő együttgondolkodásnak.
Talán éppen ezért is született meg a ResearchGate, amit csak a kutatók Facebookjaként emlegetnek. Bár kevéssé ismert közösségről van szó, azért nagyjából 1,4 millióan csatlakoztak hozzá, s bárki, bármikor egy rövid ingyenes regisztráció után taggá válhat.


Kalauz az elektronikus zenéhezFEL

Az elektronikus zene iránt érdeklődőknek, illetve azoknak is, akik minden elektronikus zenét egyformának hallanak ajánlja Dani az Ishkur?s Guide to Electronic Music-ot, azaz egy kalauzt az elektronikus zenéhez, melyet gyakran Ishkur kézikönyvnek is neveznek. Ez egy online flash alapú kalauz, melyet a Brit-kolumbiai Kenneth John Taylor készített s fejleszt 2000 óta, jelenleg ez a 2.5 verzió, de már készül a 3.0 is, mintegy 180 alműfaj s több mint 5 órányi minta található az oldalon.


Újabb BBC-s magazin a piacon: BBC Good FoodFEL

A Ventus Commerce gondozásában február 29-én jelenik meg a BBC Good Food Világkonyha magazin. A lap főszerkesztője Izbéki Gábor. Világtörténelem után világkonyhával jelentkezik a Kossuth Kiadói Csoport: a BBC History magyarországi kiadása után egy évvel újabb magazint dobnak a piacra. A BBC Good Food február 29-én debütál a kiadói csoporthoz tartozó Ventus Commerce gondozásában.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról